Ajax-loader

'országismeret' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Czellár Katalin - Somorjai Ferenc - Magyarország
Panoráma ​nagyutikönyvek sorozat az adott országról általános tudnivalókat – földrajz, történelem, gazdaság, társadalom, kultúra, tudomány stb. – tartalmaz. Az utazással és a mindennapi élet dolgaival kapcsolatban részletes gyakorlati tudnivalókkal ismertet meg. A részletes útikalauz sok színes képpel, térképpel, leírással, információval mutatja be a látnivalókat, ajánlott útvonalakat és kirándulásokat.

G. Hajnóczy Rózsa - Bengáli ​tűz
Germanus ​Gyula, a világhírű keletkutató feleségével, Hajnóczy Rózsával a híres költő, Rabindranáth Tagore meghívására kerültek Indiába. A kötet az ott eltöltött izgalmas évekről szól. Regényes útirajz, kalandos beszámoló a távoli Kelet legszínesebb országáról, Indiáról. A Bengáli tűz a szórakoztató irodalom s az ismeretterjesztő útleírás szerencsés ötvözete. Mintegy húsz év után újra, nem sokkal a sikeres angol nyelvű kiadás után kerül a magyar olvasóhoz. Könyvünkben számos, eddig hozzáférhetetlen eredeti Germanus-fotó is szerepel.

Eugen Fodor - Skandinávia
Kevés ​az olyan utazást szerető magyar, akinek képzeletét ne izgatná a tőlünk távol fekvő, "sejtelmes" Skandinávia. Egyre több olyan vállalkozó akad, aki látta a fjordokat, átlépte az Északi Sarkkört, gyönyörködött az éjféli nap szokatlan élményében, megismerte a "begombolkozott" hírű svédeket, az élni szerető, vidám dánokat, vagy bejárta Finnországot, az "Ezer tó országát", s élményeinek elmesélésével teszi még vonzóbbá e távoli tájakat. A Panoráma nagy útikönyvek sorozatában ezúttal 3. kiadásban jelentetjük meg a fordítás alapjául szolgáló Fodor"s Modern Guides Skandinávia kötetét, hogy a skandináv országokba utazók ne legyenek magukra hagyva, ne idegen nyelvű útikönyvekre hagyatkozva járják be az észak-európai országokat. Az előző két kiadás gyors fogyása bebizonyította, hogy a könyv megtalálta az utat a magyar olvasókhoz. A kötet sokoldalúan foglalkozik az öt skandináviai országgal, általánosságban is (hiszen számos vonásban közösek, hasonlóak) és egyenként, sétaszerű ismertetésben is. A könyvben hosszú idő óta skandináviai országokban élt írók, újságírók mondják el élményeiket, foglalják össze ismereteiket a szóban forgó témáról. A gyakorlati adatokat a magyar turista igényei szerint rostáltuk meg. Egyszóval áthangoltuk a könyvet a magyar olvasó ízlésének és érdeklődési körének megfelelően. Az útkönyv frissessége, irodalmi hangja révén szórakoztató útitárs s jó vezető a skandináviai utazáshoz.

Edward N. Kearny - Mary Ann Kearny - Jo Ann Crandall - The American Way
The protestan heritage...The family...Government and politics...American values at the crossroads... These are but a few chapter headings in this provocative introduction to the basic American cultural values and how they influence American behavior and intstitutions.

Covers_419516
elérhető
2

Polonyi Péter - Kína
Kína. ​A világ leghosszabb folyamatos történelemmel rendelkező, legnépesebb birodalma természeti és emberkéz alkotta látványosságaival turisták millióit vonzza. Mandzsúria havas csúcsaitól a délszaki pálmafákig szinte valamennyi égöv jellegzetességei megtalálhatók területén, amely mintegy félszáz nemzetiség szülőföldje. Itt található a "pekingi ősember" lelőhelye, a több ezer km hosszú Nagy Fal, a világörökség részét képező tibeti Potala-palota. Kína azonban nemcsak a múlt, hanem a jövő országa is. A kötet a legszebb látnivalók leírásával és a legfontosabb háttérismeretekkel, gyakorlati tudnivalókkal, 197 színes fényképpel és 62 térképvázlattal segíti az eligazodást Kína ezerszínű világában.

Szentirmai József - Japán
Az ​ősi hagyományok és a legmodernebb technika ellentétes pólusainak erőterében élő szigetország tulajdonképpen ismeretlen számunkra. Már maga a főváros, a Magyarországénál több lakosú Nagy Tokió nem mindennapi élményeket ígér modern és tarka forgatagával. Az igazi Japánnal azonban a négy főszigetből álló ország legnagyobb szigetének, Honsúnak bebarangolása közben találkozhatunk. Óriási Buddha-szobrok, pagodás templomok, bensőséges hangulatú, ősi sintó szentélyek, keleti tündérmesék tornyaira emlékeztető várkastélyok, különös ívű hidak, burjánzó díszítésű kapuk, dúsan aranyozott csarnokok és elragadó japán kertek tartománya ez. A könyv elvezeti az olvasót a nagy nemzeti parkok rengetegébe is, a vad hegyormok, lenyűgöző vízesések, tengerszemek, szurdokok, barlangok és gyógyfürdők, különös tengeröblök, szigetek és mesterséges gyöngykagylótelepek világába. Útikönyvünk Japán földrajzát, történelmét, művészetét, gazdasági helyzetét összefoglaló általános fejezete után séták keretében vezet végig Tokió belvárosán, majd Honsú déli felének városai következnek. Innen Kjúsú-szigetre megyünk át, körutazást teszünk Sikoku szigetén, végigutazunk Honsú északi felének vasútvonalain, s kalandozásunkat a negyedik fősziget, Hokkajdó felderítésével fejezzük be. A kötet a japán neveket magyar kiejtés szerint közli, s az olvasó tájékozódásának megkönnyítésére 32 várostérképet, valamint 153 fényképet tartalmaz.

76csodaszep2
Csodaszép ​Magyarország Ismeretlen szerző
34

Ismeretlen szerző - Csodaszép ​Magyarország
Könyvünk ​régiók szerint nyújt betekintést jellegzetes tájegységeink földrajzi és építészeti nevezetességeibe, természeti kincseibe. Ismerje meg hazánk gazdag történelmi múlttal rendelkező városait, falvait, ezeréves kultúránk ma is látható tárgyi emlékeit. A könyv ötlettárként szolgál akár a néhány napos, akár a többhetes országjáró programjának megtervezéséhez. Számtalan lenyűgöző fotó, köztük káprázatos légifelvételek mutatják be mindazon értékeinket, amelyekre méltán lehetünk büszkék. - több mint 1000 színes fotó - több mint 100 illusztráció - élvezetes leírások, amelyek új szemszögből mutatják be az ismertnek vélt helyeket is

Covers_29413
Reader's ​Digest világatlasz Ismeretlen szerző
27

Ismeretlen szerző - Reader's ​Digest világatlasz
Bolygónk ​földrajzának, időjárásának, flórájának, faunájának és népeinek egy olyan, könnyen használható, teljesen felújított kincsestárát ismerheti meg, amely segít Önnek eligazodni a világban, úgy, ahogy eddig még soha. A könyv lapjain a világ legnagyobb folyói mentén utazhat, belefeledkezhet a hatalmas kiterjedésű Góbi-sivatag és Szibéria érintetlenségébe, felfedezheti Skandinávia és Kanada számtalan tavát, és bebarangolhatja a csendes-óceáni szigeteket.

Balogh László - A ​világ országai A-tól Z-ig
Napjaink ​történelmének talán legizgalmasabb vonása, hogy a politikai és földrajzi határok az utóbbi évtizedekben ismét változóban vannak. Ha új népek nem is, de új országok születnek a birodalmak vagy kényszerrel egybentartott államalakulatok romjain. Az új államok történeti tradíciók szerint új nemzeti zászlókat, címereket választanak maguknak. A könyvem a lehető legteljesebb és legfrissebb áttekintést nyújtja földünk országairól. Az egyes címerek és zászlók szakmai szempontból is "naprakészek", hiszem 1983 óta állandó levelezésben állok a világ országainak és közigazgatási egységeinek vezetőivel (Balogh Gyűjtemény).

Tóth Pál - Czeglédi Zsolt - Csodálatos ​Magyarország
Kevesen ​tudják, hogy kis hazánk, Magyarország is bővelkedik természeti csodákban. Ez a könyv a legnevezetesebbeket mutatja be a hazai csodálatos tájak közül. Elsősorban felső tagozatos diákoknak készült a könyv, de természetesen a középiskolásoknak is hasznos lehet.

Surányi Emőke - Pintér Károly - Szántó Ildikó - Jancsó Daniella - Suba Ferenc - Cultural ​Relations
Az ​Akadémiai Kiadó angol nyelvtanulók számára készült tankönyve a modern nyelvtanulás elengedhetetlen területére ad betekintést azáltal, hogy az angolszász történelmi, politikai, társadalmi, földrajzi és kulturális ismeretek elsajátításához nyújt segítséget. A könyv kiválóan alkalmas mind középiskolai oktatásra, mind pedig felsőoktatási intézmények angol nyelvi képzést nyújtó szakágaira.

Dr. Rátóti Benő - Ország, ​címer, zászló
Nem ​könnyű manapság eligazodni a tarkabarka földabroszon! Hiszen ahol 20-30 éve még óriási gyarmatbirodalmak terpeszkedtek, ma 15-20 állam próbál megállni a lábán: Vanuatu, Brunei, Bahrein, Katar, Kamerun, Bénin stb. Illik ismerni őket, s legalább fontosabb adataik - földrajzi fekvésük, lakóik száma, fővárosuk, államformájuk, nemzetközi gépkocsijelzésük, gazdasági jellemvonásaik - ismeretében elhelyeznünk őket a földgömbön. Hiszen „mindössze" 172 országról van szó!

Azsia
Ázsia Ismeretlen szerző
elérhető
1

Ismeretlen szerző - Ázsia
Mint ​valami hatalmas tó vizén úszó óriási lótuszvirág, Napkelet földje a világtengerek tükrén. A legnagyobb szárazföld, óriási sziromlevelei: óriási félszigetek, Minden égtáj felé nyújtózkodnak, lehullott sziromlevelei pedig a japán és indonéz szigetvilág. A lótuszvirág szíve: a hegyláncok közé zárt Tibet. Itt van a Föld legmagasabb hegysége, a Himalája, a hegycsúcsok királyával, a Csomolungmával, de itt van a legmélyebb tengerárok is a kontinens közelében. Ősi kultúrák bölcsője, nagy birodalmak szülőhelye, a világtörténelem legrégibb színtere, ahol milliókat vitt el az árvíz, és ahol milliók haltak éhen, ha nem jött időben a monszuneső. A ahol ma is legtöbb ember él: ÁZSIA

Bernard Hartley - Peter Viney - Streamline ​English Destinations
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Nagy Balázs - Magyarország ​legszebb túraútvonalai
Napjainkban ​újból feléledt a gyalogtúrák hagyománya, és a hazai táj finomságaira ráhangolódva számos felfedezésélményt tartogatnak hegységeink. A tét most már nem csupán egymillió lépés megtétele Magyarországon, hanem az igazi egzotikumok, a valóban páratlan hegyi terepek megtalálása. Akár szervezett túrán veszünk részt, akár saját magunk tervezzük meg az útvonalat, számos kalandos, gyönyörű út vár ránk hazánkban. E könyv hasznos útmutatót nyújt ahhoz, hogy magunk válasszuk ki a nekünk, családunknak, barátainknak leginkább megfelelő túrát, felkészüljünk a várható eseményekre, veszélyekre és lehetőségekre. Hazánk 17 hegyvidékébe a legteljesebb bepillantást engedő 2-3 túraútvonal összeállításával az volt a célunk, hogy ennek segítségével mindenki a legátfogóbb képet kapja a bejárt vonulatról. Kézikönyvünk egyben segíti az otthoni felkészülést és terepen is jól használható. Könyvünk minden javasolt útvonalat külön térképen is ábrázol, a változó nehézségű túrák adatait minden egyes esetben táblázat foglalja össze. S hogy hegyvidékeink bejárásához még teljesebb legyen a háttér - a gazdag képanyagon túl -, a szükséges felszerelésekről, a magyar turistatörténelemről és különleges, hosszútávú túraútvonalakról is egy-egy összefoglaló fejezet szól.

Peter McGregor Eadie - Mexikó
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Kálmán Márta - Sträler-lakó ​voltam
A ​Sträler vadonatúj zürichi lakótelep. Szép, kényelmes házak, ápolt kertek, virágos teraszok. Csend, jó levegő. A lakók munkások, kisttisztviselők. Az életük az egyszerű svájci ember élete. Kálmán Márta több éven át volt a Sträler lakója. Mint diplomatafeleség kívülről szemlélhette Svájcot, de természetszerűleg benne élt a mindennapjaiban: így fedezte föl ezt az itthoni szemmel nézve igen furcsa országot. A svájci hétköznapokról: a háztartásról, az iskoláról, a közlekedésről, a kórházról, az üzletekről, fodrászokról, eladókról, hivatalnokokról, háziasszonyokról szólnak könyvének igaz történetei. Kálmán Márta nem hivatásos író, de tud valamit, amit sok útirajz és útikönyv írója nem: előítélet nélkül tudja szemlélni azt, ami számára idegen: embereket, szokásokat, a svájci életet. Ez a józan tiszteletre való képesség, a lelkendezés nélküli elismerés s az előítélet nyomát sem mutató kritika avatja könyvét érdekes és értékes olvasmánnyá.

Dr. Rátóti Benő - Tolnay László - A ​világ országai
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Celia Brooks Brown - Öt ​világrész vegetáriánus konyhája
A ​nemzetközi vegetáriánus konyha 250 legkiválóbb remekét tartalmazza a kötet. Könnyedén elkészíthető, kívánatos receptek a modern konyha követelményihez igazítva. Az összes, könyvben található recept eredeti húsmentes étel alapján került összeállításra.

Terebess Gábor - Ezerízű ​Kína
"Ez ​a könyv - mondja érdekfeszítő művéről a szerző, aki maga is hosszabb ideig élt a Távol-Keleten - nemcsak szakácskönyv, hanem Kína kultúrtörténete is - amilyennek az a konyhából látszik. Az ősidőktől máig követi a felhasznált nyersanyagok, a főzési módszerek, az ínyesmesterség és a vendéglátás változásait ünnepeken, hétköznapokon át a paraszt vékonyfüstű konyhájától a császári lakomákig. Különös figyelmet szentel a kínaiak azon zöldség- és gyümölcsfajtáinak, amelyek nálunk is - vadon vagy díszkertben - előfordulnak, megteremnek." A kultúrtörténeti érdekességek mellett természetesen recepteket is közöl, fő célja azonban az, hogy e páratlan szakácsművészet szellemiségét tegye közkinccsé. Számos illusztráció hozza közelebb a régi szokásokat s könnyíti meg az ételek elkészítését.

Bencze Imre - Officina ​világévkönyv 94/95
Útmutató ​gyorsan változó világunkhoz. Folyamatok, események hátterükkel a Föld összes országában. Friss, közvetlenül összehasonlítható adattár minden országhoz. 450 táblázat időszerű kérdésekkel 110 országtérkép mai problémákkal 200 politikus életrajza fényképekkel. Világatlasz: az öt kontinens földrajzi és politikai viszonyai 18 térképen.

Lerner János - Világjárók ​kisatlasza
Utazik ​a világ... van, aki családot, barátot, ismerőst látogat, sokan zarándokúira kelnek, vannak, akik számára az utazás életforma és munka, sőt hivatás: ők a sofőrök, hajósok, pilóták és utaskísérők, hegyi vezetők, guide-k, dragománok, kirongózik, idegenvezetők, úti kalauzok... és végül léteznek az UTAZÓK. Három fajtájuk ismert: van, aki már beutazta a fél világot, van, aki csak most indul neki, és van, aki csupán „virtuálisan" szeret utazni. A könyv szerzője tapasztalt világutazó, aki végigkalauzolja. Önt a Föld országain, bolygónk népeinek természeti és kulturális örökségein.

Kozák Ákos - Kincskeresők
A ​XX. század elejétől kezdve a fogyasztás kiterjedésének vagy - e könyv szavával élve - demokratizálódásának lehetünk a tanúi. Az elemzések általában az áruk termelése vagy az elosztás területével foglalkoznak. Könyvünk szerzője, Kozák Ákos, a GfK Hungária ügyvezető igazgatója azonban a lánc eddig kevésbé ismert résztvevőjére: a fogyasztóra helyezi a fő hangsúlyt. Kozák Ákos így foglalja össze könyve témáját: "Minden korszaknak megvannak a hajtóerői. A II. világháború utáni éra fejlődéstörténetében nyilvánvalóan kitüntetett szerepet játszik az információtechnológia fejlődése. Társadalmi szinten is, és az egyének által átlátható és értelmezhető dimenziók közül is a fogyasztás az, ami leginkább leírja az elmúlt és a jelen korszakot. A tömegtermelés egyszerűen olcsóbbá teszi a hozzáférhető javak nagy részét." Szerzőnket külföldi kollégái és partnerei, illetve újságírók gyakran kérték arra, hogy írásban foglalja össze a magyar fogyasztókról a munkája során szerzett kivételesen gazdag ismereteit. A Kincskeresőkben végre megszületett az a mű, amely a magyar fogyasztói szokások jellegzetességeinek és ellentmondásainak szakszerű, ám még a laikus érdeklődők számára is érthető és élvezetes elemzése.

John Sykes - Írország
Mélyzöld ​legelők és mezők, elvarázsolt tavak és vadregényes zsombékok, lélegzetelállító sziklás tengerpartok és gyönyörű szép homokos strandok - ezek az Atlanti-óceánon található "Zöld-sziget" varázslatos természeti szépségei. A lenyűgöző vidék mellett a kelta-ír kultúra kincsi - a híres kőkeresztek, az antik kolostorok és a hatalmas várak - is mind magukkal ragadják az érdeklődőket. A szigeten járva semmiképpen se hagyjuk ki a kényelmes pubokat bejáró, vendégmarasztaló ír történeteket, legendákat, mítoszokat és a fülbemászó muzsikát. A "Varázslatos Földünk" ezen kötete színes, többnyire nagyméretű képekkel és ismeretterjesztő szövegekkel mutatja be Írországot. A káprázatos képeket részletes közlekedési hálózattal és számos turisztikai utalással ellátott térképek egészítik ki. Az internetcímekkel bővített mutató segítségével könnyen megtalálhatjuk a nevezetességek és látnivalók pontos helyét, és további aktuális információkhoz juthatunk a változatos webhelyek felkeresésével.

Lengyel József - Keresem ​Kína közepét
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Fábián Ferenc - Párizstól ​Korzikáig
A ​francia emberek hétköznapjairól szól ez a könyv. Ebben van az eredetisége és érdekessége. Hogyan élnek a franciák távol a csillogó Étoile tértől: a külvárosokban és Bretagne-ban, ahol tönkremennek a kisparaszti gazdaságok, az atlanti parton, ahol a kipusztulás veszélye fenyegeti a osztriga-tenyészeteket, s a „Szépség szigetén", Korzikán, ahonnan tömegesen vándorolnak el az őslakók a kontinensre? Mi rejlik a diákzavargások mögött, milyenek is a francia diákok? Miért sztrájkolnak a francia munkások a Renault-gyárban?" Mi a francia kommunisták politikai sikereinek titka? Fábián Ferenc öt esztendőt töltött a franciák között. Megismerhette dolgos mindennapjaikat, és a fények mögött megláthatta az elszomorító szegénységet, a „bidonville"-ek, a bádogviskók világát. Erről, a francia valóságról szólnak az itt sorakozó riportok, ebbe a világba kalauzolja el olvasóit a szerző, aki a Népszabadság párizsi tudósítójaként nemcsak írásban számolt be hűségesen a magyar olvasóknak a francia politikai élet eseményeiről, hanem gyakran áll a televízió kamerái elé is, hogy válaszoljon a nézők kérdéseire.

Moldoványi Ákos - Hollandiai ​utazások
Ezt ​a könyvet, melyet most harmadik kiadásban nyújthatunk át az Olvasónak, olyan magyar turistáknak ajánljuk, akik aránylag rövid időt, nyolc-tíz napot, esetleg egy hetet töltenek Hollandia szép földjén. S bár ez a kicsiny ország körülbelül akkora, mint a mi Dunántúlunk, biztosak vagyunk benne, hogy az Olvasó is osztja azt a véleményünket, hogy ennyi idő alatt képtelenség valamennyi érdekes látnivalóját és műemlékét végigjárni és felfedezni. Sőt, jószerével a könyvünkben közölt összes útvonalat sem lehet ennyi idő alatt érdemben végigjárni. Mire vállalkozik hát mégis ez a könyv? A legérdekesebb és a legegyszerűbben elérhető látnivalókra kívánja felhívni a figyelmet; olyanokra, amelyeket viszont vétek volna "kihagyni"...

Kaiser Ottó - Papp Márió - Magyarország ​1000 csodája
Kaiser ​Ottó elhivatott képírója ennek a különös közép-kelet-európai tájnak, amelyet szülőföldünknek mondhatunk, s amelyet annyiféleképpen szeretünk. 402 helyszín: városok, falvak, tanyák, hegyek, folyók, tavak - Kaiser Ottó alig több mint egy év alatt bejárta, magába szívta, újraalkotta számunkra. Papp Márió lírai hangulatú, rövid szövegei egészítik ki a képeiben is hasonló jellegű albumot

Balogh Ernő - Stébel Éva - Ausztrália
A ​könyv szerzői a kilencvenes években két ízben is hosszabb időt töltöttek Ausztráliában, mindenekelőtt Melbourne-ben. Személyes élményeik leírása mellett betekintést nyújtanak az ausztrál történelembe, a társadalmi tudatba, az "aussie"-k mentalitásának, kultúrájának rejtelmeibe. Céljuk, hogy minél több oldalról megismertessék az olvasóval Ausztráliát, az ausztrálokat.

Németh Adél - Svédország
Svédország ​a végtelen erdők, tavak, szigetek, bővizű folyók birodalma... Stockholmot - varázslatos szigetvilágának köszönhetően - Észak Velencéjének is nevezik. Élményt adó látnivaló a stockholmi skanzen. A modern kor bravúros építészeti megoldása a Globen, a Malmö - Koppenhága közötti híd... A Lappföld a rénszarvasok világa, ú jkvri nevezetessége a jégszálloda... A híres svédek névsora végtelen: Alfred Nobel, Carl von Linné... A svéd filmgyártás kiváló művészei Greta Garbo, Ingrid Bergman, Ingmar Bergman... A Panoráma országkalauzok új kötete a svéd tájak, városok minden szépségét elénk tárja, 27 térkép segít a tájékozódásban, számtalan fotóillusztráció csinál kedvet az utazáshoz.

Darabos Zsuzsanna - La ​France à travers ses régions
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Randé Jenő - Nagy-Britannia ​és Észak-Írország
Panoráma ​nagyútikönyvek sorozat az adott országról általános tudnivalókat - földraz, történelem, gazdaság, társadalom, kultura, tudomány stb. - tartalmaz. Az utazással és a mindennapi élet dolgaival kapcsolatban részletes gyakorlati tudnivalókkal ismertet meg. A részletes útikalauz sok színes képpel, térképpel, leírással, információval mutatja be a látnivalókat, ajánlott útvonalakat és kirándulásokat.

Kollekciók