Ajax-loader

'autizmus' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Kathleen Ann Quill - Tedd-nézd-hallgasd-mondd
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Süveges Julianna - Együtt ​is távol
A ​könyv egy általános iskolai tanár és egy autizmussal élő kislány több éven át tartó segítő kapcsolatát mutatja be. A közös munkát nagyban segítette a mentálhigiénés képzés szemlélete. Megismerhetjük az autizmus ismérveit is Kanner-től Delacato-ig. Külön érdekessége a munkának, hogy nemcsak a kislány körüli változásokat ismerhetjük meg, hanem segítője szakmai, emberi változásaiba is bepillantást nyerhetünk. Megtudhatjuk, hogy a már vele jól bevált módszerek, hogyan épülnek be a mindennapi tevékenységébe, a tanítási folyamatba. Olvasható benne az utóbbi évek törekvései is, más autizmussal élők beszámolói, tapasztalatai. A felnőtté válás küszöbén milyen segítséget, támogatást kaphat az ilyen fiatal a környezetétől, a társadalomtól – tapasztalhatnak-e elfogadást? A hasonló helyzetben élők számára hasznos lehet megismerni az általuk bejárt utat, de izgalmas olvasmány laikusok számára is.

Temple Grandin - Margaret M. Scariano - Segítség! ​Autizmus!
Ez ​volt az első önéletrajz, melyet egy önálló és teljes életet élő, szakmájában kiemelkedő autisztikus ember írt. Temple Grandin, a világon talán legismertebb autizmussal élő személy elbeszélése elvezet minket legkorábbi, rendkívül zavart kisgyermekként megélt emlékeitől - úton az örökös intézeti bezártság felé - az iskolai sikerekig, és a mezőgazdasági berendezések tervezőjeként világszerte befutott fényes karrierig. Bemutatja, milyen az élet az autizmus fogságában, és azt is leírja, hogyan találta meg a saját, külvilág felé vezető útját. Temple a negyvenes években született az Egyesült Államokban családja első gyermekeként. Az autizmust 1943-ban írták le először, így amikor Temple 1950-ben ezt a diagnózist kapta, igen csekély tudás állt rendelkezésre ezzel az állapottal kapcsolatban, és még kevesebb a megfelelő kezelésekről. Saját emlékei és édesanyja részeltes naplója segítségével egy autizmussal élő gyermekre és serdülőre jellemző viselkedésmintát mutat be, de - a könyv különös értéke, az olvasó speciális nyeresége ez - felidézi azokat az okokat, érzéseket és kényszereket is, amelyek ehhez a viselkedéshez vezettek. Temple életében egy arizonai szarvasmarhafarmon tett látogatás hozott fordulatot: ott kezdődött új, kényszeressé váló érdeklődése, a "szorítógép", amely hozzásegítette, hogy kitörjön az iskolában addig átélt unalomból és sok furcsa, környezetét elriasztó szokásából, és kiemelkedő tudományos elismertségre tegyen szert. Bár továbbra is gyógyszeres kezelést igényel, és állapotából fakadóan szenzoros nehézségei vannak, Temple sikeres életet él. Nemzetközi hírű tervező, számos szakmájával és az autizmussal kapcsolatos sikeres könyv és tanulmány szerzője, autizmussal kapcsolatos konferenciák állandó előadója. Saját nehézségeinek és sikereinek elemzése, és az autizmussal élő gyermekek kezelésének és ellátásának kérdéseit a könyv utolsó fejezetében... Akár a szülő, a szakember vagy a gondozó szemével olvassa valaki, Temple története egyedülálló betekintést nyújt az autizmussal élő emberek különös világába, és sok mindent megmagyaráz amit nélküle nem értettünk volna.

Carl H. Delacato - Miért ​"más" az autista gyermek?
"Delacato ​saját korát messze megelőzve elsőként írt az autistáknál előforduló hallás-, látás- és egyéb érzékszervi túlérzékenységről, és terápiát is javasolt rá." Dr. Bernard Rimland A San Diegó-i Autizmuskutató Intézet igazgatója "A Doman - Delacato módszer >>patternezi<< azokat a mozgásfunkciókat, melyek végrehajtására a gyermek képtelen. Ez ... annyit jelent, hogy három felnőtt hajtja végre a gyermeken, úgymond őt helyettesítvén, a csúszás-mászás koordinált mozdulatait. Ily módon tanulná meg a test és az agy azokat a mozgásmintákat, amelyek a gyermek számára egyébként ismeretlenek maradnának." Hartmut R. P. Janetzke A Hamburgi Autizmus Intézet vezetője "Eddig, ahányszor könyvet írtam, mindannyiszor heves bírálatok értek. Könyveim közül öt a tanulásról szól, ami látszólag veszélytelen téma. Látszólag igen, valójában éppen ellenkezőleg. Minden egyes, ebben a témában írt könyvem nagy felzúdulást váltott ki szakmai köröben. Egyrészt azért bírálták azokat, mert egyszerre szóltak a szülőkhöz is meg a szakemberekhez is. Azután azért, mert egyes kritikusok állítása szerint a könyvek >>hamis reményeket<< ébresztettek a szülőkben. De bírálat érte azokat azért is, mert lényegében arról szóltak, hogy az ember agyműködésén megfelelő ösztönzéssel változtatni lehet." Carl H. Delacato

Birger Sellin - I ​don't want to be inside me anymore
Judged ​incurably autistic, mute since the age of 2, a remarkable young man in Germany astonishes the world with a firsthand account of rare eloquence and immediacy.

Brenda Smith Myles - Jack Southwick - Asperger ​Syndrome and Difficult Moments
The ​latest release from 2004 ASA Professional of the Year, Brenda Smith Myles, co-authored by Jack Southwick. This expanded and revised edition of a now classical work provides in-depth and insightful solutions for both parents and educators. In addition to almost doubling the section on interventions, this highly practical and user-friendly resource also focuses on the behaviors and reactions of the adults around the child going through the rage cycle.

Ashley Edward Miller - Zack Stentz - Colin ​Fischer
Encyclopedia ​Brown from the screenwriting duo behind X-Men: First Class and Thor! Colin Fischer cannot stand to be touched. He does not like the color blue. He needs index cards to recognize facial expressions. But Colin is Wayne Connelly's best--and only--hope of proving his innocence after Wayne is accused of blowing up a birthday cake in the school cafeteria. Colin and Wayne quickly set off on a journey to prove Wayne's innocence, but neither realizes just how far their investigation will take them or that it will force Colin to consider the greatest mystery of all: what other people are thinking and feeling. Colin Fischer is a modern-day Sherlock Holmes. He's a boy with Asperger's syndrome who sees clues in the unlikeliest of places, and whom readers will root for right up until the case is solved . . . and beyond.

Rupert Isaacson - Lóháton
Rupert ​és Kristin Isaacson szíve megszakadt, amikor megtudták az egyértelmű diagnózist: hároméves kisfiuk, Rowan autista. Az első sokk után terápiák egész sora következett, ám a gyerek növekvő elszigeteltsége és egyre gyakoribb fékezhetetlen dührohamai miatt be kellett látniuk, hogy minden addig kipróbált kezelés hasztalan. Egy nap aztán Rowan elszökött, és a szomszédos földeken kószáló ménes vezérkancája mellett kötött ki. Édesapja, aki értett a lovakhoz, és ismerte a kanca zsémbes természetét, halálra rémült, amikor rájuk talált. Legnagyobb meglepetésére azonban a lovak szeretettel fordultak Rowanhez, és a fiú is hozzájuk. A hihetetlen egymásra találás láttán az apának merész ötlete támadt, amelyből életre szóló kaland lett. A család elhagyta otthonát, és Mongólia hegyei közé költözött, ahol a lovak és sámánok kultúrájának gyógyító ereje csodákra képes. A lebilincselő és inspiráló utazás célja, hogy megmentsék autista fiukat és önmagukat…

Helen Hoang - The ​Bride Test
Khai ​Diep has no feelings. Well, he feels irritation when people move his things or contentment when ledgers balance down to the penny, but not big, important emotions—like grief. And love. He thinks he’s defective. His family knows better—that his autism means he just processes emotions differently. When he steadfastly avoids relationships, his mother takes matters into her own hands and returns to Vietnam to find him the perfect bride. As a mixed-race girl living in the slums of Ho Chi Minh City, Esme Tran has always felt out of place. When the opportunity arises to come to America and meet a potential husband, she can’t turn it down, thinking this could be the break her family needs. Seducing Khai, however, doesn’t go as planned. Esme’s lessons in love seem to be working…but only on herself. She’s hopelessly smitten with a man who’s convinced he can never return her affection. With Esme’s time in the United States dwindling, Khai is forced to understand he’s been wrong all along. And there’s more than one way to love.

Daniel Tammet - Kék ​napon születtem
Daniel ​Tammet pontosan 45 gramm zabkását fogyaszt reggelire, és anélkül el sem indul otthonról, hogy megszámolná a rajta lévő ruhadarabokat. Ha stresszes vagy boldogtalan, csak behunyja a szemét, és számol. Ugyanakkor nem csak rutinszerű kényszerei vannak. Mint az emlékezetes filmben Dustin Hoffman megformálta Esőember, ő is bonyolult matematikai műveleteket képes fejben elvégezni - a számokat alakzatokban, színekben, textúrákban és mozdulatokban látja. Ráadásul kilenc idegen nyelven beszél, sőt alkotott is egyet - nyelvtannal és mintegy 1000 szavas szókészlettel - saját használatára. De bizonyos szempontból Daniel egyáltalán nem hasonlít az Esőemberre. Az autizmus spektrumzavarban súlyosan érintettek között gyakorlatilag egyedülálló módon nem szorul segítségre mindennapi, ügyes-bajos dolgainak intézésében. Ez a hihetetlen önállóság, és ahogy átadja, milyen érzés is ilyen rendkívüli életet élni, teszik igazán inspirálóvá és magával ragadóvá Daniel Tammet emlékiratát, amely páratlan betekintést nyújt napjaink egyik legkülönlegesebb elméjébe.

John Elder Robison - Nézz ​a szemembe, fiam!
John ​Robison nem éppen hétköznapi apa. Gyermekkora óta antiszociális csodabogárnak könyvelték el - ezekről az évekről szól előző, szintén a Kossuth Kiadónál megjelent könyve, a Nézz a szemembe -, és negyvenéves volt, amikor Asperger-szindrómát diagnosztizáltak nála. Hogyan él egy férfi, aki folyamatosan összeütközésbe kerül a közösségi lét íratlan szabályaival, és aki képtelen értelmezni más emberek arckifejezését, mozdulatait? És hogyan éli meg az apaságot? Hogyan azonosítja gyermekénél ugyanezt a problémát, és hogyan oldják - vagy éppen nem oldják - meg együtt az ebből adódó problémákat.

Belinda Bauer - A ​19-es holttest
Zseniális. ​ Megszállott. Magányos. Patrick Fort szélsőségesen zárkózott, briliánsan okos és Asperger szindrómás. Gyerekkora óta megszállottan kutatja, hol a határ élő és holt között. Amikor Patrick orvostanhallgató lesz, csak ő veszi észre, hogy a boncolási gyakorlatra megkapott holttesttel valami nem stimmel. Szerinte kizárt, hogy a halált betegség okozta volna. Sőt, mintha az elhunyt fontos titkot szeretne üzenni. Miután Patrick módszeresen nyomozni kezd, a kérdések egyre sokasodnak. Vajon lesz ideje megfejteni a 19-es holttest rejtélyét, mielőtt őt is örökre elhallgattatják? Az utóbbi évek egyik legokosabb, egyszerre bizarr és mélyen emberi pszichothrillere. "A történetszövés magasiskolája." The New York Times "Belinda Bauer a thrillerek királynője." Sunday Times "Mesterfogás ínyenc krimirajongóknak" Evening Standard "Bauer egyedi hangú krimiíró... utcahosszal jár a többiek előtt." The Independen

Theo Peeters - Autizmus
"Ebben ​a könyvben megpróbálom megmagyarázni az autizmus elméleti megértése és annak a nevelésre tett hatásai közötti kapcsolatot. Ezt a könyvet a széleskörű nyilvánosságnak szántam; nem annyira tudományos, mint inkább ismeretterjesztő jellegű."

John Elder Robison - Be ​Different
In ​his bestselling memoir, Look Me in the Eye, John Elder Robison described growing up with Asperger’s syndrome at a time when the diagnosis didn’t exist. He was intelligent but socially isolated; his talents won him jobs with toy makers and rock bands but did little to endear him to authority figures and classmates, who were put off by his inclination to blurt out non sequiturs and avoid eye contact. By the time he was diagnosed at age forty, John had already developed a myriad of coping strategies that helped him achieve a seemingly normal, even highly successful, life. In Be Different, Robison shares a new batch of endearing stories about his childhood, adolescence, and young adult years, giving the reader a rare window into the Aspergian mind. In each story, he offers practical advice—for Aspergians and indeed for anyone who feels “different”—on how to improve the weak communication and social skills that keep so many people from taking full advantage of their often remarkable gifts. With his trademark honesty and unapologetic eccentricity, Robison addresses questions like: • How to read others and follow their behaviors when in uncertain social situations • Why manners matter • How to harness your powers of concentration to master difficult skills • How to deal with bullies • When to make an effort to fit in, and when to embrace eccentricity • How to identify special gifts and use them to your advantage Every person, Aspergian or not, has something unique to offer the world, and every person has the capacity to create strong, loving bonds with their friends and family. Be Different will help readers and those they love find their path to success.

Rudy Simone - Aspergirls
Girls ​with Asperger's Syndrome are less frequently diagnosed than boys, and even once symptoms have been recognised, help is often not readily available. The image of coping well presented by AS females of any age can often mask difficulties, deficits, challenges, and loneliness. This is a must-have handbook written by an Aspergirl for Aspergirls, young and old. Rudy Simone guides you through every aspect of both personal and professional life, from early recollections of blame, guilt, and savant skills, to friendships, romance and marriage. Employment, career, rituals and routines are also covered, along with depression, meltdowns and being misunderstood. Including the reflections of over thirty-five women diagnosed as on the spectrum, as well as some partners and parents, Rudy identifies recurring struggles and areas where Aspergirls need validation, information and advice. As they recount their stories, anecdotes, and wisdom, she highlights how differences between males and females on the spectrum are mostly a matter of perception, rejecting negative views of Aspergirls and empowering them to lead happy and fulfilled lives. This book will be essential reading for females of any age diagnosed with AS, and those who think they might be on the spectrum. It will also be of interest to partners and loved ones of Aspergirls, and anybody interested either professionally or academically in Asperger's Syndrome.

Rita Jordan - Stuart Powell - Autisztikus ​gyermekek speciális tantervi szükségletei
"Hazai ​és külföldi kutatások világosan bebizonyították: az autizmus, illetve a tanulási nehézségeknek e kifejezés által jelölt skálája olyan pszichológiai zavar következménye, amelynek idegrendszeri működési zavar az alapja. Ez Rita Jordan és Stuart Powell alaptétele az autista gyermekekkel kapcsolatos speciális tantervi szükségletekről írott tanulmányukban. Felvázolják a különféle nehézségeket, amelyekbe az autista gyermekek ütköznek a valóság érzékelésekor, és nevelőiknek megközelítési lehetőségeket kínlának a kognitív készségek speciális fejlesztéséhez." A szerzők: Rita Jordan (Bsc Msc Ma C Psychol) a University of Birmingham Oktatási Tanszékének autizmus előadója. Stuart Powell (CertEd, BEd, PhD. Cpsychol) a University of Hertfordshire Pedagógiai Pszichológia tanára.

K. A. Tucker - Be ​the Girl
Almost-sixteen-year-old ​Aria Jones is starting over. New postal code, new last name, new rules. But she doesn’t mind, because it means she can leave her painful regrets behind. In the bustling town of Eastmonte, she can become someone else. Someone better. With the Hartford family living next door, it seems she will succeed. Sure, Cassie Hartford may be the epitome of social awkwardness thanks to her autism, but she also offers an innocent and sincere friendship that Aria learns to appreciate. And Cassie’s older brother, Emmett—a popular Junior A hockey player with a bright future—well … Aria wishes that friendship could lead to something more. If he didn’t already have a girlfriend, maybe it would. But Aria soon finds herself in a dicey moral predicament that could derail her attempt at a fresh start. It is her loyalty to Cassie and her growing crush on Emmett that leads her to make a risky move, one that earns her a vindictive enemy who is determined to splinter her happy new world.

Catherine Lord - Michael Rutter - Autizmus ​és pervazív fejlődési zavarok
Az ​Autizmus füzetek első kötete a gyermekpszichiátria klasszikus kézikönyvének autizmussal foglalkozó fejezetét tartalmazza. A tanulmány a téma átfogó szintézisét adja, a mintegy 250 legjelentősebb irodalmi hivatkozással. A szerzők: Catherine Lord, PhD. University of Chicago, Department of Psychiatry és Prof. Sir Michael Rutter, Honorary Director, Institute of Psichiatry, MRC Child Psychiatry Unit, London. E kötetet elsősorban gyermekpszichiáterek, pszichiáterek, pszichológusok és kutatók, orvosok, valamint egyetemi hallgatók számára ajánljuk.

Peter Vermeulen - Az ​autizmus mint kontextusvakság
Vermeulen ​szerint az autizmus kutatásának fókuszában még mindig a viselkedés van, az azt kiváltó okok keresése helyett. Könyvében rengeteg példával illusztrálva, hétköznapi fogalmakkal magyarázza az autisták látszólagos érzéketlensége és az adott szituáció közti kapcsolatot. A gyakran humoros történeteken keresztül vizsgálja a kontextus összefüggését az észleléssel, a szociális interakcióval, a kommunikációval és a tudással. A könyv legfontosabb megállapítása, hogy ezeken a területeken vitális fontosságú a kontextusvakság csökkentése ahhoz, hogy az autizmussal élők sikeres életet élhessenek.

Michael Rutter - Autizmus
"... ​a klinikai gyakorlat gyökeresen átalakult az elmúlt 50 év során és a kutatási eredményeknek döntő szerepük volt e változásokban." "... nem csak egyirányú hatásról van szó. Számos kulcsfontosságú előrelépést éles szemű klinikai megfigyelések inspiráltak és a klinikai tapasztalat fényében több extravagáns kutatási hipotézist sikerült kiegyensúlyozottabban megformálni. Noha az alapvető kutatási és klinikai feladatok változatlanok maradnak, megvannak az eszközök arra, hogy elvégezzük ezeket a feladatokat - ha nem szalasztjuk el az alkalmakat erre, és kellő figyelemmek fordulunk a múlt tanulságai felé." "Sir Michael Rutter az elmúlt 35 év legjelentősebb alakja a gyermek és ifjúság-pszichiátriának." Alan Carr

Kari Dunn Buron - Mitzi Curtis - A ​csodálatos 5-pontos skála
A ​kötet nem csupán az autizmussal élő gyerekeknek, fiataloknak és felnőtteknek segítő szülők és szakemberek számára nyújt különlegesen egyszerű támogatást a mindennapi nehéz helyzetek, a problematikus viselkedés rendezéséhez. Olyan autizmus-barát rendszert ajánl, amivel egyértelművé tehetők és taníthatók a nehezen érthető érzelmek, az általuk kialakuló viselkedésproblémák következményei és a feszült helyzetekben lehetséges megoldások, az elkerüléshez szükséges kommunikáció. Ez a nagyon gyakorlatias módszer a már jól ismert vizuális szimbólumok használatával az önismeret, önszabályozás, önállóság fejlesztésével az autizmussal élő ember mindenkori beilleszkedését segíti különböző élethelyzeteiben: a családban, az iskolában, az utcán, lakóotthonban... Együttműködésre hívja az érintett szereplőket a mindennapi nevelésben: a fejlesztő terápiában, feladathelyzetekben és szabadidőben egyaránt. A könyv kiváló ötletekkel szolgál a viselkedésrendezési stratégiák kialakításához akkor is, ha kicsi még a gyermek és nem tud beszélni, de akkor is, ha jó tanuló, kiválóak a nyelvi készségei, sőt akkor is, ha nem az autizmus áll a sajátos indulatkezelési nehézségei mögött.

Lorraine MacAlister - Eve Fleming - Szobatisztaság ​és autizmus
A ​könyv, amit a kezében tart, a szobatisztaság tanításának több évtizedes fejlesztői tapasztalatra épülő komplex szakmai összefoglalója. Alapvető állítása, hogy sok olyan autizmussal élő és más okból sajátos fejlődésű gyermeknél, fiatalnál és felnőtt személynél is elérhető ez a készség, akiknél ezért a célért már egy ideje úgy gondolják, hogy nem tudnak tenni semmit, akikről ebből a szempontból lemondtak. A szerző a pelenka elhagyásához vezető út jól bevált, eredményes megközelítési folyamatát rendszerezi minden segítő számára érthetően. Részletesen tárja fel, érteti meg velünk az autizmusban rejlő, a tanulást nehezítő körülményeket. Apró lépésekre bontja a mindennapi gyakorlatban használatos háttér-információkat, a technikai előkészületeket, a szükséges dokumentáció tartalmát, a tanítandó készségek részelemeit, a fejlesztésben használatos segédeszközöket, az elért eredmények fenntartását és minél több élethelyzetre történő kiterjesztését célzó módszereket. Mindezek mellett körültekintően ismerteti a sikerhez nélkülözhetetlen, a szakemberek és szülők kölcsönös tiszteletén alapuló, pozitív szemléletű, összehangolt csapatmunka autizmussal kapcsolatban már jól ismerten kiemelt jelentőségét. Külön érdekessége a könyvnek, hogy „mellesleg” bepillantást enged a szobatisztasággal kapcsolatos angliai központi szakmai szabályozás rendszerébe is, ami nálunk lényegében még hátra van. Bízunk abban, hogy a könyv segítségével sok autizmussal élő és műs okból inkontinens személynek a szobatisztaság kialakulásával egyidejűleg az emberi méltósága, a mindennapi mozgástere, így a neurotipikus társadalomba való integrálódásának esélye, összességében az életminősége jelentősen javulhat a szűkebb és a tágabb környezete megelégedésére.

Naoki Higashida - The ​Reason I Jump
A ​story never before told and a memoir to help change our understanding of the world around us, 13-year-old Naoki Higashida's astonishing, empathetic book takes us into the mind of a boy with severe autism. With an introduction by David Mitchell, author of the global phenomenon, Cloud Atlas, and translated by his wife, KA Yoshida. Naoki Higashida was only a middle-schooler when he began to write The Reason I Jump. Autistic and with very low verbal fluency, Naoki used an alphabet grid to painstakingly spell out his answers to the questions he imagines others most often wonder about him: why do you talk so loud? Is it true you hate being touched? Would you like to be normal? The result is an inspiring, attitude-transforming book that will be embraced by anyone interested in understanding their fellow human beings, and by parents, caregivers, teachers, and friends of autistic children. Naoki examines issues as diverse and complex as self-harm, perceptions of time and beauty, and the challenges of communication, and in doing so, discredits the popular belief that autistic people are anti-social loners who lack empathy. This book is mesmerizing proof that inside an autistic body is a mind as subtle, curious, and caring as anyone else's.

Jane Lindskold - Brother ​to Dragons, Companion to Owls
Cutbacks ​have forced Sarah out of the asylum in which she was raised—and into a strange new place where the Head Wolf rules the beautiful and the doomed. But Sarah can never truly assimilate, for she possesses wild talents. Walls tell her their secrets. Safes tell her their combinations. And a favorite toy dragon whispers dire warnings about those who would exploit her for their own malevolent purposes. There's no place Sarah can hide, from her pursuers or from her past…

Jodi Picoult - Ev ​Kuralları
Jacob ​Hunt sizinle göz göze gelemez. Onunla tokalaşmaya çalıştığınızı anlayamaz. Jacob sadece kendisiyle konuşur. Jacob sakardır. Her şeyden çok istese de sizinle empati kuramaz. Herhangi biri olmak ister, nasıl yapacağını bilemez. Ancak Jacob Hunt hiç kimsenin yapamayacağı şeyleri becerir. Hiç kimsenin göremediklerini görür, herkesin görmesini sağlar. Ve bir gün kusursuz cinayet işlenir. Eserleri 40'a yakın dile çevrildi. Tüm dünyada 30 milyondan fazla okuru var. Çoğu eleştirmene göre 21. yüzyılın en özgün romancısı. Jodi Picoult, Kızkardeşim İçin, Yapboz, Cam Çocuk, Taş Kağıt Makas, Abra Kadabra ve Bir Daha Bak'tan sonra Ev Kuralları'nı koyuyor. Asperger sendromlu dahi çocuk Jacob ile kusursuz bir dünyada kusurlu olmanın öyküsünü yüksek gerilimli bir polisiyenin satır aralarından fısıldıyor.

Jodi Picoult - No ​Seu Mundo
Jacob ​Hunter é um adolescente: brilhante a Matemática, sentido de humor aguçado, extraordinariamente bem organizado, incapaz de seguir as regras sociais. Jacob tem síndrome de Asperger. Está preso no seu próprio mundo – consciente do mundo exterior e querendo relacionar-se com ele. Jacob tenta ser um rapaz como os outros mas não sabe como o conseguir. Quando o seu tutor é encontrado morto, todos os sinais típicos da síndrome de Asperger – não olhar as pessoas nos olhos, movimentos descontrolados, acções inapropriadas – são identificados pela Polícia como sinais de culpa. E a mãe de Jacob tem de fazer a si própria a pergunta mais difícil do mundo: será o seu filho capaz de matar?

Jodi Picoult - W ​naszym domu
Nastoletni ​Jacob Hunt cierpi na zespół Aspergera, czyli łagodną postać autyzmu. Jacob nie umie czytać sygnałów społecznych ani wyrażać swoich myśli i uczuć, unika kontakt wzrokowego, ma też specjalistyczne zamiłowanie, którym jest analiza kryminalistyczna. Pojawia się w miejscach, gdzie policja prowadzi śledztwo i instruuje detektywów, co należy zrobić… a do tego najczęściej ma rację. Gdy pewnego dnia policja znajduje zwłoki jego prywatnej instruktorki umiejętności społecznych, Jacob sam staje się obiektem zainteresowania detektywów. Wszystkie charakterystyczne cechy zespołu Aspergera w oczach policjantów mogą być równoznaczne z przyznaniem się do winy. Jacob niespodziewanie zostaje oskarżony o morderstwo…

Marion Pauw - Sötétben
Lehet ​egy autista szerelmes? És vajon képes meggyilkolni azt, aki a legfontosabb neki? Ray kettős gyilkosságért ül, amelynek elkövetését maga is bevallotta. Irisszal, a fiatal és ambiciózus ügyvédnővel való találkozása mindkettejük sorsát megváltoztatja. És hamar kiderül, hogy sokkal több minden köti őket össze, mint gondolnák. A múlt megrázkódik, és szörnyetegként életre kel. A több szálon futó cselekmény hajfonatszerűen indázik, és mire minden összeáll az olvasó fejében, egy teljes világ hullik darabjaira...

Antoinette van Heugten - Saving ​Max
Single ​mother Danielle Parkman is at the end of her rope and she knows it. A successful attorney, Danielle works grueling hours for her clients, yet devotes every spare moment to her teenage son, Max, who has Asperger’s – high-functioning autism. Alarmingly, Max has become violent and suicidal. Danielle is frantic. None of the professionals have helped him. Desperate for guidance, Danielle brings Max to a psychiatric hospital in the hope that the best and the brightest will bring the son she loves back to her. The bizarre twists and turns that take place in the hospital force Danielle to consider the unimaginable -- that Max’s problems may be greater than anyone could have imagined. And then the true horror begins.

Uta Frith - Autism: ​A Very Short Introduction
The ​first edition of Autism: Explaining the Enigma quickly became a classic because it provided the first satisfactory psychological account of what happens in the mind of a person with autism. The book proposed that the key problems were an inability to recognize and think about thoughts (theory of mind), and an inability to integrate pieces of information into coherent wholes (central coherence). It suggested that from this beginning, problems of communication, social interaction, and flexibility follow as the complex interactions of human development unfold. This updated edition reports on how this explanation has stood the test of time. A new chapter outlines developments in neuropsychological research that have taken place since the book was first published and reviews the growing body of work on the neurological basis of autism. The accessible style and structure of the original edition have been retained, with information and references updated throughout.

Vikár György - A gyermekkori autizmus analitikus megvilágításban
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Patricia Howlin - Simon Baron-Cohen - Julie Hadwin - Miként ​tanítsuk az elmeolvasást autizmussal élő gyermekeknek?
Ha ​az olvasó kezébe veszi ezt a kalauzt azonnal láthatja, hogy nem csupán egy az autizmusról szóló szakirodalommal, hanem valódi fejlesztésre szánt, a gyermek megértését segítő játékos feladatgyűjeménnyel van dolga. A szerzők a bevezetőben tömören, világosan mutatják be az autizmussal élő gyermekek érzelmek, vágyak, gondolatok felismerésével és megértésével kapcsolatos problémáit. A könyv nagy része azonban egy valódi, gondosan felépített játékos feladatokból álló gyűjtemény. E feladatok elvégzését követve, figyelve képet kaphatunk az adott gyermek megértésének sajátosságairól, problémáiról. E kép segítségével, építkezve a szerzők által meghatározott útra, lehetőségünk nyílik a gyermek megértésére, illetve hatékony segítség nyújtására. Fontos sajátossága e munkának, hogy egyrészről a gyermekkel közös, aktív tevékenységet építhetünk, másrészt ráirányítja, rávezeti gondolkodásunkat az autizmus egyik legkevésbé megfogható nehézségre: a társas viselkedés zavarára. E módszer abban is úttörő jellegű, hogy nem csupán a társas világ zavarából eredő tüneteket próbálja befolyásolni, megváltoztatni, hanem magát az alapproblémát (a társas megértés nehézségét) veszi célba. Ezért az eredmény sokszor nem azonnali, viszont tartós, valódi megértésen alapuló stratégiákat adhat a gyermek kezébe. Ajánljuk e kalauzt minden szülőnek és szakembernek, a gyermek alapvető szociális problémáinak feltárásához, megértéséhez, kezeléséhez.

Kollekciók