Ajax-loader

'spanyol' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Cs. Tompos Erzsébet - Spanyolország ​építészete I.
Részlet ​a könyvből: Európa délnyugati szögletében az Ibériai-félsziget mint óriási nyitott tenyér nyúlik az Atlanti-óceán és a Földközi-tenger közé. Nyugati oldalán beláthatatlan távolságban vész el a horizont, de a déli partvonal csaknem megérinti Afrika szemközti, íves földdarabját. Ez a víztükrökkel övezett terület nem zárkózik a hegyek gyűrűjébe, jóllehet magas fennsíkokra tagolódó, változatos vidékeit északon a Kantábriai-hegység, északkeleten a Pireneusok, délen pedig a Sierra Morena vonulata szoros földrajzi egységbe foglalja. Ám a hajdan sűrű erdőkkel borított emelkedőkről messze tekint a két világtenger felé nyitott táj: már az időszámításunkat megelőző évezredekben vonzotta magához a merészen portyázó hajósnépeket. Tengerszorosa Európa és Afrika, Afrikán keresztül pedig még Ázsia szárazföldi karavánútjait is összefűzte: a Mediterráneum nyugati kapuja lett.

João António Charomar - Spanyol ​nyelv fiataloknak
A ​könyv célja, hogy egyszerű nyelvezettel. tömény szókinccsel és számos feladattal segítse a tanulókat a nyelv minél gyorsabb elsajátításában. A nyelvtani része minimális és egyáltalán nem nehéz, mivel a könyv csak a jelen idővel foglalkozik. A szövegek nagy része a magyar valósággal foglalkozik.

Magyar-spanyol_%e2%80%8bkissz%c3%b3t%c3%a1r
Magyar-spanyol ​kisszótár Ismeretlen szerző
10

Ismeretlen szerző - Magyar-spanyol ​kisszótár
A ​spanyol nyelvet mintegy 400 millió ember beszéli szerte a világon. Magyarországon is egyre többen tanulják, beszélik. Gáldi László szótárának felújítását a megjelenése óta eltelt időszak hatalmas társadalmi, gazdasági, politikai változásai indokolták. Az élet változásai magukkal hozták a szókincs változását, bővülését. Az átdolgozáskor arra törekedtünk, hogy az új elemként felvett magyar szavak, kifejezések és spanyol megfelelőik az aktuális nyelvállapotot, a mai beszélt nyelvet tükrözzék, és hogy a szócikkekben szereplő kifejezések és példák megkönnyítsék az aktív nyelvhasználatot. Az átdolgozás eredményeképp a címszavak száma közel 20 százalékkal, mintegy 31 000-re nőtt, de az új címszavak aránya a valóságban ennél jóval magasabb, hiszen sok elavult, a közbeszédben már nem használatos szó kikerült a szótárból.

Faluba Kálmán - Horányi Mátyás - Spanyol ​nyelvtan
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Margarita Görrissen - Eva Lloret Ivorra - Gudrun Männlein - Pons ​Nyelvtanfolyam kezdőknek - Spanyol
Mire ​elég 3 hónap? Pont arra, hogy megtanulj egy idegen nyelvet alapfokon. Lépésről lépésre, fejezetről fejezetre jön meg a kedved a nyelvtanuláshoz. * a könyv 40 azonos felépítésű, áttekinthető leckéből áll * a 40 részre bontott folytatásos történettel tanulod meg a szavakat és fejleszted a hallás utáni értés készségedet * változatos feladatokkal tanulod meg és gyakorlod be a nyelvtant * a kulturális részekből többet is megtudhatsz az adott országról * tudásodat az ismétlő fejezetek mérik és mélyítik el * munkádat tanulás tippek és tanácsok segítik * ez az a könyv, mellyel biztos alapokra teszel szert a további nyelvtanuláshoz A doboz tartalma: Könyv + 4 db Audio-CD Dobozméret: 21x29 cm Könyv: kb. 280-300 oldal 4 db Audio-CD: kb. 270 perc

Marta Rovira - Afrikai ​éjszakák
Silvia ​magasan képzett, csinos fiatal nő, egy madridi középiskolában tanít, és első látásra senki nem hinné róla, hogy valami nincs rendjén az életében. Pedig a viharfelhők egyre sűrűsödnek a feje fölött, a kollégái intrikálnak ellene, otthon, a családban a megszokottság, az üres sablonok kerekednek az érzelmek fölé, és tudomására jut az is, hogy bálványozott férje távolról sem a házassági hűség mintaképe. Kapóra jön neki régi professzorának ajánlata: utazzon el a férjével együtt Afrikába, vegyen részt egy akadémiai programban, az új, egzotikus környezet és munka talán helyrebillenti majd a lelki egyensúlyát. Kezdetben úgy tűnik, az elképzelés bevált, Silvia rengeteg örömet és szépséget talál Afrikában, izgalmas emberekkel ismerkedik meg, közöttük egy különös egyéniségű pilótával, és ahogy sokasodnak az élmények, a házasélete is rendeződni látszik. Ám megjelenik a színen a régi vetélytárs, és Silvia rádöbben, hogy illúziókat dédelgetett, a múltat nem lehet már visszahozni. Hogy saját értékét bizonyítsa, őrült ötlettel expedíciót indít a Kilimandzsáróra, amit Teresa, a másik nő a maga javára fordít, tragédiák lavináját indítva el ezzel. Az utolsó pillanatban azonban leszáll az égből, azaz a felhőkből a pilóta, és a hegy gonosz szellemei hoppon maradnak... Hónapok telnek el, Silvia számára lezárult életének egy fájdalmas szakasza, és ami utána következik, az sem ígér sok derűt és boldogságot. Vagy mégis? Jóságos varázslóként ismét feltűnik az öreg professzor, és elintézi, hogy valaki, egy régi ismerős és barát hírt adjon magáról, s talán szerepet is kérjen az asszony sorsának alakításában.

5_%e2%80%8bnyelv%c5%b1_k%c3%a9pes_sz%c3%b3t%c3%a1r
5 ​nyelvű képes szótár Ismeretlen szerző
16

Ismeretlen szerző - 5 ​nyelvű képes szótár
A ​kötet az egyetlen képes szótár, mely hétköznapi tárgyak és események egész sorozatát mutatja be a gyors és intuitív nyelvtanulás érdekében magyarul, angolul, németül, spanyolul és olaszul - megmutatva mindazt, amiről más szótárak csak írni tudnak. Az átlátható szerkesztés és kiváló illusztrációk teszik helyére a hatezernél is több kifejezést és szót, hogy a tanulás könnyed, gyors és szórakoztató legyen. Minden szó és kifejezés öt európai nyelven szerepel, hogy a könyv használhatóságát és tanulásban betöltött szerepét fokozza. A modern élet minden területét felölelő, tematikus elrendezés és az egyes nyelvek különálló szójegyzéke biztosítják e szavak könnyű és gyors megtalálását.

Hatnyelv%c5%b1_szinkronsz%c3%b3t%c3%a1r2
Hatnyelvű ​szinkronszótár Ismeretlen szerző
11

Ismeretlen szerző - Hatnyelvű ​szinkronszótár
A ​szinkron szótár hat nyelven: angolul, németül, franciául, olaszul, spanyolul és magyarul tartalmazza azt a csaknem négyezer alapszót, amely a mindennapi életben használatos. E szótár terjedelménél és méreténél fogva kézikönyvként kísérheti használóját, akár úton, akár nyelvtanulás közben, akár egy-egy ismeretlen idegen szóval való találkozásnál.

Covers_38725
Tapas Ismeretlen szerző
4

Ismeretlen szerző - Tapas
Tapas ​néven Spanyolországban a jellegzetesen mediterrán kis előételeket, sör- és borkorcsolyákat emlegetik. Ez a viszonylag új keletű trend igen kellemes módot kínál az étkezésre: kikapcsolódást nyújtó, társasági élmény, amely magában hordozza a hagyományosan ráérős ibériai életmód hangulatát. Könyvecskénk a legjobb tapasreceptekből kínál válogatást, hogy inspirációt nyújtson Önnek az egyedülálló spanyol konyha kipróbálásához. Aki néhány különlegesen ízletes sör- vagy borkorcsolya után kutat, esetleg tapasokból összeállított menüsorra vadászik, vagy csak a tengerparti nyaralás ízeit szeretné felidézni, biztosan talál kedvére valót receptgyűjteményünkben!

Rose-Marie Hagen - Rainer Hagen - Francisco ​Goya
A ​spanyol festészet kiemelkedő mestere. Első jelentősebb munkáit a madridi szőnyegszövőgyár részére készítette. Festői kartonjain a spanyol nép életéből vett jeleneteket ábrázolta (Labdajáték, Valenciai korsóárus). 1786-ban a gobelin gyár udvari tervezőjévé, majd 1789-ben udvari festővé nevezték ki. Arcképeit puritán egyszerűség és félelmetesen leleplező ereju lélektani érzékenység jellemzi (Önarckép, Bayeu portréja, Felesége arcképe, Mária Lujza spanyol királyné portréja, A királyi család portréja). A kilencvenes évek elején alkotta a spanyol nép szenvedéseit és elnyomását megörökítő, döbbenetes hatású kompozícióit (Az inkvizíciós törvényszék ülése, Jelenetek az őrültek házában). 1792-ben súlyos betegség következtében elvesztette a hallását, és visszavonult a közélettől. Ekkor kellett megtapasztalnia, magányában és szenvedései közepette, a társadalom ostoba képmutatását. 1794-99 között készült grafikai sorozata, a Caprichos (Ötletek), mely drámai feszültséggel vagy szatirikus keserűséggel ábrázolja látomásait az örök emberi nyomorúságról. 1800 körül festette a Felöltözött Maya és a Meztelen Maya című képeit, melyek a művészi ábrázolásmód szabad alkalmazásában Manet előfutárai. Az 1808-as spanyol függetlenségi háború idején készítette azt a 82 lapból álló rézkarcsorozatát, a Desastros de la Guerra (A háború borzalmai) című alkotásait, melyek a háború borzalmait és a reakció elnyomását ábrázolták. Démonjai újra feltűnnek a 27 lapból álló Disparates vagy Proverbios (Eszét vesztett vagy Közmondások), mely ismét a spanyol reakció szimbolikus ábrázolása.

Eduardo Mendoza - Die ​Stadt der Wunder
Die ​Stadt der Wunder ist nichr nur die Geschichte vom abendteuerlichen Aufstieg eines Jungen aus dr spanischen Provinz zum maechtigen Mann einer Metropole, sondern auch ein Roman ueber Barcelona. "Einer der schoenste und kurzweiligsten Romane der letzten Jahre." Frankfurter Rundschau

Jaume Cabré - Junoy ​barát, avagy a hangok halála
Rapita ​apácazárdában szigorú rendszabályok uralkodnak: önsanyargatás, imádság, böjt, folytonos vezeklés tölti ki a közösség mindennapjait. Két novícia, Rosalia és Clara nővér nem képes elviselni a sivár, szeretetlen, néma környezetet, és titokban intim kapcsolatot tart fenn. Bűnük kiderül, és szigorú büntetést von maga után. Junoy barát, a kolostor gyóntatópapja, aki kezdettől fogva fojtogatónak és szükségtelenül drákóinak ítélte a zárda szabályzatát, szembeszegül a zárdafőnöknő által képviselt hatalommal, és nyilvánosan védelmébe veszi a novíciákat. Inkvizíciós pert akasztanak a nyakába.

Igylattak
Így ​látták Ismeretlen szerző
6

Ismeretlen szerző - Így ​látták
Az ​emberiség újabbkori történelmének talán Amerika felfedezése volt a legnagyobb megrázkódtatása. Nemcsak azért, mert ekkor tárult fel előttünk a már majdnem teljes földgolyó, és más irányba fordult az érdeklődésünk, kereskedelmünk, tevékenységünk, egész fejlődésünk, hanem azért is, mert az óvilági és újvilági ember - az első ámulat múltán - ádázul összecsapott, és ebben a küzdelemben nagy kultúrák, virágzó társadalmak mentek veszendőbe. Mit láttak, mit éreztek győztesek és legyőzöttek a tusakodás éveiben? Mindeddig jobbára az óvilági győztesek - a korai gyarmatosítók - szava hallatszott. Ebben a kétrészes gyűjteményben - vagy egy történelmi pörben? - most "a másik fél", a legyőzött is megszólal, XVI. századi mexikói azték krónikák feleselnek kortársi spanyol krónikákkal, és ketten kétfelől világítják meg a Hódítás festői-véres viszontagságait.

Robert Descharnes - Gilles Néret - Dalí
Picasso ​Dalít "egyvégtében zakatoló farmotornak" tartotta. Dalí viszont önmagát zseninek tekintette, aki joggal engedhet meg magának bármiféle hóbortot. A festő, szobrász, író és filmes Salvador Dalí (1904-1989) e század legkülöncebb, magamutogató művészeinek egyike volt, s bárhol jelent meg, homlokegyenest ellentétes érzelmeket váltott ki. Elsőként jelenítette meg Sigmund Freud és a pszichoanalízis gondolatvilágát a festészetben; elképesztő érzékenységgel, fantáziával és műgonddal hozta a felszínre a tudatalatti elfojtott rétegeiben zajló folyamatokat. Ez a megkapó életrajz eleven színekkel, a mester önvallomásaira építve mutatja be a hírhedt szürrealistát. Megtalálható benne minden provokatív gondolata, legyen szó a lágy órákról vagy a sokat emlegetett égő zsiráfról. Teljes személyiségében mutatkozik meg a Salvador Dalí nevű fantasztikus jelenség minden árnyalata.

Gömöri Endre - Francótól ​Felipéig
Az ​ismert külpolitikai újságíró ezúttal azzal a gyökeres társadalmi-politikai átalakulással foglalkozik, amely Spanyolországban ment végbe a Franco-diktatúra bukása, a caudillo halála óta. Részletesen, gazdag tényanyagra támaszkodva tárja fel az olvasó előtt a lényeget. Spanyolországban felülről irányított átalakulás ment végbe, és zajlik ma is. Ez a folyamat történelmileg rövid idő alatt vezette el az országot a polgári demokráciához, s teremtette meg a feltételeit annak, hogy az Ibériai-félsziget nagyobbik országa beilleszkedjen az európai államok közösségébe. A Franco-diktatúra már a diktátor életében is maga volt az eleven önellentmondás, a demokratizálódás, a fordulat előfeltételei valójában már az ő uralma idején is kibontakozóban voltak. Gömöri Endre bemutatja a spanyol gazdaság sajátosságait, a szocializmus útját a hatalomhoz, ábrázolja a király és a francoisták, valamint a hadsereg küzdelmeit, felvázolja a kiemelkedő politikai személyiségek portréját, értékeli az egyház szerepét, és részletesen megírja a Közös Piachoz, valamint a NATO-hoz való csatlakozás történetét is. A témák közül nem hiányzik a baszk szeparatizmus és a terror leírása sem.

Száraz Miklós György - ¡Ó, ​Santo Domingo!
"Biztosan ​lesznek olyanok, akiket felbosszant ez a könyv. Talán igazuk is van. Gyakran úgy látszhat, magam sem tudom már, honnan indultam, miről is beszélek. Pedig tudom. Ennek így kell maradnia. Kanyargósan, csapongón. Ahogyan a szerelmes is megosztja minden emlékét kedvesével. Ez a könyv is egy szerelmi vallomás. Granadának."

Coert Voorhees - The ​Brothers Torres - A Torres fivérek
Frankie ​Towers egy átlagos másodikos gimnazista egy poros kisvárosban a sivatagos észak-amerikai délnyugaton. Talán már túl átlagos. Főleg a végzős bátyjához képest, aki az egyik legnépszerűbb fiú az iskolában, és ráadásul a gimnázium focicsapatának a kapitánya. Aki a város legvagányabb figuráival barátkozik, miközben Frankie petárdákat dugdos hangyabolyokba félszemű cimborájával, amikor éppen nem asztalokat szed le a szülei éttermében. És mit tehet egy ennyire átlagos fiú, ha szemet vet a környék legbombázóbb csajára? Akiért ráadásul meg kell küzdenie a város feltehetően leggazdagabb fiújával? Coert Voorhees Új-Mexikóba, azon belül egy Borges nevű kisvárosba, azon belül egy kétségekkel küzdő tinédzser agyába kalauzol el minket. Az erőszaktól sem mentes regény realista módon ábrázolja, hogyan vetül le a felnőtt világ egy annyira kicsi és elszigetelődött környezetre, mint egy középiskola az angolszász, a spanyolajkú és az indián kultúrák találkozási pontjában, valahol jóval az isten háta mögött.

Salvador Dalí - Salvador ​Dalí titkos élete
"Csak ​egyetlen embert nyúznak meg elevenen ebben a könyvben, és az én leszek. Nem szadizmusból vagy mazochizmusból teszem, hanem narcizmusból" - jelenti ki Salvador Dalí e könyv egyik fejezetében, és hinnünk kell neki, mert a XX. század egyik meghatározó művésze e zavarba ejtően őszinte önéletrajzi művének szinte minden lapján lényének és művészetének egyediségét és fontosságát hangsúlyozza. A szürrealizmust nem is annyira betetőző, mint inkább bevégző, illetve meghaladó Dalí maga is úgy látta, hogy két legfőbb tulajdonsága - őrültsége és zsenialitása - egy tőről fakad, ezért gondolta azt, hogy muszáj "mindennap kicsivel őrültebbnek lennie", zsenialitását - és szerénységét - pedig legjobban az a kijelentése érzékelteti, mely szerint egyetlen képe többet ér, mint Picasso egész életműve. Ha ezzel nem is ért egyet mindenki, az vitathatatlan, hogy a festészeten és szobrászaton kívül filmezéssel, ékszerkészítéssel, irodalommal - ráadásul paranoia-kritikával is - foglalkozó Dalí nemcsak a képzőművészetet, hanem az önreklámozás művészetét is forradalmasította.

100_legjobb_spanyol
A ​100 legjobb spanyol recept Ismeretlen szerző
2

Ismeretlen szerző - A ​100 legjobb spanyol recept
Spanyolország ​konyhája igen változatos, és ez elsősorban az egyes tartományok saját, jellegzetes ételeinek köszönhető. Ezért nehéz `spanyol` receptekről beszélni, hiszen ez a nagy ország számos kiterjedt, önálló tájegységből áll, amelyek külön- külön is rengeteg tipikus ételkülönlegességgel dicsekedhetnek.

Carlos Segoviano - PONS ​Igetáblázatok - Spanyol
A ​PONS spanyol Igetáblázatok könnyen áttekinthető ragozási táblázatot kínál Önnek 72 szabályosan és rendhagyóan ragozódó mintaigéhez, egy visszaható igéhez és a szenvedő alakokhoz. A ragozási mintákkal egy pillanat alatt megtalálhatja az ige összes formáját, még az összetett alakokat is. A sajátosságokra színes kiemelések és praktikus szabályok hívják fel a figyelmét.

J. M. Roldan - Historia ​de España
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

L. Busquets - L. Bonza - Ejercicios ​Gramaticales
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

O'Neil V. Som - Spanyol ​kapd elő
Ismerje ​meg 140 oldal terjedelemben a spanyol nyelv alapjait! Megeshet, hogy álmai városa Barcelóna és hamarosan felkeresi e csodálatos helyet ?! Ha munkája vagy személyes kapcsolatai, tervei szükségessé teszik az Ön számára a pergő spanyol nyelv alapjainak ismeretét, íme egy könyvecske, mely elindítja Önt az alapok megismerésében és alkalmazásában. Ez a kiadvány ugyanis nem csupán egy rendszerezés, hanem egy útmutatás, mely kommunikációra ösztönzi Önt. Aztán (vagy már eközben) ismerkedjen meg valakivel, aki szintén beszél spanyolul. Ebben a zsebkönyvben nagyon sok segítséget fog kapni ahhoz, hogy a nyelvvel és a spanyolul beszélőkkel való ismerkedés zökkenőmentes legyen. Miért? Nemcsak nyelvtani rendszerezést talál, de segítséget a helyes kiejtés elsajátításához is. Nem kell tehát külön anyagokban keresgélnie, könyvecskénk jóvoltából nagyon sok hasznos ismeretre tehet szert. A példamondatok bizonyos szavainak felcserélésével, behelyettesítésével számos új mondatot alkothat, mellyel kiélheti nyelvi virtuozitását. A mondatok szerkezete nem túl bonyolult, hogy alapokat szerezhessen későbbi mondatalkotásaihoz. Mivel nyelv és kultúra összefonódik, e kis könyvecske nem feledkezik meg a spanyol ajkúak szokásainak, specialitásainak számbavételéről sem. A társalgás köztudottan nemcsak az irodalmi nyelvre épül, hanem időnként laza, barátibb hangvételű. Ha ezt a könyvet lapozgatja Ön sem lesz túl sablonos egy-egy barátibb összejövetelen. Az Assimil által ugyanis elsajátíthatja a legkülönbözőbb élethelyzetek legmegfelelőbb társalgási stílusát. Ha akar, lehet tehát modoros, de lehet akár poénos is. Ezzel a zsebkönyvvel bátran elindulhat külföldi utazására, hiszen megtalál szinte minden helyzetet (vásárlás, szállásfoglalás, étterem, diszkó, vendégség), melybe útja során belecsöppenhet. Szókincse gazdagítására használja a könyv végi szószedetet! Vágjon bele!

Nóra Rózsavari - Julio Zavaleta - El ​copulativo en el español y en el húngaro
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

M. Artola Gallega - Manuel Pérez Ledesma - Historia ​del mundo contemporaneo
Con ​HISTORIA DEL MUNDO CONTEMPORANEO 1 BACHILLERATO desde el primer momento, con este libro de texto de educación infantil, el niño empiece a relacionar lo que van aprendiendo con lo que ya conocen de forma progresiva. El libro de texto HISTORIA DEL MUNDO CONTEMPORANEO 1 BACHILLERATO de VV. AA. Publicado por ANAYA, trata de despertar un pensamiento en los niños y niñas de las primeras edades, con el fin de que consigan solucionar problemas; finalmente, el objetivo fundamental de HISTORIA DEL MUNDO CONTEMPORANEO 1 BACHILLERATO es que cada niña comience a formarse. Este instrumento versátil es por tanto, un libro de texto desplegando los ciclos de aprendizaje de todas las áreas de educación infantil.

Lőrincz Zsolt - Spanyol-magyar, ​magyar-spanyol tematikus szótár
A ​kötet egyaránt szól a nyelvtanulóknak, a nyelvvizsgára készülőknek illetve a valamelyik spanyol nyelvű országba utazóknak. A könyv első része a legfontosabb témákhoz ad átfogó szókincset, természetesen a teljesség igénye nélkül. A témák felépítése próbál logikai sorrendet követni, ahol az lehetséges. Sok téma teljesen hétköznapi (pl. család, háztartás), némely téma pedig specifikus (pl. számítástechnika, környezetvédelem), azonban ezek is gyakran szóba kerülnek egy-egy társalgási óra vagy akár a nyelvvizsga során. Miután a spanyol a világ számtalan országában hivatalos nyelv, így számtalan változatát beszélik, kötetünk nem ölelhette fel az összes nyelvterületet és a Spanyolországban beszélt irodalmi nyelvre, az ún. castellano-ra épül. A kötet második felében a tematikus szószedetben előforduló szavak találhatók meg, a magyar jelentésük szerint ábécé-sorrendbe szedve. a Szerző

Czeizing Lajos - Spanyolországi ​mozaik
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Lizsicsár Éva - Spanyol ​leíró nyelvtan és nyelvtani feladatok
Betekintést ​nyerhet, elsajátíthatja, sőt alaposan be is gyakorolhatja a nyelvtani jelenségeket a hangtantól a mondattanig, ha módszeresen követi a könyv utasításait. Könyvünk részletesen magyarázza a szabályokat, bőséges példákkal illusztrálja azok használatát, összefoglaló táblázatokkal, kiegészítő segédletekkel teszi áttekinthetővé és érthetővé a spanyol nyelvtan rendszerét, és minden fejezet után a tárgyalt jelenség gyakorlására alkalmas feladatsort tartalmaz.

Erdődy János - Őrségváltás ​az óceánon
1588 ​nyárutóján az angol hajóhad súlyos vereséget mért a rettenthetetlen spanyol Armadára, és ezzel megkezdődött egy nagy világbirodalom hanyatlása. Hatalmi harcokkal, forrongásokkal, véres ütközetekkel, csatákkal teli korszak elevenedik meg Erdődy János új kötetének lapjain. A főszerepet a II. Fülöp-korabeli Spanyolország és az Erzsébet királynő uralma alatt világbirodalommá növekvő anglia játssza. Itália, Franciaország, Németalföld, Málta, Lepanto, Spanyolország és Anglia a főbb színhelyei annak a történelmi drámának, amely az Armada pusztulásával ér véget. A mindvégig színes, izgalmas események leírását százötven korabeli illusztráció teszi még élvezetesebbé.

Covers_17617
Klasszikus ​spanyol drámák Ismeretlen szerző
3

Ismeretlen szerző - Klasszikus ​spanyol drámák
A ​modern európai dráma első virágkora, a XVI-XVII. század három országban takarította be a társadalmi-politikai föllendülés leggazdagabb művészeti termését: az Erzsébet-kori Angliában, a neoklasszikus udvari dráma Franciaországában és a nagyhatalmi delelőjén immár túljutó, barokk Spanyolországban. Míg a nagy franciák ókori esztétikai eszményekhez igazodva, pallérozott fegyelemmel boncolgatták a lelki-érzelmi élet rezdüléseit, a két ősellenség, Anglia és Spanyolország drámaművészete mámoros szertelenséggel dobott sutba antik széptani szabályokat, és egymásról valószínűleg mit sem tudva munkálták az amorf szenvedély, az izgága tett, a hol fennkölt, hol útszéli szellemesség, a magasztos gondolat és az alantas cselszövés egyívású drámaművészetét, mely olyan ellenállhatatlan hatással volt a romantikus utókorra. Egy időben, ha Európa a spanyol drámára tekintett, fölfelé kellett néznie. Különösen francia és olasz szerzők dézsmálták eszme- és eszköztárát, bőven áradó géniuszát (Corneille, Moliére, Gozzi). A középkori vallásos színjáték és a néprománc tartalmi-formai hagyományaiból fakadt spanyol "nemzeti dráma" a legmagasabb szinten és a legmesszebb, máig ható érvénnyel fogalmazta meg a sajátosan spanyol barokk emberi-társadalmi gondolat- és érzelemvilágát. Alapeszméi - a hűbéri rendetlenség fölé magasodó királyi tekintély, a reformszellemtől háborítatlan katolicizmus, a lovagiasság és a közemberi becsületérzés - a kor egész társadalmi és világnézeti problematikáját magukba sűrítették. Roppant termékenységével, színpadi leleményével, szövevényes szellemességével csak verselésének pazar változatossága vetélkedhetett. Ez a gyűjtemény a spanyol aranyszázad drámaművészetének legjavát mutatja be, a spanyol színpad hagyományainak összegzőjétől és legnagyobb újítójától, az életerőtől és -örömtől duzzadó, zabolátlanul rögtönző, egyszerre plebejus és választékos zseni Lope de Vegától, a kor egyetemes világnézeti válságát, a törvény és a szabadság dilemmáját szerencsés kézzel egyetlen műbe, a jellegzetesen spanyol és mégis világirodalmi hatású Don Juan-darabba tömörítő Tirso de Molinán, majd a polgári jellemkomédia spanyol mesterén és európai ősforrásán, Ruiz de Alarcónon, a végletes műgond klasszikusán, az évszázadok óta kitartóan a legnagyobbak közé sorolt (ha ugyan nem épp a legnagyobbnak tekintett) bölcselő színpadi költőn, Calderónon át a közeljövőt - már az ancien régime filagóriás mulatságait és menüettes gráciáját - megsejtő és sejtető Moretóig. A két kötetben megtalálható drámák : Félix Lope de Vega Carpio: A kertész kutyája Félix Lope de Vega Carpio: Fuente Ovejuna Tirso de Molina (Gabriel Téllez): A sevillai szédelgő és a kővendég Juan Ruiz de Alarcón: A gyanús igazság Pedro Calderón de la Barca: Az élet álom Pedro Calderón de la Barca: A zalameai bíró Agustín Moreto y Cabana: Közönyt közönnyel

Ismeretlen szerző - Híres ​festők 97. - Salvador Dali
Excentrikus ​fellépéseinek és megalomániájának köszönhető, hogy Dali világsztárrá válik, olyan ember lesz, aki képes kihasználni a médiumok és a nemzetközi üzleti élet erejét saját meggazdagodására és hírneve gyarapítására. Hazájában, Katalóniában, ahol élete nagyobb részét töltötte, a szürrealizmus - a nemzetközi művészeti mozgalom , amelyből egyébként 1937-ben kizárják - élő jelképe volt. Egyéni arckép és a művész-zseni mítoszát saját "paranoia-kritikai módszerével" alakítja ki. Ezt a módszert alkalmazva sikerül kiaknáznia a tudatalattijában megbúvó jelentéseket, amelyek illékony víziók formájában jelennek meg, és festészetének alapját képezik. Iróniát és vizuális játékokat használ és ezzel másfajta, az ő hallucinációiból és álmaiból felépülő valóságba enged betekintést, amelyet tökéletes technikával, szinte fényképszerű pontossággal visz vászonra.

Richard Ruppert y Ujaravi - En ​España
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Kollekciók