Ajax-loader

'északi-sark' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Umberto Nobile - A ​pólus, életem kalandja
Umbero ​Nobile tábornok a két világháború közötti időszak egyik sokat vitatott, érdekes egyénisége volt. A léghajózás megszállottja, az Északi sark szerelmese, s az "Italia" léghajó katasztrófájának egyik szenvedő alanya. Személyét évekig támadások érték, amiért a szerencsétlenség áldozatai közül elsőnek őt szabadították ki az úszó jég fogságából. A világ közvéleménye - élén az olasz fasiszta kormánnyal - azzal támadta, hogy társait cserben hagyta, s ha közvetve is, hozzájárult ahhoz, hogy a szerencsétlenség végül annyi áldozatot követelt. Nobile önéletírásában érdekes, erős akaratú, igazáért síkra szálló személyiség bontakozik ki előttünk, aki az "Italia" tragédiáját követően még több mint ötven évig, kilencvenkét éves koráig élt, s ezalatt állandóan az igazságért, a katasztrófa körülményeinek mint teljesebb tisztázásáért harcolt. Könyvében nemcsak ezt a fő és életének meghatározó epizódját dolgozza fel. Megtudjuk, hogyan ismerkedett meg a léghajózással, elbeszéli Amundsennel közös északi-sarki repülését a "Norge" léghajón, ezután következnek az "Itala" tragédiáját követő nehéz, zaklatott esztendők, majd beszámol a Szovjetunióban töltött öt évről, amikor tanácsadóként dolgozott ott, majd az Egyesült Államokban végzett munkájáról, amely a második világháború kitörése miatt csak néhány hónapig tartott. Izgalmas képes fest a fasizmus bukása utáni Olaszországról, s arról, miképpen kérte fel őt az Olasz Kommunista Párt, hogy a listájukon jelöltesse magát az alkotmányozó nemzetgyűlésbe. Nobile katonás magatartása, kesernyés humora, önmagával és munkatársaival szembeni szigorúsága, megszállottsága tükröződik e dokumentum értékű könyv lapjain.

Dan Simmons - Terror
Azoknak ​a férfiaknak, akik a brit birodalom Terror és Erebus nevű hajóin indultak felfedezőútra, minden reményük megvolt a diadalra: Sir John Franklin 1845-ös felfedezőútján vettek részt – a kor technológiailag legfejlettebb expedícióján –, és ők indulhattak a világon először gőzhajóval a legendás észak-nyugati átjáró felkutatására. De a hajókat most már majdnem két éve csapdában tartja a sarkvidéki jég. A szén és az élelem kezd kifogyni. Ugyanakkor nem a fehér, de folyamatosan átformálódó táj, a dermesztő hideg vagy a készletek felélése jelenti a legnagyobb fenyegetést a tengerészekre, sőt, még csak nem is az, hogy a hajóikat szép lassan összezúzza az óceán engesztelhetetlen ereje. Nem, egy sokkal félelmetesebb veszély is leselkedik rájuk: valami, ami odakint vadászik a jeges sötétségben, ami követi a hajókat, és egyesével végez a legénység tagjaival, akiket megcsonkít és felfal. Egy névtelen valami, ami sehol sincs, és mégis mindenhol ott van: a tőle való rettegés az expedíció legnagyobb ellensége. Amikor maga Franklin is borzalmas halált hal, Francis Crozier kapitányra hárul a feladat, hogy átvegye az irányítást, és egy utolsó, elkeseredett próbálkozást tegyen arra, hogy kimenekítse a legénység maradékát dél felé, a jégen át. Egy eszkimó nő is velük tart, aki nem tud beszélni. Lehet, hogy ő lesz a túlélésük záloga – vagy a haláluk okozója. És miközben a skorbut, az éhség és az őrület sorra szedik az áldozataikat, a jégen leselkedő borzalom is egyre vakmerőbbé válik, Crozier és az emberei attól kezdenek tartani, hogy nincs menekvés… "Ez egy igazán vérfagyasztó horror, amely csak még rémisztőbbé válik, ha az ember felidézi, hogy a Simmons által leírt szörnyűségek nagy része a valóságon alapul." THE GUARDIAN "Simmons egyik legjobbja." KIRKUS REVIEW "A Hugo-díjas Simmons eleven színekkel kelti életre ennek a sarkköri felfedezőútnak a rettenetes megpróbáltatásait és kihívásait, továbbá némi természetfeletti borzalmat is belevisz az 1845-ös Franklin-expedícióba és az észak-nyugati átjáró felkutatására tett balsorsú kísérletébe." PUBLISHERS WEEKLY "A _Terror_ leviatáni hossza ellenére végig lenyűgöző olvasmány... A történelmi realizmusnak, a gótikus horrornak és az ősi mitológiának ez a keveréke egy veszélyes tánc a vékony jégen, amelyet bárki, aki híján van Simmons regényírói zsenialitásának, kétségkívül elvétett volna." WASHINGTON POST

Philip Pullman - Az ​arany iránytű
Philip ​Pullman klasszikussá vált, számtalan díjjal elismert ifjúsági trilógiájának első részében megismerjük Lyrát, a rendkívüli kislányt, és az ő Oxfordját, ami nagyon hasonlít a miénkhez, de nagyon más is – például mindenkinek van egy állat alakú daimónja, mely lelke egy darabkája, egyben örök társa. Lyra kíváncsi, merész és imádja a kalandokat, és bármikor kész megtréfálni otthona, a Jordan-kollégium tudósait. Ám élete igazi nagy kalandja csak akkor kezdődik, amikor valami különösről hall, valamiről, amiről a tudósok is csak suttogva mernek beszélni, és amihez valahogy köze van az északi fénynek és egy semmihez sem hasonlító iránytűnek...

Philip Pullman - Északi ​fény
Lyra ​Belacqa kalandvágyó, fékezhetetlen kislány. Miután szülei meghalnak, nagybátyja a Jordan-kollégium tudósainak gondjaira bízza. Lyra a kollégium Mesterétől titokzatos tárgyat kap, az aletiométert, s ezzel kezdetét veszi egy rendkívüli utazás, mely a messzi északra vezet ahol boszorkányok és harcos jegesmedvék vívják csatáikat. Lyra küldetése nem pusztán a saját világára jár mérhetetlen következményekkel, de a párhuzamos világok sorsát is meghatározza, melyeknek létezéséről nem is tudunk...

Dean R. Koontz - Jégcsapda
Koontz ​egyik korai művét tartja kezében az olvasó, melynek hangja, stílusa és témaválasztása is eltér a megszokottól. Egyre nagyobb a szárazság a Földön. Egy nemzetközi expedíció az Északi-sark jégrétegéből próbál vizet nyerni, egy nagyobb jégtömb lerobbantásával. Amikor a robbanófejeket elhelyezik, váratlanul tengerrengés alakul ki, s a szökőár leválasztja a robbanóanyaggal teli jégdarabot a jégmezőről. A sarkvidéken hatalmas vihar tombol, a kutatók elvesztik kapcsolatukat a külvilággal, pedig nem csak a természettel kell megküzdeniük, de egy soraikba férkőzött megszállottal is. Az életéért küzdő csapat mit sem sejt arról, hogy a közelben egy orosz kém tengeralattjáró fogja segélykérő jeleiket.

Lincoln Child - Jégbe ​zárt félelem
Az ​Északi-sarkkörtől majdnem háromszáz kilométerre, a Föld egyik legzordabb és legsivárabb helyén elhagyatott katonai épület áll. Evan Marshall és maroknyi csapata innen indul tudományos expedícióra, hogy a közelben lévő gleccseren tanulmányozza a globális felmelegedés hatásait. Kutatás közben azonban egy hatalmas őslény jégbe fagyott tetemére bukkannak, amely látszólag örökre a jég fogságába esett. A helyi őslakosok baljós figyelmeztetése és Marshallék aggályai ellenére a kutatást finanszírozó médiabirodalom rögtön megragadja a lehetőséget, hogy pénzt csináljon az egyedülálló leletből. Ám a tudósok szörnyű felfedezést tesznek: a fenevad nem hasonlít semmilyen más fajhoz sem - és még ők maguk sem sejtik, hogy veszélyesebb minden valaha élt élőlénynél... Lincoln Child (Örvénylő mélység, A fáraó átka) legújabb regényét egy ősi mítosz és a mindent átható félelem keveréke szövi át, hogy ismét kitűnő szórakozást nyújtson a rejtélyeket és borzongást kedvelő olvasóknak.

Jules Verne - Hatteras ​kapitány
John ​Hatteras azzal akarja szolgálni hazája dicsőségét, hogy felfedezi az eladdig megközelíthetetlen Északi-sarkot. Saját költségére hajót építtet, és expedíciót szervez a feltáratlan északi jégvilágba. Az erkölcsi sikerére féltékeny, elfogult hazafi egy jégbucka alól félig megfagyott ismeretlen férfi szabadít ki, akiről utóbb kiderül, hogy amerikai, s hasonló céllal vágott neki a sarki jégmezőknek. Hatteras kapitány válságos lelkiállapotba jut, mert semmiképpen nem tud belenyugodni, hogy az Északi-sark felfedezésének dicsőségében egy amerikaival osztozzék. Eljut a Sarkra, kitűzi az angol lobogót, de agya elborul, s élete hátralévő részét elmegyógyintézetben kell leélnie, beteges rögeszmének és nemzeti elfogultságának áldozataként. Verne a mese keretét felhasználva elbeszéli az amerikai szárazföldtől északra vezető híres Északnyugati átjáró felfedezésének kalandos történetét, és élményszerű képet fest a sarki felfedezőutak szinte emberfeletti megpróbáltatásairól.

Aage Gilberg - Sok ​eszkimó - egy orvos
Európa ​legészakibb pontjára, Grönlandba, az eszkimók földjére viszi fiatal feleségét egy dán orvos. Egy esztendőt töltenek itt, messze az európai civilizációtól. De amit itt találnak, az eszkimók, a sarkvidék érdekes, izgalmas, színes élete, bőven kárpótolja őket az elhagyott nagyváros életéért. Regény is ez a napló, útleírás is, érdekes és mulattató képe az örök hó és jég furcsa, szép, kalandos világának.

Christiane Ritter - Asszony ​az Arktiszon
Christiane ​Ritter egy esztendőt töltött fent a magas Északon, a Spitzbergák jeges-havas tájain. Mérföldnyi távolságra minden emberi településtől, hárman - férjének egyik prémvadász társa is velük töltötte a telet - húzódtak meg egy kis kunyhóban. Amit látott s megfigyelt, aminek varázsát érezte, azt beszéli el ebben a könyvben, azzal a különös rajongással, amely e mesevilág láttán mindenkin úrrá lesz. Megfigyelte az állatok életét, megcsodálta a nagyszerű tél hatalmas erejét, s a sarkvidéki nyár pompás színeit, amikor napfényben szikráznak hegyek, jégmezők, víz és égbolt. Mesél Mikklről, a fehér sarki-rókáról, rémítő hóviharokról, medvevadászatról és a téli éjszaka borzalmairól, majd az első napsugárról, mely egyetlen másodpercre ragyog fel a hosszú sötétség után, és még sok mindenről, ami e táj semmihez sem hasonlítható szépségét adja. A beszámolót Christiane Ritter saját fényképfelvételei illusztrálják.

Vörös Márton - A ​szerencsés expedíció
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

A. F. Laktyionov - Az ​Északi-sark meghódítása
A ​ködös ókorba, az ősi indiai legendákig nyúlik vissza "a Föld hideg sarkai" iránt való érdeklődés. Ezeknél a legendáknál kezdi el krónikáját Laktyionov, hogy érdekfeszítő könyvében végigvezessen a sarkkutatás hősi eposzán. Izgalmas kalandok, diadalok és kudarcok hosszú sorozata ez a mű. Évszázadokon át lebeg az emberiség vakmerő úttörői előtt a vágy: elérni a titokzatos sarkot. Elindulnak az ostromlók vitorláson, majd gőzhajón, szánokkal, kutyákkal, tengeralattjárón, léghajón és repülőgépen. A merész ostromlók feje felett örök fenyegetésként lebeg a fehér-halál, annyi társuk elpusztítója. Ez a fehér halál még a huszadik században is szedi áldozatait, pedig ez a győzelem százada. Az ember eléri a sarkot, és az utóbbi évek folyamán rohamos ütemben indul meg a sarkvidék tudományos leírása a jégmezőn állított állomások segítségével. Laktyionov könyve lebilincselő történeti összefoglalása ezeknek a küzdelmeknek. Az első nagyszabású összefoglaló mű, amely magyar nyelven az Északi-sarkról megjelenik.

Mendöl Tibor - Cholnoky Jenő - Északi- ​és Déli-Sark
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Jules Verne - Világfelfordulás ​/ A francia zászló
Világfelfordulás ​ Az 189... esztendőben az Egyesült Államok kormányának ugyancsak meglepő ötlete támadt. Azt hozza javaslatba, hogy árverezzék el a még felderítetlen sarkköri területeket. Hét állam vetélkedik ezért a sarki sapkáért, végül is az Egyesült Államok vásárolja meg a Barbicane és Társai tüzéregylet megbízásából. Ekkor egyszeriben kérdések tömege merül fel. Sikerül-e az Utazás a Hold körül című regényből ismert hőseinknek, Barbicane és Nicholl uraknak egyetlen roppant ágyúlövéssel megváltoztatniok földgolyóbisunk tengelyét? Sikerül-e Evangelina Scorbitt asszonynak meghódítania J. T. Maston lángeszű számtantudós és megrögzött agglegény szívét, s Alcide Pierdeux megfejti-e a talányt, és elnyeri-e a vágyott hajadon kezét? Erről szól ez az érdekes és mulatságos regény. A francia zászló Thomas Roch, a fulgurátor nevű csodafegyver feltalálója megőrül, gyógyintézetben kezelik, s egy nap váratlanul elrabolják ápolójával, Simon Hart mérnökkel együtt. A merénylőről, D'Artigas grófról kiderül, hogy nem más, mint Ker Karraje, a hírhedt tengeri rabló, aki a tébolyult zsenit a Bermudák egyik roppant sziklaszirtjének barlangjában rejtegeti, ott igyekszik kincsekkel megvásárolni a világ sorsát eldöntő titkot. Simon Hart azonban leleményes módon üzenetet juttat ki a rejteküregből, és rövidesen páncélos hajók indítanak támadást a kalózok ellen. Vajon meghatja-e az elborult elméjű Thomas Roch szívét a francia zászló látványa, s megmenekül-e a rokonszenves, bátor francia mérnök? Erről szól ez a különösen izgalmas regény.

Walter Mittelholzer - Cholnoky Jenő - Repülőgépen ​az Északi Sark felé
A ​földmérő műszereket az utóbbi években olyan találmányok tökéletesítették, amelyek a térképfelvétel módjára új és eredményes utakat jelöltek ki. A sztereofotogrammetrikus módszer, a kihasználást célzó mechanikai műszerekkel kapcsolatban tökéletesnek mondható. Még további lépést jelent a repülőgép, minthogy máris sikerült a térképet repülőgépről felvett sztereofotogrammok alapján megszerkeszteni. Bátran állíthatjuk, hogy a térképfelvétel ilyen módja elméletileg is, meg gyakorlatilag is, tökéletes megoldást nyert. A repülés technikája is magas fejlődést ért el és a repülés feltételei a földfelszín legnagyobb részén jóismeretesek. Így csak a kultúrától legtávolabb fekvő és legnehezebben megközelíthető területek, a sarkvidékek maradnak hátra. A repülésnek ezen a területen való tanulmányozásához Hammer expedíciója a Junkers-művek repülőgépén, az elmult nyáron, a Spitzbergákon végzett fényes repüléseivel, rendkívül becses adatokat szolgáltatott. Főképpen ki kell emelnünk azt a körrepülést, amelyet a Green-öbölből kiindulva a Spitzbergák egész északi fele körül, a 80° északi szélességig hajtottak végre. Nyílt tengereken, nagykiterjedésű glecservidékeken és a Spitzbergák keleti és északi partján lévő uszadékjégtől borított területeken repültek át. Ez a repülés, meg a repülőgépről készített kitűnő fényképfelvételek világosan bizonyítják, hogy a jövőben a repülőgép a sarki kutatás nélkülözhetetlen segítőeszköze lesz és hogy alkalmazása a tudományos kutatásnak ezen a mezején forradalmat jelent.

Alina Centkiewicz - Czeslaw Centkiewicz - A ​könyörtelen Északi-sark
Hányszor ​indult el William Barents Hollandiából a távol-keleti átjáró megtalálására? — Hogyan tették ki Hudson kapitányt matrózai egy lélekvesztőben azon a tengerrészen, amelyet ma Hudson-öbölnek neveznek? — Hogyan vendégelte meg dr. Kane, ez a nyiszlett kis ember s ugyanakkor a legnagyobb tengerészek és felfedezők egyike az eszkimókat hajója fedélzetén? — Mikor szorult be a Poláris a jég közé és mikor szabadult ki onnan ? — Miért küldte Őfelsége expedíciójának parancsnoka az admiralitásnak azt a sürgönyt, hogy az Északi-sark elérhetetlen? — Hová rendelte fölfedező útra a mindenható sajtókirály — néhány évvel azután, hogy megszervezte Stanley útját dr. Livingstone fölkutatására — George De Long főhadnagyot? — Ki adta ki a büszke jelszót: „Minden hidat föl kell égetni magunk mögött!"? — Milyen körülmények között engedte át Savoya büszke hercege a sarkhódítás remélt dicsőségét egy szerény alárendeltjének? — Mint találták meg a jégbe fagyott léghajós sarkkutatókat három évtizeddel szerencsétlen kísérletük után? — Ki volt az a szenvedélyes amerikánus, aki először állt az északi szélesség 90°-án és vajon valóban ő állt-e ott legelőször? — S ki volt az a nagy norvég, akinek a Délisark fölfedezése csak kis kitérő volt, mert igazi és olthatatlan szerelme csakis a messzi északhoz fűzte ? — Hogyan érték el a sarkot jégen, levegőben s a jég alatt? Minderre és számos egyéb kérdésre válaszol ez a könyv, amely az emberi tudásvágy, áldozatkészség egyik nagy dokumentumát, az Északi-sarkvidék meghódításának és megismerésének több évszázados eseményeit beszéli el történelmi hűséggel és regényes formában.

František Běhounek - Az ​Északi-sark Robinsonjai
Több ​mint harminc esztendővel ezelőtt játszódott le az a hajótörés, amelynek történetét Frantisek Behounek cseh tudós az Északi-sark Robinsonjai című könyvében leírja. Umberto Nobile olasz tábornok léghajója jéghegybe ütközött, a parancsnoki kabin levált a léghajóról, a léggömb tovaszállt, és utasai nyomtalanul eltűntek. De a parancsnoki kabinban életben maradt az expedíció parancsnoka: Nobile olasz tábornok, könyvünk szerzője: Behounek, a fiatal cseh kutató, Malmgren norvég tudós és néhányan a léghajó olasz legénysége közül. Megkezdődött az élethalálharc a sarki jéghegyek világában a megmenekülésért, a hazatérésért. Mintegy két hónap történetét írja le a szerző, olyan két hónapét, melynek minden pillanata pusztulást rejtegetett. Az életakarat és a becsületes emberek összefogása azonban egy kivételével megmentette a hajótöröttek életét. A Noblie-expedíció katasztrófája lázban tartotta annak idején az egész világot, s úgy gondolják, fiatal olvasóinknak sem lesz érdektelen, ha elolvassák ennek a rendkívül izgalmas hajótörésnek a történetét.

Fridtjof Nansen - Utazás ​az úszó jégen
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Liv Balstad - Egy ​asszony a Spitzbergákon
Távoli, ​számunkra különös világba, ismeretlen tájakra visz el bennünket ez a könyv. A gleccserek, fjordok és fjellek, a hó és jég, a sarki éjszaka birodalmába. bizony kemény, kegyetlen itt az élet, az Északi-sark közvetlen közelében, ahol oly mostoha a természet és ahol a jég az év jelentős részében elzárja az embereket a külvilágtól. Aki idejön, annak vállalnia kell a veszélyt, a nélkülözéseket – sokszor a magányt, távol szeretteitől, távol az otthon melegétől. Súlyosan nehezedik a sarki éjszaka arra, aki a Spitzbergákra megy szerencsét próbálni - mint bányász, rádiós, prémvadász avagy halász. És nem könnyű a dolga annak az embernek sem, aki e néhány ezer főnyi kis közösség életéért, sorsáért felelős. Nehéz a Spitzbergák kormányzójának lenni. S különösen az volt a háborút követő első esztendőkben, amikor a nagy pusztítás után újra kellett megindítani az életet, a munkát, mégpedig a legprimitívebb körülmények között. És ezt a küzdelmes, nélkülözésekkel teli életet vállalta a kormányzó oldalán egy bátor, nem mindennapi norvég asszony, aki követte férjét a messze Északra. Az ott töltött kilenc esztendő történetét, átéléseit, tapasztalatait írja le eredeti, közvetlen humorral átszőtt könyvében, színesen, lebilincselően. Naplószerű beszámolókban emlékezik meg a kis bányásztelep, Longyear hétköznapjairól és ünnepeiről, érdekes emberekkel való találkozásairól többek között a Spitzbergák szovjet településeinek lakóival, akikről oly meleg szavakkal ír -, sőt, a szigetcsoport különleges növény- és állatvilágával is megismertet bennünket. Liv Balstad megszerette, szívébe zárta ezt a különös, rideg és mégis oly fenségesen szép északi világot. Az olvasó pedig, könyvét lapozgatva, maga is részesévé válik mindazoknak az élményeknek, melyekben e nagyszerű asszonynak része volt: együtt éli át vele egy-egy kutyaszánutazás izgalmas szépségét, a tragikus bányaszerencsétlenségeket, vagy azt a semmihez sem fogható, felemelő pillanatot, amikor a sötétség hosszú hónapjai után ismét megjelenik a keskeny fénysáv a horizonton... Balstad könyve méltán aratott sikert számos országban. Bizonyos, hogy a magyar olvasó is szívesen fogadja majd ezt a szórakoztató, élvezetes s egyben tanulságos olvasmányt.

Kulcsár István - Mikrofonnal ​az Északi-sarkon
A ​szerző valamennyiünk személyes ismerőse - a Magyar Rádió és Televízió népszerű moszkvai tudósítója. Sokan emlékszünk még a sodródó jégszigeten készített tévériportjára. Nos, ebben a könyvben azt írta meg, amit „expedíciója" során látott, hallott, tapasztalt, izgalmas képet rajzolva a sarki települések és kutatóállomások nehéz munkájáról. S ha már tollat fogott, elmondja azt is, hogyan jutott el az emberiség a mai nagyszerű eredményekig - emlékezetünkbe idézi Nansen, Amundsen, Smidt, Papanyin és más híres sarkkutatók hőstetteit. A kötetet gazdag fényképanyag illusztrálja.

Philip Pullman - The ​Golden Compass
Published ​in 40 countries, Philip Pullman's His Dark Materials trilogy--The Golden Compass, The Subtle Knife, and The Amber Spyglass--has graced the New York Times, Wall Street Journal, San Francisco Chronicle, Book Sense, and Publishers Weekly bestseller lists. In 1996, The Golden Compass changed the face of fantasy publishing, and 2006 marks its 10 Year Anniversary--and an opportunity to celebrate with a deluxe hardcover. Pullman created new material just for this edition (archival documents, scientific notes and "found" letters of Lord Asriel) which has been illustrated and handlettered by renowned British artist Ian Beck and will be included in the back matter. The deluxe edition also features Pullman's own chapter opening spot art. A quality collectible--with the enticement of never-before-seen new material--for Pullman fans.

Philip Pullman - Northern ​Lights
There ​are worlds beyond our own - the Compass will show the way... The first novel in Philip Pullman's epic His Dark Materials trilogy is now the stunning motion picture The Golden Compass made by New Line Cinema and Scholastic Media. When Lyra is given the strange and secret alethiometer, she begins an extraordinary journey that will take her to the frozen land of the Arctic, where witch-clans reign and ice-bears fight. The destiny that awaits her will have immeasurable consequences far beyond her own world...

Houben - Az ​Északi sark felfedezése
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

J. R. R. Tolkien - Letters ​from Father Christmas
Every ​December an envelope bearing a stamp from the North Pole would arrive for J.R.R.Tolkien's children. Inside would be a letter in strange spidery handwriting and a beautiful coloured drawing or some sketches. The letters were from Father Christmas. They told wonderful tales of life at the North Pole: how all the reindeer got loose and scattered presents all over the place; how the accident-prone Polar Bear climbed the North Pole and fell through the roof of Father Christmas's house into the dining-room; how he broke the Moon into four pieces and made the Man in it fall into the back garden; how there were wars with the troublesome horde of goblins who lived in the caves beneath the house! Sometimes the Polar Bear would scrawl a note, and sometimes Ilbereth the Elf would write in his elegant flowing script, adding yet more life and humour to the stories. No reader, young or old, can fail to be charmed by the inventiveness and 'authenticity' of Tolkien's Letters from Father Christmas.

G. A. Usakov - Járatlan ​földön
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Hans Ruesch - A ​hosszú árnyék földjén
"Valahányszor ​egy-egy eszkimó-történetem megjelenik,özönével kapom a leveleket,amelyekben azt kérdik,megfelel-e a valóságnak történetem háttere.Előljáróban így hát leszögezni kívánom,hogy az eszkimók közösségi és szexuális életének szokásai,táplálkozásuk módja,vallásos babonáik,gyógyítási praktikáik és e könyvben leírt más erkölcseik és szokásaik,bár kitalált történet keretébe vannak illesztve - főleg az északi-sarki eszkimókra vonatkozólag-,tudományos tények." - írja a szerző a könyv előszavában. A könyv a laikus,de témára fogékony olvasó számára ritkaságnak számít.Az eszkimók hit- és érzésvilágát kézzelfogható közelségbe hozza a szerző.Sajátos hangvételének köszönhetően az olvasó szinte átlényegül és képes elmerülni a számára mindeddig megfoghatatlan világban.Nem érzelegős,sokkal inkább tárgyilagos.Mert alapjában véve az ismeretterjesztés a cél,de a kerettörténet kizárja, hogy szimplán,érzések nélkül jussunk el a könyv végére.Ám a véleményezés az olvasóra marad.

Arturo Arzuffi - Az ​Északi- és a Déli-sark állatvilága
A ​világ állatai című sorozat segítségével megismerhetjük az állatok világát, egymás közötti kapcsolatait, élőhelyeit, táplálkozási szokásait, és számos érdekességet is megtudhatunk róluk. Az egyes kötetekben ismertetett tudományos adatok nyelvezete egyszerű és világos. A sorozat minden kötete illusztrációkban gazdag, könnyen érthető, és igen hasznos azt iskolai tanulmányokhoz.

Valerian Albanov - A ​fehér halál országában
Hat ​hónappal azután, hogy Robert Falcon Scott négy társával együtt odaveszett az Antarktiszon, egy orosz navigációs tiszt, VALERIAN ALBANOV még az övénél is veszélyesebb útra vállalkozott. Hajója, a _Szent Anna_ új vadászterületek felfedezésére indult az északi sarkkörön túlra, csakhogy belefagyott az alattomos Kara-tenger vizébe. Huszonöt férfi és egy nő közel másfél éven át rettenetes megpróbáltatásokat és veszélyeket állt ki, miközben hajójuk magatehetetlenül sodródott észak felé. Albanovnak meggyőződése volt, hogy a _Szent Anna_ sohasem szabadul ki a jég fogságából, ezért 1914 januárjában tizenhárom társával elhagyta a hajót; hogy gyalog jusson el a Ferenc József-földre. Egyedüli segédeszköze egy kétségbeejtően hiányos térkép volt, mégis sikerült átvezetnie csapatát a jeges pusztaságon. A közel 400 kilométeres úton szakadatlan veszélyek leselkedtek rájuk, éhezés, betegség, hóvakság és nézeteltérések csorbították erejüket. Valóságos csoda, hogy akadt, aki túlélte a vándorlást. Szintén csodával határos, hogy a kilencven napos menetelés alatt Albanov mindvégig naplót vezetett, majd később olyan krónikát írt belőle, amelyet Davis Roberts így jellemzett: „szűkszavú, feszesen megkomponált alkotás, akár egy krimi.

Etain O'Carroll - Mark Elliott - Greenland ​& The Arctic
Kayak ​past towering icebergs, dog-sled frozen tundra to picture-postcard villages, marvel at the midnight sun or dancing northern lights - Greenland and the Arctic are the perfect backdrop to an unforgettable experience. Whether you crave quiet solitude or bold adventure, this inspiring and practical guide takes you to the heart of the cold north. • EXPLORING MADE EASY - slumber in colorful cottages, dine on reindeer or sail the coast in style, with our extensive, practical listings • PLAN YOUR ADVENTURE - inspiring itineraries for exploring the Arctic Circle, from Lapland to Deadhorse, Nuuk to the North Pole • GET BENEATH THE SURFACE - topical coverage of cultural and environmental issues affecting the region, with chapters on indigenous peoples and Arctic research projects • AMAZING ENDEAVORS - from Norse voyages to legendary explorers, storybrook adventures uncovered in our dedicated history and exploration chapters

Dan Simmons - The ​Terror
The ​bestselling author of Ilium and Olympos transforms the true story of a legendary Arctic expedition into a thriller worthy of Stephen King or Patrick O'Brian. Their captain's insane vision of a Northwest Passage has kept the crewmen of The Terror trapped in Arctic ice for two years without a thaw. But the real threat to their survival isn't the ever-shifting landscape of white, the provisions that have turned to poison before they open them, or the ship slowly buckling in the grip of the frozen ocean. The real threat is whatever is out in the frigid darkness, stalking their ship, snatching one seaman at a time or whole crews, leaving bodies mangled horribly or missing forever. Captain Crozier takes over the expedition after the creature kills its original leader, Sir John Franklin. Drawing equally on his own strengths as a seaman and the mystical beliefs of the Eskimo woman he's rescued, Crozier sets a course on foot out of the Arctic and away from the insatiable beast. But every day the dwindling crew becomes more deranged and mutinous, until Crozier begins to fear there is no escape from an ever-more-inconceivable nightmare.

Fridtjof Nansen - Éjben ​és jégben
Ebben ​a könyvben a kiváló norvég sarkkutató 1893-1896. évi expedíciójáról számol be, amelyet tizenkét társával a Fram hajón tett meg az Északi-Jeges-tenger sark-közeli tájain. Nansen műve "mindmáig a legolvasottabb, legkedveltebb útleírások közé tartozik, számos nyelven jelent meg, több kiadásban. Sok millió fiatal és fiatalnak marad ember számára vált Nansen e könyv révén képzeletünk hősévé, sok millió lelkesült és lelkesül ma is ezen a viking-úton, amelyen a megfeszített energia, a nélkülözések elviselése, a halált megvető bátorság nem anyagi célokat, hanem a tudomány érdekeit szolgálta.

Hans de Beer - Pihe, ​siess haza!
Pihe, ​a kis jegesmedve vidáman hancúrozik a tengerben, ám balszerencséjére egy halászhajó hálójába kerül. Hogyan szabadul ki szorult helyzetéből, hogyan szerez új barátokat, és milyen kalandos úton jut vissza szüleihez az Északi-sarkra, erről szól Hans de Beer képeskönyve. A világszerte ismert könyvsorozat nyomán mindenütt a kicsinyek kedvence lett Pihe, a játékos jegesmackó.

Roald Amundsen - Roald ​Amundsen északi útja
_A ​hat világrész_ első kötete _Roald Amundsen_ norvég sarkkutató 1903-06 között megtett hajóútját írja le. Legendás hajóján a Gjøán először kelt át az Északnyugati-átjárón. Az Északi-sark meghódítását 1909-ben vette tervbe, ám indulása előtt értesült arról, hogy Peary már megelőzte. Tervét megváltoztatva indult a Déli-sark felderítésére, amit négy héttel Scott előtt ért el. 1926-ban repülte át a Norge léghajóval az Északi-sarkvidéket a Spitzbergák és Alaszka között. Nobile expedícióját keresve 1928-ban tűnt el repülőgépével a Barents-tenger felett.

Kollekciók