Ajax-loader

'dominikai' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Jean Rhys - Széles ​Sargasso-tenger
A ​kis Antoinette egy jamaikai ültetvényen nő fel, mígnem férjhez adják egy különös angolhoz, aki kiszakítja szerető otthonából. Az ősi babonákkal és az asszony családjáról szőtt pletykákkal teli szigetvilágból a zord Angliába hurcolja, mert nem akarja, hogy a kreol feleségéből áradó rontó varázslat, szövetkezve az Antillák egzotikusan vad, gyönyörű és kegyetlen természeti világával végképp rabul ejtse. A dominikai származású írónőnek e regény hozta meg a világsikert. Valódi asszonysors, férfi és nő őrülten szenvedélyes vonzódása és lázadó szembenállása ez a romantikus és sejtelmes remekmű, amely Charlotte Brontë klasszikusának, a Jane Eyre-nek sötét titkára vet fényt. A XX. század egyik legnépszerűbb regénye, örök klasszikus.

Fegyverek_szomoru_ejszakaja
2

Ismeretlen szerző - Fegyverek ​szomorú éjszakája
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Jean Rhys - Legyen ​nekik dzsessz
"Egész ​egyszerűen: a legnagyobb élő angol prózaíró - írta Jean Rhysről néhány éve a tekintélyes kritikus, Alfred Alvarez. Aki olvasta az írónő magyarul is megjelent regényeit (Széles Sargasso-tenger; A sötétség utasa; Jó reggelt, éjfél), aligha találja felelőtlennek ezt a kijelentést. A dominikai születésű, különös pályafutású Jean Rhys, aki harmincéves korában Párizsban kezdett írni, majd egy novellás kötet és négy regény után évtizedekre eltűnt a közönség szeme elől, ma már vitathatatlanul az angol irodalom élő klasszikusa. Hogy mennyire élő, azt 1976-os novellás kötetével bizonyította, amely nyolcvanegy évesen is alkotóerejének teljében mutatja. Kötetünk utolsó hét elbeszélése ebből a kötetből való. Az első hat 1927-ben megjelent első könyvéből, amelynek előszavában Ford Madox Ford az egész életműre érvényes szavakkal így méltatta ifjabb pályatársát: "Félelmetes éleslátás jellemzi, és félelmetes - már-már kísérteties - szenvedély, amellyel az elesettek ügyét magára vállalja... Legvonzóbb tulajdonsága az ösztönös formaérzés: írásai pontosan ott kezdődnek, ahol kezdődniük kell, és pontosan akkor érnek véget, amikor megtették a dolgukat." Jean Rhys csak arról ír, amit nagyon alaposan ismer. A helyszínek életének helyszínei: Nyugat-India, ahol gyerekkorát töltötte, az első világháború utáni Párizs, ahol örökös létbizonytalanságban íróvá érett, és Anglia, ahol vidéki elvonultságban megöregszik. Írásművészetében nincsenek látványos fordulatok. A hang, amelyre kezdetben rátalált, és amelyet azóta is használ - hogy újra Alvarezt idézzük -, "meglepően fiatalos: könnyed, tiszta, hajlékony, eleven, természetes - és kivételes erőfeszítéssel egyetlen célra koncentrált; az egyszerű igazmondás eszköze".

Irmeli Tonollo - Karib-szigetek
Az ​útikönyv rengeteg színes fotó kíséretében ismerteti meg az olvasót a Karib-szigetek földrajzi adottságaival, történelmével, kultúrájával, látnivalóival. A kötet praktikus tanácsokkal, fontos információkkal is ellátja az oda utazó turistákat. Végezetül kisszótár és 6 oldalas térkép is segít a tájékozódásban.

Jean Rhys - A ​sötétség utasa / Jó reggelt, éjfél
Búvópatakként ​bukkant elő, közel negyedszázadnyi némaság után ez a különös, nyugatindiai-angol írónő - kreol anya és walesi apa leánya -, a Széles Sargasso-tenger szerzője. Ez a két kisregény még Jean Rhys első korszakából való, s bár megírásuk között öt - 1934-ből való az első, 1939-ből a második -, cselekményük közt pedig vagy húsz esztendő telt el, a kettő mégis szervesen együvé tartozik. Ha főszereplőjük nem azonos is személyi adataira nézve, mégis: egysorsúak. A sötétség utasának, Annának pályakezdésére tragikusan rímel a Jó reggelt, éjfél Sashájának mélybe hullása. Jean Rhys feledhetetlen - és kérlelhetetlen - képekből alkotja meg ezt a két - és mégis egy - asszonyi sorsot. Írói világa nem a naturalisztikus, sikervadász harsányság, hanem a meghittebb, apró életrealitásokból komponált kamaramű-hangulat. Rhys hősnői becketti végletességekben élnek, de közegük tompítottabb, árnyaltabb; nem egysíkúvá csupaszított embervázak, hanem az élet peremén tíz körömmel kapaszkodó hús-vér emberek, akiknek a lehullása épp ezért tán még fájdalmasabb, mint a becketti vízió bábjainak statikus lepusztultsága. Tömérdek szál köti Jean Rhys alakjait az élethez: egy pohár ital, egy ruha, egy kávéház, a csengő, a tapéta, a város, az egyforma utcák, platánok, harisnyák, hajfestés, egy film, egy kalap - megannyi apró valóság, megannyi apró reménymorzsalék.

Junot Diaz - Így ​veszíted el
Junot ​Diaz kötete egymáshoz kapcsolódó történetek füzére, melyek középpontjában a szerelem áll, csak épp más-más jelzővel: szenvedélyes, tiltott, haldokló, anyai. A szerelem pedig maga is „idegen” egy idegen földön, hiszen New Jerseybe szakadt dominikaiak közösségében járunk, akik gyötrelmesen próbálják összekapcsolni a két világot, hogy életteret találjanak maguknak. Az energikus és ötletes, gyengéd és humoros szöveg elénk tárja az emberi szív határtalan sóvárságát és elkerülhetetlen gyengéit. Junot Diaz a Dominikai Köztársaságban született és New Jerseyben nevelkedett. Már Drown című első novelláskötete nagy visszhangot váltott ki, majd regénye, a The Brief Wondrous Life of Oscar Wao 2008-ban elnyerte a Pulitzer-díjat. Az Így veszíted el 2012-ben jelent meg tovább öregbítve fiatal szerzője hírnevét.

Junot Diaz - Oscar ​Wao rövid, de csodálatos élete
Oscar ​aranyos, de súlyos személyiség: egy elhízott, sci-fi imádó, könyvmoly fiú. Ráadásul New Jersey-i gettóba szakadt dominikai család sarja, ami hátrányos helyzet a köbön. Az álma, hogy a dominikai Tolkien legyen, és persze, hogy megtalálja az igaz szerelmet. Sajnos Oscarnak a saját egyéniségén kívül egy komoly akadály állja útját: a fukú, vagyis az átok, amely nemzedékek óta sújtja családját, azóta, hogy nagyapja nemet mondott Trujillónak, a véreskezű és véresszájú diktátronak, amiért súlyos árat fizetett. A regény több idősíkon és több mesélőn keresztül követi nemcsak egy család történetét, de Dominika modern történelmét is, érdekes és megkapó szereplőkön keresztül ábrázolja az életet egy olyan véres diktatúrában, amely embertelen és emberellenes volt. Junot Díaz regénye egyedi hangjával, az irodalmi stílusok ötvözésével derűsen előadott, de szívszorító történetével rengeteg díjat és elismerést begyűjtött, többek között a Pulitzer-díjat is.

Jean Rhys - After ​Leaving Mr. Mackenzie
Now ​leaving her last lover, a once-beautiful woman is running out of luck and chances. A visit to London to see her ailing mother and distrustful sister brings her stark life into full focus. A masterful and terrifying tale from one of the truest voices in 20th-century fiction.

Junot Diaz - The ​Brief Wondrous Life of Oscar Wao
Areader ​might at first be surprised by how many chapters of a book entitled The Brief and Wondrous Life of Oscar Wao are devoted not to its sci fi–and–fantasy-gobbling nerd-hero but to his sister, his mother and his grandfather. However, Junot Diaz's dark and exuberant first novel makes a compelling case for the multiperspectival view of a life, wherein an individual cannot be known or understood in isolation from the history of his family and his nation.Oscar being a first-generation Dominican-American, the nation in question is really two nations. And Dominicans in this novel being explicitly of mixed Taíno, African and Spanish descent, the very ideas of nationhood and nationality are thoughtfully, subtly complicated. The various nationalities and generations are subtended by the recurring motif of fukú, the Curse and Doom of the New World, whose midwife and... victim was a historical personage Diaz will only call the Admiral, in deference to the belief that uttering his name brings bad luck (hint: he arrived in the New World in 1492 and his initials are CC). By the prologue's end, it's clear that this story of one poor guy's cursed life will also be the story of how 500 years of historical and familial bad luck shape the destiny of its fat, sad, smart, lovable and short-lived protagonist. The book's pervasive sense of doom is offset by a rich and playful prose that embodies its theme of multiple nations, cultures and languages, often shifting in a single sentence from English to Spanish, from Victorian formality to Negropolitan vernacular, from Homeric epithet to dirty bilingual insult. Even the presumed reader shape-shifts in the estimation of its in-your-face narrator, who addresses us variously as folks, you folks, conspiracy-minded-fools, Negro, Nigger and plataneros. So while Diaz assumes in his reader the same considerable degree of multicultural erudition he himself possesses—offering no gloss on his many un-italicized Spanish words and expressions (thus beautifully dramatizing how linguistic borders, like national ones, are porous), or on his plethora of genre and canonical literary allusions—he does helpfully footnote aspects of Dominican history, especially those concerning the bloody 30-year reign of President Rafael Leónidas Trujillo. The later Oscar chapters lack the linguistic brio of the others, and there are exposition-clogged passages that read like summaries of a longer narrative, but mostly this fierce, funny, tragic book is just what a reader would have hoped for in a novel by Junot Diaz.

Jean Rhys - Nagy ​mosolyt kérek!
Jean ​Rhys életműve sokkal központibb helyet foglal el az irodalomtörténetben, mint ahogy azt a század első felének kritikusai vélték. Ennek az az oka, hogy modernizmusát újraértelmezték, és együtt emlegetik Virginia Woolffal, aki sokáig szinte kizárólagosan képviselte a nőket a modernista kánonban. Nagy mosolyt kérek! című önéletrajzának megjelenésével az Artemisz Könyvek sorozat azt a hallgatást szándékszik megtörni, mely Jean Rhyst az elmúlt évtizedben a magyar irodalmi életben körülveszi. Ezzel a könyvvel igyekszik közelebb hozni az olvasóhoz azt a rejtőzködő, ugyanakkor pedig - paradox módon - önéletrajzi ihletésű regényeiben szinte minduntalan kitárulkozó személyiséget, akit Jean Rhysként ismert meg a világ.

Jean Rhys - Quartet
A ​woman, caught in the stranglehold between her lover and his wife, faces a further dilemma when her own husband is released from prison.

Darwin Porter - Danforth Prince - Frommer's ​Portable Dominican Republic
Experience ​a place the way the locals do. Enjoy the best it has to offer. And avoid tourist traps. At Frommer’s, we use 150 outspoken travel experts around the world to help you make the right choices. Frommer’s. Your guide to a world of travel experience. Put the Best of the Dominican Republic in Your Pocket * The island’s best beaches and resorts. * Outspoken opinions on what’s worth your time and what’s not. * Exact prices, so you can plan the perfect trip no matter what your budget. * Off-the-beaten-path experiences and undiscovered gems, plus new takes on top attractions. * The best hotels and restaurants in every price range, with candid reviews.

Jean Rhys - Smile ​Please
Jean ​Rhys' unfinished posthumous autobiography. From the early days on Dominica to the bleak time in England, living in bedsits on gin and little else, to Paris with her first husband, this is a lasting memorial to a unique artist.

Jean Rhys - Good ​Morning, Midnight
Sasha ​Jensen has returned to Paris, the city of both her happiest moments and her most desperate. Her past lies in wait for her in cafes, bars, and dress shops, blurring all distinctions between nightmare and reality. When she is picked up by a young man, she begins to feel that she is still capable of desires and emotions. Few encounters in fiction have been so brilliantly conceived, and few have come to a more unforgettable end.

Jean Rhys - Voyage ​in the Dark
"Voyage ​In The Dark" was first published in 1934, but it could have been written today. It is the story of an unhappy love affair, a portrait of a hypocritical society, and an exploration of exile and breakdown; all written in Jean Rhys' hauntingly simple and beautiful style. Eighteen, on her own and independent as much through circumstance as character, Anna has exchanged the West Indies of her childhood for the cold greyness of England, with its narrow streets and narrower rules. As she drifts towards the demi-monde of 1914 London, she comes to realise that life will never be so free and easy again. Her childish dreams have been replaced by the harsher reality of living in a man's world, where all charity has its price.

Julia Alvarez - How ​the Garcia Girls Lost Their Accents
Yolanda ​Garcia is taking a trip to the Dominican Republic to revisit the country where she was born, and which her family was forced to flee for New York when she was a child. Previously privileged and wealthy, the family finds it hard to adjust to immigrant life in the Bronx, particularly their tough old-world father, Papi. As they try immerse themselves in the American way of life, Yolanda and her three sisters begin to rebel against Papi's traditions and values, each in their own way. But, however the girls may iron the curls from their hair and blend their Hispanic accents to fit in, they will always see the world through Dominican eyes. Now Yolanda needs to return one more time, to recover forgotten memories and remember that part of her she lost.

Junot Diaz - Fulladás
A ​dominikai születésű, Pulitzer-díjas szerző első nyomtatásban megjelent kötete az Amerikában élő latino bevándorlók életébe enged pikáns bepillantást.

Kollekciók