Ajax-loader

'izraeli' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


V. P. Borovicka - Izraeli ​hírszerzők
A ​Pliz professzor elleni merényletre - mely során titkárnője súlyosan megsérült - 1962. november végén került sor. Egy másik postai küldemény már ezt megelőzően felrobbant a kairói postahivatal osztályozójában. A bomba több alkalmazottat megsebesített, egyikük - az alexandriai deltavidék fellahjának fia - rövidesen belehalt sérülésébe. Az egyiptomi kémelhárítás már ekkor a merénylők nyomába eredt, 1962. szeptember 11-én olyan esemény történt, amelyről az első pillanatra nem látszott, hogy összefüggne a merényletekkel, de fölöttébb gyanús volt. Az INTRA nyugatnémet cég (amelynek Pliz professzor is részvényese volt) egyiptomi kereskedelmi vezetője, dr. Krug nyom nélkül eltűnt. A rakéták összeállításához szükséges alkatrészek szállításáról gondoskodott. Egy szép napon bejelentette kollégáinak, hogy fontos kereskedelmi tárgyalásra Münchenbe kell repülnie. A kairói Heliopoliszban repülőgépre ült, Münchenbe repült és ott végképp nyoma veszett. A mai napig sem tudni, hová lett. Később annyit sikerült kideríteni, koholt üzleti tárgyalásról volt szó. Az izraeli titkosszolgálat csalta őt Münchenbe és tette el láb alól.

Dorit Rabinjan - Lakodalmaink
„A ​nőnek, míg férjhez nem megy, mérges kígyó van a szívében, holló a fejében, bolha a lába közt!” – Irani Azizjan a mesés Keletről hozott, ősi életbölcsességekkel nevelgeti féltve imádott, egy szem fiát és sugárzó szépségű, életre, szerelemre éhes lányait. A szoknyájába kapaszkodó gyerekseregnek majdani, pazar esküvőjét színezgeti – a nagy szerelemről, boldogságról csivitelnek még a szülők ablaka alatt tanyázó kolibrik is. Ám az utolsó kislánnyal, a halva született ikerbátyjával érkező Matival együtt mintha a balsors is megjelenne az aranyszívű szülők boldog családi otthonában. Vagy esetleg már korábban sem volt minden rendben? A cseperedő gyerekek kicsúsznak a halott kisfiút végtelenül gyászoló anya kezei közül, a várva várt, pompás külsőségek közt megült esküvőket baljós előjelek árnyékolják be, az elhanyagolt kislány pedig tudathasadásos belső dialógusokba, kezelhetetlen hiperaktivitásba menekül. Van-e vajon visszaút, gyógyulás Mati számára? Fellobbanhat-e újra a tűz Irani konyhájában és házasságában? A Tel-Avivban élő fiatal írónő önéletrajzi elemekkel átszőtt, színes családregénye egy egzotikus világot, ugyanakkor nagyon is ismerős problémákat ábrázol Azizjanék sorsában: egy modernizálódó társadalom generációs feszültségekkel is terhelt képét.

Herman Wouk - Remény ​I-II.
A ​Remény négy izraeli katonatiszt története és asszonyaiké, akiket szeretnek. A bécsi születésű, kulturált Zev Baraké; a vallásos, vakmerő vadászpilótáé, Benny Luriáé a keserűen gunyoros és titokzatos mosszados Sam Pasternáké és a Don Kisote becenévre hallgató, egyáltalán nem „búsképű” katowicei menekülté, aki öszvérháton érkezik első izraeli csatájába, majd az évek során magas rangra emelkedik. Három emlékezetes izraeli nőalak mellett, egy amerikai CIA tisztviselő okosan elragadó leányi formálja meg a szerző a főhősök finoman szövődő szerelmi történetében. S mindehhez az Izraeli Függetlenség Háború és a Hatnapos Háború fordulatos, izgalmas eseményei nyújtják a hiteles hátteret, amelyekből elénk tárul egy maroknyi nép harca a túlélésért. Századunk egyik legsikeresebb írója új remeke, az amerikai kiadással egyidőben, két kötetben kerül a magyar olvasóhoz.

Frank Júlia - Izraeli ​konyha magyar módra
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Kardos G. György - Avraham ​Bogatir hét napja / Hová tűntek a katonák? / A történet vége
Avraham ​Bogatir hét napja: A regénybeli történet hét napjának keretében arabok, zsidók és angolok törvényszerű reakcióinak, a politikai okokból elkövetett terrorakciók és ellenakciók végtelen láncolatának a középpontjában annak a parasztembernek a felejthetetlen figuráját teremtette meg az író, aki a növények szívósságával viseli, tűri el - méghozzá humánumát és etikai érzékét megőrizve - a történelem kegyetlen, nemegyszer felfoghatatlan és abszurd jeleneteket váltogató forgószínpadának az egyszerű embereket, zsidókat és arabokat egyaránt sújtó színjátékait. Hová tűntek a katonák? a második világháborúban az angolok oldalán harcolt lengyel Anders-légió roncsainak - szinte szó szerint értendő - agóniáját mutatja meg egy palesztinai tüdőszanatórium mindennapi életében, egy arab kisfiú elfogulatlan, gyermekien tiszta tekintetén tükröztetve a test és a történelem sebeivel, s a szétfoszló nemzeti illuziókkal birkózó emberroncsok tragédiáját. A történet vége a zsidó állam kivívásának a pillanatában mutatja meg a győzelem tragédiáját, ahogyan az üldözöttekből lett győztesek most egykori sorstársaikat, az arab fellahokat üldözik el földjeikről, tehát mindazoknak a folyamatoknak az egyes ember életét, sorsát és halálát meghatározó vetületét, amelyek elkerülhetetlenül vezettek el a nagypolitikában az 1956 óta ismétlődő közel-keleti háborúk láncolatához, s napjaink vészterhes feszültségeihez. A trilógiának ez a fölemelő üzenete: az embernek megvan a lehetősége, hogy kisodródjék abból a folyamatból, amely a többieket embertelenségbe fullasztja.

Gordon Thomas - Moszad
A ​Moszadot 1951-ben alapították, hogy elit hírszerző alakulatként támogassa Izraelt egy esetleges háború során. Félelmetes hírű ügynökcsapata felelős a kémtörténelem legkockázatosabb tetteiért, a terrorista-elhárító akciókért és jó néhány hajmeresztő gyilkosságért. A könyvből kiderül, hogyan fosztotta meg a Moszad a CIA-t vezető titkosszolgálati pozíciójától a Vatikánban, leleplezve azokat, akik a II. János Pál pápa ellen 1981 májusában megkísérelt merénylet mögött álltak. Hogyan használta fel a TWA 800-as járatának tragédiáját céljai érdekében, melynek következtében az FBI felbecsülhetetlen erőket mozgósított egy olyan terrorcselekmény bizonyítására, amely sohasem történt meg? Fény derül Jasszer Arafat szárnysegédjének meggyilkolására; valamint a Moszad szerepére Diana hercegnő és Dodi al-Fayed tragikus halálával kapcsolatban. Mit tett a Moszad 2001. szeptember 11-ét követően? Mit derítettek ki az al-Kaida öngyilkos merénylőinek kiképzéséről? A Vatikáni Bankon keresztül valóban támogatta-e a CIA a Szolidaritás szakszervezetet? Mi volt a Moszad szerepe Szaddám Huszein kézre kerítésében?

Imi Sde-Or (Lichtenfeld) - Eyal Yanilov - Krav ​Maga
A ​Krav Maga napjaink egyik legfejlettebb önvédelmi rendszere. A magyar származású nagymester Pozsonyban a háború alatt eredetileg a náci támadások egyszerű megfékezésére hozta létre, majd továbbfejlesztették az Izraeli Védelmi Erők részére. Később hozzáigazították a civil szükségletekhez, s ma már olyan sztárok kedvenc küzdősportja, mint Jennifer Lopez vagy James Belushi. Ez a könyv a sportág egyetlen hiteles kézikönyve mintegy 500 fotóval illusztrálva!

Mordechay Avi-Shaul - Aranytó
A ​magyar származású izraeli író elbeszélései egy távoli egzotikus világ problémáit tárják fel előttünk, amelyek érdekességét a napihírek riasztó jelzései csak fokozzák. Nem távoli azonban ezekben az elbeszélésekben az író humanista felfogása, az országok és népek fölötti, nemzetközi szocialista szolidaritás mindmegannyi megnyilvánulása. Avi-Shaul művészetét az erkölcsi, a politikai felelősségérzet hevíti. A kötetet záró kisregény, a Sírjaim az ifjúkor élő emlékeit és a férfikor találkozásait, önkínzó szembesítéseit mondja el. Látvány és látomás művészi egységgé olvad össze a hazatérő vándor "érzelmes utazásában". A kisregény tanulsága azonos az elbeszélések végső kihangzásával: a neves író, a magyar költészet kitűnő fordítója, a Béke-világtanács tagja, az elkötelezett szocialista arra figyelmezteti olvasóit, hogy nincsen két erkölcs, egy az erősnek és egy a gyengének, csak egyetlen erkölcs van.

Jean Sasson - Ester ​gyermeke
Megdöbbentő ​dráma, amelyet nem lehet elfelejteni!Alig négy hónappal a zsidó állam kikiáltása után megkezdődött a harc az arabok és a zsidók között az ősi földért. 1948. január 7-én olyan események történtek, amelyek visszafordíthatatlanul megváltoztatták három család életét.A Gale család: Joseph és Ester Gale a háború és a holokauszt során elvesztette családja szinte összes tagját. Most magányos túlélőként élnek Palesztinában, és harcolnak álmukért, az önálló zsidó állam létrejöttéért. A fiatal pár éppen izgatottan várja harmadik gyermeke megszületését.Az Antoun család: A rendkívül heves kimenetelű haifai harcok során, a palesztin George és Mary Antoun kénytelen elhagyni a várost, az egyetlen olyan házat, mely számukra az igazi otthont jelentheti. A háború befejezése után sem térhetnek vissza. Nincs más választásuk, fiukat, Demetriust egy bejrúti menekülttáborban kell felnevelniük.A Kleist család: Miközben az arabok és a zsidók harca folyik Palesztináért, Friedrich Kleist, a volt SS-tiszt életét visszatérő rémálmok keserítik. Nem tudja feldolgozni mindazt a gyötrelmet, aminek a varsói gettóban, ahol őrként szolgált, szemtanúja és részese volt.Jean Sasson regényében e három megsebzett család sorsa összetalálkozik és egymásba fonódik. Olyan döbbenetes dráma bontakozik ki, amit sokáig nem lehet elfelejteni. Az olvasó egy hullámvasúton találja magát, ahol egymást követi a tragédia, a reménykedés és a végső megújulás. A történelmi háttér, a kaland és a rendkívüli olvasmányos stílus egyvelege magával ragadja az olvasót, aki egyszerűen nem tudja letenni a könyvet, amíg az utolsó betűt is el nem olvasta.

Benjamin Netanjahu - Harc ​a terrorizmus ellen
Hogyan ​lehet legyőzni a nemzetközi terrorizmust? Az izraeli elnök könyve a terrorizmus elleni harc hatékony eszközeiről.

Pearl Abraham - A ​rabbi lánya
Megrázó, ​mélyen felkavaró regény az elsőkötetes Pearl Abraham műve. Hősnője Rachel Benjamin, egy hászid rabbi lánya, aki tizenhárom éves, amikor először kerül összeütközésbe az apjával. Mivel életének egyetlen öröme a regényolvasás, szeretne beiratkozni a helyi könyvtárba, apja azonban választás elé állítja: vagy lemond a regényolvasásról, vagy kiveszik az iskolából. Rachel ettől fogva titokban olvas, titokban visel a vallási előírás szabályainak nem megfelelő fehérneműt, titokban tanul meg úszni, és végzi el az úszómesteri tanfolyamot. Kettős élete egyre jobban elidegeníti családjától, s a hászid közösségben is rossz hírét kelti. Szenvedései azonban megacélozzák, önmagába vetett hite erőt ad ahhoz, hogy egyedül is kivívja magának a boldogságot. A rabbi lánya, akárcsak a Chaim Potok-regények, olyan élményt nyújt, mely egy életen át elkísér.

Yehuda Berg - A ​kabbala és a szex
Ez ​az érdekfeszítő és gondolatébresztő kötet a legfontosabbal foglalkozik valamennyi emberi kapcsolat közül. A bestsellerszerző és elismert kabbalista, Yehuda Berg időn és szellemi dimenziókon keresztül átívelő utazásra invitál bennünket, ahol a kabbala ősi tanításainak megfelelően felfedezhetjük a nemiség spirituális gyökereit. Megtanulhatjuk, miként emelhetjük az öröm és a megértés új magasságaiba szexuális gyakorlatunkat. A kötet nyílt és őszinte módon foglalkozik a férfiakat és nőket szembe állító mindennapi szexuális kérdésekkel, s eközben olyan hatékony tudást és eszközöket ad a kezünkbe, amelyekkel úgy alakíthatjuk át saját szexuális életünket, ahogy nem is képzelnénk. A nemiség, a szerelem, a halál, az emberi lélek és létezésünk kabbalista titkai most először tárulnak fel a történelemben. A kötetből mindez - sőt, ennél jóval több kiderül.

Varda Polak-Sahm - Mikve, ​a titkok háza
"Elbűvölő ​könyv... Polak-Sahm úgy látja a mikvét, mint egy titkokkal teli házat - a nők titkai, az élet titkai, a szerelem és tisztaság titkai." - Peggy Cidor, Jerusalem Post A merülés a mikvében - a zsidó tisztasági törvényeken alapuló rituális fürdő - az ortodox családi élet sarokköve. A zsidó nőket vallásuk kötelezi, hogy merüljenek meg a mikvében az esküvőjük előtt, és aztán havonta a menstruációjuk után, mielőtt szexuális kapcsolatot létesítenének a férjükkel. A szerző, aki sokáig fenntartással kezelte a judaizmus tisztasági törvényeit, úgy gondolta, hogy a mikve egy vallásos intézmény behatolása a magánéletbe. Mégis tisztelte szefárd családjának hagyományait - akik szenvedélyesen hittek az esküvő előtti merülési szertartás szentségében és fontosságában -, így második esküvőjének előestéjén elment ugyanabba a mikvébe, ahová évekkel azelőtt fiatal menyasszonyként lépett be, azonban ez a merülés merőben más élményt nyújtott számára - intim és mély érzéseket élt meg -, mint az első. Ez ösztönözte arra, hogy széles körű kutatásokat végezzen arról, mit is jelent a rituális fürdő a zsidó nők életében. Az elbeszélés gazdagon árnyalt, cenzúrázatlan betekintést kínál a mikve zárt világába. ------ Magyarországon is egyre több nő használja a Budapesten található, nemrégiben felújított luxusszínvonalú mikvét. Sűrűn látogatják mind az ortodoxok, mind a neológok (jobbára az esküvőjük előtti estén), valamint az itt élő, illetve turistáskodó izraeliek. A Mikve, a titkok háza a judaizmus többféle ágából származó nőt szólaltat meg, akik megnyílnak, s elmondják, mit is jelent nekik a merülés; hogyan találkozik a valláshoz való hozzáállásukkal; milyen a hatása a házasságukra, szexuálisan, fizikailag és spirituálisan. ------ Varda Polak-Sahm hetedik generációs izraeli (jeruzsálemi), három könyv szerzője, nemzetközileg elismert fotóművész és folklórkutató. "A Mikve, a titkok háza nem olyasvalami, amit spirituális utazásnak gondolnánk, Varda Polak-Sahm őszintén mesél saját és más nők személyes élményeiről, átváltozásairól." - Eleanor H. Porter "Polak-Sahm a mikvehasználók széles rétegeinek érzéseit és hitét osztja meg az olvasóval. Többségük ortodox; meglepően sokan közülük világiak; mindegyiküknek megvan a saját lenyűgöző története. Ez a könyv ötvözi a gondolatokkal teli elemzést az érzésekkel és a szívvel." - Stephanie Wellen Levine, Misztika, különcök és mulatozók: Egy intim utazás a haszid lányok között szerzője

Popper Péter - Út ​a tükrökön át
Zavarba ​ejtően szabálytalan könyv az idegenben való újrakezdés nehézségeiről, furcsa helyzeteiről, az ember átöltethetőségéről, az otthonról és otthontalanságról. A könyv szerkezete is tartalmaz meglepetést: az első negyven nap szigorú naplója után a rákövetkezendő három év történetének felelevenítése következik, csapongó asszociációk és sztorik formájában. Őszinte önvallomás az utazó belső drámáiról, az önmagával való szembenézés tükreiről és az összetört tükrök csörömpöléséről. Szubjektív korrajz a XX. Század második felében férfivá érett értelmiségi kínjairól: rasszizmusról, hazafiságról, zsidóságról, Izraelről. Mindezt a jól ismert szerző humora, mesélő kedve teszi regényes, és mégis hiteles olvasmánnyá.

Lea Rabin - Férjem, ​életünk
Ebben ​a megrendítő könyvben az az asszony vall Jichak Rabinról, Izrael meggyilkolt miniszterelnökéről, aki a legközelebb állt hozzá: Lea, a felesége, a társa hosszú és viharos évtizedeken át. Az az asszony, akinek a férjét a szeme láttára terítették le a merénylő golyói, mégpedig egy olyan pillanatban, amely Izrael történetében is kiemelkedő jelentőségűvé válhatott volna. Eldördültek a lövések, és megszakadt egy életút: Jichak Rabin, az ország első Izraelben született miniszterelnöke nem tudta befejezni a művét, a megbékélést a palesztinokkal, amiért élete utolsó éveiben minden bizonnyal ő tette a legtöbbet. Pedig a pályája éppenséggel az ellenkező előjellel indult: a támadó arab seregek ellen harcoló katona volt a függetlenségi háborúban, magas rangú tisztként szolgálta a hazáját az ötvenes években, a szuezi konfliktus idején, hogy aztán az 1967-es, káprázatos győzelmekkel végződő hatnapos háború vezérkari főnökeként koronázza meg katonai pályafutását. De Rabin nemcsak katona volt, hanem mindenekelőtt hazafi, aki tudta, hogy országa számára a felvirágzást csak a béke jelentheti. Megtagadta volna önmagát, korábbi énjét, amikor hosszú és keserves tárgyalások végén kezet fogott Jasszer Arafattal? Aligha. Katonaként és államférfiként is egyetlen cél lebegett a szeme előtt: a hazája biztonsága, jóléte, a felnövekvő új nemzedékek jövője. A sors úgy hozta, hogy a harctereken nem áldozhatta fel életét Izraelért; megtette ezt a béke idején, a "béke katonájaként", ahogy országszerte nevezték őt. Lea Rabin emlékezik ebben a könyvben. Fájdalommal, szomorúan, meggyötörten a tragédia által, de büszkén. Büszkén, mert olyan ember mellett élte le az életét, aki nemcsak csodálatos társ, csupaszív, szeretetre méltó ember, de korunk egyik legnagyobb formátumú államférfija volt. Rabin tehetsége és emberi nagysága előtt fejet hajtottak a világ országainak legtekintélyesebb vezetői, és őszintén tisztelték korábbi ellenségei is. A több tucat nyelvre lefordított könyv az ő emléke előtt tiszteleg.

Aviv Ben Zeev - Miért ​nem bírjuk az izraelieket?
"...az ​egynyelvű és egyszokású ország gyenge és esendő. Ennélfogva megparancsolom neked, fiam, hogy a jövevényeket jóakaratúan gyámolítsad és becsben tartsad, hogy nálad szívesebben tartózkodjanak..." (I. István magyar király intelmei fiához, Imre herceghez) * A mellbevágó sorozatcím ne tévesszen meg senkit. Idegengyűlöletről szó sincs. A szerzők csokorba gyűjtötték az egyes nációkról mások tudatában kialakult sommás megállapításokat és közhelyeket. Az olvasó – reméljük – bírni fogja az adott ország népét, vicceit, szokásait, s talán elgondolkodik azon is, hogyan vélekednek róla más népek olvasói... * Két zsidó olvas egy hirdetményt a templomkapun: "Csak ma! Minden kikeresztelkedő azonnal kap kétszáz dollárt!" Kis töprengés után elhatározzák, hogy egyikük bemegy. A vállalkozó belép a templomba, majd fél óra múlva megjelenik. – Na, mi volt? – kérdi a társa. – Hát, fura. Lelocsoltak vízzel, felolvastak valamit latinul, aztán elismételtettek velem pár dolgot... azzal kész – meséli a neofita. Barátja nem bírja tovább, rákérdez: – Na és a kétszáz dollár? Megkaptad? – Na, ti zsidók! – ripakodik rá a másik. – Titeket folyton csak a pénz érdekel, mi?

Alona Frankel - Elefántkönyv
A ​fehérelefánt-családban nagy az öröm, amikor kiselefánt születik. De hamar kiderül, a nagyobb testvér dolga az elefántoknál sem könnyű. Mindenki csak Elefántbabára figyel, nem csoda, ha Kiselefánt legszívesebben visszaküldené a kisbabát Elefántmama hasába. Alona Frankel rendkívül egyszerű szavakkal és gazdag képi világgal segít feloldani a testvérféltékenység konfliktusát.

Ronald Zweig - Az ​aranyvonat
Az ​aranyvonat szállítmányának értéke dollárok százmillióira rúgott, a rászedett és elkeseredett zsidókat a nácik biztonsággal áltatták. Az elképesztő mennyiségű kincs még sokáig tartotta ébren a fantasztikus meséket, de - a hidegháborús ellenségeskedések miatt - soha sem tért vissza jogos tulajdonosaihoz. A könyv feldolgozza a vonat kalandos útját, majd a jogi csatározásokat a háború után, követi tartalmának további sorsát, egészen napjainkig. Beszámol Európa őrültté válásáról és a négyszázezer meggyilkolt szellemi és fizikai örökségéről. Ez a könyv túltesz a vadnyugat minden izgalmas regényén. Mégsem tartozik a regények fantázia szülte világába, hanem a legendás aranyvonat igazi utazását meséli el.

Uri Geller - Görbüljek ​meg, ha nem igaz
Pillantásától ​meggörbülnek a kanalak, érintésétől évek óta álló órák kezdenek ketyegni, ahol megjelenik röpködni kezdenek a tárgyak. A magyar származású, izraeli születésű, Angliában élő fiatalember megmagyarázhatatlan képességgel immár több mint másfél évtizede készteti csodálatra híveit, elkeseredett támadásokra ellenségeit. Eredetileg 1975-ben megjelent önéletrajzi kötetében Uri Geller azt állítja, hogy mindaz amit csinál, valódi.

A. B. Jehosua - A ​személyzetis küldetése
A ​.B. Jehosua, a világszerte egyik legismertebb izraeli író ismét eredeti, héber nyelvből fordított művel jelentkezik magyarul. A személyzetis küldetése a 2003-as év könyvsikere volt, hisz a témája a lehető legfrissebb, a még fel-felparázsló intifáda, a terror, a civil lakosság körében pusztító robbantások kora, amely a regény megírása óta interkontinentálissá vált. A regény hősnője, egy ortodox keresztény orosz nő (holtteste) is ezt a távlatot érzékíti meg. A piaci merényletben meghalt asszony sorsa, s mindazok, akik életében és holtában kapcsolatba kerültek ezzel a mai Madame Chauchat-hősnővel, az írónak alkalmat ad, hogy a modern izraeli társadalomról egy újabb látleletet adjon: hogyan, milyen erkölcsi tartással feleljen meg ez a "lángoktól ölelt kis ország" a létezését most nem reguláris hadsereggel, hanem a terror eszközeivel fenyegető kihívásra. Milyen - elsősorban erkölcsi - értékeket, hitet merítsen, s miből, hogy emberi tartásán, morális integritásán ne üssön végzetes sebet ez a támadás. A regény harmadik harmada, valahol az egykori Szovjetunió területén végigvonuló, utópisztikus temetési menet a terror, s a benne megjelenő harmadik évezredi válság-kép a téma egyetemes jellegét hangsúlyozza.

David Zinder - Test-hang-képzelet
David ​Zinder Test-hang-képzelet című művében egy komplex színészképzési módszert ír le, hosszú és eredményes színészpedagógusi tapasztalatai alapján, Mihail Csehov elméletére építve. Az elméleti felvezetés után gyakorlatok sorozataiban ismerteti a színészi kifejezőeszközök és a színészi kreativitás fejlesztésének lehetőségeit. Minden gyakorlat részletes leírása után saját tapasztalatainak tanulságait is megosztja az olvasóval. Az elmélet és gyakorlat folyamatosan összefonódik a leírásokban, Zinder ugyanis megkísérli a színészi felkészülés fontos fogalmainak azonosítását és megnevezését. Egyik alapelve, hogy a tudatosítás a képzésnek nagyon fontos eleme. Módszerének egyik kulcsfogalma a testtudat és az általa javasolt képzés alapja a színész fizikai eszköztára, hangja és képzelete közötti összhang. David Zinder nemzetközileg elismert izraeli színészpedagógus és rendező, együttműködése a kolozsvári színházzal olyan értékes előadásokat eredményezett, mint az UNITER díjra jelölt Dybbuk. Fehér láng, fekete láng (2002). Jelenleg is kapcsolatban van az erdélyi magyar színjátszással. A magyar fordításhoz külön előszót szándékszik írni. A fordító Hatházi András, a Kolozsvári Állami Magyar Színház többszörösen díjazott színésze, gyakorló színésztanár, aki David Zinder módszerét saját tanítási gyakorlatában használja. A Test-hang-képzelet többszörösen is hiánypótló mű. Elsősorban könnyen alkalmazható tankönyv lehet a színészképzésben. Gyakorlati hasznán túlmutatva azonban ez a könyv az első lépések egyike egy magyar színészképzési fogalomtár és szaknyelv felé, termékeny viták és újabb elméletek, vagy éppen más gyakorlati módszerek elindítója lehet.

Amir Gutfreund - A ​mi holokausztunk
"Tulajdonképpen ​miért akartak gázkamrába küldeni?" Amir és Efi, a "két és feledik" holokauszt-túlélő nemzedék tagjai egy izraeli lakótelepen élnek, különlegesnél különlegesebb csodabogarak között. Csupa érthetetlen furcsaság veszi őket körül, csupa kérdés, amire szeretnének választ kapni. Például: Miért kiabálja ki az ablakán Adéla Grüner, hogy "Kálmán, vigéc, vigéc!"? Miért nevezik Gerson Klimát a saját fivérének, és miért vonul be időnként, önszántából a bolondokházába? Mi okozhatja Feige betegségét, és mi baja egyáltalán? Miért kérdezgeti a bolond Hirsch folyton-folyvást, hogy "Csak a szenteket vitték gázkamrába?"? És egyáltalán, mit takar az a szó, hogy "holokauszt"? A gyerekek hiába kérdezősködnek, állandóan a hallgatás falába ütköznek, mert még „nem elég nagyok” hozzá, hogy az igazságot hallhassák. Így aztán kutatni kezdenek, könyvtárba járnak, trükkös kérdéseket eszelnek ki, hogy kiszedjék a bolondokból történeteiket, "Buchenwaldot játszanak", vagyis koplalnak és szomjaznak, hogy legalább a megélt tapasztalat révén közelebb juthassanak szüleik, nagyszüleik traumájához. Később aztán, ahogy nagyobbak lesznek, fokozatosan megnyílnak előttük a falak, megerednek a nyelvek, felsejlenek a múltból a megélt holokauszt-történetek. Amir csak ekkor szembesül vele, hogy még a személyes történetek sem segítenek, nem visznek közelebb annak a megértéséhez, ami felfoghatatlan. De talán nem is ez a cél: a történeteket dokumentálni kell, leírni mindent, amit csak lehet, önmagáért, önmagunkért - sugallja a haifai születésű alkalmazott matematikus, katonatiszt író Sapir-díjas regénye.

Nisszim Misál - Miháel Bár-Zohár - Nincs ​lehetetlen küldetés
A ​Nincs lehetetlen küldetés c. kötetükben Michael Bar-Zohar és Nisszim Misal bemutatja az Izraeli Különleges Erők, a MOSZAD harminc legvéresebb, leglendületesebb és legbátrabb bevetését. A két szerző bámulatos részletességgel írja le az ellenséges területen végrehajtott ütközeteket és rajtaütéseket, a halállal dacoló kommandós hadműveleteket, miközben megosztja az olvasóval mind a harcoló katonák, mind a legfelsőbb parancsnokok személyes élményeit, felfedve reményeiket és félelmeiket. A történetek többnyire győzelmekről szólnak, de néha rávilágítanak az óriási kudarcokra is, valamint egybefonódnak néhány neves izraeli vezető életével és tetteivel, köztük Mose Dajan, Ariel Saron, Ehud Barak, a Netanyahu testvérek, Simon Peresz és Avigdor Kahalani sorsával és cselekedeteivel. Azonkívül, hogy a szerzők lefestik a rendkívül veszélyes küldetéseket, minden fejezetben interjút is közölnek olyasvalakivel, aki részt vett az adott bevetésben, köztük fontos izraeli politikusokkal - és olyan megdöbbentő fotókat is mellékelnek, amelyek közül sok első ízben kerül a nyilvánosság elé. A kötet nélkülözhetetlen olvasmány azok számára, akik szeretnék megérteni, hogy ezek a küldetések miként formálták Izraelt és talán az egész világot.

Fresh_cover
Fresh ​Flavors from Israel Ismeretlen szerző
1

Ismeretlen szerző - Fresh ​Flavors from Israel
Israel ​today is a feast for food lovers, a culinary melting pot of traditions from Europe, North Africa and the Middle East. Markets abound with choice seasonal produce, restaurants creatively blend Middle Eastern cuisinrs with international culinary treats, cafes are fragrant with freshly baked cakes and quality coffee, and streets are lined with snack stands selling everything from shawarma to local artisan pastries. This stunning new book brought to you by Al Hashulchan, Israel's premier food and wine magazine, offers a glimpse into one of the most fascinating and varied cuisines in the world with over 60 delicious easy-to-follow recipes and lots of tips and information on special ingredients and spices.

A. B. Jehosua - Az ​ötödik évszak
A. ​B. Jehosua korunk egyik legjelentősebb prózaírója, akit már sok nyelvre lefordítottak. Izraeli író. S ez az ő esetében jóval többet jelent, mint Izrael államban születni és ott élni. Még ha nem is tudnánk, hogy régi jeruzsálemi szefárd családból származik, akkor is megéreznénk, hogy a földhöz és a városokhoz nemcsak nemzeti vagy akár bibliai, hanem nagyon is személyes reminiszcenciák fűzik. Jehosua remek elbeszélő. Azok közé a modern prózaírók közé tartozik, mint a késői Thomas Mann, akik úgy tudnak olvasmányosak maradni, hogy nem térnek vissza a 19. századi regény típusához. Ő sem szövegeket ír, hanem elbeszél, olyan emberek életéről, akikkel azonosulhatunk, vagy akiknek sorsában, mint tükörben, saját lehetséges, ha nem is valóságos sorsunkra ismerhetünk. Teszi ezt anélkül, hogy magára öltené a mindent tudó narrátor köpönyegét. Jehosua szekuláris író, a vallásnak nincs helye a világról való gondolkozásában, kivéve, ha olyanokat ábrázol, akiknek van. Ugyanakkor egész írói gondolkodását meghatározóan befolyásolták a bibliai narratívák. A bibliai elbeszélésekben valaki mindig útra kel. Azaz: útra hívásnak engedelmeskedik. Valami felé tart vagy valami elől menekül, mint az ősapák és ősanyák, vagy mint Mózes. Útra kelnek, és visszajönnek. Nos, Jehosua minden regényében alapvető az út, az útra kelés, az utazás mozzanata. Az útra kelés mindig keresés. A másik keresése vagy saját magunk keresése, ami Jehosuánál - a Bibliához hasonlóan - egyre megy.

Zola Levitt - Izraeli ​szerelmi történet
Az ​izraeli szerelmi történet "Love story", mind témájában, mind stílusában korszakalkotóan új. Felöleli a történelmet, politikát, vallást és harctechnikát, prózaian pontos és költőien szép. Megismerteti a mai Izrael égető problémáit, de a megoldás felé is utat mutat. A Biblia, Tóra és Talmud tanításai keverednek a kibucélet színes kaleidoszkópjával. Jeruzsálem és a Galileai tó körüli élet elevenedik meg előttünk egy csodálatos, lírai hangvételű szerelem keretében, hogy bölcsebbé tegyen, tanítson és szórakoztasson érdeklődőt és szkeptikust, szidót és keresztyént egyaránt.

Dov Alfon - Hosszú ​éjszaka Párizsban
Ha ​bealkonyul a Fények Városában… Amikor a párizsi Charles de Gaulle repülőtéren egy izraeli technológiai vállalat menedzsere eltűnik egy vörös ruhás nővel, mindenki pikáns kis kalandot sejt. Izrael azonban állandó harckészültségben áll, és Zeév Abadi ezredes, a hírhedt izraeli hírszerző alakulat, a 8200-as egység frissen kinevezett parancsnoka történetesen ugyanazzal a géppel érkezik a francia fővárosba. Az események felkeltik a párizsi rendőrségen dolgozó Léger felügyelő gyanakvását, és amikor a járat egy másik izraeli utasát is elrabolják - ezúttal szó szerint a hatóságok szeme láttára -, valóra válnak legrosszabb félelmei. A diplomáciai válság fenyegetésének árnyékában megkezdődik a hajsza, hogy azonosítsák az áldozatokat és elrablásuk okait, miközben egy titkos kínai kommandó a háztetőkről figyel, és a párizsi hullaházban egyre nyomasztóbbá válik az általában békés éjszakai műszak. Ez a hosszú éjszaka Párizsban mintha sosem akarna véget érni. A volt izraeli hírszerző, Dov Alfon debütáló regénye az elmúlt évek leghitelesebb kémtörténete, John le Carré és Frederick Forsyth műveinek méltó követője.

Uri Bar-Joseph - Izrael ​mentőangyala
Nehéz ​elhinni, pedig igaz: Asraf Marván, Nasszer egyiptomi elnök veje és a következő elnök, Szadat legbizalmasabb tanácsadója izraeli kém volt "Angyal" fedőnév alatt. Különös jelentősége lett mindennek a drámai 1973-as arab–izraeli háború idején, ugyanis Egyiptom legféltettebb támadási tervei azonnal az izraeli titkosszolgálathoz kerültek. Ennek is megvolt a szerepe abban, hogy Izraelnek sikerült megfordítania a háború menetét, amely egy elsöprő erejű egyiptomi támadással indult. Különös, de Marvánnak hosszú évtizedeken át sikerült elkerülnie az egyiptomi titkosszolgálat figyelmét. Utolsó éveiben luxuskörülmények között élt, majd élete 2007-ben váratlanul véget ért, amikor eddig nem tisztázott körülmények között kizuhant londoni, negyedik emeleti lakása erkélyéről. Halála után apránként kezdenek a felszínre kerülni életének eddig homályban lévő részletei. Az elérhető források részletes elemzésén és a kulcsszereplőkkel készült interjúkon alapuló _Izrael mentőangyala_ az első átfogó híradás a 20. század egyik legnagyobb kémtörténetéről. Kiderül belőle többek között, hogy Marván kémmúltját nem más leplezte le, mint az izraeli katonai hírszerzés vezetője, és hogy hogyan használták fel az általa adott információkat – sokszor meglepően nem úgy, mint ahogyan várnánk. E letehetetlen könyv elolvasása után már nem tudunk úgy tekinteni a mi életünkre is nagy hatást gyakorló közel-keleti térség történéseire, mint korábban. _"Asraf Marván volt a legértékesebb hírforrás, akit a Moszad valaha is beszervezett. Uri Bar-Joseph lebilincselő könyve pontos és megbízható beszámoló a 20. század egyik legfontosabb kémjének életútjáról."_ Zvi Zamir vezérőrnagy, a Moszad korábbi vezetője (1968-1974)

Shlomo Kalo - Lili
The ​complex and delicate relationship between an ascetic and a prostitute is the central theme of this powerful and sensitive novel - a unique blend of love story, social commentary and spiritual essay, set against the raw and vibrant human landscape of Jaffa. "Lili is an ambitious, sweeping book, especially moving at the end… Shlomo Kalo is, obviously, a writer of talent, vision and significant accomplishment." Daniel Menaker, HarperCollins, US "I read 'Lili' with great interest...I found it to be an emotionally-searing, thought-provoking read... it is a good read." Kate Lyall Grant, Simon and Schuster, UK I read this with avid interest, and was truly captivated by the writing… the language has a rhythmical, soothing quality that makes the novel difficult to put down. Shaye Areheart, Crown, US "Impressive storytelling talent and realism… The novel's structure and inner architecture are immaculate, and the plot, in spite of its contemplative quality, is suspenseful. It contains several human subtleties which the author delights in revealing. What makes "Lily" an interesting work is not solely its philosophical aspect or its literary aspect, but their integration. Arik Glessner, critic, Maariv, Israel Shlomo Kalo is thinker, novelist and one of the most prolific writers in Israel. Some of his 80 published fiction and non-fiction titles, written in a variety of genres and themes, have appeared in 16 countries.

Pearl Abraham - The ​Romance Reader
In ​one of the most exciting debuts in years, Pearl Abraham - who grew up in a Hasidic community herself - presents the story of Rachel, a girl caught between the strictly controlled world of ultra Orthodox Judaism and the sedictive yearnings of her own heart. Both a coming-of-age story and a brave, beautifully rendered expose of a hidden, insular world... heartrending.

Sherry Ansky - The ​Food of Israel
Nowhere ​is the Israeli passion for life more pronounced than around their food tables at home and in their restaurants The storied land of Israel is best known as the cradle of three great world religions: Judaism, Christianity and Islam. Since ancient times, the rich interplay of cultures in this region has fostered one of the world's most diverse and fascinating cuisines. Now you can take part in enjoying diverse and delicious Israeli food in the comfort of your own home. This Israeli cookbook blends the flavors of middle eastern food with those of traditional kosher cuisine. The result is a medley of tantalizing flavors and colors. This Israeli cooking book features 75 recipes of some of the tastiest offerings that the region has to offer. Arab and Bedouin tribesmen, orthodox Christian groups and Jewish settlers from all corners of the globe have thrived here on an agricultural bounty of grains, fish, meats, citrus, milk and cheese, olives, figs, dates, grapes and pomegranates. Each group has contributed flavors and delicacies to the creation of present-day Israeli cuisine. From the Yemenite Jews come aromatic breads and spicy Zhoug sauces; from the Arabs, freshly ground Hummus and pomegranate salads. Gefilte Fish is a favorite of Ashkenazi Jews while Sephardic Jews savor the garlicky, peppery Hraymi fish. Enjoy the tantalizing flavors of Israel from such classics as Falafel in piping hot Pita, Chicken Soup with Matzo Dumplings, succulent Kebabs and hearty Jerusalem Chamin. As well as presenting a wide range of recipes, The Food of Israel introduces the reader to the fascinating culinary traditions of the land. Striking color photography and detailed information on cooking techniques make this book the ideal culinary guide to the land of milk and honey.

Eldad Ilani - Bullagária ​hercege
„– ​Süss palacsintát, és mesélj mesét! – Milyen mesét? – kérdeztem. – Kalandosat – mormogta Beni.” És apa mesél. Mesél a messzi-messzi Bullagária ifjú hercegéről, Krisztiánóról, mesél Brigittáról, a teniszbajnok grófkisasszonyról, meg a titokzatos Ejtsd rabul a szívemet-versenyről, meg a kegyetlen és ellenséges rovománokról. És mesél arról, hogyan nyeri el Krisztiánó a gyönyörűséges Brigitta kezét. Illetve fordítva! Arról, hogy hogyan nyeri el Brigitta a délceg Krisztiánó kezét. Egy nem mindennapi mese, sok-sok csavarral, humorral és szeretettel 5-8 éves ifjú hercegeknek és királykisasszonyoknak!

Kollekciók