Ajax-loader

'Mumbai' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Vass Virág - Sokszor ​csókol, India!
Török ​Szonja, a kedves, bár néha kicsit elveszett tévés újságírónő négy kudarcba fulladt szerelem és majdnem esküvő után a klímakutató Hargitai Zoltán oldalán – úgy tűnik – megtalálja végre a boldogságot. Vagy mégsem? Egy hihetetlen kaland várja: egy dokumentumfilm forgatására Indiába utazik, és meglátogatja Bombayben Nonitát, az ottani tévé „arcát”. India, a titokzatos, azonban nem adja magát könnyen: a mérhetetlen szegénység és az európai szemmel felfoghatatlan luxus, a nagycsalád, a női alárendeltség és kiszolgáltatottság témáit feltáró Szonja életét is fenekestül felforgatja. Veszélybe sodorja a kapcsolatát Hargitaival, egy új szerelmet ígérve, és kikezdi Nonitával való barátságát is. Az elkészült dokumentumfilm pedig fordulópontot jelent a tévés karrierjében. Szonján múlik, hogy mennyit hajlandó kockáztatni azokért, akiket szeret, és mennyit a szakmai elvekért, amikben hisz. Vass Virág első két regénye a Vulévu és a Franciadrazsé egy hét alatt meghódította a sikerlistákat. A Sokszor csókol India! egy megtörtént eset hiteles és lebilincselő feldolgozása; hagyomány és változás, férfi és női szerepek nyugaton és keleten, házasságon innen és túl.

Katherine Boo - Az ​örök szépségen túl
Az ​örök szépségen túl a Pulitzer-díjas Katherine Boo mérföldkövet jelentő elbeszélő tényirodalmi könyve, amely a huszonegyedik század egyik egyenlőtlenül fejlődött nagyvárosában lakó, jobb életért küzdő családok drámai, néha szívet tépő történetét mondja el. Ez a nagyszerűen megírt, fordulatokban gazdag, magával ragadó eseménysorozat három évig tartó, megalkuvást nem ismerő riportíráson alapszik, és a globális változás és egyenlőtlenség döbbenetes korát emberközelivé, megérthetővé teszi. Annawadi ideiglenesen összetákolt település a Mumbai (1996 előtt Bombay) melletti luxusszállodák árnyékában, és mivel India virágzó fejlődésnek indul, Annawadi lakosait is felvillanyozza a remény. Abdul, egy megfontolt és vállalkozó szellemű, keményen dolgozó muszlim kamasz fiú a gazdagabb emberek eldobált, újrahasznosítható hulladékaiban véli megtalálni a számítását, az elérhető „jómódot”. Asha, egy rendkívül éles eszű asszony, akit a gyerekkorában átélt falusi nyomor súlyosan megsebzett, rátalál egy bizonyos útra, amely a középosztályba vezet: a politikai korrupcióra. Gyönyörű, érzelmekben gazdag lánya – Annawadi „legremekebb teremtése” – egy kis szerencsével hamarosan majd a település első női diplomása lehet. Még Annawadi legszegényebb lakosai – mint például Kalu, a tizenöt éves ócskafémtolvaj – is hisznek abban, hogy a sorsuk nemsokára jobbra fordul, és így megismerhetik azt az életet, amelyet „teljes élvezetnek” neveznek. Abdult, a szemétválogatót azonban egy megrázó tragédia során hamisan megvádolják. Terror és recesszió rázza meg a várost, és az elfojtott vallási, kasztbeli, szexuális, hatalmi és gazdasági gyűlölet brutálissá válik. Amint az igen törékeny egyéni remények összeütközésbe kerülnek a hatalmas globális valósággal, Annawadi lakosainak az elképzelései és bátor próbálkozásai mellett, egy könyörtelen versenyen alapuló kor igazi körvonalai is föltárulnak az olvasó előtt. Az örök szépségen túl című könyv okos belátással, humorral és az emberi kapcsolatok iránti mély együttérzéssel belevonja az olvasót egy sebesen változó korba, közvetlenül a huszonegyedik század egyik rejtett világába, és olyan emberek életébe, akiket nem lehet elfelejteni.

Rohinton Mistry - India, ​India I-II.
India. ​Egy büszke és kegyetlen, keserű és édes, misztikus ország. Egy fiatal özvegyasszony, és három albérlője: egy baráti házaspár jólelkű fia, és két szabó. Négy különleges ember, akik a kasztrendszer árnyékában tanulják meg a barátság, a szerelem, és az összetartozás örök leckéit. Egy igazi távlatokon átívelő nagyregény, az álmok és babonák, a remények és harcok közt vergődő Indiában. "Gazdag szövetű mű, amely bölcsen mosolyogva mutatja be a valóságos, és a mágikus Indiát." Wall Street Journal Rohinton Mistry 1952-ben született Bombayban. 1975 óta Torontóban, Kanadában él. A szerző neves nemzetközi irodalmi díjak kitüntetettje, a Booker-díj várományosa, regényei számos nyelven jelentek meg fergeteges sikerrel. Az Indiai, India kritikusai szerint az utóbbi évtized legfontosabb nagyregénye.

Salman Rushdie - Az ​éjfél gyermekei
Szalím ​pontban éjfélkor, India függetlenné válásának pillanatában született. Tizedik születésnapja előtt különös képesség ébred benne, amellyel be tud hatolni mások gondolataiba. Filmsztárok, krikettcsillagok, politikusok fejében kutakodik, még a képmutatás, a zsarnokság, a tiltott szerelem szagát is megérzi, s egy napon indiai létére egy különleges pakisztáni alakulatban találja magát... Salman Rushdie indiai születésű brit író, akire mohamedán vallási vezetők kimondták a fatvát. A MAN Booker-díjas szerző neve komoly irodalmi védjegy, az író számos nemzetközi zsűri tagja, regényei világszerte sikerlistásak. Háromszor nősült, két fia van, jelenleg Padma Lakshmi modellel él New Yorkban. Az Ulpius-ház öt kötettel indítja útjára a Salman Rushdie-életműsorozatot.

Louis Bromfield - Éjszaka ​Bombayben
Kalandorok, ​gazdagok és számkivetettek gyűlnek össze a Távol-Kelet milliós metropolisában - ezernyi színes emberi sors kavarog a 20. század eleji Bombayben. Maharadzsák, nagyvilági nők, kereskedelmi vállalkozók és misszionáriusok társaságában érkezik Bill Wainwright a fényűző Tádzs Mahal Szállodába. A saját sorsa elől menekülő amerikai milliomosra váratlan találkozás vár a hotel bárjában: viszontlátja volt feleségét, a gyönyörű és szabadelvű Carolt. A már kihűlt vonzalom újra felszikrázik közöttük, de feltűnik a színen egy újabb vonzó férfi. Nehéz választások és önfeláldozó döntések várnak hőseinkre, összekuszálódó viszonyok, melyeknek háttere a lóversenyek, koktél- és pókerpartik csillogó forgataga. Emberi tragédiák, egy elsöprő erejű szerelem és az emberi helytállás méltósága teszik emlékezetes olvasmánnyá Bromfield népszerű, húsz év óta most újra megjelenő regényét.

John Irving - A ​cirkusz gyermeke
A ​regény főhőse, dr. Farrokh Daruwalla Bombayben született, az egyetemet Bécsben végezte, amúgy párszi származású, kanadai állampolgárságú ortopédsebész, torontói lakos. Rendszeresen visszajár Indiába; Bombayben többnyire nyomorék gyermekeket gyógyít . Egyszer, a regény kezdete előtt húsz évvel dr. Daruwalla végezte el az orvos szakértői vizsgálatot két, gyilkosság áldozatául esett személyen. Húsz évvel később az orvos megismerkedik a gyilkossal...

Salman Rushdie - A ​Mór utolsó sóhaja
A ​portugál Vasco da Gama leszármazottai; Spanyolországból a XV. században száműzött, a dél-indiai Kocsinban letelepedett zsidók; a bombayi felső tízezer; művészek, dilettánsok és korrupt városatyák. Egy zseniális, gyermekeivel látszólag mit sem törődő, festőművész anya, aki napokra eltűnik műtermében, hogy a "Mór képek" végtelen sorozatát fesse; egy látszatra pipogya, valójában minden hájjal megkent apa, aki üzelmeit fűszerkereskedelemmel és hintőporgyártással álcázza, s akitől politikusok és maffiafőnökök rettegnek; három nővér - Ina, Minnie, Mynah -, akik öccsükhöz és apjukhoz hasonlóan egész életükben féktelen és fékezhetetlen anyjukkal küszködnek. Ebben a családban és környezetben éli dupla sebességű életét a könyv főhőse, Moraes Zogoiby, a Mór, aki Boabdilt, Granada utolsó szultánját is az ősei közt tudhatja, s aki ugyanolyan számkivetett, mint ama szerencsétlen mór, aki az Alhambrát elhagyva még egyszer visszanézett és - mit tehetett volna? - sóhajtott egy utolsót. Így sóhajtja el a Mór is családja történetét, melyben - mint már annyiszor Rushdie műveiben - most is a "Hol éljek? Hol élhetek? az egyik legfontosabb kérdés. Választás azonban nincs. Moraes nem találja meg a maga "Móruzsálemjét", de legalább nem úgy jár, mint az a boldogtalan földbirtokos, aki ott áll az Indiát és Pakisztánt elválasztó szögesdrót között, és mivel fogalma sincs, melyik oldalon fekszik a birtoka, csak annyit bír kipréselni magából: "Ó puff neki, hihihi, az fix iksz, az esztelen lámpa bablencséje!" Rushdie ebben a regényben megismétli korábbi remekműve, _Az éjfél gyermekei_ bravúrját: Kiapadhatatlan fabulázó kedvvel, nyelvi leleménnyel és képzelettel egy olyan világot teremt, amely minden hihetetlen részletével együtt hiteles, minden egzotikuma ellenére egyetemes, s összhatásában egyszerűen lenyűgöző.

Salman Rushdie - Sátáni ​versek
Az ​angol partoknál fanatikus muzulmán terroristák felrobbantanak egy utasszállító óriásgépet. Két utas azonban túléli a hatalmas zuhanást: Gibreel Farishta, a főleg vallásos témájú filmekben játszó indiai filmcsillag és Saladin Chamcha, az indiai származású, de brit állampolgárrá lett színész. A halálközeli élmény, a túlvilág evilágra pillantása nem múlik el nyomtalanul. Az istenkereső, de hitét vesztett, nőcsábász Gibreel Farishtának, aki egy angol hegymászónő iránt érzett olthatatlan szerelmét csillapítani indul a ködös Albionba, víziói támadnak. Félálom-félébren ő a Mohamed prófétának a Koránt közvetítő Gábriel arkangyal. Ő közvetíti Baal, a pamfletköltő sorsát a Mohamedet gúnyoló versektől a Mohamed feleségeinek nevét viselő kurvákat foglalkoztató bordélyházban való bujkálásig. Ő a kis indiai falu teljes lakosságát Mekkába gyalog zarándokoltató zavarodott nő állítólagos angyali szeretője. Ő a forradalmat csiholó szűk tudatú, hatalomszomjas Imám akaratának eszköze. Ő a London minden erkölcstelenségét megbosszulni rendelt arkangyal is. Ezen szerepekhez és feladatokhoz passzoló glória adatik neki. Ahogy a halál az élettel, a valóság a vízióval keveredik, és minden egész eltörik… Szerelme, Allie Cone megrendítő, önfeláldozó küzdelmet folytat, hogy Gibreel a való életbe, a realitások talajába gyökerezzen. A féltékenység és az egyre jobban elhatalmasodó téboly azonban megmérgez mindent, mindenkit Gibreel körül. Saladin Chamcha a dúsgazdag, zsarnok apja felügyelete alól került egy előkelő londoni magániskolába. Tanulmányai befejeztével apja akarata ellenére színésznek áll, és a színpadi szereplés mellett különböző reklámfilmekben szerepel. Elsősorban hangutánzó képességéért alkalmazzák. Ő az ezerhangú művész, aki a friss borsószem koppanását is utánozni tudja. Egzisztenciát teremt Angliában, és megtagadja indiaiságát. Színtársulatával Bombay-ben vendégszerepel, ennek során felkeresi apját és találkozik régi szerelmével. A visszaúton történik a tragédia. Második-esély életében azonban ördögi alakváltozáson megy át. Felesége nem tudja elfogadni nyomorúságos állapotát, elhagyja tehát. Saladin bujkálása során megtapasztalja a kirekesztettséget, a londoni bevándorlók "szívet cseréljen, aki hazát cserél" dilemmákkal teli életét, a gyűlölet és a szeretet erejét. Végül furcsa mód ott találja meg a harmóniát, ahol a legkevésbé várná...

Rohinton Mistry - Add ​kölcsön lámpásod fényét
A ​kötetben olvasható tizenegy novellából egy bombayi öreg lakóház, a Firozsha Baag életének ezernyi színe és eseményei tárulnak elénk. Itt él a szellemlátó Jaakaylee; a ház egyetlen hűtőszekrény-tulajdonosa. Najamai; továbbá Rustomji, a zsugori; Dr. Mody, a csalódott apa és nagy mesélő; és itt él Kersi, a fiatal fiú, akinek élete átszövi az egész könyvet, aki az utolsó történetet már felnőttként a kanadai Torontóban meséli el. Látjuk a szereplők, a lakók szenvedélyeit, legszörnyűbb félelmeit, árulásaikat, humorba forduló kicsinyes bosszúikat. Szellemes és szívbe markoló ez a könyv, amelyben az egymásba kapcsolódó történetek egy finoman megmunkált mozaikká állnak össze, amely így vet fényt a régi és az új között lebegő-vergődő párszi közösség világára.

Ashwin Sanghi - James Patterson - Private ​India
In ​Mumbai, seemingly unconnected people are dying, strangled in a chilling ritual and with strange objects carefully arranged with the corpses. For Santosh Wagh, head of Private India, the Mumbai branch of the world's finest investigation agency, it's a race against time to stop the killer striking again. In a city of over thirteen million, he'd have his work cut out at the best of times, but this case has him battling Mumbai's biggest gang lord and a godman who isn't all he seems. And then he discovers there may be an even greater danger facing Private India. Hidden in the shadows is someone who could destroy the whole organisation - along with thousands of innocent Mumbai citizens...

Gregory David Roberts - Sántárám ​I-II.
Ausztrália ​legkeresettebb börtönszökevénye Indiában köt ki, hogy a hatóságok elől elrejtőzzön. Bombay varázslatos világa, egzotikuma és legfőképp az érzelmek kavalkádja elkápráztatja Lint, miközben kedves-bolondos útikalauza, Prabaker végigvezeti a hatalmas városon. A kalandok úgy hozzák, hogy Lin az európai betelepültek bohém és fanyar társaságából egyszeriben egy nyomortelepen találja magát. Elszakítva szerelmétől, akaratlanul a kalyibaváros nagy tiszteletben álló gyógyítója lesz, de sorsa továbbsodorja: börtönbe kerül, majd bosszútól hajtva az alvilági élet szereplőjévé válik. A viszontagságok során megtanulja észrevenni a nyomorban a nagyságot, a korrupcióban a tisztességet, a gazdagságban a megnyomorított lélek végtelen útkeresését. Egy csapásra lett az olvasók kedvence az ausztrál származású, immár Indiában élő szerző fordulatokban és humorban gazdag regénye. A rengeteg szereplőt mozgató, kalandot kalandra halmozó történet olyan magával ragadó részletességgel ír le egy egészen más világot, gettót, szerelmet, maffiát, hogy akár önéletrajzként, akár úti regényként vagy egzotikus fejlődésregényként tekintünk is rá rendkívül élvezetes olvasmány.

Salman Rushdie - Midnight's ​Children
Saleem ​Sinai is born at the stroke of midnight on August 15, 1947, the very moment of India’s independence. Greeted by fireworks displays, cheering crowds, and Prime Minister Nehru himself, Saleem grows up to learn the ominous consequences of this coincidence. His every act is mirrored and magnified in events that sway the course of national affairs; his health and well-being are inextricably bound to those of his nation; his life is inseparable, at times indistinguishable, from the history of his country. Perhaps most remarkable are the telepathic powers linking him with India’s 1,000 other “midnight’s children,” all born in that initial hour and endowed with magical gifts. This novel is at once a fascinating family saga and an astonishing evocation of a vast land and its people–a brilliant incarnation of the universal human comedy. Twenty-five years after its publication, Midnight’s Children stands apart as both an epochal work of fiction and a brilliant performance by one of the great literary voices of our time.

Salman Rushdie - The ​Satanic Verses
Just ​before dawn one winter's morning, a hijacked jetliner explodes above the English Channel. Through the falling debris, two figures, Gibreel Farishta, the biggest star in India, and Saladin Chamcha, an expatriate returning from his first visit to Bombay in fifteen years, plummet from the sky, washing up on the snow-covered sands of an English beach, and proceed through a series of metamorphoses, dreams and revelations. The Satanic Verses is a wonderfully erudite study of the evil and good entwined within the hearts of women and men, an epic journey of tears and laughter, served up by a writer at the height of his powers.

Rohinton Mistry - A ​Fine Balance
A ​novel set in India during the Emergency, by the author of "Such a Long Journey". In the tiny flat of the widowed Dina Dalal, two tailors and a young student struggle to put together a new life of sorts amid the crisis, and in the course of doing so encounter a vivid cast of characters.

Gregory David Roberts - Shantaram
In ​1978, gifted student and writer Greg Roberts turned to heroin when his marriage collapsed, feeding his addiction with a string of robberies. Caught and convicted, he was given a nineteen-year sentence. After two years, he escaped from a maximum-security prison, spending the next ten years on the run as Australia's most wanted man. Hiding in Bombay, he established a medical clinic for slum-dwellers, worked in the Bollywood film industry and served time in the notorious Arthur Road prison. He was recruited by one of the most charismatic branches of the Bombay mafia for whom he worked as a forger, counterfeiter, and smuggler, and fought alongside a unit of mujaheddin guerrilla fighters in Afghanistan. His debut novel, _Shantaram,_ is based on this ten-year period of his life in Bombay. The result is an epic tale of slums and five-star hotels, romantic love and prison torture, mafia gang wars and Bollywood films. A gripping adventure story, _Shantaram_is also a superbly written meditation on good and evil and an authentic evocation of Bombay life.

Jeet Thayil - Narcopolis
Wait ​now, light me up so we do this right, yes, hold me steady to the lamp, hold it, hold, good, a slow pull to start with, to draw the smoke low into the lungs, yes, oh my... Shuklaji Street, in Old Bombay. In Rashid's opium room the air is thick with voices and ghosts: Hindu, Muslim, and Christian. A young woman holds a long-stemmed pipe over a flame, her hair falling across her eyes. Men sprawl and mutter in the gloom. Here, they say you introduce only your worst enemy to opium. There is an underworld whisper of a new terror: the Pathar Maar, the stone killer, whose victims are the nameless, invisible poor. In the broken city, there are too many to count. Stretching across three decades, with an interlude in Mao's China, it portrays a city in collision with itself. With a cast of pimps, pushers, poets, gangsters and eunuchs, it is a journey into a sprawling underworld written in electric and utterly original prose.

Nev March - Murder ​in Old Bombay
In ​1892, Bombay is the center of British India. Nearby, Captain Jim Agnihotri lies in Poona military hospital recovering from a skirmish on the wild northern frontier, with little to do but re-read the tales of his idol, Sherlock Holmes, and browse the daily papers. The case that catches Captain Jim's attention is being called the crime of the century: Two women fell from the busy university’s clock tower in broad daylight. Moved by Adi, the widower of one of the victims — his certainty that his wife and sister did not commit suicide — Captain Jim approaches the Parsee family and is hired to investigate what happened that terrible afternoon. But in a land of divided loyalties, asking questions is dangerous. Captain Jim's investigation disturbs the shadows that seem to follow the Framji family and triggers an ominous chain of events. And when lively Lady Diana Framji joins the hunt for her sisters’ attackers, Captain Jim’s heart isn’t safe, either. Based on a true story, and set against the vibrant backdrop of colonial India.

Katherine Boo - Behind ​the Beautiful Forevers
From ​Pulitzer Prize-winner Katherine Boo, a landmark work of narrative nonfiction that tells the dramatic and sometimes heartbreaking story of families striving toward a better life in one of the twenty-first century’s great, unequal cities. In this brilliantly written, fast-paced book, based on three years of uncompromising reporting, a bewildering age of global change and inequality is made human. Annawadi is a makeshift settlement in the shadow of luxury hotels near the Mumbai airport, and as India starts to prosper, Annawadians are electric with hope. Abdul, a reflective and enterprising Muslim teenager, sees “a fortune beyond counting” in the recyclable garbage that richer people throw away. Asha, a woman of formidable wit and deep scars from a childhood in rural poverty, has identified an alternate route to the middle class: political corruption. With a little luck, her sensitive, beautiful daughter—Annawadi’s “most-everything girl”—will soon become its first female college graduate. And even the poorest Annawadians, like Kalu, a fifteen-year-old scrap-metal thief, believe themselves inching closer to the good lives and good times they call “the full enjoy.” But then Abdul the garbage sorter is falsely accused in a shocking tragedy; terror and a global recession rock the city; and suppressed tensions over religion, caste, sex, power and economic envy turn brutal. As the tenderest individual hopes intersect with the greatest global truths, the true contours of a competitive age are revealed. And so, too, are the imaginations and courage of the people of Annawadi. With intelligence, humor, and deep insight into what connects human beings to one another in an era of tumultuous change, Behind the Beautiful Forevers carries the reader headlong into one of the twenty-first century’s hidden worlds, and into the lives of people impossible to forget.

Jayant Kaikini - No ​Presents Please
Jayant ​Kaikini's compassionate gaze takes in the people in the corners of the city, the young woman yearning for love, the certified virgin who must be married off again, the older woman and her medicines; Tejaswini Niranjana's translations bring the rhythms of Kannada into English with admirable efficiency. This is a Bombay book, a Mumbai book, a Momoi book, a Mhamai book, and it is not to be missed. - Jerry Pinto No Presents Please: Mumbai Stories is not about what Mumbai is, but what it enables. Here is a city where two young people decide to elope and then start nursing dreams of different futures, where film posters start talking to each other, where epiphanies are found in keychains and thermos-flasks. From Irani cafes to chawls, old cinema houses to reform homes, Jayant Kaikini seeks out and illuminates moments of existential anxiety and of tenderness. In these sixteen stories, cracks in the curtains of the ordinary open up to possibilities that might not have existed, but for this city where the surreal meets the everyday.

Sonali Dev - A ​Distant Heart
Her ​name means “miracle” in Sanskrit, and to her parents, that’s exactly what Kimaya is. The first baby to survive after several miscarriages, Kimi grows up in a mansion at the top of Mumbai’s Pali Hill, surrounded by love and privilege. But at eleven years old, she develops a rare illness that requires her to be confined to a germ-free ivory tower in her home, with only the Arabian Sea churning outside her window for company. . . . Until one person dares venture into her world. Tasked at fourteen-years-old with supporting his family, Rahul Savant shows up to wash Kimi’s windows, and an unlikely friendship develops across the plastic curtain of her isolation room. As years pass, Rahul becomes Kimi’s eyes to the outside world—and she becomes his inspiration to better himself by enrolling in the police force. But when a life-saving heart transplant offers the chance of a real future, both must face all that ties them together and keeps them apart. As Kimi anticipates a new life, Rahul struggles with loving someone he may yet lose. And when his investigation into a black market organ ring run by a sociopathic gang lord exposes dangerous secrets that cut too close to home, only Rahul's deep, abiding connection with Kimi can keep her safe—and reveal the true meaning of courage, loss, and second chances. Infused with the rhythms of life in modern-day India, acclaimed author Sonali Dev’s candid, rewarding novel beautifully evokes all the complexities of the human heart.

Sonali Dev - The ​Bollywood Bride
Ria ​Parkar is Bollywood's favorite Ice Princess--beautiful, poised, and scandal-proof--until one impulsive act threatens to expose her destructive past. Traveling home to Chicago for her cousin's wedding offers a chance to diffuse the coming media storm and find solace in family, food, and outsized celebrations that are like one of her vibrant movies come to life. But it also means confronting Vikram Jathar. Ria and Vikram spent childhood summers together, a world away from Ria's exclusive boarding school in Mumbai. Their friendship grew seamlessly into love--until Ria made a shattering decision. As far as Vikram is concerned, Ria sold her soul for stardom and it's taken him years to rebuild his life. But beneath his pent-up anger, their bond remains unchanged. And now, among those who know her best, Ria may find the courage to face the secrets she's been guarding for everyone else's benefit--and a chance to stop acting and start living. Rich with details of modern Indian-American life, here is a warm, sexy, and witty story of love, family, and the difficult choices that arise in the name of both.

Salman Rushdie - The ​Moor's Last Sigh
"Moor" ​Zogoiby, only son of a wealthy, artistic Bombay family, finds himself at crisis point. After a tragic love affair, he plunges into a life of depravity in Bombay before leaving for involvement in financial scandal in London and, ultimately, violence in Spain.

Jenny Ashcroft - Meet ​Me in Bombay
All ​he needs is to find her. First, he must remember who she is. Meet Me in Bombay is a powerful, poignant and deeply emotional tale of love, mystery, loss and joy." –Kate Furnivall, New York Times bestselling author It's New Year's Eve in Bombay, 1913, and Madeline Bright, new to the sweltering heat of colonial India, is yearning for all she has left behind in England. Then, at the stroke of midnight, Maddy meets Luke Devereaux, and as the year changes so do both their lives. Bold and charismatic, Luke opens her eyes to the wonders of Bombay, while Maddy's beauty and vivacity captures his heart. Only her mother disapproves, preferring the devoted Guy Bowen as a match for her daughter. But while Maddy and Luke are falling in love, the world is falling apart. World War I is on the horizon, and Luke will be given no choice but to fight. They will be continents apart, separated by danger and devastating loss, but bound by Luke's promise that they will meet again in Bombay. His only wish is to return to her--but first he must remember who she is . . .

Sanjena Sathian - Gold ​Diggers
An ​Indian-American magical realist coming of age story, spanning two continents, two coasts, and four epochs, in razor sharp and deeply funny prose, Sathian captures what it is to grow up as a member of a family, of a diaspora, and of the American meritocracy. A floundering second-generation teenager growing up in the Bush-era Atlanta suburbs, Neil Narayan is authentic, funny, and smart. He just doesn't share the same drive as everyone around him. His perfect older sister is headed to Duke. His parents' expectations for him are just as high. He tries to want this version of success, but mostly, Neil just wants his neighbor across the cul-de-sac, Anita Dayal. But Anita has a secret: she and her mother Anjali have been brewing an ancient alchemical potion from stolen gold that harnesses the ambition of the jewelry's original owner. Anjali's own mother in Bombay didn't waste the precious potion on her daughter, favoring her sons instead. Anita, on the other hand, just needs a little boost to get into Harvard. But when Neil--who needs a whole lot more--joins in the plot, events spiral into a tragedy that rips their community apart. Ten years later, Neil is an oft-stoned Berkeley history grad student studying the California gold rush. His high school cohort has migrated to Silicon Valley, where he reunites with Anita and resurrects their old habit of gold theft--only now, the stakes are higher. Anita's mother is in trouble, and only gold can save her. Anita and Neil must pull off one last heist. Gold Diggers is a fine-grained, profoundly intelligent, and bitingly funny investigation in to questions of identity and coming of age--that tears down American shibboleths.

Salman Rushdie - A ​sátáni versek
A ​Sátáni versek 1989-es megjelenése óta a szólásszabadság jelképe. Számos kiadást ért meg, népszerűsége mindmáig töretlen, ami azt bizonyítja, hogy nem botránykönyv, és nem istenkáromló fertelem, hanem a 20. század megkerülhetetlen, rendkívüli jelentőségű irodalmi alkotása. Valójában miről is szól a híres Sátáni versek? Arról, hogy a jó és a rossz édes útitársak, elválaszthatatlan kebelbarátok. És arról, hogy a világ korántsem fekete-fehér, igennem. A fátyolról, mely mögé halandónak nincsen betekintés.

Sujata Massey - The ​Satapur Moonstone
India, ​1922: It is rainy season in the lush, remote Sahyadri mountains, where the princely state of Satapur is tucked away. A curse seems to have fallen upon Satapur’s royal family, whose maharaja died of a sudden illness shortly before his teenage son was struck down in a tragic hunting accident. The state is now ruled by an agent of the British Raj on behalf of Satapur’s two maharanis, the dowager queen and her daughter-in-law. The royal ladies are in a dispute over the education of the young crown prince, and a lawyer’s counsel is required. However, the maharanis live in purdah and do not speak to men. Just one person can help them: Perveen Mistry, Bombay’s only female lawyer. Perveen is determined to bring peace to the royal house and make a sound recommendation for the young prince’s future, but she arrives to find that the Satapur palace is full of cold-blooded power plays and ancient vendettas. Too late, she realizes she has walked into a trap. But whose? And how can she protect the royal children from the palace’s deadly curse?

Sujata Massey - The ​Bombay Prince
November, ​1921. Edward VIII, Prince of Wales and future ruler of India, is arriving in Bombay to begin a four-month tour. The Indian subcontinent is chafing under British rule, and Bombay solicitor Perveen Mistry isn’t surprised when local unrest over the royal arrival spirals into riots. But she’s horrified by the death of Freny Cuttingmaster, an eighteen-year-old female Parsi student, who falls from a second-floor gallery just as the prince’s grand procession is passing by her college. Freny had come for a legal consultation just days before her death, and what she confided makes Perveen suspicious that her death was not an accident. Perveen, who strongly identified with Freny—another young Parsi woman fighting hard against the confines of society’s rules and expectations—feels terribly guilty for failing to help her. Perveen steps forward to assist Freny’s family in the fraught dealings of the coroner’s inquest, and when Freny’s death is ruled a murder, Perveen knows she can’t rest until she sees justice done. But Bombay is erupting: as armed British secret service march the streets, rioters attack anyone with perceived British connections and desperate shopkeepers destroy their own wares so they will not be targets of racial violence. Can Perveen help a suffering family when her own is in danger?

Sujata Massey - The ​Widows of Malabar Hill
1920s ​India: Perveen Mistry, Bombay's first female lawyer, is investigating a suspicious will on behalf of three Muslim widows living in full purdah when the case takes a turn toward the murderous. The author of the Agatha and Macavity Award-winning Rei Shimura novels brings us an atmospheric new historical mystery with a captivating heroine. Inspired in part by the woman who made history as India's first female attorney, The Widows of Malabar Hill is a richly wrought story of multicultural 1920s Bombay as well as the debut of a sharp and promising new sleuth. Perveen Mistry, the daughter of a respected Zoroastrian family, has just joined her father's law firm, becoming one of the first female lawyers in India. Armed with a legal education from Oxford, Perveen also has a tragic personal history that makes women's legal rights especially important to her. Mistry Law has been appointed to execute the will of Mr. Omar Farid, a wealthy Muslim mill owner who has left three widows behind. But as Perveen examines the paperwork, she notices something strange: all three of the wives have signed over their full inheritance to a charity. What will they live on? Perveen is suspicious, especially since one of the widows has signed her form with an X--meaning she probably couldn't even read the document. The Farid widows live in full purdah--in strict seclusion, never leaving the women's quarters or speaking to any men. Are they being taken advantage of by an unscrupulous guardian? Perveen tries to investigate, and realizes her instincts were correct when tensions escalate to murder. Now it is her responsibility to figure out what really happened on Malabar Hill, and to ensure that no innocent women or children are in further danger.

John Irving - A ​Son of the Circus
A ​Hindi film star . . . an American missionary . . . twins separated at birth . . . a dwarf chauffeur . . . a serial killer . . . all are on a collision course. In the tradition of A Prayer for Owen Meany, Irving's characters transcend nationality. They are misfits--coming from everywhere, belonging nowhere. Set almost entirely in India, this is John Irving's most ambitious novel and a major publishing event.

Kollekciók