Ajax-loader

'történetfüzér' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Max Arthur - The ​Navy
Based ​entirely on first-hand accounts with all the principal theatres of the War recalled. Provides a collection of remarkable stories from brave and unassuming individuals.

Isaac Bashevis Singer - Apám ​bíróságán
Singer ​Apám bíróságán című műve egyszerre tekinthető novellák gyűjteményének, regénnyé, vagy legalábbis regényméretű és intenzitású panoráma-körképpé összeálló kisprózák kompozíciójának, gyerekkora való, visszaemlékezésnek, szépirodalmi eszközökkel és módon megalkotott történelmi esszének, valamint múlt-teremtő "naiv" eposznak. Az elbeszélésnek eseményanyaga az első világháború előtti és alatti időkről ad számot, ám az író - aki ekkor tizenéves volt - egyszerre kölcsönzi az elbeszélőnek akkori és jóval későbbi szemlélet- és látásmódját. Kettős - gyermeki és érett kori - látásmód bravúrosan egybejátszatott tükörképei e novellák, de többek is mindkét látásmód eredményeinél. Többek, mert aprólékos hitelű, életes felidézései egy szinte folklór- és kulturális antropológiai egzaktsággal látott életformának és mentalitásnak, egy vallástörténeti hitelességű zsidó hitvilágnak, egy mikrotörténelmi teljességű és minuciozitású valóságevokációnak. De még többek, mert egyúttal a gyászbeszéd szerepét is betöltik, nem laudációját nyújtják, egy elpusztított, meggyilkolt világnak, hanem újra feltámasztását, metafizikai lényegének felmutatását, valamiképp való örökkévalóságát revelálják. Mindezt pedig a lehető legegyszerűbb, de persze legnehezebb eszközökkel, a klasszikus novellaírás eszközkészletével teszik, az egyszerűen szólás, az emlékezés és a puritán beszámolás ősi módján. A naiv olvasónak is megragadó szépséget, meghittséget, a vájt fülű értőnek pedig tükörjátékszerű kaleidoszkópot nyújtva adnak ezek a novellák csodás ragyogású mítoszt is, "vérrögös" valót is, a falusi Lengyelország soha újra nem éleszthető zsidó kisközösségeinek, "családjainak" ősi értelemben vett képletét is. Valószínűleg Singer egyik legjobb munkája az Apám bíróságán - kétségkívül minden igazi olvasó számára felejthetetlen élmény.

Kari Nars - Svindlerek
Ki ​hinné, hogy volt, aki még az Eiffel-tornyot is eladta ócskavasként? Vagy azt, hogy több ezer brit megtakarításai úsztak el azért, hogy bevándoroljanak Poyais herceg fantomállamába? Bernard Madoff tevékenységében pedig éveken át nem talált kivetnivalót az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet, miközben 65 milliárd dollárt csalt ki áldozataitól piramisjátékkal. A pénzvilág kiváló szakértője, Kari Nars elképesztő történeteken keresztül mutatja be a leghírhedtebb svindlerek életét és módszereit, hogy leleplezze a csalás művészeinek zseniális trükkjeit, és tükröt tartson saját gyengeségeinknek. A könyv mindannyiunk számára tanulsággal szolgál. Szélhámosok áldozatai lehetünk, ha megfeledkezünk az aranyszabályról: Ami túl szépnek látszik, hogy igaz legyen, az valószínűleg tényleg túl szép is ahhoz, hogy igaz legyen.

Farkas Ottó - Kísértetárnyék
Szellemek, ​átkok, boszorkányok, kísértetek, lidércek, halottlátók, hazajáró lelkek, bájital, szellemidézés, szemmelverés, idejétmúlt, mégis izgalmas, borzongató témák követik egymást Farkas Ottó könyvében. Könyves Kálmán a 12. század elején törvénybe iktatta, hogy „a vérszívó boszorkányokról pedig, mivel ilyenek nincsenek, semmiféle vizsgálatot ne tartsanak”. Felvilágosult királyunk csupán a boszorkányok egyik kategóriájának létét tagadta. Nem csoda hát, ha még a 18. században is zajlottak boszorkányperek, míg azokat Mária Terézia be nem tiltotta. Ezzel azonban a boszorkányságok nem értek véget, a bűbájosság, a rontás még két évszázadon keresztül a népélet része maradt, s foszlányaiban még napjainkban is fellelhető. Farkas Ottó rövid idő alatt második könyvével jelentkezik. A Medvesalja és környéke mondavilágának bemutatását követően most Gömör–Nógrád még élő vagy már csak a szerző felvételein őrzött hiedelemvilágába enged betekintést adatközlők történetei által. Néprajzkutatók is haszonnal forgathatják, de izgalmas olvasmányul szolgálhat az ősök múltja iránt érdeklődőkön túl a szellemi kalandra vágyóknak is.

Nyika Zoltán - Szatori
SZATORI avagy ​igaz mese mindenkinek "Esik az eső, s elgondolkodom: Miért rohanok, szaladok? S miért nem akarok az lenni AKI VAGYOK? Csak futok, szaladok, de most már nem bírom tovább: MEGÁLLOK. Szembenézek vele, ki eddig üldözött, és jót nevetek rajta: MEGTALÁLTAM ÖNMAGAM, ELFOGADOM." Nyika Zoltán önmagát kereste, de Téged is megtalált. Vedd kézbe az Ő meséit, mert Rólad is szólnak! Észreveszed? Mélykúti Ilona, újságíró Egyike azon ritka magyar "zen könyveknek", amely nem a témába vágó nemzetközi és hagyományos szakirodalomból merít, hanem a szerző saját élményéből. Gratulálok Zoli! Darnel Cristian

Csaka Bandi - Mátyás ​deák kalandjai
A ​szerző több évtizedes kárpát-medencei kutatómunkája során gyűjtötte fel idős emberektől azokat felnőtteknek szóló pikáns történeteket, melyek a deáknak öltözött, álruhában járó ifjú Mátyás király alakja köré szőtt a nép.

Charles Bukowski - Erections, ​Ejaculations, Exhibitions, and General Tales of Ordinary Madness
These ​dirty and immortal stories appeared mainly in Underground newspapers, with Open City and Nola Express leading in the publication of them. Others have appeared in Evergreen Review, Knight, Pix, Berkeley Barb, Adam, and Adam Reader. With Bukowski, the votes are still coming in. There seems to be no middle ground - people seem either to love him or hate him. Tales of his own life and doings are as wild and weird as the very stories he writes. In a sense, Bukowski is a legend in his time...a madman, a recluse, a lover...tender, vicious...never the same...these are exceptional stories that come pounding out of his violent and depraved life...horrible and holy...you cannot read them and ever come away the same again.

Malcolm Gladwell - Dávid ​és Góliát
Háromezer ​évvel ezelőtt az ókori Palesztina egyik csataterén egy pásztorfiú diadalmaskodott egy hatalmas harcos felett mindössze a parittyájával. Dávid és Góliát története azóta az esélytelen kisemberek és a sebezhetetlen óriások közötti küzdelem jelképévé vált. Dávid győzelme valószínűtlen és csodával határos. A fiúnak nem volt esélye. Vagy mégis? Malcolm Gladwell megkérdőjelezi az akadályok és hátrányok szerepéről kialakított elképzeléseinket, és újraértelmezi, mit jelent a diszkrimináció áldozatának lenni, elveszíteni egy szülőt, középszerű iskolába járni, vagy egyéb látszólagos hátránnyal indulni az életben. Ezek a lebilincselő történetek szemléltetik, milyen sokszor fakadnak világunk szépségei és jelentős értékei megpróbáltatásokkal teli élethelyzetekből.

Kollekciók