Ajax-loader

'építészet' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Horváth Vera - Az ​indiai művészet évezredei
Kit ​nem ejt ámulatba India meseszerű, egzotikus világa? Kit nem kápráztat el az indiai művészet gazdagsága? Milyen társadalmi, ideológiai, művészeti forrásokból merített ez a művészet? Melyek fejlődésének főbb állomásai, milyen emlékek tanúskodnak a rég- és a közelmúlt nagy művészeti stílusairól? Kötetünk ezekre a kérdésekre igyekszik választ adni - annak tudatában, hogy az olvasó csupán bepillantást nyerhet e sokszínű világba. Mint a cím is jelzi, az indiai művészet évezredeit kísérjük nyomon; az i. e. 3. évezredtől, a kezdetektől a XVIII. századig, a gyarmatosítás koráig. Gink Károly felvételei India legszebb építészeti, szobrászati, festészeti és iparművészeti alkotásaival ismertetnek meg. i Vissza

Covers_396443
4

Ismeretlen szerző - Az ​építészet nagy pillanatai
Hogyan ​jött létre a modern város a több mint hatezer éves fejlődés eredményeképpen? Melyek a fejlődés legjelentősebb állomásai - a régi időktől a jelenig? Milyen változások tükröződnek az épületekben, a technikában és a funkciókban? Ezekre és még számos kérdésre találhatunk választ a kötetben.

Gervers-Molnár Vera - A ​középkori Magyarország rotundái
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Benedek István Gábor - Földalatti-történet
A ​budapesti földalatti villamosvasút csaknem évszázados történetéről, a metróépítés heroikus és veszedelmes pillanatairól szól ez a könyv. Nem is annyira a legkorszerűbb tömegközlekedési eszközök egyikének műszaki, gazdasági, urbanisztikai vonatkozásaival ismerteti meg az olvasót, hanem tegnapi és mai önmagunk életet, az ötvenes évek társadalmának megannyi felemelő és szomorú pillanatát, az utóbbi harmincöt év Magyarországának sok küzdelmét és örömét állítja elénk.

Henszlmann Imre - Kassa ​Városának ó Német Stylű Templomai
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Fülep Ferenc - Bachmann Zoltán - Pécs ​- Ókeresztény mauzóleum
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Covers_454572
Kalocsa ​- Székesegyház Ismeretlen szerző
1

Ismeretlen szerző - Kalocsa ​- Székesegyház
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Gerő László - Történelmi ​városrészek
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Mátó Gyula - Miből ​építsem...?
A ​könyv részletes műszaki tartalmával hasznos szakkönyv építőmérnökök és építészek számára, de ajánlható szakmájuk iránt elkötelezett építőanyag-kereskedőknek is, mert a Magyarországon gyártott terméktípusok mindegyikéről információt nyújt a gyártók megnevezésével. A kerámia termékek szerelmesei is számos hasznos és új tudnivalóval gazdagodhatnak a könyv olvastán.

Kószó József - Lépcsők
Sok ​fotóval és mindenekelőtt megvalósult, korszerű lépcsők bemutatásával kíván ötleteket és tanácsokat adni az olvasónak a megfelelő lépcső kiválasztásához; ugyanakkor szakszerű ábráival és magyarázataival nagy segítséget nyújthat a tervezéshez és a megvalósításhoz is.

Ráday Mihály - Unokáink ​sem fogják látni
A ​mi városaink nagyjából a múlt század második felében és e század elején épültek olyanná, amilyennek ma látjuk őket. Nekünk ezt "kellene" szeretni, nem csak letűnt korok néhány "több csillagos" épületét. Miközben csodáljuk, szeretjük, mutogatjuk az Országházat, az Operát, a Halászbástyát, lebontjuk, átalakítjuk vagy sorsára hagyjuk ugyanannak a kornak, ugyanazoknak az építészeknek, ugyanannak az ízlésnek a többi teremtményét, a lerobbant, öreg, pesti házakat. A városvédő munka, amelyre a televízióból próbálom felhívni a figyelmet, és amiért ezt a könyvet is írtam, mindannyiunk érdeke. Hiszen olyan városban élni amely "csak" praktikus, célszerű, modern - unalmas.

James Patrick Kelly - Ha ​elvakít a nap
A ​hírvivők - az idegen - üzenetet hoztak a Földre: egy olyan új vallási filozófiát, mely képes megszüntetni az emberi agresszivitást. Egy messzi bolygón, a Teaquának, a chanik halhatatlan uralkodójának meg kell halnia, hogy népe beolvadhasson a hírvivők nemzetközösségébe, és ő bekerülhessen a tágabb Univerzumba. Phillip Wing, a kitűnő építész a "Világ Nyolcadik Csodájának" megtervezője a kiválasztott az uralkodóhoz méltó oltár megépítésére. Hogy szembenézhessen élete legnagyobb kihívásával, el kell hagynia a Földet, valamint emberi külsejét is fel kell áldoznia. Az új bolygón szerelemre ébred egy különös külsejű lény iránt, s a rejtélyek, meglepetések közben fokozatosan megvilágosodást nyer. "Fordulatos, megindító, hátborzongatóan hatásos történet az árulásról, az átváltozásról és a megismerhetetlenről." Kim Stanley Robinson

Walter Meyer-Bohe - Lépcsők ​tervezése és kivitelezése
Az ​épületen belüli lépcsők saját kezű kialakításához tanácsokat adó kötet történelmi visszapillantással kezdődik, majd a szerző - a sorozat hagyományainak megfelelően - a Szakismeret alapjait rögzíti: a tervezés szempontjait, a méretezés tudnivalóit, a használatos fogalmak meghatározását, vonatkozó előírásokat, biztonsági követelményeket és az alapvető számítások módját. A második rész az Anyagismeret, itt a lépcsők építésénél használt fa- és kőfajták leírása található; az előismeretek utolsó része pedig a Szerszámismeret. A szerző ezután bemutatja A lépcsők fajtáit és elhelyezésüket, leírja a félfordulatos, nyergelt, ívelt, oszlopos típusokat, a pofák és konzolok kialakítását, a biztonságos korlátok készítését stb. Az utolsó rész, a Gyakorlati példák pedig nyolc lépcsőtípus elkészítéséhez, illetve a régi lépcsők javításához ad munkamenet-leírást. A sorozat metódusának megfelelően sok-sok fénykép és magyarázó ábra, műszaki rajz és remek enteriőr fotó ad eligazítást, ezekhez csatlakoznak a pontokba szedett utasítások, tanácsok, figyelmeztetések stb. A reklámokkal is megtűzdelt kiadvány - az ezermester hajlamú, vállalkozó kedvű barkácsolók, építkezők és lakásfelújítók figyelmére érdemes, egyszóval nem igényel olyan szakmai ismereteket, mint Kószó József hasonló tárgyú könyve.

Andor Béla - Armuth Miklós - Bonifert György - Dési Albert - Építési ​műszaki ellenőrök kézikönyve
A ​könyv az építtető, a kivitelező és az építési műszaki ellenőr elengedhetetlen segítője, az évtizedek óta hiányzó, a szakma gyakorlásával kapcsolatos, a mai technikai, műszaki, gazdasági, jogi, szabvány- és minőségügyi, stb. követelményeket tartalmazza. A könyv szerves részét, mellékletét képező CD-ROM-on az építőiparral, a műszaki ellenőri tevékenységgel kapcsolatos legfontosabb jogszabályok, valamint az építőiparra vonatkozó hatályos szabványok felsorolása, száma és megnevezése szerepel. A CD-ROM adatállományának aktualizálása a későbbiekben az interneten keresztül történik. A szerzők neves szakemberek, hazánk építési-műszaki, gazdasági, jogi, kivitelezői, oktatói életének elismert személyiségei. A több mint 600 oldalas szakmai újdonságnak számító kézikönyv nélkülözhetetlen segédeszköze valamennyi építőiparral kapcsolatos szakembernek.

Csatlósi László - Belső ​terek
Értelmes, ​modern fiatalnak lenni és megpróbálkozni a művészet valamelyik ágával - csaknem egyet jelent. Van, aki verset ír, van, aki zenél - Bachot vagy beatet -, és van, aki a képző- és iparművészet egy-egy ágában kísérletezik. Ez a sorozat - a Műhelytitkok - az utóbbiakhoz szól. Minden kötetünk szerzője fiatal művész: festő, építész, textiltervező, grafikus, keramikus, bábkészítő és így tovább. Írásainkban nemcsak az adott művészeti ág történetét és esztétikáját foglalják össze, hanem saját érzéseikről, terveikről is vallanak, s - nem utolsósorban - hasznos, sehol másutt nem található tanácsokat adnak: hogyan fejlesztheti ki az olvasó a benne szunnyadó képességeket?

Michael Balík - Nedves ​falak kiszárítása, nedvesedés megelőzése
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Ayn Rand - Az ​ősforrás
A ​huszadik század egyik meghatározó irodalmi alkotása, Az ősforrás 1943-as megjelenése óta töretlen népszerűségnek örvend. A romantikus és filozofikus mű az 1930-as évek pezsgő időszakában, New York világvárossá válásának idején játszódik. Főhőse, Howard Roark, az alkotó szellemű, megalkuvást nem tűrő építész fáradhatatlanul harcol mindazok ellen, akik alávetik saját énjüket mások akaratának. Megingathatatlan személyiségének és kiállásának köszönhetően folyamatosan konfliktusokba keveredik riválisaival, leginkább az ambiciózus Dominique Franconnal, aki mindent megtenne azért, hogy háttérbe szorítsa őt. Rand nagyszabású regénye óda az individualizmushoz mint az előrelépés nélkülözhetetlen alapeleméhez, és az egyénhez, amely az emberi haladás mindenkori ősforrása… A szerző a következőképpen foglalta össze írásaiban is megnyilvánuló gondolatvilágát: „Filozófiám, lényegét tekintve, azon az elképzelésen alapul, miszerint az ember hősi lény, aki élete erkölcsi céljának saját boldogságát tekinti, legnemesebb tevékenységének alkotó teljesítményét tartja, és akinek egyetlen abszolútuma az értelem.”

Covers_269626
Finta Ismeretlen szerző
5

Ismeretlen szerző - Finta
Finta ​József neve fogalom a mai magyar építészetben, korunk Budapestjének képét meghatározó, a város kitüntetett pontjain álló épületei révén. Az elmúlt negyedszázadban ő építette a legtöbb szállodát és irodaházat a fővárosban, melyek folyamatosan megosztották a közvéleményt és a kritikát egyaránt - tömegeikkel, anyagaikkal és újszerű megoldásaikkal. A közel negyvenéves munkásságáról először jelenik meg összefoglaló kötet.

Bárth János - Magyar ​népi építészet
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Ismeretlen szerző - Magyarország ​építészetének története
Magyarország ​építészetének teljes köru bemutatására törekszik ez a kötet a római kortól napjainkig. Felvázolja a fontosabb történeti és kulturális mozzanatokat: bemutatja a templomokat és várakat, a középületeket és lakóházakat, a városrendezés jeles teljesítményeit. Kik voltak a jelentosebb egyházi és foúri építtetok? Hogyan muködtek a céhek? Milyen módon jutottak el Magyarország területére a különféle építészeti stílusok Európa más térségeibol? Hogyan módosultak a helyi viszonyok között? Miként törekedtek az újító szándékú építészek a sajátos magyar formanyelv megteremtésére? A szerzok minden korszakban az ország akkor létezo területi viszonyait vették figyelembe. A kötetet másfélszáz rajz és több mint 200 fekete-fehér és színes fénykép mellett térképek teszik szemléletessé. A jegyzetek és a gazdag bibliográfia az építészettel elmélyülten foglalkozók, a leendo szakemberek és az érdeklodo olvasók számára egyaránt hasznos eligazítást nyújtanak.

Dercsényi Balázs - Kaiser Ottó - Koppány Tibor - Magyar ​várak
A ​magyar kastélyokat bemutató kötetnek méltó párja az a könyv, amely a hajdani magyar várakat mutatja be. A környező országok emlékeihez képest kevés várunk maradt, amint a Himnusz is mondja "Vár állott most kőhalom" A várak zöme nem is a török háborúk áldozata lett, hanem azé a bécsi kormányintézkedésé, amely elrendelte a felrobbantásukat, hogy ne válhassanak a nemzeti ellenállás fészkévé. A romantikus történetektől övezett várromok mindig vonzották a költők-írók és az olvasók fantáziáját, mint ahogy a műemlékeket bemutató könyveknek is megvan a maguk vásárlóköre. A könyv tagolása a kastélyokról szóló kötetéhez hasonló: a bevezetés a régi Nagy-Magyarország várait tekinti át, a színes képekkel illusztrált rész a mai idők turistájának nyújt útmutatást. 2001.

Maximilian Bernhard - 1000 ​építészeti csoda
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Suzanne Bosmann - Catherine Cullen - Tony Hare - Elain Harwood - Michael Rapoport - London
A ​Corvina kulturális útikönyvei azoknak szólnak, akik utazásaik során elsősorban egy város kultúrájára, kulturális életére, kulturális örökségére, történetére, építészetére, múzeumaira kíváncsiak. Ezek a könyvek egy enciklopédia tudásanyagával, megbízhatóságával és világos szerkezetével segítik az olvasót, hogy könnyen megtalálja, amit keres. A gazdag képanyag elénk varázsolja a várost: a maguk nemében páratlan fotók és ragyogó illusztrációk érthetőbbé, élményszerűvé teszik a szövegeket, amelyeket a legjobb szakemberek írtak a város történetéről, növény- és állatvilágáról, a londoni élet sajátosságairól, az építészeti emlékekről, a múzeumokról és műremekekről. Külön érdekessége a kulturális útikönyveknek, hogy írók és festők szemével is láttatják az adott várost. Ismeretátadás és gyönyörködtetés – olyan páros ez, ami megmozgatja a képzeletet, felkelti a vágyat a város felfedezésére.

Granasztói Pál - Az ​idő és a művek
A ​legújabb - válogatott - kötetében megtalálhatóak mind az építőművész-, mind az esszéista-, mind a szépíró-Granasztói legkiválóbb írásai. Az idő és a művek olvasója a szerző társaságában bejárhatja fővárosunk legjellegzetesebb kerületeit: elábrándozhat a budai Vár zegzugos utcácskáinak öreg házai között, megismerkedhet a Belváros egykori és mai életével, kisétálhat most épülő lakótelepeinkre, a szalag- és toronyházak közé, s elgondolkodhat, vajon milyen lesz a következő évezred Budapestje, miben múlja majd fölül a mait; választ kaphat a hazai településtudomány fejlődésével és módszertanával kapcsolatos legfontosabb kérdésekre, és bepillantást nyerhet a modern építészet és urbanisztika konkrét feladataiba és gondjaiba.

Zádor Mihály - Az ​építészet története - Középkor / Romanika
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

B. Szűcs Margit - Az ​építészet története - Újkor / Reneszánsz
A ​kötet tartalmából: A XV. század - quattrocento - építészete; A XVI. század - cinqueccento - építészete; A reneszánsz elterjedése Európában.

Szentkirályi Zoltán - Az ​építészet története - Újkor / Barokk
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Vörös Győző - Egyiptom ​templomépítészete az egyiptomi magyar ásatások fényében
A ​szerző jubileumi könyvében az 1907. január elsején megkezdődött egyiptomi magyar műemlékfeltárások első évszázadának az eredményeit összegzi, amely négy tudományos generáció kilenc régészeti misszióját jelenti.

Rubovszky András - A ​hetven éves Hotel Gellért
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Marosi Ernő - Magyar ​falusi templomok
Számunkra ​ma a falu mindenekelőtt közigazgatási fogalom. Lényegében azt jelenti, amit a hivatalosabban hangzó község szó is kifejez: kisebb a lélekszáma a városénál, és másféle jellege. A falvak lakóinak az életmódja is többnyire más, mint a városiaké. A mezőgazdasági termelés többé-kevésbé meghatározza életmódjukat, rányomja bélyegét a település képére is. De épen napjainkban mennek végbe falvainkban is olyan átalakulások, amelyek eredményeként kezdenek fokozatosan elmosódni a falu és a város képe, a falusi és a városi életmód közötti különbségek. Kisközség, nagyközség, város; egyre inkább hajlamossá válunk, hogy e szavak mögött csak mennyiségi, nagyságrendi eltéréseket vegyünk észre. Falusi templomokként tehát azokat a műemlékeket kellene bemutatnunk, amelyekről ma nem városi tanácsok gondoskodnak, amelyeknek felkeresése az érdeklődőt és a turistát többnyire bonyolultabb közlekedési problémák elé állítja, s amelyeknek környékén a megszokott kényelemmel, a hotellal, étteremmel, gépkocsiszervízzel nem feltétlenül számolhat. Bár ez a turisztikai szempont sem segíthetne ki minden estben, hiszen a fővárosban, a történeti Várnegyed közvetlen szomszédságában is kerültek elő régészeti ásatások során falusi templomok, és mai közvetlen szomszédságában is kerültek elő régészeti ásatások során falusi templomok, és mai községekben is állnak falusi templomoknak nem nevezhető, olykor meglepően nagy méretű és igényes egyházi épületek, egykori plébániatemplomok vagy szerzetesrendi templomok. Nem egy közülük éppen azért maradt ránk viszonylag ép állapotban, mert minden átalakítás nélkül megfeleltek a használati igényeinek.

K. Pintér Tamás - Kaiser Anna - Budapesti ​templomok
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Granasztói György - A ​középkori magyar város
E ​könyv címe - A középkori magyar város - azt a benyomást kelti, mintha tárgyát könnyű lenne meghatározni. Pedig a cím hosszabb kifejtést igényel, mert vitatható, meddig terjed városainkban a középkor, magyarázandó, miért magyarok, s legfőképpen, nehéz megmondani, mit értünk város alatt. A város szóban foglalt tartalmat valójában nem tudjuk kielégítően meghatározni. Nemcsak tájanként, koronként, változik a szó jelentése, mást és mást látunk a városban attól függően is, hogy melyik tudomány szempontjai szerint vizsgáljuk.

Kollekciók