Ajax-loader

'teakultúra' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Szabó György - Lopes-Szabó Zsuzsa - A ​bükki füvesember gyógynövényei
Gyuri ​bácsit, a szerzőt sokan ismerik. Gyógyteáit issza a fél parlament, miniszterek és sztárok. Állandó vendége a televízió több csatornájának. Hírnevét annak köszönheti, hogy olyan ősi tudással rendelkezik, mely egyedülálló napjainkban: ismeri és használja a környezetünkben termő gyógynövényeket. Családjában népi gyógyítók voltak több nemzedéken keresztül, tudomása szerint félezer évre visszamenőleg. Újabb könyvének társszerzője lánya, Lopes-Szabó Zsuzsa, szellemi örököse, a családi hagyományok továbbvivője. A könyv 65 gyógynövényről ad részletes leírást színes rajzokkal illusztrálva. Megtalálható benne, milyen betegségre milyen növényt lehet használni, hogyan lehet megelőzni a komoly bajokat. Semmi nem marad titok: a több száz éves tudást szívesen osztják meg a szerzők az olvasókkal. A könyvben olvashatjuk a gyógynövényes gyógyítás történetét, általános gyűjtési és teakészítési tanácsokat, valamint betegségcsoportokra bontva, a különféle gyógynövények alkalmazásához ad felhasználási javaslatokat. Gyuri bácsi és lánya, Zsuzsa minden titkukat megosztják az olvasóval. Olyan egyszerű nyelven megírt, közérthető és gyakorlatias könyvet adnak az érdeklődő kezébe, melyet még „kezdő” gyógynövényesek is haszonnal forgathatnak.

Paula Grainger - Karen Sullivan - Csodateák
Hiányzik ​az életöröm? Fáradtnak és lomhának érzi magát? Kéne valami, ami feldobja? Igyon egy bögre finom herbateát, éljen a természet leghatásosabb gyógyszereivel. Több mint 70 finom, nyugtató, koffeinmentes herbatearecept a jó közérzetért. A Csodateák című kötet ízletes herbateák receptjeit kínálja az olvasónak, amelyeket úgy állítottak össze, hogy megelőzzenek vagy gyógyítsanak tucatnyi közismert testi és érzelmi betegséget. A gyógyító herbateákat gyorsan és könnyen el lehet készíteni. Ha úgy érzi, legyengült, főzzön egy csésze Immunteát. Ez az antioxidánsokban gazdag és finom keverék hatalmas lökést ad immunrendszerének. Ha rosszul alszik, próbálja ki az Édesálom-teát ez a csészébe zárt altatódal üdítő álomba fogja ringatni. Esetleg érzelmi támaszra van szüksége? Bánatűző teánk olyan hangulatjavító növényekből áll, amelyek biztosan mosolyt csalnak az arcára. Vagy hajnalig bulizott, és másnapos? Másnap reggel teánk segít visszanyerni az egyensúlyát és a lelki békéjét az átmulatott éjszaka után. A kívánt hatás szerinti tematikus fejezetekre osztott kötet olyan receptek seregét kínálja, amelyekkel távol tarthatja a betegségeket, megőrizheti jó egészségét, elővarázsolhatja magából a pozitív érzelmeket. A könyv végén a herba-pédiának nevezett mini lexikon egyenként is bemutatja a receptekben szereplő és Magyarországon is beszerezhető gyógynövényeket. Ezt követi a külföldi és magyarországi szakmai szervezetek és beszerzési források fontos jegyzéke, valamint a részletes mutató. A kötetben tehát mindent megtalál, amire szüksége van olyan gyógynövény főzetek készítéséhez, amelyek minden egyes cseppje táplál, erősít és gyógyít.

S. Nagy Anikó - A ​tea kultúrtörténete
A ​kötet a teázásról, történetéről, eszközeiről és szokásairól mesél sok-sok színes képpel.

Gaál Viktor - A ​tea színe
1773-at ​írunk; a nyugati világ a tea bűvöletében él. Kereskedőhajók százai vágnak neki a Kínába vezető hosszú zarándokútnak. Egyetlen céljuk, hogy megszerezzék az oly áhított teafüvet. Az út veszélyektől terhes; számtalan hajó veszett már oda. Aki viszont szerencsével jár, busás nyereség és hírnév a jutalma. Van azonban néhány különös kereskedő, akikről úgy hírlik, a pénznél sokkalta nagyobb kincs miatt járják az utat. Ők a teavándorok. A kevesek, akik már találkoztak velük, csodálattal vegyes félelemmel beszélnek róluk. Rebesgetik, a teavándorok ősi bölcsességek tudói... és hogy birtokukban van a világ legtökéletesebb teája, amely egyenesen varázserővel bír...

Julia Quinn - Micsoda ​éjszaka!
1824 ​nagyon jó év volt Daniel Smythe-Smith számára: - három év száműzetés után visszatért Angliába - részt vett a világ legrosszabb koncertjén - megcsókolt egy teljesen ismeretlen hölgyet - elhárított egy rablótámadást egy londoni utcán - főszerepet játszott egy tízfelvonásos melodrámában - szerencsésen túlélt egy balesetet - ártalmatlanná tett egy őrültet - szerelmes lett És még csak áprilist írunk…

Gwen Edmonds - Jill Norman - Teák ​és gyógyteák
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Rob Alcraft - Teák
Fedezze ​fel a teázás ősi szokásait, a ceremóniákat, melyek körülvették. Kísérje végig útján ezt a különleges növényt, mely olyan nagy karriert futott be, meghódítva a világot. A színes, 128 oldalas könyv elkalauzol bennünket a tea őshazájába. Bemutatja, hogyan jut el a tea a cserjétől gőzölgő csészénkig, de tippeket és tanácsokat is ad, hogyan tehetjük még élvezetesebbé a teázás pillanatait.

Dworschák Ernő - Draveczky Balázs - Teázóknak ​való
"Az ​első csésze tea ajkamat és torkomat nedvesíti meg, a második megtöri magányosságomat, a harmadik csésze átjárja beleimet és rátalál néhány különlegesre az ötszáz kötetnyi írásjegyből. A negyedik csésze tea könnyű verítékezést okoz, - ekkor az élet minden igazságtalansága távozik pórusaimon. Az ötödik csészével megtisztulok; a hatodik csésze tea a tökéletesség birodalmába hív. A hetedik csésze - jaj, már nem bírom tovább!" Lu T'ung Tang kori költő

Walter Pedrotti - Gyógyteák
E ​kis kézikönyvben mindenki ezerféle bajra talál magának gyógyteát: emésztési és menstruációs zavarokra, fejfájásra, nyugtalanságra, étvágytalanságra vagy túlzott étvágyra, álmatlanságra, lázra, köhögésre és sok egyébre. Elsajátíthatjuk a házilag készíthető gyógyitalok minden fortélyát, és megtanuljuk hasznosítani a legegyszerűbb gyógynövényeket is az egészség megőrzése és a jó közérzet visszanyerése érdekében. A könyvet illusztráló színes fotók alapján könnyű felismerni a gyógynövényeket

Mary Lou Heiss - Zöld ​tea
Zöld ​tea. A teázók új nemzedéke növekszik fel e tökéletes, könnyen elkészíthető, ízletes ital permetétől, mely ráadásul még az egészség üdvös harmatját is ránk szórja. Orvosi kutatások kimutatták, hogy napi három-négy csésze zöld tea elfogyasztása jótékonyan csökkenti a magas vérnyomást, erősíti a védekező rendszerünket, óvja bőrünket a szabad gyökök okozta károsodástól, és csökkenti a rák kialakulásának veszélyét. Van, aki forrón, van, aki hidegen szereti, fűszerrel vagy citrommal, esetleg csak önmagában - mindegy, mert életünk egyik egyszerű, mégis megelégedéssel szolgáló örömforrása lehet. A kiöntőből csordogáló forró lé a szemlélőben egy kavicsos patak lágy, kristályos sodrását idézi fel. És mily örvendetes látvány a csészében a nedű ragyogó aranyos zöldje, mennyire jó kézbe fogni a jól megtervezet, szép alakú findzsát. És ahogy emeljük a szánkhoz, megcsap az illat, és ínyünket előre felkészítjük a főzet pompás, friss ízére, mely nyelés közben arra a ködös, csöndes hegyre emlékeztet, ahol a fű termett. Vegyünk példát Kelettől, és merítsünk a múlt ködébe vesző hagyományaiból: élvezzük e nedű számtalan örömét!

Kiss Mariann - Teakalauz
„A ​tea csodaszer, amely a kimerültségtől kezdve a megfázáson át a gyilkosságig mindenre enyhülést hozhat” – írta Jeane M. Dame. Az utóbbit talán mégsem célszerű kipróbálni, de kétségtelen, hogy évszázadok óta hisznek a tea csodálatos hatásában. A világon a víz után a tea a leggyakrabban fogyasztott ital, mégis nagyon keveset tudunk róla. Ezen próbál változtatni az ajándéknak is tökéletesen alkalmas teakönyv csomagunk. Tudta Ön, hogy a teafa örökzöld? S hogy az érett tealeveleknek nincs illatuk? Vagy hogy a tealevelek feldolgozási módjától függ, milyen teát iszunk: az igen drága fehéret, avagy a jól ismert zöld, sárga vagy fekete teát? Könyvünk e páratlan növény kultúrtörténetébe, a teakészítés rejtelmeibe, a teaivás szokásaiba és még sok izgalmas területre kalauzolja el olvasóit! E kis teakönyv-csomag ajándéknak is, olvasmánynak is kiváló.

Okakura Kakudzó - Teáskönyv
A ​tea orvosságként kezdte, majd ital lett belőle. A tizennegyedik századi Japánban a teafogyasztás afféle "vájtfülű vallássá" - teaizmussá - nemesedett. A teaizmus a mindennapi élet tisztátalanságai közt megjelenő Szép imádatán alapuló kultusz. Tisztaságot és összhangot, kölcsönös szeretetet, romantikus társadalmi békét sugároz. Valamennyi elkötelezettjét a kifinomult ízlés arisztokratájává emeli... Okakura Kakudzónak a teaszertartásról írt, ma már klasszikusnak számító, örökbecsű művét nyújtjuk át az Olvasónak.

Rudi Beiser - Teák ​gyógynövényekből és gyümölcsökből
Szereti ​a gyógynövényteát? Akkor gyűjtse össze a természetből a legjobb összetevőket, és készítsen saját teakeverékeket. A megfelelő időpontban gyűjtött és kíméletesen szárított tea egyedülálló élvezetet nyújt és jótékony hatást fejt ki. Egyszerűen megtalálhatja és biztonságosan meghatározhatja a megfelelő növényeket; elsajátíthatja a gyógynövények gyűjtésének, szárításának és keverésének az alapjait; részletes tanácsokkal szolgál 68 gyógynövénytea elkészítéséhez, az ízekhez és hatásokhoz; gyakorlati tanácsokat, recepteket kapunk a gyógynövények konyhai felhasználásához.

Dr. Fritz Geiger - Gyógyteák
Földünkön ​mintegy 620 000 növényfaj él, de csak 300 rejt olyan anyagokat, amelyek az emberi szervezetre gyógyító hatással vannak. Közülük százötvenet az ember már évezredek óta rendszeresen felhasznál betegségeinek a gyógyítására. Nagyanyáink, ha valami nyavalyájuk volt, elmentek a füvesasszonyhoz, akitől aztán megkapták az alkalmas növényeket, hogy főzetet készítsenek belőlük és azzal gyógyítsák magukat. azt, hogy használt-e a kórra vagy sem, csak szóbeszédből tudjuk. Tény viszont, hogy a gyógyteázás szokása a modern orvostudomány eredményei ellenére sem halt ki. Ez a könyv erről szól: leírja azokat a mindennapi bajainkat, betegségeinket, amelyeken enyhíthet egy-egy jól megválasztott gyógyfőzet, részletes útmutatást ad azok elkészítéséről és hatásaikról, s végül a betegségek kezeléséhez szükséges hasznos gyakorlati tanácsok egészítik ki a könyvet.

Victoria Dolphi - Fókuszban ​a zöld tea
A ​táplálékkiegészítők elterjedésével egyre több ember szeretne pontos és megbízható információt szerezni azokról az anyagokról, amelyek valóban hatással lehetnek életminőségünkre. Az Alexandra Kiadó sorozata a velük kapcsolatos kutatások és tanulmányok eredményeit mindenki számára hozzáférhetővé teszi. Ebben a könyvben világos, érthető válaszokat találunk azokra a kérdésekre, amelyek a leggyakrabban felmerülnek az egyes táplálékkiegészítőkkel kapcsolatban. Milyen mennyiségre van belőlük szükség? Mikor kell fogyasztani őket? Hogyan hatnak? Ez a könyvecske és a sorozat többi tagja segítenek a tájékozódásban. A zöld tea régóta elismert gyógynövény. A modern tudományos kutatások szintén alátámasztották, hogy a zöld tea hat a rákra, a szívbetegségekre, az immunrendszerre, a várható életkor alakulására, a szellemi frissességre, a cukorbetegségre, a fekélyekre, a testsúlyszabályozásra, a csontritkulásra és a fogazatra. Sorozatunk Fókuszban a zöld tea c. kötetében minden, zöld teával kapcsolatos kérdésére választ találhat. Mi a zöld tea? Hogyan hat, illetve hogyan hasznosíthatjuk ezt az ősi gyógyszert mindennapjainkban?

Rudnay - A ​teáról
Minden ​népnek van valamilyen élvezeti szere, amivel életét kellemesebbé és gondjait elviselhetőbbé igyekszik tenni. Ilyen - többek között - a kávé és a tea is, melyek a legnépszerűbb és legelterjedtebb italok közé tartoznak, Ezeknek a térhódítása a világon - becslés szerint - kb. egyforma mértékű. A legtöbb teát az angolok, a Szovjetunióban élők, a kínaiak, a lengyelek, a hollandok, a japánok, az indiaiak, stb. fogyasztják. A kávé is, a tea is serkentő hatású, a fáradtságot elmulasztja, testileg-szellemileg felfrissülést biztosít. Mértékletes fogyasztásuk nem jár kellemetlen utóhatásokkal, egészségi ártalmakkal.

Okakura Kakuzo - Teakönyv
A ​tea orvosságként kezdte, majd ital lett belőle. A tizennegyedik századi Japánban a teafogyasztás afféle "vájtfülű vallássá" - teaizmussá - nemesedett. A teaizmus a mindennapi élet tisztátalanságai közt megjelenő Szép imádatán alapuló kultusz. Tisztaságot és összhangot, kölcsönös szeretetet, romantikus társadalmi békét sugároz. Valamennyi elkötelezettjét a kifinomult ízlés arisztokratájává emeli... Okakura Kakuzónak a teaszertartásról írt, ma már klasszikusnak számító, örökbecsű művét nyújtjuk át az Olvasónak.

Harald Tietze - Kombucha, ​a csodálatos gomba
Az ​elmúlt két évben Harald Tietze könyve tizenhárom nyelven jelent meg, most végre magyarul is. Nemcsak azt tudjuk meg, hogy a gomba milyen csodálatos hatással van az egészségre, hanem a könyv segítségével magunk is kiváló minőségű gyógyhatású italt tudunk készíteni. Kombucha (A csodálatos gomba) Kínában a halhatatlanság teájának nevezik a kombucha gomba párlatát. Nem véletlenül: javítja a vérkeringést, helyreállítja a bélflórát és segít a stressz oldásában. Rendszeres fogyasztása meghosszabbítja az életünket és javítja életminőségünket. Csökkenti a ráncokat, segít megelőzni a rákot, különböző fertőzések kialakulását, gyógyítja az ízületi bántalmakat, stabilizálja a vérnyomást... Felsorolni is sok lenne áldásos hatásait. Könyvünk segítségével megismerheti a kombucha gomba tulajdonságait, fogyasztásának szükségességét.

Marie Nadine Antol - Gyógyító ​teák
E ​nem mindennapi kötetben a szerző nem csupán a gyógyteákról szerzett ismereteit osztja meg velünk, hanem történelmi sétára is invitál minket. Az első részben elmeséli - de milyen élvezetesen és szellemesen! -, hogyan készült el az első csésze tea Sen-nung kínai császár udvarában a véletlennek köszönhetően, csaknem ötezer évvel ezelőtt. Beavat az angol ötórai teák hagyományába, bemutatja a társasági teázás elengedhetetlen kellékeit, felidézi az ősi japán teaszertartás ceremóniáját, és az előkelők teázási szokásait napkelettől napnyugatig. Azt is megtudhatjuk, milyen nyalánkságot, ínyencséget, apró falatokat illett felszolgálni a királyok itala mellé. Közben észre sem vesszük, s a kultúrtörténeti csatangolás közben mindent megtudunk a különleges növényről. Megtudjuk, milyen fajták léteznek, hogyan készülnek a közismert, különleges keverékek, melyiket, mikor ajánlatos fogyasztani, és mivel jó ízesíteni. Teát persze nemcsak tealevélből főztek az évezredek során. A gyógyító embereknek, kuruzslóknak, sámánoknak, bölcseknek minden kultúrában voltak varázsszerei, titkos recept alapján készített főzetei, kencéi, amelyekkel csodákat tettek. A szerző jóvoltából olvashatunk a gyógyteakészítés különböző fortélyairól, a forrázatok, főzetek, balzsamok, kenőcsök, pakolások, tinktúrák, olajak készítéséről és alkalmazásáról is. A könyv második részében megismerkedhetünk a különböző gyógynövények hatóanyagaival és gyógyhatásaival. Marie Nadine Antol tudományos alapossággal, de finom humorral, könnyed stílusú, komplett gyógynövénykalauzt ad a kezünkbe, A-tól Z-ig összegyűjtve a legkülönfélébb gyógyító növényeket. A szerző huszonöt éve foglalkozik gyógynövényekkel, és személyes tapasztalatokat szerzett családtagjainak gyógyítása közben. Többek között ezért is hihetünk neki. Meg azért is, mert bár meggyőződéssel bízik a természet gyógyító erejében, nem győz figyelmeztetni bennünket, hogy vakbélgyulladást nem érdemes borogatni. De a betegségeket megelőzhetjük, ha okosan élünk a gyógyító növények adta lehetőségekkel. Buddha teázott, Konfuciusz teázott, Hippokratész teázott, miért ne tennénk mi is? A Gyógyteák című könyv szórakoztató olvasmány hosszú estéken egy csésze tea mellett.

Tamás Jenő - Tea
Ősidők ​óta a víz mellett a tea a legkedveltebb és legtöbbet fogyasztott ital. Ha megpróbálnánk fölbecsülni a világszerte elfogyasztott mennyiséget, a naponta felhörpintett csészék számát talán még ki tudnánk fejezni emberi léptékekben is, de a havi és az évi mennyiséget már csak olyan, szinte felfoghatatlan mértékegységgel lennénk képesek megadni, mint amilyen például a csillagászatban használt fényév. A világon nincs olyan terület, ahol a tea ne tartozna a mindennap fogyasztott italok közé. Ha ráborul a sivatagra az éj fagyos lehelete, vagy ha a nappali perzselő hőség elől az emberek a sátrakba vagy agyagkunyhókba menekülnek, nincs fontosabb a testi és a szellemi frissességet nyújtó teánál.

Liu Tong - A ​kínai tea
A ​tea a földi tisztaság szimbóluma. Van valami a természetében, ami az élet csendes szemlélésének világába vezet bennünket. A kínaiak felfedezték és megalkották a teát, a tea pedig lassan megváltoztatta a kínaiak életét. Minden kínai, nemtől és kortól függetlenül, különleges vonzalmat érez iránta, hiszen a lehető legtisztábban jelképezi a kínai kultúra meghatározó alapérzését - "a természet és az ember egységét". Minden tájegységnek megvan a maga sajátos szemléletmódja a teával kapcsolatban, és a kínai élet minden apró mozzanatát valamiképpen körüllengi a tea gyengéd, nem tolakodó illata. Az emberek teát isznak, hogy étkezés után segítsék az emésztést, és teát isznak, hogy frissek maradjanak. A tea spirituális élvezetek forrása is, élvezésének lényege színének, illatának és zamatának méltánylásában rejlik. A tea eredete a történelem és a legendák ködébe vész, ám kultusza Kínában négy-öt évezredes múltra tekint vissza. Európa csak a 16. század végén szerzett tudomást róla, de a 17. század folyamán a csodálatos tealevelek már meghódították az egész világot. A 21. században pedig a tea többé már nem is egyszerűen csak ital: alapanyaga megtalálható gyógykészítményekben, samponokban, fogkrémekben és más hétköznapi fogyasztási cikkekben. És a tea története még messze nem ért véget...

Varró Aladár Béla - Arc- ​és testápolás gyógynövényekkel
Megjegyzés ​a puha táblás kiadás csak egy rőviditett változattá a korában megjelent kiadásnak ami a Black & White által került kiadásra.

Sztudva Mónika - Teakönyv
A ​tea eredetéről különféle történeteket olvashatunk. Ihletet adott képzőművészeteknek, elbűvölt császárokat, hódított hadurakat és egyszerű embereket is. Könyvünk a tekintélyes múltra visszatekintő teázási szertartások világába kalauzolja el az olvasót, továbbá számtalan érdekes információt nyújt a különféle teakeverékek összeállításához. Az író, Sztudva Mónika röviden és érthetően, izgalmas történetekkel fűszerezve mutatja be az ismertebb és kevésbé ismert teák és gyógynövények hatásait és alkalmazásukat a mindennapi életben. Továbbá fontos ismeretekkel és tanácsokkal látja el a várandós, a szülés előtt álló és szoptató anyákat, valamint hasznos tippeket nyújt a pici babák és kisgyerekek teáztatásához is. A könnyen érthető leírásokat színes képek és illusztrációk gazdagítják. A Teakönyvet ajánljuk a család egészségéért folyamatosan aggódó nagyszülőknek, a kreatív szülőknek és mindazoknak, akik egyszerűen csak szeretnek teázni.

Jörg Zittlau - Rooibos ​tea
A ​rooibos teát régóta nagy becsben tartják hazájában, Dél-Afrikában. Az ínycsiklandó, afrikai naplementét idéző színű tea mindenekelőtt a turmixok, koktélok és egyéb italkeverékek amúgy is bőséges választékát gazdagítja. Időközben azonban gyógyhatására is fény derült. Hatóanyagai görcsoldó, gyulladásgátló és antiallergén hatásúak. Könyvünkből mindent megtudhat a rooibos felhasználási lehetőségeiről és megismerheti a leghatékonyabb recepteket.

Gilles Brochard - Michèle Carles - Christine Fleurent - Nagy ​tea enciklopédia
Jünnan, ​sencha, oolong, ceylon, assam, darjeeling - megannyi különös név, s mind a nagy teatermő vidékek világát idézi. A kínai szent teakertektől a Himalája ködében burjánzó ültetvényekig óriási területeken szüretelik, válogatják és keverik a teafélék sokaságát. És hogy az apró tealevelek nemcsak illatosak, hanem szépek is, azt Christine Fleurent nagyszerű fotói bizonyítják. E könyv, s szerzője, Gilles Brochard a tealevél történetével is megismerteti az olvasót, elmondja a teához fűződő legendákat, szertartásokat, ceremóniákat, a jó teakészítés titkait, sőt azt is, hogy milyen kitűnő lehetőségeket sugall az illatos tea a gasztronómiának.

Dr. Lester A. Mitscher - Victoria Dolby - Zöld ​teakönyv
A ​zöldteát az ókortól fogva nagy becsben tartják zamatáért és a benne rejlő gyógyerőért. Modern korunk tudományos eszközeivel sikerült bebizonyítani, hogy a régiek nem tévedtek, amikor az élet italát látták benne. A teacserje leveleinek természetes hatóanyagai, a polifenolok a leghatékonyabb antioxidánsok közé tartoznak. Ezek az értékes összetevők képesek megelőzni az emberiséget fenyegető súlyos betegségeket - például a rákot, a szív- és érrendszeri betegségeket, a csontritkulást. Részletesen olvashatunk a leggyakoribb betegségek keletkezési okairól, tüneteiről, és arról, hogyan segíthet a zöldtea a gyógyításban és a tünetek mérséklésében. Az ajánlott teákról, a teák elkészítéséről és az ideális teázási szokásokról is szó esik. Manapság, amikor sokféle illatos, egzotikus, ízes ital közül válogathatunk, érdemes megtudni, miért jó, ha mégis az egyszerű zöldteát választjuk. Jó néhány tudományos újdonságnak számító dologra is fény derül, amelyek ismeretében meglepő hatékonysággal gondoskodhatunk egészségünk megőrzéséről, szervezetünk megfiatalításáról - nem kell hozzá semmi különleges, csak egy csésze tea.

Lu Jü - Teáskönyv
A ​Tea apostolaként, a Teázás isteneként, a Teakereskedők és teázók védőszentjeként tisztelt Lü Jü több mint ezerkétszáz esztendeje íródott műve a Teáskönyv (Csa csing). E meghatározó klasszikus munkát a teázás kultuszában testet öltött derűs és kifinomult nyugalmat árasztó világszemlélet hatja át. E könyvecske nem csupán a szenvedélyes teázóknak értékes olvasnivalója, hanem hasznos ismeretekkel szolgál mindazoknak, akik a világszerte tért hódított teakultusz kultúrtörténeti gyökereire kíváncsiak. A teázás szent könyvét magyar nyelven most első ízben veheti kézbe a hazai olvasóközönség.

Borsa Kata - Történetek ​a Borostyán teázóból
Ha ​valaki olyan fiatal, mint Szekeres Jázmin, biztosan tele van nagy elhatározásokkal. Ha olyan önálló, mint a mai lányok általában, akkor bele is vág, hogy megvalósítsa a terveit. És ha annyira szereti a teákat, és olyan elszántan gyűjti a régi teásdobozokat, mint ő, akkor nincs mese, meg kell nyitnia élete első, önálló teázóját, és minden hozzá betérő vendégnek meg kell főznie azt a teát, amire szüksége van. Mert a tea az egy csoda, és csodák mindenkinek kellenek. A teában benne lakik a hegy, amin nőtt, az eső, ami öntözte, a napsütés, ami nevelte, a szedőasszonyok óvatossága, a pörkölők figyelmessége és végül a kereskedők gondossága is. Ismeretlen ízek, távoli tájak, a mesés kelet páratlan gazdagsága és káprázatos történetei kavarognak a csészékben. Szekeres Jázmin teázójában minden tea mesél, és polcról polcra, estéről estére elmondják saját születésük távoli történetét.

Szuna Noémi - Tea
A ​tea az egyik legnépszerűbb élvezeti cikk világszerte. Évezredes története során nemzetek és kultúrák sorsa, társadalmi szerepek és gasztronómiai szokások változtak meg miatta, illetve rengeteg ember megélhetését szolgálja napjainkban is. A könyv elkalauzolja az olvasót a világ legismertebb és legkülönlegesebb termőterületeire, bemutatja a termesztés és feldolgozás folyamatát, a hagyományos teakészítési ceremóniákat, valamint a teakultúra fejlődését, alakulását. A rendszeres teafogyasztók számára is meglepő lehet, hogy a valódi tea milyen sokszínű és ízgazdag alapanyag. Magyarországon is egyre többen foglalkoznak a kínai, japán, koreai, indiai, Srí Lanka-i és más ázsiai teákkal, sőt manapság már csúcsminőségű tételeket is kóstolhatunk és vásárolhatunk egyes teaházakban. A magyarországi fejezetekben a hazai piac néhány szereplője meséli el, hogyan került kapcsolatba és miért kezdett el foglalkozni a teával. Végül az izgalmas történetek után pikáns teakoktélok és édes kísérőfalatok receptjeivel is megismerkedhetnek a kezdő és haladó tearajongók.

Székely Lajos - Terítéken ​a kávé, a tea és társai
Részlet ​a könyvből: Valahányszor ezt halljuk: "terítve" - nagy izgalommal indulunk a megterített asztalhoz., vajon milyen kedvenc étel, ital vár ránk. A gőzölgő, illatos étel és ital mindig felfokozza a gyomornedv-elválasztást, mintegy előkészíti gyomrunkat az étkezésre. A mai terítéken nem ételek, hanem kedvelt italaink szerepelnek: a kávé, a tea, és más helyettesítő italok. Illatos gőze már messziről elárulja, hogy a háziasszony, vagy a ház ura kávét, vagy teát főz. Csalogató illatáról még az ital fajtáját is fel lehet ismerni. Ma már alig van olyan család, munkahely, vendégség, fogadás, szórakozóhely vagy büfe, ahol terítéken ne lenne a kávé, a tea vagy ezek valamelyik társa. Mi most azért tesszük terítékre az élénkítő hatású italainkat, mert elfogultság nélkül kívánjuk értékelni hatásukat, biológiai értéküket és visszahatásukat. A terítékünkön szereplő kávé, tea és egyéb helyettesítő italok körül még ma is nagy a tájékozatlanság - főleg hatásmechanizmusukat illetően.

Covers_146341
Tea ​változatosan Ismeretlen szerző
1

Ismeretlen szerző - Tea ​változatosan
Minden ​nép ősidőktől kezdve fogyaszt valamilyen élvezeti italt. Az alkoholtartalmú italokon kívül a tea az egyike a legelterjedtebbeknek.

Cover_big
Teáskönyv Ismeretlen szerző
20

Ismeretlen szerző - Teáskönyv
A ​tea apostolaként, a teázás isteneként, a teakereskedők és teázók védőszentjeként tisztelt Lu Yu több mint ezerkétszáz esztendeje íródott műve a Teáskönyv. E meghatározó klasszikus munkát a teázás kultuszában testet öltött, derűs és kifinomult nyugalmat árasztó világszemlélet hatja át. E könyvecske nem csupán a szenvedélyes teázóknak értékes olvasnivalója, hanem hasznos ismeretekkel szolgál mindazoknak, akik a világszerte tért hódított teakultusz kultúrtörténeti gyökereire kíváncsiak. Lu Yu műve mellett további négy rövidebb írás is található a teavizekkel kapcsolatban. A szövegek kiválasztásánál szempont volt, hogy segítségükkel reprezentatív képet alkothassunk és átfogó ismerete-ket nyerjünk a teakészítéshez szükséges vizek kiválasztásának és elkészítésének Tang- és Song-kori problematikájáról. E négy írás mindenképpen hasznos kiegészítése lehet Lu Yu Teáskönyvének, és mint látni fogjuk, nem csupán témájukban kapcsolhatók azzal össze. Egy több mint kétszáz éven átívelő érdekes, és a kínai írásbeliségre jellemző kritikai vitát kísérhetünk nyomon.

Kollekciók