Ajax-loader

'aids' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Bob Owen - Megáll ​az AIDS!
Regényes ​formában megírt igaz történet, melyben Roger valóban kigyógyul az AIDS-ből.

Christopher Davis - Ron Nyswaner - Philadelphia
A ​kimagasló tehetségű sztárügyvéd, Andrew Beckett meredeken ívelő karrierjének egy gyógyíthatatlan betegség szab gátat: a fiatalember AIDS-ben szenved. Egy napon főnökei leleplezik titkát, és egy "elveszett" akta ürügyén rövid úton megszabadulnak tőle. Andrew nem nyugszik bele sorsába. Két fronton veszi fel a harcot: meg kell küzdenie a végzetes kórral, hogy időt nyerjen egy másik csatához, amelyet - egy kollégája és korábbi ellenfele, a fekete bőrű Joe Miller segítségével - ügyvédként, ügyvédek serege ellen vív meg. A téma aktualitása, az izgalmas, torokszorító cselekmény, a nem lankadó feszültség lebilincseli az olvasót.

Susan Sontag - Az ​AIDS és metaforái
Részlet ​a könyvből: "Metaforán nem értek sem többet, sem kevesebbet, csak azt, amit a fogalom általam ismert legkorábbi, legtömörebb meghatározása - Arisztotelészé - magába foglal. "A metafora - írja Arisztotelész a Poétiká-ban, - annyit jelent, hogy egy dolognak valamely más dolog nevét adjuk.." Az a szellemi művelet, amelynek során valamiről azt állítjuk, hogy azonos egy másik, tőle különböző dologgal, vagy legalábbis hasonlít hozzá, egyidős a filozófiával és a költészettel, és a megértés legtöbb fajtájának, köztük a természettudományos megértésnek, éppúgy ez a "keltetőtelepe", mint a művészi kifejezőerőnek. (Hogy ennek a ténynek kellő elismeréssel adózzam, a betegség metaforái ellen folytatott polémiámat, amelyet tíz évvel ezelőtt írtam, rövid, ám metaforáktól hemzsegő bevezetővel láttam el, ezzel a játékos ördögűzéssel próbálva megszabadítani magamat a metaforikus gondolkodás csábításától.) Persze az ember képtelen metaforák nélkül gondolkodni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem bölcsebb, ha bizonyos fajta metaforáktól óvakodunk, vagy legalábbis megpróbálunk lemondani róluk. Éppúgy, természetesen, minden gondolkodás egyszersmind értelmezés is, de ez nem jelenti azt, hogy nem helyes időnként fellépni mindenfajta értelmezés ellen."

Vujity Tvrtko - Utolsó ​pokoli történetek
Nagy ​sikerű sorozatának utolsó könyvében Vujity Tvrtko a tőle megszokott, hihetetlenül izgalmas, olykor könnyfakasztó vagy éppen mulatságos történeteket mutat be. Az Utolsó pokoli történetek segítségével olyan helyekre is eljuthatnak, ahová senki sem jár. Keresztül-kasul beutazhatják a földet, Amerikától Albániáig, a brazil őserdőtől az afrikai sivatagig. A tv2 Pulitzer-emlékdíjas riportere több mint húsz fejezetben meséli el lebilincselő történeteit. Tvrtko észak-koreai küldetése igazi világszenzáció, hiszen a "kommunista mennyországba" a legritkább esetben engednek be idegeneket. Most mégis bepillantást nyerhetnek a világ legzártabb országának szigorúan őrzött titkaiba, a sokkoló hatású Rákosi Mátyás Magyar Kórház mindennapi életébe. Megismerhetik a Bobhercegnő torokszorítóan szép történetét, aki halálos betegségével harcolva jutott ki a téli olimpiára, miközben Amerika legendájává vált. A könyv bemutatja az AIDS gyermekeinek nyomorúságos életét. A kicsiket, akiket születésük után egyszerűen halálra ítéltek. Láthatják, hogyan dolgoznak a halálhamisítók, azok az orvosok, akik "meggyilkolják" a már halott embereket. Olvashatnak Máriáról, aki háromhetes nászútra Albániába utazott, aztán hatvan évig, haláláig nem térhetett haza onnan. Ez a könyv más, más mint a sorozat korábbi kötetei, hiszen ezúttal a szerző saját pokoli történeteibe is betekintést enged. Megtudhatják Tvrtko legféltettebb titkait, mennyire rettegett, hogy beteg gyermeke születik csernobili utazása miatt, és azt is, mit érzett akkor, amikor menekülés közben átesett egy holttesten. Pokoli vallomás ez egy közel sem pokoli riportertől.

Graham Hancock - Enver Carim - Az ​AIDS társadalmi háttérrel
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Tommy Wieringa - Szép, ​fiatal feleségem
Mostanra ​sajnos nyilvánvalóvá vált, hogy a felesége és az ő éveinek száma tragikus erőtan szerint hat egymásra. Ruth az életkorához igazodott, ahelyett hogy az egyéniségéhez igazodott volna. Szomorú, de ez történt: a lány idősebb lett általa, ő pedig még öregebb lett a lány mellett. Kínosan ügyelt rá, nehogy lehajoljon meztelenül Ruth jelenlétében, mert a felsőteste előredöntésekor úgy érezte, a hasa és a melle leválik a csontvázáról, hogy alaktalan redőkben zúduljon alá; hajolás helyett inkább letérdelt, úgy szedte fel a fogkrémes tubus kupakját. És próbált nem nyögni közben. Edward, a negyvenes éveit taposó biológus, teste hanyatlásának és romlásának megszállottjává válik. Kivételes szerencsének tekinti, amikor megismerkedik a tizenöt évvel fiatalabb Ruthtal: a lány gyönyörű, intelligens és normális, Ed valósággal újjászületik általa. Legalábbis kezdetben. Az esküvő után csak gyötrelmeik sokasodnak. Ruth képtelen elfogadni a férje munkájával járó, erkölcsileg kifogásolható dolgokat (az állatkísérleteket, a gyógyszergyárak támogatta konferenciákat). A lány gyereket szeretne, és végül meg is születik a kisfiuk, aki azonban szinte születése pillanatától bömböl. A kimerült kismama azzal vádolja a férjét, hogy a gyerek azért sír megállás nélkül, mert érzi, hogy az apja nem is akarta őt. Kidobja otthonról a férfit, akiről az is kiderül, jó ideje viszonyt folytat valakivel. Edward afféle mai Jób. Próbatételeit Wieringa feszes, mégis lírai nyelven írja le, sok humorral, tele érzelemmel. A férfi leginkább önmagának - bizonytalanságának és negatív gondolkodásának - köszönheti bukását.

Aidan Macfarlane - Ann McPherson - Én ​és a haverok
Ha ​Steve és a barátai tudták volna, milyen galibát okoz ez a buli, bizonyára még sokkal jobban aggódtak volna. Tony kezdte, mint mindig. A koktélja majd fölrobbantotta az agysejtjeiket. Steve, Rachel, Jerry, David és Miranda azt az éjszakát soha nem fogja elfelejteni. Nem hitték volna, hogy mindannyian megússzák.

Cyril Collard - Vad ​éjszakák
A ​szerző által saját regényéből készített filmje César-díjat kapott, s az alkotás azóta "kultuszfilmmé" is vált. Sajnos ezt a szerző már nem érhette meg, mert néhány nappal a díj kiosztása előtt, 1993-ban meghalt AIDS-ben. Mámoros, vad éjszakák, névtelen fiú és leánytestek tükrözik annak az embernek az életét, aki "örökké a szerelmet keresi, egyszer aztán megtalálja, de úgy érzi, hogy elveszíti, és félni kezd.... Várakozik és tönkremegy". A fiú nem mondja el barátnőjének Laurának, hogy HIV-pozitív, lehet hogy a lány is elkapta, szerelmi háromszög, pedig már beteg, rosszul van, nincs sok hátra... Ekkor jön rá a Szent Vincent világítótoronynál, hogy milyen is az ÉLET. Sajnos későn...

Jamaica Kincaid - Öcsém ​halála
Jamaica ​Kincaid Antigua szigetén született, jelenleg az Egyesült Állomokban, Vermontban él. Sikeres regényíróként 1995-ben arról értesült, hogy legfiatalabb öccse AIDS-es, és haldoklik egy antiguai kórházban. A szigeten ezt a betegséget a környezet és az orvosok is a beteg és a család magánügyeként kezelik, gyógyítását pedig az elkerülhetetlen végkifejlet miatt fölöslegesnek tartják. Civilizált amerikai életéből ebbe a menekülésszerűen elhagyott, de minden zsigerébe beleivódott világba csöppent vissza az írónő, s igyekezett pénzzel, drága gyógyszerekkel, odafigyeléssel enyhíteni öccse szenvedésein. A fiú 1996 januárjában, átmeneti felépülés után, 33 éves korában halt meg anyja házában, nagyon magányosan. A halál szépítés nélküli, megrendítő ábrázolása közben Kincaid a nyomor és a felemelkedés, az egészséges és a kiközösített szexualitás, a szeretet és az eltéphetetlen kötődés mozzanatait világítja meg sokkolóan őszinte kitárulkozásának éles fényével. A kötet 1997-ben az amerikai National Book Awards jelöltjei között volt.

Randy Shilts - And ​The Band Played On
Upon ​it's first publication twenty years ago, And The Band Played on was quickly recognized as a masterpiece of investigatve reporting. An international bestseller, a nominee for the National Book Critics Circle Award, and made into a critically acclaimed movie, Shilts' expose revealed why AIDS was allowed to spread unchecked during the early 80's while the most trusted institutions ignored or denied the threat. One of the few true modern classics, it changed and framed how AIDS was discussed in the following years. Now republished in a special 20th Anniversary edition, And the Band Played On remains one of the essential books of our time.

Danielle Steel - Fenség
A ​liechtensteini koronahercegnek határozott elképzelései vannak egyetlen leánya, Christianna jövőjéről. A hercegnőt azonban a californiai egyetemen eltöltött évek után már nem elégíti ki a felszínes udvari élet ígérete. A céltudatos lánynak sikerül meglágyítania apja szívét, és eléri, hogy vöröskeresztes önkéntesként inkognitóban Kelet-Afrikába mehessen. A nemzetközi segélytábor nyüzsgésében, elszánt és minden áldozatra kész kollégái között végre megtalálja hivatását, miközben lázas igyekezettel próbálja eltitkolni származását még a szívéhez legközelebb álló fiatal orvos, Parker Williams elől is. A tábort azonban egyre több erőszakos incidens éri, és a liechtensteini udvari körök mind hangosabban követelik a hercegnő hazatérését. Christianna már-már beletörődik, hogy rangjához méltó, ám számára tökéletesen érdektelen és üres életet éljen, amikor egy váratlan tragédia gyökeresen megváltoztatja jövendő életéről kialakított elképzeléseit…

Danielle Steel - A ​birtok
Három ​egykori iskolatárs készülődik a wyomingi hegyek közé, közös vakációra. Látszólag a tenyerén hordozza őket az élet. Mary Stuart eszményi anya és háziasszony, gazdag és híres ügyvéd felesége; Zoe nagyszerű orvosnő; Tanya pedig világsztár énekesnő. Igazából azonban valamennyien szerencsétlenek. Mary Stuart öngyilkos fiát és tönkrement házasságát gyászolja. Zoe egyik betege kezelése közben saját magát fertőzi meg AIDS-szel, és éppen a halálos betegség árnyékában találkozik a férfival, aki méltó társa lehetett volna. Tanya ismét válik, mert harmadik férje is hitványnak bizonyult. A fenséges wyomingi környezet, a csodálatos hegyek és egymás iránti szeretetük segíti őket magánéletük zsákutcájából.

Vass Ádám - Horváth Attila - 88 ​kérdés az AIDS-ről
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Melissa Fay Greene - Nélküled ​nem létezem
A ​megrendítő, felemelő hangvételű könyv Haregovin Teferra, a szerény anyagi körülmények között élő etiópiai nő történetét meséli el, aki néhány évvel ezelőtt megnyitott az otthonát az addisz-abebai AIDS-árvák előtt. Az asszony ma egy árvaházat és nappali gondozót vezet, és az etióp árvák örökbefogadását próbálja szorgalmazni szerte a világon.

Turcsán Anna - Az ​üvegfalon túlról... - AIDS, HIV
Kedves ​leendő olvasó! Reméljük, nem riad vissza a könyvünk címében szereplő HIV, AIDS felirat láttán. Ne forduljon el, ne kerülje a témát! Mindenki gazdagabb lesz, aki e riportkötet történeteit elolvassa. Az információ hatalom - korunk egyik jelmondata csatolható ehhez a könyvhöz is. Érdemes tájékozottnak lenni! Emberi sorsokat ismerhetünk meg, amelyek a megváltoztathatatlan közös fókuszában találkoznak, mégis - mire végére érünk az érintettek vallomásainak - az is világossá válik, hogy ők, akik azon a bizonyos üvegfalon túl élnek, ugyanolyan hétköznapi emberek, mint mi, az ún. érintetlenek. Van gondjuk-bajuk, vannak örömeik, vannak terveik és így tovább. Férfiak, nők, fiatalok, idősek. HIV-fertőzöttek, vírushordozók. A riportalanyok mellett a kérdező is főszereplője kötetünknek. A most is igen fiatal szerző tinédzser korában kezdett el vöröskeresztes önkéntesként dolgozni. Találkozott a témával, érdeklődése feltámadt, és hogy hajtja ma is, annak ékes bizonyítéka e könyvecske. Hiszi, hogy érdeklődése, ismeretei, hozzáállása átadhatók. Fogadják hát szeretettel őt, és valamennyi riportalanyát az üvegfalon túlról…

Esther Kietz - Élettánc
A ​nagymama szívszorító elbeszélése arról a tizennégy évről, melyet csecsemőkora óta AIDS-es unokájával félelmek, remények és kétségek között élt át. Történetük vallomás hitről, küzdelemről, az élet mérhetetlen ajándékáról és Isten jelenlétéről a halállal tusakodó emberi sorsokban.

Ismeretlen szerző - AIDS ​- tények és előrejelzések a legújabb kutatások tükrében
"Tudomásom ​szerint ez az első Magyarországon megjelent, kizárólag a HIV-infekcióval foglalkozó egyetemi tankönyv. A könyv kiadását az ELTE TTK kezdeményezte, ahol ismételten megrendezésre került egy AIDS-témájú speciális kollégium a tárgykör legjobb szakértőinek közreműködésével. A Nemzeti AIDS Bizottság e könyv megjelenését lényegesnek ítélte meg és ezért anyagilag is támogatta. Megítélésem szerint a fent vázolt célokat a tankönyv megfelelően szolgálja, az olvasó a legkorszerűbb ismeretek szintjén kaphat választ mindazokra a kérdésekre, amelyek benne megfogalmazódnak, illetve azokra, amelyeket az általa oktatott fiatalok vagy az általa kezelt betegek tesznek majd fel..." Részlet dr. Kökény Mihály, a Nemzeti AIDS Bizottság elnöke elöszavából

Dr. Czeizel Endre - "A ​csókok átka"
"Az ​élet él és élni akar" című sorozatot 1987 elején sugározta a Magyar Televízió. (A forgatókönyvet a Minerva Kiadó meg is jelentette.) A közönség jól fogadta a műsort, és ezért eleget tettünk az újabb felkérésnek: nyolcadik témaként, amolyan ráadásként, felvettük az AIDS-programot is. Tévés barátaim tájékoztatása szerint ez az egészségnevelési műsor rekordokat döntött 94%-os tetszési és 41%-os nézettségi indexével. Ezt követően ajánlatokat kaptam a szöveg megjelentetésére. Ennek teszek eleget e könyv közreadásával. Természetesen ez nem azonos a tévéelőadás szövegével. Egyrészt a felkészülés során sokkal nagyobb ismeretanyagra tettem szert, mint amit az előadásban elmondhattam. Másrészt a tévéfelvétel 1987. április 13-án volt, ezt a kéziratot pedig augusztusi nyári szabadságom alatt készítettem. Igyekeztem ezért gyorsan változó ismeretanyagot korszerűsíteni. Két fő célom volt. Az egyik: most, az AIDS-fenyegetés árnyékában, talán sikerül kellően felhívnunk a figyelmet a szexuálisan terjedő betegségek, vagyis az SZTB-k növekvő orvosi, sőt társadalmi jelentőségére. Idáig ezt csak a szakemberek ismertek fel, de a veszélyeket széles körben tudatosítani kell. Orvosi munkám során, a Genetikai Tanácsadóban és az Optimális Családtervezési Modellben, gyakorta találkozom az SZTB-k két tragikus következményével: a meddőséggel és a sikertelen terhességgel. A másik: sokan úgy vélik, az egészséges életmód sivárrá teszi az életet. Sokszor mondogatják azt is, az SZTB-kel, de különösen az AIDS-szel való "ijesztgetéssel" még a nemi élet és a szerelem örömeitől is megfosztják az embereket. Szeretném ezt a nézetet megcáfolni. A férfi és a nő egymásra találását és a szerelem rangjára emelt párkapcsolatot az élet legfontosabb boldogságforrásának tartom. Az emberségünkhöz méltó "szex"-től ezért az SZTB-k és az AIDS veszélye sem tántoríthat el minket

Kovács Zoltánné - HIV ​+ bosszú
Vajon ​mi vesz rá egy kétgyerekes anyát, hogy példátlan módon kiálljon a nyilvánosság elé, és elmesélje: elkapta a rettegett kórt, HIV-pozitív lett? És épp az a férfi fertőzte meg - szándékosan -, akit korábban férjeként imádott. Judit lelkében azóta a szeretet és remény, gyötrelem és a gyűlölet percenként követi egymást. Az asszony már nemcsak a saját sorsáért, gyermekei jövőjéért, de azokért a nőkért is aggódik, akiket férje szintén megfertőzhet. Úgy véli, meg kell állítani a volt férjét, és ezt csak a bíróság teheti meg. Ezért tett feljelentést ellene. Gyakran túl betegnek, túl gyengének érzi magát a küzdelemhez, máskor pedig olyan erős a hite, mint a szikla.

Adrian Plass - Bridget Plass - "Ha ​Isten Fia táncol..."
A ​bátorság, a hősiesség, a helytállás, a hit és a remény történetei az AIDS-sújtotta, éhező Afrikából. Adrian és Bridget Plass szemüvegén keresztül ismét más képet mutat a világ. Egy kicsit megismerjük és másképp látjuk az árvákat, a betegeket, a prostituáltakat és a kamionsofőröket, a segélyezést, a szókimondást, a cselekvő hit lehetőségeit és végül önmagunkat is.

Alicia Stricker - Alicia ​- AIDS - és egy élet, mint egy álomban
Alicia ​kétségbeesetten keresi az életet - kábitószerekben, kapcsolatokban. Tizenhét évesen HIV-fertőzött, és tudja, hogy mindent eljátszott. Mégis ennél a mélypontnál fény hatol a sötétségbe. Igaz történet, melynek üzenete van olyanok számára, akik keresik az életet.

Aids
elérhető
0

Juhani Nagy János - AIDS
1980 ​májusában, egy szép tavaszi reggelen, egy 32 esztendős New York-i agglegény útnak indult, hogy felkeresse a manhattani Mount Sinai Medical Center nevű, jó hírű egészségügyi intézményt. Egyedült ment. A járás igencsak nehezére esett. Sajgott a teste, arcáról patakzott a veríték. A száját és a légcsövét mintha tűz égette volna, a szeme láztól csillogott. Meg-megszédült. A járóbeteg-rendelőben lesegítették róla az öltönyét, amely fölöttébb lögyögött rajta. Az orvosok lesoványodott, ibolyakék gümőkkel borített testet pillantottak meg. Némelyik göb bérzett. A tüdőben baktériumok fészkeltek, a belekben gomgák. A beteg fiatalember nehezen kapott levegőt. Halkan, akadozva beszélt.

Michael W. Adler - AIDS
Az ​AIDS-ről írott legjobb tömör munka. A könyv célja, hogy gyakorlati útmutatást nyújtson az alapellátásban és a klinikai gyakorlatban dolgozó orvosoknak, egészségügyi dolgozóknak, szociális dolgozóknak a kórkép felismeréséhez, kezeléséhez és a betegek gondozásához. Gazdag képanyaggal illusztrált fejezetek szólnak a kórkép virológiai és immunológiai hátteréről, az általános tünetekről, valamint az érintett szervek és szervrendszerek megbetegedéséről.

Harsányi Gábor - Lassú ​halál folyosója
"Az ​árnyék lassan közeledett a díványon háttal térdeplő és kapkodva csomagoló fiúhoz. - Baba..., kicsi baba... - Megtaláltalak - suttogta a gyilkos, és bőrkesztyűs tenyerét rászorította a fiú szájára. - Látod, megtaláltalak! - suttogta újra és megforgatta a fiú nyakában a kést. Aztán elengedte s nyugodtan megvárta, hogy az ágyra omoljon."

Dömök István - Földes István - Füst György - Vass Ádám - Horváth Attila - AIDS
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Dr. Marcell István - Korunk ​réme, az AIDS
Alig ​húsz esztendeje, hogy egy mára már világméretűvé vált fertőző betegség, az AIDS jelent meg az emberiséget sújtó járványok történetében. Az orvos szerző bemutatja a fertőzés lehetőségeit, a legveszélyeztetettebb csoportokat, a betegség lefolyását; útmutatást ad a fertőzés biztonságos megelőzésére; felhívja a figyelmet az egészségnevelés, felvilágosítás jelentőségére.

Fejed Benő - "Én ​és az AIDS"
Így ​vagy úgy mindannyiunkat érint a halálos járvány, az AIDS. Remegve hallgatjuk a statisztika híreit, s azt reméljük, hogy sohasem kerülünk a "körön belülre". Sajnos, egyre többen vannak honfitársaink, akik már nem reménykedhetnek ebben. Egyszer talán ennek a szörnyű kórnak is meglesz a gyógyszere. De addig miben reménykedhetnek a HIV-pozitívok? Vallomásaik gyűjteménye ez a riportkönyv, a riportalanyok a PLUSS egyesület tagjai, s a könyv megjelenését anyagilag is támogatta a PLUSS egyesület. A könyv szerzőjének nem ez az első megjelent kötete, de most álnéven ír, a téma kényes volta miatt.

Earvin "Magic" Johnson - AIDS? ​Elkerülheted!
„Ebben ​a könyvben nagyon őszinte dolgokat fogtok olvasni a szexről. Előfordul, hogy olyan szavakat használok,amelyeket gyakrabban hallani az öltözőben, mint az osztályteremben. Azért teszem ezt, mert fontos, hogy olvasóim mindegyike — kiváltképpen a fiatalok, pontosan megértse, miről van szó. Senkit sem akarok sérteni, csupán arra teszek kísérletet, hogy a lehető legjobb és legközvetlenebb módon tanítsak mindenkit."

Poppy Z. Brite - Exquisite ​Corpse
To ​serial slayer Andrew Compton, murder is an art, _the most intimate art_. After feigning his own death to escape from prison, Compton makes his way to the United States with the ambition of bringing his art to new heights. Tortured by his own perverse desires, drawn to possess and destroy young boys, Compton inadvertently joins forces with Jay Byrne, a dissolute playboy who has pushed his art to limits even Compton hadn't previously imagined. Together, Compton and Byrne set their sights on an exquisite young Vietnamese-American runaway, Tran, whom they deem to be the perfect victim. Swiftly moving from the grimy streets of London's Piccadilly Circus to the decadence of New Orleans French Quarter, Poppy Z. Brite dissects the landscape of torture and invites us into the mind of a killer. _Exquisite Corpse_ confirms Brite as a writer who defies categorization. It is a novel for those who dare trespass where the sacred and profane become one.

Agnes St. Clair - A ​Rózsalovag
Van ​den Brink komor tekintettel kirántotta a virágokat a vázából, szárukat kettétörve a szemétkosárba dobta a három szál sárga rózsát. - Az imidzsünk nem tűri meg, hogy ilyen osztályon aluli virágok csúfítsák az irodát. Rose elképedve nézte a férfit. Hogyan is jutottak idáig - Rose, az erősen kisebbrendűséggel bajlódó, dadogó titkárnő, és a jóképű holland virágkereskedő? És mit keresett ott a jelenet tanúja, a gyönyörű fotómodell, Rose unokanővére, Tiffany, akit a titkárnője helyett vacsorázni is meghívott Van den Brink?

Susan Sontag - Illness ​as Metaphor and AIDS and Its Metaphors
In ​1978 Susan Sontag wrote "Illness as Metaphor," a classic work described by "Newsweek" as "one of the most liberating books of its time." A cancer patient herself when she was writing the book, Sontag shows how the metaphors and myths surrounding certain illnesses, especially cancer, add greatly to the suffering of patients and often inhibit them from seeking proper treatment. By demystifying the fantasies surrounding cancer, Sontag shows cancer for what it is--just a disease. Cancer, she argues, is not a curse, not a punishment, certainly not an embarrassment and, it is highly curable, if good treatment is followed. Almost a decade later, with the outbreak of a new, stigmatized disease replete with mystifications and punitive metaphors, Sontag wrote a sequel to "Illness" "as Metaphor," extending the argument of the earlier book to the AIDS pandemic. These two essays now published together, "Illness" "as Metaphor "and "AIDS and Its Metaphors," have been translated into many languages and continue to have an enormous influence on the thinking of medical professionals and, above all, on the lives of many thousands of patients and caregivers.

George Bysnow - Jim ​HIVatása szeretni
Jim ​Rightly 23 éves, igéretes sporttehetség, HIV pozitív fertőzött. Csalódásait nem képes feldolgozni, és így lesz a halálos kór hordozója. Gyűlöli a világot, továbbfertőz, de mégis megpróbál emberi életet élni. Egy lány, - aki ismeri a fiú állapotát, - mindezek ellenére elvállalja érzéseit és egy egészséges gyermekük születik. A könyv Jim tragikus életét dolgozza fel, nem titkolva azt, hogy az útnak a vége a halál. Vagy mégsem?

Kollekciók