Ajax-loader

'eutanázia' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Nemere István - Amíg ​köztünk voltál
Átsegíthetjük-e ​a lét határán szenvedő, halálos beteget sajnálatból, könyörületből? Elégséges indok-e az hogy...szeretjük, s hogy ő maga kér erre bennünket? A magyar irodalomban ez az első regény az euthanáziáról.

Jojo Moyes - Mielőtt ​megismertelek
Louisa ​Clark elégedett az életével: szereti a csendes kisvárost, ahol születése óta, immár huszonhat éve él, a munkáját a városka egyik kávézójában. Szereti a családját, a mindig hangos, zsúfolt házat, ahol apjával, anyjával, az Alzheimer-kóros nagyapával, a család eszének tartott nővérével és annak ötéves kisfiával él. És talán még Patricket is, a barátját, akivel már hét éve vannak együtt. Egy napon azonban Lou szépen berendezett kis világában minden a feje tetejére áll: a kávézó váratlanul bezár, és Lou, hogy anyagilag továbbra is támogathassa a családját, egy harmincöt éves férfi gondozója lesz, aki - miután egy motorbalesetben teljesen lebénult - depressziósan és mogorván egy kerekes székben tölti napjait... Will Traynor gyűlöli az életét: hogy is ne gyűlölné, amikor egyetlen nap alatt mindent elveszített? A menő állása Londonban, az álomszép barátnője, a barátai, az egzotikus nyaralások - mindez már a múlté. A jelen pedig nem is lehetne rosszabb: nem elég, hogy önállóságától és méltóságától megfosztva vissza kellett térnie a szülővárosába, ebbe az álmos és unalmas városkába, a szülei birtokára, most még egy új gondozót is felvettek mellé, anélkül hogy kikérték volna a véleményét. Az új lány elviselhetetlenül cserfes, idegesítően optimista és borzalmasan felszínes... Lou-nál és Willnél különbözőbb két embert keresve se találhatnánk. Vajon képesek lesznek-e elviselni egymást, és -pusztán a másik kedvéért- újraértékelni mindazt, amit eddig gondoltak a világról? "Igazán gyönyörű könyv. Nevettünk, mosolyogtunk és sírtunk, mint a kisgyerekek - egyszerűen muszáj elolvasni!" (Closer) "Varázslatos és szívszorító. Olvasás közben vízálló szempillaspirál használata ajánlott." (Marie Clarie)

A_j%c3%b3_hal%c3%a1l
A ​jó halál Ismeretlen szerző
elérhető
1

Ismeretlen szerző - A ​jó halál
Ebben ​a könyvben most indított pro és kontra sorozatunk legelső kötetében szenvedélyes érvek és ellenérvek csapnak össze - a többi között - ilyen problémákon: Ölhet-e az orvos? Ki döntsön élet és halál kérdésében? Vonatkozik-e az igazmondás kötelezettsége az orvosokra is? Van-e "halálhoz való jog"? A könyv bemutatja az eutanázia vonatkozásában tett jogi, etikai, vallási intézkedéseket, összeütközteti racionális és kevésbé racionális iskolák, orvosok, filozófusok, jogászok, etikusok, pszichológusok nézeteit és véleményeit. Bár nem ajánl kész megoldásokat, világossá teszi, hogy a beteg emberrel - legyen az gyógyítható vagy gyógyíthatatlan - emberhez méltóan kell bánni, tiszteletben tartva az értelmes döntéshez való jogát. Dr. Blasszauer Béla a Pécsi Orvostudományi Egyetemen tanít. Szakterülete az orvosi etika; ebben a témakörben már számos, vitát kiváltó tanulmánya jelent meg a szaklapokban és a folyóiratokban. E kötetében is elsősorban etikai oldalról közelíti meg az emberi élet és egészségügyi gyakorlat egyik sok évszázados, centrális problémáját: a jó halál (eutanázia) kérdéskörét.

Jojo Moyes - Me ​Before You
Lou ​Clark knows lots of things. She knows how many footsteps there are between the bus stop and home. She knows she likes working in The Buttered Bun tea shop and she knows she might not love her boyfriend Patrick. What Lou doesn't know is she's about to lose her job or that knowing what's coming is what keeps her sane. Will Traynor knows his motorcycle accident took away his desire to live. He knows everything feels very small and rather joyless now and he knows exactly how he's going to put a stop to that. What Will doesn't know is that Lou is about to burst into his world in a riot of colour. And neither of them knows they're going to change the other for all time.

Priscille Sibley - Csillagpor
Szerelemből ​tragédia. Tragédiából remény. Egy férfi és egy nő. Gyerekkoruk óta ismerik egymást. Matt kétéves, amikor először a karjában tartja az újszülött Elle-t, tizenhét, amikor csillaghullás idején először megcsókolja, és harminchárom, amikor feleségül veszi. Mindenük megvan, amire vágyhatnak. Csak egyetlen űr tátong az életükben, a közös gyerek hiánya. Ám egy ártatlan baleset mindent megváltoztat. Elle kómába esik, és a végakarata alapján nem szabad gépekkel életben tartani. Egy csoda mégis felülír mindent. Kiderül ugyanis, hogy gyermeket hord a szíve alatt. Vajon mi az erősebb? A jog, amelyre Matt anyja (aki egyben Elle keresztanyja is), Linney hivatkozik? Vagy az új élet reménye? Az érzések mellett a jogászok is egymásnak feszülnek. A tét: élet vagy halál. A történetnek különleges aktualitást ad, hogy 2013-ban Debrecenben egy hónapok óta kómában fekvő anya egészséges gyermeknek adott életet.

Covers_9420
elérhető
33

Linn Ullmann - Kegyelem
Linn ​Ullmann harmadik – és eddigi legsikeresebb – regénye lebilincselő szerelmi történet, amely az élet–szerelem–halál hármasának bonyolult kérdéseit feszegeti. Főhőseink, Johan és Mai számára a szerelem – a szó legmélyebb értelmében – élet-halál kérdése. A Kegyelem magával ragadó története antik mintára épül: a két főhős szenvedélyesen szereti egymást, jól tudván, hogy a végső búcsú pillanata közeleg. A házaspár egyezséget köt. Mai megígéri súlyosan beteg férjének, hogy átsegíti a halálba, ha majd eljön az idő. Ám ahogy közeleg a vég, Johan meginog elhatározásában. Amint az élet és a halál közötti határvonal elhalványul, a szerelmespárt cserbenhagyják a szavak. Ki dönti el, mikor jön el az idő? Johan vagy a szerető felesége, Mai? A halál valóban megkönnyebbülést hozhat, de kinek? Mai szerelmi zálogként tett ígérete lehet-e számukra a kegyelem forrása? Linn Ullmann hétköznapi könnyedséggel tárja elénk az élet fájdalmas szépségeit, Johan reményekkel, álmokkal, apró titkokkal és jelentéktelen hazugságokkal átszőtt emlékeit, és esetlenségükben is elragadó emberi kapcsolatait. A drámai történetet némi humorral és iróniával teszi felejthetetlen olvasmánnyá a mai norvég irodalom élvonalába tartozó írónő. Linn Ullmann a New York Egyetemen szerzett diplomát angol irodalomból, és doktori kutatásait is ott kezdte el. 1990-ben visszaköltözött szülővárosába, Oslóba, ahol rövid idő alatt elismert újságíró lett. Ma már neves irodalomkritikus, külön rovattal Norvégia vezető napilapjában. Regényei a hazai díjakon túl meghozták számára a nemzetközi hírnevet is, műveit több mint 30 országban adták ki. Jelenleg is Oslóban él férjével és gyermekeivel. Könnyű kötet súlyos gondolatokkal. A "Kegyelem" nem az eutanázia mellett vagy ellen érvel, hanem nyomasztóan árnyalt képet fest egy félszeg férfiról, aki szeretne legalább méltósággal búcsút venni az élettől és a szerelemtől. The New York Times Kifogástalan mű […] Linn Ullmann különlegessé varázsolja a hétköznapi dolgokat. Frankfurter Allgemeine Zeitung Linn Ullmann könyve különleges élményt nyújt, akárcsak egy háromfelvonásos dráma [...] ahol a gyöngédség szörnyű, a könyörület pedig kíméletlen. Lire Nagyszerű mese a halálról és a kegyelemről [...] Rejtett ajtókat nyit meg bennünk. Nem igazán arról szól, hogy szembe kell nézni a halállal [...] inkább rámutat arra, hogy igazán élünk. Hufvudstadsbladet

N. M. Kelby - Végtelen ​csillagtér
Lucienne ​Kundera csillagász a fekete lyukakat kutatja. Anyja, Héléne szintén tudós, akinek titkokkal teli múltja sötétebb és nyugtalanítóbb, mint bármelyik rejtélyes jelenség az égbolton. Évtizedekkel korábban, a második világháború idején Héléne részt vett a Joliot-Curie házaspár atomkutatásaiban, majd megsebesült, és menekülnie kellett a németek által megszállt Párizsból. Évekkel később az új-mexikói Los Alamosban tűnt fel újra a csecsemő Lucienne-nel és titokzatos múltjával, amelyről soha nem beszélt. Amikor anya és lány újra Párizsba látogatnak egy tudományos konferenciára, hogy Lucienne átvegye a legújabb felfedezéséért járó tudományos kitüntetést, Héléne öngyilkosságot követ el. Lucienne eltökélten nekilát, hogy kibogozza az életüket lassan teljes egészében beszippantó fekete múltat és megértse az egyre nehezebbé váló jelent. Drámai, magával ragadó és tökéletesen kimunkált regény, mely íróját az élet legnagyobb titkainak kiváló mesélői közé emeli.

Isabell Zachert - Christel Zachert - Belli
Christel ​és Isabell Zachert könyve különös, fájdalmas csemege az olvasónak. És egyáltalán nem borzadva írom le ezt így - bár a naplóregény a halálról szól. Egy tizenötéves kislányról hirtelen kiderül, menthetetlen rákbeteg. Hogyan éli meg a remények és a végveszélyek hullámvasútját ő és családja, erről számol be az édesanya, aki barátnőként, szellemi társként, önfeláldozó ápolónőként kíséri és támogatja Isabellt a szenvedések árkain, melyekből nem tért még meg utazó. S mégis, ebben a könyvben mintha örökké vasárnap lenne, és mintha folyton friss takarók fehérsége villogna, és a kórházszag mennyei illat volna! Mi teszi a csodát?

Gavin Extence - Az ​univerzum és Alex Woods
Alex ​Woods jól tudja, hogy nem éppen átlagosan kezdődött az élete. Azt is sejti, hogy egy érzékfeletti képességekkel megáldott leányanya, az édesanyja, nem teszi rokonszenvessé az iskola rémei előtt. Tudja továbbá, hogy az életben a legképtelenebb dolgok megtörténhetnek – a fejét elcsúfító forradás tanúskodik erről. Azt azonban ő sem látta előre, hogy a mogorva, megözvegyült remetével, Mr. Petersonnal való ismeretsége barátság lesz. Az idős férfi arra tanítja, hogy az életben egyetlen nagy dobásunk van, és hogy ezért jól, a lehető legjobban kell dönteni. Így hát, amikor a tizenhét éves Alexet Doverben megállítják a vámtisztviselők 113 gramm marihuánával a kocsija kesztyűtartójában, meg egy urnával az utasülésen, miközben az egész ország felbolydult miatta, halálosan biztos abban, hogy jól döntött.

Michela Murgia - Accabadora ​- A lélekanya
Vajon ​miért vette magához Bonaria Urrai, az idős varrónő, Mariát? - kérdezgették egymástól Soreni lakói, de választ senkitől sem kaptak. Ha az öregasszony és a kislány végigment együtt a falun, rosszindulatú megjegyzések röpködtek a nyomukban, pedig együttélésüknek egyszerű magyarázata volt: Bonaria néni azért fogadta örökbe a kislányt, hogy felnevelje és örökösévé tegye, majd legyen mellette valaki, aki gondoskodik róla, amikor ő szorul támogatásra. Maria, aki egy özvegyasszony negyedik lányaként megszokta, hogy a gyerekek közt ő az ,,utolsó", nem győz csodálkozni, hogy az idős varrónő milyen odaadással és figyelemmel veszi körül, és otthont és jövőt kínálva fel neki. Mégis, ebben a feketébe öltözött öregasszonyban és végtelen csöndjeiben titok lappang: Maria észreveszi, hogy Bonaria néni egyes éjszakákon eltűnik, és ráérez, hogy a Néni valami - az élettel és a halállal kapcsolatos - ősrégi tudás birtokában lehet. Michela Murgia könyvének nyelvezete tömör és költői, melynek segítségével a regény tabutémáját leegyszerűsítés nélkül bontja ki. Megfelelő szavakat talál a jelen kérdéseihez is, miközben egy távoli világról, és annak titkos, belső egyensúlyáról mesél, mely világban a feltett kérdésekre még egyszerű és világos volt a válasz.

Covers_303849
Az ​élet kultúrájáért Ismeretlen szerző
1

Ismeretlen szerző - Az ​élet kultúrájáért
A ​Magyar Katolikus Püspöki Konferencia körlevele a bioetika néhány kérdéséről. A körlevél elkészítése két évig tartott, a püspöki konferenciát neves szaktudósok segítették a munkában, a tudományos alapú állásfoglalásban. A dokumentum megszületésében közreműködött Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Hámori József akadémikus, Kopp Mária, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója, Freund Tamás biológus, agykutató és Falus András, a Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet vezetője, valamint Harsányi Ottó teológus. A 147 oldalas, két nagy fejezetre osztott dokumentum a magzati fejlődés, a géntechnika, a klónozás, az őssejt-kutatás és az eutanázia természettudományos és erkölcsteológiai megvilágítását adja.

Révai Gábor - Beszélgetések ​az elmúlásról
Az ​én jelszavam, hogy ,,Halottnak kuss!". Ami alatt azt értem, hogy aki meghal, az ne szóljon bele, hogy mi lesz utána. Csányi Vilmos Az eutanázia egyértelműen pártolandó. Természetesen arra vigyázni kell, hogy ne öldössék az embereket ezzel az ürüggyel. Vekerdy Tamás Két elismert magyar gondolkodó és közéleti személyiség Révai Gábor írónak vallott az egyik legszemélyesebb és leginkább tabunak számító, de mindenkit foglalkoztató témáról: a halálról. Csányi és Vekerdy személyesen nem ismerik egymást, így megfontolandó, ugyanakkor gyakran provokatív nézeteik a kérdező közvetítésével, látatlanban csapnak össze. Bár a beszélgetések apropója az elmúlás, a két vitapartner az élet legnagyobb kérdéseit ugyanúgy érinti, mint azok hétköznapi vonatkozásait. És mi más is adhatna mindennek keretet, mint egy tartalmas beszélgetés?

Sumner Locke Elliott - Elmenőben
Tess ​Brackennek meg kell halnia. Nem azért, mert beteg, és nem is azért, mert agg - Tess Brackennek meg kell halnia, mert betöltötte hatvanötödik esztendejét. És az Egyesült Államok, amelyben Tess él - ezredünk utolsó évtizedében - eljutott a túlnépesedésnek arra a fokára, amely ellen már nemcsak születésszabályozással kell védekezni, hanem a hatvanöt éves lakosok kötelező "elaltatásával". Az Elmenőben félreérthetetlenül a máról szól: a jólét és a szervezettség mögött rejlő kietlenség, szeretetlenség, embertelenség, röviden: az elidegenedés - a ma valósága. Ezzel állítja szembe a szerző a múltat, Tess ifjúságát (vagyis a mai negyvenévesekét) ; nagy érzelmi telítettségű emlékekben idézi fel azt a világot, amely emberi tökéletlenségével és esetlegességével oly vonzónak tűnik a végleges elsivárosodás és szervezettség modern falansztervilágában. Sumner Locke Elliott ausztráliai származású író, jelenleg az Egyesült Államokban él. Regényeker ír; az Elmenőben negyedik könyve. Utópisztikus elemekben bővelkedő művei azonban nem sorolhatók egyértelműen a tudományos-fantasztikus irodalom skatulyájába: az ő utópiája az elviselhetetlenné torzult "modern" világ nagyon is reális magból kifakadó lázálma, figyelmeztetés a jelenben rejlő veszedelmekre.

Boda László - Emberré ​lenni, vagy birtokolni?
Emberré ​lenni, vagy birtokolni? Az Evangélium már régen föltette ezt a kérdést: "Mi hasznára van az embernek, ha az egész világot megszerzi is, de lelkének kárát vallja?" (Mt 16,25). Korunkban - főként Gabriel Marcel és Erich Fromm nyomán - hatalmas visszhangja van a "vagyok" és a "birtokolok" szembesítésének, melyet az erkölcsteológia hagyományosan a keresztény igazságosság keretében tárgyal, ma új szempontokkal gazdagítva. - A "lenni" igéhez kapcsolódik a test-lelki-szellemi értékekben kibontakozó emberség. Az öngyilkosság, a háború, a magzatelhajtás megannyi támadás a "lenni" ige ellen. A "birtokolni" pedig az ember ősvágyát fejezi ki, mely bűnös formájában a hiteles emberéletet fenyegeti. Mégsem arró van szó, hogy a "birtokolni" szót a "létezni" szó ellenségének tekintsük. Az Evangélium az anyagiakkal való helyes bánásmódra hívja fel a figyelmünket. A helyes értékrangsort azonban nem szabad szem elől téveszteni. Nem az ember van a pénzért, hanem a pénz az emberért. A birtoklásvágy eluralkodása a szerelmet és a házasságot is tönkreteheti. Mi tehát az értékek hiteles rangsora ebben? II. János Pál pápa többször is lerögzíti üzenetében, hogy embervoltunk megvalósítása fontosabb a birtoklásnál. Sokatmondó az üzenet, melynek igazsága átszövi ennek a könyvnek valamennyi alapkérdését: "Az ember többet ér annál,mint amije van"...

Tauno Yliruusi - Becsapni ​a halált
Egy ​idős finn házaspárról szól a finn író kisregénye. Torsti, a férj és Anni, a feleség egyszerű, a lehető leghétköznapibb emberek, és nem is történik velük semmi rendkívüli. Épp csak az, hogy a feleség rákos lesz, és a biztos halál elébe néz. Ekkor megkezdődik kettejük küzdelme, no nem a halál ellen, nem a túlélésért, hanem azért, hogy voltaképp felfoghassák, feldolgozhassák a dolgot. Az író nagyszerű művészettel mutatja be azt, hogy mit jelent közvetlen közelről szembenézni a halállal, amikor erre a szereplőkben sem vallási, sem intellektuális, sem mélypszichológiai, tanatológiai felkészültség nincsen. Hogyan lehet egészen normálisan, hétköznapian, banálisan meghalni? Kettejük közös öngyilkossága (az asszony megszökik a kórházból), a nagy irodalmi remeklések közé tartozik, épp "semmivel csináltsága" okán, mindennapisága miatt.

M. Scott Peck - A ​lélek tagadása
Öregedés, ​fájdalom, haldoklás. Olyan fogalmak ezek, amelyek minden embert foglalkoztathatnak, hiszen mindannyiunk életéhez hozzá tartoznak. Az eutanázia, a méltó halál sok véget nem érő vitára adott és ad alkalmat. Hol van a határ a gyilkosság, az öngyilkosság, a természetes halál és az eutanázia között? Az élet elvétele és a meghalni hagyás között? M. Scott Peck korunk egyik fő problémájának az elvilágiasodást tartja, a materialista világnézet eluralkodását, a lélek tagadását. Fájdalomkerülő, a halált és az öregedést elutasító kultúránk az eutanázia engedélyezésével nem csak szabad utat ad a visszaéléseknek, de megfosztja az embert a haldoklás ideje alatti tapasztalási folyamattól, élete egyik legintenzívebb fejlődési lehetőségétől.

Jodi Picoult - Lone ​Wolf
A ​life hanging in the balance.a family torn apart. The #1 internationally bestselling author Jodi Picoult tells an unforgettable story about family, love, and letting go. Edward Warren, twenty-four, has been living in Thailand for five years, a prodigal son who left his family after an irreparable fight with his father, Luke. But he gets a frantic phone call: His dad lies comatose, gravely injured in the same accident that has also injured his younger sister Cara. With her father's chances for recovery dwindling, Cara wants to wait for a miracle. But Edward wants to terminate life support and donate his father's organs. Is he motivated by altruism, or revenge? And to what lengths will his sister go to stop him from making an irrevocable decision? Lone Wolf explores the notion of family, and the love, protection and strength it's meant to offer. But what if the hope that should sustain it, is the very thing that pulls it apart? Another tour de force from Jodi Picoult, Lone Wolf examines the wild and lonely terrain upon which love battles reason.

Polcz Alaine - A ​halál iskolája
Ebben ​a könyvében elemzi, hogy mit tudnak a gyermekek a halálról, hogyan halnak meg hogyan viselkednek a szülők; mit jelent a család egészének a hosszú, gyógyíthatatlan betegség. Milyen feszültségek, konfliktusok lépnek fel; milyenek a patológiás és normális gyászreakciók. Az egyes esszék különböző időkben íródtak, átfedések előfordulnak, mindegyik önmagában is olvasható. Továbbá tükröződik az írás éveinek halálszemlélete is – ami egyúttal halálszemléletünk alakulásának is az útja.

Patricia Morris - Blue ​Juice
Offering ​a candid behind-the-scenes look at small-animal veterinary practices, Blue Juice explores the emotional and ethical conflicts involved in providing a "good death" for companion animals. Patricia Morris presents a nuanced ethnographic account of how veterinarians manage patient care and client relations when their responsibility shifts from saving an animal's life to negotiating a decision to end it. Using her own experiences and observations in veterinary settings as well as the voices of seasoned and novice vets, Morris reveals how veterinarians think about euthanasia and why this "dirty work" often precipitates "burnout," moral quandaries, and even tense or emotional interactions with clients. Closely observing these interactions, Morris illuminates the ways in which euthanasia reflects deep and unresolved tension in human-animal relationships. Blue Juice seeks to understand how practitioners, charged with the difficult task of balancing the interests of animals and their humans, deal with the responsibility of ending their patients' lives. Patricia Morris is Assistant Professor of Sociology at Drury University.

Filó Mihály - Az ​eutanázia büntetőjogi gondolkodásban
Az ​eutanázia vizsgálata különös élességgel mutat rá a jog teljesítőképességének határaira - a törvénykönyvek csak a mindennapok banális történéseit szabályozzák megnyugtatóan. Jogunkban áll-e saját halálunkról rendelkezni? Elvethetjük-e magunktól az életet, ha terhét már nem tudjuk tovább hordani?

Ramón Lucas Lucas - A ​bioetikáról mindenkinek
A ​bioetika mai problémái nem csupán a szakemberek szűk csoportját foglakoztatják: beszél róluk a parlamenti képviselő, az egyetemi tanár és a háziasszony, az orvos és a pap, az újságíró, a bolti eladó vagy az autószererlő - a bioetika mindenkié. Aki fogékony az emberi élet értékének kérdései iránt, nem kerülheti meg a következő problémákat: A gyermek ajándék, akit elfogadnak, vagy termék akit készítenek? Vajon minden elfogadható erkölcsileg ami technikailag megvalósítható? Bizonyos betegségek - például az Alzheimer-kór - gyógyításának jó célja feljogosít-e a humánembriókkal való kisérletezésre és elpusztításukra? Miért ne vessünk véget a szenvedésnek a "jó halállal", vagyis az eutanáziával? Könyvünk többek között a fenti, életbe vágó kérdésekre igyekszik mindenki számára érthető válaszokat adni.

Jodi Picoult - Lobo ​Solitário
Quando ​um lobo sabe que o seu tempo está a terminar e que já não é útil à sua alcateia, muitas vezes escolhe afastar-se. Morre assim afastado da sua família, do seu grupo, mantendo até ao fim todo o orgulho que lhe é próprio e mantendo-se fiel à sua natureza. Luke Warren passou a vida inteira a estudar lobos. Chegou inclusivamente a viver com lobos durante longos períodos. Em muitos sentidos, Luke compreende melhor as dinâmicas da alcateia do que as da sua própria família. A mulher, Georgie, desistiu finalmente da solidão em que viviam e deixou-o. O filho, Edward, de vinte e quatro anos, fugiu há seis, deixando para trás uma relação destroçada com o pai. Recebe então um telefonema alarmante: Luke ficou gravemente ferido num acidente de automóvel com Cara, a irmã mais nova de Edward. De repente, tudo muda: Edward tem de regressar a casa e enfrentar o pai que deixou aos dezoito anos. Ele e Cara têm de decidir juntos o destino do pai. Não há respostas fáceis, e as perguntas são muitas: que segredos esconderam Edward e Cara um do outro? Haverá razões ocultas para deixarem o pai morrer… ou viver? Qual seria a vontade de Luke? Como podem os filhos tomar uma decisão destas num contexto de culpa, sofrimento, ou ambos? E, sobretudo, terão esquecido aquilo que todo e qualquer lobo sabe e nunca esquece: cada membro da alcateia precisa dos outros, e às vezes a sobrevivência implica sacrifício. Lobo Solitário descreve de forma brilhante a dinâmica familiar: o amor, a proteção, a força que podem dar, mas também o preço a pagar por ela.

Jodi Picoult - Vienišas ​vilkas
Edvardui ​24-eri. Dėl nesutarimų su Luku, savo tėvu, jis prieš šešerius metus išvyko gyventi į kitą šalį. Netrukus šeimą paliko ir motina – ji nebeįstengė pakelti vienatvės, Lukui vis daugiau laiko skiriant didžiajai gyvenimo aistrai – vilkams. Su Luku liko gyventi tik paauglė dukra Kara, pykstanti ant brolio ir kaltinanti jį dėl šeimos iširimo. Tačiau vieną šaltą žiemos naktį įvykusi skaudi nelaimė priverčia vėl susirinkti išsibarsčiusios šeimos narius. Po autoavarijos Lukas nugrimzdo į komą, ir Kara su Edvardu turės priimti sudėtingą sprendimą dėl tėvo likimo. Kara vis dar laukia stebuklo ir tikisi, kad tėvas pabus iš komos ir pasveiks. Tačiau Edvardas nori nutraukti gyvybės palaikymo aparatų veiklą ir paaukoti tėvo organus. Kokį sprendimą priims ši prieštaravimų, emocijų ir akylai saugomų paslapčių draskoma šeima? Ar tokiomis aplinkybėmis išvis įmanoma teisingai nuspręsti? Ir kaip gyventi priėmus sprendimą? Galiausiai ar brolis ir sesuo prisimins tai, ką jiedu kadaise pamiršo, bet ko niekada nepamiršta tėvo taip mylėti vilkai – kad kiekvienam gaujos nariui gyvybiškai reikalingas kitų narių palaikymas, nes vienam išgyventi neįmanoma, ir kad išlikimas kartais reiškia pasiaukojimą.

Jodi Picoult - Vlk ​samotář
Když ​vlk v divočině ví, že nadešel jeho čas, že už své smečce není k užitku, rozhodne se vytratit. Zachová si hrdost a zemře tak, jak žil. Lidé takové štěstí nemají. Luke Warren strávil celý život výzkumem života vlků, dokonce s nimi nějakou dobu i žil – rozumí jim lépe než vlastní rodině. Když po vážné dopravní nehodě upadne do komatu, musí o jeho osudu rozhodnout Edward a Cara, jeho již dospělé děti, kteří jsou tak nuceni se znovu konfrontovat s mužem, kvůli němuž Edward utekl z domova – ale který stále zůstává jejich otcem. Rázem si oba musí pokládat otázky, na něž neexistují jednoduché odpovědi, ale které zodpovězeny být musí. Jaké motivy vedou jejich rozhodnutí nechat otce zemřít, nebo ho naopak udržovat při životě na přístrojích? Co by chtěl on sám? A jaká tajemství před sebou Edward s Carou skrývají? Nový kontroverzní titul světově úspěšné autorky a hvězdy současného psychologického románu Jodi Picoultová.

Jodi Picoult - Voor ​de wolven
Wanneer ​een wolf niet langer van nut is voor zijn roedel, sluipt hij weg om alleen te sterven. Jodi Picoult kruipt in de huid van haar personages die voor onmogelijke keuzes worden gesteld. De lezer kan niet anders dan zich afvragen: wat zou ik doen in deze situatie? Luke Warren heeft zijn leven lang wolven bestudeerd in de bossen van Canada. Hij begrijpt hen beter dan zijn eigen gezinsleden. Op een nacht krijgt hij een auto-ongeluk en belandt dodelijk gewond in het ziekenhuis. Zijn volwassen zoon Edward en zijn puberdochter Cara beslissen samen over het lot van hun vader. Moeten ze wachten tot Luke uit zijn coma ontwaakt? Of mag hij waardig sterven? 'Een geweldige pageturner over een meeslepend onderwerp.' Kirkus Reviews 'Picoult schrijft met een uitzonderlijke begaafdheid en zonder pretenties.' Stephen King

Jodi Picoult - La ​solitudine del lupo
Dopo ​anni di lontananza, Edward Warren è costretto a tornare a casa: il padre Luke, etologo esperto di lupi, ha avuto un incidente gravissimo e si trova in uno stato di coma irreversibile. Diversamente dalla sorella minore Cara, che era con il padre al momento dell'incidente, Edward è convinto che la scelta più giusta sia quella di porre fine allo stato vegetativo di Luke. Ma il conflitto con la sorella su un argomento così terribilmente difficile risveglia in Edward anche i fantasmi del passato, l'ultima discussione con il padre dopo la quale aveva interrotto ogni rapporto, e l'emergere di segreti inconfessabili nel momento di maggior vulnerabilità della famiglia che, come un branco di lupi, cerca di sopravvivere.

Allan Hall - Új ​Frankensteinek
Dr. ​Jack Kevorkian, csak úgy hívják Doktor Halál, orvosi esküjét megszegve gyógyíthatlan betegeket pusztít el; dr. Karl Babor a treblinkai náci "embervágóhíd" orvosa később az etióp császár udvarában tűnik fel; Paul Vickers, az ismert orvos rák elleni gyógyszerrel teszi halálos beteggé feleségét; Klaus Fuchs, az atomtudós sorra kiadja az amerikai és angol atomkutatási eredményeket az oroszoknak. Orvosok, tudósok, ápolók, akik a modern kor eszközeivel érvényesítik gonoszságukat. Mi mozgatja őket? Megszállottság? Tévhitek? Nyereségvágy? Kötetünk a huszadik század nyolc kegyetlen alakját mutatja be, feltárva megdöbbentő bűneseteket, lefestve az okokat és szándékokat. Olyan megtörtént eseményekről olvashatunk, amelyek megrendítették a világ közvéleményét, amelyek megtörténte ma is rémülettel tölti el az embereket, hiszen az áldozatok legtöbbször jóhiszemű emberek voltak, olyanok, akik megbíztak orvosukban, férjükben, barátjukban.

Covers_242467
Bioetika Ismeretlen szerző
4

Ismeretlen szerző - Bioetika
A ​könyv a bioetika alapvető témáit veszi sorra, olyan problémákat tárgyal, mint az élet kezdete és vége, ennek kapcsán az abortusz, a mesterséges megtermékenyítés, a klónozás, a szervátültetés és az eutanázia. A kötet elsősorban orvosoknak és betegeiknek, végeredményben mindazoknak íródott, akik a szenvedő ember méltóságát mélyebben meg akarják ismerni. A könyv együttgondolkodásra hív. Az orvosi-technikai fejlődés új etikai kérdéseire orvos és teológus szemmel, közérthetően de kellő tudományos alapossággal keresik a választ a szerzők.

Jodi Picoult - Magányos ​farkas
Az ​igazi kérdés nem is az, miért vonultam ki a világból. Sokkal inkább az, hogy mi vett rá a visszatérésre. A tizenhét éves Cara és neves farkasszakértő édesapja autóbalesetet szenved. A férfi kómába esik, a család élete örökre megváltozik. A fekete bárányként kezelt Edward is kénytelen hazatérni önkéntes száműzetéséből, hogy egyedüli nagykorú családtagként rendezze apja hátrahagyott ügyeit. A volt feleség időközben új családot alapított, de most neki is szembe kell néznie a múlt elvarratlan szálaival. Hármuknak kell meghozni a végső döntést, de van-e joguk istent játszani egy olyan időben, amit hosszú évek sérelmei árnyékolnak be? Hűtlenség, hazugságok, magány és kirekesztettség, ezekkel kell szembesülniük Jodi Picoult hőseinek, mielőtt határoznak életről és halálról…

Pablo Urbányi - Naplemente ​szimptóma
Kétségtelen, ​hogy minden regénynek - ha jó akar lenni - az életről kell szólnia. Én ebben az esetben fordítva csináltam: nem az életről és annak végéről szól, hanem az életről és annak kezdetéről. Egy gyermek története, mondhatni, hogy egy életé, ami lehetett volna. Az, ami történt vele, és az, hogy miként ment keresztül olyan dolgokon, amelyek megnehezítették a létét. Ez volt a szándékom, meg az, hogy olyan témákról írjak, amelyekről félnek beszélni. Ilyen az eutanázia. Sok szó esik róla, de nagyon kevés az éppen csak megszületett vagy kiskorú gyermekek eutanáziájáról. Ezt a problémát járom körül.

Joni Eareckson Tada - Élet ​és halál dilemmája
Joni ​megrendítő történetét saját vallomásából ismerhették meg a magyar olvasók. Tizenhét éves korában fejesugrás közben balesetet szenvedett, és megbénult a vállától lefelé. „Joni” című könyvében megrázóan írja le küzdelmét a betegséggel, bénult szervezetével, s talán ennél is fájdalmasabb és nehezebb harcát a kétségbeeséssel, a kilátástalansággal. A testi-lelki szenvedés éjszakájában végül is Istenbe vetett hite adott erőt ahhoz, hogy megtalálja élete értelmét, és megnyugvással, sőt növekvő derűvel tudja elfogadni sorsát. Huszonöt év telt el azóta: a bénultság korlátai ellenére boldog és termékeny időszak Joni életében: Férjhez ment, szép családi körben él, írásaival, filmjével és széleskörű tevékenységével pedig sokakat segít abban, hogy megtalálják Istent és életük értelmét; Az utóbbi néhány évben azonban romlani kezdett egészségi állapota. Ismét szembe kellett néznie a kérdéssel: hogyan tudja vállalni a küzdelmet a bénasággal s következményeivel? Közben pedig egyre több országban vetik fel a kérdést sok helyütt a törvényhozás szintjén is—, hogy jogában áll-e bárkinek is önként választani az eutanáziát, vagy hozzásegíteni a haldoklókat haláluk siettetéséhez. Ezért írta meg ezt a könyvét Joni az eutanázia ellen. Mélységes istenhitből táplálkozó állásfoglalását saját életének példája, személyes tanúságtétele teszi hitelessé és meggyőzővé. Könyve nagy segítséget nyújthat mindazoknak, akik saját életükben vagy szeretteikében szembenéznek az élet és a halál végső kérdéseivel.

Priscille Sibley - The ​Promise of Stardust
Filled ​with grace, sensitivity and compassion, The Promise of Stardust is an emotionally resonant and thought-provoking tale that raises profound questions about life and death, faith and medicine, and illuminates the power of love to divide and heal a family in the wake of unexpected tragedy "In this brave novel, a family making choices about death with dignity finds themselves in uncomfortable opposition...explores with compassion and insight, how political and personal needs align and shift." -Randy Susan Meyers, author of The Murderer's Daughters Matt Beaulieu was two years old the first time he held Elle McClure in his arms, seventeen when he first kissed her under a sky filled with shooting stars, and thirty-three when he convinced her to marry him. Now in their late 30s, the deeply devoted couple has everything-except the baby they've always wanted. When an accident leaves Elle brain dead, Matt is devastated. Though he cannot bear the thought of life without her, he knows Elle was afraid of only one thing-a slow death. And so, Matt resolves to take her off life support. But Matt changes his mind when they discover Elle's pregnant. While there are no certainties, the baby might survive if Elle remains on life support. Matt's mother, Linney, disagrees with his decision. She loves Elle, too, and insists that Elle would never want to be kept alive on machines. Linney is prepared to fight her son in court-armed with Elle's living will. Divided by the love they share, Matt and Linney will be pitted against each other, fighting for what they believe is right, and what they think Elle would have wanted resulting in a controversial legal battle that will ultimately go beyond one family . . . and one single life.

Kollekciók