Ajax-loader

'gasztronómia' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


R. Kelényi Angelika - Barcelona, ​Barcelona
Barcelona ​és a szerelem íze... Caroline Wood a londoni női magazin, a CBM főszerkesztőjének asszisztense. Nem túl változatos munkája mellett hobbiból gasztroblogot vezet, melyben próbálja kiélni az írás és a finom ételek iránti szenvedélyét. Az álma az, hogy a jövőben íróként dolgozhasson a neves újságnál, és ezt a főnöke előtt sem titkolja. Mivel 35 éves korára még mindig nem fedezték fel páratlan írói tehetségét, és boldog feleség sem lett belőle, tudja, tennie kell valamit az álmai megvalósításáért. Úgy dönt, hogy karrierjét és szerelmi életét egyetlen zseniális húzással pörgeti fel, ezért gondol egy merészet, és egy nyaralással egybekötött szakmai útra szánja el magát. Egyedül. Barátai féltik a magányos utazástól, de Caroline biztos benne, hogy Barcelonában rengeteget tanulhat önmagáról, és az új, életre szóló élmények mellett olyan blogot írhat utazásról, szerelemről, gasztronómiáról, mely végre felnyitja a főszerkesztő szemét is. Egyedül azonban még enni is unalmas, így egy szerinte korszakalkotó ötlettől vezérelve egy társkereső oldalon spanyol randipartnereket választ magának. Mindennapra egyet, így rögtön két legyet üt egy csapásra... Erősen hisz benne, hogy ez az utazás meghozza számára az áttörést, a cikkírói álomállást, és talán egy jóképű, szenvedélyes férfit is... R. Kelényi Angelika Terézanyu-díjas, többszörösen Aranykönyv-díjra jelölt írónő ezúttal napjaink Barcelonájába ruccan ki, és egy humoros, vérbeli romantikus történettel örvendezteti meg olvasóit.

Nicolas Barreau - A ​nő mosolya
Véletlenek ​pedig nincsenek! - vallja Aurélie Bredin, aki édesapja halála után átveszi egy kis párizsi étterem irányítását. Azon a végzetes novemberi napon, amikor olyan boldogtalannak érzi magát, mint még soha, a Szent Lajos-sziget kis könyvesboltjában különös könyvre bukkan: A nő mosolya című regény egyik helyszíne nem más, mint az ő vendéglője, a főhősnő pedig mintha... Nem, ilyen nincs! Aurélie elhatározza, hogy utánajár a rejtélynek: meg kell ismerkednie a regény írójával. Csakhogy próbálkozásai sorra kudarcot vallanak, mígnem egy szép napon az író levele a postaládájába pottyan. Találkozásuk azonban egészen másképp alakul, mint ahogy elképzelte...

Péterfy-Novák Éva - Szentesi Éva - Damaszt ​és paprikás csirke
Péterfy-Novák ​Éva és Szentesi Éva első közös kötetében az olvasók bepillanthatnak a szerzők életébe, barátságába és konyhájába. Hol vidámabb, hol szomorúbb, egyedül vagy éppen közösen megélt történeteket ismerhetünk meg, s az elbeszéléseket a szerzők legkedvesebb receptjei egészítik ki. Balatoni kiruccanás, kisoroszi karácsony, tarját elcsenő macska, romantikus vacsora a horvát tengernél... Hagyományos vasárnapi ebéd, mindenmentes ételek, indiai fogások - ki-ki válogathat ízlése szerint.

Huba Zsuzsa - Stadler Mari - Süssünk ​olajsütőben!
Érdemes-e ​olajsütőt venni? — kérdezik az utóbbi időben azok, akik érdeklődnek a legmodernebb konyhatechnikai módszerek iránt, akik szívesen látják a modern gépeket a konyhájukban. A válasz egyértelműen: igen. De csak akkor, ha jól tudunk bánni vele. Huba Zsuzsa és Stadler Mari előző, mikrohullámú sütőről írt nagysikerű könyvükben már bebizonyították hogy a konyha szakértői. A „Süssünk olajsütőben" is tanúsítja, hogy a szerzőpáros a készülék avatott szakembere: lépésről lépésre vezet be bennünket a készülék használatának fortélyaiba, és a könyvben levő kb. 80 receptet csak azután ismerteti az olvasóval, miután ki is próbálta. Jó szívvel ajánlom tehát ezt a szakácskönyvet mindazoknak, akik nyitottak a modern konyha iránt.

Hatvany Lili - Ételművészet ​- életművészet
Valamikor ​régen, boldog háborúelőtti időben, kétféle polgári háziasszonyt ismertünk. Az egyik - a jó háziasszony - kulcscsörgető, tűzrőlpattant, örökké izgatott menyecske volt. Baboskendővel kötötte be fejét, kötényben járt, égett zsírszagot terjesztett maga körül és fénylett az orra. Minden ételre azt mondta, hogy sajátkezűleg készítette, régi családi recept szerint és meg volt sértve, ha a vendég nem ürítette ki a tálat. Asztaltól percenként fölpattant és kisietett a konyhába, ahonnan aztán harsány vezényszavak, pörlekedés és szakácsnősírás egyvelege hangzott be az ebédlőbe. Ennél a háziasszonynál mindig sokat, zsírosat és nehezet ettünk. Rontott gyomorral, nyomott kedéllyel távoztunk házából, ahol egyébről alig esett szó, mint a háztartás örömeiről és bánatairól, a cselédek komiszságáról és a kofák szemtelenségéről. A másik hölgy - a rossz háziasszony - úgynevezett kékharisnya volt. A felhőkben élt, ott is a Nyugatot olvasta, lelki problémákkal foglalkozott és azt állította, hogy az étkezés lealacsonyító, de sajnos szükséges szégyen. Az ebédlőasztal körüli csoportosulás főleg azt a célt szolgálta, hogy a körben való üldögélés megkönnyítette az irodalmi vitákat. Főleg pedig azzal hencegett a kékharisnya-háziasszony, hogy még soha életében nem lépte át a konyha küszöbét és hogy egy lágytojást se bírna megfőzni. A rossz háziasszonynál, igazat megvallva, szívesebben étkeztünk, mint a jó háziasszonynál. Először is, mert nem muszáj volt enni, ha nem akartunk, másodszor is, mert a rossz háziasszony néha ráhibázott egy jó szakácsnőre, míg a jó háziasszony a legjobb szakácsnőt is átgyúrta saját formájára, azaz tönkretette. Napjainkban mindkét fentemlített háziasszonytípus eltűnt. Kihaltak. Ha akad belőlük itt-ott egy-egy ritka példány, csodálkozva nézzük, mint valami vízözönelőtti emléket.

Pizza
Pizza Ismeretlen szerző
elérhető
5

Ismeretlen szerző - Pizza
A ​Nápolyban született pizza hírneve mára széltében-hosszában bejárta a világot. Az étel az eredeti - a vékony kenyértésztára halmozott sajt, hagyma, olajbogyó, szardella vagy gomba egységében rejlő - egyszerűségét felülírva gyakran rendkívül változatos összetevők kifinomult kompozíciójává vált.A pizzák kizárólag rendkívül forró sütőben érik el végső ropogós felületüket. Legyen az gyors és egyszerű pizza, amelyre a konyhaszekrényben talált alapanyagok kerülnek, vagy különleges alkalomra készített, tengeri finomságokból született remekmű, ez a könyv az izgalmas receptek széles választékát kínálja. Elsajátíthatjuk a különleges töltött kenyerek fortélyait is, amikben a tésztakéreg ínycsiklandó aromájú, zöld fűszerekkel gazdagított töltelékeket rejt. Ugyancsak találunk ötleteket színpompás, friss zöldségekből és krémes sajtokból készülő pitékhez, amelyeknek a tésztája tökéletes aranybarnára sül.

Jutta Renz - Még ​több muffin
Jutta ​Renz, azaz "Miss Muffin" legújabb összeállításai a kedvelt édes és kiadós süteményekből: a kávés muffintól a pulykahúsos-földimogyorós változatig igen széles a kínálat. A mandarinos tejszíntorta igazán extra különlegesség a sorban. Sok eredeti ötletet kapunk a sütéshez, a díszítéshez és a tálaláshoz egyaránt.

Nutella-borito
elérhető
36

Sandra Mahut - Nutella
A ​krém, amit sosem tudunk teljesen simára kenni. Egyszersmind az édesszájúak egyik kitüntetett hozzávalója! Fondüben vagy piskótában, tortában vagy linzerben, a legendás mogyorós íz minden kedvenc desszertünkben szerepelhet. 30 ultrakönnyű recept igazi rajongóknak!

F. Nagy Angéla - A ​család konyhája
Magyarországon ​is egyre többen hódolnak a teázás örömeinek. E szokás Angliából terjedt el, s vele együtt ma már a hagyományos édes és sós sütemények is a csészék mellé kerülnek az asztalra. A kötetben található pogácsafélék, gyümölcskenyér-variációk és piskóták azonban szinte bármilyen alkalomra elkészíthetőek.

Covers_391702
Illatos ​muffinok Ismeretlen szerző
elérhető
0

Ismeretlen szerző - Illatos ​muffinok
"Varietas ​delectat, a változatosság gyönyörködtet! Ki ért velem egyet, hogy a muffinra ez a mondás nagyon is igaz?! Pár évvel ezelőtt úgy robbant be a konyhai kreációk sorába, mintha azelőtt nem ismertük volna. Hát ilyen a divat, kérem! Mert, hogy ne feledjük, azelőtt is ott hordták a nyakukba kötött péksüteményes fatálcán a londoni utcai árusok, no meg ahogy szokás, átvándorolt a hagyomány a tengeren túlra is az emberekkel együtt. És némileg változott összetételében, nem csak kelt tésztából, hanem sütőporral vegyítve is kavarták. Változatos? Igen, mert lehet édes és sós, gyümölcsös és zöldséges, lekváros, húsos és hús nélküli, gyermekeknek díszített vagy ünnepi, gyors és olcsó műfaj zsúrra, sör és bor mellé, reggelire, uzsonnára, kirándulásra, nem várt vendég elé, maradék kiváló és kreatív felhasználására és így tovább. Csak lazán bekavarjuk, külön a nedves, külön a lisztes hozzávalókat, majd összeborítjuk, és máris kanalazhatjuk a formába, kapszliba, kerámia csészécskékbe, kinek mihez van gusztusa. Vigyázat, legfeljebb háromnegyedig töltsük meg a formát, mert muffinunk a jó melegben nagy levegőt vesz és büszkén kidagad. Sütés után is hagyjuk legalább tíz percig pihenni, ezután aztán jöhet a fantáziadús díszítés és tálalás. No de ne legyünk mostohák az aprósüteményekkel sem, hisz ugyanilyen sokoldalú a felhasználásuk. Itt alaposabban gyúrjunk, kavarjunk, készítsük össze a hozzávalókat, szerezzünk be előre a formavágókat, díszítő figurákat, és mehet a sütés. Mivel előkészítése igen hasonlít a gyurmapadon végzett tevékenységekhez, vonjuk be bátran a csemetéket is (saját süti mindig finomabb)! No és a drága, éltető Napot idéző palacsinták? Kerek, meleg, illatozó, és rongyosan is, gazdagon is imádni való! Igen, a palacsinta is a változatos műfajok közé sorolható, azért került e kötetbe. Vékonyan vagy vastagon, sósan vagy édesen, töltve, hajtva, tekerve, mindenképp kínáljuk desszertként, főételnek vagy különlegességnek! Jó étvágyat, merész hozzáállást!"

Toró Elza - A ​100 legjobb halétel
A ​hal az emberiség egyik legősibb tápláléka. Az ősember az első halat gyorsaságának és ügyességének köszönhetően kézzel, lándzsával fogta magának. Akkor még fűszerek és köretek nélkül, nyárson sütve fogyasztotta el halvacsoráját. Valamit sejthetett a hal frissességének fontosságáról, hiszen, miután kifogta, el is fogyasztotta (bár lehet, hogy ez csak éhségének volt köszönhető).

100_legjobb_magyar
A ​100 legjobb magyar étel Ismeretlen szerző
elérhető
0

Ismeretlen szerző - A ​100 legjobb magyar étel
Ha ​egy nemzetről el lehet mondani, hogy szereti a hasát, hát a magyarról bizonyosan. De nemcsak a magáét, hanem másokét is! Mert hiszen a magyar köztudottan kiváló vendéglátó, éppen ezért szívesen járnak hozzánk más nemzetek, népek fiai -- étkezni! Határ menti településeink és fővárosunk, valamint más városok, sőt egyes tájegységek idegenforgalmának jelentős részét teszi ki az úgynevezett vendéglátó turizmus. És jöjjön a vendég a környező országokból vagy akár a messzi Amerikából, Ausztráliából, sőt Japánból, egy biztos: nálunk a vendég nemcsak hogy nem marad éhen, de az itteni konyha ízei később is visszavonzzák. S amikor éppen nem tudnak hozzánk utazni, a világ számos városában találnak kifejezetten magyar éttermeket, melyek közül a jelentősebbek egyenest tőlünk szerzik be az alapanyagokat. Ha külhonban járunk, nézzünk csak be egy magyar étterembe, és látni fogjuk, hogy az ott étkezők többsége bizony nem kivándorolt honfink.

444_%e2%80%8bj%c3%b3_hely_budapesten
444 ​jó hely Budapesten Ismeretlen szerző
elérhető
10

Ismeretlen szerző - 444 ​jó hely Budapesten
A ​444 útikönyve mindenhez, ami jó ebben a városban. Több mint 4 éve indítottuk el a 444-et, és most megint van egy jó ötletünk. Ennyi idő alatt Budapest nagyon sokat változott: sokkal több helyen lehet jót enni, jót inni, lényegesen erősebb a kulturális kínálat, jobbak a sportolási lehetőségek, gazdagabb a boltok kínálata. Ami viszont nem változott, hogy továbbra sincs olyan kalauz, ami segítene biztosan eligazodni ezen a Budapesten. Ezért most csináltunk egyet. A 444 jó hely Budapesten a 444 útikönyve mindenhez, ami jó ebben a városban. Benne lesz hogy hova kell menni enni, kirándulni, inni, sportolni, szórakozni, kulturálódni, és még egy rakás hasonlóan jó tanács.

Pelle Józsefné - Nagyanyámtól ​tanultam
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Pelle Józsefné - Csemegék ​könyve
Részlet ​a könyvből: "Ha fáradtak, idegesek vagyunk, egy kis rágcsálnivaló megnyugtat: az ünnepi ebédet megkoronázza, a köznapit ünnepivé teszi a "meglepetés" ; a váratlan vendég vagy a meghívott vendégek kínálására is jó, ha kéznél van az előre elkészíthető, sokáig frissen maradó vagy a gyorsan, percek alatt tálalható finomság. És ugyan melyik szülő tudja gyermekétől hosszabb időn keresztül megtagadni a nyalakodást? A köztudatban a "csemege" édességet jelent, pedig ez tévedés. A hagyományos, és kétségtelenül ízletes sütemények mellett vannak kalóriaszegény, nagyon finom, cukor nélküli vagy alig édes, gyümölcsből vagy gyümölccsel készült és sós csemegék is."

Lovassné Kiss Ildikó - Lovass Pál - A ​karcsúság titka
Kedves ​Olvasó, kedves Barátaim, szeretetükbe ajánlom a Lovass házaspár könyvét. Nemcsak azoknak szól ez a könyv, akik fogyni szeretnének, hanem mindenkinek, aki egészségesen, ésszerűen szeretne táplálkozni. Első pillanatra úgy tűni, hogy nálunk divatcikk lett a fogyókúra, talán túlságosan sokat beszélünk arról, hogy mit ne együnk, kevesebbet együnk. A világon száz- és százmilliók éheznek és szomjaznak, a tévé képeket közül indiai és afrikai gyermekekről, akiknek nem jut tej. Százmilliók számára nem az a probléma, hogy túl sok kalóriát fogyasztanak, hanem az, hogy mit ehetnének, és miből telik ennivalóra. Nálunk sem egyértelmű a kérdés. Sokan nem azért táplálkozunk ésszerűtlenül, mert nem tudják, mi a helyes, hanem azért, mert nem telik másra vagy nincs idejük a korszerű fehérje- és vitamindús ételeket, a több munkát igénylő salátákat elkészíteni. Mégis helyes és fontos az egészséges étkezésről beszélni, tanítani, az okos és korszerű táplálkozásnak híveket toborozni.

Covers_44899
Étterem- ​és borkalauz 2008 Ismeretlen szerző
elérhető
1

Ismeretlen szerző - Étterem- ​és borkalauz 2008
A ​kalauz nemzetközi koordinátarendszerben helyezi el a hazai éttermeket az országot inkognitóban járó gasztrokritikusok értékelése alapján, több mint 150 tesztelt étteremmel. Emellett régiónként a borok osztályozása is megtalálható a kötetben.

F. Nagy Angéla - Saláta ​ABC
,,Ön ​mikor eszik salátát? " - tette fel a kérdést az egyik híres francia divatlap olvasóinak. - „Válasza alapján megmondjuk, hol él Ön, hány éves és mennyit nyom!" Valóban, ahány nemzet, annyiféleképpen kerül az asztalra a saláta. Az angolok étkezés előtt eszik, hogy növelje étvágyukat. A franciák a pecsenye után, hogy elősegítse emésztésüket. A svédek gyakori ebédje egy-két salátával megrakott szendvics. Amerikában pedig a legnagyobb divat a saláta-party, ahol a meghívottakat számtalan hússal, hallal, rákkal, sajttal kombinált salátával, de csak salátával vendégelik meg.

P1290853_3
elérhető
2

Ismeretlen szerző - A ​100 legjobb zöldséges finomság
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Polcz Alaine - Főzzünk ​örömmel!
"Polcz ​Alaine - talán éppen azért, mert az élettel szükségszerűen velejáró, de annak elkerülhetetlen végével, a halállal foglalkozik hivatásszerűen: a szó abszolút értelmében s elementárisan - életpárti. Azaz: ételpárti. Ez a könyve az örök női géniusz otthonteremtő, házi tűzhely körüli varázslástudományának és titkainak leleplezése- feltárása. A maga módján egyfajta mágia. Egy hiteles személyiség konyha- és életvezetési kalauza..." /Szilárd Gabriella/

Covers_333165
Levesek, ​egytálételek Ismeretlen szerző
elérhető
2

Ismeretlen szerző - Levesek, ​egytálételek
Merőkanálnyi ​finomságok Úgy tartják, a levesek és egytálételek jelentik minden konyhaművészet kezdetét. Emberemlékezet óta biztos helyet foglalnak el az ételek sorában, és éppoly népszerűek ma, mint egykor. Kicsiknek, nagyoknak egyaránt igazi kulináris élményt jelent egy jó leves. Könyvünkben a levesreceptek széles választékát kínáljuk a finom zöldséglevestől a szárnyasokon át, a húsból vagy éppen halból készített különleges levesekig éppúgy, mint a gazdagon rendelkezésre álló egytálételrecepteknek. Minden országnak, országrésznek megvannak a saját leveskülönlegességei. Éppen ezért külön fejezetben adunk közre néhány nemzeti specialitást. Ezzel is szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy mind gyakrabban kerüljenek az Ön és családja asztalára ezek az ízletes ételek.

Sabine Kieslich - Sült ​húsok, steak-ek
Serpenyőben ​sült pecsenyék Az ínyencek étlapján a húsételek ma is előkelő helyet foglalnak el. Ez nem véletlen, hiszen a húsfélék nagyon változatosan készíthetők el. Ebben a könyvben a hirtelensültek állnak a központban: szaftos marha-steak-et, omlós borjúszeletet, fűszeres bárányhúst, és sok más remek fogást találhatnak a húsok kedvelői. A klasszikusok mint a bécsi szelet mellett sok új, izgalmas ízeket ígérő receptet találhat az olvasó. Az biztos, hogy egy darab húst az egyszerű sültnél finomabban is elkészíthetjük. E mellett a vásárlásra és a feldolgozásra vonatkozó hasznos ötletekkel is szolgál a könyv. A hirtelensülteknek többek között az is nagy előnyük, hogy különösebb fáradtság nélkül, hamar elkészíthetők. Külön ajánljuk a gyors konyha híveinek, egyszerű vendégvárónak, vagy az egyszemélyes háztartások számára. Norbert Frank szakújságíró, ínyenc, és számos népszerű szakácskönyv szerzője.

Sabine Kieslich - Kínai ​konyha
Egyszerűen ​jó Kínai konyha A kínai konyha hazánkban is egyre népszerűbbé válik. A legkülönfélébb ízlésű emberek is megtalálhatják az igényüknek megfelelő fogásokat. A változatos hozzávalókból, fűszerekből készült ételek otthon is elkészíthetők. Különösebb felszereltségre sincs szükség, elég egy wok; de ha nincs, az se baj: bármilyen serpenyő vagy lábos is megteszi. Könyvünk sokféle leves, hús-, hal- és szárnyasétel, zöldséges fogás receptjét tartalmazza, melyekkel nemcsak családtagjainak, de vendégeinek is örömet okozhat.

Kepes András - Istenek ​és emberek
Három ​magyar házaspár egy svájci luxusvillában reked. A természet fenyegető árnyékában, a válogatott gasztronómia finomságok mellett terítékre kerül a múltjuk és a jelenük, miközben konfliktusaikban felsejlik napjaink emberének drámája az erkölcsi és szellemi kapaszkodóit vesztett világban. Nem csak az emberek esnek csapdába, hanem kelepcébe kerül a szerelem és a szexualitás, a barátság és a gyanakvás, a bírvágy és a hatalom, s talán még a párbeszéd esélye is... Kepes András új regénye a Tövispuszta és a Világkép drámai folytatása. "Minden megváltozik, minden másról szól már ma is, mint amiről a politikusok papolnak és amitől az emberek szoronganak, vélte Ézsiás Benedek. Szétfeszítette a tudat, hogy már soha senkit nem tud meggyőzni semmiről, mert megtagadták őt a szavak. Persze, gondolta, lehet, akkor se tudná megértetni magát, ha megmaradt volna a beszéde, hiszen hány ékesszóló, okos ember figyelmezteti az emberiséget, hogy mi vár rá, ahogy a próféták is hiába üvöltözték a jövendölésüket és az átkaikat. Az emberek saját előítéleteik rabjai, és a cellájukba nem szűrődik be más gondolat, csupán saját véleményük visszhangjának örvendeznek."

Ismeretlen szerző - Dr. ​Oetker - Saját készítésű szendvicskrémek
A ​házilag készített szendvicskrémek üdítő változatosságot jelentenek a megszokott és készen vásárolt kenyérrevalók között. Dr. Oetker ötletes receptekben mutatja meg, milyen egyszerűen készíthetünk változatos szendvicskrémeket. Fontos szempont még - legyen "remekművünk" akár vegetáriánus, húsos, pikáns, csípős vagy édes -, hogy mindig tudjuk, mit kenünk a kenyérre. A legkedvesebb receptünket készítsük el kétszeres mennyiségben, hogy az egyik adagot saját készítésű ízletes ajándékként - napjaink divatját követve - barátainknak és ismerőseinknek adhassuk. Dr. Oetker kísérleti konyhájában valamennyi receptet kipróbáltak, és azokat úgy írták le, hogy mi is könnyen elkészíthessük.

Scan0014
A ​100 legjobb gyors étel Ismeretlen szerző
elérhető
4

Ismeretlen szerző - A ​100 legjobb gyors étel
mai ​háziasszonyoknál szállóigévé vált az a mondás, hogy `nincs időm főzni`. Márpedig főzni kell, -- lehet bármilyen csodálatos a munkahelyi salátabár, az iskolai büfé, hazafelé menet a nyugati típusú, szórakoztatóhelynek is beillő gyorsétkezde, a családi asztal körüli meghitt hangulatot, a `nagyitól tanult békebeli falatokat`, a családi történeteket felidéző étkeket nem pótolja semmi. És jó egymás keze alá dolgozni a konyhában, amíg apa kicsontozza a húst, anya készíti a mártást, a nagyobb gyermekek megtisztítják a zöldséget, vagy szeletelik a kenyeret, a legkisebbek nagy gonddal kinyalogathatják az el nem mosott tejszínhabos tálat. Íme egy módja a gyors ételkészítésnek.

Lajos Mari - Hemző Károly - 99 ​krumplis étel 33 színes ételfotóval
Amikor ​Kolumbusz nyomdokába útra keltek az aranyra éhes spanyol és portugál konkvisztádorok Dél-Amerika, az "El Dorado" felé, természetesen nem sejthették, hogy az Andok égbe nyúló hegyei között az aranynál is értékesebb kincset lelnek: a "papá"-t, a "földi almát", amely majd embermilliókat fog megmenteni az éhhaláltól. Nyolcezer éves perui sziklareliefek árulkodnak történelem előtti létezéséről és bizonyítják, hogy az "indios" nagyon is jól tudták: istenek ajándéka a csúnyácska alma. A Spanyolországba érkezett első krumplipéldányok osztatlan sikertelenséget arattak. A gumó alaktalan volt, leprás végtagokra emlékeztetett, az íze kesernyésnek tetszett (nem mindenki tudta, hogy meg kell sütni-főzni), a kihajtott növénynél láttak már szebbet, virágai jelentéktelenek, sőt mérgezőek voltak. Követek, futárok, diplomaták, sőt kalózok szanaszét hordták ugyan Európában és az Újvilágban a krumplit, de mégis 2-300 év kellett ahhoz, hogy pápai áldással, fejedelmi parancsra és némi furfanggal valóban elindulhasson világ körüli hódító útjára. Történt ugyanis, hogy a francia Antoine-Auguste Parmentier, foglalkozására nézve vegyész, patikus és tudós, Nagy Frigyes porosz fejedelem fogságába esett a hétéves háború idején (1756-63). A háború és egyéb sorscsapások folytán akkora volt az éhínség, hogy a foglyoknak csak a legalantasabbnak tartott élelemből jutott. Ez volt a krumpli szerencséje (meg a miénk). Parmentier ezután annak szentelte az életét, hogy a krumplit "népélelemként" elterjessze. Igaz, hogy XVI. Lajos egy kicsit besegített neki, de az érdem mégis a furfangos patikusé: Párizs határában egy darabka földet beültettetett krumplival, nagy hűhóval vizesárkot ásatott köré, és napközben katonákkal őriztette, mintha ki tudja, micsoda kincs rejlene a föld mélyén. A környékbeliek pedig alig várták, hogy beesteledjen - ellopkodták és a saját földjükbe ültették a krumplit...

Szatmáry Sándorné (Vilma néni) - Vilma ​néni salátareceptjei
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Egzotikus_konyha
Egzotikus ​konyha Ismeretlen szerző
elérhető
6

Ismeretlen szerző - Egzotikus ​konyha
Halmos ​Monika, Nagy Elvira, Pelle Józsefné, Géczi Zoltán és Boda Zoltánné válogatott receptjeit tartalmazza ez a könyv. Válogasson Ön is kedvére!

F. Horváth Ilona - Wellness ​ételek
Egy ​jó szakácskönyvet onnan lehet felismerni, hogy minden alkalomra - legyen az többfogásos ünnepi ebéd, váratlan vendég vagy hétköznapi vacsora - használható recepteket ajánl. F. Horváth Ilona receptjeit ezért úgy állítottuk össze, hogy kezdő háziasszonyok, vállalkozó szellemű férfiak és gyakorlott szakácsok is egyaránt hasznosan forgathassák. Szakácskönyvünk az ételek elkészítését egyszerűen, lépésről-lépésre mutatja be, mellette pedig feltünteti a kalóriaértéket, az elkészítéshez szükséges időt, és azt, hogy mennyire terheli meg a pénztárcát. Így az olvasó könnyedén kiválaszthatja az ízlésének, tudásának és az alkalomnak leginkább megfelelő ételt.

Romváry Vilmos - Fűszerek ​könyve
A ​fűszerek azok a csodák, amik ízletesebbé, illatosabbá, színesebbé és sok esetben egészségesebbé teszik ételeinket. Nem újkeletű dolog használatuk, hiszen már az őskorban is előszeretettel ízesítettek, illatosítottak velük; akkoriban nagyon értékes árucikknek számítottak. Később aztán az Indiában termesztett fekete borsot például különleges és értékes mivolta miatt, fizetőeszközként is használták. Napjainkban is fontos szerepet játszik a világ összes konyhájában, akárcsak a többi fűszer. A gasztronómia minden kultúra kiemelkedő eleme, és a legtöbb konyha, karakteres ízvilágát elsősorban az általa használt fűszereknek köszönheti. Kötetünkkel segítünk eligazodni a fűszerek birodalmában, és tanácsokat, ötleteket adunk azok felhasználására. Megismertetjük Önökkel jellemzőiket, felhasználási lehetőségeiket, előkészítésüket és tárolásukat. Készítünk belőlük pácokat, mártásokat, fűszerkeverékeket, fűszeres eceteket és fűszeres italokat is. A könyv hasznos konyhai tanácsokkal is ellátja az olvasót, de eligazítást nyernek a diétázók is. Szépségápolási tanácsokat is olvashatunk melyeknek fűszereplői szintén a fűszerek. Bízunk benne, hogy minden kérdésükre választ találnak kötetünkben.

Tor%c3%b3_elza_-_a_100_legjobb_p%c3%a9ks%c3%bctem%c3%a9ny
A ​100 legjobb péksütemény Ismeretlen szerző
elérhető
4

Ismeretlen szerző - A ​100 legjobb péksütemény
Mostani ​gasztronómiai kirándulásunkat kezdjük egy igazi péküzlet meglátogatásával. Nem ide tartottunk ugyan, de az utcán terjengő illat egyszerűen bevonzott ide. Nagy, kerek zsemlék tülekednek az átlátszó plexiüveggel fedett tárlókból, s szinte kiáltanak: engem kóstolj meg, harapj bele a húsomba! A félhold alakú kiflik girbe-gurba szövevénye mint nászra gyűlt kígyók sokasága tekereg a szemünk előtt, és mindegyik kifli azt kiáltja: gyere, harapd le a csücskömet! Mártsál tejbe! Vágjál félbe, kenj meg vajjal! Mire vársz?! És ó, azok a fényes, barna hátú fonott kalácsok! Hát van ember, aki ellenállhat szép copfjaiknak? Nini, hát ez meg mi? Mintha a pupák pék pókja összepötyögtette volna ezeket a fényes csigaházakat -- lepődünk meg a mákos briósok láttán. És ezek a gyöngyös gömböcök vajon mik lehetnek? -- Mivagyunk a szezámmagos zsemlék -- pirulnak pattanásos arccal. Most már aztán nem szabadulunk innen, amíg valami finomságot nem vásárolunk. No de melyiket? Hiszen valamennyi olyan, hogy nem lehet ott hagyni! No, ha a pénztárcánk nem bírja, és a gyomrunk sem akkora, hogy minddel megbirkózzunk egyszerre, akkor nem marad más választásunk, mint megvenni azt, ami a legjobban csábít, majd elolvasni ezt a könyvecskét, amiből megtudhatjuk azoknak a finomságoknak az elkészítési módját, amelyekről lemaradtunk. E kis könyvecske lehetővé teszi számunkra, hogy sorra-rendre magunk elkészíthessük a legjobb péksüteményeket és finom péksüteményeket, s azokkal másokat is megörvendeztethessünk. Jó sütögetést kívánunk hozzá!

Kollekciók