Ajax-loader

'dokumentumregény' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Szémann Béla - Szexbanditák
"Felhajtotta ​a blúzomat elöl, rögtön fogdosni kezdett, a mellemet simogatta, de a legkisebb kísérletre is durván reagált. Felhajtva a szoknyám, lehúzta a harisnyanadrágom felét és a bugyimat. Szétfeszítette a lábam. Továbbra is ellenálltam. Védekeztem. Ő közben letolta a nadrágját, de nem sikerült belém hatolnia, mert összeszorítottam a lában..." "Hallottuk, hogy megerőszakoltak egy szemüveges lányt a parkban, ezért rögtön kérdezősködni kezdtünk, hogy hol van Viola. Megmondták, hogy lement az aluljáróba és mi utánamentünk, megkerestük. Szegény, szörnyen nézett ki. A ruhája csupa mocsok volt, az egész külseje zilált, az ingét is akkor patentolta össze. Faggatni kezdtük, s ő elmondta, hogy megerőszakolták. Közben persze körénk gyűltek sokan, mert ez mindig így van, ha történik valami az aluljáróban." "A kerületi bíróság megállapította, hogy P.... a bűncselekményeket rendkívüli hidegvérrel és kegyetlen módon hajtotta végre. A megtámadottakban hisztérikus félelmet keltett, amikor éjszaka felébredve az ágyuk mellett látták őt és azt hitték, hogy álmodnak. Áldozatait megkötözte, kirabolta, majd megerőszakolta. Az egyik megerőszakolt asszony többek között hiába kérlelte, hogy fordítsa hasra, mert műtétje következményeként képtelen a hátán feküdni. Nem vette figyelembe a kérését..."

Lukáts György - Mesél ​a pesti zsaru
Mesél ​a pesti zsaru. Mesélnek az "arkangyalok", akik nem éppen a Paradicsomban létesítenek szolgálatot. A pesti zsaruk képviseletében megszólaló nyomozók a vagyon elleni, kiemelt bűncselekményekkel foglalkoznak. Detektívek, akiknek eddigi pályafutásuk során nem adatott meg ez a titulus...

Robert Katz - Halál ​a katakombában
Az ​ardeatinai barlangüregek tragédiája vércsepp csupán a második világháború vértengerében. 335 férfit végeztek ki ebben a római katakombában Kappler ezredes halálfejes gyilkosai, a keresztény mártírok sírjainak tőszomszédságában, megtorlásként azért az akcióért, amelyet az olasz Ellenállás kis csoportja hajtott végre a szűk Via Rasellán, 1944. március 23-án, csütörtökön. Maga Hitler szabta meg a megtorlás arányát: tíz olaszt egy németért. S születtek még véresebb tervek. Mälzer tábornok, "Róma királya" egész házsorok felrobbantását tervezte, Himmler pedig a milliós főváros férfilakosságának halálmenetét észek felé. Robert Katz amerikai történész szívós munkával rögzítette a Fosse Ardeatine barlangsírjában lezajlott drámát, nemkülönben a 335 rendbeli gyilkosság hátterét. Az eredmény nem csupán feszülten érdekes partizánhistória, hanem a felelősség drámája, sőt tragikomédiája. A gyilkosok igyekezetéé, hogy beosztottjaikkal végeztessék el a piszkos munkát, végső soron azután a döntés dilemmájának története. Mert amiképpen döntött Hitler, döntött Kesselring tábornagy, valamint a részeges Mälzer és a szenvtelen Kappler, döntött végül XII. Pius pápa is, Krisztus földi helytartója, egyúttal Róma püspöke...

Ligeti László - Múltakra ​emlékezve...
Humoros ​és tragikus fordulatokban bővelkedő pályafutását felidézve Ligeti László az úri Magyarország egyik legelesettebb rétegének, a kereskedelmi alkalmazottak életébe enged bepillantani. Nyíregyháza, majd Budapest előkelő üzleteiben dolgozott, és kezdettől fogva lázadozott osztályosainak megalázott, kiszolgáltatott sorsa ellen. Csakhamar felismerte, hogy egyedül a szervezkedés útján küzdhetnek felemelkedésükért. Bekapcsolódott a mozgalomba, majd az illegális Kommunista Párt harcosa lett. Részt vett a munkaidő megrövidítéséért, az emberibb életkörülményekért, a hétvégéi pihenésért indított mozgalom és sztrájkok szervezésében. Fontos szerepe volt a Tompa utcai nyilasgyűlés szétverésében és az 1942. március 15-i háborúellenes megmozdulásban. 1944-ben megjárta a politikai rendőrség és csendőrség kínzókamráit, ahol kommunista módon helytállt. Hónapokat töltött a Margit körúti fegyházban. A sors iróniája: itt találkozott a németek szemében megbízhatatlanná vált Kállay volt miniszterelnökkel, akinek birtokán nagyszülei cselédeskedtek. Ugyancsak a Margit körúti fegyházban tanúja lehetett a naponta végrehajtott kivégzéseknek. A könyv befejező része a komáromi Csillag-erőd borzalmait idézi fel. Kalandos szökés, sok viszontagság után érkezik vissza 1945 májusában a felszabadult fővárosba.

Hyeonseo Lee - David John - A ​lány hét névvel
"Megrázóan ​szép történet egy lányról, akitől még a nevét is elvették, élete mégis azt példázza, mi tesz valakit emberré." Hyeonseo Lee Észak-Koreában, a világ egyik legkegyetlenebb diktatúrájában töltötte gyermekkorát. Egyike annak a több millió embernek, akit túszul ejtett a titkolózó, brutális kommunista rezsim. Amikor az 1990-es években lesújtott Észak-Koreára az éhínség, ráébredt, hogy egész életében agymosáson ment keresztül. Tizenhét évesen elhagyta a hazáját. Hazatérésre menekültként nem is gondolhatott, mert családjával együtt börtön és kínzás várt volna rá. Mivel életben akart maradni, Kínában telepedett le. Tizenkét év elteltével visszatért az észak-koreai határhoz, hogy egy merész küldetés során átsegítse családját Dél-Koreába. Ez a vakmerő és különleges történet bepillantást enged a világ legzártabb diktatúrájának mindennapjaiba, első kézből ad számot a történelem egyik legbrutálisabb éhínségéről, miközben megismerhetünk egy kivételes nőt, aki nem félt küzdelmesen kivívott szabadságát kockára tenni a családjáért.

Covers_215622
elérhető
1

Ismeretlen szerző - A ​világ legnagyobb szexgyilkosai
A ​szexuális bűncselekmények száma egyre növekszik. Sok férfi gátlástalanul fogdossa a nők mellét, vagy éppen szeméremsértő módon meztelenkednek. Akadnak olyan idősebb férfiak, akik hidegvérrel letérdelnek a padlóra, hogy "bekukkanthassanak" magányos, miniszoknyás lányok lába közé, aztán vadul maszturbálni kezdenek előttük. Ezek persze a kevésbé veszélyes esetek, az áldozatok "csak" lelki sérüléseket szenvednek. Erőszakra, bármiféle szexuális kapcsolatra nem kerül sor. A szexuálisan aberrált nők és férfiak egy része azonban nem riad vissza a borzalmas gyilkosságoktól sem! Matuska Szilveszter azért robbantotta fel a biatorbágyi vasúti hidat, mert a katasztrófa látványa szexuális kielégüléshez juttatta. A leszbikus szeretők megölték egyikük édesanyját, mert az el akarta választani a - szerinte - természetellenes kapcsolatot folytató lányokat. A köztiszteletben álló orvos pornográf fotókat akart készíteni a barátnőjéről, de ez csak úgy sikerült, hogy kábítószerrel tömte tele az asszonyt. A perverz fotózás kábítószer-túladagolás miatt az asszony halálával végződött. Ebből a könyvből megtudhatjuk, hogy mire képesek az elszabadult, megfékezhetetlen szexuális indulatok.

Valentyin Pikul - Rekviem ​egy hajókaravánért
A ​második világháború harmadik esztendejében a szövetséges hatalmak vezetői megkötik az ún. lend-lesase szállításokról szóló egyezményt. E kölcsönbérleti megállapodás értelmében az Egyesült Államok és Nagy-Britannia fegyverrel, lőszerrel, élelmiszerrel segíti a Szovjetuniót. A szállítmányok tehát elindulnak. Veszélyeken és pusztuláson át, halálos rakományukkal, pokoli veszteségektől gyengítve és kimerítve... A legkatasztrofálisabb helyzetben a PQ-17 jelű karaván kerül. A német tengeralattjáró-támadásoktól megrettenve az angol admiralitás első lordja, Sir Dudley Pound kiadja a parancsot, hogy a karavánt kísérő angol konvoj hajói az éjszaka leple alatt távolodjanak el a szállítóhajóktól, hagyják magukra őket és térjenek vissza bázisaikra. A karaván pusztulása bizonyíthatná Sztálinnak és Rooseveltnek, hogy a szállítmányok eljuttatása a Szovjetunióban ily módon lehetetlen - ez pedig egyszerűen a további szállítások leállítását jelentené. Másrészt, a kiszolgáltatott karaván talán kicsalogatja rejtekhelyéről a német haditengerészet dédelgetett büszkeségét, a Tirpitz vezércirkálót, és így, végre-valahára, alkalom nyílik a megsemmisítésére... A halálra ítélt PQ-17 tehát elhagyja a kikötőt, az óceán közepén elmaradnak mellőle a kísérő naszádok, a láthatáron feltűnnek a német rombolók, a haditengerészet repülőgépei, a mélyben pedig ott keringenek Dönitz admirális "farkasai" - a német tengeralattjárók... A lett származású, népszerű Valentyin Pikul személyes élményeit is beleszövi a történetbe, hiszen ő is a szállítóhajókat kísérő szovjet hajók egyikén teljesített szolgálatot a háború éveiben. A Rekviem egy hajókaravánért kiválóan ötvözi a dokumentarizmust és a kalandregények fordulatosságát.

Jim Garrison - JFK ​– Gyilkosok nyomában
Kérem, ​ne úgy olvassák ezt a könyvet, mint egyet a sok közül, melyek Kennedy elnök meggyilkolásának száraz tényeit próbálják elemezni. E könyv inkább egy olyan ember tapasztalatainak krónikája, aki megpróbálta kideríteni az igazságot, s kézre keríteni és bíróság elé állítani azokat, akik felelősek voltak a gyilkosságért. Nem külső kritikusként írok tehát, hanem résztvevőként, mint államügyész és mint nyomozó. A merénylet idején, 1963. november 22-én New Orleansban voltam kerületi államügyész. Mivel pedig a gyilkossággal vádolt Lee Harvey Oswald a merényletet megelőző nyarat New Orleansban töltötte, azonnal bevontak az ügybe. Több mint három évvel később, 1967 márciusában az általam vezetett vizsgálat Clay Shaw letartóztatásához vezetett, aki az International Trade Mark vállalati igazgatója, egyben a New Orleans-i vezető körök ismert személyisége volt, és akit John Kennedy megölésére szőtt összeesküvéssel vádoltunk.

Covers_91641
elérhető
0

Regős István - Alkohol
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Bednárik Imre - Vajda Péter - Bukóforduló
Zempiényi ​György imádja az úszást, de retteg a víztől. Zemplényl György imádja az úszókat, de nem tud úszni. Imádja, ha körülötte forog a világ, de halálra rémíti a nyilvánosság. Zempiényi Györgyöt hol kitüntetéssel halmozzák el, hol a fél világ üldözi. Zempiényi György lop, csal és hazudik - hogy fényűzően élhessen. De sikkaszt azért is, hogy szeressék. A semmiből tűnik fel és nyomtalanul tűnik el. Szökik Barcelonából - és visszaszökik Budapestre. Ismét szegény. Beteg. Szorong. Bujkál. Csak orvosa tudja tartózkodási helyét, meg a sofőr, aki hol a Gyorskocsi utcai kihallgatásra fuvarozza, hol két újságíróhoz, akik magnetofonra rögzítik szavait. E könyv Zempiényi György vallomása tündökléséről és bukásáról. A kormánykitüntetések és a megvetés időszakából. Trükkjeirűl és tetteiről, amelyekért most már nem érem és oklevél, hanem bírósági ítélet jár.

Covers_314223
elérhető
0

Tim Healey - Perek
Sorozatunk ​a világ legérdekesebb, legfurcsább történeteit adja közre. Szenzációs sztorik, melyeket a sajtó címoldalakon kürtölt világgá, a korabeli bulvárlapok legkelendőbb történetei. Rejtélyek, botrányok, szex, erőszak... megannyi lebilincselően érdekes, sokszor felkavaró történeti hírességekről és hétköznapi emberekről, akik a sors furcsa, néha kegyetlen szeszélye folytán beírták magukat a világszenzációk könyvébe.

Hans Habe - Ha ​elesnek mellőled ezeren...
Hans ​Habe könyve először az Egyesült Államokban jelent meg, 1941-ben; közel húsz nyelvre fordították le. A mű, mely a második világháború első dokumentumregényének tekinthető, 1940 nyarának, a németek franciaországi villámháborújának eseményeiről tudósít. Habe, aki külföldi önkéntesként harcolt a nácik ellen, érdekes és lendületes epizódok sorában meséli el az ál-háborúban, a fejvesztett visszavonulásban és a hadifogságban átélt kalandjait. A kitűnő publicista a riport frissességével hozza emberközelbe a francia frontszakasz köznapi szereplőit. Habe könyve világszerte lelkes kritikai fogadtatásban részesült; ebből idézzük: "Az ön könyve maradandó..." (Thomas Mann) "Az első könyv erről a háborúról, melyet valószerűnek és szükségesnek találok, eltekintve attól, hogy csodálatosan van megírva és nem lehet letenni." (Ernest Hemingway)

Egon Erwin Kisch - Ciánkáli ​a vezérkarnak
Hogy ​a bűnügyek történetében a Hofrichter-ügyet Hofrichter-ügynek hívják és nem másként, nem szolgál különösebb dicsőségemre, én ugyanis Hofrichter ártatlansága mellett kardoskodtam akkor. A kriminalisztika páratlan esete volt ez: mérgezési kísérlet egy foglalkozási ág egész csoportja ellen! De a Hofrichter-história a közvélemény történetében is kivétel a szabály alól. Hiszen a pro és a kontra itt a legkuszább befolyások hatására alakult: az állítólagos tettes védelmezői javarészt a politikai küzdőtér baloldalán álltak, és a jobboldal tapsolt a balnak, hiszen az ő egyik emberükről volt szó. Az ügy azzal kezdődött, hogy meghalt Bécsben Mader vezérkari százados. 1909. november 17-én este Mader, miközben levelet írt külföldön tartózkodó barátnőjének, leküldte a szolgáját kolbászért és kenyérért. Amikor a tisztiszolga tíz perc múlva visszatért, gazdáját hörögve, görcsökben fetrengve a padlón találta. A helyszínre siető orvos csak a halál tényét állapíthatta meg: ciánkálimérgezés.

Nicholas Gage - A ​maffia nem egyformán fizet
A ​nyomozóriporterség fiatal fogalom az Egyesült Államok, de a világ újságírásában is. Olyan újságírók művelik, akik a közélet legkirívóbb visszásságainak, a nagystílű politikai és gazdasági bűnözésnek, a korrupciónak a leleplezésére vállalkoznak rendőri segédlete nélkül. Nem egyszerű feladat ez sehol a világon, de az Egyesült Államokban igazán nehéz és hálátlan. Nicholas Gage, e kötet szerzője, sok izgalmas történetének bevezetőjeként arról elmélkedik: hogyan is lesz valakiből nyomozóriporter? Kiváncsiságból? Fölháborodásból? Feltünési vágyból? Jó pénz reményében? "A költő születik, szónokká pedig válnak az emberek " - állították a régi rómaiak. Mindezt Nicholas Gage a nyomozóriporter munkára vonatkoztatva úgy látja - s egy színes történettel bizonyítja is -, hogy nemcsak a költő, hanem a nyomozóriporter is születik. Különben - ép ésszel - miért hívná ki maga ellen hazájának legsötétebb erőit, miért tenné ki magát napról napra annak, hogy állását veszti és az utcára kerül, mert az alvilágnak sokszor a szerkesztők szobájába is elér a keze. Az ilyen munkát nem lehet megfizetni, mert ki az, aki nemcsak a kenyerét, hanem puszta létét is kockáztatja X dollárért a hét minden napján. Erre csak elhivatottak képesek, akik egyszerűen nem tudnak másképp élni. Olyan alkatú emberek, akiknek lételemük a mindennapos feszültség és az a tudat, hogy ma is tettem valamit, amire nem mindenki képes, s amit nem mindenki vállal. A maffiáról a legtöbb embernek még téves nézetei vannak. A maffia már nem egyszerű bűnszövetkezet, hanem ennél sokkal több: életforma, a hatalom egyik vállfaja, legalábbis a világ két országában. Olaszországban és az Egyesült Államokban. Gage lebilincselő történetei is ez bizonyítják.

Covers_107597
elérhető
0

Raúl Valdés Vivo - Angola
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Volker W. Degener - Ördögök ​hangszalagon
Kik ​is azok a rockerek, akikről a fiatal NSZK-beli író dokumentumregénye szól? Bandába verődött, motorkerékpáros, bőrruhás fiatalok, akik a társadalom peremére szorultak, részint mert a környezet, amelyben születtek, éltek, nem kínált számukra más választást (iszákos szülők, munkanélküliség stb.), részint mert egyszerűen csak unatkoztak, s valamilyen kalandra vágytak. A mai nagyvárosok arculatához lassanként mindenütt hozzátartoznak ezek a fiatalok, olyan "tünetté" válva, amelyre feltétlenül oda kell figyelni. Kriminológusok, szociológusok és pszichológusok próbálkoznak időről időre valamilyen megoldást találni, eddig nem sok sikerrel. Degener könyve is adalék ehhez a kísérlethez. Ő azt a módszert választotta, hogy megpróbált beépülni az egyik meglehetősen veszélyes, verekedésektől, lopásoktól, sőt gyilkosságtól sem visszarettenő bandába. Magnóinterjúkat készített velük, közöttük élt egy ideig, s így sikerült végigkísérnie azt a folyamatot is, ami általában jellemző az efféle csoportosulásokra: a felbomlást, a szétszóródást.

Falus György - Dohány Zoltán - A ​megbízott
1943. ​augusztus 18-án egy Moszkva melletti repülőtérről fényjelzés nélküli Douglas típusú repülőgép szállt fel, és a fülsiketítő tűzpárbajban tomboló frontok felett, felhőktől takarva haladt Magyarország felé. A titokzatos gép hét utast szállított, valamennyien felderítők, kipróbált internacionalista harcosok voltak. Parancsnokuk: Pataki Ferenc 28 év után, a gép fedélzetén készült visszatérni szülőhazájába. Hajnalban ejtőernyővel értek földet. Kövesliget község mellett, a Mencsuk hegyen. Messze a frontvonalaktól, az ellenség hátában kezdték el megbízatásuk telejsítését. Feladatuk nehéz volt. Mégis, Pataki Ferenc és kicsi, de bátor csapata számtalan olyan nyílt és titkos akciót hajtott végre, amely akadályozta és zavart keltett a hitleri és a vele szövetséges hadseregek életében. 215 napon át telesítették küldetésüket. A csendőrség, a politikai rendőrség, a VKF-2 és a Gestapo minden elkövetett elfogásuk érdekében. Pataki mellől hősi halált haltak társai, de helyükre önkéntesek álltak. Pataki Ferencet is elfogták és kivégzik. Különös könyv. Megdöbbentő és realista, valóságos történelmi adatokra épül.

Pintér István - A ​Maus-akció
1944 ​nyarán a budai Várban titkos rádióadó fölé hajolnak a kormányzói család tagjai. Kétségbeesetten kutatják az étert, igyekeznek bőrüket és vagyonukat a nagy világégésből megmenteni. A háború pusztításaitól megmenekülhetne az ország is, ha Horthy "kiugrana" a háborúból. Horthy azonban addig habozik, míg a németek kelepcét nem állítanak neki. A kelepce neve: Maus-akció...

Władisław B. Pawlak - Merényletek ​könyve
"Ufkirnak ​gyillkosarca van. Odafordul hozzám: 'Ott van fenn,' Jelentőségteljes képet vágok... Ufkir nem szól semmit. Levesz a falról egy kicsiny marokkói tőrt... Ben Barka, megpillantva Ufkirt, szabadulni szeretne. Ufkir közelebb megy..., elkezdi szabdalni Barka torkát és mellét a tőrrel... Dlimi valamit mond Ufkirnak arabul, valószínűleg azt, hogy Ben Barkát Lopezhez kell vinni... A megkötözött Ben Barkát CD jelű kocsival Ormoyba szállítják... Odaérkezésük után az eszméletlen Ben Barkát leviszik a pincébe..."

Kurt Rückmann - A ​nagybetűs halál
Időről ​időre döbbenetes szenzációk híre járja be a világot: jelentékeny államférfiak, ismert politikai személyiségek tűnnek el hirtelen az élők sorából. A népe felszabadításáért küzdő harcossal brutális erőszak végez: méreg, tő várja, golyó teríti le. A politikai gyilkosság ma is szívesen alkalmazott fegyver a haladó gondolat harcosai ellen. De gyakran a sokat tudó gyilkos, a cselszövények útjában álló bandita is osztozik áldozata sorsában. Az utóbbi évek néhány különlegesen jelentős politikai gyilkosságának hiteles történetéről számol be Kurt Rückmann könyve, ez a mindvégig rendkívül izgalmas mű, amely nemcsak az eseményeket idézi fel teljes hűséggel, hanem a háttérben meghúzódó láthatatlan mozgatóerőket is leleplezi.

Albert E. Kahn - A ​besúgó
Amerikában ​az 1950-es évek elején, amikor javában tombolt a macchartyzmus, fizetettt besúgók, hamis tanúk vallomásai alapján fogták perbe és ítélték el a hidegháború útjában álló demokratikus elemeket. Ilyen besúgó volt a fiatal Matusow, akit a feltűnési vágy, a pénz csábított az aljas útra. Egy nap azonban felébredt a lelkiismerete. Elhatározza, hogy könyvet ír, és a nyilvánosság előtt felfedi tanúvallomásának igazi hátterét. Albert Kahn, az ismert amerikai író könyvében Matusow szenzációként ható beismerő vallomásával, és annak következményeivel foglalkozik. Leírásai nyomán megelevenednek a törvénykezés képviselő, az elnöklő bírák, az ügyészek és az esküdtek, s velük szemben ott állnak a talpraesett, harcban edzett védőügyvédek. Izgalmas tárgyalások zajlanak le előttünk. A szívós harc eredményeként, a hivatalos szervek minden mesterkedése ellenére, Matusow könyve megjelenik a kitűzött határidőre. A hamis tanú vallomása alapján elítélt szakszervezeti vezetőjét a bíróság kénytelen felmenteni, de Matusownak vállalnia kell a börtönbüntetést.

Frédéric Laurent - A ​fekete zenekar
Frédéric ​Laurent francia újságíró, a Libération munkatársa, időszerű témát, a terrorizmust dolgozta fel könyvében, főként annak politikai megjelenési formáját. Sorra veszi a francia, olasz, spanyol stb. szélsőjobboldali, újfasiszta szervezeteket, kimutatja szerteágazó kapcsolataikon keresztül, mennyire összefonódik tevékenységük a vezető tőkés államok titkosszolgálataival. Számos bizonyítékot idéz arról, hogy ezek a szervezetek olykor igen szorosan együttműködnek egymással, annyira, hogy vannak, akik már-már "fekete internacionáléról" beszélnek. A szerző ennek a nagy létszámú "zenekarnak" a szólistáit krimiszerűen eseménydús fejezetekben ismerteti.

Naveed Jamali - Ellis Henican - Hogyan ​lettem orosz kém
A ​HIDEGHÁBORÚ NEM ÉRT VÉGET, CSAK ÉPP ÁTMENT CSÚCSTECHNOLÓGIÁBA! Naveed Jamali három éven keresztül kémkedett az oroszoknak Amerikáról. Titkos adatbázisokhoz szerzett hozzáférést, és a dokumentumokat pendrive-on továbbította az nekik. Zajos bárokban, eldugott éttermekben és kihalt parkokban árulta el a hazáját vastag pénzkötegekért cserébe. A valóság azonban mindig árnyaltabb, mint ahogy elsőre látásra tűnik: Naveed Jamali nem áruló volt, hanem egy átlagos, amerikai állampolgárból lett kettős ügynök. Az FBI-jal szoros együttműködésben leplezte le az oroszok kémkedési kísérletét. A könyv ennek a három évnek az igaz története. A regényt eddig több mint tíz országban adták el, és a filmes jogait a 20th Century Fox vásárolta meg.

Kolumbuszok
elérhető
0

Roman Bratny - Kolumbuszok
"... ​aki túlélte, emlékszik: mintha egyszerre nyílt volna meg az ég és a föld... A robbanás utáni másodpercekben csak a holt tárgyak nyelve beszél... a földhöz csapódó páncéldarabok csattanása, a leomló falak robaja, de nyomban feltör az életben maradottak kiáltása, kénszagtól fojtott hangjuk áttör a porfelhőn..." Az 1921-ben született Roman Bratny maga is ott küzdött a németeken és árulókon rajtaütő Honi Hadsereg soraiban. A túlélők, a "Kolumbuszok" nevében szól saját nemzedékéről, melyet kilátástalan harcba hajszoltak, mely mégis emberfeletti hősiességgel állt ellen a túlerőnek. Lélegzetelállítóan izgalmas, szinte dokumentumszerű hitelességgel írott regényében megelevenednek előttünk a Varsói Felkelés drámaian feszült napjai, a fiatalok, köztük lányok és gyerekek - hőstettei. Bratny az életben maradottak felelősségével idézi meg a múltat, állít emléket egy tragikus nemzedék útkeresésének és magára találásának. A Kolumbuszok tizenhét kiadást ért meg Lengyelországban. Eddig több mint tíz nyelvre fordították le.

Bokor László - A ​láthatatlan arcvonal
Hmur ​elment, és soha többé nem tért vissza. Amikorra távcsövemet a robbanás felé rántottam, csak néhány megfeketedett datolya cserjét láttam és egy esőre áhítozó, hirtelen kettétört pálmafát. Attól fél méterre lehetett a tányérakna, amelyet ki tudja miért és mikor telepítettek oda. Hirtelen kivert a verejték. Az ember kicsit egoista lesz, amikor megcsapja a halál szele. Az jutott eszembe, hányszor járogattam arra magam is. Csakhogy mindannyiszor lassan sétálgatva. Ő pedig most nyilván erősen trappolva tette meg az utat, hogy gyorsabban visszaérjen. Ráugorhatott, szinte karjába vethette magát az évek óta ott leselkedő halálnak. Sírás fojtogatott, hányingerem támadt, és olyan kínzó fejfájás, amelyre nem akadt hatásos gyógyszer a hadikórházban sem. Szégyenkeztem és lelkifurdalást éreztem. Úgy éreztem, hiába volt az utóbbi három év, tovább gyilkolhatott a tegnap...

Bruce Leininger - Andrea Leininger - Ken Gross - A ​túlélő
Reinkarnáció ​– tény vagy képzelgés? Bármi legyen is a meggyőződésünk, a könyv elolvasása után kényetlenek leszünk újragondolni... James Leininger szülei először meglepődtek, majd teljesen összezavarodtak, amikor kétéves fiuk, aki épp csak akkoriban látott neki a szavakat mondatokká fűzni, olyanokat kezdett kiabálni visszatérő rémálmai során, mint: „Zuhan a repülő! Tűz van! Kisember beszorult!” Az egyébként boldog és kiegyensúlyozott életet élő James éjszakáit horrorfilmbe illő jelenetek zavarták meg: visszatérő rémálmaiban egy vízbe zuhant repülő pilótafülkéjéből próbált kiszabadulni – sikertelenül. A szülők elhatározták, hogy megfejtik, mi történik a fiukkal, így hát nyomozásba kezdtek, amelynek eredménye végül lényük legmélyéig megrázta őket. Minél több részletet raktak össze a James által közvetített történetből, annál közelebb jutottak a megdöbbentő következtetéshez: a kisfiú James Huston, egy második világháborús pilóta életének eseményeiről beszél, aki az Ivo Dzsima-i csatában esett el – több mint hatvan évvel azelőtt! A lelkiismeretes kutatás és a veteránokkal, valamint a Huston-család még élő tagjaival folytatott beszélgetések során a szülők kénytelenek voltak szembenézni szkepticizmusukkal, és újragondolni mindazt, amit korábban a világról gondoltak. Végül nem csupán fiuk rémálmaira találtak megoldást, de feltárták James Huston életének addig homályban maradt részleteit is, megnyugvást hozva ezzel szeretteinek évtizedekkel a halála után. „Több ezer gyermek előző életének emlékét tartom számon, de nem ismerek jobb amerikai példát James Leiningerénél. Ez az eset rendkívüli, mivel a kis James előző életének szereplőit és helyszíneit vissza lehetett vezetni valódi személyekhez és megtörtént eseményekhez – olyan tényekhez, amelyeket könnyen igazolni lehetett. Még találkozott is olyanokkal, akik ismerték őt előző életében, második világháborús pilótaként. Hiszek abban, hogy ez a történet végre felkelti a szkeptikus nyugati emberek érdeklődését a gyermekek előző életükkel kapcsolatos emlékei iránt. A könyv megmutatja, hogy ezekből az emlékekből milyen mély érzelmi és lelki előny származhat úgy a gyermek, mint a család számára.” Carol Bowman, a Visszatérés a mennyekből című könyv szerzője „Eleddig James Leininger története a legimpozánsabb bizonyíték a reinkarnáció létezésére.” T. J. MacGregor, Edgar Allan Poe-díjas író „Akár hiszünk az újjászületésben, akár nem, mindenképpen az események hatása alá kerülünk. A Túlélő lebilincselő olvasmány, amelyet szívből ajánlok mindenkinek.” Phyllis Vega, asztrológus és író „James Leininger története lenyűgöző példája egy kisgyerek előző életbeli emlékeinek. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy James apja, Bruce szemszögéből is láthatjuk az eseményeket, aki szkeptikusan közelít a helyzethez, makacsul ragaszkodik a kételkedéshez mindaddig, amíg egy tény kétségbevonhatatlanul be nem bizonyosodik. Épp ez teszi a történetet olyan jól megalapozottá. Mindenkinek el kell olvasnia a könyvet, akit érdekel a reinkarnáció, illetve aki szerint ez az elképzelés könnyedén megcáfolható.” Dr. Jim B. Tucker, pszichiáter és író „Teljes szívemből hiszem, hogy James Leininger azonos James Hustonnal. Biztos vagyok abban, hogy e lebilincselő történet nyomán az olvasók kénytelenek lesznek meglátni az igazságot, hogy valóban visszatérünk ide, ezért a lehető legjobban kell kihasználnunk mindazokat a lehetőségeket, amelyek az életünk során adódnak.” Concetta Bertoldi, a Do Dead People Watch You in the Shower című könyv szerzője „Az előző élet létezésének kézzelfogható, minden kétséget kizáró bizonyítéka ez a történet…” BookPage „Nagyszerű olvasmány! Olvassuk ezt az érdekfeszítő történetet nyitottan, azzal a meggyőződéssel, hogy minden lehetséges… A könyvből egy második világháborús pilóta életét ismerhetjük meg, akinek a családja James Leininger születéséig semmit sem tudott hős családtagjuk halálának körülményeiről.” BasilandSpice.com „A Túlélő kötelező olvasmány szkepikusok számára, akiknek komoly meglepetést okozhat.” Midwest Book Review

Nigel Cawthorne - Rémtettek
Sorozatunk ​a világ legérdekesebb, legfurcsább, leghátborzongatóbb történeteit, eseményeit adja közre. Rejtélyek, botrányok, szex, erőszak, sorstragédiák… megannyi lebilincselően érdekes, sokszor felkavaró történet hírességekről és hétköznapi emberekről. A mongol horda Az Azték Birodalom lerombolása II. Lipót Kongóban A Romanovok halála Az amritszári mészárlás Guernica Nanking meggyalázása Mészárlás a katyni erdőben A varsói gettó kiirtása Babij Jar Lockerbie

John Dinges - Saul Landau - Gyilkosság ​a diplomatanegyedben
1976. ​szeptember 21-én a washingtoni diplomatanegyedben felrobban egy autó. Három utasa közül kettő, Orlando Letelier - a szocialista Allende-kormány volt minisztere, washingtoni nagykövete - és egy huszonöt éves amerikai fiatalasszony, Ronni Moffitt életét vesztette. Az FBI hosszú, akadozó vizsgálatot indított, amely kiderítette, hogy a merényletet az amerikai születésű Michael Townley, a hírhedt chilei titkosrendőrség, a DINA professzionista orgyilkosa készítette elő. A bírósági eljárás során a vád képviselői - mivel a legfontosabb bizonyítékok eltűntek a CIA és a DINA süllyesztőiben - arra kényszerültek, hogy Townleyt tegyék meg koronatanújuknak, ami azt eredményezte, hogy súlyos büntetést csak a merényletet végrehajtó két kubai emigráns terrorista kapott. Michael Townleyt - az amerikai ügyészséggel való előzetes megegyezése értelmében - mindössze tízévi börtönre ítélték. Orlando Letelier, a száműzetésben élő chilei ellenzék vezetője nem az első áldozata volt a véres puccsal hatalomra jutó tábornokoknak, de a példátlan hidegvérrel elkövetett gyilkosság még azokat is megdöbbentette, akik tökéletesen tisztában vannak a Pinochet-rezsim titkaival és módszereivel: az amerikai biztonsági és kormányszerveket. A két újságíró szerző, miközben saját nyomozásáról is beszámol, lélegzetelállítóan izgalmas képet fest a merényletről és hátteréről. "Főhősük" egy gátlástalan gyilkos, akinek a Sakál a példaképe, mögötte, a háttérben, de jól kivehetően, terrorista bandák, titkosrendőrségek, könyörtelen elnyomó apparátusok húzódnak meg.

Kazimierz Radowicz - A ​Virtuti Militari lovagjai
"K. ​Radowicz: A Virtuti Militari lovagjai című dokumentumregénye a második világháború kezdetének baljós napjait eleveníti fel, beszámol arról a hősies küzdelemről, amelyet a Westerplatte védői vívtak az ellenséges túlerővel szemben. A maroknyi helyőrség - mindössze 182 fő - parancsot kapott, hogy egy esetleges német támadás idején tizenkét órán át tartson ki, amíg Gdyniából odaérkezik a felmentő hadosztály. A Sucharski őrnagy vezette helyőrség hét teljes napon keresztül verte vissza a szárazföldről, levegőből és a tengerről támadó fasiszta erőket, és csak akkor adta fel a harcot, amikor már nyilvánvalóvá vált, hogy felmentő sereg nem érkezhet, mert a német csapatok egész Lengyelországot elözönlötték,és páncélosaik már elérték Varsót. A Westerplatte őrsége ekkor kapitulál, bár a legénység és a tisztek jó része is kész volna a végsőkig, a nyilvánvaló pusztulásig harcolni, Sucharski őrnagy azonban helyesen ítéli meg a helyzetet . Bármily keserves is számára, leszámol magában a burzsoá kormány által terjesztett nacionalista mítosszal a lengyel vitézségről, leszámol a szövetségesekbe vetett vakhittel, és a további - már értelmetlen - véráldozat helyett katonái megmentésére törekszik. K. Radowicz dokumentumregénye a lehető legtisztább kifejezési eszközökkel ad hiteles képet a kor drámai feszültséggel terhes napjairól, és állít maradandó emléket a Westerplatte hős védőinek tiszteletére."

Érico Veríssimo - A ​többi néma csend
Egy ​Porto Alegre-i felhőkarcoló tizenharmadik emeletéről az utcára zuhan egy lány. Öngyilkosság? Bűncselekmény? Az eset nyomasztó emléke - mint sima víztükrön a körkörös hullám - sokáig gyűrűzik sok szemtanú, egy divatos író, egy rongyos rikkancsfiú, egy élősdi szenátor-arisztokrata, egy ostoba nyugalmazott bíró, egy fásult öreg nyomdász, egy csőd szélén álló üzletember-világfi és egy boldogtalan asszony lelkében. És mire fény derül a tragédiára, széles körkép bontakozik ki előttünk, a brazil Dél színes, mozgalmas világa. Veríssimo a bravúros tollú, európai kultúrájú író könnyedségével cseveg erkölcsről és életformáról, eszmékről és felelősségről, és világhírű regénye egy nálunk ismeretlen hangot szólaltat meg: az igényes brazil bestsellert.

Pozsgay Imre - Koronatanú ​és tettestárs
"Az ​én tanúskodásomnak az lehet az értelme, ha annak az embernek a tapasztalataival és tudásával szólok a leváltott rendszerről, aki annak marxista-leninista hitű kommunistaként, hosszú időn át kiszolgálója, vezető posztokon egyik fenntartója, működtetője volt. Tudom, mekkora kockázatot vállalok ezzel. Én adom át a bizonyítékokat rosszakaróimnak, akik amúgy is szakadatlan és lankadatlan szorgalommal ügyködnek azon, hogy engem visszahelyezzenek a kommunizmus arcképcsarnokába. ... Megkísérlem megosztani élményeimet olvasóimmal. Szépítés nélkül, ahogyan történt és ahogyan a maga idejében gondoltam, de nem elvonatkoztatva az azóta bekövetkezett változásoktól."

Martin Pistorius - Néma ​üvöltés
A ​12 éves Martint egy ritka és kíméletlen betegség támadta meg. Először elvesztette a hangját, később kómás állapotba került, majd kerekesszékbe kényszerült. Az orvosok tanácstalanok voltak. Martin aggódó szüleivel közölték, hogy egy gyógyíthatatlan degeneratív betegség következtében a kisfiú értelmi képességei egy csecsemő szintjére zuhantak vissza, és legfeljebb 2 éve van hátra. Egy súlyosan beteg gyermekekkel foglalkozó intézménybe utalták, miközben Martin látszólag fel sem fogta mi történik vele. Nem beszélt, még csak nem is pislogott. Amit azonban senki nem sejtett, hogy a mozgásképtelen test börtönében egy érző és gondolkodó fiú lakott, élve eltemetve... Martin szülei az orvosok ítélete ellenére sem adták fel a küzdelmet. Mindent feláldoztak, hogy újra mosolyogni lássák az egykor eleven és tehetséges gyermeküket. És a csoda megtörtént. Tíz évvel később Martin teste lassan ,,felébredt" hibernált állapotából, és ami még meglepőbb, kiderült, hogy a fiuk értelmes, gondolkodó felnőtt lett. Gyermek és férfi egyszerre, két lélek egy testben, aki nem emlékezett a betegsége előtti időkre, de a számítógép segítségével újra megtanult beszélni. Azóta megtalálta élete szerelmét, megnősült és sikeres vállalkozást indított. Mert élni jó, és a csodák megtörténnek, ha hiszünk bennük! A _Néma üvöltés_ végtelenül megható, őszinte és lélekemelő vallomás egy csodás felépülésről és a szeretet erejéről. Martin újjászületésének igaz története fontos üzenet minden érző ember számára, hogy értékeljük saját életünk minden percét, és az emberi akaraterő csodáját.

Kollekciók