Ajax-loader

'amerikai indián' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Douglas Preston - Lincoln Child - Az ​eltűnt város
A ​sziklavárosokat és bonyolult úthálózatot építő anaszázik történetét mindmáig rejtély övezi. Az indiánok körében számtalan legenda keringett arról, hogy a kanyonok között valahol egy mesés aranykincsekkel telezsúfolt ősi város, Quivira romjai rejtőznek. Nora Kelly, a fiatal régésznő - akinek amatőr régész édesapja tizenhat évvel ezelőtt titokzatos módon eltűnt - egy nap különös levél birtokába jut. Az elallódott levél arról számol be, hogy Nora apja a legendás város romjaira bukkant. Nora azonnal expedíciót szervez Quivira felkutatására, és elindul, hogy kiderítse, mi történt az apjával. A kalandos vállalkozást azonban már az első pillanattól titokzatos és baljós előjelek kísérik...

John Smith - John ​Smith kapitány utazásai és cselekedetei 1580-1631
A ​legszórakoztatóbb és legkevésbé szavahihető utazó kétségkívül John Smith kapitány volt. Smith kapitány azok közé tartozik, akiknek neve az észak-amerikai irodalom történetének kezdetét jelöli. Kalandos életének második felében Smith az igazi kalandokban való aktív részvételét felváltotta e kalandok leírásának passzívabb, de sokkalta jövedelmezőbb tevékenységével. Ekkoriban vetette papírra azt a munkáját The True Travells, Adventures and Observations of Captain John Smith (Igaz beszámoló John Smith kapitány utazásairól, kalandjairól és megfigyeléseiről, 1630) , amelyben érdekesen ír Magyarországról. Az egyes szám harmadik személyben íródott könyv névtelen történészének elmondása szerint John Smith kapitány 1601-ben érkezett Magyarországra, ahol csatlakozott Duc de Mercoeur (akit Duke of Mercuryként, vagyis Higanyként emleget) seregébe, ez a francia nemesember ugyanis a törökök ellen harcolt hazánkban. Smith kapitány több magyar város ostrománál is kitüntette magát az általa feltalált katonai fényjelek sikeres alkalmazásával. Kalandjainak legérdekesebb fejezete azonban Erdélyhez kapcsolódik, ahol felajánlotta szolgálatait Báthory Zsigmond fejedelemnek. A Székely Mózes (könyvünk Moyses Zachelnek mondja) vezette erdélyi sereg régóta Regall várát ostromolta. A törökök, akik már nagyon unták az ostromot, végül is kiüzentek az erdélyi csapatok parancsnokának, hogy a hölgyek örömére, akik ugyancsak vágyakoztak már valamilyen úri szórakozásra, Turbasa úr párviadalra hívja ki bármelyik kapitányt, akire egy század vezényletét rábízták, s aki merészel vele megvívni életre-halálra.

Oliver Bowden - Assassin's ​Creed - Árulás
„Kiváló ​kardforgató vagyok, arra születtem, hogy osszam a halált. Örömet ugyan nem lelek benne, viszont igen jól csinálom.” London, 1735. Haytham Kenwayt azóta vívásra tanították, amióta csak elbírta a kardot. Amikor fegyveresek rontanak a családi otthonra, hogy meggyilkolják apját és elrabolják nővérét, a gyermek, anyja védelmében, végez az egyik támadóval. A magára maradt fiút, akit bosszúvágy emészt, titokzatos mentor veszi magához, és kíméletlen gyilkost farag belőle, hogy felhasználhassa saját céljaira. Küldetései során Haytham nem bízhat senkiben, és mindent meg kell kérdőjeleznie, amiben valaha is hitt. Az összeesküvések és árulások kibogozhatatlan szövevénye magával rántja Haythamet az orgyilkosok és a templomosok évszázados harcába. Talán nem is azt az utat járja, amelyet apja, Edward szánt neki?

Anna Jürgen - Az ​irokézek fia
"Az ​erdő ott volt, mindig ott volt. Már az ősrégi időkben keletkezett, amikor még nyoma sem volt embernek a földön. Akkoriban történt, hogy a Nagy Szellem vándorútra kelt. Be akarta járni a világot, hogy művében gyönyörködjék. Így mesélik az indiánok... A Nagy Szellem előbb kiküldött egy fehér madarat. Ez teleszívta csőrét a mennyei forrásból és vízcseppeket permetezett a földre. Ahová a csöppek lehullottak, mindenütt patakok és folyók keletkeztek - keresztül-kasul járták az erdőt, mint az erek a jávorfa levelét. Azokat a tájakat, ahol nem csobog a víz és nem susog az erdő, a Nagy Szellem vándorútján elkerülte, nem látogatta meg. De az indiánok földje nem ilyen táj - ott ősidők óta olyan sűrűn nőnek a fák, mint a prérin a fűszálak. Számtalan nyár és számtalan tél vonult el az erdő fölött. Az a kevés indián, aki ott élt, nem zavarta az erdő nyugalmát. Az állatok sem bántották az erdőt, úgy hozzá tartozik, mint a fákhoz a levelek. Egy nap fehérbőrű emberek bukkantak fel és vasfejszéikkel lyukakat vágtak az erdő zöld takarójába. Előbb csak parányi lyukakat, olyan kicsiket, hogy alig észrevenni."

Sting - Jean-Pierre Dutilleux - Sting ​Amazóniában
Több ​millió rajongó ismeri a dalait és a lemezeit. De Sting, az angol popbálvány, a Police együttes egykori vezetője több, mint korunk egyik legnépszerűbb rockzenésze. Amióta Sting 1987-ben először látogatott meg az Amazonas-vidéken egy indián falut, és ott barátságot kötött Raonival, a törzsfőnökkel, amióta a helyszínen tapasztalta, milyen rendszeres alapossággal irtják a trópusi erdőket, és milyen gátlástalanul áldozzák fel e természeti kincset a gazdasági érdekek miatt, azóta szenvedélyesen elkötelezte magát a dél-amerikai őserdő megmentése mellett. Jean-Pierre Dutilleux-vel, a neves francia fényképésszel együtt írták ezt a könyvet, amelyben nem csupán személyes élményeiket osztják meg az olvasóval, nem csupán elmesélik az esőerdővel és annak lakóival történt találkozásaikat, hanem megkísérlik felmutatni a trópusi esőerdő megmentésének lehetséges módjait. A harc az esőerdőért tehát éppen úgy egy elkötelezett popénekes személyes dokumentuma, mint a világunk "zöld tündérjének" megmentésére szólító, felrázó kiáltvány.

Karl May - Az ​olajkirály
A ​May-regények megszokott színhelyén vagyunk, rövidesen az is kiderül, hogy sorra megérkeznek a korábbi regényekből jól ismert szereplők: Old Shatterhand és Winnetou, Bicegő Frank, Sam Hawkins és mások. A történet magva szélhámosság: egy bankárra rá akarnak sózni egy állítólagos olajlelőhelyet. A csalás majdnem sikerül, de csak majdnem, hiszen közbelép Old Shatterhand, a nagy igazságtevő. Két indián törzs és egy kivándorló társaság is érdekes szerepet játszik a történetben. Az izgalmas regényt Szinnai Tivadar átdolgozásában olvashatjuk.

Karl May - A ​sivatag szelleme
Bizonyára ​emlékszik még az olvasó A Medveölő fiára. Néhány onnan ismerős szereplő története folytatódik ebben a regényben is. Gyanútlan utazók a sivatagi banditák kezébe kerülnek, ami ezen a vidéken egyenlő a biztos halállal. Derék fehérek és indiánok fognak össze az utazók megmentésére, sőt megjelenik a színen maga Old Shatterhand is. Mennyi mindennek kell történnie, míg hőseink - az életükért küzdő áldozatokkal együtt - végére jutnak a történetnek! A részleteket azonban hagyjuk meg az olvasónak, aki - akár olvasta A Medveölő fiát, akár nem - izgalommal kíséri végig a regényt.

Kéri András - Chile ​népei / A maják titkai
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Jennifer Blake - Tüzes ​éden
Elise ​meg volt győződve arról, hogy minden férfi kegyetlen, s akkor találkozott Reynaud Chavalier-vel... A gyertyafény aranysugárként ömlött szét Elise haján. Édes arcát s nyakát cirógatták a gyertyaláng árnyai, melyek még jobban kiemelték ajkának érzéki vonalait. Királynői tartásban ült, szoknyája ragyogó palástként terült szét körülötte. Gyönyörű jelenség volt. A férfin erőt vett a vágy, hogy mindig mellette lehessen, megóvja a veszélytől és szeretettel övezze.

Janice Kaiser - Tiltott ​szerelem
Öt ​hosszú évig ült börtönben ártatlanul a félvér Ethan. Gyilkosság miatt ítélték el, de valójában a seriff akarta félreállítani az útból, mert szerinte a fiatalember mindig is nyughatatlan bajkeverő volt. Ráadásul Jake Rawley, a befolyásos gazdálkodó is szerette volna rács mögött látni Ethant, mivel az elcsábította és teherbe ejtette a lányát. Kiszabadulása után a férfi mindent elkövet, hogy apja lehessen sosem látott kisfiának…

Karl May - A ​Medveölő fia
Baumann, ​a vadnyugati vadász a medvék esküdt ellensége; egy medve ölte meg a feleségét, és csaknem elpusztította a fiát is. Azóta ha meghallja, hogy valahol egy medve kószál, nem nyugszik addig, amíg meg nem öli. Innen kapta nevét is: Medveölő. A sziú indiánok egy csoportja, az ogallalla harcosok elfogják Medveölőt és barátait. Biztos halál vár rájuk, hiszen fel akarják áldozni őket a Pusztító Tűz sírján. A hír hallatára Martin elindul néhány barátjával, hogy kiszabadítsa a foglyokat. Útjuk során fölbukkannak a May-regényekből már jól ismert, klasszikus figurák: Old Shatterhand és Winnetou.

Colin G. Calloway - The ​Victory with No Name
In ​1791, General Arthur St. Clair led the United States army in a campaign to destroy a complex of Indian villages at the Maumee River in northwestern Ohio. Almost within reach of their objective, St. Clair's 1,400 men were attacked by about one thousand Indians. The U.S. force was decimated, suffering nearly one thousand casualties in killed and wounded, while Indian casualties numbered only a few dozen. But despite the lopsided result, it wouldn't appear to carry much significance; it involved only a few thousand people, lasted less than three hours, and the outcome, which was never in doubt, was permanently reversed a mere three years later. Neither an epic struggle nor a clash that changed the course of history, the battle doesn't even have a name. Yet, as renowned Native American historian Colin Calloway demonstrates here, St. Clair's Defeat--as it came to be known-- was hugely important for its time. It was both the biggest victory the Native Americans ever won, and, proportionately, the biggest military disaster the United States had suffered. With the British in Canada waiting in the wings for the American experiment in republicanism to fail, and some regions of the West gravitating toward alliance with Spain, the defeat threatened the very existence of the infant United States. Generating a deluge of reports, correspondence, opinions, and debates in the press, it produced the first congressional investigation in American history, while ultimately changing not only the manner in which Americans viewed, raised, organized, and paid for their armies, but the very ways in which they fought their wars. Emphasizing the extent to which the battle has been overlooked in history, Calloway illustrates how this moment of great victory by American Indians became an aberration in the national story and a blank spot in the national memory. Calloway shows that St. Clair's army proved no match for the highly motivated and well-led Native American force that shattered not only the American army but the ill-founded assumption that Indians stood no chance against European methods and models of warfare. An engaging and enlightening read for American history enthusiasts and scholars alike, The Victory with No Name brings this significant moment in American history back to light.

T. R. Fehrenbach - Comanches
Authoritative ​and immediate, this is a brilliant account of the most powerful of the American Indian tribes. T. R. Fehrenbach traces the Comanches' rise to power, from their prehistoric origins to their domination of the high plains for more than a century until their demise in the face of Anglo-American expansion. Master horseback riders who lived in teepees and hunted bison, the Comanches were stunning orators, disciplined warriors, and the finest makers of arrows. They lived by a strict legal code and worshipped within a cosmology of magic. As he portrays the Comanche lifestyle, Fehrenbach re-creates their doomed battle against European encroachment. While they destroyed the Spanish dream of colonizing North America and blocked the French advance into the Southwest, the Comanches ultimately fell before the Texas Rangers and the U. S. Army in the great raids and battles of the mid-nineteenth century. This is a classic American story, vividly and poignantly told.

Anderle Ádám - Latin-Amerika ​története
A ​szegedi József Attila Egyetem professzora az ősi Amerikától máig húzódó ívben mutatja be Latin-Amerika történetét. A világgazdaság és a világpolitika koordinátái között jeleníti meg e térséget: egymás mellé helyezett országfejezetek helyett egy régió történetét olvashatjuk. A munka a szerző kutatásait és a nemzetközi szakirodalom új felvetéseit foglalja össze.

Benjamin Capps - The ​Indians
Who ​were the Indians of the Old West? Everyone knows them - the hawk-faced men with braided hair and war feathers, their copper skin stretched over high cheekbones, their expressions penetrating and fearless. The tribal names are familiar too: Comanche, Cheyenne, Sioux, Kiowa, and others - all resonant of fierce valour, calling up images of painted horsemen with lances and...more

Hervey Allen - The ​Forest and the Fort
A ​historical novel, set in colonial Pittsburgh, about a boy, Salatheil Albine, who was captured and raised by Native Americans after his parents are killed. He does not forget his parents, nor his English (practicing with other prisoners) and eventually returns to work with English soldiers fighting the French-Indian wars of 1750's & 60's. Much of the story takes place during the siege of Fort Pitt (Pittsburgh), but other forts are involved also.

Michael S. Green - Lincoln ​and Native Americans
First ​exploration of Lincoln's relationship with the Native population in more than four decades. President Abraham Lincoln ordered the largest mass execution of Indigenous people in American history, following the 1862 uprising of hungry Dakota in Minnesota and suspiciously speedy trials. He also issued the largest commutation of executions in American history for the same act. But there is much more to the story of Lincoln's interactions and involvement, personal and political, with Native Americans, as Michael S. Green shows. His evenhanded assessment explains how Lincoln thought about Native Americans, interacted with them, and was affected by them. Although ignorant of Native customs, Lincoln revealed none of the hatred or single-minded opposition to Native culture that animated other leaders and some of his own political and military officials. Lincoln did far too little to ease the problems afflicting Indigenous people at the time, but he also expressed more sympathy for their situation than most other politicians of the day. Still, he was not what those who wanted legitimate improvements in the lives of Native Americans would have liked him to be. At best, Lincoln's record is mixed. He served in the Black Hawk War against tribes who were combating white encroachment. Later he supported policies that exacerbated the situation. Finally, he led the United States in a war that culminated in expanding white settlement. Although as president, Lincoln paid less attention to Native Americans than he did to African Americans and the Civil War, the Indigenous population received considerably more attention from him than previous historians have revealed. In addition to focusing on Lincoln's personal and familial experiences, such as the death of his paternal grandfather at the hands of Indians, Green enhances our understanding of federal policies toward Native Americans before and during the Civil War and how Lincoln's decisions affected what came after the war. His patronage appointments shaped Indian affairs, and his plans for the West would also have vast consequences. Green weighs Lincoln's impact on the lives of Native Americans and imagines what might have happened if Lincoln had lived past the war's end. More than any other historian, Green delves into Lincoln's racial views about people of color who were not African American.

Daniel_p._barr_(szerk.)_the_%e2%80%8bboundaries_between_us
The ​Boundaries Between Us Ismeretlen szerző
0

Ismeretlen szerző - The ​Boundaries Between Us
Although ​much has been written about the Old Northwest territory, The Boundaries between Us fills a void in this historical literature by examining lesser known forms of interaction between Euro-Americans and native peoples and their struggles to gain control of the region and its vast resources. Comprised of eleven original essays, The Boundaries between Us presents unique perspectives on the history and significance of the contest for control of the Old Northwest territory. The essays examine the sociocultural contexts in which natives and newcomers lived, traded, negotiated, interacted, and fought, asking new questions about power, identity, and violence, both ahead of and behind the frontiers of Euro-American settlement. The essays do not attempt to present a unified interpretation but, rather, focus on both specific and general topics, revisit and reinterpret well-known events, and underscore how cultural, political, and ideological antagonisms divided the native inhabitants from the newcomers. Together, these thoughtful analyses offer a broad historical perspective on nearly a century of contact, interaction, conflict, and displacement. This volume promises to be of great importance to students and scholars of early America, the frontier, and cultural interaction.

Fred Anderson - Crucible ​of War
In ​this vivid and compelling narrative, the Seven Years' War–long seen as a mere backdrop to the American Revolution–takes on a whole new significance. Relating the history of the war as it developed, Anderson shows how the complex array of forces brought into conflict helped both to create Britain’s empire and to sow the seeds of its eventual dissolution. Beginning with a skirmish in the Pennsylvania backcountry involving an inexperienced George Washington, the Iroquois chief Tanaghrisson, and the ill-fated French emissary Jumonville, Anderson reveals a chain of events that would lead to world conflagration. Weaving together the military, economic, and political motives of the participants with unforgettable portraits of Washington, William Pitt, Montcalm, and many others, Anderson brings a fresh perspective to one of America’s most important wars, demonstrating how the forces unleashed there would irrevocably change the politics of empire in North America.

Amy Harmon - Für ​immer Blue
Die ​19-jährige Blue Echohawk hat nur ein einziges Ziel: herausfinden, wer sie wirklich ist. Sie weiß nicht, woher sie kommt oder wer ihre Eltern sind, und fühlt sich nirgends dazugehörig. Auch unter ihren Kommilitonen ist sie eine Außenseiterin. Sie kleidet sich anders als die anderen, sie schminkt sich auffällig und umgibt sich mit den falschen Menschen. Blue spürt, wie ihr Leben ihr jeden Tag ein bisschen mehr zu entgleiten droht. Doch dann trifft sie auf Darcy Wilson, der - als Erster und Einziger - an sie glaubt und ihr zeigt, warum es sich lohnt, ein guter Mensch zu sein und für das Leben zu kämpfen. Blue entwickelt Gefühle für Darcy, obwohl sie weiß, dass eine Liebe zwischen ihnen unmöglich ist. Denn Darcy ist ihr Lehrer ...

May Károly - Az ​olajkirály
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Gregory Evans Dowd - A ​Spirited Resistance
Winner ​of the Intolerance in the United States Award from the Gustavus Myers Center for the Study of Human Rights in the United States In the early 1800s, when once-powerful North American Indian peoples were being driven west across the Mississippi, a Shawnee prophet collapsed into a deep sleep. When he awoke, he told friends and family of his ascension to Indian heaven, where his grandfather had given him a warning: "Beware of the religion of the white man: every Indian who embraces it is obliged to take the road to the white man's heaven; and yet no red man is permitted to enter there, but will have to wander about forever without a resting place." The events leading to this vision are the subject of A Spirited Resistance, the poignant story of the Indian movement to challenge Anglo-American expansionism. Departing from the traditional confines of the history of American Indians, Gregory Evans Dowd carefully draws on ethnographic sources to recapture the beliefs, thoughts, and actions of four principal Indian nations―Delaware, Shawnee, Cherokee, and Creek. The result is a sensitive portrayal of the militant Indians―often led by prophets―who came to conceive of themselves as a united people, and launched an intertribal campaign to resist the Anglo-American forces. Dowd also uncovers the Native American opposition to the movement for unity. That opposition, he finds, was usually the result of divisions within Indian communities rather than intertribal rivalry. In fact, Dowd argues, intertribal enmity had little to do with the ultimate failure of the Indian struggle; it was division within Indian communities, colonial influence on Indian government, and the sheer force of the Anglo-American campaign that brought the Indian resistance movement to an end. An evocative history of long frustration and ultimate failure, A Spirited Resistance tells of a creative people, whose insights, magic, and ritual add a much-needed dimension to our understanding of the American Indian.

Stephen Graham Jones - The ​Ones That Got Away
These ​thirteen stories are our own lives, inside out. A boy’s summer romance doesn’t end in that good kind of heartbreak, but in blood. A girl on a fishing trip makes a friend in the woods who’s exactly what she needs, except then that friend follows her back to the city. A father hears a voice through his baby monitor that shouldn’t be possible, but now he can’t stop listening. A woman finds out that the shipwreck wasn’t the disaster, but who she’s shipwrecked with. A big brother learns just what he will, and won’t, trade for one night of sleep. From prison guards making unholy alliances to snake-oil men in the Old West doling out justice, these stories carve down into the body of the mind, into our most base fears and certainties, and there’s no anesthetic. Turn the light on if you want, but that just makes for more shadows.

Richmond L. Clow - Spotted ​Tail
As ​a prominent leader of the Sicangu Lakotas during a time of conflict and change, Spotted Tail (1823-1881) left his mark on the Northern Great Plains. He was not a hereditary chief but developed his standing over time, first proving himself a capable warrior and later a persuasive negotiator. As white settlers encroached on Indian lands in ever-greater numbers, Spotted Tail decided to forgo engaging in prolonged conflicts with the United States, including those led by Red Cloud and Crazy Horse. Instead, he determined to negotiate with the United States to secure a homeland, education, employment, and other necessities essential to the future of his people. Had Spotted Tail chosen to fight, Captain John G. Bourke wrote in 1891, "neither North nor South Dakota, Wyoming nor Montana might now be on the map." Not all Lakotas agreed with his philosophy, and his tactics, heavy-handed at times, earned him enemies. On 5 August 1881, Crow Dog, a fellow Sicangu leader on the Rosebud Indian Reservation, shot and killed Spotted Tail, ending years of rivalry. Even in death, Spotted Tail continued to have an impact as Crow Dog's conviction for his murder made its way to the United States Supreme Court, ultimately impacting tribal sovereignty. In the first full biography of Spotted Tail since the 1960s, Richmond L. Clow uses firsthand accounts from tribal and nontribal sources, government records, and published works to establish Spotted Tail as both a warrior and a statesman. The author's voluminous research into contemporary news accounts, including interviews with Spotted Tail, provides a wealth of information about his views and actions that, until now, have been remarkably underutilised.

Jason Aaron - Scalped ​- The Deluxed Edition Book Three
Drugs, ​poverty, alcoholism: the Prairie Rose Indian Reservation has it all. Native son Dash Bad Horse swore he'd never come back to the Rez, but the FBI had other ideas. Against all odds, Dash has managed to keep his cover intact while gaining the trust of Lincoln Red Crow, the man whose criminal empire he's been tasked with bringing down. But like everything on the Prairie Rose Indian Reservation, the road has been dirty and dangerous, with death always just a slip of the tongue away. Tough as he is, Dash is starting to buckle under the pressure--and after the brutal murder of his mother, the job has finally pushed him over a line he never intended to cross. Now just when he needs all his wits to navigate the ever-shifting web of intrigue around him, Dash has numbed himself blind with sex, booze and heroin--and three decades' worth of secrets are about to explode all over the Rez. Collects Scalped #25-34.

Jason Aaron - Scalped ​- The Deluxed Edition Book Two
FBI ​agent Dash Bad Horse has been forced back into a life and a place that he thought he'd escaped years before: the Prairie Rose Indian Reservation. To bring down local crime boss Lincoln Red Crow, Dash goes undercover as one of Red Crow's hired guns. And he finds that life on the Rez is still the same mess of drugs, crime and tragedy. But when Dash's own mother is slaughtered and scalped, the double agent's loyalties become even more tangled--until not even he's sure who the real bad guys are. Collects Scalped #12-24.

Anton Treuer - Atlas ​of Indian Nations
Atlas ​of Indian Nations is a comprehensive resource for those interested in Native American history and culture. Told through maps, photos, art, and archival cartography, this is the story of American Indians that only National Geographic can tell. In the most comprehensive atlas of Native American history and culture available, the story of the North American Indian is told through maps, photos, art, and archival cartography. This illustrated atlas is perfect for fans of Empire of the Summer Moon, Blood and Thunder, and National Geographic atlases, as well as those fascinated with the Old West. Organized by region, this encyclopedic reference details Indian tribes in these areas: beliefs, sustenance, shelter, alliances and animosities, key historical events, and more. See the linguistic groupings and understand the constantly shifting, overlapping boundaries of the tribes. Follow the movement, growth, decline, and continuity of Indian nations and their lifestyles.

Alexander B. Adams - Geronimo
In ​the Apaches’ final campaign, Geronimo led 19 warriors against 5,000 U.S. troops. No Apaches were killed, and the U.S. suffered heavy casualties. For the Apaches could travel seventy miles a day on foot, lay a deadly ambush in country so open a white man could not find a hiding place, and elude pursuit by scattering in every direction, only to reassemble as soon as the force was gone. Probably the greatest foot soldiers ever known, they held the U.S. Army at bay for forty years. This book tells the stories of Geronimo, his Apache warriors, and his American enemies with vigor and verve. Unequaled in depth and scope, this definitive biography is an engrossing, dramatic, colorful, historically accurate account of a long-misunderstood figure.

Alexander B. Adams - Sitting ​Bull
Unequaled ​in depth, scope and drama, here is the definitive biography of he great Sioux warrior and leader Sitting Bull- the man who defeated Custer at Little Bighorn in one of the most crushing victories over the white man. Born in South Dakota in 1831, Sitting Bull was to witness the climax of centuries of fighting between two great people. Fearless as a boy and later in battle with other tribes, he soon found his main purpose in life: the need to drive the invading settlers from his territory. Sitting Bull, however, is but one o the many who took part in the tragic clash between Indians and Americans. This thoroughly fascinating account of Sitting Bull's life revives one of the most stirring and tragic periods of American history and casts a new light on the complex inter-relationships of the men involved.

Colin G. Calloway - The ​Shawnees and the War for America
An ​account of early American settler efforts to claim Shawnee territories in Ohio, Kentucky, and other states traces how the Shawnee tribe and its allies temporarily met American forces on equal terms before being forced to fight in order to salvage its cultural and political independence.

Beverly Hungry Wolf - Nagyanyáink ​útján
Beverly ​Hungry Wolf könyve a megjelenésekor újdonságnak és egyedinek számított. Mert egy amerikai őslakos írta. Egy amerikai őslakos nő. Egy amerikai őslakos nő a nők életéről – női szemmel. Ez a könyv ugyanis – bár körüllengi a vadnyugat történetének mitikus légköre – nem elsősorban a prérin musztángokon nyargalászó hős harcosokról szól, hanem az észak-amerikai síkságok asszonyainak mindennapi életéről. Ajánljuk azoknak, akik kíváncsiak a tipiállításra, bőrkikészítésre, a kőkori és a modern kultúra közötti idők valóban paleo receptjeire, a születésszabályozásra vagy a szellemtörténetekre. Első kézből olvashatjuk a szikszika nép meséit, összerakhatjuk a korábban több különböző műben szereplő mítoszaikat, teremtéstörténetüket – és ha a valóságos amazonokat keressük, itt a kríkkel és a sziúkkal harcoló Futó Sas és Morcos Asszony személyében megleljük. A feketelábú törzsszövetség három nép, a szikszika (blackfeet), a kainai (blood) és a piikani (piegan) szövetsége. Nevüket valószínűleg a földtől feketére festett mokaszintalpjukról kapták, magukat ma nitsitapiinak, igazi népnek hívják. A fehér ember megjelenése előtt a Sziklás-hegység és az északnyugati préri határán bölényvadász életmódot folytattak. A kríktől 1730 táján szerzett lőfegyvereikkel sikeresen vették fel a harcot az akkor már nagy ménesekkel rendelkező komancsokkal (sosóni), flethedekkel, kutenájokkal, illetve később az amerikai terjeszkedés elől nyugatra vándorló különböző sziú és algonkin nyelveket beszélő törzsekkel. Az első értesülést róluk az 1754-55-ben náluk kitelelt Anthony Hendey-től kapjuk, az első részletes beszámolót pedig a Lewis és Clark expedíció adott róluk. Életmódjuk rekonstruálását Karl Bodmer és George Catlin festők, Walter McClintock fényképész és író, George Bird Grinnell, Clark Wissler és John C. Ewers antropológusok munkája segíti. Mivel törzsi területeik nagyobb része Kanadában volt és van, az ott élők XIX. századi története részben máshogy alakult, mint az USA-ban több előnytelen szerződéssel rezervátumba kényszerített rokonaiké. Leghíresebb főnökük, Varjúláb adott otthont az 1876 és 1881 között Kanadában élő Ülő Bikának és népének. Beverly Hungry Wolf 1950. április 1-jén Edward és Ruth Little Bear gyermekeként született az albertai Cardstonban, a 148. sz. Blood Indián Rezervátumban. Bár hagyományos amerikai őslakos környezetben nőtt fel, és tanulmányai elvégzése után visszatért a rezervátumba tanítani, saját bevallása szerint is férjével, a német bevándorló felmenőkkel rendelkező Adolf Gutöhrleinnel (Hungry Wolf) kötött házassága után kezdett ténylegesen is foglalkozni ősei történetével. Népe idősebb asszonyaival készített interjúiból készült, _Ways of my Grandmothers_ című könyve 1980-ban jelent meg. Híres munkája még a _Daughters of the Buffalo Women_, illetve a férjével közösen publikált _Blackfoot Craftworker’s Book_, a _Shadows of the Buffalo: A family Odyssey Among the Indians_ és a _Children of the Sun: Stories By and About Indian Kids_. Beverly Hungry Wolfnak magyarul eddig – egy válogatásköteten kívül _(Indián asszonyok bölcsessége)_ – nem jelent meg munkája.

Dennis O'Neil - Batman: ​Shaman
A ​young Batman must use his developing skills as a detective to track down a murderous impersonator and is led down a trail filled with Native North American mysticism. This hair-raising adventure reveals the genesis of Bruce Wayne's identity as Batman and the origin of the Bat Cave.

Kollekciók