Ajax-loader

'Nyugat-Afrika' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Lángh Júlia - Közel ​Afrikához
1994 ​március végén, a müncheni Szabad Európa Rádiónál lévő állását elveszítve, úgy érezte Lángh Júlia, hogy "jön a jel, a kacsintás, az Isten ujja", mikor azt olvasta egy francia lapban, hogy óvónőt keresnek egy évre Nigerbe, egy bozótfaluba. Nem ő lett volna, ha el nem fogadja az ajánlatot. Le is töltötte rendesen egy évét a bozótban, amiről ugyan kiderült, hogy korántsem bozót, de attól nem kevésbé igazi Afrika, félsivatag, homokszél fújta trópusi tájék. Az erről az évről beszámoló könyv páratlan a maga nemében: miben sem hasonlít a "feleség voltam".-féle beszámolókhoz (már csak azért sem, mert Lángh nem felségként, hanem teljesen egyedül ment Afrikába), de az egzotikus vidékeket bemutató útleírásokhoz sem. Nem, mert az írónő nem a tájat, nem az embereket, nem a politikai viszonyokat, nem az ősi (vagy éppen újonnan felvett) szokásokat, nem az étkezési, vallási, szexuális stb. furcsaságokat, különlegességeket kívánta megörökíteni, nem ismereteket kíván terjeszteni, hanem egész egyszerűen egy hasonlíthatatlan élményt kívánt visszaadni: azt és csak azt, ami őt érdekelte, mélyen egzisztenciálisan érintette, megfogta, vagy éppen megdöbbentette, megijesztette, degusztálta. Egy pillanatig sem kívánt szerepet játszani, magát adta, öntörvényűen, és azt írta le, amit ő kapott, és úgy, ahogy ő érezte-élte. Persze mérhetetlen mennyiségű "érdekesség" is van a könyvben: a bozótfalubéli, kizárólag az ő számára készített illemhely részletes leírása éppúgy megtalálható, mint a soknejűség ember- és asszonyközelből való megfigyelésének eredményei, de nem ez a lényeg. A lényeg egy páratlan líraiságú önmegnyilatkozás, egy páratlan környezetben és környezetből. - Az útleírások kedvelői is örömüket találhatják a könyvben, de elsősorban az igazi irodalmat, a dokumentumokat kedvelőket fogja majd magával ragadni a mű.

Yaa Gyasi - Hazatérés
A ​18. századi Ghánában Maamét fanti harcosok rabolják el a falujából. Miután lánygyermeket hoz a világra, sikerül megszöknie, de kénytelen hátrahagyni gyermekét. Hazatérve egy ashanti harcos harmadik felesége lesz, és újabb kislánynak ad életet. A féltestvérek, Effia és Esi sosem találkoznak, és sorsuk is másként alakul: Effia férjhez megy egy angolhoz, s míg ő kényelemben él a Cape Coast-i erődben, húga, Esi az erőd tömlöcében várja, hogy sokadmagával eladják rabszolgának, és áthajózzák Amerikába. A történet egyik szála Effia utódait követi a háborús Afrikában, bemutatva a fanti és ashanti nemzetségek küzdelmét a rabszolga-kereskedelemmel és a brit gyarmatosítókkal. A másik szál Esi és leszármazottainak életét meséli el Amerikában - rabszolgasorsukat a déli ültetvényeken, a polgárháború idején, majd útjukat az alabamai szénbányákból Harlemig, a dzsesszklubok és kábítószertanyák világába. A Hazatérésben hét generáció sorsát követhetjük nyomon egészen napjainkig, miközben megrázó módon szembesülünk vele, hogy a kiszolgáltatottság megalázó tapasztalata évszázadokon át kísért, és a rabszolgaság által okozott lelki sebek sosem gyógyulnak be teljesen. Yaa Gyasi (1989) ghánai születésű amerikai írónő. Első regénye, a 2016-ban megjelent Hazatérés hatalmas kritikai sikert aratott: megnyerte a PEN Hemingway Díját, a legjobb első könyvnek járó John Leonard-díjat, és egyebek mellett a New York Times, a Washington Post és a Time magazin is az év legfigyelemreméltóbb regényei közé sorolta.

Ahmadou Kourouma - Allah ​nem köteles...
Kik ​tehát beállt gyerekkatonának az NPFL-hez. Lassanként elsajátította a fegyveres harc minden csínját-bínját. (Trükkjét.) Dörzsöltnek mondták. Aztán ez a szerencsétlen small-soldier, éppen azért, mert valóban dörzsölt volt, megpróbálta elvágni két menekülő fickó útját. És rálépett egy aknára. Rögtönzött hordágyon vittük be a faluba. Odatámasztottuk egy kunyhó falához. És magára hagytuk. Egy forró délutánon magára hagytuk a haldokló Kik kapitányt egy ótvaros faluban, kiszolgáltatva a hamarosan visszatérő falusiak kénye-kedvének. A jogos bosszúvágytól égő falusiak kénye-kedvének, mert ez már csak így megy a törzsi háború sújtotta vidékeken: Allah akarata, hogy a szerencsétlen kölyök ilyen rettenetes véget érjen. És Allah nem köteles méltányosnak lenni az e világi dolgokban, nem köteles igazságosnak lenni minden teremtményével. Én sem, én sem vagyok köteles mindezt elmondani, elmesélni, hogy milyen kutyának való élet jutott nekem, nem vagyok köteles a szótáraimat lapozgatni, hogy érthetően mondjam el, ami kikívánkozik belőlem. Elegem van; mára befejeztem. És mindenki húzzon el a jó büdös francba! Walahé (Allah nevére)! Faforo (az apátok tökét)! Nyamokodé (a fattyú életbe)!

Máté György - Oleg Ignatyev - Szabadságharcosok ​között Afrikában
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Graham Greene - A ​kezdet és a vég
"Írtam ​egy emberről a Brighton sziklájá-ban, aki a pokolba kerül. Egy másik előtt, a Hatalom és dicsőség-ben, megnyílik a mennyek országa. Most olyan embert ábrázoltam, aki a purgatórium kapujához ért..." Aki a purgatórium kapujához ér: Scobie őrnagy, egy nyugat-afrikai angol gyarmat rendőrfőnök-helyettese a második világháború alatt. Csempészekkel, alvilági alakokkal bajlódik, menekültek ügyeit intézi, a bennszülöttek perpatvaraiban próbál igazságot tenni, mert jó rendőr, és szánja az embereket. És közben haragszik a sznob világra, amiért nem hagyja békén, sőt kigúnyolja a feleségét, a feleségét, aki szép lassan pokollá teszi az életét, aki a rendetlen, koszos, fülledt gyarmaton a tartalmatlan képzelgések világába húzódik vissza, vagy elérhetetlen célok hajszolásával keseríti férjét. Scobie uzsorások karmaiba keveredik miatta, s még a brit hírszerzés ügyetlen képviselőjének figyelmét is magára vonja. Ráadásul a legrosszabb pillanatban beleszeret egy fiatal lányba. Hová vezet kiút ennyi gondból és szenvedésből? Graham Greene egyik legjobbnak tartott regénye az értelmetlen, prózai, tolakodó világ és az ambíciók nélküli, tiszta, de passzív ember összeférhetetlenségét példázza.

Basil Davidson - Portugál ​gyarmatok - felszabadított nemzetek
"...a ​sikeres felszabadító háború - talán nem haszontalan újra hangsúlyozni - sohasem származhat egy katonai kalandból, bármily őszinték is az indítékai, hanem csak egy olyan politikai helyzet kiaknázásából, amelyet az emberek tömegei gyűlöletesen és nyilvánvalóan igazságtalannak éreznek. A «nagy szavak» a szabadságról és a függetlenségről semmit sem fognak megvalósítani, ha nem előzik meg a helyi sérelmeket és elnyomást felpanaszoló «kis szavak»." Mindazt, amit tudnunk kell Bissau-Guinea, a Zöld-foki-szigetek, Mozambique és Angola szabadságharcáról s az összes meghatározó tényezőről a harc előtt, alatt és után, azt az elméletben és a gyakorlatban egyaránt kompetens Afrika-történész Basil Davidson foglalja össze, aki a brit hadsereg tisztjeként harcolt a jugoszláv, majd az olasz partizánok között a II. világháborúban.

Da Silva Katalin - Egy ​boldog asszony
Ahogy ​mondani szoktuk, mindannyiunk élete kész regény, tele váratlan fordulatokkal, könnyekkel, kacagással. Da Silva Katalin első könyve nem akármilyen történetet mesél el. A magyar szerző önéletrajzi dokumentumregénye több mint három évtizedet ölel át: a fiatal lány megismerkedését magas, vonzó csokoládébarna szerelmével, későbbi férjével, a hetvenes években hazánkban tanuló afrikai ösztöndíjassal. Szülői kitagadtatását, első gyermeke megszületését, magyarországi küzdelmét , bánatát, örömét, s kivándorlásukat a fekete földrészre. A családdal történetét olvasva mi is eljuthatunk az oly sokszor megörökített varázslatos Afrikába.

Diallo Julianna - Virrasztó ​éden
Az ​Afrikában élő írónő a világ egyik legszegényebb országába, Guineába kalauzolja el az olvasót, egy eldugott, önellátó őserdei tanya életébe. Alkalmas hely ez egy fogyasztói társadalomban felnőtt fehérember számára, hogy saját korlátait leküzdve fölfedezze egy idegen világ, egy mélységesen más emberi kultúra értékeit.

Camara Laye - A ​fekete fiú
Költészet ​és valóság egybeolvad Camara Laye írásában. A szüleiről rajzolt arckép is a költészet és a valóság vonásait örökíti meg: az író tollat tartó kezét a fiúi szeretet, a honvágy és a népe jövőjébe vetett hit vezette. "A fekete fiú"-ban Laye a malinkék emberi méltóságának, nemes hagyományainak is emléket állított. Könyve így, a szépség és a szeretet vallomásával küzd a fekete emberek egyenrangúságáért, szebb és emberibb jövendőjéért.

Michael Palin - Szahara
Michael ​Palin 2001-ben vágott neki stábjával a Szaharának, hogy filmet forgasson a Föld egyik legkiismerhetetlenebb és legveszélyesebb vidékéről. A kis csapat dacolva hőséggel, széllel és homokkal a Gibraltár, Marokkó, Algéria, Nyugat-Szahara, Mauritánia, Szenegál, Mali, Niger, Algéria, Líbia, Tunézia, Algéria, Gibraltár útvonalat, vagyis az egykorvolt francia gyarmatokat járta be autón, vonaton, hajón, gyalog vagy teveháton. A tavak, vízesések, folyók és hegyvonulatok között piramisokat, agyagvárakat, amfiteátrumokat, hadszíntereket, sok évszázados kultúrákat találtak. Útjukat tevekaravánok, csempészek, menekültek, bevándorlók és fantasztikus emberi sorsok keresztezték.

Covers_44446
Gueladyo, ​a nagy szerelmes Ismeretlen szerző
12

Ismeretlen szerző - Gueladyo, ​a nagy szerelmes
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Covers_204897
Fekete ​lángok Ismeretlen szerző
2

Ismeretlen szerző - Fekete ​lángok
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Kende István - Jóreggelt, ​Afrika!
Afrika ​áll napjainkban a világ érdeklődésének középpontjában. Felébredt az évszázadokig szunnyadó fekete földrész, és egyre-másra tűnnek el a gyarmati birtoklást jelző színek Afrika térképéről. A magyar újságírónak egyedülálló élményben volt része: az 1958-ban függetlenné vált Guineai köztársaság megalakulását követő hónapokban a helyszínen figyelhette meg a gyorsan fejlődő felszabadult ország életét. Kende Istvánt nemcsak a nagyon fiatal állam jelene, hanem még inkább jövője érdekelte. Könyvében ezekről az izgalmas problémákról, a holnap Afrikájáról is tudósít. De Guineában járva, lépten-nyomon beleütközik a riporter Afrika tegnapjába is. A szerző nyíltan, barátsággal közeledett a guineai emberekhez, és ők is szívélyesen, barátként fogadták a magyar újságírót, őszintén elbeszélgettek életükről, múltjukról és terveikről egyaránt. A szerző elvezeti az olvasót az isten háta mögötti falvak vályogkunyhóiba és a gyémántmezőkre, részt vesz a falusi szervezetek vitáin.

Orbán Zoltán - Az ​egérmadarak földjén
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Graham Greene - The ​Heart of the Matter
Scobie, ​a police officer serving in a war-time West African state, is distrusted, being scrupulously honest and immune to bribery. But then he falls in love, and in doing so is forced to betray everything he believes in, with tragic consequences.

Lieve Joris - Mali ​Blues
Mali ​Blues takes acclaimed writer Lieve Joris to West Africa. Traveling in Senegal, Mauritania and Mali, Joris finds countries troubled by drought, rebel uprisings and ethnic conflict. But the Africans she meets are survivors, fascinating individuals charting new ways of living between tradition and modernity. The story of Malinese blues singer Kar Kar (Boubacar Traoré) - celebrated in Europe, caught up in a family tragedy at home - epitomises the struggles facing so many people in these lands. With her remarkable gift for drawing stories out of people, Joris paints a hauntingly intimate portrait of the singer and his society, brilliantly capturing the rhythms of a world that refuses to give in. In this finely observed collection of four tales, the author of The Gates of Damascus again succeeds in penetrating to the very heart of a region.

Paul Riesman - First ​Find Your Child a Good Mother
Through ​a systematic comparison of the life circumstances, child-rearing practices, and personalities of the FulBe and their former slaves, the RiimaayBe, this book develops an alternative theory of the way personality is formed in the Fulani society of West Africa. Riesman discusses the different characters, economies, and life plans of adult men and women of both groups, focusing on their ideas about the value of relatives. He further presents detailed observations of child-rearing practices, and concludes that the FulBe and RiimaayBe do not differ in these practices. Contrasting Fulani and Western notions of parenting, he suggests that child-rearing practices are themselves irrelevant to the formation of adult personality, but that a people's ideas about the meaning of life, social relations, and the development of character are very important. Finally, Riesman outlines a sociocultural theory of personality and its formation, and uses this theory to make sense of the differences between FulBe and RiimaayBe

Ken Bugul - The ​Abandoned Baobab
The ​subject of intense admiration--and not a little shock, when it was first published-- The Abandoned Baobab has consistently captivated readers ever since. The book has been translated into numerous languages and was chosen by QBR Black Book Review as one of Africa's 100 best books of the twentieth century. No African woman had ever been so frank, in an autobiography, or written so poignantly, about the intimate details of her life--a distinction that, more than two decades later, still holds true. Abandoned by her mother and sent to live with relatives in Dakar, the author tells of being educated in the French colonial school system, where she comes gradually to feel alienated from her family and Muslim upbringing, growing enamored with the West. Academic success gives her the opportunity to study in Belgium, which she looks upon as a "promised land." There she is objectified as an exotic creature, however, and she descends into promiscuity, alcohol and drug abuse, and, eventually, prostitution. (It was out of concern on her editor's part about her candor that the author used the pseudonym Ken Bugul, the Wolof phrase for "the person no one wants.") Her return to Senegal, which concludes the book, presents her with a past she cannot reenter, a painful but necessary realization as she begins to create a new life there. As Norman Rush wrote in the New York Times Book Review, "One comes away from The Abandoned Baobab reluctant to take leave of a brave, sympathetic, and resilient woman." Despite its unflinching look at our darkest impulses, and at the stark facts of being a colonized African, the book is ultimately inspirational, for it exposes us to a remarkable sensibility and a hard-won understanding of one's place in the world. CARAF Books: Caribbean and African Literature Translated from French

Camara Laye - L'Enfant ​noir
L'enfant ​noir grandit dans un village de Haute-Guinée où le merveilleux côtoie quotidiennement la réalité. Son père, forgeron, travaille l'or au rythme de la harpe des griots et des incantations aux génies du feu et du vent. Respectée de tous, sa mère jouit de mystérieux pouvoirs sur les êtres et les choses. Elle sait détourner les sortilèges et tenir à l'écart les crocodiles du fleuve Niger. Aîné de la famille, le petit garçon est destiné à prendre la relève de son père à l'atelier et, surtout, à perpétuer l'esprit de sa caste au sein du village. Mais son puissant désir d'apprendre l'entraînera inéluctablement vers d'autres horizons, loin des traditions et des coutumes de son peuple...Un livre intemporel qui s'est imposé comme un classique de notre temps.

Aisling Irwin - Colum Wilson - Cape ​Verde Islands
South ​of the popular Canary Islands, the Cape Verde Islands are a more tranquil island group with a distinctive but welcoming culture waiting to be explored. Visitors are guided to deserted sandy beaches, tiny villages nestling in the volcanic mountains and shipwrecks off the spectacular coastline. Highlights for each of the islands in the group, travel between the islands, marine wildlife, and an introduction to Cape Verde Island culture are just some of the topics covered.

Chris Starace - To ​Benin and Back
Just ​out of college seeking the adventure of his life and an opportunity to do good, Chris Starace joined the Peace Corps and was sent to Benin, West Africa for two years from 1995 to 1997. The challenge was great, and he was pushed to the limit in adapting to a starkly different culture while living on a meager $6 a day. He made many discoveries about himself, as well as an exotic land. Delving into the culture and creating strong relationships with the people led him to appreciate numerous aspects of Benin, while many outsiders are unable to see past its shortcomings. To Benin and Back recounts a variety of unique experiences from an insiders perspective such as living in a remote village, exploring the regional market, harrowing bush taxi rides, odd encounters with Voodoo, having a strange illness diagnosed by a very imaginative traditional healer, being stuck in a sandstorm in the Sahara desert, and humorous anecdotes about adapting to the Beninese culture, insects, snakes, domestic animals and children. When he returned to the United States, he was forced to reevaluate his own culture while dealing with severe reverse culture shock. Traveling back to Benin seven years later allowed him relive, reexamine and assess his long-term contribution.

Emma Gregg - Richard Trillo - The ​Gambia
"The ​Rough Guide to the Gambia" should prove a useful companion for a visit to Africa's most accessible country. Detailed maps and plans are complemented by expert and upbeat guidance on the beaches, villages and music, the mangrove creeks and the Gambia River itself. There are first-hand reviews of pretty much every accommodation, restaurant and bar option in the country, both on and off the beaten track and for everyone from shoestring travellers to luxury tourers. The guide is also full of trademark candid insights into Gambian history, politics, music, language and culture.

Yaa Gyasi - Homegoing
“Homegoing ​is an inspiration.” —Ta-Nehisi Coates A novel of breathtaking sweep and emotional power that traces three hundred years in Ghana and along the way also becomes a truly great American novel. Extraordinary for its exquisite language, its implacable sorrow, its soaring beauty, and for its monumental portrait of the forces that shape families and nations, Homegoing heralds the arrival of a major new voice in contemporary fiction. Two half-sisters, Effia and Esi, are born into different villages in eighteenth-century Ghana. Effia is married off to an Englishman and lives in comfort in the palatial rooms of Cape Coast Castle. Unbeknownst to Effia, her sister, Esi, is imprisoned beneath her in the castle’s dungeons, sold with thousands of others into the Gold Coast’s booming slave trade, and shipped off to America, where her children and grandchildren will be raised in slavery. One thread of Homegoing follows Effia’s descendants through centuries of warfare in Ghana, as the Fante and Asante nations wrestle with the slave trade and British colonization. The other thread follows Esi and her children into America. From the plantations of the South to the Civil War and the Great Migration, from the coal mines of Pratt City, Alabama, to the jazz clubs and dope houses of twentieth-century Harlem, right up through the present day, Homegoing makes history visceral, and captures, with singular and stunning immediacy, how the memory of captivity came to be inscribed in the soul of a nation. Generation after generation, Yaa Gyasi’s magisterial first novel sets the fate of the individual against the obliterating movements of time, delivering unforgettable characters whose lives were shaped by historical forces beyond their control. Homegoing is a tremendous reading experience, not to be missed, by an astonishingly gifted young writer.

Francesca Ekwuyasi - Butter ​Honey Pig Bread
Spanning ​three continents, Butter Honey Pig Bread tells the interconnected stories of three Nigerian women: Kambirinachi and her twin daughters, Kehinde and Taiye. Kambirinachi believes that she is an Ogbanje, or an Abiku, a non-human spirit that plagues a family with misfortune by being born and then dying in childhood to cause a human mother misery. She has made the unnatural choice of staying alive to love her human family but lives in fear of the consequences of her decision. Kambirinachi and her two daughters become estranged from one another because of a trauma that Kehinde experiences in childhood, which leads her to move away and cut off all contact. She ultimately finds her path as an artist and seeks to raise a family of her own, despite her fear that she won't be a good mother. Meanwhile, Taiye is plagued by guilt for what her sister suffered and also runs away, attempting to fill the void of that lost relationship with casual flings with women. She eventually discovers a way out of her stifling loneliness through a passion for food and cooking. But now, after more than a decade of living apart, Taiye and Kehinde have returned home to Lagos. It is here that the three women must face each other and address the wounds of the past if they are to reconcile and move forward.

Mary Kingsley - The ​Congo and the Cameroons
Contemptuous ​of Europe's 'civilising mission' in Africa, Mary Kingsley's (1862-1900) extraordinary journeys through tropical west Africa are a remarkable record, both of a world which has vanished and of a writer and explorer of immense bravery, wit and humanity. Paddling through mangrove swamps, fending off crocodiles, climbing Mount Cameroon, Kingsley is both admirable and funny.

Paul D. Cohn - Sao ​Tomé
In ​1485, the Portuguese Crown and Catholic Church began to kidnap Jewish children, forcibly convert the young conscripts, and ship them to São Tomé Island to work the sugar plantations. This is a little-known chapter of the Diaspora. The collision of slavery, sugar agriculture, and discovery of The Americas transformed this island colony into the nidus of the wholesale black slave trade that infected Africa and Western commerce for the next 350 years. "São Tomé" tells the story of young Marcel Saulo abducted with other children from their synagogue in Lisbon and shipped 4,000 miles to the West-African island.

Akwaeke Emezi - The ​Death of Vivek Oji
One ​afternoon, in a town in southeastern Nigeria, a mother opens her front door to discover her son’s body, wrapped in colorful fabric, at her feet. What follows is the tumultuous, heart-wrenching story of one family’s struggle to understand a child whose spirit is both gentle and mysterious. Raised by a distant father and an understanding but overprotective mother, Vivek suffers disorienting blackouts, moments of disconnection between self and surroundings. As adolescence gives way to adulthood, Vivek finds solace in friendships with the warm, boisterous daughters of the Nigerwives, foreign-born women married to Nigerian men. But Vivek’s closest bond is with Osita, the worldly, high-spirited cousin whose teasing confidence masks a guarded private life. As their relationship deepens—and Osita struggles to understand Vivek’s escalating crisis—the mystery gives way to a heart-stopping act of violence in a moment of exhilarating freedom. Propulsively readable, teeming with unforgettable characters, The Death of Vivek Oji is a novel of family and friendship that challenges expectations—a dramatic story of loss and transcendence that will move every reader.

Bernard Bois Dadié - Elefántcsontparti ​történet
A ​regény első lapjaink egy kisfiú rohan lélekszakadva, apró, szívós testének minden erejét megfeszítve: nyakon ne csípjék, vissza ne vigyék az iskolába, a szigorú tanítónéni elé. Tulajdonképpen gyanútlanul boldog gyerekkorába menekül vissza bácsikája ültetvényére, a szavannák számára ismerős világába, ahol megbontatlan egységben él az ember és a föld, ahol az egzotikus természet valóságos jeladásait át meg átszövi még a mítosz. De Climbié útja kifelé vezet ebből a világból, más, tehetséges afrikai fiatalokkal együtt meg kell járnia Francia Nyugat-Afrikai iskolarendszerének grádicsait, ha szűkös-szegényes formában is, de meg kell ismerkedjék a francia kultúra nagy hagyományaival, hogy előbb a gyarmatbirodalom tisztviselője váljék belőle, s hogy végül rátaláljon az igazi útra, vissza a néphez, Afrika forrongó valóságához, amelyben feltartóztathatatlanul bomlik a múlt, és alakul a jövendő.

Ahmadou Kourouma - A ​Függetlenség fényes napjai
A ​malinké Fáma Dumbuja, Horodugu hercege, akit arra neveltek, hogy az aranyat az aranyért szeresse, a legjobb falatok között válogasson, és száz feleség közül fektesse le kedvencét, gyászszertartásokon osztogatott alamizsnákból él. Mert a Függetlenség fényes napjai - ahogy a malinkék emlegetik ironikusan az elnyert szabadságot - úgy zúdultak rá Afrikára, mint a sáskafelhők, és nem hoztak mást Fámának, csak egy személyi igazolványt és egy párttagsági könyvet, ám ezek szárazak és kemények, mint a bika húsa, nincs rajtuk mit megrágni. A napi tál rizst a feleség, szálimáta biztosítja, a zöld gujava bódító illatát árasztó asszony, aki hiába jár marabuhoz, varázslóhoz, hiába használ talizmánt, füstölőt, gyógyító kenőcsöket a szerelmes éjszakák előtt, meddő marad, mint a harmattan szele. A távoli Nyugat-Afrika hétköznapjainak színes-szagos, fűszeres leírásában a magyar olvasó, talán meglepő módon, ismerős helyzetekre is bukkan, mert az egypártrendszer és a koncepciós perek mindenütt hasonlítanak egymásra, amiként az sem ismeretlen előttünk, hogy egy megváltozott társadalmi rendszerben hogyan lehet élni, nem élni vagy visszaélni a hirtelen jött szabadsággal és függetlenséggel. Az elefántcsontparti író, Ahmadou Kourouma mára már klasszikusnak számító regénye először 1968-ban jelent meg, és új korszakot nyitott a francia nyelvű afrikai irodalom rövid, de nagyon gazdag történetében.

Anthony Ham - James Bainbridge - Tim Bewer - Paul Clammer - Lonely ​Planet West Africa
Lonely ​Planet West Africa is your passport to the most relevant, up-to-date advice on what to see and skip, and what hidden discoveries await you. Explore the Senegalese music scene in Dakar, sun yourself in the coastal paradise of Freetown, or hike through lush highlands in Kpalime -all with your trusted travel companion. Get to the heart of West Africa and begin your journey now! Inside Lonely Planet West Africa Travel Guide: Colour maps and images throughout Highlights and itineraries help you tailor your trip to your personal needs and interests Insider tips to save time and money and get around like a local, avoiding crowds and trouble spots Essential info at your fingertips - hours of operation, phone numbers, websites, transit tips, prices Honest reviews for all budgets - eating, sleeping, sight-seeing, going out, shopping, hidden gems that most guidebooks miss Cultural insights give you a richer, more rewarding travel experience - history, religion, arts, cuisine, environment, sport, arts and crafts, culture Over 80 maps Covers Benin, Burkina Faso, Cameroon, Cape Verde, Cote d'Ivoire, Gambia, Ghana, Guinea, Guinea-Bissau, Liberia, Mali, Mauritania, Morocco, Niger, Nigeria, Senegal, Sierra Leone, Togo The Perfect Choice: Lonely Planet West Africa, our most comprehensive guide to West Africa, is perfect for both exploring top sights and taking roads less travelled. Looking for more extensive coverage? Check out Lonely Planet Africa guide for a comprehensive look at all the region has to offer. About Lonely Planet: Since 1973, Lonely Planet has become the world's leading travel media company with guidebooks to every destination, an award-winning website, mobile and digital travel products, and a dedicated traveller community. Lonely Planet covers must-see spots but also enables curious travellers to get off beaten paths to understand more of the culture of the places in which they find themselves. The world awaits! Lonely Planet guides have won the TripAdvisor Traveler's Choice Award in 2012, 2013, 2014, 2015, and 2016. 'Lonely Planet. It's on everyone's bookshelves, it's in every traveller's hands. It's on mobile phones. It's on the Internet. It's everywhere, and it's telling entire generations of people how to travel the world.' - Fairfax Media

Camara Laye - The ​African Child
"The ​first writer of genius to come out of Africa" - B.B.C. "An account of Camara Laye's boyhood experiences in an African tribe. It is remarkableeven a little astonishing -for its inside presentation of customs and formalities by a participant sensitive enough to feel and re-create their total impact. The African Child is memorable for the affection, honesty and intimacy that touch an African people into living warmth." The Times "Camara Laye's story is important for those who would understand a continent in turmoil. It is written in an austere, dignified prose charged with sincerity.' The Listener "A beautiful book... James Kirkup's translation could hardly be bettered. Camara Laye is an artist and has written a book which is a work of art." Times Literary Supplement

Covers_159879
Afrikai ​mesék Ismeretlen szerző
6

Ismeretlen szerző - Afrikai ​mesék
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Kollekciók