Ajax-loader

'amerikai indián szerző' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Sherman Alexie - Junior
Junior ​indián, és egy rezervátumban él a családjával. Európai fül számára ez izgalmasan hangozhat, ő azonban sorscsapásnak tartja. Már születésekor sem állt jól a szénája, kész csoda, hogy egyáltalán életben maradt, aztán meg normális gyerek lett belőle - bár úgy fest a helyzet, hogy utóbbit csak ő gondolja így. Egyszer aztán elege lesz a testi-lelki-anyagi nyomorúságból, amit a rezervátumban maga körül lát, és átiratkozik a szomszéd város középiskolájába, ahová csupa fehér gyerek jár. Nem elég, hogy az új közegben rengeteg megpróbáltatás vár rá, és tragédia tragédiát követ az életében, saját népe árulónak bélyegzi, csak mert nem éri be az indiánok nagy többségének kijutó sorssal. Junior azonban kivételes bölcsességgel és humorral néz szembe a nehézségekkel, amelyek leküzdéséhez olyan erőt fedez föl önmagában, amelynek létezését maga sem sejtette. Az indián származású Sherman Alexie (1966) maga is rezervátumban nőtt fel, és törzséből elsőként egyetemi diplomát szerzett. Prózaíróként és költőként számos díjat nyert. Magyarul megjelenő második, önéletrajzi ihletésű regényében - akárcsak az előzőben, a Menekülés-ben - a rezervátumban élő észak-amerikai őslakosok eleve megpecsételődött, kilátástalannak tűnő sorsa a téma. A keserédes humorral átszőtt történet egyaránt szól szeretetről, barátságról, gyűlöletről, megbocsátásról, társadalmi kirekesztésről és beilleszkedésről.

Sherman Alexie - Menekülés
A ​Menekülés egyszerre mulatságos és tragikus portréja egy elárvult indián tinédzser fiúnak, aki nevelőszülőktől nevelőszülőkhöz vándorol, de egyre kevésbé képes és hajlandó kommunikálni velük és a környezettel. Mondhatnánk, hogy az identitását keresi, de inkább a teljes társadalmi kitaszítottságból kutatja a kiutat: anyja ír-amerikai volt, hatéves korában elvesztette, indián apja már a születésekor lelépett. Egyszer egy angyali külsejű, nála két évvel idősebb, rengeteget olvasott fehér fiúval együtt viszik be a rendőrök, s ez az anarchista gyerek később pisztolyt ad a kezébe, arra biztatva, hajtsa végre a végső, legnagyobb tiltakozást: menjen be egy bankba, és lőjön mindenkire, aki mozog. Ragyásképű (így hívják hősünket) bemegy a bankba, nézi az embereket, előhúzza a pisztolyát, és katatóniába esik. Aztán a biztonsági őr tarkón lövi – és innentől kezdődnek csak igazán az ifjú indián kalandozásai múltban, képzelt jelenben és jövőben... Sherman Alexie 1966-ban született spokane indián, egy északnyugat-amerikai rezervátumban nőtt fel, és törzséből elsőként egyetemi diplomát szerzett. Regényíróként, költőként már régóta jegyzik, időnként filmeket csinál és performanszművészkedik is. Prózaíróként és költőként számos díjat nyert, még Oprah Winfrey is szerepeltette műsorában. Tíz év óta ez az első regénye. Joyce Carol Oates azt írta róla: „gúnyos, lázadó, tiszteletlen, nem simul bele semmilyen tradícióba, a fiatal Philip Rothra emlékeztet engem”, a New Yorker pedig az 1990-es években azon kevés amerikai író közé sorolta, akiknek a XXI. században lesz a helyük.

Helmut Hirnschall - Dan George - Röpül ​a lelkem
Az ​élet viszontagságai sok csapást mértek Dan George főnökre, elsőként indián származása miatt. Hatvanas évei elején azonban a hollywoodi "álomcsinálók" felfedezték arcát, abból tőkét kovácsoltak. Az elkövetkező években a Főnök csillaga egyre magasabbra hágott, olyan filmóriásokkal játszott a kamerák előtt, mint Bob Hope, Clint Eastwood, Susanne Sommers, stb. Mégis Dan George, ellentétben másokkal, kiket csábít a hírnév és vagyon, megvesztegethetetlen maradt. Megőrizte egyszerű életmódját, és hitét azokban az eszmékben, melyek korábban vezérelték. Továbbra is tiszteletben tartotta az indián hagyományokat, a természetet. A kötetben tőle vett indián bölcsességeket és aforizmákat olvashatunk.

Joseph Medicine Crow - Will Henry - T. B. Marquis - Kis ​nagy indiánkönyv
Kiadónk ​három, az előző években külön-külön megjelentetett, az amerikai indiánok sorsával foglalkozó kötetét most egy könyvben kaphatja kézhez az olvasó. Regényes dokumentumok ezek, a fehér ember megjelenése nyomán alakult kényszerű változásokról, amelyek sok szívfájdalmat és halált jelentettek nem csak az indiánok számára. Egy törzsfőnök dicső tettei (J.M. Crow) az indián varjú törzs s vezetőjének sorsát, a Leforge, a fehér indián (T. H. Leforge), egy indiánként meghalni akaró fehér ember önéletírását, a Custer tábornok utolsó csatája (Will Henry) pedig az amerikai hadsereg Little Big Hornnál lezajlott, indiánok elleni példátlan vereségét tárgyalja. kevesebb

John Fire (Lame Deer) - Richard Erdoes - Sánta ​Őz, a sziú indián sámán
Ez ​a könyv úgy keletkezett, hogy Lame Deer, azaz Sánta Őz, polgári nevén John Fire, a sziúk egyik törzsének öreg sámánja összebarátkozott egy fehér emberrel, a Kelet-Közép-Európából bevándorolt, részben magyar származású Richard Erdoessel, beavatta őt az indián szertartásokba és mítoszokba, és elbeszélte neki az életét. Erdoes elsősorban festő- és fotóművész volt, első nagy írói sikerét ezzel a szerzőtársi közreműködésével aratta. Neki köszönhetjük, hogy az angolul alig-alig beszélő indián sámán visszaemlékezései színes és eleven nyelven szólnak hozzánk. Amire pedig Sánta Őz emlékezik, az sokféle szempontból érdekes és tanulságos. És minthogy élete szorosan összefonódott népe életével, azt is megtudjuk, hogy életek a sziúk a rezervátumokban a huszadik század első hetven évében, ami másfelől megmutatja a liberalizmusára büszke amerikai társadalom olykor döbbenetes intoleranciáját az övétől gyökeresen különböző kultúrával szemben. Ami pedig a könyvben a legizgalmasabb, az éppen ennek a kultúrának a bemutatása. Első kézből és nemegyszer működés közben ismerjük meg a sziú indián világlátást, gondolkodásmódot, szokás- és szertartásrendszert. És persze arra is fény derül, hogy mit is jelent sámánnak lenni.

A_%e2%80%8bj%c3%a1tszma_szab%c3%a1lyai
A ​játszma szabályai Ismeretlen szerző
1

Ismeretlen szerző - A ​játszma szabályai
A ​kortárs amerikai novellairodalom egyedülálló válogatását tartja kezében az olvasó - olyan antológiát, amely nem átvitt, hanem a szó legvalóságosabb értelmében mai: minden írás a kilencvenes évek terméke. A válogatás alapvető szempontja a multikulturalitás.

Sherman Alexie - The ​Lone Ranger and Tonto Fistfight in Heaven
When ​it was first published in 1993, The Lone Ranger and Tonto Fistfight in Heaven established Sherman Alexie as a stunning new talent of American letters. The basis for the award-winning movie Smoke Signals, it remains one of his most beloved and widely praised books. In this darkly comic collection, Alexie brilliantly weaves memory, fantasy, and stark realism to paint a complex, grimly ironic portrait of life in and around the Spokane Indian Reservation. These twenty-two interlinked tales are narrated by characters raised on humiliation and government-issue cheese, and yet are filled with passion and affection, myth and dream. Against a backdrop of alcohol, car accidents, laughter, and basketball, Alexie depicts the distances between Indians and whites, reservation Indians and urban Indians, men and women, and, most poetically, modern Indians and the traditions of the past.

Helmut Hirnschall - Dan George - Repül ​a szívem
Sok ​partot bejártam már kenummal, / gyakran goromba szelek ellenében. / Jól válaszd meg a fát, testvérem, / ha azt akarod, hogy messzi partokra vigyen.

Sherman Alexie - War ​Dances
Sherman ​Alexie delivers a heartbreaking and hilarious collection of stories that explore the precarious balance between self-preservation and external responsibility in art, family, and the world at large.With unparalleled insight into the minds of artists, laborers, fathers, husbands, and sons, Alexie populates his stories with ordinary men on the brink of exceptional change. In a bicoastal journey through the consequences of both simple and monumental life choices, Alexie introduces us to these personal worlds as they transform beyond return. In the title story, a famous writer must decide how to care for his distant father who is slowly dying a 'natural Indian death' from alcohol and diabetes, just as he learns that he himself may have a brain tumor. Alexie dissects a vintage-clothing store owner's failing marriage and his subsequent courtship of a married photographer in various airports across the country; what happens when a politician's son commits an unforgivable hate crime; and how a young boy learns his self-worth while writing for the obituary department of his local newspaper.Brazen, and wise, War Dances takes us to the heart of what it means to be human. The new beginnings, successes, mistakes, and regrets that make up our daily lives are laid bare in this wide-ranging and provocative new work that is Alexie at the height of his powers.

Leslie Marmon Silko - Ceremony
Tayo, ​a young Native American, has been the prisoner of the Japanese during World War II, and the horrors of captivity have almost eroded his will to survive. His return to the Laguna Pueblo reservation only increases his feelings of estrangement and alienation. While other returning soldiers find easy refuge in alcohol and senseless violence, Tayo searches for another kind of comfort and resolution. Tayo's quest leads him back to the Indian past and its traditions, to beliefs about witchcraft and evil, and to the ancient stories of his people. The search itself becomes a ritual, a curative ceremony that defeats the most virulent of afflictions, despair.

Sherman Alexie - Rick Bass - Ha ​azt mondjuk: Phoenix, Arizona / A Disznószemű legendája
Sorozatunk ​olyan vállalkozás, amely két nyelven szól, angolul és magyarul - és kettős célt is szolgál: az egyre többet használt angol nyelv szépirodalmi szintű bemutatása mellett tőlünk távolabb eső, izgalmas, sokszínű kultúrákkal is szeretné megismertetni a magyar olvasót - angol nyelven írt kortárs szerzők novelláin keresztül, egyszerre szolgálva a tanulást és az olvasás örömét. Sherman Alexie a legígéretesebb fiatal indián írók egyike. 1966-ban született, Spokane, illetve Coeur d'Alene indián szülőktől egy rezervátumban. Egész gyerekkorát végigbetegeskedte, ennek köszönhette korai olvasási szenvedélyét. Tanulmányait a Washington State University-n fejezte be, 1991-ben és 1992-ben költészetéért ösztöndíjat kapott. Addigra mintegy 300 verset, esszét, prózai írást publikált. Számos antológiában szerepelt, díjakat nyert, zenével és filmmel is foglalkozik. Egy novelláskötet és két regény áll mögötte. Írásaiban a mai Amerika rezervátumon élő indiánjainak életébe pillanthatunk be. Rick Bass 1958-as, texasi születésű szerző, eredetileg olajkutató mérnök. Jelenleg Montanában él családjával egy farmon, szinte teljesen elzárva a világtól. Tizenkét könyv szerzője, részint prózai írások, részint esszégyűjtemények kerültek ki a keze alól. Számos prominens folyóiratban publikál, és jónéhány mérvadó antológiába válogatták be, köztük a Best American Short Stories-ba. Első, 1998-ba kiadott regényét (Where the Sea Used to Be) tizenkét éven át írta, egyébként vérbeli novellaíró, aki előszerettel ír a természetről.

Sherman Alexie - Le ​Premier qui pleure a perdu
Voici ​les péripéties poignantes et drôles de Junior, un jeune Indien Spokane, né dans une Réserve. Rien ne lui sera épargné – il a été le bébé qui a survécu par miracle, l’enfant dont on se moque et il est désormais l’adolescent qui subit en soupirant coups de poings et coups du sort. Jusqu’au jour où cet éternel optimiste réalise qu’un déplorable avenir l’attend s’il ne quitte pas la Réserve. Admis à Reardan, une école prestigieuse surtout fréquentée par les Blancs, Junior se sent devenir un Indien à temps partiel… « Vraiment excellent, poignant et hilarant, réconfortant et sincère, sage et intelligent… » Neil Gaiman

Sherman Alexie - You ​Don't Have to Say You Love Me
A ​searing, deeply moving memoir about family, love, and loss from the critically acclaimed, bestselling National Book Award winner. When his mother passed away at the age of 78, Sherman Alexie responded the only way he knew how: he wrote. The result is this stunning memoir. Featuring 78 poems, 78 essays and intimate family photographs, Alexie shares raw, angry, funny, profane, tender memories of a childhood few can imagine--growing up dirt-poor on an Indian reservation, one of four children raised by alcoholic parents. Throughout, a portrait emerges of his mother as a beautiful, mercurial, abusive, intelligent, complicated woman. You Don't Have To Say You Love Me is a powerful account of a complicated relationship, an unflinching and unforgettable remembrance.

Darcie Little Badger - Elatsoe
Imagine ​an America very similar to our own. It’s got homework, best friends, and pistachio ice cream. There are some differences. This America been shaped dramatically by the magic, monsters, knowledge, and legends of its peoples, those Indigenous and those not. Some of these forces are charmingly everyday, like the ability to make an orb of light appear or travel across the world through rings of fungi. But other forces are less charming and should never see the light of day. Elatsoe lives in this slightly stranger America. She can raise the ghosts of dead animals, a skill passed down through generations of her Lipan Apache family. Her beloved cousin has just been murdered, in a town that wants no prying eyes. But she is going to do more than pry. The picture-perfect facade of Willowbee masks gruesome secrets, and she will rely on her wits, skills, and friends to tear off the mask and protect her family.

Stephen Graham Jones - Mapping ​the Interior
Mapping ​the Interior is a horrifying, inward-looking novella from Stephen Graham Jones that Paul Tremblay calls "emotionally raw, disturbing, creepy, and brilliant." Walking through his own house at night, a fifteen-year-old thinks he sees another person stepping through a doorway. Instead of the people who could be there, his mother or his brother, the figure reminds him of his long-gone father, who died mysteriously before his family left the reservation. When he follows it he discovers his house is bigger and deeper than he knew. The house is the kind of wrong place where you can lose yourself and find things you'd rather not have. Over the course of a few nights, the boy tries to map out his house in an effort that puts his little brother in the worst danger, and puts him in the position to save them . . . at terrible cost.

11181364
Medvefelhő ​a város felett Ismeretlen szerző
5

Ismeretlen szerző - Medvefelhő ​a város felett
Az ​észak-amerikai indián költészetről az embernek általában nem a modern irodalom ugrik be először, holott a modern amerikai irodalom igen jelentős szegmensét alkotja immár évtizedek óta. Az indián költők java napjainkban angolul ír, de művészetük sajátos jellegét, hangját ez nem veszi el. Épp ellenkezőleg: az észak-amerikai indián irodalom a 20. század második felében olyan roppant érdekes kísérletek színterévé vált, melyek során hagyomány és modernség, saját és idegen, természet és civilizáció, egyén és közösség számtalan formában keveredik egymással, s hoz létre meglepő, váratlan irodalmi alkotásokat.

Ross_e._lockhart_justin_steele_the_children_of_old_leech
The ​Children of Old Leech Ismeretlen szerző
0

Ismeretlen szerző - The ​Children of Old Leech
"There ​are Things - terrifying Things - whispered of in darkened forests beyond the safe comfort of firelight: The Black Guide, the Broken Ouroboros, the Pageant, Belphegor, Old Leech... These Things have always been here. They predate you. They will outlast you. This book pays tribute to those Things. For We are the Children of Old Leech...and we love you."

Sherman Alexie - Flight
Sherman ​Alexie is one of our most gifted and accomplished storytellers and a treasured writer of huge national stature. His first novel in ten years is the hilarious and tragic portrait of an orphaned Indian boy who travels back and forth through time in a charged search for his true identity. With powerful and swift, prose, Flight follows this troubled foster teenager--a boy who is not a "legal" Indian because he was never claimed by his father--as he learns that violence is not the answer. The journey for Flight's young hero begins as he's about to commit a massive act o violence. At the moment of decision, he finds himself shot back through time to resurface in the body of an FBI agent during the civil rights era, where he sees why "Hell is Re driver, Idaho, in the 1970s." Red River is only the first stop in an eye-opening trip through moments in American history. He will continue traveling back to inhabit the body of an Indian child during the battle at Little Bighorn and then ride with an Indian tracker in the nineteenth century before materializing as an airline pilot jetting through the skies today. During these furious travels through time, his refrain grows: "Who's to judge?" and "I don't understand humans." When finally, blessedly, our young warrior comes to rest again in his own life, he is mightily transformed by all he has seen. This is Sherman Alexie at his most brilliant--making us laugh while he's breaking our hearts. Time Out has said that "Alexie, like his characters, is on a modern-day vision quest," and in Flight he seeks nothing less than an understanding of why human beings hate. Flight is irrepressible, fearless, and groundbreaking Alexie.

Stephen Graham Jones - My ​Heart Is a Chainsaw
Jade ​feels like she’s trapped in a slasher film as tourists go missing and the tension between her community and the celebrity newcomers to the Indian Lake shore heads towards a tipping point, when she feels the killer will rise. Jade watches as the small town she knows and loves begins to head towards catastrophe as yachts compete with canoes and the celebrity rich change the landscape of what was designated park lands to develop what they call Terra Nova. This new novel from the acclaimed author of The Only Good Indians and “literary master” (Tananarive Due, author of The Good House) Stephen Graham Jones, is a must-read, exploring the changing landscape of the West through his particular voice of sharp humor and prophetic violence that will have you cheering for the American heroine we need.

Stephen Graham Jones - The ​Night Cyclist
"The ​Night Cyclist" by Stephen Graham Jones is a horror novelette about a middle-aged chef whose nightly bicycle ride home is interrupted by an unexpected encounter.

Charles Alexander Eastman - Indián ​farkaskölyök
Az ​1858-ban született Charles Eastman, vagy, ahogy szanti, vagyis keleti sziú rokonai és törzstársai ismerték, Hakadah, tisztavérű indián fiúként az 1860-as és 1870-es években megtanult mindent, amit a népe elvárt egy farkaskölyöktől, illetve ifjú harcostól. Visszahúzódó, szűkszavú modor, sztoikus türelem és szükség esetén vakmerő bátorság jellemezte. Az őslakosok és így Hakadah mindennapjai is vadászattal, játékkal és szertartásokkal teltek – amíg érte nem jött apja, aki a fehér emberek között élt. Az _Indián farkaskölyök_ Eastman személyes visszaemlékezése az első 15 évéről, amikor a sziúk még nomád életmódot folytattak. Születésekor elvesztette édesanyját, és a nagyanyja vette szárnyai alá. Tradicionális indián altatódalokat énekelt neki, amelyek elültették benne a bátorság csíráit. Uncheedah, vagyis nagyanyja megtanította neki a vadonban való túléléshez szükséges alapvető készségeket. Eastman elmeséli, hogyan sajátította el egyik nagybátyjától a vadászat és a harc minden csínját-bínját. Felidézi, hogy reggelente, amikor vérfagyasztó rikoltással ébresztette legmélyebb álmából, miként termett rögvest talpon és rohant ki a sátorból íjjal a kezében, harcra készen. Az indián farkaskölykök nevelése természetesen nem kizárólag fegyelmezésből és kiképzésből állt. Bőség és éhínség idején is sok idejük maradt versenyekre és harci játékokra, így aztán Hakadah is hamar jártassá vált például a lacrosse-ban és a birkózásban. Eastman könyvének köszönhetően megismerhetjük az indiánok valódi jellemét, társadalmi szokásaikat és erkölcsüket. Romantikus felhangok nélkül mutatja be azt a hagyományos berendezkedést, amely biztosította a törzs működőképességét: a kijelölt rendfenntartó csoportokat, a cserkésző vadászok feladatait, a felderítők kiemelt fontosságát, vagy a döntéseket hozó törzsi tanácsot. Mindezek mellett Hakadah kitér a kalandokat, próbatételeket és természeti csodákat megörökítő családi és törzsi legendákra, melyeket még Füstös Nap, a törzs mesélőjének tipijében szívott magába. De felidézi saját emlékeit is ellenséges törzsek támadásairól, a fehér ember katonái elől való menekülésekről, valamint veszélyes vadászatokról, amelyek legalább annyira izgalmasak, mint egy letűnt kor ősi legendái.

Stephen Graham Jones - It ​Came from del Rio
There ​are borders and then there are borders. Between right and wrong. Between Texas and Mexico. The first is a joke to Dodd Raines, the second a payday. Then there's the borders he's made. Between himself and his estranged daughter, the border patrol agent. Between himself and his one-time employers. And there's another border, one he cares about even less than the Rio Grande: the border between life and death. Used to, the shadow Dodd Raines cast when he stood dripping from that water - it was the shadow of a fugitive. But now that fugitive's coming home, and the shadow he's casting? It's got rabbit ears. Listen, you can hear the chupacabras padding along beside him - their new master. He's that big guy in the hood, slouching out by the gas pumps. Walking north, for justice. Austin's never seen anything like Dodd Raines, and never will again. Get ready.

Ellen_datlow_haunted_%e2%80%8bnights
Haunted ​Nights Ismeretlen szerző
0

Ismeretlen szerző - Haunted ​Nights
Sixteen ​never-before-published chilling tales that explore every aspect of our darkest holiday, Halloween, co-edited by Ellen Datlow, one of the most successful and respected genre editors, and Lisa Morton, a leading authority on Halloween. In addition to stories about scheming jack-o'-lanterns, vengeful ghosts, otherworldly changelings, disturbingly realistic haunted attractions, masks that cover terrifying faces, murderous urban legends, parties gone bad, cult Halloween movies, and trick or treating in the future, Haunted Nights also offers terrifying and mind-bending explorations of related holidays like All Souls' Day, Dia de los Muertos, and Devil's Night. "With Graveyard Weeds and Wolfbane Seeds" by Seanan McGuire "Dirtmouth" by Stephen Graham Jones" "A Small Taste of the Old Countr" by Jonathan Maberry "Wick’s End" by Joanna Parypinski "The Seventeen Year Itch" by Garth Nix "A Flicker of Light on Devil’s Night" by Kate Jonez "Witch-Hazel" by Jeffrey Ford "Nos Galen Gaeaf" by Kelley Armstrong "We’re Never Inviting Amber Again" by S. P. Miskowski "Sisters" by Brian Evenson "All Through the Night" by Elise Forier Edie "A Kingdom of Sugar Skulls and Marigolds" by Eric J. Guignard "The Turn" by Paul Kane "Jack" by Pat Cadigan "Lost in the Dark" by John Langan "The First Lunar Halloween" by John R. Little

Ismeretlen szerző - Some ​of the Best from Tor.com – 2020
A ​collection of some of the best original science fiction and fantasy short fiction published on Tor.com in 2020.

Darcie Little Badger - A ​Snake Falls To Earth
Nina ​is a Lipan girl in our world. She's always felt there was something more out there. She still believes in the old stories. Oli is a cottonmouth kid, from the land of spirits and monsters. Like all cottonmouths, he's been cast from home. He's found a new one on the banks of the bottomless lake. Nina and Oli have no idea the other exists. But a catastrophic event on Earth, and a strange sickness that befalls Oli's best friend, will drive their worlds together in ways they haven't been in centuries. And there are some who will kill to keep them apart. Darcie Little Badger introduced herself to the world with Elatsoe. In A Snake Falls to Earth, she draws on traditional Lipan Apache storytelling structure to weave another unforgettable tale of monsters, magic, and family. It is not to be missed.

Stephen Graham Jones - The ​Ones That Got Away
These ​thirteen stories are our own lives, inside out. A boy’s summer romance doesn’t end in that good kind of heartbreak, but in blood. A girl on a fishing trip makes a friend in the woods who’s exactly what she needs, except then that friend follows her back to the city. A father hears a voice through his baby monitor that shouldn’t be possible, but now he can’t stop listening. A woman finds out that the shipwreck wasn’t the disaster, but who she’s shipwrecked with. A big brother learns just what he will, and won’t, trade for one night of sleep. From prison guards making unholy alliances to snake-oil men in the Old West doling out justice, these stories carve down into the body of the mind, into our most base fears and certainties, and there’s no anesthetic. Turn the light on if you want, but that just makes for more shadows.

Stephen Graham Jones - Wait ​For Night
Wait ​for Night by Stephen Graham Jones is horror story about a day laborer hired to help clean up a flooded creek outside of Boulder, Colorado, who comes across what could be a very valuable find.

Leslie Marmon Silko - Almanac ​of the Dead
At ​the heart of Almanac of the Dead is Seese, a haunted, enigmatic survivor of the fast-money, high-risk world of drug dealing--a world in which the needs of modern America exist in a dangerous balance with Native American traditions. In Tucson she encounters Lecha, a well-known psychic hiding from the consequences of her celebrity, whose larger duty is to transcribe the ancient, painfully preserved notebooks that contain the history of her people--the Almanac of the Dead. A many-layered narrative unfolds to tell the tragic story of the clash of civilizations.

Leslie Marmon Silko - Gardens ​in the Dunes
A ​sweeping, multifaceted tale of a young Native American pulled between the cherished traditions of a heritage on the brink of extinction and an encroaching white culture, Gardens in the Dunes is the powerful story of one woman's quest to reconcile two worlds that are diametrically opposed. At the center of this struggle is Indigo, who is ripped from her tribe, the Sand Lizard people, by white soldiers who destroy her home and family. Placed in a government school to learn the ways of a white child, Indigo is rescued by the kind-hearted Hattie and her worldly husband, Edward, who undertake to transform this complex, spirited girl into a "proper" young lady. Bit by bit, and through a wondrous journey that spans the European continent, traipses through the jungles of Brazil, and returns to the rich desert of Southwest America, Indigo bridges the gap between the two forces in her life and teaches her adoptive parents as much as, if not more than, she learns from them.

Sherman Alexie - Das ​absolut wahre Tagebuch eines Teilzeit-Indianers
»Traurig, ​komisch, mitreißend.« Welt am Sonntag Als Arnold Spirit, genannt Junior, mit 14 beschließt, sein Reservat zu verlassen, wird er zum Outcast zwischen zwei Kulturen. Überzeugt, die richtige Entscheidung getroffen zu haben, stellt er trotz aller Widrigkeiten, die ihm begegnen, fest: »Ich würde immer ein Spokane-Indianer bleiben. Diesem Stamm gehörte ich nun mal an. Aber ich gehörte genauso dem Stamm der amerikanischen Einwanderer an. Und dem Stamm der Basketballspieler. Und dem Stamm der Leseratten. Und dem Stamm der Zeichner.«

Sherman Alexie - Dix ​petits Indiens
« ​Une voix irrévérencieuse, sardonique, mais sentimentale et rebelle (...) Imprévisible, inclassable, Sherman Alexie nous rappelle le jeune Philip Roth. » Joyce Carol Oates « Quel genre d'Indien est capable de perdre la raison devant un livre de poèmes ? Eh bien, elle était ce genre d'Indien, exactement ce genre d'Indien, et le seul genre d'Indien qu'elle savait être » : la première nouvelle, dans laquelle une jeune femme part à la recherche d'un poète disparu, donne le ton de ce recueil audacieux. Dans une Amérique désormais fragilisée par la menace terroriste, tout peut être source de divisions : les sexes, les races ou les classes sociales. À la fois drôle et grave, mais toujours radicale dans son exigence de justice et de liberté, la voix de Sherman Alexie, récemment récompensé avec Richard Ford par le Bernard Malamud Award for Excellence in Short Fiction, puise à la source même de l'expérience humaine. C'est la voix d'un irréductible, d'un magicien de la langue qui nous offre, avec Dix petits Indiens, son livre le plus étonnant.

Sherman Alexie - Indian ​killer (francia)
À ​Seattle, un assassin tue des Blancs, les scalpe et dépose deux plumes de hibou sur leur corps : terreur sur la ville, tourmente parmi la communauté indienne que ces crimes désignent à la vindicte générale. Ainsi naît la légende du « tueur indien », justicier pour les uns, psychopathe pour les autres... Voici enfin réédité le roman phare de l'enfant terrible des lettres américaines. « Ce roman rageur, désespéré, atteint l'universel : personne n'est innocent, personne n'est coupable. Avec Sherman Alexie, le rêve américain est bien mort. » Le Point « Un roman politique, un terrible réquisitoire contre la société américaine. » Le Monde diplomatique « Sherman Alexie dissèque la haine raciale dans ses moindres gestes ou paroles, décortique les affres d'une improbable quête d'identité. » Télérama « Indian Killer est le roman manifeste de la reconquête. » Le Monde « Une oeuvre violente et majeure. » L'Express

Kollekciók