Ajax-loader

'járvány' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Margit Sandemo - Vágyakozás
Yrja ​Mattiasdatter testét torzzá, esetlenné tette a betegség. Az emberek kinevették, Kórónak csúfolták a szegény lányt, akinek volt még egy bánata: mély és boldogtalan szerelme a Jéghegyek Népéből származó Liv és Dag Meiden báró fia, a gazdag és rátarti Tarald iránt. Tarald unokatestvérére, a bájos Sunnivára vetett szemet, ám kettőjük kapcsolata az átkos örökség miatt vészterhesnek ígérkezik…

Paul W. Ewald - Járványok ​kora
A ​hagyományos felfogás szerint a daganatok a szívbetegségek és korunk egyéb halálos kórjainak legfőbb okait génjeinkben és életvitelünkben kell keresnünk. Paul W. Ewald szerint azonban e betegségek valamely krónikus fertőzés megnyilvánulásai. A rejtett fertőzések árnyékvilága mostanában kezd feltárulni előttünk. A Járványok kora meggyőző adatai felforgatják eddigi szemléletünket: nem a gének, hanem a mikrobák formálják életünket és okozzák halálunkat. A gyomorfekély, a vetélések és a rosszindulatú daganatok újabban bizonyított fertőző eredetére támaszkodva a meglepő felfedezések egész gyűjteményét mutatja be, ami korunk legrombolóbb krónikus betegségeinek fertőző eredetét támasztja alá

Steier József - Az ​ebola poklában jártam
Dr. ​Steier József a Guineai Köztársaság tiszteletbeli konzulja, gyermekkorának legmeghatározóbb részét Afrikában töltötte. Miután Guineában nem csak a helyiek által beszélt francia nyelvjárást, hanem az őslakosok nyelvét is tanulta, megnyílt előtte az idegenek számára zárt „valódi Afrika". Ide kötik őt, ma is élő baráti kapcsolatai és az ország, a kontinens szeretete. Az Afrikai Magyar Egyesület (AHU) alapító tagja, mellyel kilenc alkalommal indítottak önkéntes orvosi missziót (Guinea, Kongói Demokratikus Köztársaság, Madagaszkár, Mali és Uganda) olyan, a világtól elzárt településekre, ahol nincs orvosi ellátás. A szerző 2014 nyarán azt az útvonalat járta be, amelyen az Ebolát feltételezhetően behurcolták Guinea fővárosába. Akkor, mikor már közelítette az ezret az Ebolában elhunytak száma, nekivágott Malinak, majd alig négy nappal később egy terepjáróval száguldott Bamako-ból a guineai főváros felé. Úton volt az egyik járványügyi epicentrumba, az Ebola poklába, hogy aztán további 800 km autózás után Conakry-ban, a guineai fővárosban essen ki az autóból. Koszosan, éhesen és összeszakadva, de túlélve (legalábbis azt erősen remélve) ezt a nem hétköznapi missziót, amelynek része volt. A szerző, hazaérkezése után 21 napra önkéntes karanténba vonult, annál is inkább, mivel belázasodott és jelentkeztek rajta egyéb tünetek is. Ekkor kezdett neki e könyv megírásának. „Ajánlom ezt a könyvet mindazoknak, akik nemcsak a bulvár szintjén szeretnék megismerni a nyugat-afrikai Ebola-járvány gyökereit, valós természetét, azoknak, akik tudnak és akarnak is tenni azért, hogy e gyilkos kórt ugyanúgy leküzdjük, ahogy ezt tettük a spanyolnáthával, a himlővel, vagy alig pár éve a madárinfluenzával."

Alexandra Schwartzbrod - Isten ​veled, Jeruzsálem
Oroszország, ​Kazany. Munir, a helyi Tudományos Intézet alkalmazottja Mekkába készül zarándoklatra. Utazása előestéjén a szeme láttára robban fel az intézet egyik épülete. Munir mégis repülőre ül, de már a gépen heves görcsök törnek rá, és nem sokkal Mekkába érkezése után meghal. Senki sem sejti, hogy a messzi Tatárföldről érkezett szerény zarándok szörnyű baktériumot hurcolt be magával a szent városba. A Yersinia pestist. A fekete halált. A járvány hihetetlen gyorsasággal terjed. Nem csoda, hogy kitör a pánik, nyomában pedig szárnyra kap a rémhír: a zsidók megmérgezték a város kútjait. Egyre magasabbra csapnak a gyűlölet hullámai, felfegyverkezett zsidók és arabok néznek egymással farkasszemet. Ugyan mit tehetnek azok, akik a józan ész és az emberség szavára hallgatva próbálják megfékezni az elszabaduló gyilkos őrületet: : Eli Bishara, az izraeli arab rendőrfelügyelő, Juszuf Sahid, a Franciaországban végzett egyiptomi orvos vagy az ENSZ újonnan megválasztott észt főtitkára? Alexandra Schwartzbrod, aki francia újságíróként három évet élt Jeruzsálemben az utolsó Intifáda idején, az elképzelhetetlent képzeli el torokszorítóan izgalmas politikai thrillerében. Vagy a rémálom egy napon mégis valósággá válhat?

Roy Porter - Vér ​és virtus
"A ​betegség és az orvosok közötti háborúnak, ahol a harcmező az emberi test, volt kezdete és közepe, de soha nincs vége..." - írja Roy Porter, a 20. század egyik legjelentősebb orvostörténésze. Ennek a háborúnak a nevezetes csatáiról, egyre fényesebb győzelmeiről és aggasztó kudarcairól, az életért és egészségért folytatott ősi küzdelemről szól a Vér és virtus. Lenyűgözően átfogó, nagylátószögű, de egyben gondosan kimunkált könyvében Roy Porter sorra veszi, hányféle agyafúrt és zseniális módon igyekszünk megérteni és távol tartani magunktól a betegségek százait. Virtuóz, szellemes, olykor egyenesen meghökkentő stílusban rajzolja elénk a teljes képet: az ősi gyógyítóktól a mai specialistákig, az ayurvédikus gyógyszerektől a Viagráig, követi a sebészet káprázatos fejlődését az érzéstelenítés nélküli csonkolásoktól a legbonyolultabb szervátültetésekig. Felvázolja az egészségügy mint közösségi feladat történetét a betegápoló szentektől a mai, mindenkire kiterjedő orvosi szolgáltatásokig. Felteszi mindazokat a megoldatlan, megválaszolatlan kérdéseket, amelyekkel a hatalmas gazdasági különbségek, az egyre növekvő népesség, a meghosszabbodott élettartam és az új vagy régi, pusztító betegségek szembesítenek bennünket. Hatalmas ismeretanyagából Porter biztos kézzel formál mindenki számára élvezetes és egyben elgondolkodtató könyvet. Mindenekelőtt pedig bölcs derűvel és együttérző humorral szemléli örökérvényű tárgyát, az emberi szenvedést és fáradhatatlan próbálkozásainkat annak enyhítésére.

Robert L Kane - The ​Challenges of Community Medicine
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

R. Karl Largent - Black ​Death
It ​rose from a grave in a long-forgotten cemetery--virulent, malignant, brutally infectious. The people of Half Moon begin to die in agonizing pain. Once they contract the disease, death is near--but it does not come quickly enough to ease the heinous suffering. Because there is no cure, no anecdote. From the author of Red Ice.

Ismeretlen szerző - AIDS ​- tények és előrejelzések a legújabb kutatások tükrében
"Tudomásom ​szerint ez az első Magyarországon megjelent, kizárólag a HIV-infekcióval foglalkozó egyetemi tankönyv. A könyv kiadását az ELTE TTK kezdeményezte, ahol ismételten megrendezésre került egy AIDS-témájú speciális kollégium a tárgykör legjobb szakértőinek közreműködésével. A Nemzeti AIDS Bizottság e könyv megjelenését lényegesnek ítélte meg és ezért anyagilag is támogatta. Megítélésem szerint a fent vázolt célokat a tankönyv megfelelően szolgálja, az olvasó a legkorszerűbb ismeretek szintjén kaphat választ mindazokra a kérdésekre, amelyek benne megfogalmazódnak, illetve azokra, amelyeket az általa oktatott fiatalok vagy az általa kezelt betegek tesznek majd fel..." Részlet dr. Kökény Mihály, a Nemzeti AIDS Bizottság elnöke elöszavából

Alessandro Manzoni - I ​promessi sposi
"I ​promessi sposi" sono una continua parabola della vita e della morte, di questo nostro breve passaggio terreno, una parabola vista quasi sempre dal basso, a ricordare una volta ancora che l'eccezione, l'eccezionalità, in quanto tali sono rarissime e 'romanzesche', mentre l'eroismo del vivere quotidiano va cercato in tutt'altra direzione e in tutt'altri modi. Come subito notava acutamente Pietro Giordani, bisogna diffidare dell' "apparir semplice" di Manzoni: nel suo grande romanzo c'è tutta l'urgenza di un messaggio che da allora rimane vivo e tragico e presente, nell'incomparabile finezza analitica dei protagonisti e delle loro passioni, in una raggiunta serenità che ben si avverte faticosa e precaria anche se a tratti pienissima, nella coscienza di un'amara e misteriosa condizione umana. Un libro straordinario, la cui misura cresce con il passare del tempo: tutta la storia dell'uomo torna ad aprirsi dinanzi a noi, non appena parte il solenne 'largo' dell'attacco: "Quel ramo del lago di Como...".

Fodor Ferenc - Vedres István - A ​közegészségtan és járványtan alapjai
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Harald Parigger - Im ​Schatten des schwarzen Todes
Um ​1348 bricht in Europa die Pest aus. Zwei Jungen machen sich auf, um der tödlichen Seuche zu entgehen. Thomas saß an einem Seitenarm des Flusses und starrte in das reglose Wasser. Die Angst vor dem schwarzen Tod war geblieben. Bis heute hatten seine Finger keine Schwellung gespürt. Doch was war morgen? Oder übermorgen? Oder in einer Woche? 1348 - ein schwarzes Jahr in der Geschichte Europas: Die Pest bricht aus und fordert Abertausende von Opfern. Viele sind auf der Flucht, um ihr nacktes Leben zu retten. Darunter auch die beiden Jugendlichen Thomas und David. Sie kennen einander nicht, begegnen sich nur ein einziges Mal und doch verdankt der eine dem anderen schließlich sein Leben: Thomas, einstmals Novize in einem Kloster, schließt sich zunächst einer Gruppe von Vagabunden an, die raubend und stehlend durch die Lande ziehen. Doch dieses Leben ist ihm bald zuwider. Da gerät er in einen Zug von Geißlern, merkwürdige Gesellen, die durch Selbstbestrafung versuchen Gott gnädig zu stimmen und so der tödlichen Seuche zu entgehen. Ihr Ziel ist Mainz. Noch weiß Thomas nicht, dass auch ein jüdischer Junge namens David Mainz ansteuert, um dem über die Grenzen der Stadt hinaus bekannten Arzt Abraham eine Handschrift zu übergeben, deren Inhalt unschätzbaren Wert hat: Eine medizinische Abhandlung, die – richtig angewandt – dem schwarzen Tod ein Ende bereiten könnte. Aber das kostbare Schriftstück wird ihm gestohlen! Sind nun alle Hoffnungen dahin?

Tuboly Sándor - Állatorvosi ​járványtan I.
Az ​Állatorvosi járványtan első kötete az állatorvosi mikrobiológiával foglalkozik. A mikrobiológia interdiszciplináris tudományág, ennek megfelelően könyvünk tartalmazza mindazokat a ismerteket, amelyek a korszerű bakteriológia, virológia és immunológia területén máig összegyűltek, de elsősorban a fertőző betegségek oktanának, járványtanának, pathogenesisének és immunprophylaxisának megalapozását szolgálja.

Ismeretlen szerző - A fertőző betegségek járványtana
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

José Saramago - Blindness
Blindness ​is the story of an unexplained mass epidemic of blindness afflicting nearly everyone in an unnamed city, and the social breakdown that swiftly follows. The novel follows the misfortunes of a handful of characters who are among the first to be stricken and centers around a doctor and his wife, several of the doctor’s patients, and assorted others, thrown together by chance. This group bands together in a family-like unit to survive by their wits and by the unexplained good fortune that the doctor’s wife has escaped the blindness. The sudden onset and unexplained origin and nature of the blindness cause widespread panic, and the social order rapidly unravels as the government attempts to contain the apparent contagion and keep order via increasingly repressive and inept measures.

Tóth Gábor - Hogyan ​védjük az egészségünket világjárványok idején?
E ​könyvet az aktuális történések hívták életre azzal a céllal, hogy címszavakban, mintegy kivonatos formában, a tudományos ismeretekre alapozva, mégis közérthetően hívja fel a figyelmet a globális tendenciákra, a genetikai változások és a vírusmutációk okaira, a világjárványok ok-okozati összefüggéseire, a sertéseket-madarakat érintő problémakör és az emberi egészség kapcsolatára - és keresse a személyes kiutak lehetőségét.

Zsigovits Edit - Járványveszély?
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Brian Ward - Járványok
Az ​embereket és az állatokat mindig sújtották a fertőző betegségek. Mióta az ember közösségekben él, a betegségek könnyen terjednek egyik személyről a másikra. Gyakran csupán néhányan betegszenek meg. Amikor azonban a baj sok embert érint és nagy arányban terjed, akkor azt már járványnak hívjuk. A könyv­et tanulmányozva végigkísérhetjük az ember küzdelmét a járványok ellen a pestistől a kanyarón és a leprán át az AIDS-ig.

Ismeretlen szerző - Megelőző ​orvostan és népegészségtan
A ​Megelőző orvostan és népegészségtan a graduális orvosképzés tankönyve, amely a napjainkban reintegrálódó népegészségtani szubdiszciplínák rendszerbe foglalására és komplexitásának megjelenítésére törekszik. Az európai orvosképzés hasonló tárgyának kurrikulumához igazított tartalmú tankönyv elsősorban az egészségfejlesztés és a betegségmegelőzés elméleti alapjaival és gyakorlatával kívánja megismertetni a hallgatókat. A könyv célja a multidiszciplinális népegészségtan módszertanának és ismeretanyagának átadásán túl olyan szemlélet kialakítása, mely a népegészségügy működési ciklusának megértésén alapszik. A jövő orvosának rendelkeznie kell azzal a képességgel és készséggel, hogy a lakosság egészségi állapotát egzakt módon jellemezni, a prevenciós prioritásokat meghatározni és ezek alapján a szükséges és lehetséges intervenciót megtervezni és végrehajtani tudja. Magyarország lakosságának igen kedvezőtlen demográfiai és népegészségügyi mutatói, a krónikus nem fertőző betegségek okozta halálozás aggasztó mértéke, a súlyos környezet-egészségügyi helyzet, az újonnan felismert és visszatérő fertőző betegségek és az ezekből fakadó népegészségügyi problémák kezelése olyan orvosokat igényel, akik a társadalom egészével, professzionális és civil szervezeteivel együttműködve képesek a lakosság egészségi állapotát javító intézkedések kidolgozására és foganatosítására, az általános és a helyi egészségpolitika szakmai szempontok szerinti alakítására. Tartalmilag a tankönyv négy fő alegysége a környezet-egészségtan (a fizikai, kémiai, biológiai és társadalmi környezet egészségre gyakorolt hatása), az általános epidemiológia (a megelőző orvostan és népegészségtan módszertani alapja), a fertőző és nem fertőző betegségek részletes (leíró és analitikai) epidemiológiája és az egészségpolitika (prevenció, egészségfejlesztés, egészségügyi menedzsment, egészségügyi gazdaságtan és minőségbiztosítás alapjai). Az egyes fejezetek szerzői az ország vezető népegészségtani szakemberei, a szerkesztők a szakterület intézetvezető professzorai, mely nemcsak a tankönyv szakmailag magas színvonalát, de konszenzuson alapuló általános elfogadottságát is garantálja.

Philip Roth - Nemezis
Ez ​Philip Roth utolsó könyve, amely 2010-es megjelenésekor egyszerre zárt le egy három kisregényből álló modern kori sorstragédia-sorozatot, és egy teljes életművet. A Nemezis főhőse egy huszonhárom éves testnevelő tanár, Bucky Cantor, aki 1944 forró nyarán gyerektábort vezet Newarkban, mivel látáshibája miatt nem harcolhat kortársaival együtt a náci Németország ellen. Ekkor tör ki a városban a pusztító gyermekbénulás járvány, amelynek ellenszere nincs, okáról is keveset tudni, terjedését fokozza a hőség meg a tisztátalanság, ezért az emberek fejében a rettegéstől egyenes út vezet a bűnbakkeresésig. Menteni a gyerekeket, és közben föláldozni magamat? Ez a dilemma gyötri Bucky Cantort, amikor barátnője hívja: hagyja ott a forró, beteg Newarkot, menjen föl hozzá a hűs, egészséges hegyi táborba. A drámai eseményeket és a lelkiismeretes Cantor tanár úr külső-belső küzdelmét a kötelességgel, a sorssal, Istennel meg önmagával a járvány egyik túlélője beszéli el. Tőle tudjuk meg a végkifejletet is, amely a könyv címét adja: a büntetés görög istennőjének neve sugallta nemezist. Addig azonban nemcsak tragédiák történnek, hanem szívmelengető sőt komikus események is, és - mint a többi Roth regényben - sokféle színes figurával találkozunk. "Noha minden Roth-könyvet elolvastam - írja a Nemezisről Linda Grant író -, leginkább ezt a regényt ajánlanám annak, aki teljes kezdőként most ismerkedik Philip Roth-tal. Ez ő - kicsiben, mégis tökéletes teljességében."

Joe Hill - Spóra
Mint ​Cormac McCarthy "Az út"-ja és a "The Walking Dead" tévésorozat, a "Spóra" is arra emlékeztet bennünket, hogy az emberre leselkedő legnagyobb veszély mindig a többi ember. - _Los Angeles Times_ "A spóra egy bolygószintű T-limfocita. Megtámad bármilyen fertőzést, ami felborítja a természet egyensúlyát. És az aktuális fertőzés most éppen: az emberiség." Amerikában ismeretlen eredetű járvány tör ki: egy spóra hatására a betegeket aranyszínű és fekete foltok, tetoválásszerű "sárkánypikkelyek" kezdik ellepni, majd egyszer csak, hosszú idő után, felgyulladnak. A spontán öngyulladásra nincs ellenszer, akin megjelennek a foltok, az el fog égni. A regény főhőse Harper, egy kórházi ápolónő, aki betegek százait látta elpusztulni, ezért megállapodnak a férjével, hogy ha megbetegszik, öngyilkos lesz. De amikor kiderül, hogy ő is megfertőződött, már terhes, és mindenképpen ki akarja hordani a magzatot, még mielőtt elégne, hiszen tudja, hogy sok esetben más fertőzött nők is ép, egészséges gyermeknek adtak életet. Az általános összeomlás és káosz közepette Harper férjének elborul az elméje, magára hagyja az asszonyt, aki az életben maradásért folytatott küzdelmében mégsem marad egyedül: egy rejtélyes férfi, a Tűzoltó, aki szintén fertőzött, de képes megakadályozni az öngyulladást, és őrült igazságosztóként járja a vidéket, talán még idejében átadhatja Harpernek életmentő titkát...

A. A. Avlicino - Madárinfluenza!
A ​kötet a világot izgalomba tartó madárinfluenzáról szól. Hogyan maradhatunk egészségesek, ha majd rátör bolygónkra ez az agresszív vírus? Hajdanán a spanyolnátha 50 milliós pusztítást végzett. Korunkban akár többen is meghalhatnak. A könyv azonban jó hírekkel is szolgál: nem kell megriadnunk! Kiderül, a fertőzés veszélye egyszerű módszerekkel is csökkenthető, a védekezés sem költséges. E kötet kiadási jogát eddig 46 ország vásárolta meg. Talán nem véletlenül!

Thomas Mullen - The ​Last Town on Earth
Set ​against the backdrop of one of the most virulent epidemics that America ever experienced -the 1918 flu-Thomas Mullen's powerful, sweeping first novel is a tale of morality in a time of upheaval. Deep in the mist-shrouded forests of the Pacific Northwest is a small mill town called Commonwealth, conceived as a haven for workers weary of exploitation. For Philip Worthy, the adopted son of the town's founder, it is a haven in another sense-as the first place in his life he's had a loving family to call his own. And yet, the ideals that define this outpost are being threatened from all sides. A world war is raging, and with the fear of spies rampant, the loyalty of all Americans is coming under scrutiny. Meanwhile, another shadow has fallen across the region in the form of a deadly illness striking down vast swaths of surrounding communities. When Commonwealth votes to quarantine itself against contagion, guards are posted at the single road leading in and out of town, and Philip Worthy is among them. He will be unlucky enough to be on duty when a cold, hungry, tired-and apparently ill-soldier presents himself at the town's doorstep begging for sanctuary. The encounter that ensues, and the shots that are fired, will have deafening reverberations throughout Commonwealth, escalating until every human value-love, patriotism, community, family, friendship-not to mention the town's very survival, is imperiled. Inspired by a little-known historical footnote regarding towns that quarantined themselves during the 1918 epidemic, The Last Town on Earth is a remarkably moving and accomplished debut.

Guillermo del Toro - Chuck Hogan - The ​Fall
The ​tension-filled sequel to _The Strain,_ from the world-famous director whose films include Pan's Labyrinth and Hellboy. Humans have been displaced at the top of the food chain, and now understand -- to their outright horror -- what it is to be not the consumer, but the consumed. Ephraim Goodweather, director of the New York office of the Centers for Disease control, is one of the few humans who understands what is really happening. Vampires have arrived in New York City, and their condition is contagious. If they cannot be contained, the entire world is at risk of infection. As Eph becomes consumed with the battle against the total corruption of humanity, his ex-wife, Kelly, now a vampire herself, is ever-more determined to claim their son, Zack. As the Biblical origins of the Ancient ones are gradually revealed, Eph learns that there is a greater, more terrible plan in store for the human race -- worse even than annihilation!

Láng Miklós - Egyszer ​lesz, hol nem lesz....
Szörnyű ​járvány pusztít a Földön; nyomában egész kontinensek pusztulnak ki, ezért a hibernált embereket a Holdra menekítik. Száz év elteltével azután egy így konzervált orosz lányt és egy amerikai férfit visszahoznak a Földre, ahol sikerül őket újraéleszteni. Nehéz azonban belecsöppenni egy száz év utáni - teljesen megváltozott - világba. Orvosok és más tudományok bölcsei oktatják-nevelik az "újszülötteket", hogy az emberek közé kerülve úgy tudjanak élni, mint mások. A leánynak sikerül beilleszkednie a társadalomba, a férfi azonban sok gondot okoz, mert őt visszahúzza a múltja. A Nagy Járvány sok konvenciót elvetett, és a fennmaradás érdekében sok mindenre ráébresztette az embereket. Egy elképzelt fantasztikus világot jár be az olvasó a regény szereplőivel.

José Saramago - Ensaio ​sobre a Cegueira
"A ​cegueira é a metáfora da desumanização e da indignidade do homem. Com ela, irrompem os demónios e os monstros apocalípticos: a fome, a violência, a crueldade, a bestialidade...O manicómio desactivado onde são encerrados os cegos e os contaminados é a metáfora dos campos da morte da nossa excruciante memória histórica contemporânea. A sujidade nauseabunda dos corpos, das camaratas, dos corredores e das sentinas do manicómio e o cheiro pestilencial que envolve e mortalmente abafa toda a cidade são metáforas do apodrecimento do homem. O manicómio e a cidade fantasmática, no seu horror absoluto, são a visão sublime e grotesca da aflição, do sofrimente, da indignidade e da loucura dos homens. Na igreja, as próprias imagens de Cristo e dos santos têm os olhos tapados com uma venda ou com uma grossa pincelada branca, metáforas terrificantes da ausência de Deus. No meio, porém, desta catástrofe horrenda, no meio de tanta miséria física e moral, de tanta dor e tanta aflição, a esperança do homem ainda guarda sentido, alimentada por uma tenaz consciência moral, pela capacidade espantosa de sacrifício e pela generosidade de alguns. [...] Na única mulher que não cegou, a mulher do médico, encontro eu a metáfora do espírito da esperança. Como um novo Moisés, ela soube conduzir a sua tribo à sua casa. E após a expiação, o sofrimento inumano e a morte de muitos, os cegos começaram de novo a ver..." Vítor Aguiar e Silva

Ismeretlen szerző - A ​fertőző betegségek járványtana I-III.
A ​mű megjelenését az elmúlt évtizedben a fertőző betegségek etiológiájában, patogenezisében, klinikumában, diagnosztikájában és nem utolsósorban járványtanában bekövetkezett lényeges változások tették szükségessé. A XX. század végén és a XXI. század elején számos új kórokozót és velük együtt újabb fertőző betegségeket fedeztek fel. Mások eltűntek vagy igen ritkán fordulnak elő hazánkban, ismét mások morbiditása változatlan maradt vagy emelkedett. Változott néhány betegség kórképének karaktere is, és újabb laboratóriumi vizsgáló eljárásokat vezettek be. A járványügyi intézkedéseket a szakma kiváló képviselőiből álló szerzők a kézirat leadásakor érvényben lévő rendeletek, törvények, a WHO eradikációs programjai, a hazai és nemzetközi surveillance-rendszerekben foglaltak szerint állították össze. Komoly szakmai sikerre számíthat a sok éve várt tankönyv, amiben a jelentős terjedelem (560 oldal) nemhogy hátrány, de biztosítéka annak, hogy a legnagyobb alapossággal és részletességgel kerül bemutatásra mindaz, ami a fertőző betegségek járványtanáról elmondható, beleértve a járványügyi katasztrófákat és a bioterrorizmust is.

Losonczy György - A ​klinikai epidemiológia alapjai
A ​betegellátásból eredő fertőzések tényét és kiküszöbölésük fontosságát világviszonylatban elsőként Semmelweis igazolta a XIX. század közepén, amikor az orvosok által közvetített gyermekágyi láz a kórházban szülő nők 20-30%-ának halálát okozta. Azóta az orvostudomány fejlődése sokat javított a helyzeten, de a gond ma is élő. Nálunk évente százezrekre rúg a több mint hatvanféle kórházi fertőzésforma, és ezrekre az ezeknek nyomán elhaltak száma. Hasonló a helyzet külföldön is. E könyv a kórházi eredetű fertőzésféleségek járványtanával foglalkozik. Losonczy e tárgykörben megjelent hat könyvének eme összefoglalása, az idevágó ismeretek korszerűsítése, az újabb kutatási és gyakorlati eredmények ismertetése, valamint mindezek egy új, önálló orvostudományi szakágazat keretébe foglalása jól szolgálhatja az orvosok, elsősorban a gyógyító orvostársadalom e fertőzések megelőzését célzó tevékenységét. Elősegíti továbbá e széles problémakör eddiginél világosabb áttekinthetőségét, a betegellátás korszerűsítését, a betegek szenvedésének csökkentését, valamint a betegellátó személyzet saját felelősségének felismerését és enyhítését. A monográfia összefoglaló jellege, újszerűsége, fontossága és aktualitása szükségessé teszi, hogy tartalmát minden hazai orvos minél alaposabban tanulmányozza és alkalmazza a mindennapi élet gyakorlatában. Hasznosságát garantálja a szerző és a társszerzők több évtizedes tapasztalata, széles körű tudományos munkássága és gyakorlata e téren.

José Saramago - Die ​Stadt der Blinden
In ​einer unbekannten Stadt in einem unbekannten Land wird ein Mann, der in seinem Auto sitzt und darauf wartet, daß die Ampel auf Grün schaltet, plötzlich mit Blindheit geschlagen. Aber anstatt in Dunkelheit gestürzt zu werden, sieht dieser Mann plötzlich alles weiß, als ob er "in einem Nebel gefangen oder in einen milchigen See gefallen wäre". Ein barmherziger Samariter bietet an, ihn nach Hause zu fahren (um ihm danach das Auto zu stehlen); seine Frau bringt ihn mit dem Taxi in eine nahegelegene Augenklinik, wo er an den anderen Patienten vorbei in das Behandlungszimmer gebracht wird. Innerhalb eines Tages sind die Frau des Mannes, der Taxifahrer, der Arzt und seine Patienten und der Autodieb allesamt Opfer dieser Blindheit geworden. Als die Epidemie sich ausbreitet, gerät die Regierung in Panik und beginnt, die Opfer in einer leerstehenden Nervenheilanstalt unter Quarantäne zu stellen. Dort werden sie von Soldaten bewacht, die den Befehl haben, jeden, der zu fliehen versucht, zu erschießen. So beginnt die Geschichte des portugiesischen Schriftstellers José Saramago über eine Menschheit im Belagerungszustand. Ein erheblicher Mangel an Absätzen, begrenzte Zeichensetzung und eingeschobene Dialoge ohne Anführungszeichen und Attribute erscheinen im ersten Moment als eine ziemliche Herausforderung, aber dieser Stil trägt tatsächlich zum Spannungsaufbau und zur Einbindung des Lesers bei. In dieser Gemeinschaft von blinden Menschen gibt es noch ein Paar sehender Augen: die Frau des Arztes hat ihre Blindheit nur vorgetäuscht, um ihren Mann in die Quarantäne begleiten zu können. Als die Zahl der Opfer wächst und das Asyl aus allen Nähten platzt, beginnt die Versorgung zusammenzubrechen: Toiletten laufen über, Lebensmittellieferungen kommen nur noch sporadisch, es gibt keine medizinische Versorgung für die Kranken und keine Möglichkeit, die Toten richtig zu begraben. Zwangsläufig beginnen die gesellschaftlichen Konventionen ebenfalls zu zerfallen -- eine Gruppe der blinden Insassen übernimmt die Kontrolle über die schwindende Lebensmittelversorgung und benutzt sie, um die anderen auszubeuten. Währenddessen bemüht sich die Frau des Arztes, ihre kleine Gruppe von blinden Schützlingen zu beschützen, und führt sie schließlich aus dem Asyl in die mittlerweile schrecklich veränderte Landschaft der Stadt zurück. Die Stadt der Blinden ist in vielerlei Hinsicht ein erschreckender Roman. Er liefert eine detaillierte Beschreibung des totalen Zusammenbruchs der Gesellschaft nach einer überaus unnatürlichen Katastrophe. Saramago treibt seine Figuren bis an den Rand der Menschlichkeit und stürzt sie dann in den Abgrund. Seine Charaktere lernen, in unfaßbarem Schmutz zu leben, sie begehen Akte unbeschreiblicher Gewalt und erstaunlicher Großzügigkeit, die vor dieser Tragödie für sie unvorstellbar gewesen wären. Die gesamte gesellschaftliche Struktur verändert sich, um sich den neuen Umständen anzupassen -- einer Welt, in der einst zivilisierte Stadtbewohner zu zerlumpten Nomaden werden, die sich auf der Suche nach Nahrung von Gebäude zu Gebäude tasten. Der Teufel steckt im Detail, und Saramago hat sich für uns eine Hölle ausgemalt, in der diejenigen, die auf der Straße erblindeten, niemals mehr ihr Zuhause finden werden, in der Menschen gezwungen sind, Hühner roh zu verspeisen, und Rudel von Hunden auf der Suche nach Leichen über die kotübersähten Bürgersteige streunen. Und dennoch, all diesem Horror hat Saramago Passagen von unübertroffener Schönheit entgegengesetzt. Als ihr von drei ihrer Schützlinge -- Frauen, die sie niemals sehen konnten -- gesagt wird, sie sei schön, "bricht die Frau des Arztes in Tränen aus wegen eines Personalpronomens, eines Adverbs, eines Verbs, eines Adjektivs, bloße grammatikalische Kategorien, bloße Etiketten, genau wie die zwei Frauen, die anderen, unbestimmte Pronomen, auch sie weinen, sie umarmen die Frau des ganzen Satzes, drei Grazien im Regen." Mit dieser einen Frau hat Saramago eine tapfere, vollentwickelte Figur geschaffen, die dem Leser als Augen und Ohren und als das Gewissen der Menschheit dient. Und er hat mit Die Stadt der Blinden eine gehaltvolle, letztlich transzendente Betrachtung geschrieben über das, was es bedeutet, Mensch zu sein.

Varga János - A ​zoonosisok járványtana
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Emily St. John Mandel - Station ​Eleven
DAY ​ONE The Georgia Flu explodes over the surface of the earth like a neutron bomb. News reports put the mortality rate at over 99%. WEEK TWO Civilization has crumbled. YEAR TWENTY A band of actors and musicians called the Travelling Symphony move through their territories performing concerts and Shakespeare to the settlements that have grown up there. Twenty years after the pandemic, life feels relatively safe. But now a new danger looms, and it threatens the hopeful world every survivor has tried to rebuild. Moving backwards and forwards in time, from the glittering years just before the collapse to the strange and altered world that exists twenty years after, Station Eleven charts the unexpected twists of fate that connect six people: famous actor Arthur Leander; Jeevan, a bystander warned about the flu just in time; Arthur's first wife, Miranda; Arthur's oldest friend, Clark; Kirsten, an actress with the Travelling Symphony; and the mysterious and self-proclaimed 'prophet'. Thrilling, unique and deeply moving, this is a beautiful novel that asks questions about art and fame and about the relationships that sustain us through anything - even the end of the world.

Kercsó Attila - Népszerű ​járványtan
A ​könyv közérthetően, olvasmányosan tárgyalja a járványtani fogalmak megértéséhez szükséges alapvető ismereteket, a baktériumok, vírusok, gombák, paraziták jellemzőit. Részletesen vizsgálja a fertőzések forrásait, a szervezet védekezési mechanizmusait. A könyv utolsó fejezete a megelőzések lehetőségeit is taglalja.

Norman F. Cantor - In ​the Wake of the Plague
The ​Black Death was the fourteenth century's equivalent of a nuclear war. It wiped out one-third of Europe's population, taking some 20 million lives. And yet, most of what we know about it is wrong. The details of the Plague etched in the minds of terrified schoolchildren - the hideous black welts, the high fever, and the awful end by respiratory failure - are more or less accurate. But what the Plague really was and how it made history remain shrouded in a haze of myths. Now, Norman Cantor, the premier historian of the Middle Ages, draws together the most recent scientific discoveries and groundbreaking historical research to pierce the mist and tell the story of the Black Death as a gripping, intimate narrative.

Kollekciók