Ajax-loader

'kert' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Andrew Wilson - Jól ​tervezett kiskertek
A ​Jól tervezett kiskertek seregnyi tervező fantáziadús alkotásait gyűjti össze, hogy segítséget nyújtson a modern ingatlanviszonyok következtében létrejövő, a városi létformát egyre többen választók közvetlen lakókörnyezetében kialakuló kisebb terek optimális tervezéséhez. Ezek a kiskertek, legyen szó akár buján beültetett édenkertről, akár minimalista oázisról, sokkal személyre szabottabbak, mint a „hagyományos” kertek, így tervezésük egészen másfajta hozzáállást követel. Kötetünkben a legváltozatosabb terek kelnek életre szakavatott kerttervezők keze nyomán, akik megbízóik igényeit szem előtt tartva minden nehézséggel megküzdve alkalmaztak kreatív és stílusos megoldásokat, amelyek inspiráló, látványos és jól hasznosítható ötletgyűjteménnyé álltak össze. • 140 példa a kiskert esztétikai kialakítására és hasznosítására, melyek támpontot adhatnak álmaink megvalósításához • Növénytelepítési javaslatok, figyelembe véve az egyre nyilvánvalóbb klímaváltozást • Méretarányos alaprajzok, kétdimenziós rajzok, oldalnézeti ábrák, axonometrikus ábrázolások, perspektivikus rajzok, amelyek vizuális segítséget nyújtanak a laikusok számára • Pihenők, napozók, lépcsők, burkolatok, telekhatárok, csobogók, öntözőrendszerek, világítás kialakítása a legapróbb területeken is • Könnyen megvalósítható ötletek, hasznos tanácsok, apró trükkök a kivitelezőktől a legkülönbözőbb elképzelésekkel és költségvetésekkel bíró megrendelők számára. 256 oldal végig színes illusztrációkkal keménytáblás, védőborítóval

Bálint György - Kertésznapló ​2020
Bálint ​György, az ország Bálint Gazdája ebben a rendhagyó kertésznaplóban hónapról hónapra, hétről hétre ad hasznos tanácsokat az aktuális kerti teendőkről, és megosztja az olvasóval a legfontosabb elméleti ismereteket is. A kötet napló is egyben, amelybe az ovasó többek közt bejegyezheti a saját kertjére vonatkozó tudnivalókat, az elvégzett munkákat és a még szükséges teendőket. "Korunk kertjei két feladatot tűztek maguk elé: legyenek szépek és hasznosak. A két célkitűzés nem ellentétes egymással, sőt segítik is egymást: egy virágzó meggyfa nem csupán bámulatosan szép látvány, de értékes gyümölcsöt is érlel. Egy szőlővel felfuttatott lugas nem csak látványos, de nagyon kellemes a forró nyári napokon. A korszerű kertben mindenki talál magának való zugot: a gyerekek játszóteret, a felnőttek napozó helyet, az idősek csendes, kellemes szegleteket. És a kert mindenkinek ad munkát, nem csak a jó erőben levő fiatal férfiaknak, hanem a nőknek, a tinédzsereknek és az időseknek egyaránt. A kalendárium évszázadokig a családok legkeresettebb olvasmánya volt, megjelölhették benne a születésnapokat, a kötelezettségeket, a jó szórakozás időpontját. Ebben a kalendáriumban a kerttel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókra kívánom felhívni az Olvasók figyelmét. Ha ez sikerült, elértem a célomat. Kedves Mindannyiuknak jó olvasást és gazdag termést kívánok!" Bálint György

Frances Hodgson Burnett - A ​titkos kert
Évtizedek ​óta kultuszkönyv, amit nagyanyáink és apáink is változatlan érdeklődéssel olvastak, s olvassák a mai fiatalok is. A könyvnek számtalan különféle kiadása jelent meg, filmet is készítettek belőle, manapság is játsszák. Az édes-bús történet központi szereplői: egy zárkózott, árva kislány és egy betegeskedő kisfiú, akik rátalálnak az elveszett Édent felidéző, varázslatos kertre - és egy jó barátra, Colinra. A könyv most új köntösben, de változatlan szöveggel jelenik meg.

Maria Fisher - Amen Fisher - Természetes ​madárlakok
A ​könyv példákat ad arra, hogyan lehet a környezetünkben talált faanyagokból madárlakokat építeni, hová érdemes ezeket kihelyezni, hogy odacsalogassák a különböző fajokat, és arra is, hogyan kínálhatnak táplálékot, építőanyagot, és menedéket a kertünkbe költözött kis lakóknak. Részletes terveket és a munka minden egyes lépéséről fotókat találunk a madár- és denevérodúk, madáretetők és rovarlakok építéséhez. Az útmutatók kitérnek a megfelelő faanyag begyűjtésére, a törzs kivájására, az elkészült odú rögzítésére és díszítésre.

B. Kéry Ilona - Kertem
A ​természet egyetemes örömet kínál, ezért örök vágya és célja az embernek, hogy kertté tegye a sivatagot; ott pedig, ahol vadon burjánzik a természet, igyekszik emberszabásúvá, széppé alakítani.Az ókor egyik csodáját, a legendás asszír királynő, Szemiramisz függőkertjeit ez a kettős igény hozta létre. A Biblia Édenje is ennek a boldogságot, nyugalmat, békét adó természetnek, kertnek a költői metaforája, s a mohamedánok szent könyve szerint is a túlvilági élet egyik boldogsága nem más, mint virágzó, szép kertben üldögélni. Ezért tartja a kínai mondás: "Aki egy életen át boldog akar lenni, legyen kertész." Az embert ez a vágy készteti arra, hogy, amikor teheti, kimeneküljön a város kőrengetegéből, és néhány órára, néhány napra legalább üdülést leljen a fák, a virágok között, erdőben, parkban, napsütötte, tarka, virágos réten. És napjaink városi embere ezért menekül minden hét végén, minden évszakban távol a várostól, kicsiny telkére, ahol virágot nevel, fát ültet, pázsitot öntöz, fülledt nyári estéken pedig sz örömet szerző kerti munka jóleső fáradtságával izmaiban, a fák, bokrok esti neszeire figyel és pihen a nyíló virágok illatában. Borsosné Kéry Ilona nemcsak rajongója a kertnek, hanem mestere, művésze is a kertépítésnek, de művésze az írásnak is: elragadó könyvében színesen, érzékletesen írja le gyönyörű tihanyi kertjének - melyet a televízió képernyőjén oly sokan megcsodálhattak - születését, s rajzolja meg évszakról évszakra, sőt napról napra, óráról órára változó képét, varázslatos hangulatát.

John Brookes - Apró ​kertek
Hogyan ​teremtsünk ideális pihenőhelyet, szép és stílusos apró kertet akár a legkisebb és legrosszabb fekvésű zugban? John Brookes a Magyarországon is népszerű kerttervező szerző az alagsortól a tetőig, az ablakpárkánytól az erkélyig, a világítóudvartól a kapualjig mindenhova virágzó oázist varázsol, és e könyvében feltárja alkotásának titkait.

Lucinda Riley - Árnyéknővér
Astrope ​D'Apliese, azaz Csillag épp válaszúthoz ér, amikor a nevelőapja haláláról értesül. A nővéreivel a Genfi-tó partján magasodó, gyermekkori otthonukba gyűlnek össze, hogy megemlékezzenek szeretett apjukról, és meghallgassák a végrendeletét. A különc milliárdos, Pa Salt mindnyájuknak egy különleges tárgyat meg egy levelet hagyott örökül, és ennek segítségével, ha a lányok úgy döntenek, közelebb kerülhetnek a valódi gyökereikhez. Csillag azonban habozik ezt megtenni, mert fél kilépni abból a szoros és biztonságot nyújtó kötelékből, amely a testvéréhez, CeCéhez fűzi. Végül mégis úgy dönt, hogy az első nyomon elindul, az útja pedig egy könyvritkaságokat árusító boltba vezeti, ahol a különc tulajdonos figyelmét rögvest felkelti a lány és a története. És innentől kezdve nem lesz Csillag számára megállás: egy nem mindennapi nő múltjának nyomába eredve maga is felfedezőútra indul az angliai tóvidék csodálatos tájain, Beatrix Potter meséinek helyszínén, és még csak nem is sejtheti, mi vár majd rá. Megdöbbentő titkokkal, nem mindennapi sorsokkal és meglepő fordulatokkal szembesül a kutatása során, és amellett, hogy önmagát is mindjobban megismeri, talán még az igaz szerelem is rátalál. Lucinda Riley új sorozatának harmadik kötetében egy évtizedeken és Európán átívelő nyomozás történetét meséli el. A letehetetlen családregény főszereplője nemcsak a származásának kérdésére találja meg a választ, hanem azzal is szembesül, hogy ha a saját kezébe akarja venni a sorsát, azért tennie kell, és hogy ez az út a boldogság ígérete mellett sok áldozatot is követel.

Moldoványi Ákos - Boldog ​lett-e, ki kertre vágyott?
Ismét ​szép kertekbe hívom az Olvasót. Ez a könyv a "Kertész legyen, ki boldogságra vágyik.." című riportkötet folytatása: most újabb tizenöt művész, tudós és újságíró vall erről a hobbijáról. Be is mutatják boldogságuk forrását... Ha van kertjük, Önök is tegyék fel maguknak a címben szereplő kérdést! Bizonyos, hogy a legtöbben igennel válaszolnak majd...

Petrik Adrien - A ​másik kert
Megjelent ​az Otthon könyvek legújabb képes albuma, Petrik Adrien, az Asszony és háza szerzőjének új könyve: A másik kert címmel. A szerző a saját, nem túl kedvező adottságú kertjének kalandos történetét írja le. Az a szándéka, hogy megszerettesse olvasójával a természetet és a kertet, végigkalauzolva őt tavasztól őszig annak zegén-zugán. Több mint százfajta növényt határoz meg, melyek vagy kifürkészhetetlen okból nőnek a kertjében, vagy különös történet fűződik ültetésükhöz. A növények kavalkádja meseszéppé teszi a kertet az év minden szakában. Ez a könyv is remek olvasmány több száz képpel, ötlettel, friss, fiatalos, ugyanakkor érett mondandóval, érzelmekkel és tapasztalatokkal, melyek túlmutatnak a kerten, bepillanthatunk a család nem mindennapi hétköznapjaiba is.

Gombos Zoltán - Budavári ​kertek
Engedje ​meg a kedves Olvasó, hogy várbeli sétáján melléje szegődjünk, és segítségére legyünk kiváncsisága kielégítésében, ismereteinek gyerepításában, a jóleső és hasznos időtöltésben! Akár útközben, egy-egy padon megpihenve, akár a sétáról hazatérve bizonyára szívesen lapoznak majd bele e műbe, hogy időrendi sorrendben felelevenítsék a vár és a kertek építésének történetét, és megismerjék a középkori kolostor- és várkertet, a reneszánsz kertet, Budavár fénykorát, majd a török kerteket, a barokk kerteket, József nádor kertjeit, a két háború közti állapotot, majd a második világháború esztelen pusztításait, a romeltakarítást és az új park építését. A kertek kialakításának, fejlődésének leírását a szerző sok helyütt kiegészítve, beillesztette könyvébe a palota fejlődésének történetét és történelmi hátteret is festett. Mondanivalóját történetekkel, régi mondákkal és a feltárás igen izgalmas eseményeivel fűszerezve. Az érdekes, egyedülálló könyvet mutató fényképanyag díszíti, ráadásul még sok-sok régi metszet, kincset érő kerttervek másolatai, korabeli és mai helyszínrajzok, térképek. Segítségükkel az olvasó bepillanthat egy ilyen hatalmas építkezés és kertépítés boszorkánykonyhájába, ízelítőt kaphat az ásatások szépségeiből, de néha veszélyeiből is. A romjaiból újjáéledő Budavári Palota egy része és a hozzá tartozó kertek ismét várják a történelmi levegőre áhítozó látogatókat. Kellemes sétát és jó szórakozást kívánunk!

Berg Judit - Maszat ​játszik
A ​Maszat sorozat első kötetében két mese olvasható Maszatról, a kisfiúról, és legjobb barátjáról, Hóchócról. Megtudhatjuk, miért érdemes kölcsönadni a motort a játszótéren, és azt is, hogy kik bújnak el tavasszal a kiskertben. Az illusztrációkat Agócs Írisz készítette,a tőle megszokott kedves, finom rajzokkal.

Frances Hodgson Burnett - The ​Secret Garden
This ​timeless classic is a poignant tale of Mary, a lonely orphaned girl sent to a Yorkshire mansion at the edge of a vast lonely moor. At first, she is frightened by this gloomy place until she meets a local boy, Dickon, who's earned the trust of the moor's wild animals, the invalid Colin, an unhappy boy terrified of life, and a mysterious, abandoned garden...

Frances Hodgson Burnett - The ​Secret Garden (Oxford Bookworms)
Egyszerűsített ​olvasmány angol nyelven. Hasznos segítség a nyelvtanulásban. A kötet 3. nehézségi fokozatú, az olvasásához kb. 1000 szavas szókincs szükséges.

Lucy Maud Montgomery - A ​Mesélő Lány
A ​Mesélő Lány ismerős vidékre kalauzolja Lucy Maud Montgomery méltán népszerű Anne-sorozatának olvasóit. A derűs és megható történetek ezúttal is a varázslatos szépségű kanadai Prince Edward-szigeten játszódnak. Itt, Carlisle-ban él a King család, amelynek tulajdonában különös gyümölcsöskert van: valahányszor új jövevény érkezett a családba, az alapító nagyapa egy almafát ültetett születését megünnepelni, s ugyanígy, ha vendég szállt meg a házban, azt is megkérték, ültessen el egy fát. Ezek között a rokonokról elnevezett fák között tölti nyarát egy kis gyerekcsapat: a szép és hiú Felicity, a jólelkű Cecily, a testvérük, az örökké kételkedő Dan, továbbá Peter, a béresfiú, aki Felicity odaadó hódolója, Sara Rey, Cecily könnyen elpityeredő barátnője, aki soha nem engednek el sehova, valamint a kövérkés, lobbanékony Felix és testvére, Bev, aki e régi nyár emlékeit feleleveníti a könyv lapjain. Ismerjük őket: olyanok, mint páratlan adományal ruházott fel a sors. A Mesélő Lány, rendes nevén Sara Stanley hangjával, meséivel és azzal a varázslatos képességével, hogy mesemondás közben eggyé válik történetének szereplőivel, elbűvöli hallgatóit. Még a felnőtteket is, akik nagy színészi jövőt jósolnak neki. Egyelőre azonban ő és társai tízes éveik elején járnak. Képzelet és valóság keveredik kiskamasz világukba, amely korántsem maga a felhőtlen gondatlanság. Ismerkednek az élettel, de a halállal is, barátkoznak egymással, és ha nehezen megy is, megpróbálják megérteni a felnőttek világát. Eközben persze egyre többet tudnak meg önmagukról. A Mesélő Lány mulatságos és szívszorító történetei segítik eligazodni bontakozó lelkület a világ rejtelmei között.

Lucy Maud Montgomery - Az ​arany út
Lucy ​Maud Montgomery, a méltán népszerű Anne sorozat szerzője, fiatal olvasóik ezreit bűvöli el varázslatos történeteivel. Az arany út, amely A mesélő Lány folytatása, a Prince Edward-szigeti gyerekek, Bev, Felix, Dan, Felicity, Cecily, Sara Ray, Peter és a Mesélő Lány, életének kisebb-nagyobb eseményei elevenednek meg. Ám történeteiket ezúttal a gyerekek saját, házilagosan írt és szerkesztett újságjukban örökítik meg, ahol mindegyikük a neki leginkább megfelelő rovatban próbálhatja ki újságírói tehetségét. Természetesen a pálmát itt is a Mesélő Lány történetei viszik el a karácsonyi hárfásról, aki zenéjével békét hozott a világnak, a bátor és fortélyos Ursuláról, aki egy pamutgombolyagba rejtett levélkével ad jelzést a szerelmének, valamint a szép és fiatal Unáról, aki az esküvője tervezett napján hal meg. Értesülünk továbbá arról, hogyan tévesztették össze a kormányzó feleségét a süket Eliza nénivel, hogyan tette tönkre Sara Ray és Mesélő Lány előadását és hogyan látogatták meg a boszorkány hírében álló Peg Bowent, akinek jóslatai sorra valóra válnak: hiszen Olivia néni tényleg férjhez megy és Peter apja valóban hazatér. Megtudjuk, hogyan üldözte szerelmével Cecilyt egyik kis osztálytársa, és mi történt, amikor Peg Bowen megjelent a vasárnapi misén. A legszebb és legrészletesebben kidolgozott történet hőse a művelt, érzékeny és visszahúzódó Félszeg Ember, aki, ahogy a népmesékben szokás, végül elnyeri a környék legszebb és leggazdagabb hajadonának, Miss Reade-nek a kezét. Az újság utolsó száma búcsúszám: a Mesélő Lányért eljön édesapja, hogy magával vigye. Nem csupán a szigettől, a családtól, a barátoktól és az unokatestvérektől búcsúzik, hanem a boldog, felhőtlen, meséktől ragyogó aranykortól, a gyerekkortól is.

Maria Brambilla - Európa ​legszebb kertjei
Európa ​32 legszebb látogatható kertje. A kertek története, kapcsolata a környező tájjal, anekdoták és érdekességek. Hasznos információk: térképek, címek, nyitvatartási idő, telefonszámok. Több mint 300 látványos, színes fénykép.

Ismeretlen szerző - A ​fővárosi kertészet száz éve
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Ismeretlen szerző - Magyarország ​legfontosabb arborétumai és botanikus kertjei
A ​harmadik alkalommal megjelentetett könyvecske Magyarország 31 kiemelt értékű növénygyűjteményét ismerteti a helységnevek szerinti ABC-sorrendben. Felsorolja a legfontosabb látogatási tudnivalókat, majd röviden leírja a kert történetét, felhívja a figyelmet a különleges látnivalókra.

100alomkert
100 ​álomkert Ismeretlen szerző
13

Ismeretlen szerző - 100 ​álomkert
A ​kertek eleven képek. Mindannyian magunkban hordozzuk álmaink kertjének képét. A Callwey kiadó új könyve Németország, Ausztria és Svájc legszebb kertjei közül mutat be százat. A részletes tervrajzok, és az átfogó képanyag élénk benyomásokat közvetít valódi földi paradicsomokról. A könyv a száz megvalósult kert példáján különleges problémákat és megoldási lehetőségeket tár elénk bármely kertméret, bármely ízlésvilág, bármely használati igény számára - dizájntudatos, életélvező, esztéta és a természetbarát olvasók is garantáltan megtalálják a nekik legjobban tetsző tervet.

Martin Stangl - Hobbim ​a kert
Sok ​színes fotó, értékes ötletek és útmutatások nyújtanak gyors, pontos és megbízható információkat a kerttel kapcsolatos minden területet érintve - a kerttervezéstől a talajmunkákon, a trágyázáson és a növények gondozásán keresztül a haszon- és a díszkertben felmerülő valamennyi fontos kérdésig. Ez a könyv nem hiányozhat egyetlen hobbikertész könyvtárából sem.

Oscar Wilde - Az ​önző óriás / The Selfish Giant
Olvass ​engem két nyelven sorozat Oscar Wilde a századforduló népszerű és sokoldalú írója volt. Életművében különleges helyet foglalnak el finom stílusú és érzelmes meséi. Ezek a mesék mindig mély erkölcsi igazságokat hordoznak, emberi alaptulajdonságokat állítanak az olvasó elé. De minden értékes és jó emberi tulajdonság közül is legértékesebb Oscar Wilde szerint a szeretet. Könyvecskénk két legismertebb meséjét tartalmazza, _Az önző óriás_t és _A csalogány és a rózsá_t. Nem tündérmesék ezek, ne keressünk benne tündéreket és manókat, köznapi emberek a szereplők, hibáikkal, erényeikkel.

Adrian von Buttlar - Galavics Géza - Az ​angolkert / Magyarországi angolkertek
Buttlar ​könyve az angol, francia és német tájkert ideájával, formájával és fejlődésével foglalkozik. A tájkert (angolkert) Angliában született 1720 körül, s nemcsak a klasszicizmus és a romantika kertművészetének stílusformáit testesíti meg, hanem a XIX. század végéig korának egyik legnagyobb művészeti kihívását is jelenti. A “kert forradalma” – a kert megszabadítása a merev szimmetriától és az építészeti szabályoktól a természet nevében – a XVIII. század szellemtörténeti és politikai forradalmának része volt. Ahogyan a francia barokk kert a matematikai-kozmikus törvényszerűséget és az uralkodó ancien régime eszméjének hierarchikus állam- és világrendjét tükrözte, úgy kötődött az angol felvilágosodás természetfelfogása az új szabadságeszmékhez: ahol a természetjogon alapuló szabadságot hirdették, ott a természet maga is szabadságjelképpé válhatott.A kötet második részében kapott helyet Galavics Géza munkája a magyarországi tájkertek kialakulásáról és történetéről.

Herczeg Ágnes - „Szép ​és kies kertek”
Az ​ember és a természet együtthatásában megformálódott élő, eleven organizmus, amely folyamatos változásban, alakulásban létezik. A táj olyan arckép, amelynek folytonosan változó vonásait az emberi kéz formálta természet adja. Az örökös változás pillanatnyi képei az egyes korok embereinek gondolkodását tükrözi. A tájkép tükör, amelyben az ember megpillanthatja önmagát, cselekedeteit, mulasztásait. A kert pedig -mondhatjuk- a táj esszenciája. Filozófiai mű, amelyben a teremtő erőt és az ember alkotókészségével ragadja meg, önjellemző jellé formálja. Az emberi tájteremtés, kertalkotás ebben az értelemben alkímia - látszólag egymással ellentétes irányú, egymásba ható folyamat. Az ember és a természet találkozása, amely során mindkettő átalakul és magasabb minőséggé formálódik.

Monty Don - My ​Garden World
Spend ​a year in the garden with Monty Don - the UK's favourite gardener, writer and broadcaster - accompanied by his beloved dogs, Nigel and Nellie. A breath of fresh country air. Each season has something different to delight in - from the primroses and bluebells of spring, to butterflies that colour summer skies and the crowds of migrating swallows that herald the coming of autumn - all have a place alongside the yearly cycle of growth and renewal. My Garden World is an ode to the ever-surprising and comforting presence of nature. In exquisitely written prose, reflecting the best of nature writing, this book offers an opportunity to walk alongside Monty, month by month, and experience the commonplace miracles and rhythms of nature through his eyes.

William Warren - Balinese ​Gardens
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Monty Don - American ​Gardens
Monty ​Don, Britain's treasured horticulturalist, and renowned photographer Derry Moore explore iconic and little-known gardens throughout America. For years, Britain's much-loved gardener Monty Don has been leading us down all kinds of garden paths to show us why green spaces are vital to our wellbeing and culture. Now, he travels across America with celebrated photographer Derry Moore to trace the fascinating histories of outdoor spaces which epitomize or redefine the American garden. In the book, which complements the BBC television series, they look at a variety of gardens and outdoor spaces at the center of American history including the slave garden at Thomas Jefferson's Monticello estate, Longwood Gardens in Delaware, and Middleton Place in South Carolina. Together, they visit verdant oases designed by modernist architects such as Richard Neutra. They delve into urban outdoor spaces, looking at New York City's Central Park, Lurie Garden at the southern end of Millennium Park in Chicago, and the Seattle Spheres. Derry Moore gives his unique perspective on gardens across the United States, including several not featured in the TV series. These include unpublished photographs of Bob Hope's Palm Springs home and garden of renowned architect Frank Lloyd Wright. Featuring luscious photography and Don's engaging commentary, this book will leave you with a richer understanding of how America's most important gardens came to be designed.

Felicity Brooks - Las ​plantas
Recomendado ​para pequeñines de 3 años en adelante. • Un primer libro de referencia para descubrir un sinfín de cosas sobre el mundo de las plantas: las distintas variedades, sus características y cómo nacen, crecen y se reproducen. • Incluye pegatinas que colocar en el lugar correspondiente para que los niños se diviertan mientras aprenden.

Catherine_holmes_-_vil%c3%a1gsz%c3%a9p_kertek
Világszép ​kertek Ismeretlen szerző
6

Ismeretlen szerző - Világszép ​kertek
A ​könyv, az ezeréves japán kerttől a huszadik század modern finn parkjáig végigjárja a kertépítés stílusait, legnagyszerűbb példáit. Háromszáz művészi fotó mutatja be a kertek mai állapotát: az alkirály kertjét Delhiben, az angol parkokat, elénk varázsolja a francia királyok kastélyainak parkjait, a varázslatos olasz kerteket, amerikai milliomosok művészi parkjait. Képekkel gazdagon illusztrált bevezető szövege bőséges áttekintést nyújt a különböző kertépítési stílusokról.

Louise Glück - Descending ​Figure
Images ​of life and spiritual growth center around the themes of the garden, the mirror, and lamentations in this collection of twenty-six poems

Elizabeth von Arnim - Elizabeth ​and Her German Garden
Meet ​Elizabeth and discover there is no greater happiness to be found than when lost in a wilderness of a garden, with bird cherries, lilacs, hollyhocks and lilies crowding the vision. This is her sanctuary from a host of unreasonable demands, whether from the Man of Wrath (husband), babies, servants and (worst of all horrors) house guests. Plunge into her charming diaries and be warned: you won't be able to remain indoors.

Gombos Zoltán - Régi ​kertek Pesten és Budán
Hol ​van már a Niczky- és a Horváth-kert? Mivé zsugorodott az Orczy- és a Füvészkert? Mi lett a Promenádból? Miért épült be a Nádor-kert, és hogyan lett vásárvárossá a Városliget? Sorolhatnánk a kérdéseket, de ha keressük e kerteket, legfeljebb csak emléküket találjuk. Valóban a könyörtelen idő, a nemtörődömség és a közöny - gyakran háborúval párosulva - megtette a magáét természetüknél fogva is mulandó kertjeinkben: elenyésztek vagy napjainkban váltak semmivé hajdani híres nevüket is feledtetve. Helyükre az urbanizáció, a kor divatja újat sürgetett, sajnos gyakran a múlt ismerete nélkül - tetemes költségekért - gyökértelenül, az előző bája nélkül. Mit tehetünk? Bár csak kevéssé akadályozhatjuk meg a pusztulás folyamatát, legalább történetüket, emléküket átmenthetjük az utánunk jövőknek. E könyv olvasói, tanulmányozói is részesei lesznek e csodának, e mentési munkának. Mint tarka bokréta sok szép virága, úgy tárulnak fel előttük öreg Pest-Budai kertjeink: A "Nagyságos grófnak híres kertje", a "Vénséges vén Tabán", A szép Nádor-sziget, a magyar "Bois de Boulogne", a "Városnak Ligete", a "Vándorló Füvészkert", "Ortzy báró kies kertje", a Zichyek tündöklő kastélyparkja. Kicsi és nagy kertek, ligetek és barokk kert "emlékművek". Akad közöttük üde, harsogó, kiemelkedő szépségű és értékű, van közöttük szürke - talán kevesebbet mondó - vagy szerényen meghúzódó. De egy biztos, mindnyájan kedvesek! Hát még ha arra gondolunk, milyen vidám élet, dáridó, sok örömteli pillanat zajlott le e vén kertekben.

Fekete Albert - Az ​erdélyi kertművészet
„A ​magyarság szent útja az Érchegységtől északra, Kolozsváron, a Királyhágón és Nagyváradon át vezet a Duna és Tisza közé. Ennek az útnak azonban Erdély természetes reliefjében a Szamos áttörése felel meg a nagy magyar Alföldre. Az első magyar lovascsapatok bizonyára a Szamos mentén hatoltak be az országba. S mikor a hegyeken túl megpillanthatták az Erdélyi Mezőség messze húzódó legelőit, bizonyára érezték, hogy milyen rokonföld ez számukra” - olvasható Otto Folberth A három áttörés. Az erdélyi táj víziója című írásában. Nem véletlen tehát, hogy a Szamos vízgyűjtőiben elhelyezkedő kastélykertekről igyekszik e könyv tájékoztatni. Az egyesült Szamos 22 000 km2 vízgyűjtő területe szinte egész Észak-Erdélyt lefedi, s bár a bemutatott helyszínek csak egy részét képezik azon kastély és kert együtteseknek, amelyek fejlődéstörténetét e nagytáj végigkövette a századok során, reméljük, hogy e vázlatos anyag is nyújt némi betekintést a Szamos menti nemesi rezidenciák kertkultúrájába, tisztelettel adózva őseinknek, akik ezt a kertörökséget létrehozták.

Kollekciók