Ajax-loader

'dokumentumregény' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Baráth Lajos - Sortűz
"A ​tatabányai csendőr karhatalmi parancsnokság jelentése alapján jelentem, hogy folyó hó 6-án Tatabányán mintegy 200-250 főnyi bányamunkás dorongokkal és tégladarabokkal felfegyverkezve a bányaigazgatóság elé vonult, a kijáratokat elállva követelte a csendőrség által letartóztatott kommunisták kiadását, az igazgatóságot az életbiztonságot veszélyeztető fenyegetésekkel illetőket a helyszínen megjelent csendőrjárőr szétoszlatásra szólította fel. A tömeg a járőrrel szembehelyezkedett, a tömeg részéről revolverlövés és tégladarabok estek a járőr elé, a járőr erre a tüzelést megnyitotta, amelynek következtében 4 munkás azonnal meghalt, 2 könnyebben, 26 nehezebben megsebesült, a csendőrség részéről 1 ember megsebesült, megerősítésről intézkedések megtétettek. Tatabánya, 1919. szeptember 7." Ez az otromba stílusú távirat volt hivatva igazolni a csendőrosztag brutális gyilkosságát - amely a "tatabányai csendőrsortűz" néven ma már történelemkönyvekből is ismert. Az ismert esemény irodalmi feldolgozására első ízben Baráth Lajos vállalkozott kötetünk címadó dokumentumregényében. Iratok, emlékezések alapján, jó írói fantáziával kiegészítve állítja elénk a történet munkáshőseit s a velük szemben álló bányaigazgatósági tisztviselőket, csendőröket, mindvégig elkerülve az egysíkú ábrázolás veszélyeit. Két tömör, lakonikus szerkesztésű elbeszélés csatlakozik a dokumentumregényhez: mindkettő a bányászéletből meríti tárgyát. Baráth Lajos új kötete hitvallás a hőseiül választott munkások, bányászok mellett, s egyben jelentős továbblépés írói pályáján.

Mág Bertalan - A ​bűnösöknek nincs kegyelem
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Barbara Demick - Nincs ​mit irigyelnünk a világtól
Észak-Korea ​a világ egyik legelnyomóbb és legtitokzatosabb országa. A besúgást bátorítják, a média a kormány ellenőrzése alatt áll. Az Elfújta a szél veszélyes könyvnek számít, melyet száműztek a polcokról. Az 1990-es években éhínség söpört végig az országon. Milliók haltak éhen, de a rezsim továbbra is kezében tartja a hatalmat. Számos interjú segítségével Barbara Demick elsőként mutatta be, hogy milyen is az élet ebben a rendkívüli országban hat hétköznapi ember sorsán keresztül, akiknek a szívszorító körülmények ellenére sikerült túlélni a Kedves Vezető országát.

Eric Schlosser - Charles Wilson - Chew ​On This
In ​the New York Times bestseller Chew on This, Eric Schlosser and Charles Wilson unwrap the fast-food industry to bring you a behind-the-scenes look at a business that both feeds and feeds off the young. Find out what really goes on at your favorite restaurants—and what lurks between those sesame seed buns. Praised for being accessible, honest, humorous, fascinating, and alarming, Chew On This was also repeatedly referred to as a must-read for kids who regularly eat fast food. Having all the facts about fast food helps young people make healthy decisions about what they eat. Chew On This shows them that they can change the world by changing what they eat. Chew on This also includes action steps, a discussion guide, and a new afterword by the authors.

Huth Péter - A ​nyughatatlan ember
"Olvassák ​el ezt az életrajzot, és egy megfoghatatlan figurát, egy regényes életű férfit ismernek meg, akinek kalandjai a legszínesebb írói fantáziával is felveszik a versenyt. Ravasz diplomata... ügyes üzletember és szerencsejátékos; ellenállhatatlan, de hűséges Don Juan; párját ritkító életművész, aki iskoláskorú fiát párizsi mulatókba vitte, hogy az életre tanítsa. A szavak és élvezetek mágusa, aki veszteségein ugyanúgy tudott viccelődni, mint a sikerein. A társaság bálványa, aki hirtelen eltűnik egy-egy híres szalonból, hogy szálfatermetével egy másikban jelenjen meg... Hogyan tudhatott mindeközben a fontos dolgokra koncentrálni? Egyáltalán: mik lehettek számára a fontos dolgok? A sikerei? A mindennapok öröme? Szembeszállni a nehézségekkel, hogy aztán legyőzze őket? [...] Remekül tudott mesélni. És volt mit mesélnie. Budapest, Párizs, Auschwitz [...] A legnagyobb szerelmét, a legfelkavaróbb szenvedélyt ugyancsak Auschwitzban találta meg. [...] Honnan volt elég ereje, hogyan volt benne elég vágy ahhoz, hogy a Bunkerban szerelmeskedjen szíve választottjával, csak egy lépésre onnan, ahol emberi lények a legszégyenteljesebb megaláztatások közt pusztultak el a föld alatti cellákban?" -(Elie Wiesel)

Emma Sayle - A ​maszk mögött
Egy ​hírhedt klub, ahol a titkos partik vadabbak, mint A szürke ötven árnyalata... Egy hely, ahol az elegáns álarcok mögé rejtőzve szabadon engedheted legtitkosabb vágyaidat... Orgiák, ahol a nők irányítanak... Emma Sayle átlagos lány: szerető otthonban nevelkedett, boldog gyermekkora volt, és állandó barátja van. Saját vállalkozását irányítja: partikat szervez. Ám Emmának van egy mocskos kis titka: ezek a partik nem szokványos összejövetelek. Dekadensek, hedonisták, és titkos helyszíneken kerülnek megrendezésre; ezek a partik a vágy és bujaság világába invitálnak, és a nők öröme áll a középpontjukban. Ezeken a partikon bármi megtörténhet. Míg maga Emma szigorúan távol marad az események sűrűjétől, izgatottan látja, hogy minden egyes éjszaka vadabb, extravagánsabb és népszerűbb, mint az előző. Az már biztos, hogy jóhírét kockáztatnia kifizetődött. Ám minden változni kezd - és a következmények katasztrofálisak is lehetnek. Emma ugyanis megtudja, hogy a barátja megcsalja egy klubtaggal. Az élete kezd darabokra hullani... A szenvedély és gátlástalan bujaság örvényében van-e még remény, hogy egy napon rátalál az igazira? Emma Sayle, a jó családból való úri lány, aki Katalin hercegnével járt egy iskolába, ebben a könyvében őszintén vall arról, hogyan hozta létre Nagy Britannia egyik legnépszerűbb erotikus klubját.

Marie Rothenberg - Mel White - David
1983 ​februárjának utolsó napjaiban, egy disneylandi vakáció csábító ígéretével, - máig kiderítetlen okból - a saját apja elrabolta és Kaliforniába vitte a kis Davidet. 1983 március 3.-án a motelszobában, ahol kisfia aludt, szétlocsolt egy kanna kerozint, a szobát felgyújtotta és mint aki jól végezte dolgát, elhajtott. Néhány másodperccel később a szoba felrobbant és a lángok elnyelték a gyermeket, aki testfelületének több, mint kilencven százalékán harmadfokú égési sérüléseket szenvedett. Öt százaléknyi esélye volt a túlélésre, de ő legyőzte a legyőzhetetlent. Élniakarása, a rendőrök, tűzoltók, orvosok, ápolónők, hírességek és egyszerű emberek segítsége nyomán az őrült tragédia csodává változott. Marie Rothenberg a történetet az anya sajátos szemszögéből meséli el. A könyv betekintést enged a legbensőbb emberi érzésekbe, bemutatja azt a túláradó, krisztusi szeretetet, amit egy fiatal házaspár segítsége révén tapasztaltak meg David és az édesanyja. Ken és Judy Curtis belopakodnak az Égési Központ szigorúan őrzött intenzív osztályára, hogy Marie és haldokló kisfia mellé álljanak a tragédia napjaiban. Ken, a férj, három hónappal korábban maga is súlyos égési sérülést szenvedett egy üzemi balesetben s tudja, mi vár a csöppnyi fiúra. A következő év a gyógyulás csodájának eseményeivel telik el, melyben tevékenyen részt vett a Curtis család és még sokan mások. A könyv érzékletesen fejezi ki az anya elismerését saját fia és mindazok felé, akik kitartottak mellettük az életért és a gyógyulásért folytatott gigászi küzdelemben. Ez a könyv ugyanakkor a túlcsorduló és ritkaságszámba menő hit és erő története. Csak ezek birtokában élhető túl a borzalmas baleset, a bántalmazás és a szenvedés. A nagy tragédiákra nincsenek egyszerű és könnyű válaszok, de Marie és David megtalálták a reményt a reménytelenségben és elnyerték az életet a halállal szemben.

Ch. Gáll András - S. Tóth János - Kalifornia ​magyar grófja
Közép-Wisconsin ​szélfútta prérijétől San Diegóig, majd onnan a San Franciscó-i öböl varázslatos szépségű északi partjáig, a sonomai Hold Völgyéig, s végül a nicaraguai Corinto elátkozott dzsungeléig bármerre is jár a kései magyar felfedező, mindenütt találkozik egy daliás kiállású, termetes magyar nemes, Haraszthy Ágoston nevével. No és a fényképével, merthogy a XIX. század derekán már a technikai fejlődés lehetővé tette a hősök megörökítését - márpedig Haraszthy hős volt a javából. Dicsőséges és tragikus hős. Amíg itthon alig hallottunk róla, Amerika egyes részein legendaként emlékeznek Haraszthy Ágostonra. A Gróf várost alapított Wisconsin államban; 1850-ben San Diego első seriffjeként tette le a névjegyét Dél-Kaliforniában; a San Franciscó-i aranykohó és pénzverde egyik vezetője, majd perbe fogott - s a perből győztesen, megdicsőülve kikerülő - becsüse volt, mígnem megérkezett Sonomába, a földkerekség alighanem legcsodálatosabb bortermő völgyébe. Ha manapság a kaliforniai szőlő- és borkultúra atyjaként aposztrofálják, az nem a véletlen műve - ennek a páratlanul kalandos és termékeny, egy nicaraguai folyóban, nagy valószínűséggel egy krokodil gyomrában véget érő életútnak állít emléket ez a gazdag képanyaggal kiegészülő dokumentum-regény.

Dubayné Bozsó Éva - Lepecsételt ​otthonok - megpecsételt sorsok
Dubayné ​Bozsó Eva ezen önéletrajzi ihletésű könyve nagy korszakot ível át a harmincas évek közepétől 1963-ig, de visszatekint az 1848-49-es Szabadságharc vagy a legendás betyár, Rúzsa Sándor idejére is. Kiderül, hogy a családot rokoni szálak kötik Kossuth Lajoshoz vagy a híres, az 1849-ben hősi halált halt szabadságharcos kapitányhoz, Dobó Istvánhoz. Hiányt is pótló mű, mert tudósít az 1944-ben a Vörös Hadsereg elől való Ausztriába meneküléséről, éhezéséről, vagyonvesztéséről, háborúról. A magyar történelem egy olyan szegmensét is feldolgozza, amely az ötvenes években a középosztály megsemmisítését célzó zárt kényszermunkatáborba hurcolásokról - amit a létező szocializmus idején ismert okokból agyonhallgattak és még manapság is igencsak hallgatnak róla, tisztelet a kivételnek. Férje 1956-os Forradalom utáni kirakat peréről, akit úgynevezett „bűncselekményekért" ítéltek 15 évre, - (abból 2065 napot töltött le az amnesztiának köszönhetően) - a vádirat szerint nem követte el ezeket, de „tanultságánál, intelligenciájánál fogva elkövethette volna". A könyv autentikus, megtörtént eseményeket dolgoz fel a szemtanú hitelességével, ugyanakkor szépirodalmi igényű, szuggesztív jellemrajzokkal, megkomponált párbeszédekkel sűrítve. Kiváló, olvasmányos stílusban íródott, így nem csak a történelemkedvelő olvasó lel benne örömet, hanem az is, aki szépirodalmi élményre vágyik.

Stephen E. Ambrose - Band ​of Brothers
They ​fought on Utah Beach, in Arnhem, Bastogne, the Bulge; they spearheaded the Rhine offensive and took possession of Hitler's Eagle's Nest in Berchtesgaden. Easy Company, 506th Airborne Division, U.S. Army, was as good a rifle company as any in the world. From their rigorous training in Georgia in 1942 to D-Day and victory, Ambrose tells the story of this remarkable company, which kept getting the tough assignments. Easy Company was responsible for everything from parachuting into France early D-Day morning to the capture of Hitler's Eagle's Nest at Berchtesgaden. BAND OF BROTHERS is the account of the men of this remarkable unit who fought, went hungry, froze, and died, a company that took 150 percent casualties and considered the Purple Heart a badge of office. Drawing on hours of interviews with survivors as well as the soldiers' journals and letters, Stephen Ambrose tells the stories, often in the men's own words, of these American heroes.

Eduardo Galeano - El ​futból a sol y sombra
Eduardo ​Galeano nació en Montevideo el 3 de septiembre de 1940 en el seno de una familia católica de clase media. Hijo de un empleado público y de una gerente de librería, fue criado en un ambiente de profundas convicciones católicas. Incluso, cuando tenía ocho o nueve años, sostuvo que quería ser santo: «Tuve una infancia muy mística; pero no me fue bien con la santidad». Galeano tiene una larga carrera. Con tan sólo trece años empezó a publicar caricaturas para el diario El Sol, un periódico socialista en Uruguay, bajo el pseudónimo de «Gius» por la dificultosa pronunciación en castellano de su primer apellido (Hughes). Desde muy joven empezó a trabajar; fue obrero en una fábrica de insecticidas, recaudador, pintor de carteles, mensajero, mecanógrafo, cajero de banco y editor. En la década de los setenta un grupo derechista militar en Uruguay lo encarceló. Tuvo que marchar a Argentina. Sin embargo allí ocurrió lo mismo. El régimen de Videla tomó el poder tras un sangriento golpe militar y su nombre fue agregado a la lista de aquellos condenados por los escuadrones de la muerte. Días y noches de amor y de guerra se enmarca en los días de la dictadura en Argentina y Uruguay. En esta ocasión se exilió en España. En este período escribe su famosa y premiada trilogía Memoria del fuego. En 1985 regresó a Uruguay. Actualmente, tras haber superado una operación en el año 2007, reside en Montevideo. Uno de los lugares que le gusta frecuentar es el café El Brasileiro; además dirige su editorial El Chanchito. Vinculado a causas políticas y defensor de la ideología de izquierdas, sigue abogando por las ideas que condenan el neoliberalismo y criticando la situación en la que se encuentra Latinoamérica. Según Galeano, cuando un gobierno adopta soluciones que comprometen a diferentes generaciones, tiene la obligación de consultar el pueblo, pues son soluciones que tendrán repercusiones durante mucho tiempo. También ha hablado sobre la inmigración diciendo que las fronteras se cierran al paso de las personas pero se abren paso del dinero y de las mercancías. En Galeano conviven el periodismo, el ensayo y la narrativa, pero será sobre todo reconocido como un cronista certero y valiente que recuerda el pasado para analizar el futuro que estamos dejando. De trato cordial y perpetuo buen humor, cree que el mejor de sus días «Es aquel que debe todavía estar por venir».

Harmat Endre - Bukott ​diktátorok
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Puk Damsgard - Az ​Iszlám Állam fogságában
Daniel ​Rye dán fényképész tizenhárom hónapon át volt az Iszlám Állam nevű terrorszervezet, az ISIS foglya Szíriában. 2014 júniusában hatalmas váltságdíj fejében szabadult, s nem sokkal később fogvatartói, köztük a hírhedt Dzsihád John, elkezdték kivégezni a többi túszt. Daniel a neves dán újságírónőnek, Puk Damsgard-nak mesélte el a történetét, aki megrázó dokumentumregényt írt belőle. Az Iszlám Állam fogságában a túlélés könyve, tényfeltáró beszámoló, amely a Daniel Ryéval és családjával készült számos interjú és beszélgetés alapján született, s nemcsak azt mutatja be az Olvasónak, hogy milyen borzalmakat kellett elszenvednie Danielnek, hanem azt is, hogy milyen lehetetlen dilemmákkal szembesült, és milyen idegölő tárgyalásokat folytatott a családja az emberrablókkal. A szerző beszélt fogolytársakkal, dzsihadistákkal, szakértőkkel és informátorokkal, és ritka bepillantást enged annak a túsztárgyalónak a titkos műveleteibe, aki Daniel és fogolytársa, a Dzsihád John által lefejezett James Foley amerikai újságíró felkutatásán és kiszabadításán dolgozott. S mindeközben a szerző feltárja annak a konfliktusnak a történelmi és politikai gyökereit is, amely az Iszlám Államot létrehozta, azokkal a hóhérokkal együtt, akik élvezetet találnak mások megkínzásában és legyilkolásában. A könyv egyben főhajtás a meggyilkoltak, a még mindig fogságban lévők és a túlélők, valamint családjuk előtt.

Ordas Iván - Az ​elfelejtett őrnagy
"Régóta ​gyanítom, hogy a nagy időket kisemberek feledésbe merülő helytállásai teremtik meg" - írja Ordas Iván az olvasónak szánt utószavában. S regényében valóban ez a legizgalmasabb: nyomon követni, hogyan áll helyt a vagyontalan eperjesi polgárcsaládból származó, német anyanyelvű, szigorú neveltetésű és pedáns természetű Sztankó Soma történelmünk nagyszerű pillantában, a szabadságharc idején. Hogyan lesz a szökött patikáriusból hivatásos katona, s a mintaszerű császári és királyi tisztből tizenegy kemény ütközet és bravúros fegyvercsempészkalandok hőse. S végül, életének alkonyán miért fordítja önmaga ellen a fegyvert. A regény alapja Sztankó Soma hiteles önéletírása, csupán a történelmi dokumentumok hézagait tölti ki az írói képzelet.

Jaap Scholten - Spengler ​törvénye
A ​szerző, akárcsak nagy sikerű előző könyvében, a Báró elvtársban, ismét Erdélybe kalauzol minket, de most nem a régi arisztokrácia nyomát keresi, hanem saját családjának múltját igyekszik feltárni ebben a vallomásos dokumentumregényben. Miközben feleségével és Géza nevű intézőjével próbálja a birtokot igazgatni, gyakran vissza kell térnie szülőföldjére, Hollandiába is, mivel komoly betegség fenyegeti legidősebb bátyját. A szerepek tisztázásához, a lelki béke megtalálásához elszánt nyomozásra van szüksége, és le kell ásnia egészen a gyermekkorig, ahol is előtűnnek nagyszülei, a holland "iparos arisztokrácia" tagjai és az elszegényedett, de vasakaratú édesanya alakja is

Vrabec Mária - Hedvig
A ​könyv egy tényfeltáró regény, a Malina Hedvig elleni támadás körülményeit és az azóta eltelt négy év eseményeit igyekszik felgöngyölíteni, különös tekintettel az ügy társadalmi és politikai összefüggéseire. A történtekről maguk a főszereplők számolnak be - tényszerűen, dokumentumokkal alátámasztva mondanivalójukat. A végén nem csak arról nyer az olvasó képet mi történt 2006 augusztus 25-én Nyitrán és mi történik az üggyel kapcsolatban azóta is, hanem részben arra a kérdésre is választ kap, kinek fűződhet mindehhez érdeke. Malina Hedvig ügye még ma, négy évvel az eset kirobbanása után is megosztja a közvéleményt. Az ország egyik fele azt állítja, hazudik és bűnös ez a fiatal nő, a másik fele azt mondja, elhiszi, hogy Nyitrán megtámadták és megverték Malina Hedviget. A nézetkülönbséget a médiumokban megjelenő zavaros, egymásnak ellentmondó hírek okozzák: mást állítanak a hivatalos szervek, és más derül ki a sértett, valamint azok vallomásaiból, akik az eset megtörténte után látták a lányt. Ráadásul az ügy hátterében kirajzolódnak a nagypolitikai játszmák erővonalai is, amelyekbe az utca embere csak kivételes esetekben nyer bepillantást. Vajon mi az igazság? A könyv ennek a kérdésnek a megválaszolására törekszik. Megszólal benne Malina Hedvig, aki elmondja, mi történt vele azon a rossz emlékű napon. Megszólal Roman Kvasnica, a lány ügyvédje, aki a jog eszközeivel igyekszik felgöngyölni a szövevényes ügy szálait, s aki naponta kénytelen megküzdeni a munkáját gátló erőkkel. S végül megszólal Jozef Hašto, a neves pszichiáter, aki szakmája szabályai szerint foglalkozott Malina Hedviggel, s akinek a lány megengedte, hogy leásson a lelke mélyébe. A végeredmény egy érdekfeszítő dokumentumregény, amelynek tényeit szabadon konfrontáltathatja magában az olvasó.

Melissa Anelli - Harry, ​a History
The ​Harry Potter books are a triumph of the imagination that did far more than break sales records for all time. They restored the world's sense of wonder and took on a magical life of their own. And as webmistress of the Leaky Cauldron, one of the most popular Harry Potter sites on the Internet, Melissa Anelli had a front row seat to it all. Now the series has ended, but the story is not over. With comments and contributions from J.K. Rowling's editors, agents, publicists, fans, and most of all from J.K. Rowling herself, Melissa Anelli takes us on a personal journey through every aspect of the Harry Potter phenomenon from his very first spell to his lasting impact on the way we live and dream.

Paul Baeten Gronda - Vegyünk ​búcsút együtt a szeretettől
A ​cím, Vegyünk búcsút együtt a szeretettől, a narrátor öccsének temetésén elhangzó búcsúztató első sorára utal: Vegyünk búcsút együtt Roy Venkenraytől. Roy egy abszurd baleset áldozatává vált, és néhány napos kóma után hunyt el. Ha a család többi tagja több felelősségérzettel bírt volna, esélye lett volna a túlélésre. Ám anyját, Millie-t, és apját, Stafot túlságosan is lekötötték alternatív partnereik, akiknek ágyában a boldogságot keresték, bátyját, Gretjant pedig kizárólag saját művészi ambíciói érdekelték. Max Eugene, a narrátor három napon keresztül folytatja monológját, amelyben a harag, a felháborodás, a kellemetlenkedés és a szeretet hiteles egységbe olvad. A halál és a kétségbeesés történetét Gronda a komikus regiszterek teljes skáláján játssza el nekünk. A könyv kritikai fogadtatása ragyogó volt, és 2010-ben versenyben volt a legjobb első könyvért járó akadémiai díjért.

Roger Boar - Nigel Blundell - Kísértetek
Sorozatunk ​a világ legérdekesebb, legfurcsább történeteit adja közre. Szenzációs sztorik, melyeket a sajtó címoldalakon kürtölt világgá, a korabeli bulvárlapok legkelendőbb történetei. Rejtélyek, botrányok, szex, erőszak... megannyi lebilincselően érdekes, sokszor felkavaró történet hírességekről és hétköznapi emberekről akik a sors furcsa, néha kegyetlen szeszélye folytán beírták magukat a világszenzációk könyvébe.

Jack Kerouac - William S. Burroughs - És ​megfőttek a vízilovak
1944-ben ​döbbenetes gyilkosság rázta meg a baráti társaságot, amelyből aztán a beatnemzedék legnagyobb írói kinőttek. A történet és a véres végkifejlet – a bonyolult kapcsolat, mely egy szép, tehetséges, szexuális identitását még csak kereső fiú és középkorú, őrülten szerelmes mentora, gyámja és zaklatója között kialakult – nemcsak az újságok számára volt szenzáció, hanem írók egész sorát igézte meg. Az akkor huszonkét éves Jack Kerouac és a harmincéves William S. Burroughs – még mindkettő ismeretlen, sehol sem publikáló író – közösen megírta a maga változatát, mely nemcsak a bűnügy sztorija, hanem a későbbi beat spontán, szikár stílusában varázsolja elénk New York hangulatát a háború utolsó éveiben – és annak az elveszett nemzedéknek az útkeresését, amely Amerika addigi értékrendjét sok szempontból felrúgva, sőt dühösen elátkozva, az életben és a művészetben is egyre új kalandokra vágyott. A kisregényt sokáig csak mint legendát – mint Kerouac és Burroughs korai, elveszett közös művét – tartották számon a beatirodalom rajongói. De a mű nem veszett el, csak évtizedekig meglapult egy dobozban, mert főhőse, a két író fiatalkori barátja, aki a gyilkosság miatti büntetését letöltve neves újságíró lett, nem járult hozzá a megjelentetéséhez. Végül csak az ő halála után, 2008-ban látott napvilágot a könyv: „a gyilkosság története, amely megszülte a beatnemzedéket”.

Margery Wakefield - Út ​Xenu felé
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Herta Müller - The ​Hunger Angel
A ​masterful new novel from the winner of the 2009 Nobel Prize, hailed for depicting the "landscape of the dispossessed" with "the concentration of poetry and the frankness of prose" (Nobel Prize Committee)It was an icy morning in January 1945 when the patrol came for seventeen-year-old Leo Auberg to deport him to a camp in the Soviet Union. Leo would spend the next five years in a coke processing plant, shoveling coal, lugging bricks, mixing mortar, and battling the relentless calculus of hunger that governed the labor colony: one shovel load of coal is worth one gram of bread.In her new novel, Nobel laureate Herta Müller calls upon her unique combination of poetic intensity and dispassionate precision to conjure the distorted world of the labor camp in all its physical and moral absurdity. She has given Leo the language to express the inexpressible, as hunger sharpens his senses into an acuity that is both hallucinatory and profound. In scene after disorienting scene, the most ordinary objects accrue tender poignancy as they acquire new purpose—a gramophone box serves as a suitcase, a handkerchief becomes a talisman, an enormous piece of casing pipe functions as a lovers' trysting place. The heart is reduced to a pump, the breath mechanized to the rhythm of a swinging shovel, and coal, sand, and snow have a will of their own. Hunger becomes an insatiable angel who haunts the camp, but also a bare-knuckled sparring partner, delivering blows that keep Leo feeling the rawest connection to life.Müller has distilled Leo's struggle into words of breathtaking intensity that take us on a journey far beyond the Gulag and into the depths of one man's soul.

Bodoky Richárd - Jövevények ​és vándorok
Bodoky ​Richárd (1908-1996) református lelkész, író az 1960-as évek második felében kezdte el írni Jövevények és vándorok című könyvsorozatát, amely egy szokatlanul épen fennmaradt családi levéltár anyagaira támaszkodik. Munkái azonban a rendszerváltásig nem jelenhettek meg. Ebben a kötetben a sorozat első két részét adjuk közre, amelyben a történelmi előzményekből kiindulva egy sokáig elhallgatott korszakot tár fel a 19. századi osztrák és magyar protestáns egyházak történetéből. A dokumentumregény mesterien fonja össze a szereplők életének hol párhuzamosan futó, hol széttartó szálait, beleszőve mindazon ismereteket is, amelyek a grazi evangélikus gyülekezet, a pesti német ajkú református leányegyház, az utóbbi által alapított Bethesda Kórház és a szereplőkkel rokonságba kerülő Ganz Ábrahám gyáriparos sorsával kapcsolatban a családi iratokból napvilágra kerültek.

Nicholas D. Kristof - Sheryl WuDunn - Half ​the Sky
From ​two of our most fiercely moral voices, a passionate call to arms against our era’s most pervasive human rights violation: the oppression of women and girls in the developing world. With Pulitzer Prize winners Nicholas D. Kristof and Sheryl WuDunn as our guides, we undertake an odyssey through Africa and Asia to meet the extraordinary women struggling there, among them a Cambodian teenager sold into sex slavery and an Ethiopian woman who suffered devastating injuries in childbirth. Drawing on the breadth of their combined reporting experience, Kristof and WuDunn depict our world with anger, sadness, clarity, and, ultimately, hope. They show how a little help can transform the lives of women and girls abroad. That Cambodian girl eventually escaped from her brothel and, with assistance from an aid group, built a thriving retail business that supports her family. The Ethiopian woman had her injuries repaired and in time became a surgeon. A Zimbabwean mother of five, counseled to return to school, earned her doctorate and became an expert on AIDS. Through these stories, Kristof and WuDunn help us see that the key to economic progress lies in unleashing women’s potential. They make clear how so many people have helped to do just that, and how we can each do our part. Throughout much of the world, the greatest unexploited economic resource is the female half of the population. Countries such as China have prospered precisely because they emancipated women and brought them into the formal economy. Unleashing that process globally is not only the right thing to do; it’s also the best strategy for fighting poverty. Deeply felt, pragmatic, and inspirational, Half the Sky is essential reading for every global citizen.

Tomáš Radil - Az ​auschwitzi fiúk
A ​lágeréletet, a legkülönfélébb tragikus sorsokat taglaló memoárirodalom skálája meglehetősen széles, ám Tomás Radil könyve egy új aspektussal gazdagítja az emlékező irodalmat: az 1942-ben induló történet 1938-ig visszanyúlóan részletezi egy tizenkét éves, koraérett gyerek nézőpontjából a zsidótörvények bevezetését, a jogfosztottság időszakát. A dokumentarisztikus hűségű, ám olvasmányos regényként is remekül helytálló memoár értékes, egyedi képet fest a korai negyvenes évek Párkányáról és Esztergomjáról.

Temesi Ferenc - Apám
A ​szerző több száz oldalas besúgói jelentésekre alapozva írta meg apja sorsát, aki visszautasította azt, hogy spicli legyen. Ötvenhétig általános iskolaigazgató volt, aztán segédmunkás, majd tanító. Két bűne volt: magyar volt és keresztény.

Oscar Lewis - Sánchez ​gyermekei
Ez ​a könyv egy Mexico Cityben élő szegény családról szól, a családfőről és négy gyermekéről. Az apa, Jesús Sánchez, ötven éves, Manuel harminckettő, Roberto huszonkilenc, Consuelo huszonhét, Marta pedig huszonöt. Az a célom, hogy az olvasónak egy szobában, a nyomortelepen mutassam be a családi életet és a nevelést, egy nagy latin-amerikai város szívében, ahol megkezdődtek a gyors társadalmi és gazdasági változások. Mexikói munkám során 1943 óta a családkutatás számos módszerével kísérleteztem. Öt család című munkámban megpróbáltam az olvasót bepillantáshoz juttatni öt közönséges mexikói család életébe, öt közönséges hétköznapon. Ebben a kötetben mélyebb betekintéshez igyekszem alkalmat nyújtani új módszerem segítségével, úgy tudniillik, hogy az öt közül egy család minden tagja tulajdon szavaival mondja el az élete történetét. Ilyen módon többsíkú, színes gyűjtőlencsében látunk minden személyt és a család egészét is, meg a mexikói szegénysorsúak életének számos vonatkozását. Egyes mozzanatok ismétlődése függetlenül, személyes előadásban, több oldalról hitelesíti és valószínűvé teszi a tényanyag nagyobb részét, ilyenformán összehangolja a különböző önéletrajzok egyéni nézőpontjait. Feltárja továbbá a családtagok emlékezetének különféleségét egy-egy eseménnyel kapcsolatosan. Ez a párhuzamos önéletrajzi módszer a kutatói személyességet is háttérbe szorítja, mert az elbeszélők szavainak nem kell átjutniuk egy középosztálybeli amerikai szűrőjén. Ezzel a módszerrel, azt hiszem, sikerült kikerülnöm két közismert buktatót: az érzelgést és a kegyetlenséget.

Miguel Barnet - Fekete ​sors az Antillák gyöngyén
A ​fiatal kubai néprajzkutató érdekes dokumentumkönyve az utóbbi évek latin-amerikai irodalmának egyik legeredetibb, Európában is nagy sikert aratott alkotása. A könyv száznégy éves néger főszereplője nem kitalált figura: a szerző akadt rá gyűjtő-útján, és mondatta vele hangszalagra élete történetét. A humoros fordulatokkal, népi bölcselkedésekkel fűszerezett visszaemlékezés több mint fél évszázad kubai történelmét idézi fel, úgy, ahogyan az Esteban Montejo, a szökött rabszolga átélte. A könyv, amely gazdag néprajzi anyagával hazájában is szenzációt keltett, az európai olvasónak még megkapóbb olvasmány: történelemkönyvekből és irodalomból alig ismert egzotikus világ, a gyarmati cukornádültetvényeken élő rabszolgák sorsa és népszokásai, afrokubai játékok és táncok, keresztény köntösbe bújtatott yoruba és kongói istenek, spanyol papok és néger varázslók, mágikus szertartások és babonák, a hegyekben bujdosó szökevények viszontagságai, a rabszolga-felszabadítás, Manuel Garcia, a kubai Rózsa Sándor legendás tettei és az 1895-ös szabadságharc eseményei kelnek életre benne.

Merényi Schuller Zsuzsa - Utirajzok
Az ​itt következő rajzos napló sajátos dokumentum. Egy tizenkilenc éves lány készítette 1944. decembere és 1945. júniusa közötti élményeiről, a deportálásról, a bergen-belseni koncentrációs táborról és hazaútjáról. A komor téma ellenére a napló szinte pimasz módon szórakoztató. Ennek több oka is van. Az első, és legfontosabb a napló szerzőjének - édesanyámnak - vidám alaptermészete: mindennek a humoros oldalát akarta és tudta látni. Az (ön)iróniától a szarkazmusig terjedő eszköztár alkalmazása az adott élethelyzetben tekinthető túlélési stratégiának is: belenevetett a diszkriminációt és megalázást szent komolysággal valló világ képébe. A második, hogy az úti beszámoló valójában Pesten maradt édesanyjának készült, ezért igyekezett kerülni a felzaklató részleteket. Végül azért sem találkozhatunk itt az ismert holocaust-borzalmak javával, mert a lágerben és a hazaúton több szerencsés körülmény tette csoportjának helyzetét viszonylag kivételezetté - ezekről még lesz szó.

Jože Hradil - Képek ​arc nélkül
A ​hetvenes éveiben járó Joze Hradil kezet fogott Jókai Mórral. Weöres Sándor, Örkény István, Kertész Imre, Esterházy Péter, Nádas Péter, Dragomán György ugyancsak - és nincs ebben semmi különös. A kézfogás hagyományozódik, elég hozzá egyvalaki, akinek a rokonságában volt egy budapesti nyomdász annak idején, amikor Jókai művei megjelentek. Joze Hradilnak volt. A többi már magától értetődik. Muravidék központja, Muraszombat a huszadik század során hol az Osztrák-Magyar Monarchiához, hol a Szerb-Horvát-Szlovén Királysághoz, hol Magyarországhoz, hol Jugoszláviához tartozott. Ma a Szlovén Köztársaság városa. Mozgalmas történelmének szemtanúi, egy nagycsalád szétszóródott tagjai próbálják ebben a regényben emlékképek és valóságos fényképek segítségével összerakni saját mikrohistóriájukat, egy évszázad mozaikos történetét a tizenkilencedik század végétől a két világháborún át napjainkig. A történetnek számtalan magyar vonatkozása van, a családtagok közül ugyanis többen Magyarországon telepedtek le, és lélekben is magyarokká akartak lenni, vagy - a rendszerváltás után - Nyugaton próbáltak szerencsét. Mások, mint a szerző magyar édesapja is, Jugoszláviában élték le az életüket. Joze Hradil Muraszombatban született. Oroszlánrésze van benne, hogy a magyar irodalom színe-java, klasszikus és kortárs, szlovénül is olvasható. Évtizedekig dolgozott a Pomurska zalozba szerkesztőjeként. Mindhárom műfajban jártas fordítóként tekintélyes életművet hozott létre, és - bár Jókaival csak áttételesen - például Weöres Sándorral, Kertész Imrével, Örkény Istvánnal valóságosan is kezet fogott. Neki köszönhetjük többek közt a Tóték trieszti bemutatóját, az évente megrendezett vilenicai nemzetközi irodalmi találkozó szervezését, az első szlovén-magyar és magyar-szlovén szótárt, és most, mint írónak, ezt a varázslatos családi krónikát, melynek szereplői közt jelen van ő is, az örökké változó, huzatos történelem viharaiban helyt állni, tájékozódni vágyó európai.

Paul White - Maszáj
Dr. ​Paul White, a jól ismert ausztrál író (A buyufa alatt), Tanganyikában dolgozott orvos-misszionáriusként. Az itt szerzett élmények alapján írt könyveiben az afrikai életet, annak kihívásait, nehézségeit, izgalmait mutatja be, saját tapasztalatait az olvasóhoz közel hozva. A Maszáj c. könyve John Mpaayei maszáj vezető élete alapján készült. Ez a vad, büszke, harcos nép sok helyen még ma is ragaszkodik hagyományos életmódjához, a nomád marhapásztorkodáshoz, a hosszú lándzsát forgató harcosok neveléséhez, babonás hitvilágához. Ez a magával ragadó történet bemutatja életmódjukat, testi szükségleteiket, melyek a dzsungelkórházba vezetik őket, és lelki szükségleteiket, melyek hatására megnyitják szíveiket Isten előtt. Betekintést nyerhetünk a dzsungeldoktor által működtetett kórház mindennapjaiba és az itt élők életében bekövetkező drámai eseményekbe.

R. Kárpáti Péter - Élet ​az élet után 2.
A ​kötet az azonos című dokumentumfilm-sorozat alapján készült könyvsorozat 2. része. R. Kárpáti Péter színművész, a dokumentumfilm rendezője beszélget hazai szakértőkkel, ismert személyiségekkel és átélőkkel a halálközeli élményekről. Tényszerűségre törekedve tárja fel mindazt, amit erről a fontos, ámde kevéssé ismert jelenségkörről napjainkban tudni lehet. A kötetben megszólalnak: Árvai Attila HKÉ-kutató, publicista, Dr. Abdul-Fattah Munif iszlám-szakértő, Prof. Dr. Bárdos György neurobiológus, Cser Zoltán buddhizmus-szakértő, Endrei Judit televíziós újságíró, Fináli Gábor vallási vezető, Dr. Garamvölgyi László bűnügyi szakértő, író, Jókai Anna író, Prof. Em. Dr. Papp Lajos szívsebész, Paulinyi Tamás író, PSZI-kutató, Pesty László televíziós újságíró, Réz András esztéta, Prof. Em. Dr. Szűcs Ferenc teológus, Vágó István televíziós személyiség, Dr. Vekerdy Tamás pszichológus, Vitray Tamás televíziós újságíró

Kollekciók