Ajax-loader

'autizmus' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Graeme Simsion - The ​Rosie Project
Don ​Tillman is a socially challenged genetics professor who's decided the time has come to find a wife. His questionnaire is intended to weed out anyone who's unsuitable. The trouble is, Don has rather high standards and doesn't really do flexible so, despite lots of takers - he looks like Gregory Peck - he's not having much success in identifying The One. When Rosie Jarman comes to his office, Don assumes it's to apply for the Wife Project - and duly discounts her on the grounds she smokes, drinks, doesn't eat meat, and is incapable of punctuality. However, Rosie has no interest in becoming Mrs Tillman and is actually there to enlist Don's assistance in a professional capacity: to help her find her biological father. Sometimes, though, you don't find love: love finds you...

Tony Attwood - Különös ​gyerekek
Olyan ​különös ez a gyerek! Közömbös az iránt, amiért a többség lelkesedik, hidegen hagyják a korosztályát jellemző hobbik, ugyanakkor elsöprő lelkesedéssel merül el saját fura kedvtelésében. Sehogy sem érti, hogy miért kell udvariasnak lenni olyasvalakivel is, akit nem kedvel, miért nem mondhatunk ki mindig mindent úgy, ahogy azt érezzük. Ez a különös, magának való gyerek akkor is tanácstalanul áll, mikor családtagjai azt mondják, hogy ő is kimutathatná az irántuk érzett szeretetét. Egyszerűen nem érti, mit is kívánnak tőle. Egy szó, mint száz, nem könnyű vele, holott bizonyos dolgokban nagyon tehetséges is lehet. E jellemzők sokszor arra utalnak, hogy a gyermek (nagyobbrészt fiúk) az Asperger szindróma tünetegyüttesét mutatja. Az első leírójáról elnevezett viselkedési zavar lényege tehát az, hogy az érintett gyermek közönyösnek, tapintatlannak, érzelemmentesnek tűnik, mivel azt a viselkedést, reagálási módot és empátiát, melyet kortársai szinte észrevétlenül sajátítanak el, neki speciális tréninggel, tanulással kell begyakorolnia. Szüksége van tehát a szülő és a pedagógus megértő támogatására, segítségére, annak érdekében, hogy egyre sikeresebb legyen társas kapcsolataiban. Könyvünkben a téma egyik legismertebb szakértője adja közre ez irányú tapasztalatait.

Siobhan Dowd - A ​londoni óriáskerék rejtélye
Május ​24. 11:32 Ted és Kat figyeli, amint unokatestvérük, Salim felszáll a londoni óriáskerékre. A fülke felemelkedik. Május 24. 12:02 A fülke földet ér és kinyílik az ajtó. Kiszállnak az emberek, de hol van Salim? Mikor Glória néni fia, Salim titokzatos körülmények között eltűnik a londoni óriáskerék zárt fülkéjéből, mindenki kétségbeesik. Öngyulladás áldozata lett? (Ted elmélete.) Elrabolták? (Glória néni elmélete.) Él egyáltalán? (A család kimondatlan félelme.) Még a rendőrség is tanácstalan. Ted, akinek agya más operációs rendszer szerint működik, mint a többi emberé és nővére, Kat testvéri torzsalkodásukat félretéve társak lesznek a nyomozásban. Kétségbeesett erőfeszítéssel követik a nyomokat szerte Londonban, hogy megtalálják az unokatestvérüket, miközben az idő egyre fogy…

Christopher Stevens - Nicola Stevens - Egy ​kisfiú
David ​tizenegy éves. Boldog és egészséges. Szeret iskolába járni, Disney-dalokat énekelni és fára mászni. David súlyosan autista. Csak néhány szót tud kiejteni. Alig képes kifejezni a legalapvetőbb szükségleteit. Nem ismeri a veszélyt. Nem érti mások érzéseit. Nem hallgat mások szavára. Az Egy kisfiú David történetét mutatja be a szülei tollából, akik megosztják velünk, milyen egy olyan gyermeket felnevelni, aki örökké kisfiú marad. Egy autista gyermeket könnyű szeretni, de sokkal nehezebb vele élni, mint azt elképzelnénk. A megrendítő leírás bemutatja az autizmus szívszorító és meglepően örömteli oldalát is. A régen ritkaságnak számító fejlődészavar ma már a brit gyerekek egy százalékát érinti. Christipher és Nicola Stevens nyers és néha brutális őszinteséggel tárja elénk helyenként szívfájdító, néha mulatságos, de mindig inspiráló tapasztalatait. Ahogy kibontakozik David története, szülei között a szemünk láttára fonódik egyre erősebb kötelék. David felügyelete teljes személyt követelő feladat, melynek során a házaspár megismeri a feltétlen szeretet valódi érzését.

Sabina Berman - Én, ​Én, Én
Egy ​kopaszra nyírt, sebhelyes testű kislány ül a tengerparton, és egyre csak azt ismételgeti: Én, Én, Én… Beszélni tanul, miután éveken át elvadultan élt, mint egy kis állat, a part sós homokját ette, és nem volt kapcsolata az emberekkel. Mert ő, Karen Nieto más, mint a többiek. S amikor megérkezik Mazatlánba a nagynénje, hogy átvegye örökségét, a helyi tonhalfeldolgozó üzemet, és nagy türelemmel nekiáll megszelídíteni Karent, mindkettőjük számára egy új világ nyílik meg. Karen számára a nyelv, a kultúra, az emberek világa; a nagynénje számára pedig egy különleges elme, amely bizonyos dolgokban az idióták szintjén van, másokban viszont zseniális. Az autista kislányból, miután kínkeservesen megtanulja értelmezni az emberi gesztusokat, sikeres, sőt dúsgazdag felnőtt lesz, de furcsa gondolkodásával mindegyre meglepi vagy meghökkenti a környezetét. Mert Karen nem tud hazudni, és nem érti a metaforákat meg az eufemizmusokat. S a tengerben, a tonhalak és egyéb vízi teremtmények között mindig jobban érzi magát, mint az emberek között, akik olyan nagyra vannak azzal, hogy ők gondolkodnak. Hogy „gondolkodnak, tehát vannak”. Karen biztos benne, hogy ez butaság. Mert ő van, és kész. Minden és mindenki előbb létezik, és csak utána – néha – gondolkodik. A mexikói Sabina Berman elsősorban drámaíró: nemzedékének egyik legnépszerűbb és legtermékenyebb színpadi szerzője a spanyol nyelvű világban. Amellett film- és színházi rendező, s nem utolsósorban prózaíró is, akinek ez a 2010-ben megjelent, elbűvölő humorú és gondolatébresztő regénye az utóbbi évek legnagyobb mexikói világsikere.

Graeme Simsion - The ​Rosie Effect
Don ​Tillman and Rosie Jarman are back. If you were swept away by Graeme Simsion’s international smash hit The Rosie Project, you will love The Rosie Effect. The Wife Project is complete, and Don and Rosie are happily married and living in New York. But they’re about to face a new challenge. Rosie is pregnant. Don sets about learning the protocols of becoming a father, but his unusual research style gets him into trouble with the law. Fortunately his best friend Gene is on hand to offer advice: he’s left Claudia and moved in with Don and Rosie. As Don tries to schedule time for pregnancy research, getting Gene and Claudia back together, servicing the industrial refrigeration unit that occupies half his apartment, helping Dave the Baseball Fan save his business and staying on the right side of Lydia the social worker, he almost misses the biggest problem of all: he might lose Rosie when she needs him most. Get ready to fall in love all over again.

James Grippando - Gyilkos ​szándék
Ryan ​baseballjátékos és népszerű rádiós, boldog ifjú férj és apa. Ám egy éjszaka felesége, miközben kislányukkal együtt éppen férje meccsére siet, az országúton halálos autóbalesetet szenved. A kalandnak titkos tanúja akad, aki nem fedi fel kilétét, de eljuttatja a sajtónak az üzenetét: nem baleset történt, és ő tudja, ki ölte meg az asszonyt. A fájdalomtól félőrült férj feladja sportolói karrierjét, és magánnyomozásba kezd, amelyhez rádiós talkshow-ját is felhasználja: a gyanú árnyéka még főügyész barátjukra is rávetül Miért kellett meghalnia egy ártatlan tanárnőnek; mit tud és hol bujkál az autista öcs; ki bérelte fel az önjáró és leállíthatatlannak látszó bérgyilkost, hogy eltüntesse a saját nyomait? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a vakmerő Ryan egy ügyésznő segítségével, miközben a saját életét is kockára teszi.

Balázs Anna - Az ​autizmus korszerű szemlélete
A ​gyermekkori autizmus, amely a tágabb pervazív fejlődési zavarok (PDD) kategória legmarkánsabb alcsoportja, genetikai és idegrendszert érő, organikus ártalmak következtében, típusos esetben prenatálisan keletkezett és egész életen át tartó fogyatékos állapot. Jellegzetes, általában először a 2-3. év között felismerhető viselkedési szindróma jellemzi. Lényege a szocális kapcsolatteremtést, a kommunikációt és a fantáziát, szimbolikus gondolkodást lehetővé tevő kognitív készségek és kapacitás deviáns fejlődése, fogyatékossága. Az autisták túlnyomó többsége (95% körül) önálló életvezetésre alkalmatlan marad, kb. 75% értelmi fogyatékos is. Számításaink szerint Magyarországon súlyosabb vagy enyhébb mértékben kb. 16.000 embert (köztük 2000 tíz év alatti gyermeket) érint az autizmus, illetve PDD, melyek intenzív, korai és tartós fejlesztést, nevelést, oktatást, speciális szociális ellátást tennének szükségessé. Ehhez ma még a szakértelem és az intézményrendszer egyaránt hiányzik. A gyermek- és általános pszichiáterek mellett az alapellátásban részt vevő orvosok tájékozottsága elengedhetetlen a korai diagnózishoz és eredményes gondozáshoz. A szerző elsősorban az alapellátásban dolgozók szempontjai szerint foglalja össze az autizmusról 1991-ig rendelkezésre álló legfontosabb adatokat.

Elizabeth Moon - A ​sötét sebessége
Az ​orvostudomány csodái mind több betegségtől szabadítják meg végleg az emberiséget, és a genetikai tervezés hamarosan már a születendő gyermekeknél is lehetővé teszi egészségük előzetes tökéletesítését. De mi van azokkal, akik köztünk élnek, méghozzá valami olyan fogyatékossággal, ami megnehezíti beilleszkedésüket a társadalomba? Lou Arrendale felelős állásban dolgozik egy nagyvállalatnál, munkáján kulcsfontosságú üzleti döntések múlnak. Magánélete azonban valóságos akadályfutás, környezete nehezen fogadja el, a legapróbb feladatok végrehajtása is kihívások elé állítja. Lou ugyanis autista. Amikor aztán vállalata több kollégájával együtt beutalja egy kísérleti kezelésre, melynek eredményeként normális életet élhetne, olyan kérdésekkel kell szembenéznie, amik megkérdőjelezik benne, mi is valójában a „normális”, és hogy valóban betegség-e az állapota, vagy esetleg az emberi törzsfejlődés következő állomása. Elizabeth Moon Nebula-díjas regénye olyan korábbi művekkel állítható párhuzamba, mint a Virágot Algernonnak, a Forrest Gump vagy az Esőember, de a téma mindeddig feltáratlan, új mélységeire nyitja fel szemünket.

Francisco X. Stork - Marcelo ​és az igazi világ
"A ​„kognitív zavar” feltételezi, hogy rosszul gondolkodom, vagy érzékelem a valóságot. Nagyon is jól érzékelem a valóságot. Néha többet érzékelek belőle, mint mások." Marcelo Sandoval olyan zenét hall, amit senki más – ez is hozzátartozik ahhoz az autizmusra emlékeztető állapothoz, amelyet egyetlen orvos sem képes azonosítani. Apja azonban sosem hitt teljesen ebben a zenében, sem Marcelo másságában, és rászorítja a fiát, hogy a nyáron dolgozzon az ő ügyvédi irodájának postázójában… illeszkedjen bele az „igazi világba.” Marcelo itt ismeri meg Jasmine-t, szépséges és különös munkatársát, meg Wendellt, a cég társtulajdonosának fiát. Megismeri a versengést és a féltékenységet, a haragot és a vágyat. Ám amikor egy aktában talál egy képet – egy félarcú lány fényképét –, ez csakugyan hozzáköti az igazi világhoz: a szenvedéshez és az igazságtalansághoz, ami ellen harcolhat.

Simon Baron-Cohen - Elemi ​különbség
Mindannyian ​tudjuk, hogy az ellenkező nem tagjai néha zavarba ejtő, sőt bosszantó fajnak tűnnek. Miért használja a legtöbb férfi a telefont információcserére, ahelyett hogy csevegne rajta? Miért beszélgetnek a nők a barátnőikkel inkább a kapcsolataikról és az érzelmeikről, és a férfiak legtöbbször miért csak számítógépekkel, új kütyükkel vagy sporteseményekkel foglalkoznak? Miért értik meg jobban a nők a metakommunikációt-testbeszédet? Vajon mindez csak a neveltetés eredménye? Simon Baron-Cohen, a Cambridge-i Egyetem kiváló pszichológusa megerősíti, amit mindig is sejtettünk: a férfi- és a női agy különbözik egymástól. Ez a könyv tudományos bizonyítékokkal támasztja alá, hogy a nőkre jellemző agy jobb teljesítményt ad az empátia és a kommunikáció terén, míg a férfiakra jellemző agy inkább a különböző rendszerek felépítésében és megértésében hajthat hasznot. Baron-Cohen felvázol egy forradalmian új elméletet is: az autizmus valójában nem más, mint szélsőséges férfiagy. A szerző szerint, ha megértjük a férfi- és női agy közti alapvető különbséget, az nemcsak partnerünk heppjeinek megértésében segít, hanem korunk tudományos rejtvényeinek megfejtésében is.

Oliver Sacks - Antropológus ​a Marson
A ​neves amerikai szerző kiváló ideggyógyász, aki napi gyakorlatában drámai sorsok tucatjával találkozik. Ezek megörökítése, ráadásnak már-már szépírói stílusa tette őt a tudományos irodalom egyik legolvasottabb szerzőjévé. Miközben szeretnénk megérteni, hogy milyen idegrendszeri szerveződések felelősek például a színlátásért, a színvakká vált festőművész képei nemcsak e mechanizmusról tanúskodnak, hanem arról is, milyen érzelmi szerepe van a személyiség egyensúlyában a színeknek. Sacks leghíresebb könyve különös eseteket, sorsokat mutat be: a színvak festőét, a látását visszanyert masszőrét, a gyermekkora világát szinte fotografikusan festő naiv művészét és a valamiben kiváló autistáét.

Leonore Fleischer - Rain ​Man (Penguin Readers)
Charlie ​Babbitt thinks he will get a lot of money when his father dies. The money goes to someone he does not know. He is a man who lives in a special hospital, and is the brother Charlie never knew. The two men meet and this is the start of a surprising new life for both of them.

Daniel Gottlieb - Drága ​Sam!
"Drága ​Sam! Az életem abban a pillanatban megváltozott, amikor te megszülettél.” Így kezdődik ez a harminckét felejthetetlen levélből álló gyűjtemény, amelyeket egy fiatal korában autóbalesetben megbénult pszichológus nagypapa írt várva várt, imádott unokájához, Samhez, hogy megossza vele mindazon tapasztalatait, amelyeket a kisfiú boldogsága és elégedettsége szempontjából nélkülözhetetlennek tart. Sam még nincs kétéves, amikor kiderül, hogy autista. De az elszánt nagypapa ír tovább, abban a reményben, hátha mégis megtaníthatja unokáját arra, hogy milyenek az emberek. Minden egyes episztola egy-egy tanulságos történetet mesél el. Szívhez szóló, tanulságos könyv kerekedett a levelekből, melyekből a szülők megtanulhatják, hogyan kéne okosan beszélni a problémás (és problémátlan) gyerekekkel az élet áttekinthetetlennek tűnő, zavaros és nehéz kérdéseiről, a gyerekek pedig megtanulhatják azt, hogyan törődhetnének jobban a szüleikkel. Gottlieb minden sallangtól mentesen, a tőmondatok egyszerűségével beszél létfontosságú kérdésekről, példát mutat bátorságból, igyekezetből, emberségből. Levélgyűjteménye igazi mankó, bicegők és egészségesek számára egyaránt.

Clara Clainborn Park - Autista ​a kislányom
Ez ​a könyv egy többgyermekes édesanya szemszögéből mutatja be, hogyan ismerték fel,hogy egyik kislánya autista, mi mindent tettek vele s, hogy a szeretet és odaadás a család részéről mekkora hegyeket tud megmozgatni, még a sokszor legkilátástalanabb helyzetben is.

Melanie Bös - Gyereklélek
Melanie ​Bös 1979-ben született Németországban. Iskolái befejezése után gyógypedagógia tanulmányokat kezdett. Autisztikus és halmozottan fogyatékos gyerekeket gondoz különböző gyógypedagógiai iskolákban és a Csalédsegítő Szolgálat keretein belül. Úgy gondolom, - írja Georg Kühlewind - az autista emberek azért vannak itt, hogy megmutassák nekünk, milyen lény az ember, és mi történik, ha az autopercepció gyenge, és azáltal a nyitottság az intuíciós források irányába nagyobb. Többet tanultam az emberről, az autisták írásaiből és megnyilatkozásaiból, mint más forrásokból. Abban is biztos vagyok, hogy sokan közülük egy valóságosabb világban élnek, mint mi, mert úgynevezett észlelési zavaruk, olyan világképet kínál számukra, amely nem szegényebb, hanem gazdagabb a miénknél: nagyrészt rendelkeznek azzal a megismerő érzés általi észleléssel, amit mi kisgyerek korunkben elvesztünk. "Észlelési zavarukat" a mi észlelésünkhöz mérjük. Magam is tapasztaltam, hogy egy ilyen nyitott ("burok nélküli") lény induktív hatással van más emberekre, feltéve, ha ezek nem élnek éppen egy krokodilbőr vastagságú burokban: vagy leesik elválasztottságuk legalább egy része, és a többi ember irénti szeretetünk kivirágzik, vagy pedig elutasítják ezt az érzést, és antipátiát vagy akár gyűlöletet éreznek a nyitott ember iránt.

Simon Baron-Cohen - Patrick Bolton - Autizmus
Az ​autizmus különös állapot vagy betegség, lényege, hogy a személy nehezen tudja beleélni magát mások gondolkodásvilágába. Ebből sok emberi félreértés, szenvedés származik. A tudós szerzőpáros közérthetően magyarázza el, amit a tudomány az autizmusról feltárt. A könyv az autista gyermekek családjainak íródott, de hasznosnak fogják találni azok is, akik - akár az egészségügyben dolgozva, akár más okból - olyan olvasmányt keresnek, amely őszinte nyíltsággal vezeti be őket ebbe a kérdéskörbe. A kötetet tájékoztató irodalomjegyzék, az autizmussal foglalkozó európai szervezetek címjegyzéke és kislexikon zárja.

Jodi Picoult - House ​Rules
The ​astonishing new novel from #1 New York Times bestselling author Jodi Picoult about a family torn apart by an accusation of murder. They tell me I'm lucky to have a son who's so verbal, who is blisteringly intelligent, who can take apart the broken microwave and have it working again an hour later. They think there is no greater hell than having a son who is locked in his own world, unaware that there's a wider one to explore. But try having a son who is locked in his own world, and still wants to make a connection. A son who tries to be like everyone else, but truly doesn't know how. Jacob Hunt is a teenage boy with Asperger's syndrome. He's hopeless at reading social cues or expressing himself well to others, and like many kids with AS, Jacob has a special focus on one subject -- in his case, forensic analysis. He's always showing up at crime scenes, thanks to the police scanner he keeps in his room, and telling the cops what they need to do...and he's usually right. But then his town is rocked by a terrible murder and, for a change, the police come to Jacob with questions. All of the hallmark behaviors of Asperger's -- not looking someone in the eye, stimulatory tics and twitches, flat affect -- can look a lot like guilt to law enforcement personnel. Suddenly, Jacob and his family, who only want to fit in, feel the spotlight shining directly on them. For his mother, Emma, it's a brutal reminder of the intolerance and misunderstanding that always threaten her family. For his brother, Theo, it's another indication of why nothing is normal because of Jacob. And over this small family the soul-searing question looms: Did Jacob commit murder? Emotionally powerful from beginning to end, House Rules looks at what it means to be different in our society, how autism affects a family, and how our legal system works well for people who communicate a certain way -- and fails those who don't.

Siobhan Dowd - The ​London Eye Mystery
An ​unputdownable, spine-tingling thriller - a race against time! When Ted and Kat watched their cousin Salim get on board the London Eye, he turned and waved before getting on. But after half an hour it landed and everyone trooped off - and no Salim. Where could he have gone? How on earth could he have disappeared into thin air? So Ted and his older sister, Kat, become sleuthing partners, since the police are having no luck. Despite their prickly relationship, they overcome their differences to follow a trail of clues across London in a desperate bid to find their cousin. And ultimately it comes down to Ted, whose brain works in its own very unique way, to find the key to the mystery.

Charlotte Moore - George ​and Sam
Charlotte ​Moore has three children: the two oldest, George and Sam, are autistic; the youngest Jake is not. In this extraordinary book, which combines personal memoir with the most recent known information on this most fascinating and elusive of conditions, she describes the circumstances of their birth, behaviour, diagnosis, treatment - and brilliantly conveys what daily life is like for a family with autism. It's an invaluable book for anyone with an interest in childhood and child development.

Bánki Róza - Borzák Tibor - Nappali ​álmodozók
Készült ​egy film 1995-1997-ben. Készült egy könyv 2002-ben. Azonos a címe, azonos a célja. Jajkiáltás, segítségkérés azok számára, akik maguk nem tudnak kiáltani, nem tudnak segítséget kérni. Itt élnek köztünk. Szépek, ügyesek, feltételezésünk szerint okosak, megközelíthetetlenek... Meg kellene ismerni őket, de ehhez személyre szabott és csak az ő zárjukhoz csiszolt kulcs kellene. Keressük a kulcsot, de ahogy az egyik szülő mondja a könyvben: "Sok esetben egy egész élet kevés lehet ahhoz, hogy megtaláljuk a lélek zárt ajtajának kulcsát." Nem adjuk fel, nem adhatjuk fel, keressük tovább. Szülők és szakemberek együtt. Az igazi szakemberek nem könyvből tanulják ezt a szakmát, hanem a gyermekektől és a szülőktől. A szakember sokszor a szülő véget nem érő szeretetéből és türelméből merít erőt a munkájához. Ahogy a könyvben vélekedik egy szülő: "Az autistákat nevelő családok akarva akaratlanul példát mutatnak másoknak megértésből és hitből. Meg kell találnunk a kulcsot, segíteni kell rajtuk. Az itt és most parancsa sürget. Most kell segíteni rajtuk, mert most élnek, és itt kell segíteni, mert itt vannak közöttünk. A közeli és távoli jövőben felfedezett új módszerek rajtuk már nem segítenek. A majd felállított lakóotthonokban már nem ők fognak lakni. Most kell segíteni rajtuk! Ezért készült a film. Ezért készült ez a könyv. Ebben a mai helyzetben, amiről az egyik interjúalany így vélekedik: "Ennél türelmetlenebb társadalmat a világ nem látott, hogy csak aki a piacgazdaságban irányító, vagy engedelmes eszköz, az ember, a többit egyszerűen kidobja magából." Egy másik pedig úgy nyilatkozik: "A nálunk uralkodó vadkapitalizmusban alig találni olyanokat, akik átérzik a szenvedő ember kínjait." És mégis, itt és most össze kell fogni szülőknek, szakembereknek, hatóságnak, jó szándékú, kívülállónak (mert kell, hogy ilyen is legyen). Tudomásul kell venni, amit az egyik szülő mond: "Ahol autista gyermeket diagnosztizálnak, ott az egész család segítségre szorul." Azt is egy szülő fogalmazza meg: "El kell fogadnunk a másságukat, ahogy mi is valamennyien különbözőek vagyunk és tiszteletben tartjuk egymást, tiszteletben kell tartanunk az ő különbözőségüket is." Annak ellenére is, ahogy a könyvben olvasható egy szülőtől: "Meggyőződésem, hogy az autistákat sokkal nehezebb elfogadtatni a társadalommal, mint más sérülteket. A mi gyermekeink nem ébresztenek együttérzést, nem fakasztanak könnyeket." Ebben az intoleráns világban kell megkeresni azt a lehetőséget, ahol a megfelelő segítséget megkaphatja külön-külön minden autisztikus ember. Idézet a könyvből: "Ehhez meg kell találnunk azt az életközösséget, amely messzemenőkig megértő, ugyanakkor lehetővé teszi számára, hogy megálljon a saját lábán." A pillanatnyi helyzet azonban sajnos ennek szinte az ellenkezője. A puszta igazságot az egyik szülő fogalmazta meg: "Egy autista nem kell a társadalomnak - ezt szemünkbe mondták egy hivatalban. Úgy tűnik, a társadalom nem akar róluk tudomást venni, sem az életüket elviselhetőbbé tenni. Másként viszonyulnak az egészséges és a problémás emberekhez. A betegeket lekezelik, a magatehetetleneket megbélyegzik. Megalázás, megalázás, megalázás. Már nem kérek belőle. Azt még senki nem kérdezte meg, miben segíthetne... Kőkemény és embertelen világ ez. A jövő? Az sincs megoldva. Az út boldogtalanságból reménytelenségbe vezet. Egyszerűen nem tudom, mi lesz a fiunkkal, ha mi már nem leszünk. Nem sajnálatot és nem könyöradományt kérek, hanem segítséget. Csak azt, ami jár(na). S azt, amit elvettek tőlünk: az emberi méltóságot." Ezt a helyzetet kell megváltoztatni sürgősen, itt és most. Fogjunk össze ma! Segítsünk most! Ezért készült ez a könyv. Budapest, 2002 júniusában Dr. Weiss Mária

Jane J. Giddan, M.A. - Norman S. Giddan, Ph. D. - Európai ​farmközösségek autizmussal élő emberek számára
Ez ​az autizmussal élő felnőttek számára létesített hét európai majorról szóló tanulmány kérdőívek, valamint vezetőkkel, szakemberekkel, szülőkkel, bentlakókkal készített interjúk, személyes látogatások révén jött létre. Az összegyűjtött információkból kivehető volt a hasonlóság a hét létesítmény között, csakúgy, mint a kulturális és felfogásbeli eltérésekből adódó különbségek. A kiemelt témák között voltak a kezdetek történetei, az ügyvezetés mószerei, a személyzet összeállítása, a programok variációi, az oktatáshoz használt stratégiák, a bentlakók adatai, a fejlődés folyamatai, valamint a jövőre vonatkozó tervek. Ezek az autizmussal élők számára indított major programok az elmúlt tíz-tizenöt évben nagymértékben bebizonyították a modell életrevalóságát és sikerét, és folyamatosan fejlődnek. Ez a köny fontos lehet orvosok, pszichiáterek, pszichológusok, szociális dolgozók, beszédterapeuták, ápolónők és mezőgazdasági terápiát alkalmazók számára. Szülők, családok, tanárok szintén haszonnal forgathatják ezt a könyvet, amennyiben személyes vagy szakmai kapcsolat köti őket autizmussal élő gyermekhez vagy felnőtthöz.

Seth F. Henriett - Autizmussal ​önmagamba zárva
Sokoldalúan ​tehetséges fiatal szerzõ önéletrajzi jellegû, befelé forduló írásait, festményeit, rajzait, fotóit gyûjti egybe ez a vékony kötet. Szórakoztató, informatív, megindító, humoros és idõnként megdöbbentõ, sõt vádló írások, gyönyörködtetõ és szórakoztató képek. Az utóbbi tíz-tizenöt évben egyre több önéletrajzi írás jelent meg kiemelkedõ értelmû, magas intelligenciájú, de autizmus spektrumzavarban szenvedõ felnõttek tollából. Ezek többsége leíró jellegû. S. F. H. írása nem csupán tartalmával ragad meg, hanem indulati-lírai, érzelmi sodrásával, humorával, öniróniájával is. Ugyanakkor - miközben azon dolgozik, hogy megértse, illetve megértesse magát - a külsõ szemlélõ, a szakember számára is nehezen érthetõ jelenségekre ajánl sokszor egészen egyszerû értelmezést, magyarázatot. Mi, akik közelrõl ismerjük õt, reméljük, hogy fokozatosan legyõzi, és munkába, alkotásba fogja fordítani az írásait meghatározó, önmagára és a külvilágra haragvó életérzést, mint iskoláskorában - még sokkal éretlenebb életszakaszban - okos stratégiával legyõzte tanulási nehézségeit memóriája segítségével. Azt reméljük, hogy egyre kiegyensúlyozottabb, elégedettebb lesz, megbékél magával és a világgal. Kívánjuk is ezt neki, önmagunknak pedig, hogy minél több alkotással örvendeztessen meg bennünket, nézõit, olvasóit. A reményt az is élteti, hogy már új munkába fogott. Dr. Balázs Anna

Uta Frith - Autizmus
Az ​autizmus szenvedés, ellentmondás, káprázat és mítosz, ugyanakkor természeti tény és komoly tudományos probléma. Az érintett családok és egy sereg elkötelezett szakember figyelmének középpontjában áll, a köztudatba azonban csak az "Esőember" alakján át került be. Ez az első magyarul megjelenő szakkönyv ebben a speciális témakörben, amely a világon is elsőként ad kielégítő pszichológiai elemzést arról, mi játszódhat le az autista elméjében. A szerző szerint az az autisták alapvető problémája, hogy képtelenek információtöredékekből összefüggő egészet alkotni, valamint saját gondolataikat, hiedelmeiket és érzéseiket értelmezni... Könyve a laikus olvasó számára is érdekfeszítő, ugyanakkor rendkívüli, eredeti alkotás. Uta Frith a londoni MRC Kognitív Fejlődési Munkacsoportjának kutatója, és a londoni University College tiszteletbeli munkatársa.

T. O. Daria - Dása ​naplója
Dása, ​mint minden macska, "fenség, észak-fok, titok, idegenség", s egyúttal csupa megértés, bölcsesség és humor. Naplójában "macska-perspektívából" teszi közérthetővé, sőt átélhetővé az autizmus jelenségét, az autista személyek érzékelésmódját és belső világát, s eközben feltárul előttünk emberek és állatok, két- és négylábúak viselkedésének megannyi közös vonása. Ezt a szíven és rekeszizmokon "ütős”, a szó legtisztább értelmében humanista, az autizmusra vonatkozó kutatások legújabb eredményeit ismertető könyvet haszonnal forgathatják szakemberek és "laikusok", szülők és gondozók, autisták és nem-autisták.

Donna Williams - Léttelenül
A ​kötet világsiker volt a 80-as évek végén, szerzője laikus, egy igen tehetséges autista lány (lásd Esőember), aki ennek a rendkívül különös állapotnak az "üvegharangjában" megírta életét, élményeit, a számára megérthetetlen külső világ reagálásait - ahogy azt ő maga átélte. Az autizmus mint kórkép akkoriban még nem volt általánosan ismert, a szerző 25 évet várt a helyes diagnózisra. Ennek a kötetnek a világsikere nyomán nemcsak a laikus közvéleményben vált közismertté az autizmus szörnyű állapota, hanem alapjaiban kihatott az addig sokszor negligens és büntető pszichiátriai gyakorlatra is. A kötet folytatása is megjelent az Animulánál. Címe: Eszmélés.

Ellen Notbohm - Tíz ​dolog - amit minden autizmussal élő gyermek szeretné, ha tudnál
„Nem ​tagadom, hosszú út áll még azelőtt, aki most teszi meg az első lépéseket az autizmus világában. Hosszú, ismeretlen útra pedig sohasem indulunk útikönyv nélkül. Ez a könyv iránytű lehet olyan kereszteződésekben, ahová valószínűleg meg fogtok érkezni, de a könyv segítségével könnyebb lesz tájékozódni. Az út kevésbé lesz ismeretlen, így kevésbé lesz ijesztő.” - írja a Szerző. Valóban, a könyv beavat abba, hogyan viszonyuljunk az autizmussal élő gyermekekhez, és megértésükkel hogyan tegyük könnyebbé az ő, és a mi életünket egyaránt.

Julia Moor - Hogyan ​játsszunk és tanuljunk autista gyerekkel
Gyermekünk ​– bár autista – elsősorban gyermek, saját vágyakkal és álmokkal. Talán másképpen használja a játékait, talán szokatlan tárgyakban leli örömét, de ő is szeret játszani, és nekünk, szülőknek is adott a vele töltött örömteli együttlét lehetősége. Ez a könyv nagyszerű, mert autista gyerekünket is és minket (szülőket, gondozókat) is visszavezet a játékhoz. Miközben megtanulunk játszani a kicsivel, megtanuljuk az ő világát belülről látni, ami igen nagy segítség lehet a számára. Emellett sok hasznos gyakorlati tanácsot, ötletet is kapunk a szerzőtől, aki maga is autista gyermeket nevel. Szilvásy Zsuzsanna elnök Autisták Országos Szövetsége

Ismeretlen szerző - A ​diagnózistól a foglalkozási rehabilitációig
Tartalom: Mészáros ​Andrea: A WISC-IV gyermek-intelligenciateszt és szerepe az enyhe fokú intellektuális képességzavar diagnosztikájában Józsa Krisztián: Híd a többségi és a gyógypedagógia között: a DIFER programcsomag Meilinger Anita: Szülőszerep az integrációban (Az eltérő fejlődés hatásai a szülőkre) Szekeres Ágota: A szociális kapcsolatok minősége integrált körülmények között - a tanulásban akadályozott gyermek szemszögéből Szekeres Ágota: Az integráció és az akadályozott személyek megítélése Faragóné Bircsák Márta - Papp Gabriella: Az egységes gyógypedagógiai módszertani intézmény (EGYMI) feladatai, tevékenysége a tanulásban akadályozott gyermekek, tanulók szolgálatában Fazekasné Fenyvesi Margit: A metakogníció fejlesztési lehetőségei tanulásban akadályozott gyermekeknél Miksztai-Réthey Brigitta: Számítógéppel segített tanulás Virányi Anita: Tanulásban akadályozott digitális bennszülöttek? Szauer Csilla- Dávid Andrea-Fehér Ildikó-Végh Katalin: A Lisszaboni célkitűzések és a Koppenhágai folyamat avagy hogyan segítheti az értelmi fogyatékos diákok munkaerő-piaci beilleszkedését a modernizálódó európai és hazai szakképzési rendszer Faragóné Bircsák Márta: Rehabilitáció, munkavállalás avagy az élethosszig tartó segítségnyújtás. Egy közelmúltban alakult fejlesztő napközi otthon bemutatása Farkasné Gönczi Rita: Diszkalkulia - terminológiaváltás, a diagnosztika forradalma, a terápia megújulása Stefanik Krisztina: Alaptények az autizmusról - üzenet a gyógypedagógiának Pénzes Éva: A metaforakutatás lehetőségei a (gyógy)pedagógiában

Ismeretlen szerző - Életmentő ​kézikönyv szülőknek
Eric ​Schopler az autizmussal foglalkozó egyik legismertebb szakember. Megalapítója és vezetője volt az Észak-Karolinai TEACCH-programnak, úttörője a szakember-szülő kooperációra támaszkodó ellátásnak. Az Életmentő kézikönyv szülőknek is a szülők és szakemberek kooperációjának gyümölcse: 350 "anekdotából" elemez és értelmez szakmai szempontból, amelyekben autisztikus spektrum-zavarral élő gyermekek és fiatalok szülei számolnak be olyan viselkedésproblémák hatékony, egyéni megoldásáról, mint pl. az étkezési, alvási, szobatisztasági nehézségek, a kommunikáció zavarai, perszeveráció, azonossághoz való kényszeres ragaszkodás vagy az agresszió. Ez a nagyon hasznos, ugyanakkor élvezetes, olykor izgalmas könyv igazi segítséget jelent majd az érintetteknek, és egyben ajánlom, mint a súlyos problémák elméleti, módszertani megközelítésének, és megoldásának gazdag, konkrét és tanulságos tárházát, minden pedagógusnak és szülőnek, aki a tanítványok vagy gyermekek viselkedésével kapcsolatos problémákkal küzd.

Donna Williams - Autizmus ​- Egyes szám első személyben
Az ​Autizmus - egyes szám első személyben szerzője, Donna Williams, 1963-ban született. Kortársaihoz, vagy a nála idősebbekhez hasonlóan róla is csak felnőttkorában készült diagnózis: autista. Az autizmus jelenségére, szerteágazó és szélsőséges eltéréseket mutató tünetcsoportjára - szándékosan nem mondunk betegséget vagy fejlődési rendellenességet - csak a hatvanas-hetvenes évektől irányult nagyobb figyelem, amikor nagyobb számú esetet írtak le és ez többféle megközelítésből tette lehetővé a probléma tanulmányozását. Donna Williams előző könyveiben1 és e mostaniban is saját álláspontjáról, saját tapasztalatairól mesél. Egyes szám első személyben kíséreli elmagyarázni, milyen autistának lenni. Mégsem kizárólag magáról, hanem más autisták tapasztalatairól is beszél. Magyarázatai tiszták, példái, mivel a mindennapi életből származnak, világosak és érthetők, sőt nemegyszer humorosak is. Esettanulmányaiból megsejthetjük, hogyan érzékeli egy autizmussal élő ember a külvilágot, de nem csupán leírja a nehézségeket - az érzékelési problémáktól a koordinációs zavarokon át, egészen a kényszercselekvésekig - , hanem tippeket is ad ezek kezelésére. Donna Williams könyve nemcsak azért hiteles számunkra, mert leírása zömmel saját tapasztalatain alapszik, hanem mert a jelenségek vizsgálatában igyekszik a látszat mögé tekinteni, az okokat kutatni. Tapasztalatai, eredményei nem biztos, hogy mindig, mindenben egyeznek a rendszeres tudományos kutatás eredményeivel, de a gyakorlatban is kipróbált módszerekből származnak. A gyakorlatias megközelítést vállaló könyv függeléke külön módszertani példatár: a mindennapokban is kivitelezhető módszereket ajánl az autizmussal élők és családjuk életének megkönnyítésére. Ez a könyv ritka kincs: egy autizmussal élő írástudó segítsége sorstársainak, szülőknek, családtagoknak, pedagógusoknak, pszichológusoknak, mindannyiunknak, akiknek fogodzót kínál az autizmus labirintusában.

Therese Joliffe - Richard Landsdown - Clive Robinson - Egy ​személyes beszámoló
"A ​cikk legfőbb részét képező beszámolót egy olyan ember írta, akit gyermekkorában autistaként diagnosztizáltak, és még jelenleg is egy konzultáns pszichiáter gondozása alatt áll. (...)" "(...) Az autisztikus szindrómával kapcsolatos saját érzéseim és a hasonló állapotban szenvedő más emberekkel kapcsolatos tapasztalataim azt mutatják, hogy az autizmus a viselkedésben megfigyelhető összes hasonlóság ellenére olyan nagyon összetett probléma, amely a benne szenvedő embereket különböző területeken különböző mértékben sújtja.

Kollekciók