Ajax-loader

'Jáva (sziget)' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Alexandre Dumas - A ​jávai orvos
Izgalmas ​és titokzatos kalandok bonyolódnak Dumas regényében. Eusebius Vandenbeeknek, az együgyű holland fiatalembernek a tűzszigeten, Jáva szigetén, kialudt vulkánok tövében, az őserdő ezer veszedelmének, tigrisnek, párducnak, mérges kígyóknak fenyegető közelségében, varázslók és jövendőmondók, hatalmi tébolytól és vad bosszúállás vágyától fűtött jávaiak, malájok és kínaiak, szép háremhölgyek és megátalkodott kalózok környezetében kell megbirkóznia az élet adta kísértésekkel. Miként lesz úrrá józan eszén, emberi tisztességén és tiszta szerelmén a pénzvágy és a bujaság, és miként győz minden földi és földöntúli misztikus hatalmon feleségének igaz szerelme: ezt mondja el a világhírű francia regényírónak ez a meseszerűen kalandos regénye.

Isabel Wolff - Séta ​az időben
Izgalmasan ​elegyíti a múltat és a jelent. A létezőt és a visszahozhatatlant. Vonzza az olvasót, szellemeket idéz, hiszen az írónak ez a dolga. Hát még, ha bértollnok vagy szellemíró, mint Jenni Clark, aki talán éppen azért írja meg mások emlékiratait, mert a saját emlékei túl fájdalmasak hozzá. Mert kisgyerekként átélt egy olyan traumát, melynek feldolgozásában egy idős holland asszony gyerekkorának megidézése segíti. Az asszony, akit Klarának hívnak, Jáva szigetén éli át a második világháborút, az édesanyjával és az öccsével a japánok fogságába kerül, egy civileket gyűjtő koncentrációs táborba, amely semmivel nem jobb más koncentrációs táboroknál. Paradicsomi állapotokból, egy gyönyörű jávai kert idillikus békéjéből csöppen oda. Túléli, és addig nem nyugszik, míg egészen más égtájon meg nem teremti újra a „paradicsomkertet”. Amit kívül vagy belül mindannyian keresünk, míg rá nem jövünk, hogy csak magunk építhetjük fel, valódi fájdalomból és örömből. Aki kíváncsi rá, mit jelent a tenko és a gedekking, mi a jelentősége egy rézből készült gyíkocskának, és mi köze mindehhez a BBC kotnyeles riporterének, egy vén kovácsműhelynek, vagy a gyerekvállalásnak, az feledkezzen bele bátran Isabel Wolff könyvébe.

Multatuli - Max ​Havelaar
"Szólj ​igazat, betörik a fejed!" Ezt a közmondást példázza a szerző megpróbáltatásainak története, a Max Havelaar. Multatulit - valódi nevén Eduard Douwes Dekkert - helytartóhelyettesnek nevezik ki Hollandia kelet-indiai gyarmatára, Jáva szigetére. Fogadalmat tesz, hogy mindig az igazságot szolgálja, ám amerre néz, mindenütt csak azt látja, hogy a vezető tisztviselők, hollandok csakúgy, mint a helybeliek, hatalmukkal visszaélve gyötrik-fosztogatják a népet. Az igazság nevében tisztogatást, vizsgálatot követel a felettes hatóságoktól, de csak azt éri el, hogy őt bocsátják el állásából. Bárhova fordul, süket fülekre talál. Erre 1860-ban regényben teszi közzé tapasztalatait. Óriási politikai vihar. A könyvet elkapkodják. ___Az írót állásába sosem helyezték vissza, be kellett érnie azzal, hogy világhírű művet alkotott: a holland irodalom egyetlen könyvét, melyet hazája határain messze túl is olvasnak, fordítanak, vitatkoznak róla. Tizenhat nyelven jelent meg. A regény megjelenésének ötvenedik évfordulóján Amszterdamban Multatuli-múzeumot alapítottak.

Geszty Júlia - Rejtelmes ​Kelet
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

David Attenborough - Titokzatos ​állatok nyomában
A ​legtöbb állat, amely 1950-ben brit televízióban adásba került, lábtörlőn, vagy pokrócon üldögélt. A televízió lényegében élő műsorközeg volt. A filmet - mivel drága volt, ritkán használták, kivéve a hírműsorokat, így ha egy személyt, vagy egy állatot meg akartak jeleníteni a képernyőn, akkor annak el kellett mennie az észak -londoni Alexandra Palace-be. Az országban egyedül ott működött két apró stúdió, ahol a napi, mindössze négy-öt órányi televíziós műsort összeállították. A műsorok készítői és a nézők is azt gondolták, hogy a még gyermekcipőben járó médium legnagyobb erénye az azonnaliság. A képernyőn megjelenő események valóan akkor és úgy történtek, ahogyan a nézők látták. Ez a tudat különös ízt adott a televíziózásnak, mely azóta jórészt elillant már. Ha egy színész elfelejtette a következő mondatot, a súgást mindenki hallhatta. Ha egy politikus kijött a sodrából, azt ország-világ láthatta, és szó sem lehetett arról, hogy később meggondolja magát, és ragaszkodjék ahhoz, hogy óvatlanul elejtett szavait kivágják a műsorból. És ha az állatok viselkedtek neveletlenül, gazdájuk bosszúságán mindenki derülhetett.

T%c3%a1ncol_%e2%80%8ba_hull%c3%a1msapk%c3%a1s_tenger
1

Ismeretlen szerző - Táncol ​a hullámsapkás tenger
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Hédervári Péter - A ​jávai tekercsek
A ​jávai Sangkuriang-legenda egy évezredekkel ezelőtt lejátszódott vulkánkitörés emlékét is megőrizte az indiai származású királyné történetében. Ez a tény máris elegendő magyarázattal szolgál, miért is keltette föl az ókori keleti szerelmes história a szerzőt, Hédervári Péter figyelmét. Hisz Hédervári Péter tudományos szakíróként ismert: vulkán-geofizikus. Most azonban vérbeli szépíróként mutatkozik be. Régies zamatú, keleties bájú, de mégis modern regényt formált az indonéz legendából. Máskülönben az alapul vett történet Hédervári feldolgozásában nem is annyira indonéz, mint inkább indiai: a két főhős, Aparadzsitá hercegnő és Rámakrishna mintha a klasszikus indiai irodalomból léptek volna elénk. Romantikus barátságuk története, amely sorsszerűen végződik ugyan tragikus epizóddal, de amely mégsem komor fatalizmust sugall, hanem mindvégig reményt áraszt, remek alkalmat ad az írónak egyrészt arra, hogy az indiai kultúra iránt érzett vonzódását alkotó módon "bizonyítsa", másrészt pedig arra, hogy az oly távolinak tetsző, hagyományosan csodás elemekkel át- meg átszőtt világnak racionális, modern - s minden közvetlen erőltetettség nélküli - természettudományos magyarázatát adja. E "magyarázat" azonban a művészi ábrázolás módszereivel történik, mindvégig lebilincselően, szórakoztatva.

Walter G. Picard - Gadzsa, ​az elefánt
Jáva ​szigetén elő három kíváncsi európai - a szerző barátja, Theo és egy hollandus - elhatározza, hogy felderíti a közeli, titokzatos szigetecskét, Nusa-Barungot. Az aprócska sziget lakatlan, és azt beszélik, hogy a kalózok rég elásott kincsét rejti a föld. Hőseink csónakot bérelnek, és néhány bennszülött jávaival partra szállnak. Néhány óra múltán óriási trópusi vihar tör ki, ezért tábort vernek. Az idő mesehallgatás közben repül a leggyorsabban: a jávaiak egymásnak adják a szót, színes, érdekes világba viszik hallgatóikat. Az indonéz mesék Kantjilról, a rókaravaszságú törpeszarvasról szólnak, s arról, hogy járt túl az állatok eszén, hogyan csapta be a krokodilt, a tigrist és a majmot. Kantjil jó barátja Gadzsa, az elefánt, akinek páratlan bölcsességét is megismerjük a mesékből, csakúgy, mint az itt élő embereket, sőt azt is, hogyan kapták nevüket az indonéz szigetek.

A_sziklavirag
A ​sziklavirág Ismeretlen szerző
5

Ismeretlen szerző - A ​sziklavirág
Élt ​egyszer egy fiatal magyar festőművész, akinek a festészet mellett a zene volt a másik szenvedélye, és mivel nagyon vonzották a keleti kultúrák, egy napon elindult Jáva szigetére gamelán zenét tanulni. Indonézia különös világa azonnal rabul ejtette, így amikor két év után elérkezett a hazatérés pillanata, elhatározta, hogy hoz magával valamit otthonról az itthoniaknak. Így született meg ez a könyv, amely jávai meséket és legendákat gyűjt csokorba, ahogy azt egy európai művész látja. Az alkotó tehetségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a képek a jávaiak szemében hitelesen jávaiak, az európai olvasónak pedig segítenek életre kelteni azt a világot, amely bár távoli és titokzatos, valahogy mégis oly ismerős…

Tim Hannigan - Raffles ​and The British Invasion of Java
On ​a hot August afternoon in 1811, an army of 10,000 British redcoats splashed ashore through the muddy shallows off Batavia (the former name of Jakarta, Indonesia’s capital) to conquer the Dutch colony of Java. They would remain there for five turbulent years. Drawing on both British and Javanese archival sources, this entertaining and highly readable narrative history-cum-biography explores the bloody battles and furious controversies that marked British rule in Java, and reveals the future founder of Singapore, Thomas Stamford Raffles – long celebrated as a hero, a liberal and a visionary – in a shocking new light, showing how he crushed dissent, looted palaces and incited massacres to further his own insatiable ambitions. The book features the dramatic Battle of Batavia, the sinister British expedition to Palembang, the 1812 sacking and looting of Yogyakarta, and various fights between soldiers and civilians, buffaloes and tigers, and Englishmen and Javanese.

John MacKinnon - Karen Phillipps - Bas van Balen - Burung-burung ​di Sumatera, Jawa, Bali dan Kalimantan
Terjemahan ​dari buku Fieldguide to the Birds of Borneo, Sumatra, Java and Bali. Edisi cetak ulang diterbitkan oleh Burung Indonesia. Terdapat sisipan berisi errata serta keterangan tambahan mengenai status burung-burung di Sumatera, Jawa, Bali dan Kalimantan.

Multatuli - Max ​Havelaar (holland)
De ​Max Havelaar is niet alleen de beste roman uit de Nederlandse literatuur; het is ook een roman die na meer dan een eeuw nog steeds actueel is. Inhoudelijk misschien niet eens zozeer: als 'de Javaan' nog steeds mishandeld wordt dan is het tenminste niet meer door ons, en ook niet met ons uitdrukkelijke goedvinden. Maar formeel, als een boek dat begint als een roman en eindigt als iets wat direct ingrijpt in de werkelijkheid, is de Max Havelaar zo modern als geen ander boek in onze letteren. En wie alleen naar het romangedeelte kijkt met zijn ingewikkelde structuur, die bij het lezen toch zo logisch en doorzichtig blijft - die kan zich haast niet voorstellen dat er in onze taal nog eens iets zal worden gepresteerd van die kracht.

Maurice Kottelat - Sri Nurani Kartikasari - Freshwater ​Fishes of Western Indonesia and Sulawesi
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

James_r._rush_jawa_%e2%80%8btempo_doeloe
Jawa ​Tempo Doeloe Ismeretlen szerző
0

Ismeretlen szerző - Jawa ​Tempo Doeloe
Buku ​ini memuat sejumlah catatan penting bagi siapa saja yang ingin mengetahui lebih dari 600 tahun sejarah Pulau Jawa dalam arti luas. Pakar sejarah James Rush dari University State of Arizona di Amerika telah memilih dan merangkai kisah-kisah yang didedahkan mengenai Jawa oleh 35 pengelana Barat mulai dari masa-masa paling awal kontak bangsa Eropa dengan Jawa pada 1330-an sampai dengan pertengahan 1980-an sebagai sebuah cerita yang kaya warna. Meskipun tidak menceritakan sejarah Jawa secara runtun, buku ini memuat topik-topik yang mampu memperlihatkan bagaimana Jawa bertransformasi dari masa-masa kerajaan-kerajaan yang istananya digambarkan berlimpah emas kemudian jatuh menjadi jajahan Belanda, lantas berobah pada abad ke-20 menjadi pusat Indonesia. Melalui catatan-catatan bukan saja dari mereka yang sudah sohor sebagai tokoh yang lekat dengan Jawa, seperti Thomas Stamford Raffles, Alfred Russel Wallace, Augusta de Wit, Elizah Ruhamah Scidmore, S.J. Perelman, Frank dan Helen Schreider, V.S. Naipaul, tetapi juga dan banyak lagi yang ada di buku ini. Kisah mereka juga banyak bercerita tentang orang Barat itu sendiri dan tentang hubungan mereka yang berkembang dengan pusat peradaban dan kekuatan daerah di Asia Tenggara yang padat penduduk ini, serta dengan masyarakatnya.

Augusta De Wit - Java
When ​Augusta de Wit toured Java in the 1910s she found not only "the airy fancies, the legends and the dreams" but also "a busy manufacturing country, prosperous and prosaic." In fact she arrived during a crucial phase of the island's development, when the colonial Dutch regime had just embarked on its "Ethical Policy" not only to repay its "debt of honour" to an impoverished peasantry but also to facilitate the interests of modern capitalism. An illuminating record of her observations of both the Javanese aristocracy and peasantry, Java, through numerous illustrations, presents an important social document and a fascinating narrative account of a society in transition.

Indraneil Das - A ​Field Guide to the Reptiles of South-East Asia
South-East ​Asia is home to one of the most diverse reptilian populations on Earth and is quickly becoming one of the most important ecotourism destinations in the world. A Field Guide to the Reptiles of South-East Asia is the first comprehensive guide to the snakes, lizards, crocodiles, tortoises, and turtles of the region. Covering more than one thousand species and subspecies in thorough detail, this field guide provides authoritative, up-to-date information on identification, habitat, behavior, subspecies, distribution, and status. It also explains the behavior and morphology of reptiles, as well as how to measure and identify species according to scale counts and other anatomical features. This guide is essential reading for anyone interested in the wildlife of South-East Asia--wildlife enthusiasts, students, conservation planners, and specialists alike.

Anna Forbes - Unbeaten ​Tracks in Islands of the Far East
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Ariswara - Borobudur ​and Temples of Java / Borobudur et Temples de Java
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

H. M. Tomlinson - Tidemarks
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Multatuli - Jáva ​gazdag és éhezik
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Jade Bremner - Stuart Butler - Simon Richmond - Lonely ​Planet Pocket Jakarta
Lonely ​Planet Pocket Jakarta is your passport to the most relevant, up-to-date advice on what to see and skip, and what hidden discoveries await you. Explore the must-see National Museum, or stroll the streets of Glodok, all with your trusted travel companion. Get to the heart of the best of Jakarta and begin your journey now! Inside Lonely Planet Pocket Jakarta: Full-colour maps and images throughout Highlightsand itineraries help you tailor your trip to your personal needs and interests Insider tips to save time and money and get around like a local, avoiding crowds and trouble spots Essential infoat your fingertips - hours of operation, phone numbers, websites, transit tips, prices Honest reviews for all budgets - eating, sleeping, sight-seeing, going out, shopping, hidden gems that most guidebooks miss User-friendly layout with helpful icons, and organised by neighbourhood to help you pick the best spots to spend your time Covers Kota & Glodok, Merdeka Square, Central Jakarta, Cikini & Menteng and more The Perfect Choice:Lonely Planet Pocket Jakarta, a colorful, easy-to-use, and handy guide that literally fits in your pocket, provides on-the-go assistance for those seeking only the can't-miss experiences to maximize a quick trip experience.

3805010_5
Indonézia ​ékkövei Ismeretlen szerző
1

Ismeretlen szerző - Indonézia ​ékkövei
A ​kötet az indonéz szigetvilág két, számtalan épített emléket őrző tagját, Jávát és Balit mutatja be. Gazdag képanyaggal, hasznos ismertetőkkel, leírásokkal segíti a régióba utazókat, emellett azoknak is érdekes lehet, akik már jártak ott, és felelevenítenék emlékeiket. Sőt, a világ természeti és épített csodái iránt érdeklődők a fotelban ülve...

John MacKinnon - Field ​Guide to the Birds of Java and Bali
Each ​bird family is introduced by a short general account and a key to the family. These keys are based on those of Delacour's Birds of Malaysia (1947) adapted for the avifauna of the Javan province and to emphasize field character rather than measurements in the hand. Species order and English names follow those used in Birds of South East Asia by King et. al. (1975 For birds not listed in King's book I have given the most commonly used English names. Unconfirmed new additions to the Javan list are inserted after their nearest relative with the number affixed with the letter a. Each species has also been given an Indonesian name, whenever possible that most commonly used throughout Indonesia. Where no general Indonesian name exists I have taken I have taken the most widely used Javanese or Sudanese name. Species entries follow a standard format with a full description for each species, emphasizing key diagnostic characters.

Rosalia Sciortino - Care-takers ​of Cure
This ​book offers a comprehensive analysis of the Indonesian health bureaucracy and its personnel, by way of a detailed description of health centre nursing in Central Java. It is an important ethnographic contribution to the literature of medical anthropology in developing countries.... Using the multi-level perspective she examines the conceptualization and policy of nursing at the national level and traces how it is implemented and conceptualized through the provincial and district levels to the actual nursing practices in sub-district, local health centres.

Eliza Ruhamah Scidmore - Java
Eliza ​Rumaha Scidmore was born October 14, 1856 in Madison, Wisconsin, United States of America and died November 3, 1928 in Geneva, Switzerland. She was a journalist and a traveller and spent long periods in in Alaska, Japan, China, Java and India. In this book about Java written in 1912, Scidmore, who clearly loved the subject is very enthusiastic about the country and the traditions that have made Java such a unique place. It still remains a little known country nowadays but by reading Eliza Scidmore, we are transported to the beauty of the tropical gardens, the volcanoes, the magnificent buddhist temple of Borobudur, the impact of the conquest by Islam, its unique culture and so many places that I bet you did not even know they existed.

Raden Adjeng Kartini - Letters ​of a Javanese Princess
Translated ​from the original Dutch by Agnes Louise Symmers and originally published by Alfred A. Knopf, this collection of letters was written by the daughter of a Javanese civil servant in the Dutch colonial government. She had been permitted the unusual privilege of attending a Dutch elementary school, but then returned home to seclusion during her adolescence, as was the Indonesian custom for women. The letters provide a fascinating picture of the life and spirit of the time during the period when Java was undergoing intimate contact with Western civilization. Through her writings she became a spokesman for the liberation and education of women, as well as an advocate for Indonesian nationalist aspirations. Co-published with the Asia Society.

David Attenborough - The ​Zoo Quest Expeditions
The ​author's account of journeys to Guyana, Indonesia and Paraguay in search of rare and bizarre creatures for the benefit of TV viewers.

James_r._rush__java
Java Ismeretlen szerző
0

Ismeretlen szerző - Java
Capturing ​the many diverse images and perceptions of Java recorded over the last 600 years, this entertaining volume brings together accounts of this enchanting tropical island by thirty-five Western travellers, most of them English or American. Their writings span the years from the earliest European contacts with the island, beginning with the 1330 impressions of Friar Odoric, to Richard Crithfield's account of his return to Java in 1985. Through their eyes we see the island transformed from a distant realm of wealth and danger into an orderly and prosperous Dutch colony and then, in the twentieth century, into the center-piece of the Indonesian nation. Over the years, the "Java" that armchair travellers of the English-speaking world came to know was largely shaped by witnesses like Thomas Stamford Raffles, Alfred Russel Wallace, Elizah Ruhamah Scidmore, S.J. Perelman, Frank and Helen Schreider, V.S. Naipaul, and many others. With informative introductions that set each passage in context, these tales have much to tell us about the West itself and about its evolving relationship with this populous South-East Asian center of civilization and power, and it with its people.

Phil Grabsky - The ​Lost Temple of Java
Borobudur ​in Central Java is the world's largest Buddhist temple. This book seeks to solve the mysteries surrounding the temple: who built it, why and for what purpose? How was this amazing structure of two million blocks of stone actually constructed?

Moammar Emka - Jakarta ​Undercover II.
After ​the enormous success of Jakarta Undercover, Moammar Emka is back with more on the seedy nightlife and underground sex servics of modern, hip Jakarta. Delving deep into the city's karaoke clubs, massage parlours and transit hotels, the author takes it upon himself to experience first-hand the tasty delights on offer and what exactly they involve. What is a cat-bath massage? Who are the Mickey Mouse girls? How much does an all-night gigolo really cost? How popular is the after-lunch hand-roll service? From swingers parties to midnight lesbian packages, Jakarta seems to have it all when it comes to sexual services. And if you thought the first book was explosive, Jakarta Undercover II will leave your imagination running wild. Indonesia's bestselling series—over half a million copies sold!

Sri Owen - Indonesian ​Regional Food and Cookery
This ​book presents traditional Indonesian dishes in a way that will appeal to modern cooks everywhere. Indonesia, the world's fourth largest nation, is developing fast. Most of its people live better and eat better than they did when Sri Owen was growing up there in the aftermath of war and revolution. Its climate and soils produce as abundantly as ever. But the rush to the cities, and to Western habits of life, has endangered many of the old ways. Some of the best and subtlest of Indonesia's regional cuisines are threatened by the pressures of modernity. This is a representative collection of the best dishes, past and present, from the principal areas of this vast country. Whatever the region, the distinctive staples of Indonesian food prevail - rice, fish, chilli peppers, coconut and spices - yet subtle differences become evident as we explore the culinary delights of Sumatra, Bali, Kalimantan, Maluku, Java and the capital city, Jakarta. Virtually all the ingredients mentioned can be bought in most countries, and substitutes are recommended for those that are hard to find. Equipment and techniques are well within the range of even a novice cook. Sri Owen's range, however, extends beyond the adaptation of old recipes to new kitchens. She describes food habits against their background of dally life and changing custom. This book aims not only to describe Indonesian food but to demonstrate that, cooked and served as it should be, it is amongst the best in the world.

Pramoedya Ananta Toer - This ​Earth of Mankind
Set ​at the turn of the century in the waning days of Dutch colonial rule, This Earth of Mankind is the first of the four books that comprise Pramoedya Ananta Toer's Buru Quartet. A powerful story of oppression, injustice, and one young man's political, emotional, and intellectual awakening. Pramoedya Ananta Toer wrote This Earth of Mankind while confined on the prison island of Buru, where prisoners did hard labor, clearing jungle with the crudest tools, and suffered starvation diets, beatings, and torture. Much of Pramoedya's work has in fact been written under such circumstances. "I happen to be pretty productive when I am in jail," he has said. "When you are in jail, you have to spend more time with yourself." Minke is a young Javanese student of great intelligence and ambition. Living equally among the colonists and colonized of 19th-century Java, he battles against the confines of colonial strictures. It is his love for Annelies that enables him to find the strength to embrace his world. Pramoedya Ananta Toer, born on the island of Java in 1925, was imprisoned first by the Dutch, then by the Indonesian government as a political prisoner. He received the PEN Freedom to Write Award and the Ramon Magsaysay Award.

Kollekciók