Ajax-loader

Gábor Bartal

Rate_positive 26 Rate_neutral 2 Rate_negative 1

3185 napja velünk van 2600 napja láttuk utoljára 2608 napja hibernálva van

Rukkaracsony_300 Badge-orjongo Badge-jobbmunkas Badge-jomunkas Badge-hardrukkcafe_20

Kívánságlista és stoppolások

Ezeket a könyveket szeretné a felhasználó elolvasni.

összes (198)

Liane Maria Ledwon - Aloé
Az ​aloé rendkívüli vértisztító és sebösszehúzó tulajdonságait már a sumérok és az egyiptomiak is ismerték. Számos betegség kapcsán mutatott gyógyító hatása miatt került az utóbbi években ismét előtérbe. Az aloé jótékony hatásait tudományos kutatások is alátámasztják. E kézikönyvből megismerjük a növény történetét, különböző fajtáit, tulajdonságait, otthoni nevelésének és felhasználásának lehetőségeit, valamint alkalmazásának fő területeit, különös tekintettel az Aloe arborescensre, amely az összes faj közül a legfontosabb és a legvitatottabb is egyben.

Covers_177869
Helyes ​ételtársítás Ismeretlen szerző
10

Ismeretlen szerző - Helyes ​ételtársítás
Nehéz ​feladat jól társítani élelmiszereinket? Nem könnyû, de kétségtelenül nehezebb megemészteni a rosszul összeválogatott ételeket! Ez a könyv hasznos útmutató, amely segítséget nyújt abban, hogy leggyakrabban fogyasztott ételeink egészségesebb formában kerüljenek az asztalunkra. Tanuljuk meg úgy összeállítani étrendünket, hogy ahhoz, hogy helyesn étkezzünk, ne kelljen lemondanunk a megszokott ízekrõl. Érezzük jól magunkat a bõrünkben és õrizzük meg alakunkat, egészségünket.

Angela Maria Mauri - Gyümölcsök, ​zöldségek
A ​növényi eredetű táplálékok, köztük a zöldségek és gyümölcsök alapos ismerete lehetővé teszi új, elfelejtett vagy mellőzött ízek felfedezését. Ám ez az újrafelfedezés nemcsak ízlelőbimbóinkat kényezteti, hanem egészségünkre nézve is számos előnnyel jár, ugyanis lehetőségünk nyílik arra, hogy megelőzzünk bizonyos betegségeket és meg is gyógyítsuk a gyakran előforduló, olykor igen kellemetlen rendellenességek jó részét. És az sem utolsó szempont, hogy helyreáll és egyre szorosabbá válik a természettel való jó kapcsolatunk, amely manapság - sajnos - veszélybe került.

G. Vitale - Gyógyító ​növények
Fűben, ​fában orvosság - tartja a régi mondás, ami ismét időszerű, mert a természetes gyógymódok, köztük a gyógynövény-terápiák reneszánszukat élik. A kézikönyv útmutatást ad a gyógynövények felismeréséhez, tárolásához és helyes alkalmazásához. Színes fényképpel illusztrált részletes botanikai leírás ismerteti az egyes növények jellemzőit, tulajdonságait, valamint egy terápiás célú felhasználási útmutatót, felhívva a figyelmet a veszélyekre és kockázatokra is. A könyvet receptgyűjtemény zárja, gyógyteák, forrázatok, főzetek és más, a házi patikában hasznos szerek elkészítési útmutatójával.

Angela Maria Mauri - Ásványi ​anyagok és nyomelemek az egészség szolgálatában
A ​nyomelemek az emberi szervezetben parányi mennyiségben vannak jelen, de létfontosságúak az élet fenntartásához. Az alumíniumtól a vasig fontos, hogy szervezetünkben megfelelő arányban és mennyiségben legyenek jelen ezek az anyagok, ne lépjen fel hiány, de túladagolás se forduljon elő. Ezek a kis mennyiségű, létfontosságú elemek gyógyításra is alkalmasak különleges tulajdonságaik révén. A nyomelem-terápia hatása fokozható, ha más természetes gyógymódokkal együtt alkalmazzuk, például homeopátiás készítményekkel és/vagy gyógyteákkal társítjuk. Ne kezdjünk öngyógyításba, a háziorvos útmutatásait kövessük!

Kürti Gábor - Vitamin ​ABC
Mi ​teszi vonzóvá az otthoni gyógyítást, a természetes gyógymódokat? Elsősorban az, hogy bárki számára elérhetők, és mellékhatás nélkül alkalmazhatók. A több évszázados tapasztalatokon nyugvó népi gyógymódok hívei az európai és a távol-keleti tapasztalatokat egységes szerkezetben ötvözve tanulmányozhatják ebben a könyvben. A szerző, akit természetgyógyászati rendeléséről és a Természetgyógyászat Magazinban havonta megjelenő cikkeiből sokan ismernek, közérthető tanácsokat ad a leggyakrabban előforduló betegségek házi gyógyításához, a kiváltó okok és a tünetek otthoni kezeléséhez. Az orvosi diagnózist és kezelést persze nem helyettesíthetjük házi gyógymódokkal, de kiválóan kiegészíthetjük velük az orvosi terápiát, és gyorssegélyként ugyancsak alkalmazhatjuk az itt leírtakat. A könyvet azok figyelmébe is ajánljuk, akik nem betegek, és a jövőben is szeretnének egészségesek maradni.

Henry Kissinger - Diplomácia
A ​XX. század utolsó harmadának egyik legjellegzetesebb és csak erre a korszakra jellemző vonása, hogy világsztárokat termel ki magából, szinte függetlenül azok foglalkozásától. Ahogy a művészeteknek megvannak a csillagai, úgy a tudománynak és az üzleti életnek is felépülnek a maga idoljai, a sportról, a vallási kultúráról vagy a politikáról nem is beszélve. Ezt a könyvet egy közülük való megasztár, a nemzetközi politika, a diplomácia legismertebb csillaga, a Harvard egykori professzora, a valamikori amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó és külügyminiszter, a Nobel-békedíjas Henry A. Kissinger írta. Nincs, aki a diplomáciáról, a diplomácia világáról hitelesebben szólhatna, hiszen Kissinger maga az eredeti forrás. E monumentális áttekintő munka azt mutatja be, hogy a diplomácia művészete és a globális hatalmi egyensúly hogyan teremtette meg azt a világot, amelyben ma élünk. A következtetések levonásához Kissinger három évszázad történelmét lapozza végig, amely szemében a hatalmi egyensúly keresésének története: erődemonstrációkkal, háborúkkal, békekötésekkel. A belőlük szerzett tapasztalatok - a bennük kifejlesztett és kifejlődött eszközök segítségével - vezettek el végül is a modern diplomácia megszületéséhez. Amely hozzátette a magáét Richelieu, a korszerű államrendszer atyja ugyanúgy, mint azok a korszakunkbéli államférfiak, akiknek portréit (De Gaulle-tól kezdve Nixonon, Csou En-lajon, Mao Ce-tungon, Reaganen át Gorbacsovig) Kissinger személyes ismerősként rajzolja fel a kötetben. Persze ez a könyv nem egy történelmi arcképcsarnok. Bár a szerző közreadja személyes benyomásait a világpolitika közelmúltjának legismertebb szereplőiről, megfigyeléseinek, elemzéseinek tárgya mégis az a folyamat, ahogy a titkos tárgyalásokon, vagy a kifejezetten nagy nyilvánosság számára rendezett hivatalos eseményeken a diplomácia művészetének és tudományának segítségével a világot átformálták a hatalom birtokosai. Kissinger tudja, hogy mi az igazi hatalom, hiszen évekig a kezében tarthatta azt. Ennek segítségével gyakorta maga mozgatta a világpolitikai eseményeket. Ezért képes arra, hogy szellemesen, finom iróniával írjon a hatalom felhőjátékairól, s ne kímélje a politikusokhoz vagy a nemzetközi diplomáciához kötődő illúziókat sem. Ugyanakkor minden mondatával érzékelteti, hogy a nemzeteket összekötő, illetve szétválasztó erők tiszteletet követelnek.

Diószegi István - A ​hatalmi politika másfél évszázada
A ​hatalmi politika - vagyis az államalakulatok társadalmi-politikai céljainak megfogalmazása és az erre épülő hivatali, diplomáciai és katonai gyakorlat - korszakos társadalmi törvényszerűségek összetett visszatükröződése. Diószegi István áttekintő kötete azt vizsgálja, miként változtak a hatalmi politizálás feltételei az újkor legdrasztikusabb társadalmi átalakulásához vezető francia forradalom (1789) hatásaként egészen a második világháború kirobbanásáig (1939).

Galántai József - Magyarország ​az első világháborúban
A ​monográfia Magyarország újabb kori történetének egyik legkritikusabb szakaszát világítja meg. Előzményeiben és egyetemes összefüggéseiben mutatja be a dualista Habsburg Monarchia keretébe tartozó Magyarország részvételét az első világháborúban. Az eseményeket nem csupán hadtörténeti szempontból tárgyalja, hanem a régi, soknemzetiségű Magyarország mélységes kríziseként értelmezi, és főleg politikai oldaláról közelíti meg. Sokoldalúan elemzi a magyar vezető réteg politikáját, s Tisza István kiadatlan iratainak feldolgozásával átfogóan ábrázolja a miniszterelnök bel- és külpolitikai koncepcióit. Részletesen szól a különböző ellenzéki irányzatokról, a mérsékelt parlamenti pártoktól kezdve az úri ellenzékkel szakító és a demokratikus irányzatokkal összefogó Károlyi Mihályon át a szocialista mozgalmakig. Jelentős figyelmet szentel a magyarországi nemzetiségi kérdés háború alatti alakulásának. Szakszerűen és megelevenítően tárja fel a magyarországi társadalom elmélyülő - a felbomlás és a forradalom felé tartó - válságát. A mű nagyrészt a szerző kiterjedt levéltári kutatásain alapszik, ugyanakkor a hazai és a külföldi szakirodalomra, valamint memoárirodalomra is támaszkodik. Gördülékeny, olvasmányos stílusával nemcsak a tudományos kutatók, az e tárgykörben oktató pedagógusok, hanem a szélesebb közönség érdeklődésére is számot tarthat.

Ismeretlen szerző - Világpolitikai ​lexikon (1945-2005)
A ​kötet elsősorban egyetemistáknak, főiskolásoknak ajánlott. De a mai világ külpolitikája, diplomáciája iránt érdeklődő olvasók is nagy haszonnal forgathatják. A könyv a második világháború utáni korszak legfontosabb politikai tudnivalóit dolgozza fel mintegy másfél ezer szócikkben. A lexikon tartalmazza a világ valamennyi országának legfőbb adatait. A nemzetközi politika témakörében áttekinti a több mint száz legjelentősebb ország külpolitikájának történetét. Tárgyalja a legfontosabb nemzetközi eseményeket és szervezeteket, különös tekintettel az Európai Unióra. Összefoglalja továbbá a nemzetközi jogi és diplomáciai ismereteket, de érinti a nemzetközi gazdasági kapcsolatokat, a világgazdaság témáit is. Szerepel a könyvben a biztonságpolitika és a katonapolitika, valamint néhány száz politikus pályaképe is.

Antony Beevor - A ​spanyol polgárháború
Guernicával, ​a Condor-légióval, Hemingwayjel, Orwell-lel, a Nemzetközi Brigádokkal, Federico García Lorca halálával a spanyol polgárháború a XX. századi történelmi mitológia része lett, s ezért is igaz, amit Beevor, a kiváló angol történész könyve bevezetőjében ír: "A spanyol polgárháborúnál meggyőzőbben semmi sem bizonyítja, hogy a történelmi tárgyú vitákban nem lehetséges megfellebbezhetetlen ítéletalkotás." S bár tudatában van annak, hogy ő sem lehet kivétel (azaz nem tud tökéletesen előítélet-mentesen közelíteni a témához), könyve mégis kiváló példája annak, hogyan lehet egy roppant összetett történelmi eseményt minden oldalról megvizsgálni. Beevor, miközben - főként a polgárháború katonai-hadászati vonatkozásaira és legnagyobb csatáira koncentrálva - világos és áttekinthető eseménytörténetet ad, elsősorban a spanyol polgárháború különféle sematikus ábrázolásai ellen hadakozik. A konfliktusban részt vevő valamennyi erő gyökereit, társadalmi beágyazottságát, politikáját, propagandáját elemzi, eloszlatva mind a jobb-, mind a baloldali mítoszokat, s bemutatva mindkét oldal kegyetlenségeit. Spanyolország 1936 és 1939 között bizonyos értelemben a második világháború első nagy hadszínterét jelentette - főként a németek, olaszok és szovjetek számára olyan kísérleti terepet, ahol új fegyvereiket és katonai doktrínáikat kipróbálhatták, s ahol már olyan atrocitások zajlottak, amelyek előrevetítették a második világháború borzalmait. E jelentősége ellenére magyarul még nem jelent meg objektivitásra törekvő, kiegyensúlyozott munka a spanyol polgárháborúról: e hiány pótlásához járulhat hozzá Antony Beevor könyve.

David Birmingham - Portugália ​története
David ​Birmingham professzor könyve bemutatja Portugália népét és kultúráját, három-ázsiai, amerikai és afrika-birodalmát, továbbá azt, miként keresi napjainkban a gazdasági modernizáció, politikai stabilitás és nemzetközi partnerség lehetőségét Európában.


Elérhető példányok

A felhasználónak nincsenek elérhető könyvei jelenleg.


Sikeres passzolások

Ezek a felhasználó sikerrel lezárt rukkolásai, amelyek passzal végződtek.

összes (49)

Zámbóné Tóth Emese - Tiétek ​a mennyek országa
ézus ​így figyelmeztette tanítványait: „Engedjétek, és ne akadályozzátok, hogy hozzám jöjjenek a kisgyermekek, mert ilyeneké a mennyek országa!” (Mt 19,14). Ez a könyv komolyan veszi Jézus szavait, amikor nemhogy nem akadályozni, de segíteni szeretné a kisebb és nagyobb gyermekeket abban, hogy Jézushoz jöhessenek. Amikor fel-felolvasunk ezekből az imádságokból gyermekeinknek, vagy iskolásként már maguktól is kezükbe veszik saját imádságos könyvüket, biztosan könnyebben megértik, mit jelent életük hétköznapi és nagy pillanataiban – Család és otthon; Ünnepek és vasárnapok; Iskola; társak és tanárok; Barátság, szerelem, konfliktusok; Az élet nagy kérdései –, mit jelent Jézus hívogató szava a számukra: Tiétek a mennyek országa!

Michel Foucault - Herculine ​Barbin, más néven Alexina B.
Egy ​1868-ban Párizsban öngyilkossá lett hermafrodita önéletrajzát teszi közzé e könyv, néhány kortárs orvosi, bírósági szakvélemény, szenzációhajhász újságcikk kísértében, mindenféle további kommentár nélkül.

Erős László - Képeslapok ​könyve
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Szilágyi Ernő - Ismeretlen ​memoár a magyar vészkorszakról
Az ​Akadémiai Kiadó gondozásában megjelenő kötetben egyedülálló memoárt olvashatnak. A Kasztner Rezső munkatársaként, Budapesten tevékenykedő Szilágyi Ernő a cionista mozgalom aktív tagjaként, 1944-ben részt vett az Adolf Eichmannnal és munkatársaival folytatott tárgyalásokban, melyeknek célja az volt, hogy pozitív hatást fejtsenek ki a magyar zsidók sorsára. Szilágyi nemrég felfedezett „naplója" a magyar holokauszt e különleges fejezetét örökíti meg, melyben üldöző és üldözött sajátos történelmi misztériumjátéka kel - ismét - életre. A szöveg szaggatott stílusa, az események sodrását jól érzékeltető leírások, a zsidóság sorsáról pesszimista víziót felvázoló s önváddal telített beszédmód életre kelti a történelem egyik legnagyobb drámáját, s megismerteti az olvasót e történelem fogságában lévő ember dilemmáival, kétségeivel s lehetőségeivel is. A kötet Novák Attila bevezető tanulmányával és utószavával, valamint Somogyi Győző grafikájával jelenik meg.

Zalabai Zsigmond - Tűnődés ​a trópusokon
Zalabai ​Zsigmond könyvnyi terjedelmű tanulmánya úttörő jelentőségű esztétikaelméleti munka. Tárgya a költői kép, a trópus. Zalabai a kortárs szakirodalom alapján értelmezi, elemzi a költői kép szerkezetét és szerepét a lírában, s megpróbál rendet teremteni az egymásnak nemegyszer ellentmondó tudományos nézetek között. Kiindulópontja maga a fogalom, amelynek magyar nyelvű jelölésére a "kettőskép" kifejezést javasolja. Az egész fogalomkört és nevezéktant átépíti, s munkája végén új rendszerjavaslatot ajánl a trópusok osztályozására. Elemzi a kettősképek modelláló, stilisztikai, lélektani és szerkezetteremtő funkcióit is. Könyvének külön erénye a tiszta, áttekinthető, egyszerre tudományos és esszényelv, mellyel mondanivalóját a nem szakmabeli olvasók, költészetbarátok számára is hozzáférhetővé teszi. A kötet új, immár harmadik kiadásával az idén (január 29-én) ötvenéves irodalomtörténészt köszöntjük.

Anny Wienbruch - Nem ​vetettünk a szélnek
Anny ​vastag előkészületi füzettel a hóna alatt, szorongva kezdi a tanítói hivatást. Munka közben tanulja meg, hogy ezt a feladatot csak felső segítséggel, Isten kegyelmébe kapaszkodva tudja eredményesen végezni. Tekintete a gyermeklélek mélyét kutatja, együtt kacag nebulóival, könnyeit a hátuk mögött sírja el, és mikor öreg fejjel, a nyugdíjazás küszöbén végiglapozza régi feljegyzéseit, alázattal hajol meg az őszintén felfedett kudarcokra emlékezve: "Bocsásd meg a mi vétkeinket." Az aratás Égi Gazdája azt is megengedi, hogy fáradozása gyümölcseként meglássa: nem dolgozott hiába, nem vetett a szélnek. - "Igazi" pedagógusoknak való történetek, illetve olyanoknak, akik azok szeretnének lenni.

Balassa Péter - Észjárások ​és formák
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Alicia Stricker - Alicia ​- AIDS - és egy élet, mint egy álomban
Alicia ​kétségbeesetten keresi az életet - kábitószerekben, kapcsolatokban. Tizenhét évesen HIV-fertőzött, és tudja, hogy mindent eljátszott. Mégis ennél a mélypontnál fény hatol a sötétségbe. Igaz történet, melynek üzenete van olyanok számára, akik keresik az életet.


Sikeres happolások

Ezek a felhasználó sikerrel lezárt happolásai, amelyeket átvett. Reméljük rerukkolja azokat, amiket elolvasott. :)

összes (46)

Lékó Eta - Lelki ​egészségünk
Miért ​lettünk olyanok, amilyenek vagyunk? Jó így nekünk? Változtathatunk személyiségünkön, hogy ne csak a rosszat lássuk mindig mindenben? Változtassunk! A test és a lélek olyan szoros kölcsönhatásban működik, hogy az egyik betegsége előre vetíti a másik megbetegedését is. Ez a kis könyv reményeink szerint segít meglátni a lelki bajok kialakulásának okait, közülük talán néhány kivédéséhez is hozzájárulhat, és ezáltal ahhoz is, hogy testi-lelki harmóniánkat életünk végéig megőrizhessük.

Gyulai Pál - Egy ​régi udvarház utolsó gazdája
Gyulai ​Pál 1857-es kisregénye a magyar realista epika egyik első nagy teljesítménye. Haladás és nemzet ügye 1849 után szembekerült egymással. Idegen polgárság foglalta el a gazdasági kulcspozíciókat, miközben a nemzeti függetlenség és az alkotmányos államrendszer hívének tekinthető, számában megfogyatkozott köznemesség jobb híján tétlenségbe, úgynevezett passzív ellenállásba húzódott vissza, s az idegen elnyomás megszűnését a nagypolitikai erőviszonyok kedvező alakulásától várta. A köznemesség kitartását a régi értékek mellett és otthontalanság-érzetét saját portáján nagy beleéléssel és együttérzéssel, de e magatartás anakronizmusát sem hallgatva el mutatta be Gyulai Pál kitűnő kisregénye.

Jókai Mór - A ​Damokosok
Mit ​adhat egy Jókai-regény a magyar olvasónak 2011-ben? A regény Erdély aranykorát megelőző korból, a II. Rákóczi György sikertelen lengyelországi hadjáratát követő időkben játszódik. E balsikerű hadművelet következményeként az erdélyi sereg színe-java tatár fogságba került, köztük Damokos Tamás csíki főkapitány, valamint Czirjék Boldizsár a furfangos székely ezermester is. Az ő szökésével indul meg a cselekmény, mely aztán Damokos Tamás kiszabadítására irányul és a továbbiakban számtalan izgalmas fordulatot vesz. Jókai kiváló történelmi regénye a mai modern művekkel is felveszi a versenyt. Hatalmas fantáziával, sok humorral színesítve letehetetlen olvasmánnyá teszik a regényt, melynek fő mondanivalója a becsület, a hűség és a hazaszeretet. Ezek még a 21. században is fontos értékek…

Dzsaváharlál Nehru - India ​fölfedezése
Folyik ​a világháború. Ülök az ahmadnagari erődben, tétlenségre kárhoztatott fogoly, s közben a világot vad tettek pusztítják. Néha rágódom, nagy dolgokra és bátor vállalkozásokra gondolok. Megpróbálom személytelenül nézni a világot... Mi az én örökségem? Minek vagyok én az örököse? Mindennek, amit az emberiség elért tízezer év alatt, mindennek, amit gondolt, érzett, amiért szenvedett, amiben örömét lelte. De nekünk Indiában különleges örökségünk is van. Nem kizárólagos, mert semmi sem az, minden az emberiség közös tulajdona, valami mégis jobban vonatkozik ránk, valami, ami a húsunkban, vérünkben, csontjainkban van, s azzá tett minket, amik vagyunk, s amilyenekké leszünk... Ma India négyszázmillió önálló férfi és nő, s minden ember más, mint a többi, mind a gondolatok és érzések egyedi univerzumában él. Ha ez így van a jelenben, mennyivel nehezebb felfogni egymást végtelen sorban követő emberi lények sokarcú múltját. Valami mégis összekötötte, s ma is összeköti őket. India földrajzi és gazdasági egység, bár változatos, de egységes kultúrájú ország. Ellentmondások halmaza. Megfoghatatlan, mint a régmúlt idők legendái, szellemét varázslat tartja fogva. India mítosz és eszme, álom és látomás, mégis valami nagyon valódi, jelenlevő és szétáradó... Régen foglalkoztat ez a sajátos örökség, s annak értelmezése a jelenben. Erről szeretnék írni... Így vall saját művének céljáról Nehru, s aligha akad, aki hitelesebben szólhatna nála Indiáról, s e hatalmas ország függetlenségért vívott harcáról. Az elkötelezett politikus és a gyötrődő ember egyszerre szól a könyv lapjairól, s térben és időben végiggondolja, végigéli a világtörténelmet: a civilizáció hajnalától a második világháború végéig, Jáva és Szumátra partjaitól egész Ázsián és Európán át az Egyesült Államokig. Az indiai filozófiáról, vallásról, történelmi birodalmak virágzásáról és hanyatlásáról, a kasztrendszerről, az indiai nyomorról, a szabad India terveiről írottak ezen a nagyon tág horizonton rajzolódnak ki a könyv lapjain, Nehru világhírű könyvének megjelenésével olyan mű kerül az olvasó kezébe, amelyből valóban felfedezheti magának Indiát

Vígh Károly - Ugrás ​a sötétbe
Ha ​van drámai dátuma a magyar történelemnek, 1944. október 15-e az! A gyászos emlékű nyilas puccs napja volt ez - csakhogy sok minden előzte meg, kormányzói kiugrási szándék, miniszterelnöki korlátoltság, tiszti árulás, kapkodás, ravaszkodás, politikai és katonai dilettantizmus, de - olykor - helytállás és hősiesség is. Többről van szó e könyvben, mint egy napról és közvetlen előzményeiről: a Horthy-korszak egész politikájáról, a végső bukása előtt álló, ámde épp ezért különösen agresszív hitleri hatalomról, egyszóval az egész bonyolult akkori történelemről.

Szűts Emil - Az ​elmerült sziget
Az ​első világháborút követő Trianon-kérdéshez ezer szállal összekapcsolódó "Baranya-probléma" története ez a könyv: 1918 májusától, a pécsi 6. gyalogezred felkelésétől 1922 elejéig, amikor a nagy változásokat megélt megye visszatért, majd fokozatosan beépült az anyaországba. A két időpont közötti három-három és fél esztendő elsősorban a szerb megszállás, valamint a Baranya-Bajai-Szerb-Magyar Köztársaság története, melynek mindmáig ez a legteljesebb feldolgozása.

Fehér István - Az ​utolsó percben
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Ormos Mária - Padovától ​Trianonig - 1918-1920
Miért ​írt alá Henrys francia tábornok 1918. november 13-án egy olyan katonai konvenciót, amelyet nem tudott betartani? Miért készítette elő Budapest megszállását, ha oda végül is nem vonult be soha? Mi volt a háttere, lényege és célja az úgynevezett Vix-jegyzéknek? E kérdésekkel foglalkozik a könyv első harmada. Második része a Tanácsköztársaság ellen tervezett, összpontosított katonai intervenció kudarcának története, amit a "tervszerűtlen" és rögtönzött csehszlovák, majd román támadás váltott fel. Végül a mű az antanthatalmak és főleg a francia kormány álláspontját tárja fel a magyarországi román megszállás és a belső politikai rendszer kérdéseiről. A három részt összeköti a korszak magyar sorskérdése, az ország számára készülő békeszerződés kialakulása. Mindezekről a kérdésekről eredeti levéltári anyagok alapján kapunk széles ívű összefoglalót.


Saját könyvtárban

Ez a kollekció nem tartalmaz egyetlen könyvet sem: Saját könyvtár


Olvasta

Ez a kollekció nem tartalmaz egyetlen könyvet sem: Olvasmányok

Kollekciók