Ajax-loader

'diáklázadás' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Jonas Jonasson - A ​százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt
Egy ​svéd kisvárosban, az idősek otthonában születésnapi ünneplésre készülnek: az otthon lakóját, a százéves Allan Karlssont akarják felköszönteni - el tudnak képzelni ennél érdektelenebb kezdést? Pedig ez a ravasz Jonasson bizony így kezdi kalandregényét, hogy aztán átcsapjon egy teljesen kiszámíthatatlan és végtelenül vicces ámokfutásba, amelynek minden egyes fordulata elismerő csettintésre készteti az olvasót, és minden bekezdésben ott van legalább egy, de inkább több ütős poén. Nem hiába vásárolták meg a könyvet egy év alatt majd´ nyolcszázezren a kilencmilliós Svédországban, és jelenik meg harminc nyelven szerte a világon.

Gilbert Adair - Álmodozók
Világszerte ​nagy sikert arató könyv, melyből Bernardo Bertolucci készített hasonló kritikai elismeréssel fogadott filmalkotást. Gilbert Adair regénye 1968 tavaszán játszódik, Párizsban. A város ébredezik téli álmából, s a levegőben ott a társadalmi és politikai megújulás titokzatos szelleme... Théo azonban ikertestvérével, Isabelle-lel és amerikai barátjukkal, Matthew-val együtt, csak egy másik fajta, függőséget okozó álomra tud gondolni: a Cinémathcque Française-be járnak filmet nézni. Mozimán társaikkal együtt estéről estére elfoglalják helyüket a legelső sorban, és telhetetlenül bámulják a hatalmas, fehér vásznon villódzó képeket. Amikor a francia kormány a Cinémathcque bezárásával megfosztja őket állandó programjuktól, Théo, Isabelle és Matthew lassanként tulajdon, hermetikusan zárt világába vonul vissza, a rögeszmés játszmák, megpróbáltatások, megalázások és szexuális játékok levegőtlen univerzumába, amelyben ugyanolyan nem-törődömséggel szabadulnak meg ruháiktól, mint gátlásaiktól. A szédítő szabadesésnek csak az vet véget, hogy a külvilág tragikus módon betör lefüggönyözött lakásukba, s az elmebajt még nagyobb tébollyal tetézi.

Book
elérhető
20

Isamu Fukui - Truancy
A ​Város háborúban áll. Az egyik oldalon a Törvénybehajtók, a másik oldalon... gyerekek. Olyan gyerekek, akik nem riadnak vissza a haláltól, mert nem volt gyermekkoruk. Ők a TRUANCY. Tack egy átlagos diák; tanárai kínozzák, szülei elhanyagolják, barátai nincsenek. Egy nap a húga szörnyű baleset áldozata lesz, és Tack megesküszik, hogy bosszút áll érte. Új világba kerül, ahol tanítómestere, Umasi erőt próbáló feladatok elé állítja, miközben kiképzi a rá váró élet-halál harcra. Miután csatlakozik a lázadó truantokhoz, esküdt ellensége egyben a vezére is lesz, és miközben Tack felveszi a harcot a Törvénybehajtók csapataival, csak arra vár, hogy leszámoljon Zyiddal... Isamu Fukui tizenhárom évesen már jelentős díjakat nyert írásaival. A TRUANCY-trilógia első könyve idén több mint húsz országban jelenik meg. Jelenleg a folytatáson dolgozik. Mintha _A legyek ura_ és a _Battle Royale_ ütéserejét sűrítette volna egy könyvbe. Fergeteges és akciódús utópia, amely egy totalitárius rendszer elnyomása alól kitörni vágyó szervezet elkeseredett és véres lázadásának állít emléket egy olyan világban, ahol a leszámolás, a bosszú, az árulás nagyon is valóságos, túlontúl is az...

Murakami Haruki - Norvég ​erdő
A ​Beatles Norvég erdő című legendás dala Toruban felidézi az első szerelem emlékét, azt az időszakot, amikor beleszeret elvesztett barátja szerelmébe, Naokóba. Egyszeriben visszacsöppen a húsz évvel korábbi Tokióban töltött diákéveibe, abba az életbe, amelyet viharos barátságok, szeszélyes fellángolások és szakítások, alkalmi szeretkezések, érzelmi zűrzavarok, veszteségek és beteljesületlen vágyakozások tettek emlékezetessé. Újraéli a találkozást a szókimondó, öntörvényű lánnyal, Midorival is, aki a felnőtté válás határán arra késztette, hogy válasszon múlt és jövő között. Könnyednek tűnő, rafinált történetében Murakami megidézi az 1960-as évek diáklázadásainak hangulatát, a szabad szerelem, a nagy ivászatok, az élvezetek kamaszos, provokatív hajszolásának popzenés világát. Ám a felszín alatt leheletfinom érzékenységgel ír életről, halálról, és a felnőtté válás mélypontjai és magaslatai közt hányódó fiatalság sebezhetőségéről.

Isamu Fukui - Truancy ​Origins
Fifteen ​years ago, the Mayor of the Education City was presented with an unwelcome surprise by his superiors: twin six-month-old boys. As the Mayor reluctantly accepted the two babies, he had no way of knowing that they would change the city forever... Raised in the comfort of the Mayoral mansion, Umasi and Zen are as different as two brothers can be. Umasi is a good student; Zen an indifferent one. They love their adoptive father, but in a city where education is absolute, even he cannot keep them sheltered from the harsh realities of the school system. But when they discover that their father is responsible for their suffering, affection turns to bitterness. Umasi and Zen are thrust onto two diverging paths. One will try to destroy the City. The other will try to stop him.

Haruki Murakami - La ​ballade de l'impossible
Dans ​un avion, une chanson ramène Watanabe à ses souvenirs. Son amour de lycée pour Naoko, hantée comme lui par le suicide de leur ami, Kizuki. Puis sa rencontre avec une jeune fille, Midori, qui combat ses démons en affrontant la vie. Hommage aux amours enfuies, le premier roman culte d¿Haruki Murakami fait resurgir la violence et la poésie de l¿adolescence.

Haruki Murakami - Norwegian ​Wood
When ​he hears her favourite Beatles song, Toru Watanabe recalls his first love Naoko, the girlfriend of his best friend Kizuki. Immediately he is transported back almost twenty years to his student days in Tokyo, adrift in a world of uneasy friendships, casual sex, passion, loss and desire - to a time when an impetuous young woman called Midori marches into his life and he has to choose between the future and the past.

Isamu Fukui - Truancy ​City
As ​a new threat arises from outside the walls of the City, the warring Truants and Educators must join forces or be destroyed. The fate of the City is determined at last in this long-awaited conclusion to the Truancy trilogy.

Pálfy József - Buzási János - Vámos Imre - Lázadó ​diákok Párizsban, Rómában, Nyugat-Berlinben
A ​munkásosztály már harcra kelt felszabadulásáért. És nem szabad megfeledkezni arról, hogy ez a nagy harc nagy kötelezettségeket ró rá, hogy nem szabadíthatja fel magát, ha az egész népet nem szabadítja meg a zsarnokságtól, hogy neki kell elsősorban és mindenkinél inkább reagálnia mindenféle politikai tiltakozásra, s neki kell azt minden módon támogatnia. Művelt osztályaink legjobb képviselői bebizonyították és a kormány által halálra kínzott forradalmárok ezreinek vérével megpecsételték azt a tényt, hogy képesek és készek lerázni csizmájukról a burzsoá társadalom porát, és a szocialisták soraiba lépni. És az a munkás, aki közömbösen tudja nézni, hogy a kormány katonaságot küld a tanulóifjúság ellen, nem méltó a szocialista névre. A diák segítségére sietett a munkásnak - a munkás köteles a diák segítségére sietni." Ezek a szavak Lenin: "Katonának adtak 183 diákot" című cikkéből valók, amely 1901 februárjában jelent meg az "Iszkrá"-ban. Előzménye az 1900-1901-es tanévben Oroszországban kibontakozott diákmozgalom volt, amely egyetemi követelésekért, egyszersmind forradalmi politikai követelésekért harcolt. 183 kijevi diákot kényszerrel soroztak be katonának, büntetésül egy diákgyűlésen való részvételért. Ez adta a közvetlen lökést tüntetések és sztrájkok sorozatának kirobbanásához.

Isamu Fukui - Truancy ​(angol)
In ​an alternate world, in a nameless totalitarian city, the autocratic Mayor rules the school system with an iron fist, with the help of his Educators. Fighting against the Mayor and his repressive Educators is a group of former students called the Truancy, whose goal is to take down the system by any means possible—at any cost. Against this backdrop, fifteen-year-old Tack is just trying to survive. His days are filled with sadistic teachers, unrelenting schoolwork, and indifferent parents. Things start to look up when he meets Umasi, a mysterious boy who runs a lemonade stand in an uninhabited district. Then someone close to Tack gets killed in the crossfire between the Educators and the Truants, and Tack swears vengeance. To achieve his purpose, he abandons his old life and joins the Truancy. There, he confronts Zyid, an enigmatic leader with his own plans for Tack. But Tack soon finds himself torn between his desire for vengeance and his growing sympathy for the Truants…. Isamu Fukui wrote Truancy during the summer of his fifteenth year. The author’s purpose is not just to entertain, but to make a statement about the futility of the endless cycle of violence in the world as well as the state of the educational system. And, as he put it, “I need to be in school myself if I want to write about it.”

Kollekciók