Ajax-loader

'öregedés' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Gerhard Prause - 40-es ​vagy?
Az ​öt kötetből álló sorozat, ahogy a címe is mutatja, valamiképpen a születésnapokhoz kötődik, mégpedig nem is átlagos születésnapokhoz, hanem kerek évfordulókhoz. Az önálló egységeket alkotó, érdekes ismeret- és élményanyagot tartalmazó köteteken keresztül egy-egy pillanatra beleláthatunk Goethe vagy Dosztojevszkij, Gaugin, Adenauer vagy Robert Koch, Bismarck, Cosima Wagner vagy Madame Curie életébe. Gerhard Prause a történelem és a jelenkor híres személyiségeinek önéletrajzaiból, levelezéseiből és naplóiból gyűjtötte össze, hogyan érezték magukat negyvenesként, mit gondoltak és mit tettek életük ötödik évtizedében, miben reménykedtek, mitől féltek, boldogok voltak-e, bizakodva tekintettek-e a jövő elébe, vagy pedig már kiábrándultak életből hatvan évesen. Kutatásai során a szerző mindig meglepő belátásokra jutott, ismeretlen mozzanatokat fedezett fel, s így helyreigazított néhány közkeletű félreértést. A rendkívül nagy beleérzéssel és magával ragadóan megírt könyveket szellemes, hangulatos illusztrációk teszik teljessé.

Jean Shinoda Bolen - Bennünk ​élő idősödő istennők
"Ez ​igen! Ettől a könyvtől valóban gazdagabbak lesznek olvasói. Nagy segítségemre volt érett éveim energiáinak megértésében: hogyan vehetem hasznukat együttérzéssel és humorral, és hogyan tudom újra felszítani a lángot, amikor esetenként csak pislákol. A Jean Shinoda Bolen által felkínált öregkort nekem találták ki." Isabel Allende "A Bennünk élő idősödő istennők-ben olyan vidám képet kapunk az idős korról, ami gyökeresen meg fogja változtatni az öregedésről alkotott elképzeléseinket... Ez a mérföldkőnek számító könyv segít a nők valamennyi korosztályának elmélyíteni és kiteljesíteni nőiségét egész élete során." Dr. Rachel Naomi

Ingeborg Lackinger Karger - A ​változás kora
Előbb ​vagy utóbb minden nőt érint: a hormonháztartás átalakul, és megkezdődik a változás kora. Könyvünk azt mutatja be, hogyan hozhatjuk magunkat formába egy kis testmozgással és helyes táplálkozással, hogyan őrizhetjük meg a vonzó külsőt jótékony ápolással. A lélek is kényeztetést igényel: a szerző - nőgyógyász és pszichoterapeuta - elmagyarázza, miképp léphetünk az új életszakaszba feszültségek nélkül, pozitívan és kiegyensúlyozottan. Megtudhatjuk, hogyan lehet mérsékelni önállóan vagy orvosi segítséggel a változás korának jellegzetes panaszait. Hormonpótló kezelés: igen vagy nem? A könyv felvilágosítást nyújt a hormonkészítményekhez kapcsolódó aktuális ismeretekről, mérlegeli hatásaikat és kockázataikat. A(z) A változás kora (Könyv) szerzője Ingeborg Lackinger Karger.

Andrew Sean Greer - Max ​Tivoli vallomásai
Max ​Tivolit kettős átok sújtja: egész életében egy és csakis egy nőt szeret, öregemberként, ifjúként, gyerekként… sajnos szívet tépően ebben a sorrendben. A másik átok ugyanis az, hogy öregemberként látja meg a napvilágot, s attól fogva fiatalodik visszafelé. És ami a lényeg: teste a lelkével soha, egyetlen percig sincs szinkronban. Hihetetlen sors, csak keveseknek adatik meg, hála legyen Istennek. De akivel megesik, annak van mit megosztania kortársaival és az utókorral. Andrew Sean Greer két tudós gyermeke. A Brown Egyetemen tanult kreatív írást. Miután évekig dolgozott New Yorkban taxisként, nevelőtanárként, tévésként és sikertelen íróként, a Montana állambeli Missoulába költözött, és újabb diplomát szerzett a Montana Egyetemen. Innen Seattle-be, majd San Franciscóba települt át, ahol jelenleg is él, bár a New York Public Library Cullman Center munkatársa. A 2004-ben megjelent Max Tivoli a második regénye – ezzel robbant be az irodalmi köztudatba. „Elbűvölő regény. Olyan nagyszerű, akár Proust és Nabokov, de mindehhez a mélységes kiábrándultság parfümös, elegáns stílusa társul… Max így ír: »Az élet rövid és keserű, de szerettem.« Megrendítően fonák létét kifejezően, árnyaltan ábrázolja, és átütő erővel jeleníti meg az emberi sors különös voltát és elfojtott diszharmóniáját.” (John Updike a regényről, a The New Yorkerben)

Nicole Krauss - The ​History of Love
Leo ​Gursky is just about surviving life in America, tapping his radiator each evening to let his upstairs neighbour know he's still alive, drawing attention to himself at the milk counter of Starbucks. But life wasn't always like this: sixty years ago, in the Polish village where he was born, Leo fell in love and wrote a book. And, although he doesn't know it yet, the book survived, inspiring fabulous circumstances, even love. Fourteen-year-old Alma was named after a character in that very book and although she has her hands full keeping track of her little brother Bird (who thinks he might be the Messiah), and taking copious notes on How to Survive in the Wild, she undertakes an adventure to find her namesake, and save her family. In her extraordinary new novel Nicole Krauss has created some of the most memorable and moving characters in recent fiction. In its heartbreaking exploration of hope and survival, of loneliness and the redemptive power of love, The History of Love confirms Nicole Krauss as one of the most remarkable writers of her generation. --This text refers to an out of print or unavailable edition of this title.

Maoshing Ni - A ​hosszú élet taoista titkai
1985-ben, ​mialatt posztgraduális tanulmányaimat folytattam Sanghajban, felfigyeltem arra, hogy hajnalonta idős emberek csapatostul vonulnak a közeli parkokba, energiafejlesztő módszereket (például taichi, qigong) gyakorolni. Sokukkal elbeszélgettem, némelyiküket meg is vizsgáltam. Nem egy közülük százéves is elmúlt. Bámultam délceg tartásukat, eleven mozgásukat, éles elméjüket, életerejüket és általános egészségi állapotukat. Ez a tapasztalat, gyerekkori gyógyulásom emlékével együtt az egészséggel kapcsolatos megelőző szemlélet tanulmányozására inspirált. Ezzel kezdtem az évszázados életkor és általában a hosszú élet tudományának idestova húszéves kutatását. Eddigi felfedezéseim töltik meg ezt a könyvet. A Hosszú élet taoista titkai-ban Kelet évezredes bölcsessége egyesül a Nyugat legújabb tudományos felfedezéseivel, így születtek meg az itt olvasható időtálló, s a tudományos kutatáson is hitelesnek bizonyult jó tanácsok egy hosszú, egészséges és boldog élethez. Ahhoz, hogy meghosszabbítsuk az életünket, és javítsunk a minőségén, nem szükséges, hogy egészségesek legyünk. Azaz, ne nyugtalankodjunk a múlt miatt. Az számít, amit ettől a pillanattól kezdve teszünk. Örömhír, hogy éppen most, ebben a pillanatban is cselekedhetünk egészségünk javítása, életünk meghosszabbítása érdekében.

II. János Pál pápa - II. ​János Pál pápa levele az idősekhez
_"Éveinknek ​száma legföljebb hetven,_ _s ha erősek vagyunk, eljutunk nyolcvanig._ _Ebből is a legtöbb betegség, hiú fáradozás;_ _gyorsan elszállnak, hamar végük szakad."_ _(Zsolt 90,10)_ Hetven év nagyon hosszú idő volt abban a korban, amikor a Zsoltáros ezeket a szavakat írta, és csak kevesen voltak, akik ennél tovább éltek. Ma, az orvostudomány haladásának, valamint a szociális és gazdasági körülmények javulásának köszönhetően, a világ sok térségében az életkor jelentősen megnövekedett. Továbbra is igaz marad azonban, hogy az évek gyorsan múlnak: az élet ajándéka, annak ellenére, hogy fáradozás és fájdalom kíséri, túlságosan szép és értékes ahhoz, hogy belefáradjunk. Közben én is megöregedtem. Ezért érzem a vágyat, hogy elbeszélgessek veletek, öregek. Elsősorban hálából teszem ezt, amivel Isten adományaiért és a lehetőségekért tartozom, amelyekkel mindmáig gazdagon megajándékozott. Emlékezetemben végigjárom életem egyes szakaszait, melyek összefonódnak századunk nagy részének történelmével. Számtalan arc tűnik föl előttem, közülük néhányan különösen kedvesek számomra: emlékek hétköznapi és rendkívüli eseményekről, örömteli pillanatokról és szenvedéssel teli helyzetekről. Látom azonban, hogy az Atyaisten mindegyik fölé kiterjeszti gondviselő és irgalmas kezét, amely "a lehető legjobban viseli gondját mindannak, amit létbe hívott", és "bármit is kérünk akarata szerint, meghallgat minket". II. János Pál pápa

Id%c5%91sgondoz%c3%a1si_k%c3%a9zik%c3%b6nyv
Idősgondozási ​kézikönyv Ismeretlen szerző
1

Ismeretlen szerző - Idősgondozási ​kézikönyv
Magyarországi ​idősotthonok, otthoni ápolók és hospice-ok adatbázisa - Ápolót, idősotthont keres? Kézikönyvünk az ország összes idősotthonának adatait, emellett az idősgondozáshoz kapcsolódó hasznos cikkeket és a jogszabályok értelmezését is tartalmazza. Az Olvasó által most kézbe vett könyv szerkesztője és szerzői a leginkább megvalósítható célokat tűzték ki: tájékoztatni az időseket, családtagjaikat, környezetüket arról, ki, hogyan, milyen formában nyújt szolgáltatást számukra. Hogyan lehet a kritikai készségében, helyzetátlátó képességében kritikusan érintett idős hozzátartozó vagyoni értékeit megóvni – mikor indokolt és hogy működik a gondnokság alá helyezés? Mikor kell az otthoni ellátásba szakszerű segítséget bevonni, s annak milyen formáját lehet igénybe venni? Hol vannak, hogyan érhetők el és milyen feltételek között működnek az egyes konkrét intézmények? Remélhetőleg valamennyi problémájára választ kaphat az érdeklődő, de ha mégsem, további kérdéseit felteheti a világhálón.

Dr. Ulrich Strunz - Örök ​fiatalság
A ​nagy szakmai gyakorlattal rendelkező belgyógyász szakorvos az általa kifejlesztett örök fiatalság-programot saját magán próbálta ki - sikerrel!Három fő tézise:•Fiatalító futás•Fiatalító gondolatok•Fiatalító étrendKönyvében részletesen mutatja be az öregedés folyamatát és az ezt megakadályozó tényezőket.

Dr. Barbara Fervers-Schorre - Hormonok
Nemritkán ​a hormonok befolyásolják, hogy a nők jól érzik-e magukat vagy sem. A menstruációt megelőző tünetegyüttestől az alvászavarokon vagy bőrproblémákon át az életörömig és a nemi vágyig-a hormonok testünk minden folyamatában részt vesznek. Ebből az átfogó útmutatóból kiderül, milyen hormonokat termel szervezetünk, hogyan ismerhetjük fel a hormonális zavarokat, és milyen kezelési lehetőségek léteznek. Hormonpótló kezelés: igen vagy nem? A szerző a hormonok specialistájaként elmagyarázza, hogyan hatnak a hormonok, kinél jöhet szóba az alkalmazásuk, és hogyan használhatja fel őket a modern gyógyászat az öregedés ellen. Fitten és egészségesen: elegendő mozgással, egészséges táplálkozással

Naszádi Kriszta - Nemes Ödön - Párbeszéd ​az öregséggel
Aki ​el tudja fogadni a múltját, az elfogadja a jelent. Az öregedést is meg lehet élni szabadon, örömmel és szeretettel. „Ahogy a nyolcvannégy éves szerzetes teendőiről, betegségéről, korlátozottságáról beszél, küszködésről szó sincs, inkább kíváncsiságról és egy új életforma megtapasztalásának lehetőségéről. Ez az életkor is ugyanúgy vezet valahová, mint a gyermekkor, a kamaszkor vagy épp a felnőttkor. S végül a halál:… ünnepi alkalom az Istennel való örömteli találkozásra. Varázslatos mese ez az élet kincseiről, és előretekintés oda, ahova nem szoktunk tekinteni – a halálra és azon túlra. Megilletődéssel ajánlom e rendkívüli ember vallomását minden földi halandónak.” Perczel Forintos Dóra, tanszékvezető Semmelweis Egyetem ÁOK Klinikai Pszichológia Tanszék Nemes Ödön SJ negyven évig dolgozott Japánban mint misszionárius, tanár, pap és lelkivezető. Magyarországon jelentős szerepet vállal a lelkigondozók képzésében

Sol Gordon - Elaine Fantle Shimberg - Új ​esély a szerelemre
Talán ​már bőven túl vagy a 40-en , vagy 50 is elmúltál, de még sok örömöt vársz az élettől. Ám nincs társad, mert elváltál, megözvegyültél, vagy lehet, hogy senkivel sem éltél még együtt tartósabban. Ha így van, akkor se hidd, hogy késő már egy szerető barátot találni, akivel örömteli lehet az együttélés. Semmiről sem kell lemondanod, ha van benned bátorság új embereket megismerni, új helyzeteket megtapasztalni. Erre mutat rá könyvében dr. Sol Gordon pszichológus professzor és Elaine Fantle Shimberg, aki számos tanácsadó könyv sikeres szerzője. Érveik, ötleteik valamint a sok élő példa remek útravalóul szolgálnak a negyvenen felüli társkeresőknek. legyen ez a könyv egy lépés számodra a szerelem, a boldogság, a tartós kapcsolat felé, akárhány éves is vagy!

Thomas Mann - Halál ​Velencében
Thomas ​Mann 1911 májusában két hetet töltött Velencében, ekkor fogalmazódott meg benne a Halál Velencében ötlete: hogyan sodorja a tragikum, az elháríthatatlan végzet az öregedő Gustav Aschenbach írót szégyene és halála beteljesedéséig. Az elbeszélés jelképes helyzeteinek burjánzásában nem ok nélkül kereshetjük Mann látomását az egész első világháború előtti művészetéről. Gustav Aschenbach költője volt mindazoknak, akik a kimerülés határán dolgoznak, akik már roskadoznak a teher alatt, de még tartják magukat, költője mind a munka moralitásának, akik vézna testtel, szűkös eszközökkel, az akarat mámorában okosan gazdálkodva, legalább egy időre meg tudják szerezni a nagyság hatóképességét. Sokan vannak, és ők a kor hősei. A világirodalom egyik legszebb és leginkább elgondolkoztató regénye szépségről, halálról, művészetről - Kulka János karizmatikus előadásában, Gustav Mahler zenéjével, 3 CD-n. "...a Halál Velencében értette meg velem végérvényesen, hogy az irodalom feneketlen fölfordulás, a szívre mért kiheverhetetlen csapás, valami elementáris bátorság és bátorítás, és ugyanakkor mégis olyasvalami, mint a halálos betegség." (Kertész Imre)

Dr. Trisha Macnair - A ​hosszú élet egyenlete
Vajon ​meddig fogunk élni? Nem titok, hogy az átlagéletkor napjainkban sokkal magasabb, mint évtizedekkel ezelőtt, de a hosszú és egészséges életet senki sem garantálja. Ez a lenyűgözően alapos, tömören fogalmazó, tudományos kutatásokra épülő könyv a gyakran lényegtelennek tűnő döntések következményeit tárja az olvasó elé. Egészségügyi tanácsadó, önvizsgálat, életvezetési kalauz – a kötet őszintén és közérthető nyelven szól mindenkihez, akinek létfontosságú a saját és családja egészsége. Olyan döntések meghozatalára ösztönöz, melyek a legfontosabb lépéseket jelentik a hosszú élet felé.

Maren von Pluta - 40 ​fölött sikeresen, boldogan
Nagyon ​sok, öntudatos nő ebben a korban már tisztában van azzal, hogy mivel rendelkezik, egy csomó tapasztalattal és képességgel, lényegesen több lelki nyugalommal, mint anno húszévesen. Jobban érzik magukat a bőrükben, testükben, már nincs vad tempó. Végre nyugodtan azok lehetnek, amik akarnak: NŐK! Jelszó: Mindent, csak a kor ne látszódjék! A média, a reklám és a szépségipar azonban nem hagyja békén őket. Ez a könyv abban igyekszik segíteni női olvasóinak, hogy ne jussanak kelepcébe és elkerüljék a csapdákat, mindenek előtt felismerjék azokat a trükköket, melyek hozzásegítenek egy kiegyensúlyozottabb élethez.

Juan Carlos Onetti - A ​megvalósult álom
Onetti ​egyszer azt találta mondani írói hitvallásáról, hogy „Én csupán az emberi kalandot akarom megírni”, ami elég különösen hangzik, ha a mitikus szálakat szövő, nagyon is fikciós regényeire gondolunk, elbeszéléseire ellenben kifejezetten illik. Sokrétű, gazdag kisprózájának darabjaiban ugyanis épp az a közös, hogy a szerző az élet egy-egy apró viszontagságát vagy különös történését ragadja meg, és abban mutatja fel, könnyedén, a lét elviselhetetlen nehézségeit. Persze a történetek csak látszólag egyszerűek, mert a felszín alatt Onetti hatásosan működteti a modern prózatechnika sokféle fogását. Szinte eszköztelenül indítja az elbeszéléseit, de aztán hihetetlenül hatékonyan teremt a semmiből sokágú jelképeket és főképp sajátos hangulatot: Onettinek elég egy-egy mozdulat, pillantás, fintor, s máris rabjai vagyunk összetéveszthetetlenül egyéni világának. Hősei álmodozó, küszködő figurák – egy szerelemre váró, rejtélyes orvos morfiumrecepteket ír fel, egy éhező tizenéves lány félszegen árulja a testét, egy idősödő bevándorló az óhaza után sóvárog. Tudják, érzik, hogy kudarcra vannak ítélve, mégsem tiltakoznak, valamiképpen mindig elfogadják a világ rendjét – és ismételten vesztenek. Csakhogy mire bekövetkezik a szemünk előtt az újabb vereség, belénk égetnek egy-egy mély, emberi gesztust, érzést vagy markáns véleményt. Úgy, ahogy a címadó, emblematikus novellában is látjuk, ahol egy kivénhedt színész mereng az emlékein egy sivár menhelyen (kezében a Hamlet, de még nem olvasta), s egy különös rendezés felidézésével álom és valóság szövevényes viszonyát járja körül felejthetetlenül.

Covers_264918
1

Ismeretlen szerző - Altenhilfe ​im Wandel der Zeit
Dieses ​Buch zur Entwicklung des Altenpflegeheims Haus Philippus in Heidelberg versteht sich als Praxisbericht und fundierte Reflexion zum wichtigen Themenkomplex der Altenhilfe. Es zeigt allen, die sich persönlich oder fachlich für diese Thematik interessieren, dass eine ethisch motivierte und kompetente Pflege von alten Menschen zu den Aufgaben gehört, die wachsende Aufmerksamkeit erfordern. Fachkräfte und Ehrenamtliche kommen in diesem Buch ebenso zu Wort wie renommierte Wissenschaftler, die dort nach Antworten suchen, wo das hohe Lebensalter drängende Fragen stellt.

Nicholas Coni - William Davison - Stephen Webster - Öregedés
Milyen ​élettani és pszichés változásokkal jár az öregkor? Milyen betegségek alakulhatnak ki? Hogyan nézzünk szembe a beszűkült lehetőségek okozta nehézségekkel, a szociális problémákkal? - Mindezekre a kérdésekre választ ad a három híres orvosszakértő Nagy-Britanniában igen népszerű könyve. Nemcsak a biológiai változásokat ismerhetik világos és közérthető stílusban, hanem az életmóddal, sőt még anyagi kérdésekkel kapcsolatban is értékes tanácsokkal látják el az idős olvasót; kitérnek a demográfiai és társadalmi kihatásokra is. Nemcsak az idős emberek, gyógyszerészek, betegbiztosítók, orvosok, ápolók, nővérek, lelkipásztorok és a témával hivatásszerűen foglalkozók számára hasznos olvasmány, hanem mindenki másnak is - hiszen az időskor egyszer valamennyiünknél beköszönt...

Dániel Anna - Meneküljön ​aki fél
Kamocsayné ​nyugdíjas latin-történelem szakos tanár élete gyerekei, háztartása körül forog. Mosogatás, főzés és gyereknevelés közben pedig szünet nélkül őrli a jelent és a múltat, a tegnapot és a tegnapelőttöt. Vele van halott férje, elpusztult szerelme; agyában Seneca tanításai, Ovidius verssorai, a régi ródlizások emléke a havas domboldalakon, lányai betegsége, jellemük alakulása. Mi lesz ezzel az asszonnyal, ha egyszer csak arra ébred, hogy nincs is rá szükség, hogy aggodalmas szolgálata nélkül egészen jól elboldogul a család, hogy nem annyira nélkülözhetetlen, mint hitte? Nemsokára meghalsz - idézi önmagának nemegyszer keserűen -, és még mindig nem vagy türelmes és jó. Kamocsaynéról, az öregségről, a halálról, az életről, a szeretetről és a gyűlöletről szól Dániel Anna új regénye.

Karl Krolow - Az ​életrajz folytatása
Az ​öregedő neves költőnél egy tanulmányait záró egyetemista lány jelentkezik: a költő életművéről óhajtja megírni a szakdolgozatát. Kényelmetlen, kelletlen, tartózkodó érdeklődés a másikon. A beszélgetés mégis megindul, és elkezdődik a munka is. A két ember kapcsolata ezután belső meditációk során formálódik. A férfi, aki lelkében már fölkészült az öregség magányára, belső ellenkezéssel küzdve, elfogadja ezt a kései lehetőséget. Ritkán van módjuk találkozni, de ezek a találkozások is tele vannak fájdalmas feszültségekkel. Utolsó találkozásukkor végképp ráébrednek, hogy a későbbiekben mindegyiküknek a maga törvénye szerint kell élnie, függetlenül a másiktól, mert viszonyuk csak kínzó, romboló és megalázó lenne.

Iván László - Ne ​féljünk az öregedéstől!
A ​huszadik századot "őszülő évszázadnak" is nevezik: a népesség csökkenése és az átlagos élettartam növekedése elöregedő társadalomképet mutat. Az utóbbi évtizedek az öregedésről felhalmozódott orvosi és társadalmi ismeretek gyakorlatban való felhasználását látja szükségesnek a gerontológus szerző, aki életét tette fel az idősgondozás megszervezésére és az időskorúak egészségi állapotának javítását célzó - a WHO által is támogatott - program megvalósítására. Vallja, mindenki életvitelével is felelős azért, hogy hosszú, boldog éveket tölthessen egészségben családja és szűkebb környezete körében.

Marianne Williamson - A ​csodák kora
A ​változás szükséglete emberi tulajdonság: az évek előrehaladtával időről időre át kell lépnünk egyik életszakaszból a másikba, s ilyenkor énünk egyik része meghal, hogy valami új születhessen. A legtöbben 45-55 éves korunk között valamikor átéljük az "életközépi válságot", amikor is amellett, hogy megváltoznak szervezetünk fiziológiás folyamatai, lelkileg és szellemileg is érettebbé válunk, életcéljaink átértékelődnek, s messzebbre tekintünk, láthatárunkon megjelenik a személyes elmúlás. Mindez sokakat számvetésre késztet, ami azután egyeseknél pánikhoz vezet. Marianne Williamson könyvének célja, hogy mind pszichológiai, mind pedig spirituális szinten újraértelmezze ezt az átmenetet, hogy így az az öröm és felébredés csodálatos érzéséhez vezessen. Williamson nagy segítséget nyújt az életközépi válságba vagy annak előszobájába érkezőknek: új születésként értelmezve ezt az időszakot, ami sokak számára új reménysugarat jelent. A változás kora alkalmat ad a visszatekintésre, a megbocsátásra, az elengedésre és egy új életstratégia kialakítására. Ez nem a halál elfogadásának ideje; ez épp az élet elfogadásának ideje. Annak az ideje, hogy végre teljes mélységében megéljük emberi létezésünket és lehetőségeinket.

Gabriel García Márquez - Tizenkét ​vándor novella
"Egyik ​városnak se volt már semmi köze ahhoz, ami bennem élt róluk. Mindegyik, akárcsak az egész mai Európa, döbbenetes változáson esett át: a valóságos emlékeim a memóriám által teremtett kísérteteknek tűntek, a hamis emlékeim pedig olyan meggyőzőek voltak, hogy kiszorították a valóságot. Így aztán képtelen voltam megállapítani, hogy a csalódás és a nosztalgia közt hol húzódik a határ. Ez lett a végső megoldás. Mert végre megtaláltam azt, ami a legjobban hiányzott ahhoz, hogy be tudjam fejezni a könyvet, és amit csak az évek múlása adhatott meg: az idő távlatát. E kalandos útról hazatérve újra átírtam minden novellát, az elejétől a végéig, nyolc lázas hónap alatt, amikor nem kellett eltűnődnöm azon, hogy hol ér véget az igazi és hol kezdődik a képzelt valóság, mert akkor már az a jótékony és hasznos gyanú élt bennem, hogy abból, amit húsz évvel ezelőtt Európában átéltem, talán semmi sem igaz. Ettől olyan könnyen ment az írás, hogy olykor már úgy éreztem, csakis a mesélés gyönyörűségéért írok, ami talán az az emberi állapot, amely a legközelebb áll a levitációhoz."

Bárczy János - Egy ​m. kir. százados bizalmas feljegyzései
„Augusztus ​22. Végére jártam a dolgoknak. Gyűlölöm a bizonytalan, zavaros ügyeket. Előző napi feljegyzésem semmis. Visszavonom. Az augusztus 21-i keltezésű lapoldal nincs. Nem létezik. Elhatározásom végleges, azon nem változtathatok később sem. Fellebbezésnek nincs helye. Stílusgyakorlat. Irodalmi próbálkozás. Műkedvelés. Ez sem árt olykor. Ennek minősítem át az inkriminált oldalon található zagyvaságot. A lapot ugyanis kitépni, áthúzással olvashatatlanná tenni - tilos. És szabálytalan. A hitelesített, számozott oldalakat tartalmazó szolgálati célra felfektetett katonai naplók, előjegyzések, hivatali kimutatások, táblázatok, jelentések: okmányfontosságúak! Átminősítés. Ez a helyes kifejezés. Ezennel átminősítem irodalmi próbálkozássá. A katona - annak bizonyságául, hogy nincs olyan civil foglalkozás, mesterség, amelyhez, ha kell, ne értene - megmutathatja olykor, úri passzióból, oroszlánkörmeit a művészetek s az irodalom terén is. Nem is ez az első próbálkozásom. A hadapródiskolában, önképzőköri versenyfeladatként, emlékezetem szerint, már bizonyítottam ebbéli képességeimet. Egyéb képességeim mellett természetesen. Szent László királyunk forrásfakasztó bárdjáról írtam egy igen lelkes, hazafias érzelmektől átfűtött dolgozatot. Rózsa százados úr, önképzőkörünk elnöke, biztató és ígéretes szárnybontogatásnak minősítette munkámat.”

Kjell Askildsen - A ​thesszaloniki kutyák
''Pincében ​lakom, ez annak az eredménye, hogy minden értelemben leáldozott nekem. [...] Szűkszavú ember vagyok, ám néha előfordul, hogy beszélek magamhoz. Azt gondolom, hogy amit ilyenkor mondok, azt bizony szavakba kell foglalni. Egy nap álltam az ablaknál, és éppen elhaladt előttem a háziúr feleségének alteste, amikor hirtelen úgy rámtört a magány, hogy elhatároztam, kimegyek. Cipőt húztam, felvettem a kabátom, az olvasószemüvegem a kabát zsebében hagytam, soha nem lehet tudni, mikor lesz rá szükségem. Aztán elindultam. A pincelakásnak előnye is van: az ember felfele megy, amikor még friss, és lefele, amikor fáradtan hazatér. Tulajdonképpen ez az egyetlen előnye.'' A norvég Kjell Askildsen (1929) első novelláskötetét 1953-ban publikálta, de kritikai elismerésben csak a 80-as években részesült. ''Ebben a hangos szavakkal teli világban Askildsen visszaadja a csendet az embereknek'' - írták róla 1992-ben, amikor megkapta a legrangosabb skandináv irodalmi elismerést, az Északi Irodalmi Díjat (Nordisk Rads Litteraturpris). A ''minimálpróza mesterének'' elbeszéléseit már számos nyelvre lefordították. A thesszaloniki kutyák az első magyarul megjelent kötete.

Ernie J. Zelinski - Mögöttem ​a munka, előttem az élet!
El ​kell-e keserednünk azért, mert nyugdíjasok lettünk? Ugyan, miért? A Mögöttem a munka, előttem az élet! számtalan okos tanáccsal és példával mutatja be, hogyan tehetjük életünknek ezt a szakaszát is tevékennyé és örömtelivé. Hiszen rengeteg izgalmas szabadidős tevékenység vár ránk, melyekkel valóra válthatjuk régóta dédelgetett, ám időszűke miatt eddig meg nem valósított álmainkat.

Benkő Antal - Szentmártoni Mihály - Testvéreink ​szolgálatában
A ​keresztény ember hivatása, hogy minél inkább tükröződjék benne Krisztusa teljessége. Krisztusé, aki az Atya tökéletes képmása. A keresztény embernek törekednie kell arra, hogy levesse gyerekes tulajdonságait; fejlessze, amiben visszamaradt, és növelje készségét a szeretetre. A pasztorálteológia ebben kíván közreműködni – még akkor is, ha első pillantásra úgy tűnik, hogy csak a másoknak szentelt életünk érlelését legalább ugyanilyen fontosnak tekinti. E kötelező érvényű feladat elvégzésének pasztorálpszichológiai alapjaiba vezet be a két neves jezsuita szerzetes, pszichológus munkája. A könyvben található írások nagy része annak idején elhangzott a Vatikáni Rádió magyar adásának műsorában.

Leonard Hayflick - Az ​öregedés titkai
Hogyan ​és miért öregszünk meg? Mi a különbség a várható élettartam és a maximális élethossz között? Megállítható-e az öregedés folyamata? És vajon kívánatos volna-e éveink meghosszabbítása? Valójában életünk egyetlen szakaszát sem kíséri annyi legenda és tévhit, mint az időskort. Leonard Hayflick ebben a könyvében feltárja azt a meglepő tényt, hogy napjaink tudományos kutatásai közül a biogerontológia (az emberi öregedés tana) fejlődik a legdinamikusabban. A kötet annak az úttörő kutatómunkának az eredményeit mutatja be, amelyet a szerző - harminc esztendőn át - az öregedés tanulmányozásának szentelt. Feltárulnak az öregedés titkai: nem csupán arról kapunk tájékoztatást, milyen álláspontokat foglal el a legkorszerűbb biogerontológia az időskor különféle problémáival kapcsolatban, hanem arról is, milyen filozófiai, vallási, mitológiai gyökerei vannak az öregedéssel összefüggő hiedelmeinknek. Az öregedés titkaiból megtudhatjuk, mi a különbség a naptári és a biológiai életkor között, valamint figyelemmel kísérhetjük azt is, hogy a különböző történelmi korok során minként alakultak, miként változtak az öregedéssel kapcsolatos nézetek. Hayflick doktor a legfrissebb tudományos felfedezések tükrében mutatja be, hogy az egész emberi testben, annak valamennyi szervében miféle változások következnek be az öregedés előrehaladása során. Ebben a folyamatban ugyanis - ahogy a szerző laboratóriumi kísérletei is meggyőzően bizonyítják - szinte valamennyi sejtünk részt vesz, átalakul. Ez a tény már önmagában indokolttá teszi a biogerontológiai kutatások széles körű kiterjesztését. Leonard Hayflick nemcsak azt tárja fel előttünk, hogy az öregedés során miként változnak meg szervezetünk legfontosabb biológiai rendszerei, hanem azokat az alig érzékelhető módosulásokat is, amelyek gondolkodásunkban, érzéseinkben, hangulatainkban, szexuális vágyainkban, jellemvonásainkban és emlékezetünkben következnek be. Ennek során egy csapásra egy sereg konokul kitartó legenda és tévhit oszlik el, mely mind ez idáig elválaszthatatlanul kísérte az időskort. Hayflick megállapításai - többek között - a következők: - A normális öregedés folyamata során nem szükségszerűek a szívműködés zavarai. - A rendszeres testedzés és a zsírszegény diéta nem feltétlenül vezet az öregedés lelassításához, olykor épp ellenkezőleg. - Azok, akik középkorukban némi súlyfölösleggel rendelkeznek, általában tovább élnek, mint nagyon sovány embertársaik. - Valamennyi rákbetegség sikeres gyógyítása esetében csak két évvel növekednék meg a hatvanöt éves korosztály várható élettartama, míg a szív- és érrendszeri megbetegedések kiküszöbölése nyomán akár tizennégy évvel is. - A hatvanöt éven felüli lakosságnak (Amerikában) csupán mintegy 5%-a él öregek otthonában. - A különféle híresztelésekkel ellentétben, senki emberfia nem élt még 115 esztendőnél tovább, ugyanis bizonyítottan ez a maximális emberi élettartam. Az ezredforduló közeledtével Amerika (és nem egy európai ország is) egyre inkább az "őszhajúak nemzetévé" válik, minthogy valamennyi korosztály közül a nyolcvanöt éven felüliek tábora növekszik a legdinamikusabban. Hayflick doktor megfogalmazza és hangsúlyozza annak szükségességét, hogy ezt a társadalmi tényt - mely számtalan megfontolandó szempontot vet fel - minél több információval alátámasztva, minél hamarabb érdeklődésünk előterébe helyezzük. Az öregedés titkai logikusan felépített, tényekkel és statisztikai adatokkal kellően alátámasztott tanulmány, határkő az időskori folyamatokat kutató tudományok útján, ráadásul élvezetes, szellemes szöveg, mely lebilincselő élmény lehet bármilyen korú olvasó számára. Dr. Leonard Hayflick az anatómia professzora Kaliforniában, San Franciscóban, az orvosi egyetemen. Korábban a Stanfordi Egyetem Orvos Karán a mikrobiológia professzora volt. Az Amerikai Gerontológiai Társaság elnöke és alapító tagja a Nemzet Öregedéstani Intézet tanácsának. Munkáját sok elismeréssel és számos díjjal jutalmazták, ezek között van a Sandoz-díj is, amelyet 1991-ben nyert el gerontológiai kutatásaiért. Leonard Hayflick immáron több mint harminc esztendeje foglalkozik az öregedés folyamatának tudományos vizsgálatával.

Robert Thé - Sally Riceman - Öt ​perc a szép arcért
Ez ​egy forradalmian új program, mely az "Öt perc a szép arcért" címet viseli. Olyan egyszerű, természetes gyakorlatokat és bőrápolási javaslatokat tartalmaz, amelyek a bőr öregedését lassítják. Ha végigcsinálja a legfontosabb, arcizmokra tervezett gyakorlatokat, és hozzá elsajátítja a hatékony bőrápolási javaslatainkat, akkor képes lesz: Vitalitást és fiatalságot sugárzó arcbőrét hosszú időn át megőrizni; Eltüntetni az aprócska ráncokat, melyek az évek múlásával megjelennek; Megerősíteni izmait, hogy ezzel kívánatosabb külsőre tegyen szert; Felvenni a harcot a toka, a táskás szem és petyhüdt szemhéj ellen; Magabiztosnak fogja magát érezni és bízni tud majd önmagában. Az egyik legjobban képzett mesterkozmetikus számos fényképpel együtt megmutatja Önnek, hogyan bánjon a bőrével, hogy kellő hatást érhessen el, és önmagával elégedetté váljon.

Deepak Chopra - Kortalan ​test, időtlen tudat
Az ​örök ifjúság titka mindenkit foglalkoztat, s ez a reményteli kívánság évek múltával csak fokozódhat. Azonban oly mélyen belénk ivódott a vénülés elkerülhetetlenségéről szóló negatív hit - a félelem, hogy az végül, sokszor idő előtt - valóban öreggé alakít. Az énkép tudati sorvadása önbeteljesítő valósággá merevül és az öregség ezernyi apró hullámban észrevétlenül ránk nehezül. A hindu bölcsek tanítása szerint a félelem az , ami elkülönülést szül. E bezárkózás, a teljességtől való visszavonulás oka az ismeretlentől, a haláltól való rettegés. Ellenszere nem más, mint a létezésbe vetett bizalom, a testi-lelki harmónia. A könyvben ismertetett gyakorlatok feltárják, hol is tartunk mi az öregedés útján, mit kell kiküszöbölnünk, hogy lelkünk természete szerint örökre megtarthassuk a derűt és az ifúságot. Amint megfogadjuk a szerző tanácsait, életfelfogásunkkal együtt testi funkcióink is érezhetően javulni fognak. Miért hagynánk, hogy maga alá temessen a hétköznapok aggodalma, a rutinná merevedett gondok végtelen láncolata, ha ehelyett átléphetnénk egy finomabb megértés kapuján, ahol biztosított számunkra a fiatalság egészsége, szépsége és jóléte. A világhírű orvos-filozófus, Deepak Chopra, a Tökéletes Egészség és az Élet hét törvénye című könyvek ismert szerzője újabb kötetében elénk tárt gyakorlataival túlléphetünk aggodalmainkon és küzdelmeinken, hogy az életet ne a véletlen események sorozataként vegyük tudomásul, hanem éber tudattal találjuk meg az örök ifjúság , az öröm és a beteljesedés felé vivő ösvényt. Így bizonyosan hatalmunk lesz az öregedés felett!

Debreceni László - Fiatalként ​éld életed!
Fiatalságunk ​védelme természetes törekvés, csak az a kérdés, hogy milyen módon lehet erre egy eredményes programot kidolgozni és megvalósítani. Az öregedés tendenciái mélyen gyökereznek a szervezetben, génjeinkbe van oltva. Hogy eredményesen tudjunk küzdeni az öregedés ellen, tudásra van szükségünk. Meg kell ismerni az öregedés hátterében álló folyamatokat, hogy megfelelő ismeretek birtokában képesek legyünk befolyásolni, kezelni és - amennyire lehet - gátolni azok progresszióját. Ezekre a kérdésekre ad választ e könyv, miután megvizsgálja az öregedési folyamat orvosi-biológiai és lélektani gyökereit. A könyv egy jól kidolgozott, racionális, praktikus és megvalósítható programot tartalmaz.

Marcus Tullius Cicero - Marcus ​Tullius Cicero válogatott művei
A ​klasszikus latin próza legnagyobb mesterét mint irodalmi és - ha nem is életútját tekintve - erkölcsi példaképet szellemi életünk hajnalától kezdve a közelmúltig, a XI. századtól Bornemisszán, Rákóczin át Kazinczyig és Kölcseyig eltéphetetlen szálak fűzik a magyar művelődéshez. Kötetünk a sokarcú Cicero bemutatására vállalkozik, a senatusi szószékről mennydörgő szónok, az ármányos politikus, a pallérozott tollú bölcselő, az "írástudók felelősségét" kényesen számon tartó esztéta és a könnyeden-szellemesen csevegő levélíró műveiből ad gazdag ízelítőt.

Kollekciók