Ajax-loader

'Kisalföld' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Timaffy László - Táltosok, ​tudósok, boszorkányok
Dr. ​Timaffy László szedte csokorba ennek a tájnak ma is szájhagyományként őrzött mondáit. A hiedelem- és történelmi mondák tükrözik a Kisalföld - benne Burgenland és Csallóköz - területén élő magyarság értékes prózai népköltészetét. A hiedelem-mondák őseink hitvilágának maradványait mutatják, a történelmi mondák pedig azt, hogy mint élnek a múlt eseményei a nép emlékezetében. Határainkon kívül élő népünk híven őrzi hagyományait és azt is megláthatjuk, hogyan hat egymásra az itt élő népek kultúrája. Az iskolák, az ifjúság számára értékes anyagot nyújt a könyve, és azoknak is élvezetes olvasmány, akik érdeklődnek prózai népköltészetünk iránt.

Covers_166693
Kisalföldi ​ízek Ismeretlen szerző
elérhető
0

Ismeretlen szerző - Kisalföldi ​ízek
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Ismeretlen szerző - Jöttek ​- mentek / Prišli a odišli / Sie kamen und gingen
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Simányi Frigyes - Kisalföld
Hiánypótló ​mű, a magyarországi tájházakról, erről a sajátos, magyar épületállományról ugyanis eddig még összefoglaló jellegű, magyar nyelvű kiadvány nem készült, annak ellenére, hogy az első tájházaink már az 1960-es években létrejöttek, megnyíltak. Hazánk még megmaradt népi építészeti emlékei között kiemelkedő jelentőségük van a tájházaknak. Ezek ugyanis általában műemlékileg is védett épületek, néhány kivételtől eltekintve állami, önkormányzati tulajdonban vannak és múzeumi jelleggel látogathatók. Az, hogy a 21. században egy ország közel 350 népi épületet vagy épületegyüttest berendezve, tájházként, az eredeti helyén (in situ) megőrizzen, védjen, gondozzon a történelmileg már letűntnek, sokak szerint túlhaladottnak tekintett korszakokból, az világviszonylatban is egyedülálló teljesítmény. A magyar népi építészet, amelynek sokszínűsége ellenére is egységes karaktere van, páratlan formagazdagságának köszönhetően amúgy is szigetként jelenik meg a környező országok teljesen más jellegű, gyakran emeletes, részben favázas technológiával építkező népi építészete között, és már csak ezért is érdeklődésre számíthat. Berendezésükön: a bútorokon, a textíliákon, a különböző anyagú edényeken, a használati tárgyakon keresztül pedig megismerhető a magyar népművészet, a népi iparművészet, a falusi kézművesség és a kismesterségek rendkívül magas színvonala. A tájházak a magyar nép történetének, kultúrájának, alkotókészségének, tehetségének ritka értékes dokumentumai. Nem véletlenül kerültek fel néhány éve a világörökséggé nyilvánítás várólistájára.

Ismeretlen szerző - A ​Kisalföld és a Nyugat-magyarországi-peremvidék
A ​Magyarország tájföldrajza c. sorozat jelen kötete a Kisalföldet és a Nyugat-magyarországi-peremvidéket tárgyalja. Egyrészt e két nagytáj ősföldrajzi fejlődéstörténetét és komplex természetföldrajzi jellemzését foglalja magában, másrészt a középtájaknak (Győri-medence, Komárom-Esztergomi-síkság, Marcal-medence, ill. Sopron-Vasi-síkság, Alpokalja, Kemeneshát, Zalai-dombság) a domborzat, az éghajlat, a vizek, az élővilág és a talajtakaró egymással kölcsönösen összefüggő mozgásfolyamatait felölelő szintézis adja. Módszerében és társadalmi mondanivalójában egyaránt újszerű feldolgozás a földrajzi környezet természeti adottságainak gazdasági szempontú értékelése. A fejezetek részben a mezőgazdasági termelést befolyásoló természeti adottságok elemzésével, a kis-, ill. középtájak mező- és erdőgazdasági potenciáljának komplex értékelésével foglalkoznak, részben pedig megismertetik az olvasót az ipartelepítő természeti erőforrások és egyéb hasznosítható nyersanyagok előfordulásával, mennyiségi és minőségi jellemzőivel, valamint további felhasználásuk lehetőségeivel.

Szokoly Miklósné - Kisalföld ​és környéke kerékpáros útikalauz
Kisalföld ​kerékpáros útikalauz - Szigetköz, Mosoni-síkság, Soproni-hegység, Fertő tó, Hanság, Rábaköz, Pannonhalmi-dombság leírása Kerékpáros útikalauz M 1:80 000 útvonaltérképpel, várostérképekkel, 26 túraajánlattal, háromnyelvű túraleírásokkal, látnivalók ismertetésével spirálos kivitelben. A Kisalföld hazánk vizekben egyik leggazdagabb, legtöbb kerékpárúttal rendelkező, látnivalókban és természeti értékekben bővelkedő tája. Az idegenforgalom számára kiemelt jelentőségűek a nagyobb városok és a Fertő tó környéke, de útikalauzunk a kisebb települések gyakran igen értékes és érdekes látnivalóira is fel kívánja hívni a figyelmet. A folyók mellett kellemes szabad strandok, kempingek találhatók. A túrák útvonala végigvezet a Szigetköz, a Mosoni-síkság, a Hanság, a Rábaköz, a Pannonhalmi-dombság, valamint Sopron és a Fertő tó környékén. Ez a vidék közismerten gazdag szép és védett természeti értékekben, néprajzi, történelmi nevezetességekben. Kedvelt turista úticél és kerékpározni is kiválóan lehet a kiépített kerékpárutakon, kerékpárosoknak ajánlott, jelzett ún. kerékpárbarát utakon és a szinte végig aszfaltozott folyó menti gátakon.

Kisalfoeld-s-koernyke-kerkpros-tikalauz
Kisalföld ​és környéke Ismeretlen szerző
3

Ismeretlen szerző - Kisalföld ​és környéke
Többnyelvű ​útikalauz, részletes, négyszínnyomású útvonaltérképpel, várostérképekkel, háromnyelvű útikalauzzal. A 26 túraajánlat behálózza Győr-Moson- Sopron megye egész területét. Az útvonaltérkép M 1:80 000 léptékű turistatérkép, amely a turistautakat is ábrázolja. A jelmagyarázat ötnyelvű. Az atlasz ábrázolja a Szigetköz, Mosoni-síkság, Rábaköz területét, a Fertő tó vidékét, a Soproni-medencét. A térkép árnyalatos, négyszínnyomású, domborzattal, hegy- és vízrajzzal.A térkép jelekkel ad meg minden információt, ami a turisták számára fontos: kerékpárkölcsönzők, -szervizek, -üzletek, kerékpárbarát szálláshelyek, kempingek, Tourinform irodák, látnivalók (múzeum, kastély, vár, természeti látványosság, stb.), egyéb szabadidősport lehetőségek (vitorlázás, horgászat, lovaglás, stb.), egyéb hasznos információk (strand, uszoda, gyógyfürdő, orvos, kórház, patika). A várostérképeken jelöljük a kerékpárutakat, a településen való áthaladást kerékpárral, a látnivalókat, Tourinform irodát, kerékpárkölcsönzőt, - szervizt, kerékpárbarát szálláshelyeket, polgármesteri hivatalt, rendőrséget, orvost, gyógyszertárat, kórházat és a hirdető céget. Az útikalauz háromnyelvű (magyar, német, angol), fotókkal illusztrálva. Itt tájékozódhatunk a látnivalókról és ezek legfontosabb jellemzőiről, kulturális eseményekről, valamint a hasznos tudnivalókról (szálláslehetőségekről, kerékpárszervizekről stb.). Kerékpáros címjegyzék egészíti ki a kiadványt.

Ismeretlen szerző - A ​kisalföldi Duna-szakasz ökológiája
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Kollekciók