Ajax-loader

Szilvia Krammerhofer

Rate_positive 144 Rate_neutral 3 Rate_negative 0

3223 napja velünk van 941 napja láttuk utoljára

Badge-stoppos-10 Badge-stoppos-1 Badge-supermom Nyuszi_300 Make_love_and_read_300 10000fb_300 Buek_2013_300 Rukkaracsony_300 Santa_300 Skellington_300 Poe_300 Badge-orjongo Badge-jobbmunkas Badge-jomunkas Badge-early_bird Badge-onkentes Badge-aktivista Badge-hardrukkcafe_100 Badge-hardrukkcafe_20

Kívánságlista és stoppolások

Ezeket a könyveket szeretné a felhasználó elolvasni.

összes (106)

Szabó Magda - Egy ​meszely az fél icce
Szabó ​Magda hagyatékából előkerült két, kézzel írott, recepteket tartalmazó füzetecske. A megsárgult lapokon található ételek sokszínűsége és érdekessége csupán kultúrtörténeti szempontból is kiadásra érdemesíti őket, ám ezen felül olyan emlékekről van szó, amelyek számos szálon kötődnek Szabó Magda életéhez és írói világához, és ahhoz a miliőhöz, amely a hétköznapokban körülvette őt. Vélhetően ennek is köszönhető, hogy az írónő gondosan megőrizte őket az utókornak. Az Egy meszely az fél icce receptjeit nem az írónő saját maga készítette el, de minden bizonnyal ezeket az ételeket ette gyerekkorában és a későbbiekben is. A visszaemlékezések szerint egész életében ragaszkodott a házias ízekhez, azokat értékelte igazán. A régebbi füzet - melybe az 1800-as évek végén kerültek az első bejegyzések - belső borítóján a következő felirat olvasható: Jablonczay Gizella szakácskönyve. Jablonczay Gizella neve jól ismert a Szabó Magda-olvasók előtt, hiszen a családi mitológiát elbeszélő Régimódi történet egyik fontos szereplőjéről, az írónő édesanyjának, Jablonczay Lenkének a nagynénjéről van szó. A másik, szintén kézírásos füzet szerzőjét nem ismerjük, és a receptek valószínűleg későbbi keletkezésűek. A receptek mellett található bejegyzések, kiegészítések arra utalnak, hogy mindkét szakácskönyvet gyakran forgatták, és a legtöbb recept valóban el is készült. A két gyűjtemény közös vonása, hogy a korabeli irányvonalnak megfelelően a francia ételkészítésen alapul. Egyik füzet sem spórolós, bőven bánik a mandulával, mogyoróval, tojással, és a ma már kevésbe hétköznapi és drága (például velő, libamáj, szarvasgomba) alapanyagokkal. A receptek mögött egy változatos elkészítési módokat felvonultató, igényes, az újdonságokra nyitott, kifejezetten jómódú háztartás képe körvonalazódik előttünk. Mindenkinek ajánljuk, aki hajlandó egy kis gasztronómiai kalandozásra, és nyitott a különleges elkészítési módokra, hogy vállalkozzon a száz évvel ezelőtti konyhaművészet rekonstrukciójára. Mindazoknak pedig, akik nem éreznek erre késztetést, talán épp ugyanannyi örömet okoz majd, ha olvasás közben megpróbálják átérezni azokat a régi ízeket és illatokat, amelyekben annak idején Szabó Magdának is része lehetett. Mint ahogy a családregényeiben is megelevenedik több mint száz év kultúrtörténete, úgy ebben a receptgyűjteményben is felfedezhetjük egy letűnt világ életmódjának, étkezési szokásainak lenyomatát.

Atermeszetfuveszk
A ​természet füvészkertje Ismeretlen szerző
18

Ismeretlen szerző - A ​természet füvészkertje
A ​természet sokszor segíthet a gyógyulásban, a betegség-megelőzésben és az ellenálló képesség erősítésében. Ebből a kézikönyvből egy pillantással megtudhatja, hogy milyen panasz melyik növénnyel kezelhető, mely kritériumok szerint kell a növényeket kiválasztania és milyen tulajdonságai vannak az egyes növényeknek. Egy fitoterepauta, egy gyógyszerész és egy kutató összegyűjtötte a természetgyógyászat témájával kapcsolatos legfrissebb kutatási eredményeket, melyeket ebben a kiadványban adunk közre. Fedezze fel jó közérzetének és életerejének egyik nélkülözhetetlen forrását!

Alice Hoffman - A ​tizenharmadik boszorkány
A ​Sparrow család asszonyai nemzedékek óta rendkívüli tulajdonságokkal rendelkeznek. Valamennyien március havában születtek, és mire betöltötték tizenharmadik életévüket, különleges képességük mágikus erővel tört rájuk. Elinor, a nagymama szó szerint megérzi a hazugságot. Jenny, a lánya ismeri mások álmait, Stella, az unokája - aki éppen a tizenharmadik születésnapját ünnepli - döbbenten ismeri fel, hogy előre látja mások halálát. Miközben Stella újonnan megismert képességével igyekszik megbirkózni, csaknem végzetes félreértés történik: látomása gyilkosság vádjával börtönbe juttatja az apját... A nemzedékek titkait, emlékeit, talizmánjait őrző családi mese igazi irodalmi csemege. "Hoffman javíthatatlan optimista, pedig a derűlátás manapság mintha kiment volna a divatból. Lenyűgöző története a rendkívüli nőkről valójában anyák és lányok bonyolult kapcsolatának érzékeny, leheletfinom lenyomata, boszorkányosan megírva." Jenny a születésnapja reggelén olyan álomból ébredt, amelyben egy fekete angyal szerepelt, valamint egy asszony, aki nem félt a víztől, és egy férfi, aki úgy szorított a markába egy méhet, hogy nem érezte a csípését. Olyan különös és kellemes álom volt, hogy Jenny egyszerre szeretett volna sírni és hangosan kacagni, de amint kinyitotta a szemét, tudta, hogy ez nem az ő álma volt. Valaki más varázsolta elő a nőt és a méhet, a nyugodt vizet és az angyalt. Mindez valaki másé volt. És ez a más - akárki volt is - nagyon érdekelte Jennyt. Egyben azt is megértette, hogy a mások álmának látása az a képesség, amelyet kapott. Nem olyan hasznos, mint az időjóslás vagy a hazugság felismerése. Nem is érdemleges, mint a fájdalomtűrés, a sötétben látás vagy a sebes futás. Végtére is mi értelme egy álomnak, főként annak, ami a másé? A Magyarországon sem ismeretlen Alice Hoffman író, forgatókönyvíró a mágikus realizmus képviselője. Különleges mondatszerkesztése, lenyűgöző írói fantáziája, kitűnő karakterteremtő ereje és lírai látásmódja méltán emeli a műfaj legjobbjai közé.

A. M. Aranth - Cleadur ​- Dobszó a ködben
Amy ​Soleil élete nem egyszerű. Nem elég a kamaszkor nehézségeivel vívott, nyomasztó állóháború, az is megkeseríti életét, hogy szinte évente új városba költöznek, új iskolákban kell bizonyítania. Viszont azzal, hogy nem elég talpraesett, senki sem vádolhatja: amikor valami titokkal vagy rejtéllyel találkozik, azonnal fejest veti magát a megfejtésébe. Moonshadow viszont, ahol idén kikötöttek, igazán különleges hely: az iskola ódon kastélyra emlékeztet, szinte mindig fenyegető köd gomolyog csipkés tornyai között, a portás kardot visel, az igazgató leginkább egy hatalmas, fekete pókra emlékeztet, eltűnik egy közkedvelt tanár... Sőt, még Amy szülei és nővére is máshogy emlékszik a múltra, mint ahogy az megtörtént, furcsa, sosem volt eseményekről és ismeretlen helyekről beszélnek. De legnagyobb örömére a lány hamar egy zenekar dobfelszerelése mögött találja magát, és végre bandájával a vágyott hírnév közelébe jut. Amikor ijesztő, kék köpenybe burkolózó emberek kezdenek ólálkodni az iskola körül, akiknek valahogyan minden titokhoz közük van, Amy pedig rálel saját magára egy közösségi oldalon, újdonsült barátaival kockázatos nyomozásba kezd, hogy megtalálja az egyre sokasodó rejtélyek kulcsát… amíg még lehet. Bizony, Amy Soleil élete egyáltalán nem egyszerű. A Holdárnyék-sorozat első részével kezdetét veszi az izgalmas, az egész világon és történelmen átívelő kaland.

Zsoldos Péter - A ​Viking visszatér
Az ​idegen földön rekedt űrhajós és egy paleolit kori ősember harcol a túlélésért a minden bozót mögött újabb veszélyt rejtő dzsungel sűrűjében. Vajon lehetséges-e az evolúció más-más fokán álló értelmes emberi lények közötti barátság, s lehetséges-e a földi ember tudását az ősember ösztöneivel ötvözve véghezvinni a csaknem lehetetlent: a sok ezer kilométeres út végén a cél elérését? Zsoldos Péternek, a hazai tudományos-fantasztikus irodalom világhírű képviselőjének első, azóta trilógiává bővült Gregor Man-regénye nemcsak izgalmas fantasztikus regény, hanem filozofikus mű múltunkról, jövőnkről, a Robinson-lét értelméről. Az első megjelenés óta eltelt harminc év során sci-fi-rajongók ezreinek vált agyonolvasott kedvencévé.

Fantasy
Fantasy ​technikák Ismeretlen szerző
15

Ismeretlen szerző - Fantasy ​technikák
Mindig ​is érdekelt, hogyan jeleníthetnéd meg a fejedben megszületett Fantasy vagy sci-fi illusztrációt számítógéped segítségével, de nem tudtad, miként kezdj hozzá? Akkor pont a megfelelő albumot tartod a kezedben! A Fantasy technikák a digitális fantasy art teljes körű alkotói gyakorlati kézikönyve, amely alapmű a digitális művészetekben utazók számára. A téma legjobb művészeinek profi tippjeivel és módszereivel, lépésről lépésre mutatja be a digitális fantasy art műhelytitkait.

Meiszner Krisztina - MásValaki ​problémája
A ​Bugyor a pesti éjszakai élet ismert helye. A fekete falakon Lugosi Béla-poszterek lógnak, a koktéllapon baljós nevű italokból rendelhetsz. „Vámpírok pedig nincsenek” – állítják a kocsmában dolgozók, mindez csak vendégcsalogató ötlet. Ám a pult mögött igazi vámpír áll. A jóképű, fekete humorát toló vérszívó épp a Jenő nevet viseli, és évszázadok óta a be nem avatkozásban hisz. Csakhogy a kocsma előtt találnak egy hullát, és ő is gyanúsítottá válik. Kénytelen cselekedni, és nyomozásba kezd, vajon ki zavarta meg a semmittevésben. Elindul az izgalmas kaland, amit hullák, titkok és szenvedélyes légyottok szegélyeznek. Ki a gyilkos? Ki az igazi barát? És mi van, ha a történelem lengőajtóként orrba vág?

Jeanne DuPrau - Szikraváros
A ​csillogó Szikraváros már generációk óta virágkorát éli, ragyogó fényeinek köszönhetően lakói elégedettek és boldogok. Ám a földalatti város hatalmas generátora a meghibásodás határán áll, az utcákat és tereket megvilágító nagy lámpák mindenki megrökönyödésére vibrálni kezdenek. Két tinédzser vállalja magára a feladatot, hogy az idővel versenyre kelve szétnézzen Szikravárosban különböző nyomok utána kutatva, melyek tán segítenek megérteni a város létezésének misztériumát, és kimenekíteni a tisztes polgárokat, mielőtt az összes fény kihunyna.

Marcus Gavius Apicius - Ókori ​római szakácskönyv
Marcus ​Gavius, az Apicius nemzetség legnevezetesebb sarja Tiberius korában élt Rómában, i. sz. az első században. A "feneketlen torkúnak" (Plinius így nevezte), a "falánkság díszpéldányának" (Juvenalis írta róla), "a mártások babérkoszorús királyának" (Tertullianus dicshimnusza szerint) leszármazottja - egy későbbi Apicius - marinírozott osztrigát küldött Traianusnak ajándékba. A pompás, könnyű ínyencség frissen érkezett meg a császár dáciai táborába. A "nagy szakácsmester" előírása szerint készült, zamatos, "tengeri gyümölcsök" Traianust és kortársait az apiciusi ételek rabjává tették. Receptjeit lejegyezték és tíz könyvét a "De re coquinaria" címen őrizték meg és terjesztették. Seneca bár vegetáriánus volt, s megvetette a terített asztal örömeit, "a gasztronómia bajnoka" címével tüntette ki a híres gourmand-t. A középkor lélekcentrikus szemlélete mostohán bánt a testi élvezetekkel, a bölcs pápák mégis felfigyeltek Apicius diétás fogásaira, s hőn szorgalmazták fogyasztásukat. A XVI. században már orvosi könyvekben szerepelt a köretek, fűszerek, mártások leírása; a házi fortélyokról, a tartósítás "művészetéről" szóló fejezetek tankönyvbe kerültek. Az újkori Apicius-hívek a szépség és egészség megőrzésének titkát olvasták ki soraiból. E mostani kiadás - a harmadik évezred küszöbén - történelmi, művelődéstörténeti értéke mellett hasznos receptkönyv a modern kor embere számára. A híres francia gasztronómus, Brillat-Savarin - Apicius kiváló ismerője és méltatója - írta könyvéről 1825-ben: "Mondd meg, mit eszel, s megmondom, ki vagy."

Covers_135959
Emma ​asszony szakácskönyve Ismeretlen szerző
12

Ismeretlen szerző - Emma ​asszony szakácskönyve
Részlet ​Bächer Iván előszavából: Ez a könyv nem egy könyv. Hanem számos. Receptkönyv, történelemkönyv, életmód-história, irodalomtörténet és nemes, veretes irodalom is, kedves, néha egészen csillogó stílben írt fejezetekkel, amelyekben ügyes versezetek is megbújnak olykor. Receptkönyv ez, persze, és mindenekelőtt; haszonnal böngészhető; százával készíthetjük, főzhetjük, süthetjük meg vezérletével a kosztokat ma is. De azért a könyv sok recipéjének száz év teltével már elsősorban kultúrtörténeti jelentősége van... Ez a könyv olyan, mint amilyennek szerkesztője, Ignotus megálmodta Magyarországot: százszínű és százszívű, százízű és százillatú, százgyökerű és százerű - és mégis egy, harmonikus, békés, mint egy hatalmas kondér, sokféle húsból, rengeteg zöldből, kicsiny fűszerből lassúdan, gyöngyözve összefőtt közép-európai húsleves. Nagymagyarország szakácskönyve ez. De ennek a Magyarországnak nem a területe, hanem a szíve, a lelke és mindenekelőtt a kultúrája nagy. Az a Magyarország ködlik föl e könyvből, amely Magyarország valóságosan, sajnos, sosem volt, nincsen, és nem is lesz soha.

Marcus Gavius Apicius - Szakácskönyv ​a római korból
A ​Római Birodalom állami tisztviselőjeként működő Marcus Gavius Apicius nevéhez fűződik a Kr. u. 1. században kiadott egyik legkorábbi szakácskönyv. A könyv a teljes receptgyűjteményt közli, külön fejezet foglalkozik a mű írójával, a történeti háttérrel. Képet kapunk a római császárkori háztartásról, étkezési szokásokról, és ezek pannoniai vonatkozásairól. Az ókori és mai fűszernövények szakszerű azonosítása egészíti ki a kötetet. Képanyaga a pannoniai emlékekből ad válogatást, edények, konyhai felszerelések, lakoma-ábrázolások teszik teljessé a kultúrtörténeti anyagot.

Ismeretlen szerző - Szakács ​mesterségnek könyvecskéje
Szakács ​mesterségnek könyvecskéje. A csáktornyai Zrínyi-udvar XVII. századi kéziratos szakácskönyve és a Tótfalusi Kis Miklós által kiadott kolozsvári szakácskönyv


Elérhető példányok

A felhasználónak nincsenek elérhető könyvei jelenleg.


Sikeres passzolások

Ezek a felhasználó sikerrel lezárt rukkolásai, amelyek passzal végződtek.

összes (203)

Alma Katsu - Halhatatlan
Amikor ​Dr. Luke Findley éjszakai műszakba érkezik a St. Andrew nevű kisváros kórházába, csak egy újabb apró sérülésekkel és családon belüli erőszakkal terhes éjszakára számít. Ehelyett találkozik Lanore McIlvrae-vel, aki örökre megváltoztatja az életét. Mert Lannynek múltja van... Lanny McIlvrae senkire nem hasonlít, akit Luke valaha ismert. A nő története a szerelemről és az árulásról szól. Szerelemről és árulásról, amire nincs hatással az idő, ami örökkévaló, kivéve, ha Lanny démonai végre nyugalmat találnának. A kétszáz év alatt, amit a Földön töltött, úgy tűnik, mind a dekadencia, mind pedig az erőszak megkísértette, de ő végig hű maradt élete nagy szerelméhez. Egészen mostanáig. Alma Katsu nagy kritikai visszhangot kiváltó könyve felejthetetlen történet a viszonzatlan szerelemről, ami nem csak megerősíti és nagy tettekre sarkallja az embert, de ugyanakkor el is vakítja és akár a teljes pusztulásba is vezetheti, hiszen a saját megváltásunkhoz vezető út megtalálásáért kizárólag mi magunk vagyunk felelősek.

Tamara Ireland Stone - Time ​Between Us - Elválaszt az idő
Szeretni ​valakit nehéz. De még nehezebb, ha nem csak a távolság áll közétek, hanem az IDŐ is. Anna és Bennett normál körülmények között sosem találkozott volna: a lány 1995-ben él Chicagóban, míg a fiú 2012-ben San Franciscóban. Csakhogy Bennettnek megvan az a különleges képessége, hogy átutazzon időn és téren; így keveredik Anna életébe, és vele együtt a kalandok és lehetőségek egészen új világa tárul fel a lány előtt. Ahogy azonban a kapcsolatuk egyre jobban elmélyül, szembe kell nézniük a valósággal: az idő bármikor visszaszólíthatja Bennettet oda, ahová tartozik. Annál is inkább, mert egy váratlan tragédia hirtelen mindet megkérdőjelez, amiben addig hittek, Anna és Bennett pedig arra kényszerül, hogy az idővel versenyt futva feltegye magának a kérdést: vajon meddig lesznek képesek feszegetni a sors határait? Milyen áldozatokat kell hozniuk, hogy együtt maradhassanak? És a legfontosabb: szerelmük vajon kiállja-e az idő próbáját? Az Elválaszt az idő friss, izgalmas és nagyon romantikus. Lenyűgöző és ígéretes bemutatkozó regény az ifjúsági irodalom egy nem mindennapi, új egyéniségétől.

Artner Tivadar - A ​reneszánsz művészete I-II.
A ​nagy sikert aratott művészettörténeti Búvár kötetek folytatásaként most a reneszánsz művészete következik soron, melyet a szerző előző köteteinek bevált módszerével dolgozott fel. A modern Európa "ifjúkorát" jelentő reneszánszot akarjuk közelebb hozni olvasóinkhoz, megismertetni ennek a művészetnek lenyűgöző erejével, ujjongó szépségével, melyhez újra és újra, mint kiapadhatatlan forráshoz fordul vissza a XX. század embere is.

Gérard Legrand - A ​reneszánsz művészete
A ​reneszánsz, amely a 15. század elején bontakozott ki Itáliában, utóbb egész Európát meghódította. Egyik forrása a humanizmus volt, amely gyökeres fordulatot hozott a gondolkodásba: ráirányította a figyelmet a valóság kutatására és az antik kultúra maradandó értékeire. A reneszánsz az egyetemes művészet történetének egyik -ha ugyan nem a- legtündöklőbb fejezete. Olyan nagyságokkal, mint a festő Masaccio, Uccello, Piero della Francesca, a szobrász Ghiberti és Donatello, továbbá Leonardo, Raffaello és Michelangelo, hogy csak e stílus szülőföldjének, Itáliának a reprezentánsai közül példálózzunk. Hiszen a reneszánsz kibontakozott és nagy egyéniségeket érlelt német földön (Dürer, Holbein), Németalföldön (Van Eyck, Bosch,Brueghel), Franciaországban (Francois Clouet, Philibert Delorme). E könyvnek - sok más alkotóval együtt - ők a főszereplői.

Jannic Durand - A ​középkor művészete
A ​"gótikus" jelzőt - a barbárság fogalmaként - Raffaello kortársai alkalmazták először az egész középkori művészetre; a szó régen elvesztette pejoratív jelentését, és ma már tudjuk, hogy mennyire gazdag és sokoldalú volt ez a művészettörténeti korszak. A sorozat e kötete több mint tíz évszázad szüntelenül megújuló európai szellemi áramlatait mutatja be az építészet, a szobrászat, a festészet és az ötvösművészet területén: a népvándorlás korától a karoling reneszánszon, a román, a gótikus művészeten át a flamboyant stílusig. A kötetben annak a fantasztikus fejlődésnek a vonala rajzolódik ki, amely a nehézkes román kori boltozattól a légies csúcsívig és a könnyed kőcsipkékig vezet. A kései gótikát akkor váltotta fel a reneszánsz, amikor a miniatúrafestészet átadta a helyét a könyvnyomtatásnak. A kor átmenet a névtelen remekművek és az ismert művészegyéniségek között: Godescalc és Ebo evangeliáriumát, a Saint-Genis-des-Fontaines-i templomkaput, Matild királyné bayeux-i kárpitját, a chartres-i katedrálist Verduni Nicolaus, Duccio di Buoninsegna, Giovanni Pisano, Simone Martini, Jean Fouquet és Claus Sluter szignált művei követik. A flamand realizmus még a kései középkor művészetéhez tartozik, miközben Itáliában már elkezdődött a reneszánsz. A neves Larousse Kiadó által összeállított művészettörténeti sorozatot a Helikon Kiadó bocsátja útjára.

Charlotte Brontë - Jane ​Eyre (angol)
The ​orphaned Jane Eyre has emerged a fiercely independent young woman. As governess at Thornfield Hall, she’s found her first real home—though it stands in the shadow of the estate’s master, Mr. Rochester, and its haunted halls ring with maniacal laughter. For even the grandest houses have secrets. As much a story about defying convention as it is about coming-of-age, Jane Eyre remains one of the most beloved novels in the English language. Both Gothic and Victorian in its influence and scope, it captures one woman’s determination to live life on her own terms—choosing courage over fear, while finding power in love and compassion. Revised edition: Previously published as Jane Eyre, this edition of Jane Eyre (AmazonClassics Edition) includes editorial revisions.

Christoph Heinrich - Monet
Claude ​Monet a tündöklő napfény utolérhetetlen festője volt - az égbolt, a hó, a vízben tükröződő felhők festője, az első festő, aki szinte teljesen monokróm fehérrel is képeket tudott alkotni. Monet segített megtörni az ifjúkora művészetét szorongató akadémikus eklekticizmust, megtanította művésztársait és a nagyközönséget arra, hogy újra használják a szemüket. A plein-air festészet szikráiból fellobbantotta a modern művészetet.

Covers_103874
Picasso Ismeretlen szerző
2

Ismeretlen szerző - Picasso
Cezanne, ​Gauguin, Monet, Renoir, Van Gogh, Picasso, Dalí, Chagall - az a nyolc festő, akinek életművét, művészi fejlődését egy-egy kötetben, sok ismert és kevésbé ismert festmény színes fotójával illusztrálva mutatja be új sorozatunk.


Sikeres happolások

Ezek a felhasználó sikerrel lezárt happolásai, amelyeket átvett. Reméljük rerukkolja azokat, amiket elolvasott. :)

összes (192)

Gaston Leroux - Az ​operaház fantomja
"Az ​operaház fantomja nem mese. Egyáltalán nem az volt, aminek sokáig hitték, nem holdkóros művészek, babonás igazgatók találták ki, nem a kartáncos kisasszonyok, a balettmamák, a jegyszedőnők, a portások és a ruhatári alkalmazottak túlfűtött képzeletének fura teremtménye. Bizony hogy létezett, hús-vér ember volt, noha mindent megtett, hogy szakasztott olyan legyen, mint egy igazi fantom, vagyis egy árnyalak." Így kezdi világhírű regényért Gaston Leroux, a francia krimi század eleji nagy klasszikusa, aki az "igazi" irodalom olyan nagyságait mondhatta rajongó barátainak, mint Apollinaire vagy Éluard, és akinek hatvan (!) kötetét ma már a _posztmodern_ előképeit is újra felfedező rácsodálkozással szokás emlegetni.

Herbert W. Franke - Az ​orchideák bolygója
Expedíció ​érkezik a Földről egy távoli bolygóra. A földiek két csoportra válva igyekeznek megismerni a bolygó titkait. Értelmes lények alkotásaira bukkannak: a különös romvárosban középkori lovagi torna szellemképei tűnnek szemük elé és rejtélyes működésű lebegő járművek viszik őket ismeretlen rendeltetésű épületekbe. De értelmes lények helyett mindenfelé csak automata gyárakat és gépeket találnak. A logikának ellentmondani látszó, képtelen, meghökkentő és lenyűgözően izgalmas események után két földinek sikerül a bolygó belsejébe hatolni - a hátborzongató gépvilágba, ahol a gépagyak törvényszéke és halálbüntetés vár rájuk. Még megpillantják a titokzatos "orchideákat"... ... és váratlan, igazi fantasztikus fordulattal minden hirtelen a helyére kerül és rendeződik

Ismeretlen szerző - Bornemissza ​Anna szakácskönyve 1680-ból
"Mondd ​meg, mit eszel, ebből is kiveszem, milyen vagy; mutasd hajlékodat, meglátom a lelkedet" - mondotta a világhírű természetbúvár, Herman Ottó, s nem alaptalanul, mert idestova jó évszázada rájöttek arra, hogy ha elődeink háza tájának, sőt öltözködésének tanulmányozása a művelődéstörténeti kutatás fontos területe, akkor ebből a szempontból legalább olyan jelentősek lehetnek a hajdan élt emberek táplálkozásának tanulmányozásától várható eredmények is. A tovatűnt századok nemegyszer egészen magas színvonalat elért, sőt művészi tökélyre jutott erdélyi szakácsmesterségének egyik értékes, háromszáz éves dokumentumát indítjuk útnak ebben a kötetben: Bornemisza Annának, I. Apafi Mihály erdélyi fejedelem feleségének 1680-ból való szakácskönyvét. A XVII. század második felétől - miként az erdélyi életnek számtalan más területén - a konyha történetében is nagy változások következtek be: a német főzésmód egyre nagyobb tekintélyt vívott ki magának. Nem véletlenül sírja vissza Apor Péter, a _Metamorphosis Transsylvaniae_ írója azt a kort, amikor "erat pingvissimus vitulus et rarissimus titulus", azaz, volt jó kövér tulok, de vajmi kevés rang, és amelyet keserű gúnnyal állít szembe az 1680-as évek "nájmódi"-jával, mivelhogy "atyáink szokott eledeleit meg sem ehetjük, hacsak német szakácsunk nincsen". A jelen kötetben közzétett kéziratos szakácskönyv éppen az imént említett jelenséget szemlélteti; abból ugyanis, hogy Keszei János az 1604-i kiadású Rumpolt-féle _Ein new Kochbuchot_ 1680-ban magyarra ültette át és Bornemisza Anna fejedelemasszonynak ajánlotta - arra következtetni, hogy az Aportól a "nájmódi" egyik megnyilvánulásaként elmarasztalt új főzési módra az erdélyi fejedelmi udvarban már szükség volt, a fordításban leírt ételek legalábbis kialakulóban lévő ízlést és igényt elégítettek ki. Művelődéstörténeti forrásértékén túl azonban talán van ennek a most nyomtatásban megjelenő munkának gyakorlati haszna is: háromszáz év távlatából igényt tarthat a hajdani ízeket, zamatokat felidézni kívánó mai háziasszonyok és borászok érdeklődésére.

S. J. Parris - Heresy
England, 1583. A country awash with paranoia and conspiracy - but a safe haven for a radical monk on the run. Giordano Bruno, with his theories of astronomy and extraterrestrial life, has fled the Inquisition for the court of Elizabeth I. Here, he attracts the attention of Francis Walsingham, chief spymaster and sworn enemy of Catholic plotters. Bruno is sent undercover to Oxford University, believed by many to be a hotbed of Catholic dissent. And where he privately hopes to locate an ancient manuscript rumoured to contain secrets so powerful it could destroy the Christian church. Before long he's drawn into college intrigues, and distracted by a beautiful woman. But close-knit college life is rocked by a hideous series of murders, linked by clues suggesting the victims were guilty of heretical practices. Stalking a cunning and determined killer through the shadowy cloisters of Oxford, Bruno realizes that even the wise cannot always tell truth from heresy. Some, though, are prepared to kill for it...

Thury Zsuzsa - Júlia ​vándorévei
Júlia, ​a húszéves bölcsészhallgató rajongásig szereti apját, a híres újságírót, aki mindenből kiábrándultan pusztul el az első világháború utáni években. A leány elfogadja a laptulajdonos javaslatát, s Münchenbe utazik tudósítóként. Ott riportot készít Thomas Mann-nal, megismerkedik a legkülönfélébb haladó művészeti irányzatokkal zenében, irodalomban, festészetben s férjhez megy egy igen művelt emberhez. Házasságuk azonban nem hosszú életű, Júlia rövidesen egy ott tanuló székely orvos felesége lesz, és férjével New Yorkba utazik. A társadalmi közállapotok és emberi viselkedésformák azonban mindkettőjüket riasztják. Vajon meri-e követni Júlia szerelmét az afrikai őserdők riasztó világába is? Erről szól ez a lenyűgözően érdekes, szép regény, amely színesen ábrázolja Júlia életútját az emberi kiteljesedés felé, s tájékoztatja a fiatal olvasókat arról, hogy milyen nehéz lehetett az 1920-as években kivergődni a női sors akkori szűk keretei közül.

Devecseri Gábor - A ​meztelen istennő és a vak jövendőmondó
Teiresziász ​vadászfiú - Kharikló nimfa gyermeke - nemcsak ruhátlanul látja Pallas Athénát (ami mitológiai ismereteink szerint Zeusz parancsára amúgy is megvakítással büntetendő cselekmény), hanem szeretkezik is az istennővel. Zeusz lánya távolról sem haragszik a halandó merészségéért: Inkább provokálja azt. Elvégre az istennő is nőből van: előnye mindössze annyi, hogy változatlanul szűz marad. De Athéna nemcsak szűz, hanem bölcs is. Végrehajtja Zeusz parancsát, ám szeretőjét sem sújtja, hanem ajándékozza. Teiresziász a vakság adományát kapja az istennőtől. Nem valódi vakság ez, hanem a lényeglátás képessége. Olyan tulajdonság, mely alkalmassá teszi a kiválasztottat a jóstudományra, jövőbe látásra. Devecseri Gábor játékos, filozofikus részletelemekkel színezett könyvecskéje tulajdonképpen a szerelemről, a testi szerelem gyönyörűségéről és teljességéről szól. Játék az egész? Vagy van valami eszmei mondanivaló is? Ha igen, csak egy lehet: aki szereti az életet, a szerelmet - nemcsak szereti, hanem éli is, gyakorolja is -, emberibb, bölcsebb, egyensúlyozottabb.

Rácz Zsuzsa - Állítsátok ​meg Terézanyut!
Közel ​másfél éves elszánt állás- és pasikeresés hiteles történetét tartod a kezedben. Szokásos péntek esti portyáin főhősnőnk, Kéki Kata hol Zöldmezőszárnya Királyfival, hol a gyönyörű Perzsa herceggel, hol Daviddel a Csokoládészeművel és még sok-sok más Micimacsóval fut össze. A fennmaradó időben biznisztündérnek öltözve már-már hivatásszerűen állásinterjúkra jár a Henteshez, a Hajóskapitányhoz, a Vajákos fejvadászhoz, és kis híján kiállítási tárgy is lesz belőle az emberi erőforrás-kiállításon. Mikor végre kommunikációra kezdi oktatni az országút királyait (kamionsofőröket), összefut egy igazi fatehénnel (a női féltékenység legújabbkori szimbólumával), aki a szappanoperák főgonoszait megszégyenítő találékonysággal tesz keresztbe neki, ahol csak tud... Ráadásul Katának ez még nem elég: Teréz anya módjára kényszeresen meg is akar menteni minden útjába kerülő, elsősorban férfit... Lehet rajta nevetni, és kicsit sírni is, és kölcsön lehet adni a Pasinak, aki Fontos. Persze ha meg Pasi vagy, meg lehet vele lepni a Nőt. Egy igazi történet, egy igazi lánytól, aki az Igazit keresi, mindig, mindenhol, mindenkiben. És meg is találja. (Mindenkiben.)

Jennifer Bassett - William ​Shakespeare (Oxford Bookworms)
William ​Shakespeare. Born April 1564, at Stratford-upon-Avon. Died April 1616. Married Anne Hathaway: two daughters, one son. Actor, poet, famous playwright. Wrote nearly forty plays. But what was he like as a man? What did he think about when he rode into London for the first time ...or when he was writing his plays Hamlet and Romeo and Juliet ...or when his only son died? We know the facts of his life, but we can only guess at his hopes, his fears, his dreams.


Saját könyvtárban

Ezek a felhasználók jelezték, hogy megvan nekik a könyv.

összes (8)

Petronius Arbiter - Trimalchio ​lakomája
Petronius ​Arbiter, a római nagyúr, Nero császár (54-68) főudvarmestere, a finom izlés igazi művésze - "arbiter elegantiarum", amint korábban nevezték - hatalmas és változatos korképben örökítette meg kora társadalmának félszegségeit. Ez a műve a Satiricon, csak töredékesen maradt ránk, de szerencsére egy nagyobb összefűggő töredék, a Trimalcho lakomája, fogalmat ad az egész mű egykori elevenségéről és tarkaságáról. Trimalcho a megtollasodott, műveletlen kereskedő típusa - kissé a nagyzoló Néró torzképe is - vendégei a kisváros jellegzetes alakjai: beszélgetéseik, babonáik, durvaságaik, kedélyes örök emberi ízeket idéznek. A lakoma ételsora az ókori szakácsművészet káprázatos fogásait és finomságait tornyozza a mai olvasó elé, aki bizonyára visszafogott lélegzettel és mohó izgalommal szürcsöli majd az ókori írói művészetnek ezeket az ízeit és múlhatatlan zamatait.

Farkas Henrik - Legendák ​állatvilága
Milyen ​hosszú a tengeri kígyó? Az óriáspolip rémtettei. Hannibál és a harci elefántok esete. Sárkánybarlang a Kárpátokban. Melyik állat volt a leviathán? A rejtélyes unikornis-szarv ára, avagy az északi hajósok titka. Olvashatunk ebben a könyvben jól ismert állatok: a farkas, a róka, a holló és a gólya különös és sokáig igaznak vélt furcsaságairól. De a képzelet szülte, sosem volt állatok külsejével és viselkedésük furcsaságaival is megismerkedhet az olvasó. A sárkányok, griffmadarak, főnixek és társaik "természetrajzát" kitűnően egészítik ki Gyulai Líviusz gyönyörű linómetszetei.

Gaston Leroux - Az ​operaház fantomja
"Az ​operaház fantomja nem mese. Egyáltalán nem az volt, aminek sokáig hitték, nem holdkóros művészek, babonás igazgatók találták ki, nem a kartáncos kisasszonyok, a balettmamák, a jegyszedőnők, a portások és a ruhatári alkalmazottak túlfűtött képzeletének fura teremtménye. Bizony hogy létezett, hús-vér ember volt, noha mindent megtett, hogy szakasztott olyan legyen, mint egy igazi fantom, vagyis egy árnyalak." Így kezdi világhírű regényért Gaston Leroux, a francia krimi század eleji nagy klasszikusa, aki az "igazi" irodalom olyan nagyságait mondhatta rajongó barátainak, mint Apollinaire vagy Éluard, és akinek hatvan (!) kötetét ma már a _posztmodern_ előképeit is újra felfedező rácsodálkozással szokás emlegetni.

Herbert W. Franke - Az ​orchideák bolygója
Expedíció ​érkezik a Földről egy távoli bolygóra. A földiek két csoportra válva igyekeznek megismerni a bolygó titkait. Értelmes lények alkotásaira bukkannak: a különös romvárosban középkori lovagi torna szellemképei tűnnek szemük elé és rejtélyes működésű lebegő járművek viszik őket ismeretlen rendeltetésű épületekbe. De értelmes lények helyett mindenfelé csak automata gyárakat és gépeket találnak. A logikának ellentmondani látszó, képtelen, meghökkentő és lenyűgözően izgalmas események után két földinek sikerül a bolygó belsejébe hatolni - a hátborzongató gépvilágba, ahol a gépagyak törvényszéke és halálbüntetés vár rájuk. Még megpillantják a titokzatos "orchideákat"... ... és váratlan, igazi fantasztikus fordulattal minden hirtelen a helyére kerül és rendeződik

Megay László - Három ​torony, egy város
Mintha ​játékkockából várat építenénk, úgy építi fel játékosan a szerző szemünk láttára az ősi várost: Sopront. Meséből és a história köveiből. Rak bele várat, városfalat, kaput, házat, templomot - annak rendje s módja szerint. És persze sok-sok tornyot: vártornyot, lakótornyot, templomtornyot - ahonnan a tüzet, az ellenséget lesték, ahol félreverték a harangokat, ha kellett. Sopron címerébe is bevonultak a tornyok, mint sok más városéba, igaz csak három a sokból. Ezért adta a szerző ezt a címet kötetének, amelyet Rékassy Csaba gyönyörű rajzai illusztrálnak.

Dámódaragupta - A ​kerítőnő tanítása
A ​kerítőnő tanítása a kora középkori szanszkrit irodalom egyik gyöngyszeme. Nem más, mint érdekfeszítő történetek fűzések, amelyeket Vikarálá, a híres, öreg kerítőnő mesél el Málatí, azaz Jázminvirág, a fiatal, szépséges, de tapasztalatlan kurtizán okulására. Az elbeszélések hősei kurtizánok, " áldozataik" és a körülöttük lebzselő ingyenélők. Elvétve halálukig hűséges utcalányokról is olvashatunk. A helyenként sikamlós témát a költő, Dámódaragupta, aki egyébként nagy műveltségű és tiszteletben álló miniszter volt, könnyed humorral, nagyfokú eleganciával, mindenféle moralizálás vagy finnyáskodás nélkül képes előadni úgy, hogy az olvasó maga sem érezhet megvetést a kurtizánokkal szemben, és nem sajnálkozik a pórul járt férfiakon. Dámódaragupta remekbe szabott munkája az emberi hamisság szórakoztató komédiája, nem minden pedagógiai cél nélkül.

Ismeretlen szerző - Bornemissza ​Anna szakácskönyve 1680-ból
"Mondd ​meg, mit eszel, ebből is kiveszem, milyen vagy; mutasd hajlékodat, meglátom a lelkedet" - mondotta a világhírű természetbúvár, Herman Ottó, s nem alaptalanul, mert idestova jó évszázada rájöttek arra, hogy ha elődeink háza tájának, sőt öltözködésének tanulmányozása a művelődéstörténeti kutatás fontos területe, akkor ebből a szempontból legalább olyan jelentősek lehetnek a hajdan élt emberek táplálkozásának tanulmányozásától várható eredmények is. A tovatűnt századok nemegyszer egészen magas színvonalat elért, sőt művészi tökélyre jutott erdélyi szakácsmesterségének egyik értékes, háromszáz éves dokumentumát indítjuk útnak ebben a kötetben: Bornemisza Annának, I. Apafi Mihály erdélyi fejedelem feleségének 1680-ból való szakácskönyvét. A XVII. század második felétől - miként az erdélyi életnek számtalan más területén - a konyha történetében is nagy változások következtek be: a német főzésmód egyre nagyobb tekintélyt vívott ki magának. Nem véletlenül sírja vissza Apor Péter, a _Metamorphosis Transsylvaniae_ írója azt a kort, amikor "erat pingvissimus vitulus et rarissimus titulus", azaz, volt jó kövér tulok, de vajmi kevés rang, és amelyet keserű gúnnyal állít szembe az 1680-as évek "nájmódi"-jával, mivelhogy "atyáink szokott eledeleit meg sem ehetjük, hacsak német szakácsunk nincsen". A jelen kötetben közzétett kéziratos szakácskönyv éppen az imént említett jelenséget szemlélteti; abból ugyanis, hogy Keszei János az 1604-i kiadású Rumpolt-féle _Ein new Kochbuchot_ 1680-ban magyarra ültette át és Bornemisza Anna fejedelemasszonynak ajánlotta - arra következtetni, hogy az Aportól a "nájmódi" egyik megnyilvánulásaként elmarasztalt új főzési módra az erdélyi fejedelmi udvarban már szükség volt, a fordításban leírt ételek legalábbis kialakulóban lévő ízlést és igényt elégítettek ki. Művelődéstörténeti forrásértékén túl azonban talán van ennek a most nyomtatásban megjelenő munkának gyakorlati haszna is: háromszáz év távlatából igényt tarthat a hajdani ízeket, zamatokat felidézni kívánó mai háziasszonyok és borászok érdeklődésére.

S. J. Parris - Heresy
England, 1583. A country awash with paranoia and conspiracy - but a safe haven for a radical monk on the run. Giordano Bruno, with his theories of astronomy and extraterrestrial life, has fled the Inquisition for the court of Elizabeth I. Here, he attracts the attention of Francis Walsingham, chief spymaster and sworn enemy of Catholic plotters. Bruno is sent undercover to Oxford University, believed by many to be a hotbed of Catholic dissent. And where he privately hopes to locate an ancient manuscript rumoured to contain secrets so powerful it could destroy the Christian church. Before long he's drawn into college intrigues, and distracted by a beautiful woman. But close-knit college life is rocked by a hideous series of murders, linked by clues suggesting the victims were guilty of heretical practices. Stalking a cunning and determined killer through the shadowy cloisters of Oxford, Bruno realizes that even the wise cannot always tell truth from heresy. Some, though, are prepared to kill for it...


Olvasta

Ezek a felhasználók olvasták már a könyvet.

Alma Katsu - Halhatatlan
Amikor ​Dr. Luke Findley éjszakai műszakba érkezik a St. Andrew nevű kisváros kórházába, csak egy újabb apró sérülésekkel és családon belüli erőszakkal terhes éjszakára számít. Ehelyett találkozik Lanore McIlvrae-vel, aki örökre megváltoztatja az életét. Mert Lannynek múltja van... Lanny McIlvrae senkire nem hasonlít, akit Luke valaha ismert. A nő története a szerelemről és az árulásról szól. Szerelemről és árulásról, amire nincs hatással az idő, ami örökkévaló, kivéve, ha Lanny démonai végre nyugalmat találnának. A kétszáz év alatt, amit a Földön töltött, úgy tűnik, mind a dekadencia, mind pedig az erőszak megkísértette, de ő végig hű maradt élete nagy szerelméhez. Egészen mostanáig. Alma Katsu nagy kritikai visszhangot kiváltó könyve felejthetetlen történet a viszonzatlan szerelemről, ami nem csak megerősíti és nagy tettekre sarkallja az embert, de ugyanakkor el is vakítja és akár a teljes pusztulásba is vezetheti, hiszen a saját megváltásunkhoz vezető út megtalálásáért kizárólag mi magunk vagyunk felelősek.

Cecelia Ahern - Ahol ​a szivárvány véget ér
Rosie ​és Alex jóban-rosszban kitartanak egymás mellett, és életre szóló szövetséget kötnek az iskola és a felnőttek zord világa ellen. Az izgalmas órai levelezések alatt még nem sejtik, hogy életük következő jó néhány évét is így fogják eltölteni: egymással levelezve... A sors újra és újra elválasztja őket egymástól, hogy próbára tegye barátságukat, kitartásukat és őszinteségüket. A gyerekek komoly felnőtté cseperednek: mindketten dolgoznak, házasodnak, gyereket nevelnek, válnak, de a varázslatos kötelék, amely összeköti őket, életük minden öröme és bánata közepette is megmarad. Több van-e köztük puszta barátságnál? Ha kapnának egy utolsó lehetőséget, kockára tennének-e mindent az igaz szerelemért?

Kollekciók