Ajax-loader

'afroamerikai' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Terry McMillan - Az ​igazira várva
Négy ​nő, és sehol a NAGY Ő. Savannah: vonzó, harminchat éves, hajadon. Amiből elege van: az egyedüllét, a futó és nem futó kapcsolatok. Amit akar: valakihez tartozni, érezni, hogy fontos valakinek (a macskáján kívül!). Amit nem akar: kompromisszumot kötni. Vagy mégis? Bernadine: luxus villa, BMW, két gyerek, minden, ami a nyugodt, kényelmes élethez kell. Csakhogy: tizenegy év házasság után a férje elhagyja egy másik nő miatt. Következnény: ideg-összeroppanás széle, de Bernadine ráébred, az élete csak az övé. És még valakié... Robin: a zsákutcába torkolló kapcsolatok nagymestere. Újabb próbálkozások, újabb csalódások. Eredmény: mély depresszió, értelmetlen vásárlások, és újabb, sehová sem vezető randevúk. Bár ki tudja... ? Gloria: egy kamasz fiú anyja, egy hajszalon tulajdonosa, egy áldott jó szív birtokosa. Amiből élete során kevés jutott neki: a szerelem. Amiből még a kevés is túl sok volt: a csalódás. Bánatában először kövérre eszi magát, aztán Istenben keres vigaszt, amíg... Humor, életerő, kendőzetlen őszinteség, sodró, időszerű történet. Négy nő, és sehol a Nagy Ő. Vagy mégis?

Hugh Mulzac - Louis Burnham - Norval Welch - Fekete ​kapitány
Hugh ​Mulzac néger volt, ha nem is egészen, háromnegyedrészt. Amerikai néger, de nem észak-amerikai. Union Islanden, az Antillák apró édenkertjében született, Viktória királynő brit alattvalójaként. Kamaszként hagyta el örökre a kis szigetet, hogy kemény kalandokat keressen a századvég vitorlásain, a Hoorn-fok viharaiban, az atlanti szélcsendben, a ködös angol partok előtt. Később rá kellett döbbennie, hogy - néger. Kicsiny, de tűszúrásnál is fájóbb megalázások érték, egy ferde mosoly, egy gúnyos kézmozdulat. Mert Mulzac, jóllehet kapitányi oklevelet szerzett s amerikai állampolgárságot, hajószakácsként töltötte életét imbolygó konyhák gőzébe, kopott teherszállítókon, majd luxushajókon. Megismerte Japán, India, Itália és Anglia fényét és nyomorát. És megismerte önmagát. Hosszú út vezetett Union Island pálmáitól a demokrácia úszó jelképéig, a Booker T. Washington szállítóhajóig. S hosszú út lelkének "belső térképén" is, a politikai öntudatig. Amikor 1971-ben, 84 esztendős korában meghalt Hugh Mulzac, az első amerikai néger a parancsnoki hídon, még nem vívta ki a győzelmet a színes bőrű Amerika. De a kapitány, elhomályosodó szemével is tisztán látta a célt...

Heidi W. Durrow - A ​lány az égből
*** ​BELLWETHER-DÍJAS REGÉNY *** Egyedül Rachel, egy dán édesanya és egy fekete édesapa gyermeke éli túl azt a családi tragédiát, amely egy végzetes reggelen következett be chicagói házuk tetején. A kislány új gyámot kap, az afroamerikai nagyanyjával egy többnyire feketék lakta közösségbe kerül, ahol világosbarna bőre, kék szeme és szépsége miatt folyamatosan a figyelem középpontjába kerül. Ez a figyelem végigkíséri, ahogy cseperedik és próbálja feldolgozni a gyászát, miközben lassan megérti, hogy az anyja titka és tragédiája milyen kapcsolatban áll saját bizonytalan identitásával. A fiatal félvér lány megrázó és szívbemarkoló története a társadalom rassz- és osztályfelfogását veszi célba, és a Washington Post a megjelenés évében az év regényének választotta a társadalmi igazságossággal kapcsolatos témákkal foglalkozó legjobb irodalmi kéziratért járó Bellwether-díjas írást. ,,A lány az égből - szárnyal... Energiájáról az élénk színekkel megrajzolt szereplők gondoskodnak, s az, ahogyan egymást látják. Durrow-nak fantasztikus füle van a párbeszédekhez, képes egyetlen sorral remények és félelmek egész tárházát életre kelteni." - New York Times ,,Ígéretes debütálás... [Durrow] modern történetet szőtt identitásról és túlélésről." - The Washington Post ,,Komplex és komoly regény a félvér amerikaiak életéről... Magával ragadó és elgondolkodtató olvasmány" - Minneapolis Star Tribune ,,Megindító, csodálatos első regény... Durrow erőt sugárzó regénye méltó rá, hogy helyet kapjon az amerikai életérzés klasszikus történetei között." - The Miami Herald Durrow Rachelje fiatal félvér nő, akit semmiképp sem neveznék tragikus szereplőnek. Bár bonyolult utat tesz meg az elidegenedés és a kétségbeesés útvesztőjében, végül olyan nővé érik, akinek saját hangja van, és nyitott a világ számtalan lehetőségére... Emelkedj fel! Szárnyalj! Lépj tovább! Elegáns csomagolásban ezt az üzenetet kapja kézhez az olvasó." - The Huffington Post ,,Feszes próza, konfliktusos végkifejlet, és mély reflexió rasszizmusra és faji identitásra: ezek visszhangoznak a műben, anélkül, hogy az politikai vagy bármilyen más túlságosan konkrét üzenetet közvetítene, miközben a történet egyszerre működik mind modern felnőttéválási meseként, mind releváns társadalmi kommentárként." - Publishers Weekly

Barack Obama - Dreams ​from My Father
The ​son of a black African father and a white American mother, Obama was only 2 years old when his father walked out on the family. Many years later, Obama receives a phone call from Nairobi: his father is dead. This news inspires an emotional odyssey for Obama, determined to learn truth of his father's life and reconcile his divided inheritance.

Alice Walker - Kedves ​Jóisten
A ​fehér déli irodalom kulcsalakja az elpusztíthatatlan és önpusztító, metszően józan és rögeszmés, istenváró és istenkáromló, könyörületes és kegyetlen ember - gondoljunk Flannery O'Connor egyszerű georgiai hőseire, akik szenvedélyes vággyal keresik a lelki kapaszkodót, vagy Carson McCullert, Kathrine Anne Porter és Eudora Welty magányosaira, a szeretet-szerelmet szomjúhozókra, az önámítókra és a magukat kifejezni nem tudókra. nem véletlenül ők a színes bőrű Alice Walker fehér példaképei. Walker 1944-ben, a georgiai Eatontonban született, nyolcgyerekes szegény családban. Mint ízig-vérig déli író, érzi, tudja, hogy a déli ember nem véletlenül olyan, amilyennek az irodalom ábrázolja. Nála azonban a déli típus a feketeközösség világában jelenik meg - s többnyire asszony. "Csak nézd meg magad - vágja a Kedves Jóisten hősnőjének fejéhez a férje. - Nigger vagy, szegény vagy, csúnya vagy, nő vagy. Az istenbe, egy nagy nulla vagy." És Celie, akinek fejlődését tizennégy esztendős korától egy emberöltőn át kísérjük figyelemmel, s aki hosszú-hosszú éveken át csak Istenhez írhatta leveleit, a maga embersége és két szeretett asszony segítsége révén mégis megáll a lábán, és szembefordul a sokszoros átokkal: "Lehetek szegény, lehetek nigger, lehetek csúnya, és meglehet, hogy főzni se tudok... De itt vagyok." Keresetlen egyszerűségében felemelő, mozgósító mű Alice Walker regénye, amelyből Steven Spielberg készített nagy sikerű filmet.

Dennis Lehane - Viharsziget
1954 ​nyarán Teddy Daniels szövetségi rendőrbíró és újonnan kinevezett társa, Chuck Aule megérkezik a Viharszigetre, melyen egyedül az Ashecliffe Elmegyógyintézet áll. Feladatuk, hogy nyomára bukkanjanak az egyik ápoltnak, aki egykoron szörnyű bűnöket követett el, és most titokzatos módon tűnt el a bezárt cellájából. A szigetre azonban pusztító hurrikán csap le, a rejtélyek és a megválaszolandó kérdések pedig egyre sokasodnak. Hogyan szökhetett meg valaki a zárkájából, és hol rejtőzhetett el a kietlen szigeten? Ki hagyja hátra a titokzatos üzeneteket a nyomozók számára? Mi történik valójában a hírhedt C Részlegben? Miért veszi körül az üresnek tűnő világítótornyot elektromos kerítés, és mit keresnek ott felfegyverzett őrök? Minél közelebb kerülnek a nyomozók a titokhoz, annál inkább úgy érzik, a megoldás folyamatosan kicsúszik a kezeik közül. Vajon csak képzelik, vagy tényleg mindenki az őrületbe akarja kergetni őket? Teddy Daniels egyre elszántabban keresi a megoldást, de minduntalan falakba, nyomasztó titkokba és hazugságokba ütközik. A végső igazságért pedig talán mindent fel kell áldoznia. Dennis Lehane regénye 2003-as megjelenését követően szinte azonnal kultikussá vált, számos irodalmi díjra jelölték, és meghatározta a következő évek trendjeit - nem csak az irodalomban. A kötetből 2010-ben Martin Scorsese forgatott felejthetetlen filmet Leonardo DiCaprio főszereplésével.

James Baldwin - Ha ​a néger utca beszélni tudna / Giovanni szobája
James ​Baldwin az amerikai négerség egyik kiemelkedő írója. Több műfajú, ellentmondásos arculatú szerző. Írt esszét, drámát, novellát, regényt, nevezték a néger forradalom szószólójának, az amerikai nemzeti lelkiismeret ébren tartójának, ótestamentumi intő prófétának, a négerprobléma tárca nélküli miniszterének. Néger írótársai szemére hányták, hogy "túl fehér", fehér kritikusai - néha jogosan - türelmetlen rasszizmussal vádolták. Igazán értékes alkotásaiban - mint kötetünk két regényében is - Baldwin megcáfol minden szűk látókörű vádat: tehetséges írónak bizonyul.

Kathryn Stockett - The ​Help
What ​perfect timing for this optimistic, uplifting debut novel (and maiden publication of Amy Einhorn's new imprint) set during the nascent civil rights movement in Jackson, Miss., where black women were trusted to raise white children but not to polish the household silver. Eugenia Skeeter Phelan is just home from college in 1962, and, anxious to become a writer, is advised to hone her chops by writing about what disturbs you. The budding social activist begins to collect the stories of the black women on whom the country club sets relies and mistrusts enlisting the help of Aibileen, a maid who's raised 17 children, and Aibileen's best friend Minny, who's found herself unemployed more than a few times after mouthing off to her white employers. The book Skeeter puts together based on their stories is scathing and shocking, bringing pride and hope to the black community, while giving Skeeter the courage to break down her personal boundaries and pursue her dreams. Assured and layered, full of heart and history, this one has bestseller written all over it.

Kathryn Stockett - A ​Segítség
A ​hatvanas évek elejére, Jacksonba, az amerikai Dél egy tipikus kisvárosába varázsol bennünket Kathryn Stockett regénye. Látszólag olyan világ ez, ahol soha nem fog megváltozni semmi a fehérek úgy érzik, a világ örök rendje a szegregáció, a feketék pedig véletlenül sem merik elmondani igazi érzéseiket (hiszen aki mégis elmondja, azt rögtön elbocsátják, s szerencséje van, ha nem ölik meg aztán). Közben persze már elkezdődött a fekete polgárjogi mozgalom, s amit Martin Luther King mond, s ami közben szép lassan történik az országban (a szegregáció fokozatos, nagyon lassú enyhülése), az mégiscsak eljut a kisvárosba. Skeeternek, egy fehér lánynak, aki épp visszajött az egyetemről, és író akar lenni, az az ötlete támad, hogy a cselédekről kellene könyvet írni, pontosabban egy interjúkötetet: a fekete nők először kapnának lehetőséget, hogy ők maguk mondják el, milyen a fehéreknek dolgozni, hogy bánnak velük, mik a fájdalmaik, örömeik... Skeetert eleinte csak naiv, gyerekes becsvágy fűti, hogy valami olyat írjon, ami megjelenhet, de a néger cselédeket megismerve, s részt vállalva sorsukból, sőt életét kockáztatva értük - hiszen Jacksonban veszélyes, sőt életveszélyes vállalkozás egy ilyen könyv kiadása a jó ügy mellett kiállni kész, bátor felnőtt válik belőle. Kathryn Stockett 2009-ben megjelent regénye fenomenális siker: az első kötetes szerző hónapokon át vezette a sikerlistákat, és sokan Margaret Mitchellhez hasonlították.

Richard Wright - Feketék ​és Fehérek
Milyen ​a feketék sorsa az amerikai Délen? Egyéni nyomorúságán túlmutatva erről szól a szerző önéletrajzi regénye. Szomorú gyermekkor. Az apa elhagyja családját, az anya városról városra, rokontól rokonhoz vándorolva mosással, háztartási munkával teremti elő két kisfia szűkös kenyerét. Iskolába alig járhatnak, Richard autodidakta módon tanul meg írni, olvasni, számolni. Örökös rettegés a fehérektől, primitív tudatlanság, nyers zabolátlanság, bigott vallásosság, részegeskedés: ez a néger gettó élete. Az elviselhetetlen feszültségből valamiképpen ki kell törni. Kiútnak csak a templom, a kocsma, a bűnözés látszik. A fiú már öt-hat évesen újságot árul, amint növekszik, egyre nehezebb fizikai munkát vállal, hogy anyját segítse. Ám őt nem az ital, a betű mámora keríti hatalmába, falja a könyveket, szentül elhatározza, hogy író lesz: tizenhat éves, mikor a helyi lap leközli első hosszabb elbeszélését. Megszökik hazulról, Memphisbe megy, eltökélten, keményen dolgozik, hogy garasait összekuporgatva eljusson Északra. Chicago nyomornegyedén át vezet útja a boldogulás felé. Világszerte ismert és elismert íróvá lesz.

Alex Haley - The ​Autobiography of Malcolm X
From ​hustling, drug addiction and armed violence in America's black ghettos Malcolm X turned, in a dramatic prison conversion, to the puritanical fervour of the Black Muslims. As their spokesman he became identified in the white press as a terrifying teacher of race hatred; but to his direct audience, the oppressed American blacks, he brought hope and self-respect. This autobiography (written with Alex Haley) reveals his quick-witted integrity, usually obscured by batteries of frenzied headlines, and the fierce idealism which led him to reject both liberal hypocrisies and black racialism.

Toni Morrison - Salamon-ének
"Ha ​behódolsz a levegőnek, fel tudsz szállni rá" - az ős Salamon megélt tudásához hosszú, kalandos út után jutott el ifjabb Malcolm Dead. A gazdag néger üzletember fia életének első évtizedeiben azt teszi, amit várnak tőle, s csak tehetetlen báb szülei ádáz küzdelmében. Aztán menekül és támaszt keres; örömet lel, de nyugalmat nem talál a szerelemben és a barátságban. S ahogy taszítja a néger burzsoázia politikai opportunizmusa, úgy viszolyog a fekete terrorizmustól is. Végül hosszú útra indul Délre, a hajdani szülőföldre, egy elrejtett aranykincs felkutatására; s itt ősei történelmében az ős-ős Salamon énekében ismer önmagára, találja meg helyét a világban - az öröklétben.

Toni Morrison - A ​kedves
Büszke ​és önálló gondolkodású asszony Sethe, a szökött rabszolga, az anyaság megtestesítője - neve a bibliai ősatyára, Sétre utal -, akinek csak negyedik gyermeke születése után jut osztályrészül egy csöppnyi boldogság, összesen huszonnyolc nap. Számára a jövő értelme abban áll, hogy féken tartsa a múltat, miközben iszonyatos erőfeszítéssel igyekszik megmenteni gyermekeit a fizikai és érzelmi megpróbáltatásoktól... Megtörtént esemény, egy hatalmas vihart kavaró gyilkosság lobbantotta lángra a Nobel-díjas amerikai írónő képzeletét. Műve egyrészt történelmi regény sokszereplős sorsábrázolással, másrészt lélegzetelállítóan igaz kísértethistória - mert az igazság teljes feltárása során egymás mellé kell kerülnie a fantáziának, a valóságnak és a lehetségesnek. Toni Morrison remekművében ott van az Exodus robaja és az altatódal idilli csendje.

Serdián Miklós György - Oricsák
A ​cél a szantería - egy minden ízében élő vallás - bemutatása, valamint annak a több száz éves folyamatnak az érzékeltetése, hogyan váltak az afrikai istenek, akik a behurcolt rabszolgák szellemi poggyászában érkeztek Kubába, a Nagy Szigetre, afrokubai és a későbbiekben szinte kubai istenekké.

Iceberg Slim - Strici ​voltam
Ice-T ​nyomán a hiphop/rap szubkultúra újabb és újabb generációi fedezik fel maguknak Iceberg Slim memoárját. Börtönök, kurvák és drogos sztorik, szex és lehúzós trükkök elevenednek meg a fekete utcákon a volt strici zaftos mondataiban. Lüktet a dzsessz, dübörögnek a verdák, eldördül egy-egy fegyver, és minden előzmény nélkül repülnek a sallerek. Olvasó legyen a talpán, aki eldönti, hol ér véget egy-egy városi legenda, és hol kezdődik Iceberg, a mindent megélt, ravasz csirkefogó legszemélyesebb önvallomása. A jó útra tért strici saját elcsent gyermekkorát is felidézi, és számot vet saját változó értékrendjével. Iceberg - polgári nevén Robert Beck (1918-1992) - visszaemlékezése 1969-ben jelent meg. Kőkemény, kietlen, mégis megható: az afroamerikai közösség öntudatra ébredésének egyik első irodalmi példája, egyszerre kordokumentum és emberséges iránymutatás. Iceberg irodalmi karrierje azonnal felívelt, a hetvenes években sorra jelentette meg a sikeres regényeket, de legszélesebb körben forgatott kötete máig a Strici voltam. Cselekménye akciódús, egy percig sem erőltetett. Filmszerű élességgel száguld végig egy letűnt világon, amelyben személyesen soha nem lehetnél jelen, de mindent megadnál a bennfentes nézőpontért. Iceberg Slim története pedig éppen ezt kínálja fel. Szenvtelenül figyel téged, amint kíváncsiságod egyre mélyebbre húz, és azt sugallja: innen nem szabadulsz.

Philip S. Foner - A ​Fekete Párducoké a szó
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

James Baldwin - Go ​Tell It on the Mountain
James ​Baldwin's stunning first novel is now an American classic. With startling realism that brings Harlem and the black experience vividly to life, this is a work that touches the heart with emotion while it stimulates the mind with its narrative style, symbolism, and excoriating vision of racism in America. Moving through time from the rural South to the northern ghetto, starkly contrasting the attitudes of two generations of an embattles family, Go Tell It On The Mountain is an unsurpassed portrayal of human beings caught up in a dramatic struggle and of a society confronting inevitable change. "The most important novel written about the American Negro," says Commentary. "It is written with poetic intensity and great narrative skill," writes Harper's. Saturday Review praises it as "masterful," and the San Francisco Chronicle declares that this important American novel is "brutal, objective and compassionate."

Angela Davis - Életem
Ki ​ Angela Davis? Egyetemi tanár, filozófus, és forradalmár. És fontos hozzátenni, hogy színes bőrű amerikai állampolgár.Szülei mélyen alulról törtek fel, hatalmas akaraterővel megáldva küzdöttek azért, hogy képezzék magukat, tanulhassanak, és egy emberibb életet élhessenek. Édesapja történelemtanár, édesanyja tanítónő volt. Már kicsi gyermekként átélte nap mint nap a rasszizmus kegyetlen megnyilvánulását, és ez váltotta ki belőle a tiltakozást az igazságtalanságok, az elnyomás, a rasszizmus ellen. Hamar politizálni kezdett, és vállalta a börtönt is azért, hogy tegyen valamit az igazságtalanságok ellen, a saját népét - ahogyan ő nevezte őket - testvéreit felvilágosítsa, és segítse a fiatalokat jobb életszínvonalra emelni. Nyíltan kommunistának nevezte magát, pedig tudta, hogy ezzel nagy bajba sodorja nemcsak önmagát, de családját is. Tagja lett az Egyesült Államok Kommunista Pártjának. Amikor részt vett szerelme testvérének fegyveresen elkövetett börtönszabadítási kísérletében, el kellett hagynia az egyetemet. Ronald Reagan – akkor kaliforniai kormányzó – ezt mondta: „Ez a nő soha többé nem állhat katedrára Kaliforniában.” A szabadítási kísérletnek öt halottja volt. Angela Davis ezután bujkált. Az FBI által leginkább keresett tíz bűnöző egyike volt. Elfogása után tizenhat hónapot töltött előzetes letartóztatásban, majd bűnszövetségben elkövetett emberölés vádjával bíróság elé került. Állítólag tőle kapták a többiek a fegyvereket. E vád alól nem sikerült tökéletesen tisztáznia magát, de az esküdtszék a növekvő hazai és nemzetközi tiltakozó mozgalom hatására felmentette. Ezt követően sok országban megfordult azoknak a szervezeteknek a meghívására, amelyek a kiszabadításáért küzdöttek. Járt a Szovjetunióban és Magyarországon is. A baloldali értelmiség, a diákmozgalmak ifjúsága és a kommunista országok ünnepelték. A múlt század hatvanas éveinek egyik sztárja volt Ernesto Che Guevara, Daniel Cohn-Bendit, Joan Baez és Bob Dylan mellett. A szocialista béke megteremtése érdekében kifejtett tevékenységéért a Szovjetunió Nemzetközi Lenin-békedíjjal tüntette ki. 1980-ban az amerikai Kommunista Párt alelnökjelöltje volt. Később kilépett a Pártból. Visszatért a kaliforniai egyetemre és férjhez ment egy afroamerikai egyetemi tanárhoz. Ma a Kaliforniai Egyetem Santa Cruz-i részlegében a társadalmi tudat, a közgondolkodás történetének professzora. Foglalkozik kulturális és zenei témákkal, a feminizmussal, a fekete nők egyenjogúságával. Elnöknője egy, a börtönök megszüntetéséért harcoló mozgalomnak. Leszbikusságát 1997-ben vállalta fel az Out magazin hasábjain.

Alice Walker - The ​Color Purple
This ​book tells the story of Celie. Raped by the man she calls father, her two children taken from her and forced into an ugly marriage, she has no one to talk to but God, until she meets a woman who offers love and support.

Richard Wright - Native ​Son
Since ​its publication in 1940, Native Son has become a classic of African-American literature and one of the most important books of this century. A stark and troubling account of murder, guilt, and racial hatred, it was among the first works to sound the alarm for the impending social violence that would explode during the 1960s. Bigger Thomas, a 20-year-old black man, is uneducated, unsophisticated, and unemployed. When a wealthy family offers him a chauffeurs position, Bigger is torn between gratitude for the job and anger over his subservient status. On his first evening, the familys daughter orders Bigger to spend a drunken night on the town with her and a gentleman friend. But events spin out of control and, by morning, the young woman is dead. Divided into sections entitled Fear, Flight, and Fate, Native Son tells a story that is still repeated in court cases involving black men across the country.

Toni Morrison - Jazz
Joe ​Trace, door-to-door salesman, erstwhile devoted husband, shoots to death his lover of three months, 18 year old Dorcas. At the funeral, his determined, hardworking wife Violet tries to disfigure the corpse with a knife. Captures the complex humanity of black urban life.

Nella Larsen - Passing
A ​landmark novel about the cultural meaning of race by the Harlem Renaissance's premier writers Clare Kendry leads a dangerous life. Fair, elegant, and ambitious, she is married to a white man unaware of her African American heritage, and has severed all ties to her past. Clare’s childhood friend, Irene Redfield, just as light-skinned, has chosen to remain within the African American community, but refuses to acknowledge the racism that continues to constrict her family’s happiness. A chance encounter forces both women to confront the lies they have told others—and the secret fears they have buried within themselves. First published in 1929, Passing is a remarkably candid exploration of shifting racial and sexual boundaries.

Alex Haley - Wurzeln
Diese ​einzigartige Familiensaga der schwarzen Amerikaner – die Geschichte von Kunta Kinte, der als Sklave aus Afrika verschleppt wurde, und den sechs nachfolgenden afro-amerikanischen Generationen - ging als Buch und Fernsehfilm um die ganze Welt. Doch "Roots" (Wurzeln) - das ist inzwischen mehr als ein Bestseller. Der Roman wurde zum Inbegriff eines Mythos. "Seit "Onkel Toms Hütte" hat kein Buch über die Sklaverei in Amerika solches Aufsehen erregt und so viele Diskussionen ausgelöst wie "Roots"." (Münchner Merkur) Begonnen hatte alles mit den Geschichten, die Großmutter Cynthia dem kleinen Alex Haley in Henning, Tennessee, erzählte, von ihren Großeltern und deren Großeltern - und noch weiter zurück bis hin zu jenem Mann am Anfang der amerikanischen Überlieferung, den man in der Familie nur den "Afrikaner" nannte. Von jenseits des Ozeans stamme er her, aus einem afrikanischen Dorf unweit eines Flusses namens "Kamby Bolongo", und als er eines Tages auf der Suche gewesen sei nach einem geeigneten Stück Holz für seine Trommel, da hätten ihn vier Männer überfallen, in Ketten gelegt und auf ein für die amerikanischen Kolonien bestimmtes Sklavenschiff verschleppt. Diese Erzählungen haben Alex Haley nie losgelassen, und viele Jahre später, nun schon ein renommierter Schriftsteller, begann er, der Sache mit dem Urvater nachzugehen in einer mühsamen und zeitraubenden Suche nach Beweisen für die Erzählungen seiner Großmutter. Nach zwölf Jahren endlich und vielen Reisen in das Gebiet am Gambia-Fluß gelang es ihm, den "Afrikaner" - Kunta Kinte - zu identifizieren und den Ursprung seiner Familie zu finden. Juffure heißt das Dorf im westafrikanischen Gambia, aus dem im Jahre 1767 der siebzehnjährige Kunta auf der "Lord Ligonier" nach Maryland verschleppt und dort an einen Plantagenbesitzer aus Virginia verkauft worden war. Indem Alex Haley als erster schwarzer amerikanischer Schriftsteller seine Abstammung bis zu den Wurzeln zurückverfolgt, erzählt er zugleich den 25 Millionen schwarzer Amerikaner die Geschichte ihrer Herkunft. Ihnen gibt er mit seinem Buch ihre Identität wieder, und uns allen schlägt er eines der düstersten und dramatischsten Kapitel der Menschheitsgeschichte auf.

Octavia E. Butler - Parable ​of the Sower
When ​unattended environmental and economic crises lead to social chaos, not even gated communities are safe. In a night of fire and death Lauren Olamina, a minister's young daughter, loses her family and home and ventures out into the unprotected American landscape. But what begins as a flight for survival soon leads to something much more: a startling vision of human destiny... and the birth of a new faith.

Toni Morrison - The ​Bluest Eye
The ​Bluest Eye, published in 1970, is the first novel written by Toni Morrison, winner of the 1993 Nobel Prize in Literature. It is the story of eleven-year-old Pecola Breedlove -- a black girl in an America whose love for its blond, blue-eyed children can devastate all others -- who prays for her eyes to turn blue: so that she will be beautiful, so that people will look at her, so that her world will be different. This is the story of the nightmare at the heart of her yearning, and the tragedy of its fulfillment.

Margot Lee Shetterly - A ​számolás joga
Azoknak ​a fekete matematikusnőknek a rendkívüli, igaz története, akik a feminista és a polgárjogi mozgalmak viharai közepette a NASA-nál végzett számításaikkal járultak hozzá Amerika legjelentősebb űrbéli tetteihez. Mielőtt John Glenn körberepülte a Földet, Neil Armstrong pedig a Holdra lépett, egy „emberi számítógépek” néven ismert, női matematikusokból álló csoport ceruzák, logarlécek és mechanikus számológépek segítségével számolta ki azokat az adatokat, amelyek felhasználásával aztán rakétákat és asztronautákat lőttek fel az űrbe. Ennek a csoportnak jó néhány kivételesen tehetséges afroamerikai nő is a tagja volt, akik koruk legkiválóbb elméi közé tartoztak. Eredetileg matematikát tanítottak az amerikai Dél szegregált iskoláiban, ám amikor a második világháború idején az ország repülőgépipara súlyos munkaerőhiánnyal küzdött, őket is bevetették. A matematikai zsenik, akiken eddig keresztülnéztek, egyszerre a tehetségükhöz méltó álláshoz jutottak, és Uncle Sam hívására örömmel költöztek a virginiai Hamptonba, hogy a Langley Memorial Repülésügyi Laboratórium lenyűgöző világában dolgozhassanak. A Virginiában érvényben lévő Jim Crow-törvények értelmében nem integrálódhattak ugyan be fehér társaik közé, a kizárólag fekete nőkből álló „nyugati komputer” csoport azonban így is sokat tett azért, hogy Amerika valóra válthassa egyik legnagyobb álmát: döntő győzelmet arasson a Szovjetunió fölött a hidegháborúban, és egyeduralmat szerezzen a mennyek felett. A számolás joga a második világháborútól kezdve a hidegháborún, a polgárjogi mozgalmakon és az űrversenyen keresztül követi nyomon Dorothy Vaughan, Mary Jackson, Katherine Johnson és Christine Darden, a NASA legnagyobb sikereihez hozzájáruló négy afroamerikai nő egymásba szövődő életútját. Tanúi lehetünk, hogy karrierjük a könyvben szereplő majdnem három évtizede alatt hogyan néznek szembe a kihívásokkal, hogyan lépnek szövetségre és hogyan használják fel az intellektusukat ahhoz, hogy megváltoztassák az életüket és a hazájuk jövőjét. A könyv alapján, Taraji P. Henson, Octavia Spencer, Janelle Monae, Kirsten Dunst és Kevin Costner főszereplésével film is készült.

Toni Morrison - Könyörület
A ​Nobel-díjas írónő 2008-ban megjelent kilencedik regénye a rasszizmus kialakulásának gyökereit keresi. Az 1600-as évek végének fiatal Amerikájában játszódik, New York közelében, a rabszolgatartás kezdeti időszakában. Nők és férfiak kapcsolatáról szól, mely mindig a nők bántalmazásával végződik egy olyan világban, melyben a nők a „férfiból és a férfiért” vannak, melyben a nők „nem alakíthatják a világot, csak tűrhetik, ahogy a világ alakítja őket.” Toni Morrison 1993-ban irodalmi Nobel-díjat kapott. Számos regénye közül a legismertebbek: Nagyonkék, A kedves (amelyből nagyjátékfilm is készült), Paradicsom, Szerelem. Magyarul olvasható még a Salamon-ének és a Dzsessz. Írásaival elnyerte az Amerikai Könyvkritikusok Díját és a Pulitzer-díjat is. A Princeton Egyetem nyugalmazott irodalom-professzora.

Heidi W. Durrow - La ​fille tombée du ciel
À ​onze ans, Rachel, fille d'une mère danoise et d'un père G.I. noir américain, voit sa vie basculer un triste jour d'été. Un drame dont elle est la seule survivante lui arrache sa famille. Recueillie par sa grand-mère, une femme aussi aimante qu'intransigeante, Rachel découvre bientôt la difficulté d'être métisse dans une société qui donne trop d'importance à la couleur de peau. Mais la véritable nature de la tragédie qui enlise Rachel lui sera révélée par Brick, un jeune voisin qui a assisté à sa chute et qui se retrouve, bien malgré lui, dépositaire du seul fragment de vérité susceptible de libérer la fillette des ombres de son passé. Ce roman d'apprentissage, moderne et poétique, décrit l'envol d'un personnage inoubliable, un être trop doué et trop démuni à la fois. _Ce beau récit d’une résilience fait un sort à tous les déterminismes et prouve qu’on se remet de tout, pourvu qu’il y ait eu, un jour, de l’amour._

James Weldon Johnson - Fifty ​years & Other Poems
FIFTY ​YEARS 1863-1913 O brothers mine, to-day we stand Where half a century sweeps our ken, Since God, through Lincoln's ready hand, Struck off our bonds and made us men. Just fifty years—a winter's day— As runs the history of a race; Yet, as we look back o'er the way, How distant seems our starting place! Look farther back! Three centuries! To where a naked, shivering score, Snatched from their haunts across the seas, Stood, wild-eyed, on Virginia's shore. Far, far the way that we have trod, From heathen kraals and jungle dens, To freedmen, freemen, sons of God, Americans and Citizens. A part of His unknown design, We've lived within a mighty age; And we have helped to write a line On history's most wondrous page. A few black bondmen strewn along The borders of our eastern coast, Now grown a race, ten million strong, An upward, onward marching host. Then let us here erect a stone, To mark the place, to mark the time;

Toni Morrison - Sehr ​blaue Augen
"Ich ​zerstörte weiße Babypuppen." Die Reaktion eines kleinen Mädchens, das nicht versteht, warum es nicht so blaue Augen hat, wie die Puppen (die es nicht besitzt) oder wie die Kinder in der Schulfibel. Und warum haben alle, die das kleine Mädchen kennt, braune Augen und braune Haut - Mutter, Vater und Schwester, angesehene Gemeindemitglieder und Prostituierte? Nobelpreisträgerin Toni Morrison hat in ihrem Romandebüt mit eindringlicher Schlichtheit beschrieben, was es heißt, als Schwarze in einer schwarz-weißen Welt aufzuwachsen, einer Welt mit Ein- und Ausgrenzung, Wundern und Schrecken ...

Dolen Perkins-Valdez - Wench
An ​ambitious and startling debut novel that follows the lives of four women at a resort popular among slaveholders who bring their enslaved mistresses wench \'wench\ n. from Middle English "wenchel," 1 a: a girl, maid, young woman; a female child. Tawawa House in many respects is like any other American resort before the Civil War. Situated in Ohio, this idyllic retreat is particularly nice in the summer when the Southern humidity is too much to bear. The main building, with its luxurious finishes, is loftier than the white cottages that flank it, but then again, the smaller structures are better positioned to catch any breeze that may come off the pond. And they provide more privacy, which best suits the needs of the Southern white men who vacation there every summer with their black, enslaved mistresses. It's their open secret. Lizzie, Reenie, and Sweet are regulars at Tawawa House. They have become friends over the years as they reunite and share developments in their own lives and on their respective plantations. They don't bother too much with questions of freedom, though the resort is situated in free territory-but when truth-telling Mawu comes to the resort and starts talking of running away, things change. To run is to leave behind everything these women value most-friends and families still down South-and for some it also means escaping from the emotional and psychological bonds that bind them to their masters. When a fire on the resort sets off a string of tragedies, the women of Tawawa House soon learn that triumph and dehumanization are inseparable and that love exists even in the most inhuman, brutal of circumstances-all while they are bearing witness to the end of an era. An engaging, page-turning, and wholly original novel, Wench explores, with an unflinching eye, the moral complexities of slavery.

Terry McMillan - Who ​Asked You?
Family ​ties are tested and transformed in the new novel from #1 New York Times bestselling author of Waiting to Exhale and How Stella Got Her Groove Back With her wise, wry, and poignant novels of families and friendships—Waiting to Exhale, Getting to Happy, and A Day Late and a Dollar Short among them—Terry McMillan has touched millions of readers. Now, in her eighth novel, McMillan gives exuberant voice to characters who reveal how we live now—at least as lived in a racially diverse Los Angeles neighborhood. Kaleidoscopic, fast-paced, and filled with McMillan’s inimitable humor, Who Asked You? opens as Trinetta leaves her two young sons with her mother, Betty Jean, and promptly disappears. BJ, a trademark McMillan heroine, already has her hands full dealing with her other adult children, two opinionated sisters, an ill husband, and her own postponed dreams—all while holding down a job delivering room service at a hotel. Her son Dexter is about to be paroled from prison; Quentin, the family success, can’t be bothered to lend a hand; and taking care of two lively grandsons is the last thing BJ thinks she needs. The drama unfolds through the perspectives of a rotating cast of characters, pitch-perfect, each playing a part, and full of surprises. Who Asked You? casts an intimate look at the burdens and blessings of family and speaks to trusting your own judgment even when others don’t agree. McMillan’s signature voice and unforgettable characters bring universal issues to brilliant, vivid life.