Ajax-loader

'fűszernövény' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Monika Zilliken - Fűszerlexikon
A ​kis fűszerlexikonból megtudhatunk mindent, amit a fűszerekről tudni érdemes. Megismerhetjük a fűszerek eredetét és történetét. Megtudhatjuk botanikai jellemzőiket, előfordulásukat, hatóanyagukat és egyéb tulajdonságukat. Emellett a kötet ötleteket ad a konyhában és a gyógyászat terén való felhasználáshoz.

Romváry Vilmos - Fűszerek ​könyve
"... ​A hajóút 1519. szeptember 20-án kezdődött és az öt spanyol vitorlás alkotta flottából csak egyikük érte el - fedélzetén 18 emberrel - 1522. szeptember 6-án a hazai partokat. A hajó belseje azonban óriási vagyont, azaz 700 mázsa fűszert rejtegetett." Egy villanás a történelemből! A hires Magellán-expedició tragédiája és a tragédiában is siker: a világ legaromásabb fűszereivel gazdagodott Európa. S mindez akkor történt, amikor a borsot - mint a legértékesebb fűszert - a magyar patikáriusok aranymérlegen mérték és méregdrágán vásárolták lakomáikhoz a gazdagok. Pillantsunk bele egy XVI. századbeli kéziratos könyvecskébe, "Az erdélyi fejedelem udvari szakácskönyvé"-be. Szinte elöntött a fűszeráradat: "Tehénhús fokhagymás kaszás lével; tehénhús tiszta borssal, kukreittel; tehénhúspecsenye fenyőmaggal, murokkal, répával; vaddisznósült sóban, kakukkfűvel, vadalmával, ecettel, vöröshagymával, zsályával, majorannával, musttal, murokkal..." Az izeknek és illatoknak szinte végtelen sora! És vajon hol tartunk ma? Élünk-e a századokon át felhalmozódott fűszergazdagsággal? Dr. Buga László, közismert orvosi tanácsadónk, e könyv ajánló oldalain nem éppen igenlő választ ad: "Ahogy a történelmi fűszerek között csatangolok, az az érzésem, hogy a hires magyar konyha sokféle ize napjainkban kissé elszegényedett, megkopott. Mintha a szakácsok és gazdasszonyok megfeledkeztek volna róluk." A könyv szerzője még rá is dupláz: "Fűszereink nagy részét nagyanyáink nemcsak hogy ismerték, hanem kertjükben termesztették is. Ma azonban a boltban vásárolt borson, köményen, hagymán, petrezselymen, babérlevélen, majorannán kivül alig ismerünk más izesitőt." Nem használjuk ki tehát lehetőségeinket. A fűszerválaszték ma újra óriási, csak éppen nem tudunk róla. A könyv célja az, hogy részletesen ismertesse a kiváló, de elfelejtett, a meglevő, de helytelenül használt, az új és ezért még ismeretlen fűszerféléket és a fűszerezés tudományát. Olvasóink mindent megtalálnak itt, amit a fűszerekről, fűszerkeverékekről tudni jó: eredetüket, jellemzőiket, tulajdonságaikat, felhasználási lehetőségeiket, termesztésüket. Megismerkedhetnek a különböző pácokkal, mártásokkal, izesitőkkel, a fűszeres növényi ecetek összetételével, elkészitésével, használatával és tanácsokat kapnak fűszeres italok keverésére is. A könyv harmadik kiadását a szerző jelentősen átdolgozta és kibővitette. Néhány új növényt közöl, részletesen tájékoztat a fűszernövények házi termesztésével és tartósitásával kapcsolatos teendőkről. A modern táplálkozáshoz jó tanácsokat adnak az újonnan megirt fejezetek: "Korszerű ételek - korszerű ételizesités", "A méz, mint izesitő", "Fűszernövények a szépség szolgálatában". Mindezeken túl sok új receptet és ötletet találunk az átdolgozott műben. Ajánljuk minden háziasszonynak, diétás étrendű embertársunknak, a vendéglők és nagy éttermek szakácsainak, konyhafőnökeinek és a vendéglátóipar más szakembereinek. (Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 1979, Ötödik kiadás)

Chitra Banerjee Divakaruni - A ​fűszermesternő
A ​regény hősnője Tilo, aki messzi földön látja meg a napvilágot, majd számtalan bonyodalom után a Fűszerek Szigetére érkezik. E különös helyen megismeri a fűszerek titkos erejét, s általuk varázserőre, misztikus képességekre tesz szert az emberek felett. Hatalmát azonban csak a Mesternőkre vonatkozó szigorú szabályok szerint gyakorolhatja. Ifjúi lélekkel, egy öregasszony testébe költözve kezdi meg munkáját Oaklandben, egy fűszerboltban. Miközben a boltba betérők sorsát megismerve próbál segíteni, maga is válaszút elé kerül. Megtörténik vele az, ami az ő helyzetében szigorúan tilos: szerelmes lesz egy amerikai férfiba. Ettől a pillanattól nincs menekvés, döntenie kell sorsáról...

Jen Van Guy - A ​szerelem fűszerei
A ​szerelem fűszerei. Afrodiziákumok, receptek a potencia növelésére, az orgazmus fokozására "Szeretnénk minél tovább élni és eközben minél több szerelmi élményhez jutni és emiatt minél tovább megőrizni szexualitásunkat. Amennyiben nem tudja e csoda megoldásának titkát, megismerheti JEN VAN GUY: A szerelem fűszerei című művéből, amelyhez hasonló még nem jelent meg Magyarországon. Mi okozta a bacchanáliák résztvevőinek potenciáját? Hogyan növelte Madame Dubarry királyának férfiúi képességeit? Mitől voltak olyan termékenyek az indiánok? Mitől tüzesek a spanyol nők? Növelhető-e a férfiúi nemi szerv mérete? Mi a titka az illatozó hálószobák erotikus erejének? Hogyan lesz partnere akcióképesebb? Hogyan lehet Ön mindig potens? Mindezen kérdésekre választ kaphat ebből a könyvből. Irigyelni fogja azokat, akik olvashatták a művet, mert ők már tudják, amit esetleg még nem ismer. Nem hiányozhat az Ön hálószobájának éjjeliszekrényéről sem. Ízesítse vágyait A SZERELEM FŰSZEREI receptajánlásával!"

Dr. Merényi Károly - Kiskerti ​tanácsadó
A ​kertbarátok képzettsége legalább olyan sokszínű, mint amilyen sokféle a kertjük. Tanácsokat adni a kert műveléséhez számukra a már megszerzett ismeretekhez igazodva kellene, ám ez a tudásszint alig becsülhető. Éppen ezért a szerző könyve is olyan tanácsadó, amely a kezdőknek is szól ugyan úgy, mint a haladóknak. Megtalálható benne a kiskert tervezésének szempontjai, a gyümölcsfák, a szőlő, a dísznövények és zöldségfélék termesztési ismeretei, a házikerti növényvédő szerek választéka és használata, a termények társítása és végül a hasznos jog tanácsadás is.

Nagy Elvira - Nagy ​Fűszerkalauz
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Georg Huber - Füstölők
Ez ​a kis könyv magába foglal mindent, amit a füstölők világáról tudni érdemes: a füstölés rövid történetét, hatását, alapvető módjait, valamint a különféle füstölőalkalmatosságok használatának mikéntjét. Bemutat számos növényt, fát és gyantát, illetve azok hatását, és részletesen leírja a füstölőpálcikák és -kúpok használatát. Az érdeklődőt mindezen felül megtanítja arra is, hogyan készítheti el saját kezűleg füstölőit: pálcikát, kúpot vagy füstölőpapírt. Jól bevált receptek és fotókkal illusztrált leírások segítik a vállalkozó kedvűeket, hogy a könyvben olvasottakat a gyakorlatban is megvalósítsák. Ismerje meg ön is saját füstölőjének erejét és varázsát!

Anne Iburg - Kis ​fűszerlexikon
Bár ​a felhasznált fűszerek mennyisége a napi élelmiszeradagunkhoz képest meglehetősen kevés, kulináris szempontból mégis nagy jelentőséggel bírnak. Ételeink fűszerek nélkül egyhangúak és ízetlenek lennének. Gondoljuk csak el, milyen lenne a fasírt bors nélkül, a pizza szurokfű, a pörkölt pirospaprika vagy a szilvalekvár fahéj nélkül. A fűszerek azonban nemcsak étkezési szempontból fontosak. Egyetlen élelmiszer sem volt olyan hatással az emberiség történelmére, és ételeink egyetlen összetevőjének sem tulajdonítanak annyi gyógyító hatást, mint a fűszereknek. A fűszerek emberemlékezet óta ámulatba ejtenek bennünket, sőt mágikus és afrodiziáló erőt is tulajdonítanak nekik.

Ismeretlen szerző - 88 ​színes oldal a fűszer- és gyógynövényekről
A ​növényvilág egyik igen értékes csoportját alkotják a fűszer- és gyógynövények. Közöttük sokféle, eltérő életmódú, változatos méretű és környezeti igényű fajt találunk. Vannak egy-, két- és több évesek, fás- és lágyszárúak, cserjék és fák is. Közös tulajdonságuk, hogy bizonyos részeriket betegségek gyógyítására, ételek, italok fűszerezésére, illetve illatosításra, illó olajok előállítására használják fel.

Fern Marshall Bradley - Jane Courtier - Konyhakerti ​Mindentudó
A ​konyhakerti növények termesztése nem nehéz, és nincs szükségünk különösebben nagy területre, hogy bőséges terméshez jussunk. A legfontosabb, hogy eredményesebb legyen a munkánk, amelynek gyümölcsét biztonsággal fogyaszthatjuk függetlenül attól, hogy a kártevőkkel és a betegségekkel szemben a szigorúan vett biológiai módszerekkel védekezünk, vagy alkalmanként használunk gondosan megválogatott vegyszereket is. A könyv mindkét írója nagy tudású kertész, akik másféle szempontból közelítik meg a problémát. Fern Marchall Bradley kizárólag organikus módszereket használ, míg Jane Courtier sokkal rugalmasabb, bár ő is egészségcentrikus környezetvédő. A KONYHAKERTI MINDENTUDÓ megmutatja, hogyan létesítsünk bőven termő házi konyhakertet, figyelembe véve az ízlésünket, szükségleteinket és céljainkat.

Lesley Bremness - Fűszer- ​és gyógynövények
A ​Határozó Kézikönyvek a természet megismerésében és megértésében segítik az Olvasót. A gondosan összeválogatott, színes fényképek, a rövid, lényegre törő leírások segítséget nyújtanak élő és élettelen környezetünk, a növények, az állatok, az ásványok és a kőzetek világának megismeréséhez. Ezek a könnyen választható, szép kivitelű és tartalmas könyvek nem hiányozhatnak egyetlen természetet kedvelő felnőtt vagy gyermek könyvtárából sem.

Járainé Komlódi Magda - Fűszernövények
A ​korokkal és népekkel változik a konyhai fűszerek divatja is. Fűszerez már az őserdei gyűjtögető ember, sokszor éppen azzal a gyökérrel, gumóval, levéllel vagy virággal, amivel gyógyít is. Mert a mértékkel használt fűszerek javítják étvágyunkat, serkentik az emésztést, aromás illatokkal, ízekkel gazdagítják ételeinket. Az ókori, de főleg a középkori lakomák fűszerei a Távol-Keletről érkeztek Európába. Gyömbér, sáfrány, bors, szerecsendió szerepelt például Mátyás király udvarának sokféle fűszere között. Hihetetlenl drágák voltak az Indiából hosszú hajóúton szállított fűszerek: mire egy-egy előkelő úr asztalára érkeztek, olykor annyiba kerülte, mint egy egész uradalom. Alaposan "megtrágyázták fűszerszámmal", sóval az ételeket nemcsak a sokféle nehéz szagú és ízű vadhús miatt, hanem a gazdagság fitogtatása végett is.

Yvonne Sharpey - Fűszerkönyv
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Jill Norman - Fűszerek ​nagy képeskönyve
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Ladocsi Teréz - Fűszerkalauz
Nem ​túl hízelgő, ha egy ételről azt mondjuk: nincs sava-borsa. Ezt a kis könyvet azoknak ajánljuk, akik szeretnének egészségesen, de egyúttal ízletesen táplálkozni. A műben ábécésorrendben megtalálható az összes jelentősebb (mintegy 80) hazai és külföldi fűszernövény leírása, és az, hogy milyen ételek, illetve italok ízesítésére alkalmasak. Ezenkívül szerepel benne több tucat fűszerkeverék, fűszerező szósz, fűszerkivonat, valamint néhány fűszeres borecet leírása. A fűszerek kiválasztását megkönnyíti az ételek szerint csoportosított fűszertáblázat. Az esetleges külföldi beszerzést segíti a növények angol és német nevének ismertetése.

Covers_225390
Varázslatos ​fűszerek Ismeretlen szerző
12

Ismeretlen szerző - Varázslatos ​fűszerek
Miért ​lenne szükségszerű, hogy minden fogás nagyjából egyforma ízű legyen? A fűszerek friss íze, illata, aromája a változatosság gyönyörét kínálja. A használatukhoz ötleteket adó receptek mellett számos jótanács igazít el megszokott fűszereink minél sokrétűbb alkalmazásában. Kedvet kapunk arra is, hogy megpróbálunk egzotikusabb változataikkal újfajta ízeket varázsolni. A fűszernövények tárolásához is hasznos eligazítást találunk a kötetben.

D. Földes Erika - Zöldfűszerek
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Inczefi Lajos - Fűszernövényeink ​és fűszerkészítés
Sokáig ​az volt a felfogás, hogy a fűszerek ártalmasak az egészségre. Ma már tudjuk, hogy ez nem igaz. Mértékkel alkalmazva nemcsak ízletesebbé teszi az ételeket, hanem elősegítik az emésztést is, és ily módon a tápanyagok jobb hasznosulását. A fűszerekről természetesen már jelent meg sikeres könyv, de a fűszernövények íz-, zamat- és illatanyagaival, azok kivonásával és felhasználásával ilyen részletességgel még nem foglalkozott egyik sem. Külön érdeme a könyvnek, hogy nemcsak szakembereknek, hanem a vállalkozókedvű olvasó (ha van egy kis érzéke a barkácsoláshoz) maga is elkészítheti a leírtak alapján a különböző esszenciákat, valamint a finomabbnál finomabb fűszerkeverékeket, mártáskivonatokat és mustárokat.

Romváry Vilmos - Arany ​fűszerek nagy könyve
A ​könyvbõl betekintést nyerhetünk a fûszerek érdekes történelmébe; alapvetõ ismereteket tudunk meg róluk. A szerzõ gondosan ügyelt arra, hogy a fûszerek gyógyhatásának részletezése mellett a diétázókat is hasznos tanáccsal lássa el. Romváry Vilmos – immár klasszikusnak számító – fûszerkönyve kiállta az idõ próbáját. Most, amikor a fûszerezés a reneszánszát éli, újra felfedezhetjük a témában rejlõ újdonságokat. Végiggondolhatjuk: háztartásunkban vajon elég fûszert használtunk-e, és a kellõ mennyiséget adjuk-e az ételekhez. Kiadónk az eredeti kötetet kibõvítette receptekkel és azok illusztrációival. Ha a háziasszonyok sikeresen be tudják építeni konyhamûvészetükbe a könyvben olvasottakat, akkor még ínycsiklandóbb ételeket tálalhatunk fel a családnak.

Wolfgang Grosser - Gyógynövények, fűszernövények
A Kertünk növényei című könyvsorozat hobbikertészeknek ad útmutatót kerttervezéshez, növénytermesztéshez és növényápoláshoz. A könyv bevált módszereket és hasznos ötleteket ismertet, amelyeket a kezdő és haladó kertészek egyaránt sikerrel hasznosíthatnak.

Szabó T. Anna - A ​Fűszermadár
Bögyöga ​büszöm! Így köszöntik egymást Csillámvölgyben. Pertu király két csintalan gyereke, Hanna és Henne állandóan civakodnak, és már nagyon unják, hogy mindennap csak fényt ehetnek. De minden veszekedés elcsitul, amikor valódi veszély fenyeget: valaki meg akarja enni a Napot! Az uralkodó hűséges Bolondja, a titokzatos Fűszermadár tudja: csak a százfűszerszósz elkészítésével menthetik meg birodalmukat. Fűszervadászatra indulnak hát, és kalandos útjuk során egy Napsugár nevű embergyerekkel együtt fedezik fel az ételek ízesítésének ezerszínű világát, miközben megismerik a barátság és az összetartozás erejét. Szállunk, mint a fény, az illat, szállunk, mint a gondolat!

Paul Seitz - Fűszernövények
Termesszen ​saját fűszernövényeket, ápolja és takarítsa be őket gondosan, élvezze aromájukat - nyáron és télen is. Tegye még finomabbá a salátákat és főzelékeket. A könyvben hasznos tanácsokat találhat a telepítésről, gondozásról, felhasználásról: szabályos telepítésű kertek, "fűszerdzsungel", zöldfűszerek cserepekben az erkélyen. A lehetőségeknek csak a fantáziája szabhat határt.

Covers_129790
Fűszerlexikon Ismeretlen szerző
8

Ismeretlen szerző - Fűszerlexikon
A ​kis fűszerlexikonból megtudhatunk mindent, amit a fűszerekről tudni érdemes. Megismerhetjük a fűszerek eredetét és történetét. Megtudhatjuk botanikai jellemzőiket, előfordulásukat, hatóanyagukat és egyéb tulajdonságukat. Emellett a kötet ötleteket ad a konyhában és a gyógyászat terén való felhasználáshoz.

Stefania Del Principe - Luigi Mondo - Illóolajok
E ​hasznos kézikönyvből megismerhetjük a kenőcsökben, balzsamokban előforduló illóolajokat és sókat, továbbá az aromakivonatolás technikáját. Megismerkedhetünk a legfontosabb illóolaj-tartalmú növényeinkkel és azok hatásaival a szervezetünkre. A közérthető magyarázatok révén tájékozódhatunk az illóolajok sajátos hatásmechanizmusáról: megtudhatjuk, hogy valamely betegséges esetén melyik szerv vagy keverék segíti a mielőbbi gyógyulást vagy enyhíti tüneteinket. Kezelési útmutató, illusztrációk, táblázatok és hatóanyagok működésének szakszerű leírása tájékoztat a különféle gyógy- és fűszernövények illóolaj-tartalmáról, azok hatóerejéről.

Horváth György - Különleges ​kerti növények
75 ​alig vagy egyáltalán nem ismert zöldség- és fűszernövényt mutat be a szerző, de akad közöttük gyógyszeripari alapanyagul szolgáló vagy a népi gyógyászatban használatos növény, valamint néhány különleges hasznú faj is.

Lesley Bremness - Füveskönyv
Gyakorlati ​útmutató a füvek természetéséhez és felhasználásához - kertben, a ház körül és a konyhában. Füvekből készíthető ételek, italok és házilag elkészíthető kozmetikumok receptjei.

David Squire - Fűszernövények
Bár ​számtalan fűszer kapható a boltokban, a szárított fűszerek íze mégsem olyan, mint a saját kertben termesztett, frissen szedett termés. Nem lehetetlenség, hogy egy apró, de jó beosztású kiskertben a fűszernövények megférjenek egymás mellett, akár virágokkal és zöldségfélékkel, gyümölcsökkel tarkítva. E könyv segítségével bárki megvalósíthatja álmai konyhakertjét.

Mautner Zsófia - Chili ​& Vanília
Csili ​és vanília. A könyv címét legalább egymillió ember ismeri: ennyi volt a szerző, Mautner Zsófia blogjának rekord-látogatottsága. Így lett a chiliesvanilia.hu Magyarország legnépszerűbb gasztroblogja, azaz olyan internetes naplója, ahol a szerző rendszeresen beszámol kulináris élményeiről: recepteket ír, éttermi beszámolókat ad, cseveg és információt cserél a gasztronómia tárgyában. Szakácskönyve régóta várt olvasmány, de sokkal több lett, mint receptgyűjtemény: izgalmas utazás, kultúrkörkép és élménybeszámoló, rengeteg gyönyörű fotóval. Szerzője, Mautner Zsófia sokat utazott és világot járt egykori diplomata, aki szenvedélyesen szeret enni és főzni. Könyvében Isztambul, Marokkó, Brüsszel, Párizs, Szardínia, Portugália, Spanyolország, New York és Budapest ízei elevenednek meg, színes leírásokkal, remek, kipróbált és sokszor tesztelt receptekkel és csodaszép fotókkal. A leírásokat praktikus receptkereső egészíti ki, és segítséget kapunk egy-egy különlegesebb fűszer vagy hozzávaló beszerzésében is.

Ismeretlen szerző - Fűszerek ​és gyógynövények nagykönyve
Fedezze ​fel a növények titkait! Ebből a füveskönyvekhez méltóan gyönyörűen illusztrált könyvből megtudhatjuk, hogyan használhatók a vadon szedett vagy termesztett növények egészség- és szépségápolásra, dekorációs célokra, a háztartásban, például kártevők elűzésére vagy a szoba levegőjének tisztán tartására, és persze nem utolsó sorban olvashatunk arról is, milyen változatosan szerepelhetnek a fűszerek és gyógynövények ételeinkben. A könyvben népi bölcsességek, ősi ismeretek ötvöződnek a korszerű tudományos tanácsokkal. A termesztéstől a változatos felhasználásukig, ebben az olvasmányos és képanyagban gazdag kötetben megismerhetjük a legfontosabb növényeket. Az aloétól a zsurlóig, az ismertebb alkalmazásokon túl felsorakoznak olyan fűszer- és gyógynövények is, mint a méltatlanul elfeledett borágó, kankalin, porcsin vagy a turbolya. Ismerje meg a fűszerek és gyógynövények csodás képességeit és fedezze fel, hogyan teheti könnyebbé saját életét úgy, hogy közben időt és pénzt spórol meg. Szépítse meg mindennapjait, kényeztesse magát és tegye hosszú távon is tartóssá egészségét a növényekben rejlő lehetőségek kihasználásával!

Megyeri Szabolcs - Fűszerkert
Fűszerekkel ​ízesítjük ételeinket, főzhetünk belőlük gyógyteát, fűszereket használhatunk a háztartásban, de ajándékot is készíthetünk belőlük. Ez a könyv azoknak ad szakszerű segítséget, akik kertjükben, erkélyükön vagy egyszerűen csak néhány virágcserépben maguk szeretnének termeszteni fűszernövényeket. A tartalomból: -A fűszerkert tervezése -A kertépítés munkálatai -A leggyakoribb fűszernövények -A kert fenntartása

Dr_fokhagyma
Dr. ​Oetker - Fokhagyma Ismeretlen szerző
1

Ismeretlen szerző - Dr. ​Oetker - Fokhagyma
A ​fokhagyma több, mint fűszer. Nemcsak a húsnak, a halnak és a zöldségféléknek ad összetéveszthetetlen jelleget, de az egészséget is óvja. Ez a könyv számtalan új javaslatot és fantáziadús receptet ajánl mindazoknak, akik e pompás fűszert már szeretik, és azoknak is, akik majd megkedvelik.

Varró Aladár Béla - Magyar ​fűszeres növények termelése, gyűjtése, alkalmazása
Hazai ​fűszernövényeink majd mind gyógynövények. Kötetünk gyakorlati tanácsokkal szolgál felhasználásuk módjáról, gyógyhatásukról s termesztésükről is. A reformkonyha iránt érdeklődők különleges, rég elfeledett receptekkel ismerkedhetnek meg, s konyhakalauz igazítja útba az olvasót, mit mire használhat.

Kollekciók