Ajax-loader

'autofikció' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Marguerite Duras - A ​szerető
Néhány ​éve az egyik francia könyvkiadó azzal bízta meg a Naphosszat a fákon, az Oroszlánszáj és több más sikeres könyv íróját, hogy írjon magyarázó szöveget fiatalkori fényképeihez. Végül mégsem igazi képaláírásokból született meg a könyv: az írónő emlékezete "hívta elő" azt a sosem volt fényképet, amely albumbeli fotóknál is élesebben örökít meg egy pillanatot. Az emlékképbe az vésődött bele, hogy Marguerite Duras tizenöt és fél éves korában a saigoni kompon megismerkedett egy nála tíz évvel idősebb, dúsgazdag kínai férfival... Az első szeretővel való szeretetlen-szenvedélyes viszonyáról, a családi tűzfészekről, a 20-as, 30-as évek Indokínájáról szól a regény, amely az utóbbi évek legnagyobb könyvsikere volt Franciaországban: több mint másfél millió példányban kelt el, és 1984-ben elnyerte a legrangosabb francia irodalmi díjat, a Goncourt-t.

Bret Easton Ellis - Holdpark
Újra ​itt van Patrick Bateman, az 1991-ben megjelent, s azóta kultikus könyvvé vált Amerikai psycho sorozatgyilkosa - egy démoni figura, aki nem hagyja nyugodni Ellis regényének főhősét (a Szerzőt, akit szintén Bret Easton Ellisnek hívnak): mióta megalkotta, állandó rettegésben él, hogy valaki a valóságban utánozni fogja a regényalakot... És most itt van: először egy partin jelenik meg - majd Ellis megtudja, hogy a környéken már vagy egy éve rejtélyes bűncselekmények történnek, amelyek hátborzongató módon hasonlítanak az Amerikai psychó-ban leírt gyilkosságokra... A regénybeli írónak - aki sohasem tudta feldolgozni a hihetetlen sikert: ivott, kábítószerezett, s most romjaiból próbálja újra felépíteni az életét (és megírni végre egy új, a pornográfia határát súroló regényt) - az őrület határáig kell eljutnia, hogy végre elpusztítsa a démont, a vad és perverz történetek kiagyalóját... Mert Bateman ő maga: az egykori fiatal író, aki a családját elhagyó, gyűlölt apáról akart mintázni egy regényalakot, s ez lett belőle - egy vérszomjas szellem, amely már nemcsak őt fenyegeti, hanem a családját is.

Karl Ove Knausgård - Szerelem
Hogyan ​lehet alkotni a családi boldogság mellett, amikor a mindennapokat a babakocsizások és a szülői értekezletek tagolják? Knausgard most is a problémák mélyére néz: mit jelenthet a férfiszerep napjainkban? Mi az erő, és mi a gyengédség? Miképpen viszonyul egymáshoz a szabadság és a boldogság? A Szerelem lapjain folytatódik Karl Ove Knausgard küzdelmekkel teli életének története. Az önéletrajzi regényben az elvált író Stockholmba költözik, és kénytelen egyszerre folytatni és újrakezdeni az életét. Itt találkozik második feleségével, leendő gyermekei anyjával. A norvég író hatkötetes regényfolyamának darabjai nem egyenes folytatások, inkább folyamatos újrakezdések és bejárások. Nyitások a létezés újabb és újabb feltáruló zárványai felé. Bárhol kezdjük is olvasni, egy ponton a saját életünkre tudunk rápillantani.

Karl Ove Knausgård - Halál
A ​kortárs világirodalom egyik legizgalmasabb és legeredetibb vállalkozása a norvég író, Karl Ove Knausgård hatkötetes regényfolyama, a Harcom. Piaci siker: hazájában közel félmillió példányt adtak el belőle és világtrend: huszonkét nyelvre fordították le eddig. Megjelenése mindenhol beszédtéma és szenzáció lett. A Halál ennek a különleges önéletrajzi sorozatnak az első könyve. Knausgård negyvenévesen kezdte el lenyűgöző munkáját: megírni egy élet történetét egyszerűen és titokzatosan, belátva hogy életünk küzdelme mindig más életekhez kapcsolódik; vagy éppen az első kötet fő motívumához a halálhoz. A szerző saját gyermekkorát és apja életét írja meg annak halálán keresztül. Leszámol vele és elszámol magával, részletesen taglalva a gyarló apa és a tékozló fiú közötti konfliktusokat. A Halál önéletrajz és regény, filozófiai kísérlet és irodalmi botrány. Valaki más életéről olvasva saját létezésünk titkaira és tabuira pillantunk rá. A Harcom nem csupán feszegeti a műfaj határait, új területeket fedez fel az irodalom és az olvasók számára. A sorozat további darabjaiban a szerelem, a játék, az élet és az álom témáján keresztül olvashatjuk tovább egy ember lehetséges-lehetetlen életét, harcát.

Marguerite Duras - Az ​észak-kínai szerető
Egy ​tizenötéves kamaszlány, agyonmosott selyemruhában, rózsaszín kalapban a Mekongon átkelő kompon. Fekete luxusautójából kiszáll egy elegánsan öltzött kínai férfi. Megakad a szeme a lányon. Beszélgetnek. A férfi felajánlja, hogy hazaviszi; a lakásán kötnek ki. A gyereklány szeretője lesz a dúsgazda kínai fiatalembernek. Ez az izzó, érzéki, szép szerelem, a kéj hangja adja meg a regény alaphangját. A lány és a kínai szerelme reménytelen, a társadalmi különbségek miatt; a kínait különben is, ősi szokások szerint, fiatalon eljegyezték. A szerelem motívuma mellett egyre erősebben szólal meg a Pénz, a Szegénység, az Erőszak motívuma. s a kibontakozó dráma hátterében ott nyüzsög a régi Saigon. A regény, amelyet az elmút évek legszebb könyvénak tart a francia kritika (hosszú ideig vezette a best-seller listát), önéletrajzi ihletésű. Az írónő a francia gyarmaton, Indokínában nevelkedett.

Bret Easton Ellis - Lunar ​Park
Imagine ​becoming a bestselling novelist while still in college, and almost immediately famous and wealthy, then seeing your insufferable father reduced to a bag of ashes in a safety-deposit box, even as your celebrity drowns in a sea of vilification, booze and drugs. Imagine being given a second chance, as the Bret Easton Ellis of this remarkable novel is given. Lunar Park confounds one expectation after another, passing through comedy and mounting psychological and supernatural horror toward an astonishing resolution - about love and loss, fathers and sons - in what is surely the most original and moving novel of an extraordinary career.

Karl Ove Knausgård - Élet
A ​tizennyolc éves Karl Ove Knausgård az érettségi után egy északnorvég halászfaluban kezd önálló életet. Bár életében először tényleg távol van az apjától, a fizikai távolság sem feledteti a múltat, amely Hafjordban is kísérti. Knausgård tanítóként helyezkedik el a falu iskolájában, és saját lakásba költözik, ahol végre van tere és ideje írni, ám két dolog állandóan eltereli a figyelmét a munkáról: az alkohol és a nők. A Harcom sorozat negyedik része közelkép a kamaszkor vágyairól és szenvedéseiről, szégyenről, megaláztatásról és kontrollálhatatlan érzelmekről. Karl Ove Knausgård 1968-ban született Oslóban. Első regénye, amely harmincéves korában jelent meg, elnyerte a norvég kritikusok díját. Hatkötetes önéletrajzi regényfolyama - eredeti címe: Min Kamp (Harcom) - 2009-2011 között jelent meg. Patat Bence 2000-ben végzett az ELTE skandinavisztika-finn szakpárján. A skandináv nyelvek mellett finnül, észtül, angolul, németül, franciául és olaszul beszél. Többek között Lars Saabye Christensen, Jón Kalman Stefánsson, Maja Lunde és Jussi Valtonen fordítója.

Karl Ove Knausgaard - Boyhood ​Island
"Rare ​and Ruthless...Perhaps the most significant literary enterprise of our times". (Guardian). Childhood is exhilarating and terrifying. For the young Karl Ove, new houses, classes and friends are met with manic excitement and creeping dread. Adults occupy godlike positions of power, benevolent in the case of his doting mother, tyrannical in the case of his cruel father. In the now infamously direct style of the My Struggle cycle, Knausgaard describes a time in which victories and defeats are felt keenly and every attempt at self-definition is frustrated. This is a book about family, memory and how we never become quite what we set out to be.

Marguerite Duras - L'Amant ​de la Chine du Nord
J'ai ​appris qu'il était mort depuis des années. C'était en mai 90 (...). Je n'avais jamais pensé à sa mort. On m'a dit aussi qu'il était enterré à Sadec, que la maison bleue était toujours là, habitée par sa famille et des enfants. Qu'il avait été aimé à Sadec pour sa bonté, sa simplicité et qu'aussi il était devenu très religieux à la fin de sa vie. J'ai abandonné le travail que j'étais en train de faire. J'ai écrit l'histoire de l'amant de la Chine du Nord et de l'enfant : elle n'était pas encore là dans L'Amant, le temps manquait autour d'eux. J'ai écrit ce livre dans le bonheur fou de l'écrire. Je suis restée un an dans ce roman, enfermée dans cette année-là de l'amour entre le Chinois et l'enfant. Je ne suis pas allée au-delà du départ du paquebot de ligne, c'est-à-dire le départ de l'enfant. » Marguerite Duras.

Rachel Cusk - The ​Last Supper
When ​prize-winning author Rachel Cusk decides to travel to Italy for a summer with her husband and two young children she has no idea of the trials and wonders that lie in store. Their journey leads them to both the expected - the Piero della Francesca trail and queues at the Vatican - and the surprising - an amorous Scottish ex-pat and a longing for home - all seen through Cusk's sharp and humane perspective. Exploring the desire to travel and to escape, art and its inspirations, beauty and ugliness, and the challenge of balancing domestic life with creativity, _The Last Supper_ is a wonderful travel book about life on the most famous art trail in the world, from one of Britain's most pre-eminent writers.

Karl Ove Knausgaard - My ​Struggle 1.
Almost ​ten years have passed since Karl Ove Knausgaard's father drank himself to death. Vulnerable and assailed by doubts, he is now embarking on a new novel. With an uncanny eye for detail, Knausgaard breaks down his own life story to its elementary particles, reliving memories, reopening wounds, and examining with candor the turbulence and the epiphanies that emerge from his own experience of fatherhood, the fallout in the wake of his father's death, and his visceral connection to music, art, and literature. Karl Ove's dilemmas strike nerves that give us raw glimpses of our particular moment in history as we witness what happens to the sensitive and churning mind of a young man trying- as if his very life depended on it- to find his place in the disjointed world around him. This Proustian masterpiece opens a window into one of the most original minds writing today. Intense and vital... The need for totality . . . brings superb, lingering, celestial passages . . . The concluding sentences of the book [are] placid, plain, achieved. They have what Walter Benjamin called 'the epic side of truth, wisdom.' --James Wood, "The New Yorker" "While not unconcerned with finding objective truth in the moments he recounts, Mr. Knausgaard aims first to simply record them, to try to shape the banal into something worth remembering. Beautifully rendered and, at times, painfully observant, his book does a superlative job of finding that "inner core of human existence." --"The Wall Street Journal" Steadily absorbing, lit up by pages of startling insight and harrowing honesty, My Struggle introduces into world literature a singular character and immerses us in his fascinating Underground Man consciousness. -- Philip Lopate Karl Ove--with his shyness, his passion, his honesty--can take on any subject and make it his own. -- Edmund White I read both books [One and Two] hungrily and find myself already missing Knausgaard just a few days after turning A Man in Love's last page, searching the Web for inexpensive crash courses in Norwegian, mostly just wishing Volume Three were available in English now. --Jonathan Callahan, "The Millions" Knausgaard's preternatural facility for description, the dreamy thickness of his prose, speaks not only to the sheer pleasure his fiction affords, but to the philosophical stakes of that pleasure. -- Mark Sussman, "Los Angeles Review of Books"

Karl Ove Knausgård - Harcok
A ​Harcok című hatodik kötettel zárul Karl Ove Knausgard önéletrajzi regényfolyama. A szerző Malmőben él második feleségével, Lindával és három gyerekükkel. Az első Harcom-regény, a Halál megjelenése előtt elküldi a kéziratot a könyvben szereplő néhány ismerősének, és kirobban a családi botrány. Nagybátyja perrel és a kötet publikálásának megakadályozásával fenyegeti, és eléri, hogy Knausgard kételkedni kezdjen, hitelesen ábrázolta-e gyerekkorát és apja halálának körülményeit. Miközben teljesen elhatalmasodik rajta a bűntudat és a kétségbeesés, nem hanyagolhatja el apai teendőit: néhány napra egyedül marad a gyerekekkel, de szorongását az sem oldja, hogy megérkezik egyetlen igazi barátja, Geir Angell. A saját és családja életéről szóló szakaszok közé Knausgard hosszú filozófiai értekezést ékel az antiszemitizmus természetéről, Paul Celan Szűkmenet című verséről, Káin és Ábel történetéről, Turnerről, Leonardo da Vinciről, a Harmadik Birodalom nyelvéről, a Mein Kampfról, és arról, hogyan jutott el Adolf Hitler egy vasmarkú apa mellől Németország élére. A név és a szám című esszében bemutatja Hitler korai éveit, sikertelen művészi törekvéseit, bécsi hajléktalanéveit, és azt is, hogyan találta meg saját hangját a pártban. A Harcok egy alkotói és lelkiismereti válságba keveredett férfi vallomása, méltó lezárása a 21. századi világirodalom egyik legizgalmasabb írói kísérletének.

Karl Ove Knausgård - Min ​kamp 1.
Seksbindsverket ​Min kamp har blitt en internasjonal litterær sensasjon og regnes allerede som et vesentlig verk i nyere litteratur. Min kamp. Første bok åpner med en svimlende beskrivelse av døden. Derfra fortelles det om forfatteren Karl Ove Knausgårds kamp for å mestre livet, seg selv og sine egne ambisjoner på skrivingens vegne, i en borende prosa som oppsøker det sårbare, det pinlige og det eksistensielt betydningsbærende.

Karl Ove Knausgaard - A ​Man in Love
A ​book about earth-shattering experience of becoming a father, the mundane struggles of family life, ridiculously unsuccessful holidays, humiliating antenatal music classes, fights with quarrelsome neighbours, the emotional strains of childrens' birthday parties and pushing a pram around Stockholm when all you really want to do is write.

Karl Ove Knausgaard - Some ​Rain Must Fall
At ​twenty, Karl Ove moves to Bergen. As the youngest student to be admitted to Bergen's prestigious Writing Academy, Karl Ove arrives full of excitement and writerly aspirations. Soon though, he is stripped of his youthful illusions. His writing is revealed to be puerile and cliched, and his social efforts are a dismal failure. He drowns his shame in drink and rock music. Then, little by little, things begin to change. He falls in love, gives up writing and the beginnings of an adult life take shape. That is, until his self-destructive binges and the irresistible lure of the writer's struggle pull him back. In this latest instalment of the My Struggle cycle, Knausgaard writes with unflinching honesty to deliver the full drama of everyday life.

Marguerite Duras - L'Amant
'L' ​Amant' est le roman autobiographique par excellence : mélange de fantasmes et de récit d'enfance, c'est aussi une synthèse des différents amours topiques. Une jeune femme, qui prend la bac pour aller au lycée tous les matins, rencontre un Indochinois promis à un brillant avenir. Mais elle fait partie des colons, lui des colonisés. Mais elle est jeune, lui aussi mais un peu moins.

Karl Ove Knausgård - Játék
Monumentális ​életrajzi sorozatának harmadik részében a gyerekkorába kalauzol Karl Ove Knausgard. Ezúttal nem a felnőtt szerző tekint vissza fiatalabb énjére, hanem a kisgyerek meséli el, hogyan bukdácsolta végig a gyerek- és kamaszlét fájdalmas, felejthetetlen és kikerülhetetlen állomásait, testieket és lelkieket egyaránt. Családja a hatvanas évek legvégén költözött Oslóból Tromoyára, a könnyek, a szerelmek és az első traumák szigetére. A Játék megrázó krónikája annak, hogy milyen, ha egy családot nem a szeretet, hanem a félelem irányít. Központi figurája a Halálban megismert zsarnoki apa, akivel Knausgard végigbújócskázza az egész gyerekkorát, ám bárhová is rejtőzzön előle a házban vagy a szigeten, a férfi haragja mindenhol megtalálja.

Karl Ove Knausgård - Álmok
Utolsó ​előtti kötetéhez érkezett Knausgard nagyszabású regényfolyama, a Harcom. Az Álmokban a fiatal felnőtt Karl Ove Bergenbe költözik, hogy a helyi íróakadémiára járjon, és teljesen az írásra koncentrálhasson. Az akadémián, ahol mások mellett Jon Fossétől próbálja elsajátítani a prózaírás íratlan szabályait, egymás után érik a kudarcok. Hamarosan alkotói válságba kerül, miközben körülötte sorra publikálják könyveiket az ismerősei. A regényben tizenkilenc éves korától a harmincas évei elejéig követhetjük Knausgard szerelmeit, szorongásait, összetört és megvalósult álmait. Időközben megismerkedik első feleségével, Tonjéval, elveszíti a nagyszüleit és rettegett apját, és első könyve, A világon kívül megjelenése után egész Norvégia megismeri a nevét. Az Álmok az íróvá és férfivá válás kegyetlenül őszinte története, s emellett a kortárs norvég irodalmi élet szórakoztató krónikája.

Karl Ove Knausgaard - Dancing ​in the Dark
The ​fourth part of the sensational My Struggle series that has been hailed as "perhaps the most significant literary enterprise of our times." (Guardian). Fresh out of high school, Karl Ove moves to a remote fishing village to work as a teacher. He has no interest in the job itself - or in any other job for that matter, his sole aim is to save money and start writing. All goes well to begin with but as the nights grow longer, his life takes a darker turn. Drinking causes him blackouts, his repeated attempts at losing his virginity end in humiliation, and to his own great distress he develops romantic feelings towards one of his 13-year-old students. And all the while the shadow of his father looms large...

Karl Ove Knausgård - Ensimmäinen ​kirja
Norjan ​nykykirjallisuuden vedenjakaja Taisteluni-sarjan Ensimmäinen kirja on syvästi henkilökohtainen, lumoava tilinteko vaikeasta isäsuhteesta, perheen hajoamisesta ja alkoholismista. Se on myös mustan huumorin sävyttämä, ristiriitojen läpäisemä tunnustusromaani teinipojan rakkaudenkaipuusta, seksuaalisuuden heräämisestä, populaarimusiikista ja sen kannattelemista kuumeisista unelmista. Kuusiosainen Taisteluni-kirjasarja on herättänyt Norjassa suurkohun. Karl Ove Knausgård (s. 1968 Norjassa) asuu nykyisin Ruotsissa vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa. Norjassa moneen kertaan palkittu Knausgård on ollut kaksi kertaa ehdolla Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon saajaksi – vuonna 2010 Ensimmäisellä kirjalla. Taisteluni I voitti vuoden 2009 Brage-palkinnon. Taisteluni-sarja on ollut Norjassa huikea myyntimenestys. Ensimmäisen kirjan käännösoikeudet on toistaiseksi myyty 14 maahan. Knausgard vierailee syys-lokakuun vaihteessa Helsingissä ja Turun kirjamessuilla. ”Pohjolan suurin kirjallisuustapaus.” – Helsingin Sanomat ”Taisteluni I on norjalaisen kirjallisuuden välitön klassikko.” – Dagbladet

Karl Ove Knausgård - Min ​kamp 2.
Karl ​Ove Knausgårds andre roman innebærer en enorm litterær satsning, og er en stor bok i mer enn én forstand: Min kamp blir utgitt som seks romaner. Første, andre og tredje bok utkom høsten 2009, fjerde og femte bok kom våren 2010, og sjette bok utkommer våren 2011. Min kamp. Andre bok er en studie i ekstremrealisme, en rasende nedsenkning i det daglige, i det hverdagslige, i ydmykhet og selvydmykelser og sterke fascinasjoner. Min kamp. Andre bok er en roman om kjærlighet og vennskap, foreldre og svigerforeldre, om livet med små barn i en svensk by, om skrivingen som et forsøk på forløsning, en overskridelse av egne begrensninger.

Karl Ove Knausgård - Min ​kamp 3.
Karl ​Ove Knausgårds tredje roman innebærer en enorm litterær satsning, og er en stor bok i mer enn én forstand: Min kamp blir utgitt som seks romaner. Første, andre og tredje bok utkom høsten 2009, fjerde og femte bok kom våren 2010, og sjette bok utkommer våren 2011. Min kamp. Tredje bok er en roman om barndom. En familie på fire, mor, far og to gutter, flytter til Sørlandet, til et nytt hus i et nytt byggefelt. Det er tidlig på 1970-tallet, barna er små, foreldrene unge, framtiden er åpen. Men på et eller annet tidspunkt lukkes den, på et eller annet tidspunkt blir det som hender dem, gitt. Hvem eller hva er det som gir? Min kamp. Tredje bok beskriver en verden hvor barn og voksne lever parallelle liv, som aldri møtes. Romanen handler om et barns gryende selvforståelse, om hvordan det som har hendt griper inn i det som hender, om å være gjennomtrengt av en lengsel etter andre eksistensmuligheter og andre verdener inne i det kjente.

Karl Ove Knausgård - Min ​kamp 4.
Min ​kamp. Fjerde bok reiser nye spørsmål om litteratur, virkelighet og hvordan romaner blir til. Med den utilslørte beskrivelsen av en ung manns seksualitet, utforsker romanen det som ofte forbigås i stillhet. Det kompromissløse og risikable forsøket på å trenge til bunns i et menneskeliv fra ulike ståsteder, åpner for at også leseren av Min kamp må ta en konfrontasjon med egne forestillinger, eget liv og sitt eget blikk.

Karl Ove Knausgård - Min ​kamp 5.
Femte ​bind av den selvbiografiske romanen Min kamp er skrevet med voldsom kraft og oppriktighet. Karl Ove flytter til Bergen for å gå på Skrivekunstakademiet. Det blir en gedigen skuffelse; han vil så mye, skjønner så lite, og får ingenting til. Med et tilsynelatende grunnløst pågangsmot fortsetter han likevel å skrive og lese. Flere av de han kjenner, blir antatt og debuterer som forfattere, og han begynner å tenke at han selv i beste fall kan bli en habil litteraturskribent, men ikke kunstner. Gradvis endrer skrivingen seg. Forholdet til verden rundt ham endrer seg også. Slik blir dette en roman om nye, sterke vennskap, og et alvorlig, omskakende kjærlighetsforhold, inntil romanen igjen når frem til det eksistensielle omdreiningspunktet som kanskje er den avgjørende impulsen for romanserien: faren dør, Karl Ove debuterer som forfatter og alt bryter sammen. Karl Ove Knausgårds tredje roman innebærer en enorm litterær satsning, og er en stor bok i mer enn én forstand: Min kamp blir utgitt som seks romaner. Første, andre og tredje bok utkom høsten 2009, fjerde og femte bok kom våren 2010, og sjette bok utkommer våren 2011.

Karl Ove Knausgård - Min ​kamp 6.
Dette ​er sjette og siste bok om forfatterens liv. Den handler om realiseringen av verket, om utgivelsen av de tidligere bindene, om omstendighetene rundt, om litteraturen selv og dens forhold til virkeligheten.

Karl Ove Knausgaard - A ​Death in the Family
First ​of the six books in the My Struggle cycle, this title is about the author's childhood and teenage years, his infatuation with rock music, his relationship with his loving yet almost invisible mother and his distant and unpredictable father, and his bewilderment and grief on his father's death.

Rachel Cusk - A ​Life's Work
A ​Life's Work is Rachel Cusk's funny, moving, brutally honest account of her early experiences of motherhood. An education in babies, books, breast-feeding, toddler groups, broken nights, bad advice and never being alone, it is a landmark work, which has provoked acclaim and outrage in equal measure.

Annie Ernaux - Lánytörténet
1958, ​Franciaország. A vidéki kispolgári családból frissen szabadult tizenhét éves Annie először tölt el egy éjszakát egy fiúval. A fiú számára teljesen jelentéktelen esemény felforgatja a lány életét. Annie Ernaux önéletrajzi ihletésű regénye egy nyomozás története, amelynek során a szerző kíméletlen őszinteséggel igyekszik tetten érni jelenlegi énje születését, miközben az írás folyamatát és nehézségeit is pontosan dokumentálja. Emlékekből, korabeli fotókból, levelekből és dalszövegekből egy letűnt világ kel életre: Franciaország történetének az az időszaka, amikor a híreket az algériai függetlenségi háború uralta, és amikor a szüzesség elvesztése, a kamaszkor érzelmi viharai és az étkezési zavarok még egészen más megítélés alá estek, mint ma - ám e sok szempontból távoli világ felidézése saját világunk megértéséhez is hozzásegít.

Kollekciók