Ajax-loader

'afrofuturizmus' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Octavia E. Butler - Átváltozás
_"Butler ​életteli prózája olyan nagyságokat idéz meg, mint Kate Wilhelm és Ursula K. Le Guin."_ Kirkus Reviews Lilith életet ad egy látszatra normális fiúnak, akit Akinnak nevez el. Akinnak öt szülője van: egy férfi és egy nő, egy hímnemű és egy nőnemű oankáli, valamint egy nemtelen óloj. Az oankálik és az ólojok annak az idegen fajnak a tagjai, akik megmentették az emberiséget a nukleáris holokauszt idején, ám ezért cserébe beolvasztották a génállományukat az övékbe. Ennek drasztikus hatásaként megjelentek az új, genetikailag módosított emberek, akik tökéletes harmóniában élnek az idegenekkel, míg az ellenállók tőlük szeparáltan, különböző falvakban és kisebb városokban próbálnak cserekereskedelemmel és fosztogatással boldogulni. Szaporodni nem tudnak, mivel az oankálik sterilizálták és megfosztották őket attól a „genetikai hibától”, amely majdnem a teljes kipusztulásukat okozta. Végső kétségbeesésükben ezért nehéz lépésre szánják el magukat. Egy nap néhány lázadó elrabolja a még gyermek Akint, akire fajtájától elszakadva borzasztó sors vár. De ahogy Akin egyre több időt tölt el a régi emberekkel, mind jobban megkedveli őket. Annyira, hogy ennek végül beláthatatlan következményei lesznek. Octavia E. Butler _Hajnal_ című klasszikusának folytatásában még komolyabb filozófiai kérdéseket tesz fel az olvasónak. Mi teszi az embert emberré? Miért viselkedünk úgy, ahogy? Miért félünk a változástól? Az _Átváltozás_ egyszerre lenyűgöző hard sci-fi és könyörtelen szembenézés legbelső félelmeinkkel – az üzenete pedig talán még az 1988-as eredeti megjelenésekor sem volt olyan erőteljes és aktuális, mint napjainkban.

Octavia E. Butler - Hajnal
_"Butler ​víziói különös és hipnotikus, torz elváltozásai a saját, gondokkal teli világunknak."_ - LA Style Lilith ismeretlen helyen ébred fel. Hamar megtudja, hogy az oankáli nevű idegen faj űrhajóján tért magához, ahol több száz évig tartották mélyalvásban. Találkozik a földönkívüli lényekkel is, akik megosztják vele a tudásukat: a nukleáris holokauszt idején vették fel a kapcsolatot a kipusztulásra ítéltetett emberiséggel, megmentették, akit lehetett, majd az évszázadok alatt meggyógyították a Földet. Kifejlesztették a rák ellenszerét is, és olyan genetikai módosításokat végeztek az embereken, melyek eredményeként nemcsak, hogy nem lesznek betegek többé, de a mentális és fizikai képességeik is egyaránt javultak. Az oankálik úgy érzik, eljött az idő, hogy felébresszék az embereket, és visszavezessék őket a Földre. Lilith az egyik első ébredő, az ő feladata lesz egységet kovácsolni a többiekből, és megkezdeni a visszatérést. De ahogy a nő idővel megismeri az oankálikat és a kultúrájukat, rádöbben, hogy az idegenek nagy árat kérnek a segítségükért cserébe. Talán akkorát, hogy az embereknek nem is kellene elfogadniuk. Octavia E. Butler 1987-es sci-fijének megjelenése komoly hiánypótlás a magyar könyvkiadásban. A _Hajnal_ mélyen elgondolkodtató regény az embernek az ismeretlenhez való viszonyáról, a hatása ráadásul a mai napig érződik a popkultúrában, elég csak az _Érkezés_ című filmre gondolni, de szintén tökéletes olvasmány Ursula K. Le Guin és Naomi Alderman rajongóinak.

Octavia E. Butler - Hibridek
_"Ha ​még nem olvastál Butlertől semmit, akkor el sem tudod képzelni, milyen lehetőségek rejlenek a sci-fiben."_ Fantasy & Science Fiction Az emberek és az oankálik azóta párosodnak egymással, hogy az idegen faj megmentette a nukleáris háború utolsó túlélőit. Az idegenek célja, hogy a hímek és nőstények mellett létező, harmadik nemű társaik, az ólojok – akik az alakváltás, gyógyítás és génmanipuláció képességével rendelkeznek – addig kísérletezzenek az emberi DNS-en, míg létre nem hoznak egy olyan hibridet, ami képes életben maradni a világűr legkegyetlenebb feltételei közt is. Jodahs egy különleges óloj: ő az első földönkívüli, akit emberi anya szült meg. Ahogy felnő és a teste érettségi szakaszba lép, úgy fedezi fel különleges képességeit. Jodahs azonban a származása miatt idegennek számít az idegenek között is, és ha nem tanulja meg kontrollálni a félelmét, valamint nem veszi sikerrel a metamorfózisokkal járó kihívásokat, akkor nem a két faj megmentője, hanem végzete lesz. A Xenogenezis-trilógia befejező részében minden benne van, amiről a sci-fi műfaja szól; Octavia E. Butler a képzelet határait feszegetve, méltó módon fejezi be lebilincselő és végtelenül elgondolkodtató történetét.

Samuel R. Delany - Menekülés ​a holt városból
Az ​emberiség utolsó reménye és menedéke Toromon birodalma volt, amelyet a felelőtlen háborúkban felperzselt radioaktív sivatagtól biztonságosan elzárt a sugárgáz. Ám Toromonnak a Nagy Tűznél is veszélyesebb ellenségei támadtak. A Lángok Ura, a Rossz testetlen esszenciája. A megvadult Nagy Számítógép, amelynek a birodalom katonai komplexumát kellene irányítania. És egy idegen értelem, amely az Űr szakadékain áthatolva új meghódítandó világokat keres. Meg tudja-e állítani a végzet erőit Jon, a sokat szenvedett idealista , összefogva Petrával, a tehetetlen uralkodócsalád renegátjával és a váratlanul felbukkanó, nagyon is egyszerű segítőtársaival? Erről szól a háromszoros Nebula-díjas Samuel R. Delany regénye, amelyben a képzelőerőt az elbeszélés izgalmával ötvözve rajzolja fel a riasztó jövő elgondolkodató látomását.

P. Djèlí Clark - A ​fekete isten dobjai
Az ​amerikai polgárháborúban Észak és Dél közé szorult, alternatív New Orleansban egy Kúszó becenevű lány szeretne elszabadulni a talajtól, szó szerint. Hogy feljusson az Éjféli Rabló fedélzetére, Kúszó megpróbálja elnyerni a léghajó kapitányának bizalmát: titkos információt kínál neki egy tudósról és borzalmas fegyveréről, amit mindenki a fekete isten dobjaiként emleget. Kúszó saját titkot is őriz: Oya, a szelek és viharok afrikai istennője beszél hozzá, azonban a szándékai nem egyértelműek. A fiatal lány hamarosan veszélyes küldetésre indul az Éjféli Rabló legénységének tagjaival, hogy megakadályozzák a fekete isten dobjainak bevetését, ami elsöpörné egész New Orleanst. „Feszes mozaiktörténet légi kalózokkal Haitiről, egy ravasz lánnyal és az ősi istenek mágiájával keverve. Elbűvölő és fantasztikus.” – Scott Westerfeld, a New York Times bestsellerlistás szerzője

Octavia E. Butler - Dawn
Lilith ​lyapo awoke from a centuries-long sleep to find herself aboard the vast spaceship of the Oankali. Creatures covered in writhing tentacles, the Oankali had saved every surviving human from a dying, ruined Earth. They healed the planet, cured cancer, increased strength, and were now ready to help Lilith lead her people back to Earth--but for a price.

Octavia E. Butler - Parable ​of the Sower
When ​unattended environmental and economic crises lead to social chaos, not even gated communities are safe. In a night of fire and death Lauren Olamina, a minister's young daughter, loses her family and home and ventures out into the unprotected American landscape. But what begins as a flight for survival soon leads to something much more: a startling vision of human destiny... and the birth of a new faith.

Tade Thompson - Rosewater
Between ​meeting a boy who bursts into flames, alien floaters that want to devour him, and a butterfly woman who he has sex with when he enters the xenosphere, Kaaro's life is far from the simple one he wants. But he left simple behind a long time ago when he was caught stealing and nearly killed by an angry mob. Now he works for a government agency called Section 45, and they want him to find a women known as Bicycle Girl. And that's just the beginning. An alien entity lives beneath the ground, forming a biodome around which the city of Rosewater thrives. The cities of Rosewater are enamored by the dome, hoping for a chance to meet the beings within or possibly be invited to come in themselves. But Kaaro isn't so enamored. He was in the biodome at one point and decided to leave it behind. When something begins killing off other sensitives like himself, Kaaro defies Section 45 to search for an answer, facing his past and comes to a realization about a horrifying future.

Tomi Adeyemi - Erény ​és bosszú gyermekei
Vérre ​menő versenyfutás után Zélie-nek és Amarinak végre sikerült visszahozniuk Orisa földjére a mágiát. Csakhogy a szertartás a vártnál félelmesebb erőket szabadított fel, és nemcsak a mágusok képességeit adta vissza, de a mágus-ősöktől származó nemesség varázsló örökségét is feltámasztotta. Zélie most egy olyan országban küzd a mágusok egyesítéséért, ahol az ellenség ugyanolyan hatalmas, mint ők. Mikor a királyi udvar a hadsereggel szövetkezik Orisa uralmáért, Zélie harcba száll, hogy támogassa Amari trónigényét, és megvédje az új mágusokat a zsarnokság dühétől. A polgárháború fenyegetésétől pattanásig feszült helyzetben Zélie rájön, hogy vagy módot talál az ország egyesítésére, vagy végig kell néznie Orisa széthullását.

Namina Forna - The ​Gilded Ones
Sixteen-year-old ​Deka lives in fear and anticipation of the blood ceremony that will determine whether she will become a member of her village. Already different from everyone else because of her unnatural intuition, Deka prays for red blood so she can finally feel like she belongs. But on the day of the ceremony, her blood runs gold, the color of impurity--and Deka knows she will face a consequence worse than death. Then a mysterious woman comes to her with a choice: stay in the village and submit to her fate, or leave to fight for the emperor in an army of girls just like her. They are called alaki--near-immortals with rare gifts. And they are the only ones who can stop the empire's greatest threat. Knowing the dangers that lie ahead yet yearning for acceptance, Deka decides to leave the only life she's ever known. But as she journeys to the capital to train for the biggest battle of her life, she will discover that the great walled city holds many surprises. Nothing and no one are quite what they seem to be--not even Deka herself.

Nnedi Okorafor - Binti
Her ​name is Binti, and she is the first of the Himba people ever to be offered a place at Oomza University, the finest institution of higher learning in the galaxy. But to accept the offer will mean giving up her place in her family to travel between the stars among strangers who do not share her ways or respect her customs. Knowledge comes at a cost, one that Binti is willing to pay, but her journey will not be easy. The world she seeks to enter has long warred with the Meduse, an alien race that has become the stuff of nightmares. Oomza University has wronged the Meduse, and Binti's stellar travel will bring her within their deadly reach. If Binti hopes to survive the legacy of a war not of her making, she will need both the gifts of her people and the wisdom enshrined within the University, itself - but first she has to make it there, alive.

Rivers Solomon - An ​Unkindness of Ghosts
Aster ​has little to offer folks in the way of rebuttal when they call her ogre and freak. She's used to the names; she only wishes there was more truth to them. If she were truly a monster, she'd be powerful enough to tear down the walls around her until nothing remains of her world. Aster lives in the lowdeck slums of the HSS _Matilda_, a space vessel organized much like the antebellum South. For generations, Matilda has ferried the last of humanity to a mythical Promised Land. On its way, the ship's leaders have imposed harsh moral restrictions and deep indignities on dark-skinned sharecroppers like Aster. Embroiled in a grudge with a brutal overseer, Aster learns there may be a way to improve her lot--if she's willing to sow the seeds of civil war.

Nalo Hopkinson - Falling ​in Love with Hominids
Nalo ​Hopkinson (Brown Girl in the Ring, The Salt Roads, Sister Mine) is an internationally-beloved storyteller. Hailed by the Los Angeles Times as having "an imagination that most of us would kill for," her Afro-Caribbean, Canadian, and American influences shine in truly unique stories that are filled with striking imagery, unlikely beauty, and delightful strangeness. In this long-awaited collection, Hopkinson continues to expand the boundaries of culture and imagination. Whether she is retelling The Tempest as a new Caribbean myth, filling a shopping mall with unfulfilled ghosts, or herding chickens that occasionally breathe fire, Hopkinson continues to create bold fiction that transcends boundaries and borders.

Deji Bryce Olukotun - After ​the Flare
A ​catastrophic solar flare reshapes our world order as we know it – in an instant, electricity grids are crippled, followed by devastating cyberattacks that paralyze all communication. With America in chaos, former NASA employee Kwesi Bracket works at the only functioning space program in the world, which just happens to be in Nigeria. With Europe, Asia, and the U.S. knocked off-line, and thousands of dead satellites about to plummet to Earth, the planet’s only hope rests with the Nigerian Space Program’s plan to launch a daring rescue mission to the International Space Station. Bracket and his team are already up against a serious deadline, but life on the ground is just as disastrous after the flare. Nigeria has been flooded with advanced biohacking technologies, and the scramble for space supremacy has attracted dangerous peoples from all over Africa. What’s more: the militant Islamic group Boko Haram is slowly encroaching on the spaceport, leaving a trail of destruction, while a group of nomads has discovered an ancient technology more powerful than anything Bracket’s ever imagined. With the clock ticking down, Bracket – helped by a brilliant scientist from India and an eccentric lunar geologist – must confront the looming threats to the spaceport in order to launch a harrowing rescue mission into space.

Nnedi Okorafor - Akata ​boszorkány
A ​világ valaha volt legjobb 100 fantasy-könyvének egyike a Time magazin besorolásában. A regény kedves történetet sző varázslatokról, rejtélyekről és arról, hogyan találhatja meg valaki a helyét a világban. A könyvet a „nigériai Harry Potter”-ként is emlegetik. A tizenkét éves Sunny Amerikában született, de Nigériában él. Albínó lévén hiába focizik nagyszerűen, mivel bőrét nem érheti nap, nem tud játszani társaival. Már-már úgy tűnik, nincs számára hely, ahová beilleszkedhetne, amikor kiderül: titkos szuperképességgel rendelkezik. Hamarosan varázslók közé csöppen, és újdonsült barátaival megtanulja, hogyan változtassa meg a valóságot. De vajon megfelelő képességekkel rendelkeznek ahhoz, hogy elkapjanak egy hivatásos varázsló-bűnözőt? Nnedi Okorafor az afrikai tudományos-fantasztikus és a fantasy műfaj egyik legjelesebb kortárs regényírója, szülei Nigériából származnak. Történeteinek ismertetőjegye, hogy az afrikai kultúrát kreatív, hangulatos környezetbe helyezik, és emlékezetes karaktereken keresztül ábrázolják. Regényeiért többek között elnyerte a World Fantasy Awardot, a Hugo-díjat és a Nebula-díjat.

Nnedi Okorafor - Who ​Fears Death
International ​award-winning author Nnedi Okorafor enters the world of magical realist literature with a powerful story of genocide in the far future and of the woman who reshapes her world. In a post - apocalyptic Africa, the world has changed in many ways, yet in one region genocide between tribes still bloodies the land. After years of enslaving the Okeke people, the Nuru tribe has decided to follow the Great Book and exterminate the Okeke tribe for good. An Okeke woman who has survived the annihilation of her village and a terrible rape by an enemy general wanders into the desert hoping to die. Instead, she gives birth to an angry baby girl with hair and skin the color of sand. Gripped by the certainty that her daughter is different — special — she names her child Onyesonwu, which means “Who Fears Death?” in an ancient tongue. From a young age, stubborn, willful Onyesonwu is trouble. It doesn’t take long for her to understand that she is physically and socially marked by the circumstances of her violent conception. She is Ewu — a child of rape who is expected to live a life of violence, a half - breed rejected by both tribes. But Onye is not the average Ewu. As a child, Onye’s singing attracts owls. By the age of eleven, she can change into a vulture. But these amazing abilities are merely the first glimmers of a remarkable and unique magic. As Onye grows, so do her abilities — soon she can manipulate matter and flesh, or travel beyond into the spiritual world. During an inadvertent visit to this other realm she learns something terrifying: someone powerful is trying to kill her. Desperate to elude her would - be murderer, and to understand her own nature, she seeks help from the magic practitioners of her village. But, even among her mother’s people, she meets with frustrating prejudice because she is Ewu and female. Yet Onyesonwu persists. Eventually her magical destiny and her rebellious nature will force her to leave home on a quest that will be perilous in ways that Onyesonwu can not possibly imagine. For this journey will cause her to grapple with nature, tradition, history, true love, and the spiritual mysteries of her culture, and ultimately to learn why she was given the name she bears: Who Fears Death?

Nnedi Okorafor - Akata ​Witch
Twelve-year-old ​Sunny lives in Nigeria, but she was born American. Her features are African, but she's albino. She's a terrific athlete, but can't go out into the sun to play soccer. There seems to be no place where she fits. And then she discovers something amazing-she is a "free agent," with latent magical power. Soon she's part of a quartet of magic students, studying the visible and invisible, learning to change reality. But will it be enough to help them when they are asked to catch a career criminal who knows magic too?

Ta-Nehisi Coates - Evan Narcisse - Paul Renaud - Javier Pina - Rise ​of the Black Panther
Witness ​the early years of the man who will come to rule one of the most scientifically advanced countries in the world! Wakanda has always kept itself isolated from Western society, but that's all about to change. Young T'Challa knows he is destined to become king, but when his father is brutally murdered by outsiders, he'll find himself taking up a mantle he may not be ready for. Experience never-before-seen drama from the reign of T'Chaka, the king whose death changes a nation's history forever. Learn about the mother T'Challa never knew. See how the world learns about this wondrous nation for the first time. Will the power of the Black Panther be enough to keep his country safe? Journalist Evan Narcisse makes his comics debut alongside acclaimed writer Ta-Nehisi Coates as they chronicle T'Challa's rise to the throne - and to the Panther legacy that made him an Avenger. COLLECTING: RISE OF THE BLACK PANTHER 1-6

Namina Forna - The ​Gilded Ones - Aranyló vér
A ​tizenhat éves Deka félve várja a Próbát, ami el fogja dönteni, hogy befogadja-e a falu népe, hisz természetfeletti megérzései máris kiemelik a társai közül. Deka azért imádkozik, hogy vörös legyen a vére, de mivel az arannyá változik, sajnos tisztátalannak bizonyul. Ez azt jelenti, hogy a halálnál is rosszabb sors vár rá. Ekkor azonban megjelenik egy titokzatos hölgy, aki kiutat kínál neki: beállhat az alakik közé, a császár kizárólag lányokból álló seregébe. Az alakik mind ritka képességekkel megvert, csaknem halhatatlan lények, egyedül ők tudják elhárítani az országra rontó Halálsikolyok támadásait. Deka annyira vágyik az elfogadásra, hogy belemegy a veszedelmes ajánlatba, és otthagyja a szülőfaluját, az egyetlen közösséget, amit ismer. Miközben élete legnagyobb harcára készül, azzal kell szembesülnie, hogy a főváros magas falai között számos titok lakozik. Minden és mindenki másnak bizonyul, mint aminek látszik. Még maga Deka is.

Rivers Solomon - Kegyetlen ​szellemek
Aster ​egy űrhajó alsó fedélzetén, a nyomornegyedben él. A Matilda nemzedékek óta hordozza az emberiség maradékát, hogy eljuttassa őket a mitikus Ígéret Földjére. Az út során a hajó irányítói szigorú morális szabályokat erőltetnek az Asterhez hasonló sötét bőrű utasokra, akiket nem tekintenek teljes értékű embernek, és méltatlanul, szinte rabszolgaként bánnak velük. A Matilda uralkodójának boncolása során meglepő kapcsolatra derül fény a férfi halála és Aster édesanyjának negyed századdal korábbi öngyilkossága között. Miután a lány összetűzésbe keveredik egy brutális munkafelügyelővel, rájön, hogy talán lejuthat a hajóról, ha harcolni is hajlandó céljaiért.

Tomi Adeyemi - Children ​of Blood and Bone - Goldener Zorn
Sie ​töteten meine Mutter. Sie raubten uns die Magie. Sie zwangen uns in den Staub. Jetzt erheben wir uns. Zélies Welt war einst voller Magie. Flammentänzer spielten mit dem Feuer, Geistwandler schufen schillernde Träume, und Seelenfänger wie Zélies Mutter wachten über Leben und Tod. Bis zu der Nacht, als ihre Kräfte versiegten und der machthungrige König von Orïsha jeden einzelnen Magier töten ließ. Die Blutnacht beraubte Zélie ihrer Mutter und nahm einem ganzen Volk die Hoffnung. Jetzt hat Zélie eine einzige Chance, die Magie nach Orïsha zurückzuholen. Ihre Mission führt sie über dunkle Pfade, wo rachedurstige Geister lauern, und durch glühende Wüsten, die ihr alles abverlangen. Dabei muss sie ihren Feinden immer einen Schritt voraus sein. Besonders dem Kronprinzen, der mit allen Mitteln verhindern will, dass die Magie je wieder zurückkehrt …

Tomi Adeyemi - Children ​of Blood and Bone
Zélie ​Adebola remembers when the soil of Orïsha hummed with magic. Burners ignited flames, Tiders beckoned waves, and Zelie’s Reaper mother summoned forth souls. But everything changed the night magic disappeared. Under the orders of a ruthless king, maji were targeted and killed, leaving Zélie without a mother and her people without hope. Now, Zélie has one chance to bring back magic and strike against the monarchy. With the help of a rogue princess, Zélie must outwit and outrun the crown prince, who is hell-bent on eradicating magic for good. Danger lurks in Orïsha, where snow leoponaires prowl and vengeful spirits wait in the waters. Yet the greatest danger may be Zélie herself as she struggles to control her powers—and her growing feelings for the enemy.

Tomi Adeyemi - Hijos ​de sangre y hueso
Zélie ​Adebola recuerda cuando la tierra de Orïsha desprendía magia. Pero todo cambió la noche en que esta desapareció. Por orden del rey, los maji fueron perseguidos y aniquilados. Ahora, Zélie tiene una oportunidad de devolver la magia a su gente, pero para ello deberá ser más rápida y astuta que el príncipe heredero del trono, que está dispuesto a todo con tal de erradicar la magia para siempre. El peligro acecha en Orïsha, donde los leopardarios de nieve campan a sus anchas y los espíritus vengativos esperan escondidos bajo el agua. Sin embargo, el mayor peligro puede ser la propia Zélie en su lucha por controlar sus poderes. ES EL MOMENTO DE QUE ZÉLIE RECUPERE SU LEGADO. ES EL MOMENTO DE QUE UN PUEBLO RECUPERE LA ESPERANZA.

Namwali Serpell - The ​Old Drift
1904. ​On the banks of the Zambezi River, a few miles from the majestic Victoria Falls, there is a colonial settlement called The Old Drift. In a smoky room at the hotel across the river, an Old Drifter named Percy M. Clark, foggy with fever, makes a mistake that entangles the fates of an Italian hotelier and an African busboy. This sets off a cycle of unwitting retribution between three Zambian families (black, white, brown) as they collide and converge over the course of the century, into the present and beyond. As the generations pass, their lives—their triumphs, errors, losses and hopes—emerge through a panorama of history, fairytale, romance and science fiction. From a woman covered with hair and another plagued with endless tears, to forbidden love affairs and fiery political ones, to homegrown technological marvels like Afronauts, microdrones and viral vaccines, this gripping, unforgettable novel is a testament to our yearning to create and cross borders, and a meditation on the slow, grand passage of time.

Octavia E. Butler - Parable ​of the Talents
Lauren ​Olamina's love is divided among her young daughter, her community, and the revelation that led Lauren to found a new faith that teaches "God Is Change". But in the wake of environmental and economic chaos, the U.S. government turns a blind eye to violent bigots who consider the mere existence of a black female leader a threat. And soon Lauren must either sacrifice her child and her followers -- or forsake the religion that can transform human destiny.

Octavia E. Butler - Imago
The ​futures of both humans and Oankali rest in one young being's successful metamorphosis into adulthood.

Nnedi Okorafor - Akata ​Woman
From ​the moment Sunny Nwazue discovered she had magic flowing in her blood, she sought to understand and control her powers. Throughout her adventures in Akata Witch and Akata Warrior, she had to navigate the balance between nearly everything in her life–America and Nigeria, the “normal” world and the one infused with juju, human and spirit, good daughter and powerful Leopard Person. Now, those hard lessons and abilities are put to the test in a quest so dangerous and fantastical, it would be madness to go…but deadly not to. With the help of her friends, Sunny embarks on a mission to find a precious object hidden deep in a magical realm. Defeating the guardians of the prize will take more from Sunny than she has to give, and triumph will mean she will be forever changed.

Tim Fielder - Infinitum
Afrofuturism, ​a movement that began in the Black community during the early 20th Century as an escape from racial hostility, economic turmoil, and aggressive policing, is enjoying a renaissance witnessed by the record-breaking success of creative projects, including the Oscar-winning Marvel Studios film, Black Panther; Regina King’s Emmy-winning HBO superhero tale, Watchmen; Janelle Monae’s hit album, Dirty Computer; Jordan Peele’s provocative feature Get Out; Octavia Butler’s famed science fiction novel, Kindred; and Beyonce’s visual album Black Is King. Now comes Afrofuturist Tim Fielder’s beautifully written and rendered INFINITUM. In INFINITUM, King Aja Ọba and Queen Lewa are revered across the African continent for their impressive political and military skills. Yet the future of their kingdom is in jeopardy, for the royal couple do not have an heir of their own. When the King kidnaps his son born to a concubine, Obinrin, she curses Ọba with the “gift” of immortality. After enjoying long, wonderful lives both, Queen Lewa and the crown prince die naturally, leaving the ageless bereaved King Ọba heartbroken and alone. Taking advantage of Ọba’s vulnerability, enemy nations rise to power and kill the king – or so they think. King Aja Ọba survives the fatal attack, finally realizing the bitter fruit of Obinrin’s curse. For millennia, the immortal Ọba wanders the earth, mourning his lost subjects and searching for a new kingdom. His journey leads him across time, allowing him to witness the trans-Atlantic slave trade, the New World, and the American Civil Rights Movement. The expansion of global technology brings about intergalactic travel, first contact with an alien species, and conflicts within and ultimately outside the known universe. Thrust into these seminal events, Ọba, now known by many as “John,” faces harrowing decisions that will determine mankind’s physical and spiritual trajectory. In 280 plus stunningly emotional and evocative full-color images, INFINITUM presents a unique cosmic experience, addressing issues of racism, classism, gender inequity, the encroachment of technology and the spiritual cost of war, while exposing the history behind ancient mysteries.

Octavia E. Butler - A ​magvető példázata
2024-et ​írunk: a klímaváltozás elviselhetetlen károkat okoz világszerte, járványok, háborúk és tartós vízhiány sújtja az emberiséget. Los Angeles külső részén fegyveres erőkkel védett, zárt közösségek próbálnak biztonságban fennmaradni a fosztogatókkal szemben, akik gondolkodás nélkül ölnek a túlélésük érdekében. Lauren Olamina az egyik ilyen közösségben él családjával. Apja lelkész, és másokkal együtt azért küzd, hogy megőrizze az emberiség méltóságát és azokat az értékeket, amik egyszer naggyá tettek minket. Miközben apja a helyes úton próbálja tartani a gyülekezetét, Lauren hiperempátiával küzd – egy ritka betegséggel, melynek során rendkívül érzékennyé válik mások fizikai fájdalmával szemben. Egy nap fosztogatók törnek be a közösségbe, és bekövetkezik, amitől mindenki tartott: otthonukat hátrahagyva menekülniük kell a farkastörvények uralta senkiföldjén. Lauren a túlélőkkel együtt északra tart és idővel a vezetőjükké válik; ráadásul az út során megfogalmazódik benne egy új hitvilág alapja, ami az egész emberiség számára a túlélést jelentheti. Octavia E. Butler 1993-as és mára klasszikussá vált disztópiája évről évre egyre aktuálisabbá válik. _A magvető példázata_ számtalan írót inspirált és a műfaj egyik legfontosabb modern műveként tartják számon – hatását jól illusztrálja, hogy 2020-ban, huszonhét évvel a megjelenése után New York Times Bestseller lett.

P. Djèlí Clark - Ring ​Shout
Nebula, ​Locus, and Alex Award-winner P. Djèlí Clark returns with Ring Shout, a dark fantasy historical novella that gives a supernatural twist to the Ku Klux Klan's reign of terror IN AMERICA, DEMONS WEAR WHITE HOODS. In 1915, The Birth of a Nation cast a spell across America, swelling the Klan's ranks and drinking deep from the darkest thoughts of white folk. All across the nation they ride, spreading fear and violence among the vulnerable. They plan to bring Hell to Earth. But even Ku Kluxes can die. Standing in their way is Maryse Boudreaux and her fellow resistance fighters, a foul-mouthed sharpshooter and a Harlem Hellfighter. Armed with blade, bullet, and bomb, they hunt their hunters and send the Klan's demons straight to Hell. But something awful's brewing in Macon, and the war on Hell is about to heat up. Can Maryse stop the Klan before it ends the world?

P. Djèlí Clark - The ​Black God's Drums
Rising ​SFF star P. Djèlí Clark brings an alternate New Orleans of orisha, airships, and adventure to life in his immersive debut novella The Black God's Drums In an alternate New Orleans caught in the tangle of the American Civil War, the wall-scaling girl named Creeper yearns to escape the streets for the air – in particular, by earning a spot on-board the airship Midnight Robber. Creeper plans to earn Captain Ann-Marie’s trust with information she discovers about a Haitian scientist and a mysterious weapon he calls The Black God’s Drums. But Creeper also has a secret herself: Oya, the African orisha of the wind and storms, speaks inside her head, and may have her own ulterior motivations. Soon, Creeper, Oya, and the crew of the Midnight Robber are pulled into a perilous mission aimed to stop the Black God’s Drums from being unleashed and wiping out the entirety of New Orleans. “A sinewy mosaic of Haitian sky pirates, wily street urchins, and orisha magic. Beguiling and bombastic!” ―Scott Westerfeld, New York Times bestselling author

P. Djèlí Clark - The ​Haunting of Tram Car 015
The ​Haunting of Tram Car 015 returns to the alternate Cairo of Clark’s short fiction, where humans live and work alongside otherworldly beings; the Ministry of Alchemy, Enchantments and Supernatural Entities handles the issues that can arise between the magical and the mundane. Senior Agent Hamed al-Nasr shows his new partner Agent Onsi the ropes of investigation when they are called to subdue a dangerous, possessed tram car. What starts off as a simple matter of exorcism, however, becomes more complicated as the origins of the demon inside are revealed.

Kollekciók