Ajax-loader

'afrofuturizmus' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Octavia E. Butler - Átváltozás
_"Butler ​életteli prózája olyan nagyságokat idéz meg, mint Kate Wilhelm és Ursula K. Le Guin."_ Kirkus Reviews Lilith életet ad egy látszatra normális fiúnak, akit Akinnak nevez el. Akinnak öt szülője van: egy férfi és egy nő, egy hímnemű és egy nőnemű oankáli, valamint egy nemtelen óloj. Az oankálik és az ólojok annak az idegen fajnak a tagjai, akik megmentették az emberiséget a nukleáris holokauszt idején, ám ezért cserébe beolvasztották a génállományukat az övékbe. Ennek drasztikus hatásaként megjelentek az új, genetikailag módosított emberek, akik tökéletes harmóniában élnek az idegenekkel, míg az ellenállók tőlük szeparáltan, különböző falvakban és kisebb városokban próbálnak cserekereskedelemmel és fosztogatással boldogulni. Szaporodni nem tudnak, mivel az oankálik sterilizálták és megfosztották őket attól a „genetikai hibától”, amely majdnem a teljes kipusztulásukat okozta. Végső kétségbeesésükben ezért nehéz lépésre szánják el magukat. Egy nap néhány lázadó elrabolja a még gyermek Akint, akire fajtájától elszakadva borzasztó sors vár. De ahogy Akin egyre több időt tölt el a régi emberekkel, mind jobban megkedveli őket. Annyira, hogy ennek végül beláthatatlan következményei lesznek. Octavia E. Butler _Hajnal_ című klasszikusának folytatásában még komolyabb filozófiai kérdéseket tesz fel az olvasónak. Mi teszi az embert emberré? Miért viselkedünk úgy, ahogy? Miért félünk a változástól? Az _Átváltozás_ egyszerre lenyűgöző hard sci-fi és könyörtelen szembenézés legbelső félelmeinkkel – az üzenete pedig talán még az 1988-as eredeti megjelenésekor sem volt olyan erőteljes és aktuális, mint napjainkban.

Octavia E. Butler - Hajnal
_"Butler ​víziói különös és hipnotikus, torz elváltozásai a saját, gondokkal teli világunknak."_ - LA Style Lilith ismeretlen helyen ébred fel. Hamar megtudja, hogy az oankáli nevű idegen faj űrhajóján tért magához, ahol több száz évig tartották mélyalvásban. Találkozik a földönkívüli lényekkel is, akik megosztják vele a tudásukat: a nukleáris holokauszt idején vették fel a kapcsolatot a kipusztulásra ítéltetett emberiséggel, megmentették, akit lehetett, majd az évszázadok alatt meggyógyították a Földet. Kifejlesztették a rák ellenszerét is, és olyan genetikai módosításokat végeztek az embereken, melyek eredményeként nemcsak, hogy nem lesznek betegek többé, de a mentális és fizikai képességeik is egyaránt javultak. Az oankálik úgy érzik, eljött az idő, hogy felébresszék az embereket, és visszavezessék őket a Földre. Lilith az egyik első ébredő, az ő feladata lesz egységet kovácsolni a többiekből, és megkezdeni a visszatérést. De ahogy a nő idővel megismeri az oankálikat és a kultúrájukat, rádöbben, hogy az idegenek nagy árat kérnek a segítségükért cserébe. Talán akkorát, hogy az embereknek nem is kellene elfogadniuk. Octavia E. Butler 1987-es sci-fijének megjelenése komoly hiánypótlás a magyar könyvkiadásban. A _Hajnal_ mélyen elgondolkodtató regény az embernek az ismeretlenhez való viszonyáról, a hatása ráadásul a mai napig érződik a popkultúrában, elég csak az _Érkezés_ című filmre gondolni, de szintén tökéletes olvasmány Ursula K. Le Guin és Naomi Alderman rajongóinak.

Octavia E. Butler - Hibridek
_"Ha ​még nem olvastál Butlertől semmit, akkor el sem tudod képzelni, milyen lehetőségek rejlenek a sci-fiben."_ Fantasy & Science Fiction Az emberek és az oankálik azóta párosodnak egymással, hogy az idegen faj megmentette a nukleáris háború utolsó túlélőit. Az idegenek célja, hogy a hímek és nőstények mellett létező, harmadik nemű társaik, az ólojok – akik az alakváltás, gyógyítás és génmanipuláció képességével rendelkeznek – addig kísérletezzenek az emberi DNS-en, míg létre nem hoznak egy olyan hibridet, ami képes életben maradni a világűr legkegyetlenebb feltételei közt is. Jodahs egy különleges óloj: ő az első földönkívüli, akit emberi anya szült meg. Ahogy felnő és a teste érettségi szakaszba lép, úgy fedezi fel különleges képességeit. Jodahs azonban a származása miatt idegennek számít az idegenek között is, és ha nem tanulja meg kontrollálni a félelmét, valamint nem veszi sikerrel a metamorfózisokkal járó kihívásokat, akkor nem a két faj megmentője, hanem végzete lesz. A Xenogenezis-trilógia befejező részében minden benne van, amiről a sci-fi műfaja szól; Octavia E. Butler a képzelet határait feszegetve, méltó módon fejezi be lebilincselő és végtelenül elgondolkodtató történetét.

Samuel R. Delany - Menekülés ​a holt városból
Az ​emberiség utolsó reménye és menedéke Toromon birodalma volt, amelyet a felelőtlen háborúkban felperzselt radioaktív sivatagtól biztonságosan elzárt a sugárgáz. Ám Toromonnak a Nagy Tűznél is veszélyesebb ellenségei támadtak. A Lángok Ura, a Rossz testetlen esszenciája. A megvadult Nagy Számítógép, amelynek a birodalom katonai komplexumát kellene irányítania. És egy idegen értelem, amely az Űr szakadékain áthatolva új meghódítandó világokat keres. Meg tudja-e állítani a végzet erőit Jon, a sokat szenvedett idealista , összefogva Petrával, a tehetetlen uralkodócsalád renegátjával és a váratlanul felbukkanó, nagyon is egyszerű segítőtársaival? Erről szól a háromszoros Nebula-díjas Samuel R. Delany regénye, amelyben a képzelőerőt az elbeszélés izgalmával ötvözve rajzolja fel a riasztó jövő elgondolkodató látomását.

P. Djèlí Clark - A ​fekete isten dobjai
Az ​amerikai polgárháborúban Észak és Dél közé szorult, alternatív New Orleansban egy Kúszó becenevű lány szeretne elszabadulni a talajtól, szó szerint. Hogy feljusson az Éjféli Rabló fedélzetére, Kúszó megpróbálja elnyerni a léghajó kapitányának bizalmát: titkos információt kínál neki egy tudósról és borzalmas fegyveréről, amit mindenki a fekete isten dobjaiként emleget. Kúszó saját titkot is őriz: Oya, a szelek és viharok afrikai istennője beszél hozzá, azonban a szándékai nem egyértelműek. A fiatal lány hamarosan veszélyes küldetésre indul az Éjféli Rabló legénységének tagjaival, hogy megakadályozzák a fekete isten dobjainak bevetését, ami elsöpörné egész New Orleanst. „Feszes mozaiktörténet légi kalózokkal Haitiről, egy ravasz lánnyal és az ősi istenek mágiájával keverve. Elbűvölő és fantasztikus.” – Scott Westerfeld, a New York Times bestsellerlistás szerzője

Octavia E. Butler - Dawn
Lilith ​lyapo awoke from a centuries-long sleep to find herself aboard the vast spaceship of the Oankali. Creatures covered in writhing tentacles, the Oankali had saved every surviving human from a dying, ruined Earth. They healed the planet, cured cancer, increased strength, and were now ready to help Lilith lead her people back to Earth--but for a price.

Octavia E. Butler - Parable ​of the Sower
When ​unattended environmental and economic crises lead to social chaos, not even gated communities are safe. In a night of fire and death Lauren Olamina, a minister's young daughter, loses her family and home and ventures out into the unprotected American landscape. But what begins as a flight for survival soon leads to something much more: a startling vision of human destiny... and the birth of a new faith.

Tade Thompson - Rosewater
Between ​meeting a boy who bursts into flames, alien floaters that want to devour him, and a butterfly woman who he has sex with when he enters the xenosphere, Kaaro's life is far from the simple one he wants. But he left simple behind a long time ago when he was caught stealing and nearly killed by an angry mob. Now he works for a government agency called Section 45, and they want him to find a women known as Bicycle Girl. And that's just the beginning. An alien entity lives beneath the ground, forming a biodome around which the city of Rosewater thrives. The cities of Rosewater are enamored by the dome, hoping for a chance to meet the beings within or possibly be invited to come in themselves. But Kaaro isn't so enamored. He was in the biodome at one point and decided to leave it behind. When something begins killing off other sensitives like himself, Kaaro defies Section 45 to search for an answer, facing his past and comes to a realization about a horrifying future.

Tomi Adeyemi - Vér ​és csont gyermekei
Megölték ​az anyámat. Elvették a mágiánkat. El akartak temetni bennünket. Itt az ideje a felkelésnek. Zélie Adebola még emlékszik arra az időre, amikor Orisa földje zsongott a mágiától. Égetők gyújtottak tüzet, Árasztók terelték a vizet, és Zélie anyja, aki Arató volt, a lelkeket idézte. Ám minden megváltozott azon az éjszakán, amikor eltűnt a varázslat. Saran király hatalomvágyból megölette a mágusokat, megfosztva Zélie-t az anyjától és a népét a reménytől. A mágusok sötét bőrű, fehér hajú leszármazottait azóta is könyörtelenül elnyomják, de most lett okuk a reményre. Hála a király lányától, Amaritól megtudott titoknak, Zélie kap egy esélyt, hogy visszahozza Orisába a varázslatot, és felélessze a mágusok új nemzedékét. Ám tervének megvalósításában útját állja a kegyetlen trónörökös, Inan herceg, aki mindenáron be akarja fejezni, amit az apja elkezdett, és örökre el akarja tüntetni a mágiát. Zélie, bátyja, Tzain és Amari együtt menekülnek Orisa félelmetes vidékein. Ám a legnagyobb veszélyt nem Inan vagy a zord vadon jelenti, hanem maga Zélie, akinek nehéz megtanulnia, miként fegyelmezze az erejét – és egyre erősebb vonzalmát egy ellenség iránt.

Tomi Adeyemi - Erény ​és bosszú gyermekei
Vérre ​menő versenyfutás után Zélie-nek és Amarinak végre sikerült visszahozniuk Orisa földjére a mágiát. Csakhogy a szertartás a vártnál félelmesebb erőket szabadított fel, és nemcsak a mágusok képességeit adta vissza, de a mágus-ősöktől származó nemesség varázsló örökségét is feltámasztotta. Zélie most egy olyan országban küzd a mágusok egyesítéséért, ahol az ellenség ugyanolyan hatalmas, mint ők. Mikor a királyi udvar a hadsereggel szövetkezik Orisa uralmáért, Zélie harcba száll, hogy támogassa Amari trónigényét, és megvédje az új mágusokat a zsarnokság dühétől. A polgárháború fenyegetésétől pattanásig feszült helyzetben Zélie rájön, hogy vagy módot talál az ország egyesítésére, vagy végig kell néznie Orisa széthullását.

Namina Forna - The ​Merciless Ones
Fans ​of The Gilded Ones and Children of Blood and Bone will love the second book in an epic fantasy series about a girl who is the key to saving the empire--or its greatest threat. It's been six months since Deka has freed the goddesses and discovered who she really is. There are now wars waging across the kingdom. Otereans now think jatu are traitors to the nation. Deka is called a monster. But the real battle has only just begun and Deka must lead the charge. Deka is tasked with freeing the rest of the goddesses. Only as she begins to free them, she begins to see a strange symbol everywhere in places of worship and worn on armor. There's something unnatural about that symbol; just looking at it makes Deka lose her senses. Even worse, it seems to repel her powers. She can't command or communicate with the new deathshrieks. In fact, she can't even understand them when they speak. Deka knows freeing the goddesses is just the beginning. She can tell whatever dark force out is powerful and there is something sinister out there threatening the kingdom connected to that symbol--something merciless--that her army will need to stop before humanity crumbles. But Deka's powers are only getting stronger...and her strongest weapon could be herself.

Namina Forna - The ​Gilded Ones
Sixteen-year-old ​Deka lives in fear and anticipation of the blood ceremony that will determine whether she will become a member of her village. Already different from everyone else because of her unnatural intuition, Deka prays for red blood so she can finally feel like she belongs. But on the day of the ceremony, her blood runs gold, the color of impurity--and Deka knows she will face a consequence worse than death. Then a mysterious woman comes to her with a choice: stay in the village and submit to her fate, or leave to fight for the emperor in an army of girls just like her. They are called alaki--near-immortals with rare gifts. And they are the only ones who can stop the empire's greatest threat. Knowing the dangers that lie ahead yet yearning for acceptance, Deka decides to leave the only life she's ever known. But as she journeys to the capital to train for the biggest battle of her life, she will discover that the great walled city holds many surprises. Nothing and no one are quite what they seem to be--not even Deka herself.

Nnedi Okorafor - Binti
Her ​name is Binti, and she is the first of the Himba people ever to be offered a place at Oomza University, the finest institution of higher learning in the galaxy. But to accept the offer will mean giving up her place in her family to travel between the stars among strangers who do not share her ways or respect her customs. Knowledge comes at a cost, one that Binti is willing to pay, but her journey will not be easy. The world she seeks to enter has long warred with the Meduse, an alien race that has become the stuff of nightmares. Oomza University has wronged the Meduse, and Binti's stellar travel will bring her within their deadly reach. If Binti hopes to survive the legacy of a war not of her making, she will need both the gifts of her people and the wisdom enshrined within the University, itself - but first she has to make it there, alive.

Rivers Solomon - An ​Unkindness of Ghosts
Aster ​has little to offer folks in the way of rebuttal when they call her ogre and freak. She's used to the names; she only wishes there was more truth to them. If she were truly a monster, she'd be powerful enough to tear down the walls around her until nothing remains of her world. Aster lives in the lowdeck slums of the HSS _Matilda_, a space vessel organized much like the antebellum South. For generations, Matilda has ferried the last of humanity to a mythical Promised Land. On its way, the ship's leaders have imposed harsh moral restrictions and deep indignities on dark-skinned sharecroppers like Aster. Embroiled in a grudge with a brutal overseer, Aster learns there may be a way to improve her lot--if she's willing to sow the seeds of civil war.

Nalo Hopkinson - Falling ​in Love with Hominids
Nalo ​Hopkinson (Brown Girl in the Ring, The Salt Roads, Sister Mine) is an internationally-beloved storyteller. Hailed by the Los Angeles Times as having "an imagination that most of us would kill for," her Afro-Caribbean, Canadian, and American influences shine in truly unique stories that are filled with striking imagery, unlikely beauty, and delightful strangeness. In this long-awaited collection, Hopkinson continues to expand the boundaries of culture and imagination. Whether she is retelling The Tempest as a new Caribbean myth, filling a shopping mall with unfulfilled ghosts, or herding chickens that occasionally breathe fire, Hopkinson continues to create bold fiction that transcends boundaries and borders.

Nnedi Okorafor - Akata ​boszorkány
A ​világ valaha volt legjobb 100 fantasy-könyvének egyike a Time magazin besorolásában. A regény kedves történetet sző varázslatokról, rejtélyekről és arról, hogyan találhatja meg valaki a helyét a világban. A könyvet a „nigériai Harry Potter”-ként is emlegetik. A tizenkét éves Sunny Amerikában született, de Nigériában él. Albínó lévén hiába focizik nagyszerűen, mivel bőrét nem érheti nap, nem tud játszani társaival. Már-már úgy tűnik, nincs számára hely, ahová beilleszkedhetne, amikor kiderül: titkos szuperképességgel rendelkezik. Hamarosan varázslók közé csöppen, és újdonsült barátaival megtanulja, hogyan változtassa meg a valóságot. De vajon megfelelő képességekkel rendelkeznek ahhoz, hogy elkapjanak egy hivatásos varázsló-bűnözőt? Nnedi Okorafor az afrikai tudományos-fantasztikus és a fantasy műfaj egyik legjelesebb kortárs regényírója, szülei Nigériából származnak. Történeteinek ismertetőjegye, hogy az afrikai kultúrát kreatív, hangulatos környezetbe helyezik, és emlékezetes karaktereken keresztül ábrázolják. Regényeiért többek között elnyerte a World Fantasy Awardot, a Hugo-díjat és a Nebula-díjat.

Nnedi Okorafor - Who ​Fears Death
International ​award-winning author Nnedi Okorafor enters the world of magical realist literature with a powerful story of genocide in the far future and of the woman who reshapes her world. In a post - apocalyptic Africa, the world has changed in many ways, yet in one region genocide between tribes still bloodies the land. After years of enslaving the Okeke people, the Nuru tribe has decided to follow the Great Book and exterminate the Okeke tribe for good. An Okeke woman who has survived the annihilation of her village and a terrible rape by an enemy general wanders into the desert hoping to die. Instead, she gives birth to an angry baby girl with hair and skin the color of sand. Gripped by the certainty that her daughter is different — special — she names her child Onyesonwu, which means “Who Fears Death?” in an ancient tongue. From a young age, stubborn, willful Onyesonwu is trouble. It doesn’t take long for her to understand that she is physically and socially marked by the circumstances of her violent conception. She is Ewu — a child of rape who is expected to live a life of violence, a half - breed rejected by both tribes. But Onye is not the average Ewu. As a child, Onye’s singing attracts owls. By the age of eleven, she can change into a vulture. But these amazing abilities are merely the first glimmers of a remarkable and unique magic. As Onye grows, so do her abilities — soon she can manipulate matter and flesh, or travel beyond into the spiritual world. During an inadvertent visit to this other realm she learns something terrifying: someone powerful is trying to kill her. Desperate to elude her would - be murderer, and to understand her own nature, she seeks help from the magic practitioners of her village. But, even among her mother’s people, she meets with frustrating prejudice because she is Ewu and female. Yet Onyesonwu persists. Eventually her magical destiny and her rebellious nature will force her to leave home on a quest that will be perilous in ways that Onyesonwu can not possibly imagine. For this journey will cause her to grapple with nature, tradition, history, true love, and the spiritual mysteries of her culture, and ultimately to learn why she was given the name she bears: Who Fears Death?

Nnedi Okorafor - Akata ​Witch
Twelve-year-old ​Sunny lives in Nigeria, but she was born American. Her features are African, but she's albino. She's a terrific athlete, but can't go out into the sun to play soccer. There seems to be no place where she fits. And then she discovers something amazing-she is a "free agent," with latent magical power. Soon she's part of a quartet of magic students, studying the visible and invisible, learning to change reality. But will it be enough to help them when they are asked to catch a career criminal who knows magic too?

Ta-Nehisi Coates - Evan Narcisse - Paul Renaud - Javier Pina - Rise ​of the Black Panther
Witness ​the early years of the man who will come to rule one of the most scientifically advanced countries in the world! Wakanda has always kept itself isolated from Western society, but that's all about to change. Young T'Challa knows he is destined to become king, but when his father is brutally murdered by outsiders, he'll find himself taking up a mantle he may not be ready for. Experience never-before-seen drama from the reign of T'Chaka, the king whose death changes a nation's history forever. Learn about the mother T'Challa never knew. See how the world learns about this wondrous nation for the first time. Will the power of the Black Panther be enough to keep his country safe? Journalist Evan Narcisse makes his comics debut alongside acclaimed writer Ta-Nehisi Coates as they chronicle T'Challa's rise to the throne - and to the Panther legacy that made him an Avenger. COLLECTING: RISE OF THE BLACK PANTHER 1-6

Rivers Solomon - Kegyetlen ​szellemek
Aster ​egy űrhajó alsó fedélzetén, a nyomornegyedben él. A Matilda nemzedékek óta hordozza az emberiség maradékát, hogy eljuttassa őket a mitikus Ígéret Földjére. Az út során a hajó irányítói szigorú morális szabályokat erőltetnek az Asterhez hasonló sötét bőrű utasokra, akiket nem tekintenek teljes értékű embernek, és méltatlanul, szinte rabszolgaként bánnak velük. A Matilda uralkodójának boncolása során meglepő kapcsolatra derül fény a férfi halála és Aster édesanyjának negyed századdal korábbi öngyilkossága között. Miután a lány összetűzésbe keveredik egy brutális munkafelügyelővel, rájön, hogy talán lejuthat a hajóról, ha harcolni is hajlandó céljaiért.

Tomi Adeyemi - Children ​of Blood and Bone - Goldener Zorn
Sie ​töteten meine Mutter. Sie raubten uns die Magie. Sie zwangen uns in den Staub. Jetzt erheben wir uns. Zélies Welt war einst voller Magie. Flammentänzer spielten mit dem Feuer, Geistwandler schufen schillernde Träume, und Seelenfänger wie Zélies Mutter wachten über Leben und Tod. Bis zu der Nacht, als ihre Kräfte versiegten und der machthungrige König von Orïsha jeden einzelnen Magier töten ließ. Die Blutnacht beraubte Zélie ihrer Mutter und nahm einem ganzen Volk die Hoffnung. Jetzt hat Zélie eine einzige Chance, die Magie nach Orïsha zurückzuholen. Ihre Mission führt sie über dunkle Pfade, wo rachedurstige Geister lauern, und durch glühende Wüsten, die ihr alles abverlangen. Dabei muss sie ihren Feinden immer einen Schritt voraus sein. Besonders dem Kronprinzen, der mit allen Mitteln verhindern will, dass die Magie je wieder zurückkehrt …

Tomi Adeyemi - Children ​of Blood and Bone
Zélie ​Adebola remembers when the soil of Orïsha hummed with magic. Burners ignited flames, Tiders beckoned waves, and Zelie’s Reaper mother summoned forth souls. But everything changed the night magic disappeared. Under the orders of a ruthless king, maji were targeted and killed, leaving Zélie without a mother and her people without hope. Now, Zélie has one chance to bring back magic and strike against the monarchy. With the help of a rogue princess, Zélie must outwit and outrun the crown prince, who is hell-bent on eradicating magic for good. Danger lurks in Orïsha, where snow leoponaires prowl and vengeful spirits wait in the waters. Yet the greatest danger may be Zélie herself as she struggles to control her powers—and her growing feelings for the enemy.

Tomi Adeyemi - Children ​of Virtue and Vengeance
After ​battling the impossible, Zélie and Amari have finally succeeded in bringing magic back to the land of Orïsha. But the ritual was more powerful than they could’ve imagined, reigniting the powers of not only the maji, but of nobles with magic ancestry, too. Now, Zélie struggles to unite the maji in an Orïsha where the enemy is just as powerful as they are. But when the monarchy and military unite to keep control of Orïsha, Zélie must fight to secure Amari's right to the throne and protect the new maji from the monarchy's wrath. With civil war looming on the horizon, Zélie finds herself at a breaking point: she must discover a way to bring the kingdom together or watch as Orïsha tears itself apart. Children of Virtue and Vengeance is the stunning sequel to Tomi Adeyemi's New York Times bestselling debut Children of Blood and Bone, the first title in her Legacy of Orïsha trilogy.

Tomi Adeyemi - Hijos ​de sangre y hueso
Zélie ​Adebola recuerda cuando la tierra de Orïsha desprendía magia. Pero todo cambió la noche en que esta desapareció. Por orden del rey, los maji fueron perseguidos y aniquilados. Ahora, Zélie tiene una oportunidad de devolver la magia a su gente, pero para ello deberá ser más rápida y astuta que el príncipe heredero del trono, que está dispuesto a todo con tal de erradicar la magia para siempre. El peligro acecha en Orïsha, donde los leopardarios de nieve campan a sus anchas y los espíritus vengativos esperan escondidos bajo el agua. Sin embargo, el mayor peligro puede ser la propia Zélie en su lucha por controlar sus poderes. ES EL MOMENTO DE QUE ZÉLIE RECUPERE SU LEGADO. ES EL MOMENTO DE QUE UN PUEBLO RECUPERE LA ESPERANZA.

Nnedi Okorafor - A ​halálmegvető
A ​posztapokaliptikus Afrika egyik vidékén népirtás zajlik, törzsek vére áztatja a földet. Egy nő, aki túlélte a faluja földig rombolását, és akit megerőszakolt az ellenség tábornoka, a halálban reménykedve a sivatagba megy. Kilenc hónappal később azonban életet ad egy dühös csecsemőnek, kinek haj- és bőrszíne a helyi törzsektől eltérően a homokra emlékeztet. A nő meg van győződve arról, hogy a lánya más – különleges –, ezért elnevezi Onyesonwunak. A név ősi nyelven azt jelenti: halálmegvető. Onyesonwu már gyerekként rájön, hogy a fogantatása körülményei testi és társadalmi bélyeget nyomtak rá. A többiek szemében ő egy ewu, vagyis az erőszak szülötte, félfajzat és számkivetett, akiről az emberek úgy tartják, hogy erőszakos életre van kárhoztatva. Ám Onyesonwu nem átlagos ewu: már gyerekként is kezd megmutatkozni egyedülálló varázsereje. Idővel egyre jobban kiteljesednek a képességei, és amikor véletlenül látogatást tesz a szellemek birodalmába, megtudja, hogy egy nagyhatalmú varázsló próbál az életére törni. Onyesonwu először kétségbeesetten próbál elrejtőzni leendő gyilkosa elől, ám a természete ezt nem hagyja. Így elindul végül egy olyan úton, aminek a végén harcossá válhat. Hogy beteljesítse sorsát, meg kell küzdenie a természettel, hagyományokkal és történelemmel, az igaz szerelemmel és kultúrája spirituális rejtelmeivel. Egyaránt várnak rá veszélyes kihívások egy olyan jövőbeli Afrikában, ahol látszólag soha semmi nem változott – és olyan földöntúli síkokon, melyeknek a létezéséről ugyan sokan tudnak, de csak nagyon kevesen képesek járni rajtuk. Nnedi Okorafor 2010-ben megjelent és azóta korszakos jelentőségűvé vált regénye helyezte fel az afrikai tematikájú műveket az SFF műfajának térképére. _A halálmegvető_ 2011-ben megkapta a rangos World Fantasy-díjat, de jelölték a Nebulára és Locusra is, az HBO pedig már dolgozik a televíziós sorozaton, aminek George R. R. Martin a vezető producere.

Octavia E. Butler - Parable ​of the Talents
Lauren ​Olamina's love is divided among her young daughter, her community, and the revelation that led Lauren to found a new faith that teaches "God Is Change". But in the wake of environmental and economic chaos, the U.S. government turns a blind eye to violent bigots who consider the mere existence of a black female leader a threat. And soon Lauren must either sacrifice her child and her followers -- or forsake the religion that can transform human destiny.

Octavia E. Butler - Adulthood ​Rites
Told ​in the haunting voice of Lilith, the heroine of "Dawn", this book is thestory of Lilith's only son, Akin. Though he resembles a normal human, Akin isthe first "construct"--part man/part alien.

Octavia E. Butler - Imago
The ​futures of both humans and Oankali rest in one young being's successful metamorphosis into adulthood.

Nnedi Okorafor - Akata ​Woman
From ​the moment Sunny Nwazue discovered she had magic flowing in her blood, she sought to understand and control her powers. Throughout her adventures in Akata Witch and Akata Warrior, she had to navigate the balance between nearly everything in her life–America and Nigeria, the “normal” world and the one infused with juju, human and spirit, good daughter and powerful Leopard Person. Now, those hard lessons and abilities are put to the test in a quest so dangerous and fantastical, it would be madness to go…but deadly not to. With the help of her friends, Sunny embarks on a mission to find a precious object hidden deep in a magical realm. Defeating the guardians of the prize will take more from Sunny than she has to give, and triumph will mean she will be forever changed.

Tim Fielder - Infinitum
Afrofuturism, ​a movement that began in the Black community during the early 20th Century as an escape from racial hostility, economic turmoil, and aggressive policing, is enjoying a renaissance witnessed by the record-breaking success of creative projects, including the Oscar-winning Marvel Studios film, Black Panther; Regina King’s Emmy-winning HBO superhero tale, Watchmen; Janelle Monae’s hit album, Dirty Computer; Jordan Peele’s provocative feature Get Out; Octavia Butler’s famed science fiction novel, Kindred; and Beyonce’s visual album Black Is King. Now comes Afrofuturist Tim Fielder’s beautifully written and rendered INFINITUM. In INFINITUM, King Aja Ọba and Queen Lewa are revered across the African continent for their impressive political and military skills. Yet the future of their kingdom is in jeopardy, for the royal couple do not have an heir of their own. When the King kidnaps his son born to a concubine, Obinrin, she curses Ọba with the “gift” of immortality. After enjoying long, wonderful lives both, Queen Lewa and the crown prince die naturally, leaving the ageless bereaved King Ọba heartbroken and alone. Taking advantage of Ọba’s vulnerability, enemy nations rise to power and kill the king – or so they think. King Aja Ọba survives the fatal attack, finally realizing the bitter fruit of Obinrin’s curse. For millennia, the immortal Ọba wanders the earth, mourning his lost subjects and searching for a new kingdom. His journey leads him across time, allowing him to witness the trans-Atlantic slave trade, the New World, and the American Civil Rights Movement. The expansion of global technology brings about intergalactic travel, first contact with an alien species, and conflicts within and ultimately outside the known universe. Thrust into these seminal events, Ọba, now known by many as “John,” faces harrowing decisions that will determine mankind’s physical and spiritual trajectory. In 280 plus stunningly emotional and evocative full-color images, INFINITUM presents a unique cosmic experience, addressing issues of racism, classism, gender inequity, the encroachment of technology and the spiritual cost of war, while exposing the history behind ancient mysteries.

P. Djèlí Clark - Ring ​Shout
Nebula, ​Locus, and Alex Award-winner P. Djèlí Clark returns with Ring Shout, a dark fantasy historical novella that gives a supernatural twist to the Ku Klux Klan's reign of terror IN AMERICA, DEMONS WEAR WHITE HOODS. In 1915, The Birth of a Nation cast a spell across America, swelling the Klan's ranks and drinking deep from the darkest thoughts of white folk. All across the nation they ride, spreading fear and violence among the vulnerable. They plan to bring Hell to Earth. But even Ku Kluxes can die. Standing in their way is Maryse Boudreaux and her fellow resistance fighters, a foul-mouthed sharpshooter and a Harlem Hellfighter. Armed with blade, bullet, and bomb, they hunt their hunters and send the Klan's demons straight to Hell. But something awful's brewing in Macon, and the war on Hell is about to heat up. Can Maryse stop the Klan before it ends the world?

P. Djèlí Clark - The ​Black God's Drums
Rising ​SFF star P. Djèlí Clark brings an alternate New Orleans of orisha, airships, and adventure to life in his immersive debut novella The Black God's Drums In an alternate New Orleans caught in the tangle of the American Civil War, the wall-scaling girl named Creeper yearns to escape the streets for the air – in particular, by earning a spot on-board the airship Midnight Robber. Creeper plans to earn Captain Ann-Marie’s trust with information she discovers about a Haitian scientist and a mysterious weapon he calls The Black God’s Drums. But Creeper also has a secret herself: Oya, the African orisha of the wind and storms, speaks inside her head, and may have her own ulterior motivations. Soon, Creeper, Oya, and the crew of the Midnight Robber are pulled into a perilous mission aimed to stop the Black God’s Drums from being unleashed and wiping out the entirety of New Orleans. “A sinewy mosaic of Haitian sky pirates, wily street urchins, and orisha magic. Beguiling and bombastic!” ―Scott Westerfeld, New York Times bestselling author

Kollekciók