Ajax-loader

'harcművészet' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Dan Millman - Szókratész ​utazásai
Hogyan ​válik egy fiúból férfi és a férfiból harcos? Mi vagy ki formálja a sorsunkat, és mi ad értelmet az életünknek? Mi a jó és mi a rossz? Hol nyílik a menny és a pokol kapuja? Mi az, ami egy legyőzhetetlen harcost még erősebbé tehet...? „Békélj meg magaddal, és nem lesz senki, aki legyőzhet. És senki, akit te kívánnál legyőzni.” Szergej három éves volt, amikor a katonák elvitték. Tizenöt évesen a vadonba szökött, és semmibe sem kapaszkodhatott, csak egy nagyapa emlékébe, aki Szókratésznak hívta őt, és azt ígérte, hogy a fiú kincset talál majd elrejtve Szentpétervár közelében. Így kezdődik a Szókratész utazásai – Szergej Ivanov viszontagságokkal teli, kalandos életének története, amely olvasók millióinak életét változtatta meg szerte a világon. Bátorságnak és hitnek, szerelemnek és fájdalomnak a regénye ez, amely feltárja előttünk a harc művészetének legmagasabb formáját, a béke ösvényét. A békés harcos útjában megismerhettünk egy rejtélyes bölcset, Szókratészt, Dan Millman pedig most elmeséli nekünk, hogyan vált Szókratész mesterré. A Szókratész utazásai azonban sokkal több puszta előzménytörténetnél: önmagában is olvasható, lebilincselően izgalmas regény, amely arról a kutatásról szól, amit mindnyájan folytatunk, hogy életünk értelmet nyerjen egy kihívásokkal teli világban.

Gina L. Maxwell - Elcsábítani ​Hamupipőkét
Az ​MMA harcos Reid Andrews mérkőzése előtt néhány hónappal komolyan megsérül, így annak az esélye, hogy visszaszerezze félnehézsúlyú bajnoki címét, elúszni látszik. Edzője elküldi gyógykezelésre, orvosa pedig nem más, mint Reid gyerekkori barátjának időközben felnőtt kishúga. Lucie Miller, a szétszórt könyvmoly szintén segítségre szorul. Bármire képes lenne, hogy meghódítsa orvos kollégája és titkos szerelme szívét, így kapva kap az alkalmon, amikor Reid csábítási leckéket ajánl cserébe azért, hogy Lucie éjjel-nappal ellenőrizze felkészülését karrierje legfontosabb meccsére. Reid hamarosan élete legnehezebb küzdelmét vívja Lucie szívéért, mielőtt a lány valaki másnak adná..

Esztergomi László - Ki ​ölte meg Bruce Lee-t?
Bruce ​Lee meteorként tűnt fel az orientalista harci művészet terén és a filmvilágban. Húsz évig tanulmányozta a kungfut és számos más küzdőstílust, mire mestere lett a pusztakezes harcnak, de csak két évre volt szüksége ahhoz, hogy filmjeivel világsikert arasson. Sikerének azonban nem mindenki örült. Túlságosan sokaknak okozott főfájást, míg egy napon, harminchárom évesen váratlanul meghalt. Megölték. De kiknek állt érdekében, hogy kialudjon e meteor fénye?

Szammur%c3%a1j2
21 ​szamuráj Ismeretlen szerző
7

Ismeretlen szerző - 21 ​szamuráj
A ​21 szamuráj című interjúgyűjtemény huszonegy harcművész megismerése közben hozzásegíti minden olvasóját ahhoz, hogy példájukat követve világunkban eligazodjon, hogy megtalálhassa a helyes utat. A budo japánul a "harcosok útját" jelenti, összefoglaló neve mindannak, ahogyan az embereknek élniük kell. Mit tartalmaz ez az életfilozófia, amely folytatja a régi nemzedékek hagyományait és nemcsak a régi Japánban, hanem a XXI. századi Magyarországon is aktuális? A japán hagyományos kultúrát a buddhista nézetek hatják át. ez a természettel való egybeolvadást jelenti. Míg a nyugati kultúrák középpontjában mindig az ember áll, a távol-keleti kultúrában a természet a lényeges, s ennek szeretete során az egyén a háttérbe húzódva igyekszik belesimulni a természetbe. A japán hagyományos kultúrának két ága van: a kard és a krizantém. A kard a harcművészeteket jelképezi, a krizantém pedig a különböző művészeti ágakat: többek között a tea-ceremóniát, a kalligráfiát, a virágok rendezését, leheletnyi költemények írását. tisztességre, becsületességre és kitartásra nevel, emellett arra, ha tévedtünk, azt őszintén ismerjük el, s igyekezzünk kijavítani a hibát. A budo állandó önfejlesztésre serkent, arra, hogy a dolgokat véghez kell vinni, be kell fejezni. S mindezt úgy, hogy társaink, partnerünk és az utánunk jövő nemzedékek érdekeit tiszteljük és figyelembe vegyük.

Adámy István - Kyokushin ​Karate
"Úgy ​gondolom, hogy a Kyokushin Karate - amely más karateirányzatok mellett ma is a legnépszerűbb Magyarországon - megérdemli, hogy szerelmesei, tisztelői, gyakorlói ne csak az edzéseken, de otthon is szerezhessenek róla kellő ismeretet. E könyv elsősorban a karatét most kezdőknek nyújt nagy segítséget az alapok részletes ismertetésével. A karate - így a Kyokushin Karate - gyakorlása, tanulása is a hármas tagozódásra épül, ezért a Kihon, a Kata és a Kumite gyakorlatok kapnak elsősorban széles teret könyveimben. Ennek a könyvnek a terjedelme azonban azt már nem teszi lehetővé, hogy a Kata-kat teljes részletességgel megmutassam, így azokat a következő kiadványom fogja ismertetni."

Giuseppe Ruglioni - Ki ​Aikido
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

John Stevens - Jamaoka ​Tessu
Jamaoka ​Tessu, a hagyományos japán kardvívás egyik utolsó, XIX. sz-i nagymestere, államférfiként is kiemelkedő alakja volt annak a viharos időszaknak, amelyben egy új, modern Japán született. Az Út követőjeként negyvenöt éves korára megvilágosodott; felismerte a kardvívás, a zen és a kalligráfia belső alapelveit, azok egységét. Sokoldalú és termékeny mesterré vált: megalapította a Kard nélküli Iskolát, bölcs és könyörületes zen tanítóvá, páratlan kalligráfussá lett, aki ecsetével fejezte ki az ég és föld tanításait. Tessu - a XX. sz-i nagymesterhez: Uesiba Morihei-hez, az Aikidó alapítójához hasonlóan - a modern budó alappillére. Igazi harcművész, akit a kultúra és vallás ösztönzött, aki a legyőzhetetlenséget kemény edzéssel és szakadatlan önvizsgálattal érte el. Nem ontott egy csepp vért sem, tanításaiban pedig a bosszúállás helyett a konfliktusok szeretetteljes megoldását és harmóniát hangsúlyozta. Üzenete számunkra olyan béke, amit tomboló viharban szerezhetünk meg. Élettörténetét - tanításai és kalligráfiái bemutatásával - lebilincselően meséli el a buddhizmus és a keleti kultúra szakértője, a Japánban élő John Stevens, aki maga is a kardvívás és Aikidó lelkes gyakorlója.

Stephen Turnbull - Nindzsa
A ​legbiztosabb jele annak, hogy egy fogalom elfogadott, ha a szó, amely a fogalmat jelöli, fordítás nélkül honosodik meg az idegen nyelvekben. Japán az utóbbi fél évszázad alatt jó egynéhány ilyen szót adott a különböző nyelveknek, érdekes módon csaknem valamennyi a katonáskodással kapcsolatos (szamuráj, harakiri, kamikaze, sógun). Jelentésük közismert. Kevésbé tud azonban mit kezdeni az átlag magyar olvasó azzal a japán szóval: nindzsa. Általános elképzelés szerint a nindzsa tetőtől talpig feketébe öltözött titokzatos szuper-szamuráj, könyörtelen gyilkos és mesterkém, a modern kor titkos szolgálati ügynökeinek véres kezű elődje. A nindzsa bizonyos értelemben a szamuráj-tradícióval ellentétes tulajdonságokat testesíti meg. A szamuráj - a hős lovag - nyíltan száll szembe ellenfelével, és a tisztességes eszközökkel kivívott győzelem becsület dolga nála. A nindzsa - a szamuráj kor fizetett zsoldosa - ezzel szemben, ha mód van rá, inkább orvul döfte le ellenfelét. A nindzsák eredete az ókori Kínába nyúlik vissza, és a középkori Japánban élték virágkorukat. Századunk derekán előbb Japánban tört ki a "nindzsaőrület", majd áttevődött Európába is. Mit jelent nindzsának lenni, és mi az a nindzsucu? Ezekre és más kérdésekre ad választ Turnbull 1991-ben megjelent könyve: A nindzsa - Japán titokzatos harci kultuszának igazi története, gazdagon illusztrált érdekfeszítő olvasmány.

Galla Ferenc - Horváth István - Judo ​övvizsgák
Magyarországon ​a judo - vagy ahogy nálunk ismerik - a cselgáncs mindössze két évtizeddel ezelőtt kezdett elterjedni. Mint testgyakorlati ág tehát, egyike a legfiatalabbaknak. Ugyanez elmondható az egész világ judosportjáról is, hiszen az első hivatalos Európa-bajnokságot meglehetősen későn, 1951-ben rendezték meg Párizsban, az első világbajnokságot pedig még ennél is később: 1956-ban, Tokióban. Ez előtt csak nemzeti bajnokságokat és egy-két nemzetközi versenyt (az 1934. évi nem hivatalos Európa-bajnokság is ennek nevezhető) tartottak ebben a sportágban. Két évtized egy sportág életében vajmi kevés. Tán arra elegendő, hogy az adott versenyszabályok mellett kialakuljon versenytechnikája, azok oktatásának legfontosabb módszere, sajátos edzésmetodikája. Be kell vallanunk, hogy nekünk még ezen a területen is sok a tennivalónk. Mindezek ellenére a judo -előtűnve az ismeretlenség homályából - sokat fejlődött. Az 1880-as évek táján már maga Jigoro Kano - a cselgáncssport megteremtője - is gyakran hangoztatta, hogy a judo bekapcsolása a nemzetközi sportmozgalom vérkeringésébe jótékonyan elősegítette a fejlődését. (Kano tulajdonképpen ezt is akarta elérni akkor, mikor elküldte legkiválóbb tanítványait, a sportág első "nagyköveteit" a világ minden részébe, többek között hazánkba is -, hogy népszerűsítsék, tanítsák, oktassák a judót.) Szinte valamennyi földrész számos országában egyre-másra (Kano által sem remélt gyorsasággal) alakultak a nemzeti szövetségek.. Egyre többen ismerték fel a judo testet-szellemet formáló értékeit, praktikumát, s látták meg a mesterségesen táplált misztikus köd mögött annak valódi arcát. A sportágak történetében hihetetlenül rövid időn belül sikerült a judónak elfoglalni méltó helyét a sportok nagy családjában. Kano remélni sem mert álma valósult meg akkor, amikor a tókiói nyári olimpiai játékok programjába felvették a judót. Ezzel a judót kedvelők nagy táborának teljesült végül a kívánsága. Igaz a tokiói olimpiát következő mexikói olimpián nem, de Münchenben már újra szerepelt a judo az olimpiai játékok műsorán, s reméljük, hogy most már végérvényesen sikerült a judónak beverekednie magát az olimpiai versenyszámok közé. Sokat jelentene a sportág további és gyorsabb ütemű fejlődése érdekében, ha a nemzetközi szövetség - felismerve az élet által felvetett problémákat - ésszerűen módosítaná a versenyszabályokat, amelyeket a hagyományokhoz való merev ragaszkodás miatt eddig gátolták a versenyeken a rendkívül sokrétű és látványos judotechnikák szabad kibontakozását.

Mantak Chia - Michael Winn - Taoista ​szerelmi titkok
A ​Mantak Chia mester által felfedett titkos tanítások segítségével a férfiak megőrizhetik és átalakíthatják szexuális energiájukat, ha keringetik azt a test középső energiakörén, az ún. Mikrokozmikus Pályán. Ezzel serkentik életfunkcióikat, és megfiatalítják testüket. Az évszázadokon át titokban tartott ezoterikus módszerek és elvek megnyitják az utat az olvasó előtt, hogy összekapcsolják szexuális energiájukat a transzcendens tudatállapotokkal.

Imi Sde-Or (Lichtenfeld) - Eyal Yanilov - Krav ​Maga
A ​Krav Maga napjaink egyik legfejlettebb önvédelmi rendszere. A magyar származású nagymester Pozsonyban a háború alatt eredetileg a náci támadások egyszerű megfékezésére hozta létre, majd továbbfejlesztették az Izraeli Védelmi Erők részére. Később hozzáigazították a civil szükségletekhez, s ma már olyan sztárok kedvenc küzdősportja, mint Jennifer Lopez vagy James Belushi. Ez a könyv a sportág egyetlen hiteles kézikönyve mintegy 500 fotóval illusztrálva!

Gy. Horváth László - Nindzsák
Történetük, ​fegyvereik, eszközeik, taulási módszereik, a japán fogalmak magyar szótára. És természetesen a zen tana is.

Karen Brichoux - Kávé ​és kung-fu
Hősnőnk, ​Nicci Bradford igazi rajongója a kung-fu-filmeknek és a bennük tükröződő keletnek - viszont nyugaton él. Egyedül. Szingliként, egy szürke nagyváros borongós hétköznapjaiban. Egészen addig, míg a sors össze nem hozza néhány új emberrel, s míg rá nem döbben, hogy néhány régi ismerősét feleannyira sem ismeri, mint gondolta. Innét kezdve az élete egyre inkább egy kung-fu-filmre emlékeztet - csak épp verekedés nélkül. Bár szó, ami szó: nagy ritkán elcsattan egy-egy kemény és megérdemelt pofon… Karen Brichoux a Fülöp-szigeteken született. A Kennedy-gyilkosság után, de még Nixon lemondása előtt. Nyolcéves korában látta élete első kung-fu-filmjét, az Öt saolin-mestert. Ez az élmény szemlátomást örökre megfertőzte. A diploma megszerzése után még további hét évig európai történelemmel foglalkozott, majd rádöbbent: megeshet, hogy professzori állásba kényszerül. Mire csapot-papot hátrahagyva elmenekült az egyetem túlságosan is földközeli világából, és történetek írására adta a fejét. Az Egyesült Államokban él férjével és számos bundás háziállatával.

Teng Ming-Tao - Taoista ​történet
A ​könyv főszereplője Kuan Szajhung mester, kilencéves korában került Kína egyik szent hegyének taoista kolostorába. Belső alkímiát, gyógynövényismereteket, meditációt, csikungot és titkos harcművészeteket tanult. Szigorú mesterének irányításával tanulmányozta a kínai filozófiát, a Tao Te Kinget és a Ji Kinget, a Változások Könyvét. Hosszú tanulás, számos kaland és próbatétel után ő lett Huasan Nagymesterének utolsó, tizenharmadik tanítványa. A történelem viharai amerikába sodorták. Ma is ott él és tanít.

Dr. Serényi János - Harmat László - A ​testből edzett fegyver
A ​fiút kivégezték, majd fejét lova nyergéhez kötve visszaküldték övéihez. Amikor a sereghez visszatért harci mén döbbenetes terhét meglátta Pumil hadvezér, monoton hangon csak ennyit mondott: "A fiam arca olyan, mint ha élne. Képes volt életét áldozni a királyért, így nincs miért sajnálnunk...!" Természetesen minden harci művészetben vannak olyan elemek, amelyektől veszélyessé, sőt életveszélyessé válhatnak. Óriási felelősséget jelent tehát valakinek a testéből "fegyvert kovácsolnunk".

Mark Salzman - Acél ​és selyem
A ​könyv anekdotikus szemléletben mutatja be egy amerikai fiatalember találkozását a kínaiakkal, életmódjukkal és életszemléletükkel. Ír bürokratákról, diákokról, a kulturális forradalom túlélőiről, és harcművész mesterekről, senkit sem fosztva meg komplexitásától és emberiességétől. Gyengéden bánik esetlenségükkel, a legélesebb tüskéket magának fenntartva, s bájos humorral hidalja át a Kelet és Nyugat közötti kulturális hézagot. A személyes történetben megjelenik a történelem és Kína gazdag hagyományának vetülete, egy olyan országot bemutatva, mely megközelíthetetlen más külföldiek számára. Az olvasó bepillantást nyer a hagyományos harcművészetek különféle stílusaiba az acél kemény Shaolin boksztól a lágy tai-csi stílusokig.

Dr. Serényi János - A ​bátrak harca
Így ​kezdődik a könyv: „A jogos, de tisztességes vereségnél jobban fáj az érdem nélküli győzelem!" Őrjöngött a 25000 néző, amikor a tokiói Nippon Budokán küzdőterén - legjobb 8 közé kerülésért - szembekerült egymással az előző világbajnokság győztese, a hazai Makoto Nakamura és a brit Michael Thompson. A 32 éves, 120 kilós japán iszonyú erejű rúgásaira gyakran és sikeresen „válaszolt" a 83 kilós, mindössze 21 éves trónkövetelő. A menetidő lejártakor a szakértők döntő többsége a döntetlenre szavazott. A kisebbség - és ezúttal ide tartoztak az elfogulatlansággal aligha „vádolható" csokornyakkendős urak - Nakamurát hozták ki győztesnek. A nagy hangzavar közepette a verseny főbírája, a kyokushin karate megalapítója, a 10 danos Mautatsu Oyama magához rendelte a bírókat. Néhány szót váltott velük, majd a hangosbemondó a következőket közölte: „Kancho (=igazgató) Oyama azt mondta, hogy egy világbajnok nem mehet tovább ilyen kétséges győzelemmel. A kyokushin karate szellemnek megfelelően neki egyértelműen be kell bizonyítania, hogy ő a jobb. A bírói döntés semmisnek tekintendő, így hosszabbítás következik." Mivel korábban Budapesten és most itt a III. Nyílt Kyokushin Karate világbajnokság színhelyén is több ízben készítettem interjút Oyamával, a szöveg elhangzása után azonnal odamentem a mesterhez. E nem mindennapi főbírói beavatkozás több kérdést fogalmazott meg bennem. Feltevésükre azonban nem volt lehetőségem, ugyanis Kancho megelőzött: - Látom, mint sokan mások, Ön sem érti, hogy mi történt itt. Azt is tudom, hogy a sportversenyeken a főbíró szinte kizárólag a műhibák esetén változtatja meg a kihirdetett eredményt. Noha a mi, oly nagy odaadással szervezett világbajnokságunkon nem kevesebb, mint 60 ország vesz részt, karatékáinknak nem a győzelem a legfontosabb. Ott belül Nakamura mindenkinél jobban érezte, hogy a mérkőzés döntetlen volt. Ha ennek ellenére továbbjut, akkor ez a dicstelen győzelem az egész további versenyen nyomasztotta volna. - És ha most a hosszabbításban kikap? - Akkor annál inkább szükséges volt közbeavatkoznom. Nagyon fontos, hogy ki miképp szerepel egy ilyen hatalmas versenyen. De ennél nekem sokkal fontosabb, hogy az illető hogyan él, hogyan edz, hogyan viszonyul az idősebbekhez, a társaihoz! Mi először is önmagunk gyarlóságait akarjuk legyőzni! Higgye el, a jogos, de tisztességes vereségnél jobban fáj az érdem nélküli győzelem! Beszélgetésünk közben befejeződött a hosszabbítás, amely megint csak nem hozott döntést. Újabb két perc következett. Ekkorra már a nagyszerűen küzdő brit elkészült erejével, Nakamura combrúgásai, felsőtestre mért ütései minden kétséget eloszlattak. A japán fiú győzött, sőt további 3 mérkőzés - megérdemelt - megnyerésével megvédte világbajnoki címét.

David Chow - Richard Spangler - A ​kung fu történelme, filozófiája és technikái
"Az ​igaz szavak nem hangzanak kellemesen; A kellemesen hangzó szavak nem igazak. A jó ember nem érvvel bizonyít; Az, aki érvvel bizonyít, nem jó. Az igazi bölcsesség különbözik a sok tanulástól; A sok tanulás kevés bölcsességet jelent. A Bölcsnek nem kell gyűjtenie; Ha utolsó darabját mások érdekében használták fel, íme, többje van, mint korábban! Ha utolsó darabját másoknak adták oda, íme raktárai még nagyobbak, mint korábban! Mert a Menny útja: élesíteni vágás nélkül. És a Bölcs útja: cselekedni erőlködés nélkül." - Tao Te King - Fülszöveg Tulajdonképpen nem csak a Kung-furól van szó, hiszen a harcművészetek alapjai azonosak Kínában, Japánban és bárhol a világon. Az általános alapok mellet részletes leírást kapunk a Kung-fu kialakulásáról, stílusairól és történelmi-filozófiai alapjairól is.

Img145
Walt ​Disney - Mulán Ismeretlen szerző
41

Ismeretlen szerző - Walt ​Disney - Mulán
A ​Disney-rajzfilm kínai mesét dolgoz fel. Ellenség tör a távolkeleti országra, és a császár minden családtól egy katonát hív a hadseregbe. A Fa családból csak az idős és beteg apa vonulhatna be, ám bátor leánya, Mulan az éjszaka leple alatt felveszi vértjét és maga megy a katonai táborba. Az ősatyák szellemei védősárkányt küldenek a lány után, aki azonban szeleburdi tanácsaival inkább kalamajkát okoz, mint segít. Mulan végül sok megpróbáltatás után mégis megmenti családja becsületét és az országot.

Gregg Hurwitz - Orphan ​X - Az Árva
A ​Seholember. Városi legenda. Egy férfi, akinek a nevét csak suttogva emlegetik. Azt beszélik, ha felkeresi valaki, aki reménytelen helyzetbe került, és méltó a segítségére, ő mindent elkövet, hogy megvédje és megmentse. Ő azonban nem csupán legenda. Evan Smoaknak megvan hozzá a képessége és a forrásai is, hogy segítsen azokon, akiken senki más nem segít. Rendkívül veszélyes múltja van. Még gyerekként választották ki, hogy a szigorúan titkos Árva program részeként tökéletes, hivatalosan nem létező ügynökké – más szóval gyilkossá – neveljék és képezzék ki. Ő volt X Árva. Evan egy idő után szakított az ügynökséggel, és az ott tanultakat arra használta fel, hogy minden hidat felégessen maga után. Most azonban valaki a nyomában van. Valaki, hasonló képességekkel és kiképzéssel. Valaki, aki ismeri X Árvát. Valaki, aki egyre közelebb és közelebb kerül hozzá, és kihasználja Evan gyengéjét – a Seholemberként végzett küldetését –, hogy megtalálja és kiiktassa őt. Az X Árva Gregg Hurwitz izgalmas, új Evan Smoak-sorozatának első darabja, feszült és mesteri thriller, amely az első oldalától kezdve beszippantja olvasóját. Zajos nemzetközi sikert aratott: megjelenésének havában az Amazon.com legjobb könyve lett, máris több, mint húsz országban fogják kiadni, számos országban vezette a sikerlistákat, a megfilmesítési jogok pedig Bradley Cooper produkciós cégénél kötöttek ki!

Yang Jwing-Ming - Chi ​Kung
A ​Chi Kung a testen belüli energia fejlesztésének, keringetésének és alkalmazásának tudománya. Ez a könyv több ún. külső-belső (Wai Dan) engeriafejlesztő és -keringető módszert mutat be, és részletesen tárgyalja a belső-belső (Nei Dan) meditációs tanításokat. Aki időt és energiát fordít ezekre a gyakorlatokra, javíthatja egészségét, növelheti életerejét, hozzáférhet azokhoz az igazságokhoz, amelyeket csak önmagunkba mélyedve ismerhetünk meg.

Dr. Ujvári Miklós - Kung ​Fu-technikák és edzésmódszerek
A ​kínai harci művészetek titkait évszázadokon keresztül zárt közösségek őrizték. Napjainkban, amikor kicsit bepillanthatunk ebbe a világba, inkább a látványos, színpadias elemekre épülő kung fu vált népszerűbbé. Ebben a könyvben azonban az olvasó nem fog találkozni ezekkel a tetszetősre koreografált, ritmikus "küdő"-gyakorlatokkal. Helyettük inkább olyan küzdéstechnikákkal és elsajátításuk részletes leírásával ismerkedhet meg, melyek a túlélés változatos frontjain keletkeztek: a régi Kína kolostoraiban, az idegen ellen harcoló titkos társaságokban és a délkelet-ázsiai térségben megkapaszkodó, élethalálharcot folytató zárt kínai közösségekben, ahol nem a látványosság, hanem a küzdelmi hatékonyság volt az elsődleges szempont. A könyv első része a puszta kezes küzdelem elméletét és néhány híres-hírhedt technikájának részletes leírását tartalmazza. Így külön fejezetekben foglalkozik a misztikusnak hitt chi erővel, az ellenfél egyetlen ütéssel történő harcképtelenné tételének elméletével és gyakorlatával, a 100 nap alatt elsajátítható vastenyérrel, Bruce Lee hatalmas erejű rövid ütésével és a kínai kung fu fegyvertáborából kikerült más érdekességekkel. A második rész a Shaolin-, Choy Lee Fat-, Hung gar-, majom- és sáska irányzat néhány jellegzetes harci technikáját mutatja be.

Koncz János - Galambos Péter - Kira Péter - Karate, ​sportkarate
Élt ​egyszer, még a "világ kezdetén" egy kínai császár, Hunag-ti, aki hatalmas küzdelemben megszabadította az emberiséget Chih Yu-tól, a bikafejű, kígyótestű szörnyetegtől. A legenda szerint Hunag-ti az általa alkalmazott harci fogásokkal megvetette a kung-fu - s ezáltal valamennyi ázsiai eredetű küzdősport - alapjait. Hogyan alakult ki a kung-fu-ból, a különféle testi és lelki egészséget megóvó légző-, illetve tornagyakorlatokból és más önvédelmi rendszerből a karate? A három magyar szerző - Galambos péter (2. dan) Kira Péter (1. dan) és Koncz János (2. dan) mesterek, akik tevékeny szerepet töltöttek be a karate magyarországi meghonosításában - e könyvben bemutatják a karate fejlődését és sportággá válásának folyamatát - egészen a távoli múlttól, a legendák világától napjainkig. E történeti részben ismertetik a a kézzel, illetve kézzel és lábbal végrehajtott technikák rendszerét, közös gyűjtőnevén a karatét, főbb irányzatainak, stílusainak kialakulását, és érzékeltetik a közöttük lévő különbséget. Megismerhetjük azokat a körülményeket, amelyek az 1970-es években a "karateháború" kirobbanásához, a stílusok harcához vezetett. A karate egyes irányzatai más-más célzattal jöttek létre, de egyiket sem űzték sportként, azonban a XX. század elején megkezdődött a küzdőrendszerek egy részének sporttá válási folyamata, ami még ma is tart. Miként lehet a megváltozott célokra alkalmazni ae küzdőrendszereket? Ha a karatét sportként űzzük, nem lehet cél az ellenfél fizikai harcképtelenné tétele, megsemmisítése, a küzdelem mégis minél jobban a valós harcra hasonlítson. Hogyan lehet ennek megfelelően kialakítani a versenyszabályokat? Milyen elvek szerint alkották meg az egyes szabályrendszereket (no- , full-, semi-cpntact)? A karatéban milyen harcmodor-típusokat alkalmaznak általában? Ezekre a kérdésekre ad választ a kötet második fejezete. .... A szerzők is tisztában vannak azzal, hogy a karate nem tanulható meg könyvből, csakis szakértő mester irányításával. Könyvüknek nem is ez a célja, hanem az általános ismeretek közzététele. A "Karate-sportkarate" kötetnek vannak apró hiányosságai. Így például az első két fejezet talán túlzottan vázlatos. A szerzők kevéssé világítják meg a karate fejlődésének társadalmi hátterét, nem részletezik az okokat. Kétségtelen viszont, hogy nem sporttörténet írására vállalkoztak, hanem arra, hogy összefoglalják a történet főbb mozzanatait, s ezt jól meg is tették. A kötet írói itt nem térnek ki olyan fontos vonatkozásokra, mint az övvizsgák, a szabad harcban alkalmazható kombinációk, a töréstechnikák stb. Ezeket egy következő kötetben szeretnék ismertetni. A Karate-sportkarate" című könyv olyan alapvető ismereteket tesz közzé érdekes, izgalmas formában, amelyeket bárki - laikus és szakember egyaránt - hasznosíthat.

Baló Júlia - Harcos ​szerzetes
Hogyan ​építhetjük Kelet bölcsességét és harcművészetét mindennapi életünkbe? A televíziós műsorvezető, szerkesztő-riporter, Baló Júlia hatodik könyvében erre is kínálnak lehetőséget valódi, Shaolin harcos szerzetesek. A két diplomás, hétszeres wushu-világbajnok, harcművész-nagymester fiatalember: Shi-Fu, azaz Duan Zhi Chao és Shaolin testvére Shi-Bo az ősrégi, kínai gondolkodás-, és életmód segítségével magyarázzák meg - többek között azt is - hogyan kezelhető, védhető és fokozható a leghatalmasabb életerő: a bennünk lakozó energia? Miközben megismerjük a harcos szerzeteseket és tanításaikat, a zen buddhista harcművészeti alapfogalmakat is megértjük, s remek tanmeséken is szórakozhatunk.

Ni Hua-Ching - Tao
'Szerencse ​és katasztrófa nem a kapun keresztül érkezik. Bekövetkezésüket az ember saját maga idézi elő.' Ez az állítás jól kifejezi a finomenergia visszahatásának egyetemes törvényét, ahogy azt a Teljes Út ősi mesterei, azon régiek, akik elérték a célt, megtapasztalták. Az ősi mesterek arra oktatták tanítványaikat, hogy a visszahatás egyetemes törvénye képezi minden szellemi gyakorlat alapját. Ez a törvény rávilágít arra, hogy egy meghatározott rezgésszámú energia vonzza az annak megfelelő rezgésszámú energiákat, s egyben vissza is hat rájuk. Eszerint az egyén tapasztalatait az a fajta energia határozza meg, amit az illető megtestesít. Ha valaki harmonikus kapcsolatban áll az egyetemes törvénnyel, harmonikusak lesznek fizikai, érzelmi és mentális energiáinak megnyilvánulásai is. Ha valaki megsérti a természet törvényeit, zűrzavart és diszharmóniát kelt az életében. Ez a mű rávilágít az energia visszahatásának egyetemes törvényére, és megmagyarázza a mindennapi élethez fűződő viszonyát, valamint azt is, miképp befolyásolja az ember saját sorsát. A könyvben bemutatom képzési módszeremet, kifejtem a gyakorlásra vonatkozó nézeteimet. Megmutatom a hagyományt. (Ni Hua-Ching)

William Dale Jennings - A ​rónin
"Miután ​végzett a nekigyűrkőzéssel, a rónin beletörölte tenyerét combjába, és feltartotta szétfeszített ujjait, hogy megnézze, nem remegnek-e. Minden szem az ujjaira szegeződött. Olyanok voltak, mint a kő. Kezének rezzenetlen ereje volt az egyik mozzanat, amire a legtöbb túlélő visszaemlékezett. Arra is sokan emlékeztek, ahogy egyetlen mozdulattal kirántotta a kardját és lesújtott. Az előtte álló férfi karja kihullt ujjasából. Döbbenten nézett a földre, összeráncolt homlokkal csendesen felnyögött, majd pokoli üvöltése végigsöpört a folyóparton..." A középkori Japán erőszakkal telített korszakában játszódó történet főszereplője egy félig legendás, félig valós történelmi alak, aki barbár gyilkosból népi hőssé válik. A W. D. Jennings által feldolgozott zen történetben a gazdátlan szamuráj fokozatosan halad végzete felé, amit a bölcs már csírájában lát. A rónint nyughatatlan lelkiismerete hajtja a poklok mélyéből a megtisztulás felé. A megingathatatlanul realista zen misztika hagyatéka ez a történet, amely biztos, hogy felrázza, megdöbbenti de egyben inspirálja is az olvasót.

John Kavanagh - Győzz ​vagy tanulj!
Conor ​McGregor edzője elképesztő történetet mesél el a sikerhez vezető hosszú útról a világ legdinamikusabban fejlődő sportjában. A Dublinban nevelkedett John Kavanagh vékony dongájú kölyök volt, akit az iskolában rendszeresen kínoztak és vertek a társai. Miután tinédzserként egyszer összeverték az utcán, mert próbált egy járókelő védelmére kelni, úgy döntött, megtanulja megvédeni magát. Nem sokkal később már sportolókat edzett egy apró pajtában, és megszervezte Írország első kevert harcművészeti rendezvényeit. Aztán egy napon egy pimasz kölyök sétált be az edzőtermébe. Conor McGregornak hívták. Az ír fiú a semmiből érkezett, és néhány év alatt a világ egyik legismertebb sportolója lett... Két súlycsoportban is világbajnoki címet szerzett... Ma már egymilliárd forintért száll ketrecbe, és felkerült a világ legjobban kereső sportolóinak százas listájára... Szórakoztató stílusával, hipszter külsejével igazi médiasztár lett, és arra készül, hogy meccseivel futballstadionokat tölt meg... Ebben a könyvben John Kavanagh két lenyűgöző élettörténetet mesél el: a sajátját és McGregorét, miközben végigköveti az MMA robbanásszerű elterjedését az egész világon. Kavanagh a "Győzz vagy tanulj!" mottót a zászlajára tűzve már nemcsak a világ egyik legelismertebb trénere, hanem képviselője egy eszmének, amelynek lényege a kitartás, és a pozitív világszemlélet. Mert miközben ott állt az egész világ csodálatát kivívó McGregor mellett a legnehezebb pillanatokban és legnagyobb diadalok perceiben is, megtanulta, mit jelent a becsvágy, a fegyelem, a csalódás - mit jelent beteljesíteni valakinek az álmait. A szerző, John Kavanagh, a Straight Blast Gym Írország vezetője, a világ egyik leghíresebb kevert harcművészeti edzője. Versenyzői között találjuk a UFÓ pehely- és könnyűsúlyú bajnokát, Conor McGregort.

Josikava Eidzsi - Muszasi ​I-V.
A ​Muszasi többek szerint a japán Elfújta a szél. Igazi nagyregény, amely a 16. századi Japánt örökíti meg. Azt a Sógun történetéből is ismert Japánt, amely több mint 150 évig tartó háborúskodás után egy igazi hősért kiált, aki egyesíti a feldúlt és zsarnok nagyurak által felosztott országot. Itt lép színre Muszasi, a valóságban is létező páratlan kardforgató harcművész, író és zen buddhista mester, hogy megkezdje emberpróbáló küzdelmét egy új kor hajnalán… Josikava Eidzsi egyike Japán legtermékenyebb és legnépszerűbb íróinak. A Muszasi olyan történelmi regény, amelynek öt kötetét számtalanszor jelentették meg, generációk nőttek fel rajta, film- és tévésorozatok tömege készült belőle, hiszen Japán élő folklórjának része. AZ első kötettel az olvasó egy hosszú utazásra indul a felkelő nap országába, amelyet egykor szamurájok és sógunok uraltak, és ahol a kard osztott igazságot.

Es%c5%91csin%c3%a1l%c3%b3
elérhető
55

Tan Twan Eng - Esőcsináló
1939, ​Pinang, Malajzia. A tizenhat éves Philip Hutton mindig is számkivetettnek érezte magát. Angol édesapja és kínai édesanyja gyermekeként nem tartozott igazán egyik nemzethez sem. Ezen a nyáron azonban véget ér a magány időszaka: megismer egy japán diplomatát, Hayato Endót, aki mestere lesz, és idővel egyre szorosabbá válik a kapcsolatuk. Philip körbevezeti Endo szant a szigeten, megmutatva mindent, ami fontos és kedves számára, Endo szan pedig bevezeti a fiút a japán kultúra és gondolkodás világába, harcművészetre és a zen buddhizmus világszemléletére tanítja. Az újonnan szerzett tudásnak és barátságnak azonban óriási ára van. Endo szant kötelessége a sajátjaihoz fűzi, amire Philip csak akkor döbben rá, amikor a japánok megszállják Malajziát. A fiatalember kénytelen szembenézni a ténnyel, hogy mestere, akinek ő feltétlen hűséget és engedelmességet fogadott, olyan titkokat rejteget, amelyek Philip egész világát romba dönthetik. Mindent kockára kell tennie, hogy megmentse azokat, akiket akaratlanul is halálos veszélybe sodort, és hogy fölfedezze, ki is ő valójában, és mire képes. Tan Twan Eng a malajziai Pinangban született 1972-ben. Jogot tanult Londonban, majd ügyvédként dolgozott Kuala Lumpurban, mielőtt minden idejét az írásnak szentelte. Jelenleg Fokvárosban él. 2007-ben jelent meg első regénye, az Esőcsináló, amelyet több nyelvre lefordítottak, és jelölték a Man Booker-díjra. Az Esti ködök kertje 2012-ben elnyerte a Man Ázsiai Irodalmi Díjat, 2013-ban pedig a Walter Scott-díjat történelmi regény kategóriában. „Figyelemreméltó regény az intrikáról és az aikidóról... Eng karakterei éppolyan mélyek és összetettek, mint a kor, amelyben a történetük játszódik, és nagyon gazdag palettából dolgozik, hogy közel hozza hozzánk a háborúnak ezt a kevéssé ismert szegletét... jól kitalált, hihető és magával ragadó.” Publishers Weekly „Tan Twan Eng gyönyörűen megírt és mélyen megindító regénye egyike a legjobbaknak, amelyeket valaha is olvastam... [Az Esőcsináló] nagyszabású, régimódi történet tekervényes cselekménnyel és élő, lenyűgöző karakterekkel... Aki szerint a regény műfaja hanyatlóban van, annak ezt feltétlenül el kell olvasnia!” The Philadelphia Inquirer

V. G. Ivanov-Leonov - "Afrika" ​tábornok
Kenya ​népe 1952-ben fellázadt az angol gyarmatosítók ellen. Csaknem öt esztendeig - 1957-ig - folyt a véres, kegyetlen gyarmati háború, amelyről a világ vajmi keveset tudott azon kívül, amit a szűkszavú hírügynökségi jelentések közöltek. Ennek a szabadságharcnak volt az egyik legendás hírű vezére "Afrika" tábornok, aki nem más, mint Gyedan Geturi egy fiatal néger munkás, aki a felkelés előtt egy angol ültetvényesnél dolgozott. A szabadságharcosok az őserdő mélyén szervezték meg hadseregüket, a "Föld és Szabadság Hadsereg"-et, amely nevében viselte a harc két fő célkitűzését. A szabadságharcosok, vagy ahogy a könyvben nevezik őket, a partizánok hihetetlen leleményességgel szereztek maguknak lőszert, élelmet, de így is csak két-három emberre jutott egy puska, s gyakran napokig csak szárított gyökereken éltek. Szinte elképzelhetetlen az a gigászi küzdelem,amelyet ilyen körülmények között éveken át vívtak a legmodernebb fegyverekkel felszerelt, számbelileg is óriási túlerőben lévő angol gyarmati hadsereggel. Ezen kívül a népi hadsereg vezetőinek meg kellett vívniuk a maguk külön harcát saját embereik vallási babonáival, amelyeket az angolok, és a velük egy követ fújó kenyai árulók alaposan kihasználtak. Az író hiteles művészi képet fest erről a küzdelemről, mert nem pusztán fantáziájára vagy forrásmunkákra támaszkodik. Több évet töltött Afrikában, Kenyában is járt, s ottani élményeit, megfigyeléseit, tapasztalatait sűríti bele ebbe a roppant izgalmas, érdekes, az afrikai embereket, az ottani életet, a szörnyű gyarmati nyomort és az ébredő Afrikát nem ismerő, vagy alig ismerő ember számára lebilincselő olvasmányt jelentő kisregénybe.

Watakushi Ningen - Karateszótár
Magyarországon, ​s talán a világon eddig megjelent legteljesebb távol-keleti és harcművészeti szakszótár és enciklopédia. A mű csaknem 6000 szócikket tartalmaz.

Sey Gábor - Morvay-Sey Kata - A ​shotokan karate útja
Ez ​a könyv különösen nagy segítséget nyújt a fiatal, de már hosszabb ideje működő edzőknek is. A terjedelmes könyv, precíz önvédelemmel, távolkeleti kultúrával kapcsolatos ismeretanyaga igen jó alapokat ad további kutatásokhoz. Kiemelném a technikák (kihon) – különös tekintettel az esések, dobások és egyes ütések, rúgások részletes elemzését – a formagyakorlatok (katák), edzésprogramok szemléltetésének módját. A könyv első részében a karate történelmét ismerteti, ami hozzásegíti az érdeklődőket a karate kialakulásának még teljesebb megismeréséhez. A szerzők munkájához nagyban hozzájárult az edzőtermekben, versenyeken, szemináriumokon szerzett tapasztalata. Ezt a valóban értékes könyvet melegen ajánlom elsősorban a szövetségünk tagjainak, mestereinek, edzőinek tanulmányozásra, de minden, a karatéval mélyebben foglalkozni kívánó karatékáknak és érdeklődőnek a figyelmébe is.

Kollekciók