Ajax-loader

'Anisfield-Wolf Book Award' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Marlon James - A ​Brief History of Seven Killings
On ​3 December 1976, just weeks before the general election and two days before Bob Marley was to play the Smile Jamaica Concert to ease political tensions, seven gunmen from West Kingston stormed his house with machine guns blazing. Marley survived and went on to perform at the free concert, but the next day he left the country, and didn’t return for two years. Not a lot was recorded about the fate of the seven gunmen, but much has been said, whispered and sung about in the streets of West Kingston, with information surfacing at odd times, only to sink into rumour and misinformation. Inspired by this near-mythic event, A Brief History of Seven Killings takes the form of an imagined oral biography, told by ghosts, witnesses, killers, members of parliament, drug dealers, conmen, beauty queens, FBI and CIA agents, reporters, journalists, and even Keith Richards' drug dealer. Marlon James’s bold undertaking traverses strange landscapes and shady characters, as motivations are examined – and questions asked – in this compelling novel of monumental scope and ambition.

Tommy Orange - Sehonnai
Bámulatos ​és megrázó portré egy olyan Amerikáról, amelyet eddig csak kevesen láttunk. Tommy Orange regénye nem véletlenül töltött megjelenése óta tizenhat hetet a New York Times bestsellerlistájának élén. Egy olyan hang szólal meg benne, amelyet még sosem hallottunk: fehéren izzó és elsöprő erejű. Egyszerre szilaj, mókás, izgalmas és mélyen modern. Tizenkét feledhetetlen figura igyekszik az oaklandi pow-wow-ra, az észak-amerikai indiánok nagy összejövetelére, hogy aztán azon a sorsszerű napon mindannyiuk élete összekapcsolódjon. Költői és ádáz könyv, tele elektromos feszültséggel. Minden egyes lapja egy robbanás erejével ér fel. Sodró lendületű többgenerációs történet, az erőszak és a gyógyulás, az emlékezés és az önazonosság regénye. Egyszerűen az a végzete, hogy klasszikussá váljon. NEW YORK TIMES BESTSELLER "Az év legütősebb, legfelkavaróbb első regénye." - Entertainment Weekly "Rendkívüli, úttörő alkotás." - The New York Times "Briliáns szöveg, tettekre serkentő művészi erő árad belőle." - People Magazine

Jesmyn Ward - Hallgasd ​a holtak énekét!
Jesmyn ​Ward az első női szerző, aki kétszer is elnyerte az Amerikai Nemzeti Könyvdíjat (National Book Award); ezért a regényéért kapta meg másodszor. A könyvet ugyanakkor 2017 legjobbjának nevezte a Time, és hónapokig szerepelt a The New York Times sikerlistáján is - számtalan egyéb díj és elismerés mellett. A Hallgasd a holtak énekét! nagyszabású családtörténet, az amerikai útiregény archetipikus hagyományainak, a kísértethistóriáknak és a katasztrófaregényeknek lenyűgöző, zavarbaejtő és sehová sem besorolható elegye, egy modern remekmű. A tizenhárom éves Jojo igyekszik megérteni, mit jelent férfivá válni. A családjában van kitől és van miből tanulnia: ott van feketebőrű nagyapja, Pop, vagy fehérbőrű nagyapja, aki viszont egyáltalán nem fogadja el a fiút. És az apja, aki mostanában szabadul a börtönből... Amikor kiengedik, Jojo kábítószerfüggő anyjával odautazik. Találkozik egy másik tizenhárom éves kissráccal, egy halott fegyenc szellemével, aki magában hordozza az amerikai dél történelmének örökségét. Fontos dolgokat tanít meg Jojónak apákról és fiaikról, az erőszakról és a szeretetről.

Junot Diaz - Oscar ​Wao rövid, de csodálatos élete
Oscar ​aranyos, de súlyos személyiség: egy elhízott, sci-fi imádó, könyvmoly fiú. Ráadásul New Jersey-i gettóba szakadt dominikai család sarja, ami hátrányos helyzet a köbön. Az álma, hogy a dominikai Tolkien legyen, és persze, hogy megtalálja az igaz szerelmet. Sajnos Oscarnak a saját egyéniségén kívül egy komoly akadály állja útját: a fukú, vagyis az átok, amely nemzedékek óta sújtja családját, azóta, hogy nagyapja nemet mondott Trujillónak, a véreskezű és véresszájú diktátronak, amiért súlyos árat fizetett. A regény több idősíkon és több mesélőn keresztül követi nemcsak egy család történetét, de Dominika modern történelmét is, érdekes és megkapó szereplőkön keresztül ábrázolja az életet egy olyan véres diktatúrában, amely embertelen és emberellenes volt. Junot Díaz regénye egyedi hangjával, az irodalmi stílusok ötvözésével derűsen előadott, de szívszorító történetével rengeteg díjat és elismerést begyűjtött, többek között a Pulitzer-díjat is.

Andrew Solomon - Alma ​a fájától
Az ​alma nem esik messze a fájától – tartja a mondás –, de mi van akkor, ha ez mégsem igaz? Andrew Solomon egy évtizeden keresztül írta korszakalkotó művét, amely olyan szülőkről és gyermekeikről szól, akik különböznek az átlagtól. A több mint háromszáz meginterjúvolt család között akad, amelyik a siketséggel, más a Down-szindróma vagy az autizmus kihívásaival szembesül; de csodagyerek is felbukkan a könyv szereplői között, ahogyan olyan is, aki erőszakban fogant, vagy idővel ráébredt, hogy nem a biológiai neméhez tartozik. Ezek a tulajdonságok és körülmények látszólag elválasztják egymástól az alanyokat, a családok azonban számos közös tapasztalaton osztoznak – ugyanabban az örömben és bánatban, a kirekesztettség érzésében. A szülők számára minden esetben megválaszolandó kérdés, hogy képesek-e elfogadni a gyermeküket, és ha ez megtörtént, hogyan segíthetik őt a fejlődésben, a kiteljesedésben, abban, hogy boldog felnőtt váljon belőlük. Ám ennek ellenkezőjére is akad példa: olyan szülő-gyermek kapcsolatra, amelyben válaszként végül az elutasítás születik meg. Az Alma a fájától őszinte, felkavaró könyv, amely a tradicionális értelemben vett család fogalmát gondolja újra, miközben nem hallgatja el a különbözőség árnyoldalait sem. Az utóbbiak ellenére mégis minden egyes sorából sugárzik az elköteleződés, a tolerancia, az elfogadás és a szeretet.

Zadie Smith - A ​szépségről
Howard ​Belsey, a liberális beállítottságú angol művészettörténész Wellingtonban, egy Boston környéki kis amerikai egyetemen morzsolgatja végnapjait. Afro-amerikai felesége, Kiki fúj rá, mióta tudja, hogy Howard csalja őt. Nagyfiuk, Jerome apja esküdt ellenségének, a Howardhoz hasonlóan Rembrandt-szakértő, ám ultrakonzervatív trinidadi-angol Monty Kippsnek a védőszárnyai alá húzódik, és beleszeret Monty gyönyörű lányába, Victoriába. Az igazi bonyodalmak és a nagy érzelmi sakkjátszmák akkor kezdődnek, amikor Monty egyszer csak felbukkan Wellingtonban, mint vendégprofesszor. Miközben Belsey és Kipps között dúl a bősz vita a pozitív diszkriminációról, a két feleség összebarátkozik, Zora Belsey egy fiatal gettórapper karjaiba omlik, a legfiatalabb Belsey gyerek, Levi pedig egy csoport haiti menekült között véli megtalálni identitását.

Ayaan Hirsi Ali - A ​hitetlen
A ​hitetlen egy politikai szupersztár története, egyben egy nagyon is tipikus modern kori női sors. Hirsi Ali kislány korát szigorú muzulmán családban, zsarnokok uralta országokban töltötte. Húszas évei elején megszökött az erőszakkal rákényszerített házasság elől, és politikai menedékjogot kért Hollandiában, ahol parlamenti képviselő lett, és harcolt a muzulmán asszonyok jogaiért, ami miatt apja megtagadta, mi több, merényletek célpontja lett...

Mohsin Hamid - Kétkedő ​fundamentalista
Egy ​lahori kávézóban egy pakisztáni férfi leül az egyik asztalnál feszengő amerikaihoz. Végzetes találkozás az övék: Changez az emigránsok álmát éli Amerikában. Mint princetoni évfolyamelsőre, lecsap rá egy elit cég. Lubickol a mozgalmas New York-i életben, míg a szépséges Erica iránti szerelme belépést ígér Manhattan jobb társasági köreibe. Álmait azonban maguk alá temetik a Világkereskedelmi Központ romjai. A New York elleni terrortámadás után megbélyegzetté válik abban az országban, amely addig a tenyerén hordozta. Ericával folytatott kapcsolatát pedig beárnyékolják a lány múltjának újra feltámadó kísértetei. Changez ekkor újra tükörbe néz, és egy másik ember néz vissza rá. Egy olyan pakisztáni fundamentalista, aki nevetve nézi végig a tornyok összeomlását, aki nem tud, de nem is akar az Egyesült Államok polgára lenni, aki otthontalanul bolyong, és fennhangon kiáltja a világba fájdalmát, és akit titkos hatalmak el akarnak hallgattatni...

James McBride - A ​víz színe
McBride ​- író, jazz-zenész és sikeres musical komponista - saját történetét írja meg, egészen pontosan a "Mami történetét", amelyet nyolc év kemény munkájával szavanként szedett ki a rendkívüli asszonyból.

Nicole Krauss - Nagy ​Palota
Hiába ​a 18 nyitott fiók az íróasztalon, hogyha egyetlenegy zárva. Legelőször mindig azt akarjuk kinyitni, legvégül azzal szembesülünk, hogy nincs hozzá kulcsunk. A méltán népszerű amerikai írónő Nicole Krauss harmadik magyarul megjelent regényének író hősnője több mint 25 éven át dolgozik ennél az eredetileg csak kölcsön kapott íróasztalnál. Miközben írja a sikeres regényeket, talán csak sejti, hogy a fiók mélyén titkos szöveg lapul. A Nagy Palota szövevényes, évtizedeket és kontinenseket átszelő története, katartikus sorsmozaikja ettől az asztaltól indul el. Így jutunk el a hetvenes évek alternatív New York-i értelmiségi miliőjétől az 1944-es Budapestig, a közelmúlt multikulturális Londonjától Pinochet Chiléjén át a sejtelmes Izraelig. A tárgyak története mindig emberek története is. A tárgyak gyakran élik túl az embereket. Az embernek pedig a múlt század embertelen rendszereiben időről-időre újjá kell születnie. Emlékekből kell teremtenie, tárgyakba kell kapaszkodnia. Erre az emlékmunkára utal a regény bibliai címe is. Olyan tökéletes lesz a Palota emléke, hogy lényegében maga válik eredetivé. Vajon a sors, a végzet, a véletlen vagy a történelem iránt roppant fogékony és a históriát érzékenyen regényesítő írónő fantáziája alakítja-e a cselekményt, akadályozza meg és teszi lehetővé a találkozásokat és az árulásokat? Ami bizonyos: a kulcs az olvasó kezében van.

Zadie Smith - On ​Beauty
Howard ​Belsey, a Rembrandt scholar who doesn't like Rembrandt, is an Englishman abroad and a long-suffering professor at Wellington, a liberal New England arts college. He has been married for thirty years to Kiki, an American woman who no longer resembles the sexy activist she once was. Their three children passionately pursue their own paths: Levi quests after authentic blackness, Zora believes that intellectuals can redeem everybody, and Jerome struggles to be a believer in a family of strict atheists. Faced with the oppressive enthusiasms of his children, Howard feels that the first two acts of his life are over and he has no clear plans for the finale. Or the encore. Then Jerome, Howard's older son, falls for Victoria, the stunning daughter of the right-wing icon Monty Kipps, and the two families find themselves thrown together in a beautiful corner of America, enacting a cultural and personal war against the background of real wars that they barely register. An infidelity, a death, and a legacy set in motion a chain of events that sees all parties forced to examine the unarticulated assumptions which underpin their lives. How do you choose the work on which to spend your life? Why do you love the people you love? Do you really believe what you claim to? And what is the beautiful thing, and how far will you go to get it? Set on both sides of the Atlantic, Zadie Smith's third novel is a brilliant analysis of family life, the institution of marriage, intersections of the personal and political, and an honest look at people's deceptions. It is also, as you might expect, very funny indeed.

Esi Edugyan - Half-Blood ​Blues
Berlin, ​1939. The Hot Time Swingers, a popular jazz band, has been forbidden to play by the Nazis. Their young trumpet-player Hieronymus Falk, declared a musical genius by none other than Louis Armstrong, is arrested in a Paris cafe. He is never heard from again. He was twenty years old, a German citizen. And he was black. Berlin, 1952. Falk is a jazz legend. Hot Time Swingers band members Sid Griffiths and Chip Jones, both African Americans from Baltimore, have appeared in a documentary about Falk. When they are invited to attend the film's premier, Sid's role in Falk's fate will be questioned and the two old musicians set off on a surprising and strange journey. From the smoky bars of pre-war Berlin to the salons of Paris, Sid leads the reader through a fascinating, little-known world as he describes the friendships, love affairs and treacheries that led to Falk's incarceration in Sachsenhausen. _Half-Blood Blues_ is a story about music and race, love and loyalty, and the sacrifices we ask of ourselves, and demand of others, in the name of art.

Junot Diaz - The ​Brief Wondrous Life of Oscar Wao
Areader ​might at first be surprised by how many chapters of a book entitled The Brief and Wondrous Life of Oscar Wao are devoted not to its sci fi–and–fantasy-gobbling nerd-hero but to his sister, his mother and his grandfather. However, Junot Diaz's dark and exuberant first novel makes a compelling case for the multiperspectival view of a life, wherein an individual cannot be known or understood in isolation from the history of his family and his nation.Oscar being a first-generation Dominican-American, the nation in question is really two nations. And Dominicans in this novel being explicitly of mixed Taíno, African and Spanish descent, the very ideas of nationhood and nationality are thoughtfully, subtly complicated. The various nationalities and generations are subtended by the recurring motif of fukú, the Curse and Doom of the New World, whose midwife and... victim was a historical personage Diaz will only call the Admiral, in deference to the belief that uttering his name brings bad luck (hint: he arrived in the New World in 1492 and his initials are CC). By the prologue's end, it's clear that this story of one poor guy's cursed life will also be the story of how 500 years of historical and familial bad luck shape the destiny of its fat, sad, smart, lovable and short-lived protagonist. The book's pervasive sense of doom is offset by a rich and playful prose that embodies its theme of multiple nations, cultures and languages, often shifting in a single sentence from English to Spanish, from Victorian formality to Negropolitan vernacular, from Homeric epithet to dirty bilingual insult. Even the presumed reader shape-shifts in the estimation of its in-your-face narrator, who addresses us variously as folks, you folks, conspiracy-minded-fools, Negro, Nigger and plataneros. So while Diaz assumes in his reader the same considerable degree of multicultural erudition he himself possesses—offering no gloss on his many un-italicized Spanish words and expressions (thus beautifully dramatizing how linguistic borders, like national ones, are porous), or on his plethora of genre and canonical literary allusions—he does helpfully footnote aspects of Dominican history, especially those concerning the bloody 30-year reign of President Rafael Leónidas Trujillo. The later Oscar chapters lack the linguistic brio of the others, and there are exposition-clogged passages that read like summaries of a longer narrative, but mostly this fierce, funny, tragic book is just what a reader would have hoped for in a novel by Junot Diaz.

Edward P. Jones - Az ​ismeretlen világ
Edward ​P. Jones nagyszabású, Pulitzer-díjas regénye megjelenésekor a legnagyobb szenzációt az keltette, hogy sokan – feketék is – ebből tudták meg: nemcsak fehér emberek lehettek és voltak egykor rabszolgatartók, hanem fekete bőrűek is. A regény egyik főszereplőjének, a később rabszolga munkafelügyelővé avanzsált Mózesnek is kellett hozzá két hét, hogy megeméssze: senki nem járatja vele a bolondját, annyi fehér gazda után ezúttal tényleg egy nálánál két árnyalattal sötétebb fekete ember tulajdona lett, ő is, de még az árnyéka is. Az adásvétel utáni első hetekben egyre az járt Mózes fejében, hogy eleve fura világ az, ami őt a fehér ember rabszolgájává tette, de az Úr aztán tényleg a feje tetejére állította ezt a világot azzal, hogy egy fekete birtokolja a saját fajtáját. Egyáltalán, törődik még ilyesmivel odafenn az Úr? Ez a tény persze aligha adhat felmentést a fehérek olykor emberhez méltatlan viselkedésére, a „niggerekkel” szembeni kegyetlen bánásmódra. Már csak azért sem, mert a fekete rabszolgatartók száma eleve elenyésző volt a fehérekéhez képest, ráadásul a szabaddá lett feketék sokszor csupán saját feleségüket, testvérüket, gyerekeiket vették meg rabszolgaként, hogy ne lehessen mások tulajdonába adni őket, s velük természetesen családtagként is bántak. Noha Mózes nem volt a rokona, új, fekete gazdájának, Henry Townsend ültetvényesnek fehér pártfogója kezdő lökése kellett ahhoz, hogy a mindaddig szinte barátként kezelt Mózesnek lekeverje az első pofont. Az sem véletlen, hogy amennyire az emberek emlékeztek, Manchester megye börtönében nem fordult elő színes ember. A rabszolga által elkövetett bűntettek és kihágások zömét ugyanis maga a gazda torolta meg, a szabadok meg igyekeztek nem csinálni semmi olyasmit, ami miatt törvényesen rács mögé kerülhettek volna. Tudták, milyen bizonytalan az életük; tudták, hogy rabszolgák ők most is, csak más néven. Minden tapasztalatuk arról szólt, hogy bőrük színe meghatározza a sorsukat, még ha időközben szabadokká váltak is. Mózes a jelképe annak, hogy mit művelt emberi lényekkel a rabszolgaság. Mert valamit mindenkivel tett. Az egyik a Bibliához menekült, a másik megtagadta Istent. Volt, aki felülemelkedett egyéni szerencsétlen sorsán, és magához ölelte az emberiséget, és volt, aki behódolt a fehéreknek, és örökre magányos maradt. Még olyan is akadt, aki fehér bőre ellenére egész életében színesnek vallotta magát. Róluk szól ez a szokatlanul szép könyv.

Toni Morrison - A ​kedves
Büszke ​és önálló gondolkodású asszony Sethe, a szökött rabszolga, az anyaság megtestesítője - neve a bibliai ősatyára, Sétre utal -, akinek csak negyedik gyermeke születése után jut osztályrészül egy csöppnyi boldogság, összesen huszonnyolc nap. Számára a jövő értelme abban áll, hogy féken tartsa a múltat, miközben iszonyatos erőfeszítéssel igyekszik megmenteni gyermekeit a fizikai és érzelmi megpróbáltatásoktól... Megtörtént esemény, egy hatalmas vihart kavaró gyilkosság lobbantotta lángra a Nobel-díjas amerikai írónő képzeletét. Műve egyrészt történelmi regény sokszereplős sorsábrázolással, másrészt lélegzetelállítóan igaz kísértethistória - mert az igazság teljes feltárása során egymás mellé kell kerülnie a fantáziának, a valóságnak és a lehetségesnek. Toni Morrison remekművében ott van az Exodus robaja és az altatódal idilli csendje.

Chimamanda Ngozi Adichie - Half ​of a Yellow Sun
Winner ​of the Orange Broadband Prize for Fiction 2007, this is a heartbreaking, exquisitely written literary masterpiece. This highly anticipated novel from Chimamanda Ngozi Adichie is set in Nigeria during the 1960s, at the time of a vicious civil war in which a million people died and thousands were massacred in cold blood. The three main characters in the novel are swept up in the violence during these turbulent years. One is a young boy from a poor village who is employed at a university lecturer's house. The other is a young middle-class woman, Olanna, who has to confront the reality of the massacre of her relatives. And the third is a white man, a writer who lives in Nigeria for no clear reason, and who falls in love with Olanna's twin sister, a remote and enigmatic character. As these people's lives intersect, they have to question their own responses to the unfolding political events. This extraordinary novel is about Africa in a wider sense: about moral responsibility, about the end of colonialism, about ethnic allegiances, about class and race; and about the ways in which love can complicate all of these things.

Ilya Kaminsky - Deaf ​Republic
Ilya ​Kaminsky’s astonishing parable in poems asks us, What is silence? Deaf Republic opens in an occupied country in a time of political unrest. When soldiers breaking up a protest kill a deaf boy, Petya, the gunshot becomes the last thing the citizens hear—they all have gone deaf, and their dissent becomes coordinated by sign language. The story follows the private lives of townspeople encircled by public violence: a newly married couple, Alfonso and Sonya, expecting a child; the brash Momma Galya, instigating the insurgency from her puppet theater; and Galya’s girls, heroically teaching signing by day and by night luring soldiers one by one to their deaths behind the curtain. At once a love story, an elegy, and an urgent plea, Ilya Kaminsky’s long-awaited Deaf Republic confronts our time’s vicious atrocities and our collective silence in the face of them.

Isabel Wilkerson - The ​Warmth of Other Suns
One ​of _The New York Times Book Review’s_ 10 Best Books of the Year In this epic, beautifully written masterwork, Pulitzer Prize–winning author Isabel Wilkerson chronicles one of the great untold stories of American history: the decades-long migration of black citizens who fled the South for northern and western cities, in search of a better life. From 1915 to 1970, this exodus of almost six million people changed the face of America. Wilkerson compares this epic migration to the migrations of other peoples in history. She interviewed more than a thousand people, and gained access to new data and official records, to write this definitive and vividly dramatic account of how these American journeys unfolded, altering our cities, our country, and ourselves. With stunning historical detail, Wilkerson tells this story through the lives of three unique individuals: Ida Mae Gladney, who in 1937 left sharecropping and prejudice in Mississippi for Chicago, where she achieved quiet blue-collar success and, in old age, voted for Barack Obama when he ran for an Illinois Senate seat; sharp and quick-tempered George Starling, who in 1945 fled Florida for Harlem, where he endangered his job fighting for civil rights, saw his family fall, and finally found peace in God; and Robert Foster, who left Louisiana in 1953 to pursue a medical career, the personal physician to Ray Charles as part of a glitteringly successful medical career, which allowed him to purchase a grand home where he often threw exuberant parties. Wilkerson brilliantly captures their first treacherous and exhausting cross-country trips by car and train and their new lives in colonies that grew into ghettos, as well as how they changed these cities with southern food, faith, and culture and improved them with discipline, drive, and hard work. Both a riveting microcosm and a major assessment, The Warmth of Other Suns is a bold, remarkable, and riveting work, a superb account of an “unrecognized immigration” within our own land. Through the breadth of its narrative, the beauty of the writing, the depth of its research, and the fullness of the people and lives portrayed herein, this book is destined to become a classic.

Ayaan Hirsi Ali - Infidel
In ​this profoundly affecting memoir from the internationally renowned author of "The Caged Virgin, " Ayaan Hirsi Ali tells her astonishing life story, from her traditional Muslim childhood in Somalia, Saudi Arabia, and Kenya, to her intellectual awakening and activism in the Netherlands, and her current life under armed guard in the West. One of today's most admired and controversial political figures, Ayaan Hirsi Ali burst into international headlines following an Islamist's murder of her colleague, Theo van Gogh, with whom she made the movie "Submission." "Infidel" is the eagerly awaited story of the coming of age of this elegant, distinguished -- and sometimes reviled -- political superstar and champion of free speech. With a gimlet eye and measured, often ironic, voice, Hirsi Ali recounts the evolution of her beliefs, her ironclad will, and her extraordinary resolve to fight injustice done in the name of religion. Raised in a strict Muslim family and extended clan, Hirsi Ali survived civil war, female mutilation, brutal beatings, adolescence as a devout believer during the rise of the Muslim Brotherhood, and life in four troubled, unstable countries largely ruled by despots. In her early twenties, she escaped from a forced marriage and sought asylum in the Netherlands, where she earned a college degree in political science, tried to help her tragically depressed sister adjust to the West, and fought for the rights of Muslim immigrant women and the reform of Islam as a member of Parliament. Even though she is under constant threat -- demonized by reactionary Islamists and politicians, disowned by her father, and expelled from her family and clan -- she refuses to be silenced. Ultimately a celebration of triumph over adversity, Hirsi Ali's story tells how a bright little girl evolved out of dutiful obedience to become an outspoken, pioneering freedom fighter. As Western governments struggle to balance democratic ideals with religious pressures, no story could be timelier or more significant.

Mohsin Hamid - The ​Reluctant Fundamentalist
At ​a cafe table in Lahore, a Pakistani man converses with a stranger. As dusk deepens to dark, he begins the tale that has brought him to this fateful meeting... Among the brightest and best of his graduating class at Princeton, Changez is snapped up by an elite firm and thrives on New York and the intensity of his work. And his infatuation with fragile Erica promises entree into Manhattan society on the exalted footing his own family once held back in Lahore. For a time, it seems as though nothing will stand in the way of Changez's meteoric rise to personal and professional success: the fulfillment of the immigrant's dream. But in the wake of September 11, he finds his position in the city he loves suddenly overturned, and his budding relationship with Erica eclipsed by the reawakened ghosts of her past. And Changez's own identity is in seismic shift as well, unearthing allegiances more fundamental than money, power, and perhaps even love.

James McBride - King ​Kong diakónus
Sportzakó, ​az Öt Cél Baptista Gyülekezet diakónusa 1969 szeptemberében válik végleg halálra ítélt emberré: fegyvert ragad, és rálő a Causeway telep legrettegettebb drogdílerére. Tette nem várt következményekkel jár, és nemcsak a telep, de egész Dél-Brooklyn életét felbolygatja. McBride fantasztikus humorral és egy bennfentes empátiájával rajzolja meg a környék afrikai-amerikai, latin, olasz és ír közösségét, bemutatja az ügyre ráállított zsarukat, a fehér szomszédokat és a baptista gyülekezet tagjait. Regényét olyan emlékezetes figurák népesítik be, mint az olasz maffiavezér, Elefante, Sportzakó néhai felesége, Hettie, akinek szellemével a férfi folyamatosan perlekedik a gyülekezet eltűnt karácsonyi pénze miatt, vagy épp a telep gondnoka, aki minden hónap első szombatján rácsodálkozik a rejtélyes sajtszállítmányra, amelyet évek óta a 17-es számú épület kazánházába küld valaki. A King Kong diakónus fordulatos, lebilincselő, csupaszív történet egy sokszínűségében is összetartó közösségről. 2020 egyik legjobb könyve (New York Times, Entertainment Weekly, TIME) Barack Obama és Oprah Winfrey kedvence (2020) Gotham Könyvdíj (2021) Anisfield-Wolf Könyvdíj (2020)

Stephen L. Carter - The ​Emperor of Ocean Park
Intricate, ​superbly written, often scathingly funny - a brilliantly crafted tapestry of ambition, family secrets, murder, integrity tested, and justice has gone terribly wrong. An extraordinary fiction debut: a large, stirring novel of suspense that is, at the same time, a work of brilliantly astute social observation. _The Emperor of Ocean Park_ is set in two privileged worlds: the upper crust African American society of the eastern seaboard--old families who summer on Martha's Vineyard--and the inner circle of an Ivy League law school. It tells the story of a complex family with a single, seductive link to the shadowlands of crime. The Emperor of the title, Judge Oliver Garland, has just died, suddenly. A brilliant legal mind, conservative and famously controversial, Judge Garland made more enemies than friends. Many years before, he'd earned a judge's highest prize: a Supreme Court nomination. But in a scene of bitter humiliation, televised across the country, his nomination collapsed in scandal. The humbling defeat became a private agony, one from which he never recovered. But now the Judge's death raises, even more, questions--and it seems to be leading to a second, even more, terrible scandal. Could Oliver Garland have been murdered? He has left a strange message for his son Talcott, a professor of law at a great university, entrusting him with "the arrangements"--a mysterious puzzle that only Tal can unlock, and only by unearthing the ambiguities of his father's past. When another man is found dead, and then another, Talcott--wry, straight-arrow, almost too self-aware to be a man of action--must risk his career, his marriage, and even his life, following the clues his father left him. Intricate, superbly written, often scathingly funny, _The Emperor of Ocean Park_ is a triumphant work of fiction, packed with character and incident--a brilliantly crafted tapestry of ambition, family secrets, murder, integrity tested, and justice has gone terribly wrong.

Margot Lee Shetterly - Hidden ​Figures
Set ​amid the civil rights movement, the never-before-told true story of NASA's African-American female mathematicians who played a crucial role in America's space program. Before Neil Armstrong walked on the moon, a group of professionals worked as 'Human Computers', calculating the flight paths that would enable these historic achievements. Among these were a coterie of bright, talented African-American women. Segregated from their white counterparts, these 'colored computers' used pencil and paper to write the equations that would launch rockets, and astronauts, into space. Moving from World War II through NASA's golden age, touching on the civil rights era, the Space Race, the Cold War, and the women's rights movement, 'Hidden Figures' interweaves a rich history of mankind's greatest adventure with the intimate stories of five courageous women whose work forever changed the world.

Toni Morrison - Beloved
In ​this Pulitzer Prize-winning novel of 1988, Toni Morrison frees herself from the bonds of traditional narrative and establishes an independent style, just as her characters have freed themselves from the horrors of slavery and escaped from Kentucky to Ohio. Revealing the story of Sethe and her family as they survive the brutality of the farm, only to encounter torments even more punishing than whippings after they escape, Morrison presents scenes in a seemingly random order, each scene revealing some aspect of life for Sethe, her boys, her dead baby Beloved, and the new baby Denver, both in the past and in the present. Moving back and forth, around, and inside out through Sethe's recollections, she gradually reveals Sethe's story to the reader, its horror increasing as the reader makes the connections which turn disconnected scenes into a powerful and harrowing chronology.

Anthony Marra - A ​Constellation of Vital Phenomena
In ​a small rural village in Chechnya, eight-year-old Havaa watches from the woods as Russian soldiers abduct her father in the middle of the night and then set fire to her home. When their lifelong neighbor Akhmed finds Havaa hiding in the forest with a strange blue suitcase, he makes a decision that will forever change their lives. He will seek refuge at the abandoned hospital where the sole remaining doctor, Sonja Rabina, treats the wounded. For Sonja, the arrival of Akhmed and Havaa is an unwelcome surprise. Weary and overburdened, she has no desire to take on additional risk and responsibility. But over the course of five extraordinary days, Sonja’s world will shift on its axis and reveal the intricate pattern of connections that weaves together the pasts of these three unlikely companions and unexpectedly decides their fate. A story of the transcendent power of love in wartime, A Constellation of Vital Phenomena is a work of sweeping breadth, profound compassion, and lasting significance.

Andrew Solomon - Far ​from the Tree
From ​the National Book Award–winning author of The Noonday Demon: An Atlas of Depression comes a monumental new work, a decade in the writing, about family. In Far from the Tree, Andrew Solomon tells the stories of parents who not only learn to deal with their exceptional children but also find profound meaning in doing so. Solomon’s startling proposition is that diversity is what unites us all. He writes about families coping with deafness, dwarfism, Down syndrome, autism, schizophrenia, multiple severe disabilities, with children who are prodigies, who are conceived in rape, who become criminals, who are transgender. While each of these characteristics is potentially isolating, the experience of difference within families is universal, as are the triumphs of love Solomon documents in every chapter. All parenting turns on a crucial question: to what extent parents should accept their children for who they are, and to what extent they should help them become their best selves. Drawing on forty thousand pages of interview transcripts with more than three hundred families, Solomon mines the eloquence of ordinary people facing extreme challenges. Whether considering prenatal screening for genetic disorders, cochlear implants for the deaf, or gender reassignment surgery for transgender people, Solomon narrates a universal struggle toward compassion. Many families grow closer through caring for a challenging child; most discover supportive communities of others similarly affected; some are inspired to become advocates and activists, celebrating the very conditions they once feared. Woven into their courageous and affirming stories is Solomon’s journey to accepting his own identity, which culminated in his midlife decision, influenced by this research, to become a parent. Elegantly reported by a spectacularly original thinker, Far from the Tree explores themes of generosity, acceptance, and tolerance—all rooted in the insight that love can transcend every prejudice. This crucial and revelatory book expands our definition of what it is to be human.

Margot Lee Shetterly - A ​számolás joga
Azoknak ​a fekete matematikusnőknek a rendkívüli, igaz története, akik a feminista és a polgárjogi mozgalmak viharai közepette a NASA-nál végzett számításaikkal járultak hozzá Amerika legjelentősebb űrbéli tetteihez. Mielőtt John Glenn körberepülte a Földet, Neil Armstrong pedig a Holdra lépett, egy „emberi számítógépek” néven ismert, női matematikusokból álló csoport ceruzák, logarlécek és mechanikus számológépek segítségével számolta ki azokat az adatokat, amelyek felhasználásával aztán rakétákat és asztronautákat lőttek fel az űrbe. Ennek a csoportnak jó néhány kivételesen tehetséges afroamerikai nő is a tagja volt, akik koruk legkiválóbb elméi közé tartoztak. Eredetileg matematikát tanítottak az amerikai Dél szegregált iskoláiban, ám amikor a második világháború idején az ország repülőgépipara súlyos munkaerőhiánnyal küzdött, őket is bevetették. A matematikai zsenik, akiken eddig keresztülnéztek, egyszerre a tehetségükhöz méltó álláshoz jutottak, és Uncle Sam hívására örömmel költöztek a virginiai Hamptonba, hogy a Langley Memorial Repülésügyi Laboratórium lenyűgöző világában dolgozhassanak. A Virginiában érvényben lévő Jim Crow-törvények értelmében nem integrálódhattak ugyan be fehér társaik közé, a kizárólag fekete nőkből álló „nyugati komputer” csoport azonban így is sokat tett azért, hogy Amerika valóra válthassa egyik legnagyobb álmát: döntő győzelmet arasson a Szovjetunió fölött a hidegháborúban, és egyeduralmat szerezzen a mennyek felett. A számolás joga a második világháborútól kezdve a hidegháborún, a polgárjogi mozgalmakon és az űrversenyen keresztül követi nyomon Dorothy Vaughan, Mary Jackson, Katherine Johnson és Christine Darden, a NASA legnagyobb sikereihez hozzájáruló négy afroamerikai nő egymásba szövődő életútját. Tanúi lehetünk, hogy karrierjük a könyvben szereplő majdnem három évtizede alatt hogyan néznek szembe a kihívásokkal, hogyan lépnek szövetségre és hogyan használják fel az intellektusukat ahhoz, hogy megváltoztassák az életüket és a hazájuk jövőjét. A könyv alapján, Taraji P. Henson, Octavia Spencer, Janelle Monae, Kirsten Dunst és Kevin Costner főszereplésével film is készült.

Louise Erdrich - Plaga ​de palomas
“La ​libertad imaginativa de Louise Erdrich ha llegado a su cenit. Plaga de palomas es su deslumbrante obra maestra. (Philip Roth) En 1911, un terrible crimen cambia la vida de varias familias residentes en Pluto (Dakota del Norte) y sus alrededores, una ciudad de población blanca en la frontera oeste de una reserva de indios chippewa. Los años pasan y los descendientes de los asesinos y de las victimas se mezclan, casándose. Las nuevas generaciones con cruce de sangre crecen ignorando el pasado, pero poco a poco descubren que sus pasiones, destinos y secretos están irrevocablemente marcados por una historia de violencia e injusticia.

Tommy Orange - There ​There
As ​we learn the reasons that each person is attending the Big Oakland Powwow—some generous, some fearful, some joyful, some violent—momentum builds toward a shocking yet inevitable conclusion that changes everything. Jacquie Red Feather is newly sober and trying to make it back to the family she left behind in shame. Dene Oxendene is pulling his life back together after his uncle’s death and has come to work at the powwow to honor his uncle’s memory. Opal Viola Victoria Bear Shield has come to watch her nephew Orvil, who has taught himself traditional Indian dance through YouTube videos and will to perform in public for the very first time. There will be glorious communion, and a spectacle of sacred tradition and pageantry. And there will be sacrifice, and heroism, and loss.

Namwali Serpell - The ​Old Drift
1904. ​On the banks of the Zambezi River, a few miles from the majestic Victoria Falls, there is a colonial settlement called The Old Drift. In a smoky room at the hotel across the river, an Old Drifter named Percy M. Clark, foggy with fever, makes a mistake that entangles the fates of an Italian hotelier and an African busboy. This sets off a cycle of unwitting retribution between three Zambian families (black, white, brown) as they collide and converge over the course of the century, into the present and beyond. As the generations pass, their lives—their triumphs, errors, losses and hopes—emerge through a panorama of history, fairytale, romance and science fiction. From a woman covered with hair and another plagued with endless tears, to forbidden love affairs and fiery political ones, to homegrown technological marvels like Afronauts, microdrones and viral vaccines, this gripping, unforgettable novel is a testament to our yearning to create and cross borders, and a meditation on the slow, grand passage of time.

Kevin Powers - The ​Yellow Birds
With ​The Yellow Birds, Kevin Powers introduces himself as a writer of prodigious talent and ambition. The novel opens in 2004, when two soldiers, 21-year-old Bartle and the teenaged Murphy, meet in boot camp on the eve of their deployment to Iraq. Bartle, bound by a promise to Murphy's mother to guide him home safely, takes the young private under his wing as they move through the bloody conflict that "rubbed its thousand ribs against the ground in prayer." Powers, an Iraq veteran, eyes the casual violence of war with a poet's precision but without romanticism, moving confidently between scenes of blunt atrocity and almost hallucinatory detachment with Hemingway-like economy and prose that shimmers like desert heat. Compact and emotionally intense, The Yellow Birds joins a maturing and impressive collection of Iraq War literature.

Kevin Powers - Sivatagi ​madarak
Többszörös ​díjnyertes háborús memoár az amerikai hadsereg iraki jelenlétéről. A huszonéves Bartle őrmester és a tizennyolc éves Murphy közlegény csapata véres bevetésre indul az iraki homoktenger északi részén álló Al Tafar városért. Bartle a kiképzés során életre szóló barátságot köt Murphy-vel, és megígéri, hogy az álmait dédelgető, a háború brutalitására teljesen felkészületlen srácot épségben hazaviszi. Akkor még egyikük sem sejti, hogy a fizikai kimerültség, az ellenséges golyózápor és az őrjítő forróság minden szempontból kikezdi a bevetésen lévő katonákat. A fiatal Murphy állapota aggasztóra fordul, és Bartle sorsdöntő lépésre szánja el magát... A háborús tényirodalom, a lírai vallomások és a Ryan közlegény megmentése kedvelőinek.

Kollekciók