Ajax-loader

'történetfüzér' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Lee Stringer - Kurt Vonnegut - Fedél ​nélkül New Yorkban / Beszélgetések az írásról
Húsz ​évet töltött Lee Stringer otthontalanul New York utcáin. Az évek során szenvedélyes drogos csavargó, aki minden más helyen hajtotta le a fejét, szenvedélyes íróvá vált. A Street News szerkesztőjeként keserű iróniával, mégis hitelesen írta meg az utca népének történeteit, és saját sokszor keserű mégis saját maga által választott sorsát. A város nyers valóságáról olvasva a különbözőségek mellett arra is rádöbbenhetünk, hogy New York nincs is olyan távol tőlünk, és a szerző emberséges javaslatait talán mi is megfogadhatnánk. A kötet második felében Kurt Vonnegut és Lee Stringer beszélgetéseit olvashatjuk az írásról, saját hitvallásukról, egymás művészetéről. Pillanatfelvétel két különös ember találkozásáról.

Révay József - Százarcú ​ókor
Az ​ókornak nem száz, hanem sok ezer arca elevenedik meg ebben a könyvben: Révay József, a tudós és az író színes képekben eleveníti fel és hozza közel olvasóihoz az ókori emberek életét. Mi mindenről olvashatunk benne? Mükénéről és Krétáról, az egyiptomi birodalomról Kleopátra korában, az antik Rómáról s híres nagyjairól, Caesarról és Ciceróról, életük történelmi nevezetességű napjainak szinte minden percéről, a pannóniai latin városok hétköznapjairól, királynőkről, hősökről és rabszolgákról, könnyeikről és örömeikről, történelmi tetteikről, munkájukról, szórakozásaikról, s még arról is: mit ettek, és az mennyibe került. Különösen szépek azok a részek, ahol az itáliai, afrikai és a mai Magyarország vagy Közép-Európa területén található római városokról ír. A tudós író sok évtizedes tudományos munkásságának válogatott ókor-élményeit a szó teljes értelmében élményként adja át mind fiatal, mind pedig idősebb olvasóinak. Emberségével, tudásával és őszinte lelkesedésével egyaránt hat az olvasók kíváncsi érdeklődésére és érzelmeire.

Mika Waltari - A ​Kínai Cica
Mika ​Waltari világszerte történelmi regények szerzőjeként él az olvasók tudatában, ezért ez a kötet, amely az író meséinek gyűjteménye, akár szenzációnak is tekinthető. A meseíró Waltari persze egészen különös jelenség. Legtöbb társával ellentétben az író nem a népmesék irodalmasított válfaját műveli, meséi egészen eredetiek és különösek, sem a Grimm-típusúakkal nem mutatnak semmiféle rokonságot, sem a német romantika Tieck- vagy Hauff-féle válfajával nem rokoníthatók, de távol állnak az angol nonszensz mesék világától is. Némileg talán Andersenhez állnak legközelebb, elsősorban azért, mert üdén, váratlanul keverednek bennük a fantasztikus meseszereplők (patkánykirályok, lusta óriások, szociális gondozó kutyák és világjáró macskák stb.) és a mindennapi, hangsúlyozottan kispolgári szereplők és jelenetek, jelenségek (a Szajnában soha halat nem fogó horgászok, a filmnéző, szenzációra vágyó közönség, az ébresztőóra berregésére ébredő hivatalnokok stb.). Az igazán eredeti azonban e mesében e két - merőben ellentétes - világ szerves egymásba növesztése, keverése, a folytonos oszcillálás e két világ közt és a szinte permanens síkváltás (Legenda a fehér virágról; Mese Rózsaorca hercegnőről; A Kínai Cica; A gonosz szemű férfi stb.). Különösen gazdagok e mesék öncélú csodákban, minden didakszistól, tanulságtól mentes, váratlan eseményekben és figurákban. Van bizonyos szecessziós jellegük is, dekoratívak és meglepően-váratlanul kacskaringósak. A meséket természetesen gyerekek is élvezettel hallgathatják, elsősorban azonban felnőtt olvasóknak valók.

Tolnai Kálmán - A ​Kitty szalon rejtélye
"Annak, ​aki a titkosszolgálat sakktábláján játszik - függetlenül az adott történelmi, társadalmi viszonyoktól - átlagon felüli képzelőerővel, elemző és analizáló képességgel kell rendelkeznie. A gyors helyzetfelismerés, a helyes véleményalkotása, a hatásos cselekvés elengedhetetlen része az eredményes hírszerző és kémelhárító munkának. A titkosszolgálat tevékenysége gyakorlatilag gyors, helyes és nem utolsósorban hatásos rögtönzések sorozatából tevődik össze, amelynek mozzanataiból nem hiányozhat a képzelőerő és a kezdeményezés. Ez nem mond ellent annak, hogy az eredményekért - gyakran életveszélyes körülmények között - néha hetekig, hónapokig idegeket, fizikumot megfeszítően kell fáradozni."

Szil Ágnes - Tangram
„Variációk ​szenvedélyre és csömörre, meddőségre és termékenységre. Álomszerű töredékek, szilánkok, hasadékok, kulcslyukak, mítoszcserepek. Robogóval érkező Narcisszusz, a mediterrán ízek és illatok után szocreál szerelmek kemény és szürke kontúrjai, a gyönyör keresése a közömbös tömegben. Lélekvándorlás. Eltévedés a dimenziókban, próteuszi szerepjátékok.” (Részlet Garaczi László ajánlásából) „A Macskajáték bécsi bemutatójának napján születtem az Alföld egy ma már nem létező településén. Az orosházi gimnázium emblematikus személyisége, egy női Pygmalion kalapálta le rólam a felesleges követ; tizenhét éves koromban jelent meg első műfordításom, Vergilius Aeneisének egy részlete. A József Attila Tudományegyetemen végeztem előbb latin, majd magyar nyelv és irodalom szakon, végül a Budapesti Műegyetemen szereztem oklevelet. Békésen élek, ami nemcsak állapot-, hanem helyhatározó is. A Békési Újságban jelennek meg nyelvi tárcáim, a rovat címe: Egy nyelvet beszélünk — még ha a címben egyre kevésbé hiszek is. Az elmúlt hat év anyaga 2012-ben jelent meg könyv alakban. Publikáltam novellákat, esszét, verset és fordításokat. 2006-ban a Magyar Tudományos Akadémia Tibullus összes műveinek magyarra ültetéséért Pedagógus Kutatói Pályadíjjal jutalmazott.” (Szil Ágnes)

John Kotter - Olvad ​a jéghegyünk!
Az ​Olvad a jéghegyünk! egyszerű kis tanmese arról, hogyan kell helyesen viselkedni a szüntelenül változó világban. A John Kotter harvardi professzor díjnyertes könyvén alapuló történet már több ezer embernek és vállalatnak segített. A tanmese egy antarktiszi pingvinkolóniáról szól. Egy csoportnyi császárpingvin élete sok-sok éve semmit sem változott. Ekkor azonban egy kíváncsi madár észrevesz egy potenciálisan pusztító veszélyt, amely otthonukat fenyegeti – és először szinte senki sem figyel rá. A történet szereplői, Fred, Alice, Louis, Buddy, a Professzor és NemNem hasonlítanak olyan emberekre, akiket ismerünk – vagy éppen saját magunkra. A mese a változással szembeni ellenállásról és hősies tettekről szól, látszólag leküzdhetetlen akadályokról és a legokosabb taktikákról, melyekkel azok legyőzhetők. Ez a történet különféle formákban körülöttünk is megtörténik – de a pingvinek a nagyon is valós kihívásokat sokkal jobban kezelik, mint a legtöbb ember. Az Olvad a jéghegyünk! azon az úttörő munkán alapul, amely megmutatja, hogyan valósítható meg a szükséges változás bármilyen csoportban nyolc lépés segítségével. Ez a mindenki számára élvezetes történet egyúttal felbecsülhetetlen segítséget ad egyre gyorsabban változó világunk megértéséhez. John Kotter a vezetés és a változás guruja a Harvard Business Schoolon. Tizenegy könyv szerzője, melyek vagy díjat nyertek, vagy bestsellerek lettek. Kotter professzor előadásokat és szemináriumokat tart a Harvardon és szerte a világon. A Massachusetts állambeli Cambridge-ben él feleségével, Nancy Dearmannel, lányával, Caroline-nal és fiával, Jonathannel. Holger Rathgeber igazi modern globális menedzser. A Becton Dickinsonnál, a világ egyik vezető gyógyászati technológiai vállalatánál dolgozik. Rathgeber Németországban született, Frankfurtban. Karrierjének első éveit Ázsiában töltötte. 2004 óta a New York állambeli White Plains városában él feleségével, Juttával és fiaival, Daniellel és Bennyvel. „Akár üzleti vállalkozásban, akár az élet vállalkozásában dolgozik, legyen vezérigazgató vagy középiskolás diák, ez a történet mindenkinek ad valamit.” Dr. Spencer Johnson, a Hová lett a sajtom? című könyv szerzőjének előszavából. "Megrendeltem és szétosztottam hatvan példányt, aztán értékeltem, milyen hatással van a változási erőfeszítéseinkre, majd… rendeltem még ötszáz példányt. Kincs ez a könyv.” Heidi King, Védelmi Minisztérium „Az Olvad a jéghegyünk! megírásával az volt a célunk, hogy kihasználjuk a jó történeteknek a magatartásra gyakorolt hihetetlen hatalmát – az egyének és csoportjaik eredményesebbek lesznek a változások kezelésében és a jobb eredmények elérésében.” A szerzők meggyőződése, hogy a világnak sokkal több ember sokkal több tettére van szüksége – jól informált, elkötelezett és lelkes emberek tetteire, melyek segítenek nekünk egyre jobban változó korunkban.

Gerald Durrell - Kalandorok ​az őserdőben
Gerald ​Durrell - mint barátai, tisztelői és olvasói emlegetik: Gerry - a kortárs brit irodalom legnépszerűbb szerzői közé tartozik hazánkban. Természettudományos ismeretekkel dúsított, humoros hangvételű regényei, útleírásai vonzó, kedves és kedélyes világot ábrázolnak, amelyben az állatok éppolyan fontos - ha ugyan nem még fontosabb - szerephez jutnak, mint az emberek. "Az állatgyűjtés - írja e guyanai expedícióról szóló könyvében Gerry - fura foglalkozás. Az idő java része annyi kudarcot és csalódást hoz, hogy az ember eltűnődik, miért próbálkozik egyáltalán. Aztán hirtelen fordul a szerencse: az ember elindul, és sikerül befogadnia azt a vadat, amelyről rózsás boldogság: a világot ismét csodálatos helynek látja, és minden kudarcát és csalódását végleg elfelejti. Úgy érzi, hogy semmilyen munkában nem találhat annyi örömöt és sikerélményt, mint az állatgyűjtésben, és amikor a többi, munkával szenvedő emberre gondol ilyenkor, gyúnyos félmosoly jelenik meg az arcán. A földöntúli boldogság állapotában úgy érzi, nemcsak felebarátainak tudná megbocsátani vétkeiket - de akár rokonainak is."

Moldova György - Hajósok ​éneke
Moldova ​György riportjainak titka, hogy írójuk legtöbbször nem riporterként keresi fel témáját. Nem formális újságírói megbízatással, nem is holmi "riporteri elhivatottságból" utazik. Ha már egy-két hónapig ült asztalánál és dolgozott - egy hivatalnok szoros munkarendjével - új muvén, belso kényszertol hajtva neki kell vágnia az országnak, s talán o maga sem tudja elore, hogy másnap segédmunkásként fog-e dolgozni valamelyik nagy építékezésen, vagy újságírói igazolvánnyal látogatja meg ugyanannak az építkezésnek a fomérnökét.Összegyujtött riportjainak kötete az 1956-os mohácsi árvíz krónikájával kezdodik, falusi és konzervgyári riportokkal, a komlói bányáról, a vidéki zálogházakról, az aszódi javítóintézetrol szóló riportokkal folytatódik, hogy - mintegy visszatérve a tizenöt év elotti színtérre - a régi mohácsi iparosok mesterségét, dunai hajósok életét bemutató, mindeddig kiadatlan riportokkal fejezodjék be.

Sinkó Gy. Imre - A ​magyar decimeron
Szegedi ​Dekameron: Boccaccio Dekameronjának parafrázisa. Egy nőkből, férfiakból álló, alkalmilag összezárt, tíztagú társaság vaskos humorral fűszerezett, sikamlós történeteit "összelopkodta", lejegyezte Sinkó Gy. Imre, M. Kakukk Kitti pedig ötletes rajzokkal gazdagította.

Paulo Coelho - Como ​el río que fluye
Paulo ​Coelho, con más de ochenta y cinco millones de libros vendidos, no es sólo uno de los escritores más leídos del mundo, sino también uno de los escritores con mayor influencia de hoy en día. Lectores de más de ciento cincuenta países, sin distinción de credos ni culturas, lo han convertido en uno de los autores de referencia de nuestro tiempo. Apreciaciones estéticas, observaciones sobre la naturaleza humana, la creación literaria, la historia o el devenir de la vida conforman este atractivo abanico de posibilidades para adentrarse en la obra del escritor brasileño Paulo Coelho. Como el río que fluye recopila una selección de breves y profundos relatos que, seleccionados por el propio autor, nos permitirán sumergirnos en la mirada y el pensamiento de su creador. Mirada plácida y tranquila que nos descubre sin artificios la esencia de una filosofía hecha literatura.

Lipp Tamás - A ​nagy titok
A ​szerző írja a könyvéről: "Gyerekkoromban gyakran elmentem meglátogatni Metykó urat, nagyanyám nyolcvanéves asztalos barátját. Naphosszat üldögéltem a gyalupad mellett egy háromlábú széken, és szívtam magamba a faforgács melegségét és békét árasztó szagát. Azt hiszem, Metykó úr nagy hatást gyakorolt rám. Nem elég, hogy asztalos szerettem volna lenni, de mindig paprikás krumplit akartam enni, olyat, amilyet Metykó úr főzött magának a műhelyben, a forhant villanyrezsón. Nem lettem asztalos. Metykó úr emlékének csupán ezzel a könyvvel tiszteleghetek. Mesteremberekről írtam, fazekasokról, favágókról, szénégetőkről, szegkovácsokról, suszterekről, üvegfúvókról, kőfaragókról, esztergályosokról, martinászokról: Metykó úrról és a többiekről. Róluk, akik az alaktalan anyagból formát és rendet teremtenek. Azt, hogy ez a könyv megszületett, nekik köszönhetem. Tőlük tudom, hogy csak a pontos, a teljességet ostromló munka adhat értelmet a végtelen idő mákszemnyi darabjának."

Vaszil Bikov - Az ​obeliszk
Vaszil ​Bikov írásainak egyetlen témája a Nagy Honvédő Háború. Akár a háborús eseményekkel párhuzamosan, akár visszatekintés formájában vezeti a cselekményt, amit megmutat, mindig izgalmas és élményszerű. Többnyire magányos hősök - legalábbis adott pillanatban magányos döntésre és cselekvésre kényszerített hősök - jelennek meg előttünk, akik már semmiképpen sem kerülhetik el a biztos halált. A sorstól csak annyit kényszeríthetnek ki, hogy emberhez méltó módon haljanak meg, s az értelmetlen és embertelen fasiszta pusztítás közepette - ez nem is kevés. Amennyiben sikerül, a tudatosan vállalt halált a világosan felismert cél hőstetté avatja. Az élet és halál között feszülő ívben az orosz Ivan-Romeo és az olasz Giulietta alpesi napsütéshez hasonló, ragyogóan tiszta szerelmének tündérképe villan fel, amelyhez azonban nem két család ellenségeskedése, hanem a fasiszták által lángra gyújtott Európa szolgáltatja a hátteret.

Schalom Asch - Motke, ​a tolvaj
A ​jiddis irodalom egyik legrangosabb képviselőjének fájdalmasan szép regénye újból kapható. A Galíciában játszódó történet főhőse, Motke megszökik otthonról, s nyomorúságos falújából elindul a nagyváros felé, hátha ott vár rá a boldogság. Előbb a kutyák fogadják vezérükké, később üvegfúvóként dolgozik, aztán vándorkomédiásokhoz szerződik. Az út vége Varsó, a nagyváros bugyrai, nyilvánosházak, örömtanyák. Vajon sikerül az immár férfivá érett Motkénak kitörni mindebből, s egy lány szerelméért új életet kezdeni?

Navarrai Margit - Heptameron
A ​nagy esőzés veszteglésre kényszerít egy francia nemes urakból és úri hölgyekből álló társaságot egy dél-franciaországi apátságban. Hogy unalmukat elűzzék, elhatározzák: amíg el nem készül a megáradt folyón átvezető híd, igaz történetekkel mulattatják majd önmagukat s egymást. - A tíz napra tervezett pihenő napi tíz történetében megelevenedik a színes francia reneszánsz, I. Ferenc király uralkodásának mozgalmas kora. Erőszakos és kegyetlen hercegek, jámbor és bölcs fejedelmek, sima szavú udvaroncok, csalafinta udvarhölgyek, felszarvazott férjek és kikapós menyecskék, kéjre és pénzre sóvárgó csuhás barátok, furfangos kereskedők, ármányos ügyvédek, együgyű parasztok mulatságos vagy drámai alakját kelti életre Margit királyasszony tolla. S ami különös pikantériával fűszerezi a történeteket: a szereplők többnyire valóságos személyek, a királyi család és közvetlen környezete. - Mese és valóság, szelídség és kegyetlenség, bosszú és megbocsátás, vidám érzékiség és komor önsanyargatás, derűs istentagadás és mély vallásosság keveredik a Heptameron lapjain, a szerző szándékosan naiv, elbájolóan suta, meg-megtorpanó, neki-nekiiramodó előadásában. - Margit navarrai királyasszony korának egyik legműveltebb, legokosabb asszonya volt: a mai olvasót is elbűvöli szellemével és bájával, üde érzelmességével és szenvedélyes igazságszeretetével.

Mark Twain - Tom ​Sawyers Abenteuer
Mit ​Tom Sayer begründete Mark Twain jenen neuen Typ des Entwicklungsromans, der sich scharf mit der Heuchelei und Verlogenheit der Gesellschaft auseinandersetzte und den er bereits wenige Jahre später mit -Huckleberry Finn- zu einem Höhepunkt führte. Tom Sawyer wurde zu einem der beliebtesten Kinderbücher, aber sowohl Twains ironische Anspielungen wie auch die Gestalt des gegen die spieábürgerliche Gesellschaft rebellierenden Huck lassen erkennen, daá die Sozialkritik des Autors an den erwachsenen Leser seiner Zeit gerichtet war. Mark Twain, eigentlich Samuel Clemens, geb. am 30.11.1835 in Florida (Missouri). Im Alter von 12 Jahren musste er die Schule abbrechen und begann eine Lehre als Schriftsetzer. Mit 17 Jahren ging er nach New York, dann nach Philadelphia, wo er die ersten Reiseskizzen schrieb. Von 1857 bis 1860 war er Lotse auf dem Mississippi, nahm am Sezessionskrieg auf der Seite der Konföderierten teil und war 1861 Silbersucher in Nevada. 1864 lebte er in San Francisco, 1866 als Reporter auf Hawaii und 1867 als Reisender in Europa und Palästina. Er gründete einen Verlag, muáte aber 1894 Konkurs anmelden und ging auf Weltreise, um mit Vorträgen seine Schulden abzutragen. Mark Twain starb am 21.4.1910 in.

Hans Jürgen Rubbert - Till ​Eulenspiegel
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Karl Sebald - Till ​Eulenspiegels lustige Streiche
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Pentti Haanpää - Kilenc ​férfi csizmája
A ​csizma, amelyet a háború folyamán kilenc férfi visel, csak ürügy a kiváló finn írónak arra, hogy már 1945-ben, elsőnek emelje fel szavát a háború rettenete ellen. A csizmák története azonban nem nagy sorskérdésekkel, hanem a hétköznapi emberek kis problémáival foglalkozik: életük - a csizmával együtt - belekerül az író elbeszélésfüzérébe, és az olvasók tudatában a jóra, a nemesre, az igazra szolgáltat biztos, szilárd példákat. És ezek a történetek egyben az arcuk verítékével kenyeret kereső dolgozók és a társadalom peremén élő lázadók sorsát is megmutatják. Haanpää könyve a közvetlen élmény erejével, izgalmasan és érdekesen mutatja meg a háború lélekromboló - és kijózanító - hatását. Ábrázolásának hitelessége, igazsága ma sem veszített érvényéből.

František Langer - Haidarabadi ​légiposta
Ignác ​Král, Langer filatelista históriáinak hőse, helyesebben olykor a históriák elmesélője, olykor kútforrása, gyűjteményei legértékesebb ritkaságait a bélyeggyűjtők által jól ismert átlátszó papírtasakban őrizgeti, s elmaradhatatlan nagyítóüvegével gyönyörködik kincseiben. Ezt teszi Langer is. Csakhogy Langer nagyítója alatt reflektorfénybe kerülnek a papírtasakok, életre kelnek az alakok, Langer segítségével nemcsak a bélyegzők és az átnyomatok szövegét lehet kibetűzni, de az ezek mögött megbúvó gondolatot, emberi érzéseket és indulatokat is. František Langer filatelista históriái 1964-ben jelentek meg, s a könyv megérdemelt feltűnést keltett, és osztatlan sikert aratott a cseh könyvpiacon. A lelkesedés a cseh filatelista világ berkeiben volt a leghangosabb, de a sikert Langer korántsem bélyeggyűjtői ismereteivel vagy a bélyeggyűjtőkhöz intézett szakmai fejtegetéseivel érdemelte ki. Az elbeszélések - egy-egy különlegesen ritka, különlegesen értékes bélyeghez, bélyeggyűjteményhez kapcsolódva - emberi sorsokat vetítenek elénk, s Langer legkidomborodóbb írói és emberi erényei jellemzik őket: lenyűgöző emberismerete és emberábrázolása, mélységes humanizmusa és bölcs humora, s az egyik legnagyobb elődre, Karel Čapekra emlékeztető lélektani háttérfestése. A magyar olvasó számára külön érdekességet jelent, hogy Langer hősének bélyegei - és történetei - javarészt az Osztrák-Magyar Monarchia hajdani területeihez fűződnek. - Az áldóját, nem volt ám akármilyen birodalom az Osztrák-Magyar Monarchia! - kurjant fel egy alkalommal jámboran Ignác Král úr Szénpiac téri lakása ablakában, s a magyar olvasó bizonyára felismeri majd az ártatlan kurjantásban Langer másik nagy elődjének, Hašeknak švejki szózatú hangját, s ahogyan szívébe zárta Švejket, bizonyára ugyanúgy szívébe zárja majd Ignác Král urat is.

Máté György - Partraszállás ​Sehol-szigeten
A ​Sehol-sziget - Utópia - nevében is azt fejezi ki, hogy nem létezik. Csak az emberek képzeletében született meg egy olyan csodás sziget, amelynek lakói testvéri közösségben, emberhez méltó módon, teljes egyenlőségben, boldogan élnek. Ezt a szigetet a kegyetlen társadalom közepette, hosszú évszázadokon át próbálták létrehozni a bátor kísérletezők és az egyes népek százezres tömegei. - Kik voltak ezek, milyen módon,milyen utakon igyekeztek a boldog sziget felé, és mi lett a sorsuk? - errl vall a könyv izgalmas történeteivel és számos rajzzal, korabeli illusztrációval.

Bédi Ferenc - A ​kiküldetés
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Schalom Asch - Mottke, ​a tolvaj
A ​világhírű író a cári Oroszországhoz tartozó Lengyelországban, Kutnó városában született 1881-ben, ott tanult, s életreszólóan magába szívta a lengyelországi falusi-kisvárosi zsidó közösségek életstílusát, folklórját. A Mottke, a tolvaj című regénye a nálunk is ismert "Hegedűs a háztetőn" c. musical légkörét, hangulatát idézi. A regényt Gellért Hugó fordította magyarra, s 1935-ben jelentette meg a Nova Kiadó. A könyv nagy sikert aratott a hazai olvasóközönségnél is.

Covers_145933
Százhetvenöt ​huszár Ismeretlen szerző
0

Ismeretlen szerző - Százhetvenöt ​huszár
Bármilyen ​meglepő is, ismerve prózairodalmunk gazdag hagyományait a katonatémában, ilyen vagy ehhez hasonló antológia mindeddig nem jelent meg magyar könyvkiadásban. Az ötvenkilenc elbeszélést felsorakoztató válogatás az 1848/49-es szabadságarctól 1945-ig, a felszabadulásig ível, s csaknem száz esztendő legjava termését fogtálja magában. A katona, mint szépprózai hős, valójában a szabadságharccal tűnik fel irodalmunk hősei között, és hamarosan, majd különösen a kiegyezés után a magyar elbeszélésirodalom egyik legfontosabb és legárnyaltabb figurájává válik. Csakugyan kevés nemzeti irodalom létezik, amelyben a katona alakja olyan jelentős, olykor központi szerepet kapna, mint a mienkében. Ez a megkülönböztetetten fontos szerep nemcsak történelmünk háborúk, forradalmak és ellenforradalmak dúlta évszázadával magyarázható, hanem azzal a történeti-társadalmi szereppel is, amelyet pl. a közös hadseregbeli katonai kaszt a Monarchia államgépezetében betöltött. Nem véletlen tehát, hogy prózairodalmunkban alig-alig akad olyan jelentékeny alkotó, aki valamilyen formában ne nyúlt volna a katonatémához, s valamely művéhez ne katonát választott volna hőséül. Éppen ezért ez az antológia egy évszázad magyar történelmének meghatározó erővonalait is felrajzolja. A _Százhetvenöt huszár_ az elmúlt évben megjelent _Az erőd bevétele_ című világirodalmi antológia ikerkötete.

Ráth-Végh István - Csalók, ​tolvajok, kurtizánok
"Írtam ​róluk, akik a pénzt kölcsön veszik - róluk is, akik koldulják -, azokra is rá kell szánnom egy fejezetet, akik engedelem nélkül szedik el. De itt a horizont túlságosan kitágul. A bűnök országútján beláthatatlan tömegben tolonganak legváltozatosabb fajtáik, az alkalmi tolvajtól a rablógyilkosig...

Laura Ingalls Wilder - A ​Little House Christmas
With ​charming color illustrations by Garth Williams, here are Wilder's wonderful holiday stories from her Little House books, celebrating Christmas in the Big Woods, on the prairie, and on the banks of Plum Creek.

Hermann Bote - Till ​Eulenspiegel
Till ​Eulenspiegel zieht von Ort zu Ort, und überall hält er die Leute zum Narren. In Braunschweig backt er Eulen und Meerkatzen statt Brötchen, in Erfurt lehrt er einen Esel lesen und in Leipzig führt er die Kürschner mit einer Hasenkatze hinters Licht. Der Wortwitz und der hintergründige Humor von Eulenspiegel sind mittlerweile legendär. Seine Streiche spielt er mit Vorliebe den Reichen und Mächtigen, aber auch Heuchler, Aufschneider und Betrüger werden von ihm bloßgestellt. Kein Wunder, dass diese Geschichten nicht nur Erwachsene zum Lachen bringen. Auch Kinder mögen den Schalk Eulenspiegel, weil er die Dinge beim Namen nennt und sich von den Großen nicht alles gefallen lässt. So ist Eulenspiegel, dessen Streiche erstmals vor 500 Jahren aufgezeichnet wurden, eine der berühmtesten Figuren der deutschen Literatur geworden.

James Franco - Palo ​Alto
A ​fiercely vivid collection of stories about troubled California teenagers and misfits--violent and harrowing, from the astonishingly talented actor and artist James Franco. Palo Alto is the debut of a surprising and powerful new literary voice. Written with an immediate sense of place--claustrophobic and ominous--James Franco's collection traces the lives of an extended group of teenagers as they experiment with vices of all kinds, struggle with their families and one another, and succumb to self-destructive, often heartless nihilism. In "Lockheed" a young woman's summer--spent working a dull internship--is suddenly upended by a spectacular incident of violence at a house party. In "American History" a high school freshman attempts to impress a girl during a classroom skit with a realistic portrayal of a slave owner—only to have his feigned bigotry avenged. In "I Could Kill Someone," a lonely teenager buys a gun with the aim of killing his high school tormentor, but begins to wonder about his bully's own inner life. These linked stories, stark, vivid, and disturbing, are a compelling portrait of lives on the rough fringes of youth.

Kari Nars - Svindlerek
Ki ​hinné, hogy volt, aki még az Eiffel-tornyot is eladta ócskavasként? Vagy azt, hogy több ezer brit megtakarításai úsztak el azért, hogy bevándoroljanak Poyais herceg fantomállamába? Bernard Madoff tevékenységében pedig éveken át nem talált kivetnivalót az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet, miközben 65 milliárd dollárt csalt ki áldozataitól piramisjátékkal. A pénzvilág kiváló szakértője, Kari Nars elképesztő történeteken keresztül mutatja be a leghírhedtebb svindlerek életét és módszereit, hogy leleplezze a csalás művészeinek zseniális trükkjeit, és tükröt tartson saját gyengeségeinknek. A könyv mindannyiunk számára tanulsággal szolgál. Szélhámosok áldozatai lehetünk, ha megfeledkezünk az aranyszabályról: Ami túl szépnek látszik, hogy igaz legyen, az valószínűleg tényleg túl szép is ahhoz, hogy igaz legyen.

Siegfried Lenz - A ​lotyószilva lelke
Bollerupban, ​ebben a Keleti tengeri faluban csak keveseknek nem Feddersen a neve. Ezért aztán, hogy alkalomadtán meg lehessen őket különböztetni, a falu lakói ragadványnevekkel látták el egymást: például a Harapófogó, a Sonka-Peter, a Tőkehal vagy a Teknőc. Láthatjuk hát, hogy Bollerupnak megvannak a maga sajátosságai. Kétségkívül ezekhez tartozik a sajátfőzésű lotyószilva-pálinka is, amely furcsán csámpás gondolatokat vált ki, meghökkentő ötleteket nemkülönben, sőt, jellemeket is formál. Róluk mesél Siegfried Lenz ebben a tizenkét történetben, és csatlakozik egyszersmind saját suleykeni történeteihez. Siegfried Lenz, aki 1926. március 27-én a kelet-poroszországi Lyckben született, ma hivatásos íróként Hamburgban él.

Monty Roberts - Lovak ​az életemben
Monty ​elbeszéli a neki legkedvesebb lovak történetét, amelyeket több tízezer lóval való munkájából válogatott ki. A lovak az életemben azokról a lovakról szól, akiktől a legtöbbet tanult, valamint azokról is, akik a legnagyobb hatást gyakorolták életére és szívére. Minden ló - Gingertől, az elsőtől kezdve, a világhírű telivéreken át, az amerikai musztáng Shy-Boyig, aki a bestseller könyve és a BBC által készített dokumentumfilm hőse is - valami egyedivel járult hozzá Monty gondolkodásához. Mindegyikőjüket egy-egy gyöngyszemnek képzeli el élete nyakláncán, egymás után bemutatva az olvasónak a melegség és a szeretet történeteit. Monty soha nem veszítette szem elől, mennyit kapott ezektől a lovaktól, és ebben a könyvben akart nekik emléket állítani.

Kuromame - Club ​for Cross Dressers
When ​mystified Mizuki wanders into a meeting for a school fashion club, he has no idea that there’s much more than meets the eye! Will he find the courage to cross over into a world of surprise and strange attraction? Club for Crossdressers mixes and matches with cute couples who stir up hidden desires! Can a new nurse give a lesson in extra-special patient care? And is the solution to one guy’s longing…sweet, secret stripes?

Malcolm Gladwell - Dávid ​és Góliát
Háromezer ​évvel ezelőtt az ókori Palesztina egyik csataterén egy pásztorfiú diadalmaskodott egy hatalmas harcos felett mindössze a parittyájával. Dávid és Góliát története azóta az esélytelen kisemberek és a sebezhetetlen óriások közötti küzdelem jelképévé vált. Dávid győzelme valószínűtlen és csodával határos. A fiúnak nem volt esélye. Vagy mégis? Malcolm Gladwell megkérdőjelezi az akadályok és hátrányok szerepéről kialakított elképzeléseinket, és újraértelmezi, mit jelent a diszkrimináció áldozatának lenni, elveszíteni egy szülőt, középszerű iskolába járni, vagy egyéb látszólagos hátránnyal indulni az életben. Ezek a lebilincselő történetek szemléltetik, milyen sokszor fakadnak világunk szépségei és jelentős értékei megpróbáltatásokkal teli élethelyzetekből.

Kollekciók