Ajax-loader

'recept' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Covers_126306
A ​100 legjobb gombás étel Ismeretlen szerző
elérhető
4

Ismeretlen szerző - A ​100 legjobb gombás étel
A ​gomba szó hallatán alighanem a legtöbb ember valamiféle tönkös-kalapos növényre gondol. Holott valójában a gombák a növényvilág egyik legváltozatosabb törzsét alkotják, s Földünkön körülbelül annyi gombafaj él, mint amennyi magvas növény. Bármennyire is változatos a gombák törzse, egyvalami közös mindenféle gombában: nem rendelkeznek klorofillal, ezért fotoszintézisre nem képesek; táplálékukat más élőlényekből vagy elhalt szervezetekből nyerik. Az emberi táplálkozás szempontjából fontos gombák közül itt csak érintőlegesen foglalkozunk azokkal, amelyek fontos táplálék-átalakítók (élesztőgombák, mint pl. a sörélesztő, vagy a bor erjedéséért felelős gombák, vagy akár a sütőélesztő), de részletesebben foglalkozunk az úgynevezett tömlősgombákkal és a bazídiumos nagy-gombákkal, melyek a gombák törzsén belül önálló növényrendszertani osztályokat képeznek: ezek volnának azok a bizonyos tönkös-kalapos növények. Legendák övezik az arannyal felérő értékű szarvasgombát, melynek illegális szedését egyes helyeken ha¬lállal büntették, s számos gomba neve önmagában is ínycsiklandó élvezetet ígér: ízletes tinóru, Édesnyelű ti-nóru; de méltán híres a Réti csiperke, a Májusi pereszke, a kajszibarack illatú Sárga rókagomba vagy a Nagy őzlábgomba is. Legtöbben persze a sampinyon gombát (ez egy nemesített csiperkegomba, amit világszerte tenyésztenek) ismerik, és nem is járnak rosszul vele, mert talán ez az egyetlen „univerzális" gomba: akár rántva, akár töltve, akár párolva vagy salátának elkészítve, sőt levesbe főzve is kiváló. Őzlábgombához (ez is csiperke-féle) ritkábban juthatunk, pedig rántva olyan finom, mint a legzsengébb csirkehús. A friss laskagomba rántva is, de pörköltnek is elsőrendű. A szegfűgombából pedig olyan pörkölt vagy gombapaprikás készíthető, hogy a legínyencebbek is megnyalják utána a tíz újjukat. Nagyjából ennyi a hazánkban fellelhető frissgomba-kínálat, de konzervként vagy szárítva egyéb, egzotikus gombákhoz is hozzájuthatunk.

Toró Elza - A ​100 legjobb hagymaétel
Egy ​csípős liliomhoz Hagyma, te édes, te csípős, te béles! -- Ma tehozzád zeng ódát szerelmes ínyem. Tegyem-e, vágjam-e húsod ételembe, hagyjam-e, hogy ríkass könnyet kötényembe? Vajha találkoznánk szombaton, vasárnap, mikor fontos ember kerüli e házat, s titokban harapom reccsenve, ropogva, zamatos leveled, -- bizony enyhet hozna. Kinek `illatozó` nedve és hajtása, vándornak, péknének kedvese, pajtása, vidám kísérője vajnak és kenyérnek, fűszeres balzsama csülöknek, csibének, kakasnak, rucának, a bográcsgulyásnak, parázson varázsolt török rablónyársnak. Szeretlek lilán, zölden és veresen, sülve, főve, rántva és szeretlek nyersen, rezgő kocsonyához ecettel borítván, tüzes paprikával olajban megszórván, kemence szájában süllögőt, suttogót, cserépcsupor mélyén morcogót, fortyogót. Méghogy a légyottra illetlen, kelletlen, s a te hiányodban kellett volt elmennem, pedig azt a finom, előkelő fruska, immár ezer éve, hogy betéve tudja: mentát, petrezselymet, citromnak a levét, almát, szegfűszeget, bocinak a tejét, hogyha kísérődül megeszi, megissza, nem jön bánatosan, csókveszejtve vissza. Kedvünket gyógyítsad, testünket ifjítsad, Erőnket erősítsd, lelkünket kiderítsd, Kívánságunk milliom, Szeretünk, te csípős földi liliom!

Blanche Vergne - A ​büféasztalra
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Christina Zacker - Sonja Mutter - Zsírégető ​diéta
Zsírégetőknek ​hívják azokat a csodaszereket, melyek valósággal olvasztják a zsírpárnákat. Sok élelmiszerben megtalálhatók azok az építőkövek, amelyekre a szervezetnek szüksége van a zsírtartalékok feloldásához. Ebből a könyvből megtudhatja, mely táplálékok tartalmaznak zsírégetőket. A legszebb a zsírégető diétában, hogy még örömét is fogja lelni benne, mivel semmiről sem kell lemondania. Ennek ellenére elérheti azt az alakot, amilyenre mindig is vágyott. Ráadásul időnként "bűnözhet" is: kedvenc, ám gyakran tiltott csemegéiből is falatozhat. Mégsem fogja visszaszedni a leadott kilókat, és tarthatja ideális súlyát. A zsírégető diéta nemcsak a kilók leadásában segít, hanem irányt mutat egy értékesebb és egészségesebb táplálkozás felé, melyet minden gond nélkül folytathat egész életén keresztül, méghozzá úgy, hogy élvezni fogja az ételeket. Jó érzést tudni azt, hogy semmiről sem kell lemondania ahhoz, hogy karcsú és egészséges maradjon

Covers_108767
Szépségkúra Ismeretlen szerző
elérhető
0

Ismeretlen szerző - Szépségkúra
Szépség ​és egészség összetartozó fogalmak. És ugyan ki ne szeretne szép és egészséges lenni? Aki pedig a könyvben szereplő étrendet végigkóstolja, a kondíció- és közérzet javító gyakorlatokat rendszeresen elvégzi, és még a kozmetikai tanácsokat is megfogadja, a kúra végére sokkal egészségesebb és szebb lesz, mint annak előtte.

Uncle Ben's - Olaszos ​ízek percek alatt
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Jámbor Mariann - Takács Péter - Magyaros ​ételek
A ​magyar ételkülönlegességeket szinte az egész világon ismerik, sőt ha minket, magyarokat kell bemutatni, nemegyszer az ízletes ételeinket veszik előre a jellemzésben. A magyar gasztronómia valóban kulturális örökségünk része, melynek ízharmóniáit újra és újra fel kell fedeznünk, hisz oly gazdag és változatos, és kiállják az idők próbáját is. Így hát felejtsük el a klisét, hogy minden, ami magyaros, az zsíros és egészségtelen. Okosan főzve a magyaros ételek finomak, az evésen túl az egész családnak közös élménye lehet, amire a gyorséttermek világában egyre nagyobb szükségünk van. A színes fotókkal teletűzdelt könyvünkben a fejezetek segítenek eligazodni a rengeteg recept között, melyek biztosan felébresztik bennünk és asztalvendégeinkben a pompás lakomák utáni vágyat. Kívánunk mindenkinek kellemes válogatást, jó étvágyat, és hogy az étkezés a hétköznapokban is újra eseménnyé váljon a családban!

Covers_202303
Olasz ​szakácskönyv Ismeretlen szerző
elérhető
1

Ismeretlen szerző - Olasz ​szakácskönyv
Pizza, ​spagetti, makaróni, rizottó, tortellini, ravioli receptek

Covers_269653
A ​100 legjobb tojásétel Ismeretlen szerző
elérhető
0

Ismeretlen szerző - A ​100 legjobb tojásétel
Tojás: ​annyi mint élet. Ezt már az ősember is tudta, bár még fogalma sem lehetett róla, hogy a tojás valójában egy óriási petesejt. Ma már azt is tudjuk, hogy azért valamivel több ennél, hiszen a megtermékenyült petesejtből kifejlődő élet számára mindazt tartalmazza, ami szükséges az újszülött teljes kialakulásához. És nemcsak tápanyagok tekintetében, mert ezeken túl még azokat az öröklődő információkat is tartalmazza, amik lehetővé teszik az újonnan kifejlődött egyedek számára az alapvető viselkedési stratégiákat is. Gondoljunk csak bele: a tojásból kikelt házityúk, csibe már tudja, hogyan kell az anyát hívnia, hogyan kell rejtőznie veszély esetén, és még azt is, mi az, ami számára táplálékként szóba jöhet.

100_legjobb_magyar
A ​100 legjobb magyar étel Ismeretlen szerző
elérhető
0

Ismeretlen szerző - A ​100 legjobb magyar étel
Ha ​egy nemzetről el lehet mondani, hogy szereti a hasát, hát a magyarról bizonyosan. De nemcsak a magáét, hanem másokét is! Mert hiszen a magyar köztudottan kiváló vendéglátó, éppen ezért szívesen járnak hozzánk más nemzetek, népek fiai -- étkezni! Határ menti településeink és fővárosunk, valamint más városok, sőt egyes tájegységek idegenforgalmának jelentős részét teszi ki az úgynevezett vendéglátó turizmus. És jöjjön a vendég a környező országokból vagy akár a messzi Amerikából, Ausztráliából, sőt Japánból, egy biztos: nálunk a vendég nemcsak hogy nem marad éhen, de az itteni konyha ízei később is visszavonzzák. S amikor éppen nem tudnak hozzánk utazni, a világ számos városában találnak kifejezetten magyar éttermeket, melyek közül a jelentősebbek egyenest tőlünk szerzik be az alapanyagokat. Ha külhonban járunk, nézzünk csak be egy magyar étterembe, és látni fogjuk, hogy az ott étkezők többsége bizony nem kivándorolt honfink.

Covers_269682
elérhető
0

Ismeretlen szerző - A ​100 legjobb recept szárnyasokból
Van-e ​ínycsiklandóbb, jobb étel a rántott pipicombnál? Hát a ropogós pirosra sült pecsenyekacsánál? Netán a paprikás csirkénél vagy a szalonnával tűzdelt fácánpecsenyénél? Más jó ételek vannak, de jobbak aligha! Parittyával, íjjal, hurokkal és más kezdetleges fegyverekkel vadászó őseink bizonnyal nem tekintették hőstettnek a különféle szárnyasok elejtését (hiszen nem kellett élet-halál harcot vívniuk a zsákmánnyal, mint a mamuttal, a barlangi medvével vagy a hegyes agyarú vadkannal), de a szárnyasokra való vadászat mindig is nagy ügyességet kívánt. A könnyedén szárnyra kapó, az első gyanús neszre a levegőégbe illanó eledel becserkészése, elejtése csak a legjobb vadászoknak sikerülhetett. Célba venni és eltalálni egy felröppenő vadkacsát, vadludat vagy gyöngytyúkot még a mai, modern tűzfegyverekkel is nehéz feladat. Óvatosság, kitartás és biztos kéz szükségeltetik hozzá. Horthy Jenő, kiváló vadászunk, könyvében leírja, hogyan kellett hideg éjszakákon gubbasztania a Hortobágy sáros gödreiben, hogy a reggeli röptükre induló vízi szárnyasok közül néhányat lepuffantso

Toró Elza - A 100 legjobb sajtos finomság
A sajt egyszerre egészséges és finom eledel - már ez is elég lenne ahhoz, hogy szeressük, ám még ennél is többre képes: finommá tesz szinte minden más ételt is... Minden készíthető belőle: leves, főétel, saláta, mártás, desszert - ezeknek a receptjeit adjuk közre.

Scan0014
A ​100 legjobb gyors étel Ismeretlen szerző
elérhető
4

Ismeretlen szerző - A ​100 legjobb gyors étel
mai ​háziasszonyoknál szállóigévé vált az a mondás, hogy `nincs időm főzni`. Márpedig főzni kell, -- lehet bármilyen csodálatos a munkahelyi salátabár, az iskolai büfé, hazafelé menet a nyugati típusú, szórakoztatóhelynek is beillő gyorsétkezde, a családi asztal körüli meghitt hangulatot, a `nagyitól tanult békebeli falatokat`, a családi történeteket felidéző étkeket nem pótolja semmi. És jó egymás keze alá dolgozni a konyhában, amíg apa kicsontozza a húst, anya készíti a mártást, a nagyobb gyermekek megtisztítják a zöldséget, vagy szeletelik a kenyeret, a legkisebbek nagy gonddal kinyalogathatják az el nem mosott tejszínhabos tálat. Íme egy módja a gyors ételkészítésnek.

Péter Jánosné - Mikrohullámon ​sütni-főzni
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Császárné Benke Mária - Életünk ​és ételünk
Bizony ​nem sok ésszerű indokát látom annak, hogy éppen én írjak előszót Császárné Benke Mária könyvéhez. Írása az egészséges életvitelről, a helyes táplálkozásról szól és ebben, a magamfajta tévés ember, minden lehet, csak hozzáértő szakember nem. Legfeljebb ellenpélda... Bár manapság már - kényszerűségből is - jobban vigyázok arra, hogy mennyire vessem bele magam meglehetősen szervezetlen és rengeteg felesleges nehézséggel járó munkákba, az egészségemre is jobban kell ügyelni, mint mondjuk húsz évvel ezelőtt, de azért így is akad elég bosszúság is, elfoglaltság is. ...

Covers_201531
Finom, ​gyors vacsorák Ismeretlen szerző
elérhető
1

Ismeretlen szerző - Finom, ​gyors vacsorák
A ​könyv célja, hogy megmutassa, hogyan lehet a család főétkezését, a vacsorát lehetőleg kevés fáradsággal és költséggel ízletessé és változatossá tenni. E könyvecskében nemcsak a "mit főzzünk", hanem a "hogyan főzzünk" kérdésre is választ kapnak az olvasók. A sok kitűnő és gyors étel receptjén kívül azt is megtanulhatják, hogyan lehet jó munkabeosztással, egy kis gondossággal, kifogástalan munkaeszközökkel és célszerűen elrendezett konyhával a "lassú" ételeket is gyorsan elkészíteni. Különösen ajánljuk a Vendéglátás című fejezetet. Kitűnő változatos és olcsó melegszendvicsek, sós krémek és édességek receptjeit tartalmazza. Az édességek többségét nem kell sütni!

Koronczai Magdolna - Házi ​pékség
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Toró Elza - A ​100 legjobb vadétel
Míg ​az álruhában vadászgató Mátyás király naphosszat leshette, mire előbukkan végre a vad, manapság a vadhúsok "szerelmesei" a megfelelő húskereskedésbe besétálva válogathatnak a legkülönfélébb csemegék között. Ősszel megkezdődik a vadászati idény, s ma már nem számít kiváltságnak, ha az ünnepi asztalra vadakból készült ínyencségek kerülnek. Vadhúsból sütni, főzni, bizonyos kihívást is jelent a kísérletező háziasszonyoknak, uraknak, elsősorban türelmet, mert ezeket a húsokat általában több napig kell előkészíteni, pácolni; utánajárást, hiszen nem mindegy, milyen fűszereket, pácokat alkalmazunk; körültekintést, mert a hagyományos krumpli, rizs köretek helyett s különleges kocsonyákkal, mártásokkal, párolt és sült gyümölcsökkel, zöldségekkel tesszük teljessé a vadhúsok finom zamatát. A vadhúsból készíthető ételeknek hagyományai vannak Magyarországon. Nem csak magyar ételekről van szó, külföldi mesterektől tanult ételeket, fogásokat is felhasználtak elődeink a magyar konyha színesebbé, értékesebbé tételének érdekében. A vadakat eleinte nyárson sütötték, de a XV. századból fennmaradt feljegyzések szerint a vadételekhez szorosan kapcsolódó pácolás fogalma már akkor ismert volt. Akkor még a vadakat saját levükben pácolták és főzték.

Alan Macdonald - Csokis ​csodák
A ​kezdet kezdetén a csokoládé csupán furcsa, zavaros ital volt, amiről az aztékok azt hitték, hogy csodaszer. Ezt követően a spanyolok voltak azok Európában, akik mohón szürcsölgették, s olyannyira ízlett nekik, hogy száz évig titokban tartották. Manapság évente több tonna csokoládét tömünk magunkba. Ez az ínycsiklandozó útmutató lerántja a leplet arról a kis jelentéktelen babszemről, amely meghódította az egész világot. Megismerheted azt az asszonyt, aki csak csokoládéval táplálkozik, és azt a cseles feltalálót, aki kitalálta a csokoládéból készülő orvosságos kanalat. Megtudhatod, melyik nyalánkságot eszi a legtöbb falánk, és melyek azok, amelyek már nincsenek is. Gyerünk, láss hozzá - több száz izgalmas és ízletes tény vár, hogy bekebelezd őket. Plusz különös receptjeink kipróbálásával betegre eheted magad!

Hunyaddobrai Csaba - Távol-keleti ​ízek
Egy ​rendkívüli igényességgel összeállított sorozat egyik kötetét tartja kezében az olvasó. A receptek válogatásánál ügyeltünk arra, hogy változatos - az egyszerűbb illetve a nehezebben elkészíthető - ételek kerüljenek könyvünkbe. Reméljük, a Príma szakács mindenki számára megfelelő bevezetés a főzés örömeibe.

Lajos Mari - Hemző Károly - 99 ​előétel 33 színes ételfotóval
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Baján László - Főzzünk ​szóját!
Amikor ​felkértek e szójás szakács könyv megírására, az volt az első gondolatom, miért kell erről külön receptgyűjtemény? Hiszen a szója nem kíván különleges főzéstudományt, egy ételkészítésben jártas ember ugyanúgy használhatja ezt az alapanyagot is, mint bármelyik másikat. Nincs külön lencsés, borsós vagy rizses szakácskönyv sem, mert ezeket az étkeket egy főzni tudó ember általában minden segédlet nélkül el tudja készíteni. Mégis, mi az, amit a szójáról, erről az utóbbi időben mind gyakrabban szereplő növényről tudnunk kell? Egyáltalán, miért együnk szóját?

Ismeretlen szerző - Diétás ​ételek a gabonaipar termékeinek felhasználásával
Az ​utóbbi években több olyan szakácskönyv jelent meg Magyarországon amelyekben mesterszakácsaink felhívják a figyelmet az egészséges táplálkozásra, a korszerű étrend kialakítására. Mindezek ellenére táplálkozási szokásaink alig változnak, majdnem azonosak az évtizedekkel ezelőttiekkel. Reméljük, receptkönyvünkkel segítjük az orvosok, diétás nővérek, és diétás konyhák munkáját, valamint mindazokét, akik a receptjeink alapján készített ételekkel kívánják változatosabbá tenni étrendjüket.

Végh Antal - Több ​nap, mint kolbász
"Mindenki ​tudja, ma már nem lehet úgy élni mint húsz, ötven, száz évvel ezelőtt. Hiszen a nagyapáink sem úgy éltek, mind dédapáink. Nincs is erre szükség. De arra nagyon is szükség van, hogy őrizzük, szeressük, ismerjük a múltunkat"... - mondta Végh Antal ennek a könyvnek lezárásaképpen, amelyben a kenyérsütéshez, a disznótorhoz és a falusi háztartások más munkáihoz és a falusi háztartások más munkáihoz fűződő emlékeit idézi fel. Akinek a sütés, főzés kedves időtöltése, az néhány jeles receptjét is megtalálja ebben az érdekes könyvben, melyet Gergely Sándor és Kékesdy Károly színes fotóival adunk közre.

Covers_103616
Sajtos ​ételek Ismeretlen szerző
elérhető
0

Ismeretlen szerző - Sajtos ​ételek
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Török Erzsi - Mit ​főzzünk?
Örömmel ​adjuk közre harmadik, változatlan kiadásban Török Erzsi szakácskönyvét. Ezt a szakácskönyvet minden háztartás úgy használhatja, mint a családban kézről kézre adott receptek gyűjteményét. A kedves, egyéni stílusú receptekben elsősorban a főzés mindennapi gondjához, a család egyszerű hétköznapi ételeinek megfőzéséhez kíván tanácsokat adni, de az ünnépnapok hagyományos ételeit is elkészíthetik belőle akár a kezdő, akár a gyakorlottabb "szakácsnők" vagy "szakácsok". Miután az első kiadás megjelenése óta 34 év telt el, természetesen ez a receptgyűjtemény sok szempontból átírható lett volna. Egyrészt ma már az egyes alapanyagok, fűszerek stb. beszerzése nem jelent gondot. Másrészt a táplálkozási szokásaink is megváltoztak annyiban, hogy zsír és vaj helyett növényi olajokat vagy margarint használunk. Úgy gondoljuk azonban, hogy ezeket mindenki saját ízlésének megfelelően helyettesítheti.

Covers_277213
Nagy ​palacsintáskönyv Ismeretlen szerző
elérhető
1

Ismeretlen szerző - Nagy ​palacsintáskönyv
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Doborján Károlyné - Gönczné Szabados Ildikó - Ételeink ​szójával
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Emma Kingsgarden - Keleti ​ételek
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

F. Nagy Angéla - Saláta ​ABC
,,Ön ​mikor eszik salátát? " - tette fel a kérdést az egyik híres francia divatlap olvasóinak. - „Válasza alapján megmondjuk, hol él Ön, hány éves és mennyit nyom!" Valóban, ahány nemzet, annyiféleképpen kerül az asztalra a saláta. Az angolok étkezés előtt eszik, hogy növelje étvágyukat. A franciák a pecsenye után, hogy elősegítse emésztésüket. A svédek gyakori ebédje egy-két salátával megrakott szendvics. Amerikában pedig a legnagyobb divat a saláta-party, ahol a meghívottakat számtalan hússal, hallal, rákkal, sajttal kombinált salátával, de csak salátával vendégelik meg.

Monspart Éva - Salamon Magda - Főzzünk ​másképp is!
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Frank Júlia - Szárnyasparádé ​- 377 különleges szárnyasétel
A ​baromfihúsok nagy része még ma is az olcsóbb húsfajták közé tartozik. A szárnyas húsoknak jelentős a fehérjetartalmuk, energiatartalmuk viszont csekély, könnyen emészthetők, ezért nemcsak az egészséges emberek, hanem a diétások is fogyaszthatják. Ugyanazon nyersanyagokból számtalan különféle étel készíthető. Konyhakész, mélyhűtött állapotban is kapható, így feldolgozása egyszerű, gyorsan elkészül belőle az étel, kevés munkát igényel. A receptgyűjtemény nem csupán arra alkalmas, hogy a leírtakat pontosan betartva elkészítsük az ételeket, hanem további kísérletezésre is buzdít. Minden kezdő és gyakorló háziasszonynak ajánlja a szerző a könyvet, aki szeret finomat főzni.

Kollekciók