Ajax-loader

'deviancia' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Martin Page - Elhülyülésem ​története
Antoine ​- aki már tizenegy éves korában olyan bölcs és cinikus volt, mint egy csapat öreg halász - huszonöt évesen elhatározza, hogy amortizálja nyomasztóan magas intelligencia szintjét. Az ígéretes bölcsész ennek érdekében precízen megtervezi az elhülyülés folyamatát. Először az alkoholizmussal próbálkozik, csakhogy az elmélet tökéletes elsajátítása után egy fél pohár sörtől toxikus állapotba kerül. Túlzottan érzékeny szervezetének ellenállása kórházba juttatja, ahol megismerkedik a szuicidok lelkivilágával. Be is iratkozik egy öngyilkossági tanfolyamra, elkerülendő az újabb kudarcokat, majd miután ez a projekt is befullad, felkeresi egykori gyermekorvosát, aki gyógyszeres kezeléssel asszisztál a butító kúrához. A kicsi piros antidepresszánsok olyan enerválttá teszik Antoine-t, hogy agya önállósodik, és minden külön értesítés nélkül leépíti magát. Barátai aggódva figyelik a történéseket, de hősünk meg sem áll az üresfejű pénzvilág poklainak kapujáig. Ám van visszaút, mert Párizsban és Martin Page "abszurd gyárában" ez is megtörténhet.

Tábori Kornél - Székely Vladimir - Az ​erkölcstelen Budapest
„ ​Abban az érdekes, bűnös, izgató, és szomorú forgatagba, ami az erkölcstelen Budapest világában zajlik, csak egy fénysugarat akarunk vetni ezzel a könyvvel, egy reflektor fénysugarát, amely gyorsan siklik el az eseményekkel nyüzsgő élet fölött, de minden részletet éles, pontos megvilágításban mutat. Egy nagyváros problémái közt egyike a legbonyolultabbaknak és legérdekesebbeknek a nemi kérdés; duplán érdekes és nehéz azonban Budapesten, ahol olyan nagy az érzéki éhség, az örömök mohó hajszolása, és ahol olyan olcsó a női test, a fehér emberhús”. A „minden részlet” többek közt olyan fejezet címekben manifesztálódik, mint a milyen a pesti éjszaka?, az utcai lányok, rosszhírű házak, a titkos prostitúció, talmi színésznők, a bűn piaca, megrontott gyermekek, leánykereskedők, a műférj, a selyemfiú, stb.

Émile Durkheim - Az ​öngyilkosság
Durheim ​munkája a szociológiai irodalom immár klasszikus alkotása, s bár a megírása óta eltelt közel egy évszázad alatt nagyon fejlődött a szociológia módszertana Az öngyilkosság ma is időszerű, ma is hat: nem véletlenül hivatkoznak a legmodernebb módszertani könyvek Durkheimre, és a könyvéből átvett részeken mutatják be a követendő módszerességet. A problémát Durkheim látta meg és rendszerezte elsőként; vizsgálatának módszeres végigvezetése máig példaszerű. A ma alkalmazott világosabb, tisztázottabb fogalmak jelentős részét az ő koncepciójából fejlesztették ki. A könyv nagy jelentőségű szociológiatörténeti szempontból, kezdő és képzett szociológusok ma is sokat meríthetnek gondolataiból.

Bakonyi Péter - Téboly. ​Terápia. Stigma
A ​szerző önmagáról és munkájáról: Ennek a könyvnek vizsgálódás a célja, s nem valamely megrázó élmény megszerkesztése. Mégis: biztosan lesz olyan olvasó, akinek ezek az ismeretlen világból származó írott felvételek és fotók (Szebeni András fotóművész képei) felrázó dokumentumot jelentenek majd. Pedig a négy-öt évvel ezelőtti súlyos elmaradottsághoz, s különösen a tíz-tizenkét évvel ezelőtti viszonyokhoz képest mára erőteljesen fejlődött a pszichiátria, és állandóan fejlődik ma is... Az a célom ezzel az írással, hogy megvizsgáljam e betegségegyüttes - amely bizonyos értelemben társadalmibb minden más patológiánál - kezelésének, ellátásának, gyógyításának illeszkedését egy olyan társadalom makro- és mikrovilágába, amely egészséges, alkotó- és munkaképes emberek, emberközösségek kialakítására törekszik. Vajon mennyire felel meg saját eszméi ideális ígéreteinek vagy egyáltalán

Szilágyi Cs. Tibor - Harakiri
A ​Harakiri egy huszonéves srác szeretettel, iróniával, humorral teli fájdalmas vallomása. Élete filmjét látjuk leperegni előtte, mindennapjaink Budapestjének médiájával, művészetével, ismert figuráival és helyeivel. Elkísérhetjük tripes rohamai, szerelmi mámorai, véget nem érő kezelései és magányos órái, álmai és reményei váltakozó útján, hogy aztán elbúcsúzva tőle , mehessünk haza, saját féltve őrzött paráink közé. A könyv egy a droggal szemben alulmaradt ember fájdalmas kitárulkozása, aki a halál felé vezető úton vissza akarja kapni életét, sza-badságát. Szilágyi Cs. Tibor zenélt, írt, gondolkodott és álmodott. Sokoldalú tehetség volt, ennek minden örömével és nyomorával együtt. Élt 1973- tól 2003-ig.

Robin Skynner - John Cleese - Hogyan ​éljük túl a családot?
Minden ​ember életében döntő fontossága van a családnak, nemcsak gyermekként, de felnőtt korban is. Ráadásul azt, hogy mi magunk miféle családot alapítunk, képesek vagyunk-e harmonikus, szeretetteljes otthont kialakítani, a szülői házban szerzett korai élmények határozzák meg. A neves amerikai pszichológus és egykori páciense, a kitűnő komikus nagy szakmai felkészültséggel és remek humorral tanítja meg a családi élet kisebb-nagyobb konfliktusainak "kezelési technikáját", végigkísérve egy párkapcsolatot a szerelem, a házasságkötés, az első közös otthon, a gyerekszülés és a -nevelés válsághelyzetein. A párbeszédek során efféle, a mindennapi életben gyakran elhangzó kérdéseket tesznek fel egymásnak a szereplők, hogy "Miért kellett nekem éppen téged elvenni?" vagy "Mégis mit gondolsz, ki az úr a házban?", s próbálnak rá hiteles válaszokat adni, életvezetési programokat megfogalmazni. Nemcsak meglepő tapasztalatokkal leszünk gazdagabbak, ha elolvassuk ezt az üdítően friss, érdekes és szellemes könyvet, hanem remekül fogunk szórakozni is.

Guillaume Depardieu - Ezerrel
Ha ​egy francia fiatalember még kiskorúként 500 frankért elmegy egy idősebb úrral, ha kirúgatja magát az összes középiskolából, ha 16 évesen már rács mögé kerül, ha közelről megismerkedik - sajátos sorrendben - a kemény, majd a puha drogokkal, ha egy motorbalesetben elveszíti a fél lábát és mindennek megkoronázásaként már felnőtt fejjel majdnem visszakerül a sittre, mert pisztolyt fog egy vétlen kávéházi vendégre, nos akkor ez a fiatalember már önmagában is elég érdekes figura ahhoz, hogy a vele készült interjú-regény lebilincselje az olvasót. Hát még, ha az illető a DEPARDIEU vezetéknevet viseli! Guillaume Depardieu túltett az apján: botrányos, megzabolázhatatlan figura, akit sokan - egyáltalán nem mellékesen - talán még apjánál is tehetségesebb színésznek tartanak. Ebben a letehetetlen interjúfolyamban kíméletlenül, nyersen és őszintén vall eseménytelennek éppen nem nevezhető életéről és világsztár apjával való több mint ellentmondásos viszonyáról. Miközben azonban az "öreg" Depardieu-ről is megtudunk számos titkot, általánosabb érvényű, mélyebb igazságokat is kifürkészünk arról a viszonyról, ami a szülőt a gyermekhez, a nőt a férfihoz és az embert önmagához fűzi.

Roman Kim - Kísértetek ​iskolája
" ​... Amikor visszamentem az ebédlőbe, az 1-es kislány a földön ült, szétvetett lábbal, fejét ingatva - szemlátomást teljesen berúgott. Danu elragadtatva jelentette ki: - Gondold csak meg, mindössze hét percre rá, hogy bevette! Ez a csitri az egész sikátorban híres arról, hogy képes szemrebbenés nélkül lehúzni teljes egy pint whiskyt, és tökjózan marad, most meg egy gyűszűnyi hígított vermuton így elcsúszott. - De hát mi a csudát adtál neki? - Két pirula diamint. Falrengető egy készitmény. Négy pirulányi egy kupica leggyöngébb borba, mondjuk rizlingbe - és a legkajakosabb matrózt is kiütötted. - És ezeknek mit adtál be? A No 1-es a padlóra zuhant, s a szeme becsukódott. Danu hozzálépett, és cipőorrával megérintette a lány fejét. - Alszik, mint akit agyonvertek. Most akár a fejét lefűrészelheted - nem ébred föl. Érdekelne, hány perc alatt hat a diamin felnőtt emberre. Ekkor a 2-es lánnyal valami furcsa történt. Abbahagyta a táncot, lecsúszott a padlóra, és fennakadt szemmel, áthatóan ránk meredt. Danu meglendítette a karját. A kislány felnyüszített, és kezével elfödte fejét. - A teta-K-preparátum - mondta Danu. - Alapanyagában gardenalin és mexikói kaktusznedv. Elnyomja a lelkiséget, maximális depresszióba merít. A madárka bármilyen parancsot végrehajt, ha megfenyegeted."

Gerevich József - Terápiák ​társadalma - társadalmak terápiája
A ​terápiák társadalmát, a pszichiáter tevékenységét át- meg áthatja a külső társadalom kontrollja. Nem mindegy, ki kerül a falak mögé, milyen az osztály szerkezete, ki válik pszichiáterré, és hogyan fogadja a társadalom a falak közül kilépő beteget vagy orvosát. A terápiák társadalma akkor válik a társadalom terápiájává, vagyis társadalomalakító modellé, ha a pszichiáter rádöbben a társadalom valódi szükségleteire, ha betegeivel érzelmi kapcsolat alakít ki, és megszüntet mindenfajta erőszakot munkájában. A pszichiátriai beteg emancipációs harca, a társadalom öngyógyító törekvései hozzák létre azokat az életközösségeket, amelyek hol a pszichiáter aktív közreműködésével, hol a pszichiátria befolyása nélkül virágoznak fel.

Vicsek Ferenc - Vitézy László - Úgy ​érezte, szabadon él
A ​hasonló című filmet 1988 májusától vetítették a mozikban. A film kapcsán készült könyv tartalmazza azokat a megrázó vallomásokat és felelősségelhárító nyilatkozatokat is, amelyek a filmben elhangzanak, de a könyv valójában a 20 forgatási nap alatt elhangzott beszélgetések teljes szövegét adja. A könyvből kiderül, hogy a drogprobléma csak tünet, ugyanakkor rendkívül divatos magatartás. E tünet mögött egy magára hagyott, sokak által félrevezetett ifjúság áll, akik nem kapnak megfelelő választ kérdéseikre a felnőttektől, mivel maguk is bizonytalanok sok lényeges kérdésben.

Szabó István - Napkelte ​délben
"Szabó ​István a barátom! Talán csupa nagybetűvel kéne írnom ezt, sok mindent végig csináltunk együtt... Alig kamaszként kezdtük az életet a gimnáziumban, s talán együtt ittuk meg az első vodkát is. Együtt énekeltük a poo-beat dalokat Szilvásváradon egy barlangban, aztán lógtunk a gimiből, éltük a kamaszok gondtalan életét. Tizennyolc évesen egy papírral a kezünkben azt hittük, megértünk. (...) A múlttal szembenézni nem könnyű. Nagy dolog okulni belőle, s talán még nagyobb ezt úgy megtenni, hogy mások is láthassák a lélek legmélyét. Kedves Olvasó! A barátom kitárta a lelkét önöknek. Engedjék magukhoz, okuljanak belőle, szeressék az írását. Megérdemli." (Kálomista Gábor producer)

Géczi János - Vadnarancsok
A Vadnarancsok négy élettörténet-rekonstrukciójában az író napjaink deviáns fiataljairól ad látleletet: kiforrott írói eszközökkel, szuggesztiven és szociográfiai pontossággal mutatja meg, hogy kiegyensúlyozatlan egyéniségük és a külső körülmények összjátéka sodorta őket a társadalom peremére. A Vadnarancsok-at egy nagyobb vállalkozás gyűjtőcíméül is választotta Géczi: versciklusban (melynek rlszleteit már közölték az irodalmi folyóiratok), készülő regényében, szociográfiájában és tervezett drámájában nemcsak a fiatal korosztályok szélsőséges magatartásformáiról tudósít, hanem saját életérzéseiről, világképéről is vall.

Silvano Ceccherini - Rabszállítás
"Éveken ​át csakis a szökés gondolata járt a fejemben. Ez a rögeszme adott értelmet az életemnek. Ezért nem bolondultam meg, ezért nem öltem meg magamat. Amikor lemondtam róla, helyettesítenem kellett valamivel, olyasmivel, ami leginkább ugyanannyire leköt, legalább ugyanakkora erővel hat rám. Íróvá kellett lennem, célt, igazolást, tartalmat kellett adnom azoknak a szomorú és dühödt éveknek" - szavakkal emlékezik vissza az író a Rabszállítás keletkezésének körülményeire. A nagy feltűnést keltett regény, az utóbbi évek olasz irodalmának egyik érdekessége, amely a börtönök világát mutatja be, börtönben keletkezett: szerzője egy - betöréses lopásért - húsz évre ítélt fegyenc. A Rabszállítás nemcsak egyetlen ember, az írót megszemélyesítő főhős kilátástalan sorsának megrázó dokumentuma; sorstársainak változatos sokasága, így a szicíliai parasztfiú a prostituált, a lecsúszott entellektüel, a kéjgyilkos és a többi börtönlakó felvillanó alakja az olasz alvilág színes nyomorúságát idézi elénk.

Maurice Level - A ​tolvajok városa
- ​Előttem semmit sem lehet elhallgatni! Szeretem ismerni azokat, akik keresztezik az utamat. Végre is egymás között jól meg van őrizve a titkotok. De meg, azt hiszem, egyiktek sem vágyódik vissza a hazájába. Csak egyetlen valami van, ami fontos: az arany. És ez van valamennyieteknek. - Mire jó az - dörmögte Hermann -, ha megdöglünk itt ebben a kietlenségben? - Igaza van - mondták a többiek -, mi hasznunk van belőle? - Kövessetek engem, engedelmeskedjetek nekem és én elvezetlek benneteket egy városba, ahol el fogjátok felejteni szenvedéseiteket, egy városba, ahol mindegyiktek királynak érezheti magát. Ott minden bűnötök bocsánatra talál. Ágyban fogsz aludni, Spalantin, te szomorú olasz. Mióta nem volt részed hasonló élvezetben? És te, te török, téged hogy hívnak? A kérdezett dacosan lehajtotta a fejét és nem válaszolt. Hoggh felkacagott. - Úgy látszik, rossz az emlékezőtehetséged?... Itt van Kanab, majd ő segít felfrissíteni.

Rácz József - Ifjúsági ​(szub)kultúrák, intézmények, devianciák
A ​kötetbe tizenöt év szociálpszichológiai tárgyú írásaiból válogattam. Kutatásaim során az 1980-1990-es évek egyes ifjúsági (szub)kultúráival foglalkoztam, valamint az ezeket kezelni hivatott intézményrendszerrel. A válogatás - miként kutatásaim is - szubjektív szempontokat tükröz; elsősorban azokkal a (szub)kulturális jelenségekkel foglalkoztam, melyek a többségi - konvencionálisnak nevezett - társadalom felől "devianciának" minősültek. Az ilyen minősítésekbe, jelentéskonstrukciókba a politika természetszerűleg erősen beleszólt - akár a Kádár-korszak alatt, akár pedig a rendszerváltást követően, noha a minősítés folyamata a két időszakban különböző. A kötetben csövesekkel, punkokkal, skinheadekkel, sátánistákkal, rockzenekarok közönségével, marginális csoportosulásokkal foglalkozom. Egyrészt a fiatalok csoport előtti és csoportbeli pályafutása - "morális karrierje" - érdekelt, másrészt az a mód, ahogyan a csoportosulások sajátos jelentéseiket elnyerik: a résztvevők számára és a szélesebb társadalom számára (a kettő persze nem ugyanaz). Ez a "jelentés" befolyásolja, hogy a társadalmi intézményrendszer hogyan kezeli a jelenségeket és a résztvevő fiatalokat. A jelentéskonstrukció nemcsak a szubkultúrákra, hanem a devianciák jelenségszférájára is érvényes. Manapság a devianciák és társadalmi problémák kérdését összekapcsolják (a minősítéselmélet mintájára) azzal, hogy a szakemberek mikor, milyen problémákat definiálnak beavatkozást igénylő társadalmi problémaként (hogyan "problematizálnak" valamit) és milyen megoldásokat javasolnak. Tanulmánykötetemmel ehhez a tevékenységhez is szeretnék hozzájárulni: mikor és hogyan kell beavatkozni és mikor nincs erre szükség.

Timothy Leary - Az ​eksztázis politikája: Drog, tudat, vallás
A ​drogok ellen nem lehet eredményesen küzdeni, ha nem ismerjük a mögöttes szükségleteket, a drogok körül kialakult társadalmi közbeszédet, a droghasználat különféle értelmezéseit és ideológiáit. Pedig itt és most, minálunk ezeket nem ismerjük eléggé. Különféle tiltások és tabuk megakadályozzák, hogy az ide vonatkozó eszmék eljussanak hozzánk és meg lehessen vitatni őket. Nem ismerjük Timothy Leary gondolatait, aki a pszichedelikus drogok sajátos guruja, ideológusa volt, és aki a hatvanas-hetvenes években elindította és fémjelezte az úgynevezett pszichedelikus mozgalmat a nyugati világban. Leary szembekerült az amerikai törvényekkel, bebörtönözték, majd perifériára szorult, lassanként el is feledkeztek róla. A maga idejében azonban nagy befolyása volt, és gondolatai ma is gyakran megjelennek, a tudatmódosító droghasználatot támogató érveivel most is találkozhatunk. Ma már elhalványultak a nagy remények és lázadások, amelyek akkor a hagyományos társadalmi értékek és viselkedésminták kötelékeit kezdték oldani, nem lett új vallás a drogok által kínált vagy előhívott új extázisélményekből. Tudjuk, hogy a drogok kipróbálása és használata nem nagy eszmék hatására, hanem hétköznapi alkalmakkor és egyszerű kínálásra indul meg, de a drogmegelőzést, drogterápiát és ártalomcsökkentést tudnunk kell képviselni ezen a nyelven is, és tudnunk kell párbeszédre lépni, egyezségeket keresni, meggyőzőnek lenni Leary szellemiségével szemben is. Ezért jelent most meg ez a könyv, a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet kezdeményezésére, a drogok társadalomtörténetét bemutató sorozatban. Leary maga is tragikus sorsú, sikeres tudós és terapeuta volt, aki felörlődött a makacs küzdelemben a társadalmi hagyományok és intézmények ellen, majd végül ezoterikus élményekbe és elzárkózásba menekült.

Ismeretlen szerző - A ​deviáns viselkedés szociológiája
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Rácz József - Szabálykövet(el)ők ​és bajkeverők
Az ​1980-as években Magyarországon az úgynevezett társadalmi beilleszkedési zavarok (ahogyan akkoriban a devianciák egy részét szemérmesen nevezték) tanulmányozása rendkívül sok tapasztalattal gazdagította a devianciákról szerzett tudásunkat. A '90-es években azonban a devianciák kutatása háttérbe húzódott: a szociológusok figyelmét érdekesebb (?), aktuálisabb (?) témák kötötték le: a gazdaság, a politika, a média... A devianciák kutatásának háttérbe szorulása összefügghet a devianciaelméleteket övező szkepszissel, ami a nemzetközi szakirodalomban is tetten érhető: leglátványosabban a deviancia címszó alatt szereplő könyvek és egyéb publikációk számának csökkenésében (lásd pl. az internetes könyvkereskedések kínálatát, vagy az elektronikus adatbázisokban a „deviancia" címszó alatt fellelhető szakcikkeket: a kínálat igencsak szegényes, azok között is sok az évtizedekkel korábbi kiadás újbóli megjelentetése). Ugyanakkor, ha nem konkrétan a deviancia cím¬szóra keresünk, a kutatások és a teoretikus írások bőségével találkozunk. A látszólagos ellentmondás oka, hogy a deviancia kifejezés - mivel alapvetően negatívnak tételezett társadalmi folyamatokat jelöl, és éppen a negatív előfeltételezés és a minősítés kerülése miatt - nemkívánatosnak tűnik a szakirodalomban. A „politikailag korrekt" beszédmód is mellőzi a „deviáns" kifejezést - éppen a „címkézéselméletek" hatására. Maga a fogalom túlzottan felhígult az elmúlt időszakban: egyre több társadalmi jelenséget, egyre szélesebb megközelítésben neveztek „devianciának", egészen odáig, hogy a fogalom szinte értelmezhetetlenné vált…

Covers_82386
elérhető
1

Bodor Pál - Kék ​folt
Miért ​kék folt? A kék folt - ütések nyoma; fájdalom emléke; és kit nem ért ütés? Ha a hajszálerek törékenyek - rettentő betegség ez -, a simogatásnak is kék nyoma marad. És a kék folt színt vált lassan, mintha süllyedne, lilás lesz, és sárga folt lesz, mintha a bőr alá süllyedne, láthatatlanul mind mélyebbre, az idegekbe, az életrajzunkba, oda, ahol nem múlik el soha. Ütés, ütés mellé, kék, belső égbolt, kalapácsütések kovácsolta kék égbolt. Ez a könyv az ütések ellen íródott. Oly felületesen élünk olykor egymás mellett, hogy valaki eltűnhet közülünk észrevétlenül, mint egy színes folt, amelyről alig tudunk valamit, elsuhan, mint egy színes folt, kéklő bélyeg az emlékezetünkben. (_Kriterion kiadáshoz_)

Elisabeth Szél - Gyere ​meghalni Amszterdamba
A ​Spanyolországban élő, magyar származású írónő regénye a hatvanas években játszódik. A könyv lapjain végigkísérhetjük Joselito és társai pokoljárásának összes stációját a drogok hamis szabadságának és a homoszexualitás izgalmas kalandjának útján. Az édesanya, Pura de Torres hiába küzd a fiáért, az iraki központtal rendelkező kábítószercsempész maffia befolyása erősebb. A rendőrség is tehetetlenül áll szemben a tényekkel. A "l'amour bleu" kétes boldogsága végül is tragédiába torkollik... Mi a szerepe Gérard-nak, a nyomozónak a kétségbeesett anya mellett? Miért éppen a vétlen fiú az áldozat? Mindezt megtudhatjuk a madridi, párizsi, londoni és amszterdami helyszíneken játszódó regény lapjairól.

Thomas Szasz - Szertartásos ​kémia
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Géczi János - Vadnarancsok
A ​Vadnarancsok egy igazi könyvlegenda. A 80-as évek botránykönyve már megjelenése előtt óriási vihart kavart. Az akkor legszabadabb irodalmi folyóirat lapszámát az állampárt visszarendelte a piacról, és bezúzatta, a benne megjelent Vadnarancsok-részlet miatt. Irodalmi szociográfia Géczi János tollából. Négy élettörténet-rekonstrukció, négy fiatal sorsa, négy kudarcos élet. A társadalom mélyrétegeiben drogosok, prostituáltak, nimfomániások, melegek mozogtak, próbálták elkerülni a közösségi retorziókat, a megbélyegzést, a kirekesztést, az ellehetetlenülést. Géczi felkereste a kiszolgáltatottakat, beszélgetett velük, igyekezett megérteni, és megmutatni, mit látnak saját életükből ezek a kiúttalan figurák. Más volt még a társadalmi környezet, más a közösség tűréshatára, de a kirekesztés mintázatai pontosan ugyanazok, mint ma. Géczi János úttörő munkája élő, aktuális mű, amely a szereplők élettörténetén túl a nyugati típusú közösségek tűréshatárairól, deviancia-fogalmáról és könyörtelen gyűlölködéséről is nagyon pontos képet fest. „Ezerszer olvastam már újra. Nem tudom a mondanivaló, vagy a hangulat tart-e a markában, ha a kezembe veszem a könyvet, de mindenképpen több annál, mint amit elsőre láttatni enged.” (@cat3 – moly.hu)

Ismeretlen szerző - "A ​tettetésnek minden mesterségében jártasok..."
Egy ​peremre szorult, deviáns (vagy legalábbis ekként lefestett) népességre összpontosítani a megtorló intézkedéseket, egyet jelent annak hallgatólagos beismerésével legalább, hogy a tömeges nyomor fölszámolására lehetetlen átfogó pozitív politikát kidolgozni. Reménykedni lehet azonban abban, hogy e speciális intézkedéseknek általánosabb elrettentő hatása lesz. Robert Castel

Rosta Andrea - A ​deviáns viselkedés szociológiája
Az ​első magyar, a témát átfogóan tárgyaló kötet, mely szakszociológiai tankönyvként is használható. Szemléletes, átlátható és érthető képet ad a klasszikus és kevésbé közismert devianciákról.

Andorka Rudolf - Ruda Béla - Donga Katalin - Kolozsi Béla - Moksony Ferenc - Münnich Iván - Pataki Ferenc - Vág András - György István - Társadalmi ​beilleszkedési zavarok Magyarországon
Az ​elmúlt évtizedekben - legjobb tudomásom szerint - nem jelent meg hazánkban olyan munka, amely együtt s kölcsönös kapcsolataikban tárgyalta volna valóságunk egyes tömeges, nyugtalanító és konfliktusgerjesztő jelenségeit, folyamatait. E nyugtalanító jelenségeken ezúttal pontosan körvonalazható tartományt értek: a társadalmi beilleszkedés zavarait, a társadalmi deviáció tényeit. Az előbbi - kissé bőbeszédű - formula ugyanis ugyanazokat a társadalmi tényeket nevezi meg, amelyeket a nemzetközi tudományos irodalom hagyományosan a "deviáns viselkedés" fogalma alá rendel... Azok a tények és tapasztalatok, amelyekről e könyvben olvashatunk, önmagukban véve semmiképpen sem újak és szokatlanok. Sem nálunk, sem a világ bármely más országában! Szokatlan viszont az, hogy a kötet szerzői ezúttal komplex módon, a tények pontos nyelvén, köntörfalazás nélkül beszélnek a szóba jöhető tényekről... Félreértés ne essék: korántsem e lapokon olvashat először a hazai olvasó a bűnözés állapotáról és alakulásáról, az alkoholizmus okozta bajokról vagy az öngyilkosságok terén elfoglalt "világelsőségünkről", a veszélyeztetett fiatalok - főképpen az állami gondozottak - sorsáról... Az eddigi vitáknak, elemzéseknek azonban minden jel szerint nem sikerült kellően átütniük a közöny, a megelégedett rutin vagy a "szégyenlősség" falait. Az elhangzott szavak mennyisége, a javaslatok intése és megalapozottsága korántsem volt ugyanis arányban a széles körű cselekvésre, az intézményrendszer korszerűsítésére s a társadalmi aktivitás serkentésére fordított erőfeszítésekkel... Nos, a kérdéseknek ez az összetettebb és egyúttal genetikus szemlélete, az összes érintett szakembercsoportok termékeny együttműködése alighanem újszerű mozzanatnak ítélhető... Az olvasó olyan írást tart a kezében, amely minden tekintetben kollektív erőfeszítés, közös szellemi munka, sok és olykor kiélezett - bár mindig jóízű - vita gyümölcse... Hiszen a feladat az állampolgári felelősség leckéje is volt, nem csupán szakemberi minőségükben tartott igényt a résztvevőkre.

Lévai Miklós - Kábítószerek ​és bűnözés
A ​közfelfogás egymással szoros kapcsolatban álló jelenségeknek tartja a kábítószerezést és a bűnözést. A két deviancia összefüggésére vonatkozóan gyakran halljuk és olvassuk: - "A kábítószerezés szükségképpen együtt jár a bűnözéssel." - "A kábítószeresek bűncselekmény elkövetése útján pénzt szereznek kábítószer-vásárlásra." - "A kábítószeresek előbb-utóbb attól sem riadnak vissza, hogy bűncselekményeket kövessenek el annak érdekében, hogy a kábítószerhez hozzájussanak." - "A kábítószer-élvezők a kábítószer hatása alatt gyakran követnek el súlyos, erőszakos bűncselekményeket." Igazak-e az idézett megállapítások vagy csupán hiedelmek, a mindennapi tudatban meglévő bizonyos érdekek és értékek által táplált sztereotípiák?

Ismeretlen szerző - Drogok, ​drogprevenció, ifjúsági problémák, intézményi szerepzavarok
...A ​nyitó tanulmányok Demetrovics Zsolt írásai, a két elvi anyag Kelemen Gábor tollából származik, míg a kötet legnagyobb része Rácz József (és munkatársai) írásaiból tevődik össze. Rácz dr. az utóbbi években több fontos válogatást adott közre korábbi munkáiból, most elsősorban olyan írásait tesszük közzé, amelyek vagy korábban, ma már nehezen hozzáférhető kiadványokban jelentek meg, vagy az utóbbi évek termései. A korábbi munkák azokat a tapasztalatait foglalják össze, amelyeket a marginális, leszakadóban lévő ifjúság körében terepvizsgálatok, megfigyelések nyomán szerzett. Ezek a kutatásai annak idején nagy érdeklődést keltettek, és részben a deviáns viselkedés tanulmányozását, részben a preventív célú valóságelemzés fejlődését segítették elő, részei voltak azoknak a fermentáló hatásoknak, amelyek a nyolcvanas évekre már politikai kritikát is magukba foglaltak, és a megelőzés, a szociális gondoskodás és az esélyegyenlőség fontosságát emelték ki...

Éliane Whitehouse - Warwick Pudney - Mint ​egy nagy vulkán forrok, és... mindjárt felrobbanok!
Gyakorlati ​kézikönyv szülők, gyerekekkel foglalkozó szakemberek és pedagógusok számára a gyerekek indulatkezelési problémáinak megoldásához. "... A kiskönyv megtanítja a felnőtteket, hogyan tanítsák meg gyermekeiket vagy a rájuk bízott kis méregzsákokat a helyes indulatkezelésre. Önvizsgálattal kezd: milyen környezetet teremtünk köréjük, mi hogy kezeljük saját dühünket, csalódottságunkat vagy félelmeinket, amik agresszióhoz vezetnek. Nem kell szakképzettség, mindössze a józan eszünk és a talpraesettségünk, hogy a leírt és bemutatott feladatokat, elgodolkoznivalókat, technikákat a magunkévá tegyük, és átadjuk a kisgyermeknek. A könyvecske olvasása közben bizony még az állunk is le-leesik olykor-olykor, annyira egyszerű vagy kézenfekvő néhány ötlet. ..." dr. Szolnoki Nikolett gyermekpszichiáter

Nemes Péter - Ismerkedés ​a csövesek világával
Nemes ​Péter, a könyv szerzője, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán végezte el a pedagógiai szakot, kutatásait a "csöves jelenségről" ennek kapcsán kezdte. Jelenleg a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának munkatársa. Nemes Péter könyve izgalmas társadalmi témát feszeget: a csövesek világával ismerteti meg az olvasókat. Ezt a sajátos "szubkultúrát" kutatásai során igyekezett "belülről" is megismerni, így a csövesekkel kapcsolatos jelenségek nevelésszociológiai leírása hiteles és életszerű. A könyv szerzője jól ismeri és bőven idézi a témáról szóló eddig megjelent írásokat, helyenként dokumentumanyagokat is használ. Remélhető, hogy a csövesek világának pontosabb és okkereső megismertetése elősegíti ennek a feszítő társadalmi-pedagógiai problémának az eddiginél eredményesebb, megnyugtató megoldását.

Covers_329760
Painful ​but Fabulous Ismeretlen szerző
1

Ismeretlen szerző - Painful ​but Fabulous
In ​this omnibus collection of the career of the seminal alternative artist and musician Genesis P-Orridge, the legendary performer opens his files to show the world never-before-seen texts, photos, artwork and magic. P-Orridge, whose bands Throbbing Gristle and Psychic TV set the stage for modern industrial, punk and alternative music, here finally comes clean on many issues surrounding his life, work and mystique. From the 1960s, when the COUM Transmissions first turned England and the art world upside down, to his music, to his religion-as-a-joke-as-a-religion, this book covers it all.

Szabó A. Ferenc - Az ​abortusz ellenszerei
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

2025852_5
Az ​evolúció árnyoldala Ismeretlen szerző
8

Ismeretlen szerző - Az ​evolúció árnyoldala
„Az ​evolúció árnyoldala a különböző nem tipikus (alternatív) emberi viselkedésformákat, devianciákat, illetve egyes patológiainak tekintett állapotokat mutatja be az evolúciós pszichológia nézőpontjából. A könyv jól illeszkedik a Pécsi Evolúciós Pszichológia Kutatócsoport korábbi köteteinek sorába: egyszerre betölti a magas szintű ismeretterjesztő mű, az informatív tankönyv és a tudományos szakkönyv funkcióját. A téma igen aktuális, hiszen olyan pszichológiai szempontból is érdekes kérdéseket érint (pl. depresszió, szenvedélybetegség, étkezési zavar, homoszexualitás, prostitúció), amelyek közel állnak a hétköznapi emberhez. Ezekről a jelenségekről a médiában számos botcsinálta »szakember« is terjeszt különböző nézeteket. Ezért a tudományos álláspont megismerése fontos tájékozódási pontot jelenthet." Prof. Miklósi Ádám az MTA doktora ••• A kötet szerzői: Bereczkei Tamás, Birkás Béla, Gyuris Petra, Jánosi Anna, Kelemen Oguz, Kéri Szabolcs, Láng András, Meskó Norbert, Paál Tünde, Pléh Csaba, Tisljár Roland, Túry Ferenc

Kollekciók