Ajax-loader

'egyiptomi szerző' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


André Aciman - Találj ​rám!
Oliver ​és Elio története olvasók és nézők millióit varázsolta el André Aciman _Szólíts a neveden_ című regényében és az abból készült, Oscar-díjat és számtalan elismerést hozó filmben. A _Találj rám!_, André Aciman legújabb regénye visszatér érzékeny lelkű szereplőihez, hogy évtizedekkel Elio és Oliver első találkozás után megmutassa, milyen sokféle alakban jelenhet meg a szerelem. Samuel, Elio édesapja Firenzéből Rómába utazik a fiához, az immár sikeres zongoraművészhez. Az idős professzor a vonaton megismerkedik egy fiatal nővel, és a véletlen találkozás fenekestül felforgatja mindkettejük életét. Elio Párizsba költözik, és egy koncert után beszélgetésbe elegyedik a zenerajongó Michellel. Találkozásukkor vibrál a levegő és teljes köztük az összhang, de Elio gondolatban vissza-visszatér hajdani olaszországi emlékeihez... Oliver családos ember és egyetemi tanár lett Amerikában, de egy idő után arra eszmél, hogy tökéletes élete csupán látszat - hiányzik valami, azaz inkább valaki... A _Találj rám!_ visszarepít a _Szólíts a neveden_, az egyik legkiemelkedőbb kortárs szerelmi regény világába, továbbfeszegetve a kérdést, elmúlhat-e valaha az igazi szerelem.

Ahdaf Soueif - Szerelmem, ​Egyiptom
Egy ​nyugati nő és egy keleti férfi szenvedélyes szerelme Egyiptom sivatagjainak izzó homokjában, ősi városainak hófehér palotái között. És egy titokzatos láda, benne egy száz évvel ezelőtti szerelem lassan feltáruló titkai, egy nyugati nő és egy keleti férfi legendás találkozásáról... Lenyűgöző történet szerelemről, barátságról, kultúrák találkozásáról és egy több ezer éves ország elmúlt száz esztendejéről. Vajon megtalálta-e a boldogságot egykoron Lady Anne, az előkelő angol úrilány, és megtalálhatja-e ma Isabel, a modern amerikai nő? És vajon lehet-e összefüggés kettőjük sorsa között? Egy Booker díjra jelölt regény, az irodalom, a szépség és az egzotikumok kedvelőinek.

Júszuf Idrisz - A ​bűn
Egy ​egyiptomi nagybirtokon gyilkosság történik. Az esemény felkavarja a birtok poshadt levegőjét, s megindulnak a találgatások, majd a nyomozás. A nyomok végül Azizához, egy háromgyermekes napszámosasszonyhoz vezetnek. Júszuf Idrisz kisregénye, Aziza bűnének igazi okait kutatva, széles bepillantást enged az egyiptomi nagybirtok életébe, leleplezi a léha hivatalnokréteg képmutató, üres életét, s ugyanakkor mély szeretettel ábrázolja a fellahok sorsát. A fiatal tehetséges egyiptomi író kisregénye az utóbbi évek legnagyobb arab könyvsikerei közé tartozik. Több európai nyelvre lefordították.

Tami Hoag - Gay Salisbury - Laney Salisbury - Soheir Khashoggi - Lisa Scottoline - Öld ​meg a futárt! / Kegyetlen mérföldek / Mozaik / A hallgatás ára
Tami ​Hoag: Öld meg a futárt! Egy hosszú nap végén Jace Damon biciklis futárra még egy fuvar vár. A csomagot Los Angeles egyik rossz hírű ügyvédjének, Lenny Lowellnek a megbízásából kell kézbesítenie, ám Jace-t kis híján elüti egy autó, majd valaki több lövést ad le rá. Miután a futár visszajut az ügyvéd irodájához, ott rendőrök helyszínelnek. Lowellt holtan találták, és a gyilkosság gyanúsítottja Jace, a megoldás kulcsa pedig az ügyvédtől átvett csomagban van. Gay Salisbury - Laney Salisbury: Kegyetlen mérföldek A Bering-tenger partján fekvő Nome-ból 1925 januárjában dr. Curtis Welch távírón értesítette a hatóságokat, hogy halálos fertőzés szedi áldozatait a település gyermekei között. Az ellenszérumot csak kutyaszánon lehet eljuttatni Nome-ba híres szánhajtók közreműködésével. Igaz történet egy sikeres versenyfutásról az idővel, amelynek végül számtalan fiatal köszönhette az életét. Soheir Khashoggi: Mozaik Egy hathetes ikerpár édesanyja, Dina Ahmed azt hitte, mesébe illő házasságban él férjével, Karimmal New Yorkban. Ám egy napon arra megy haza, hogy a férfi Jordániába hurcolta az ikreket, mert ott akarja felnevelni őket. Dina felfogad egy nyomozót, és a közel-keleti államba repülnek, hogy visszavigyék a gyermekeket. Dina tisztában van vele, hogy az USA-ban az ikrek apa nélkül nőnének fel, ahogyan most az anyjuk nélkül kényszerülnek élni. Lisa Scottoline: A hallgatás ára A Philadelphiában dolgozó ügyvédnő, Mary DiNunzio a Bradolini család képviseletében kártérítést követel az USA kormányától. A második világháború kitörésekor olasz-amerikaiakat internáltak egy montanai táborba, ahol Amadeo Bradolini öngyilkosságot követett el. Mary nyomozni kezd, ám valaki mindent megtesz, hogy az ügyvédnő ne járjon sikerrel. Mary Montanába utazik, hogy felgöngyölítse az évtizedek óta húzódó ügyet.

Adriana Trigiani - Sue Monk Kidd - Soheir Khashoggi - Szerelmem, ​Nella / A méhek titkos élete / Mozaik
Szerelmem, ​Nella Adriana Trigiani Az 1920-as években az Egyesült Államokban élő Nella Castelluca többre vágyik bevándorlóként új hazát választott szüleinél. Elvágyódik az unalmasan nyugalmas farmról, és a közeli kisvárosba, Rosetóba menne tanítónak. A sors azonban átírja nagyra törő terveit, amikor beleszeret egy rokonszenves agglegénybe. Miután a fiatalember minden magyarázat nélkül eltűnik, a lány olyan lelkierőről tesz tanúbizonyságot, amelynek létezéséről egészen addig nem is tudott - míg aztán az élet újabb próbatétel elé nem állítja. A méhek titkos élete Sue Monk Kidd Lily Owens abban a tudatban nőtt fel, hogy négyéves korában véletlenül megölte az édesanyját. Most, tizennégy évesen egy dél-karolinai őszibarackfarmon tengeti életét az apjával. Egyedüli barátja a színes bőrű cseléd, Rosaleen, aki váratlanul börtönbe kerül. Lily hirtelen elhatározásból megszökteti az asszonyt, és három méhésznővér házában találnak menedéket, ahol a lány nem csupán az élet fontos kérdéseire kap választ, hanem feltárul előtte édesanyja rejtélyes múltja is. Mozaik Soheir Khashoggi Egy hatéves ikerpár édesanyja, Dina Ahmed azt hitte, mesébe illő házasságban él jordán férjével, Karimmal, a New York-i Manhattanben. Ám egy napon arra megy haza, hogy a férfi Jordániába hurcolta az ikreket, mert ott akarja felnevelni őket az iszlám tanításai szerint. Dina felfogad egy nyomozót, és Jordániába repülnek, hogy visszavigyék a gyermekeket az USA-ba. Karim azt szeretné, ha a felesége Jordániában maradna. Dina tisztában van vele, hogy New Yorkban az ikrek apa nélkül nőnének fel, ahogyan most az anyjuk nélkül kényszerülnek élni.

Henri Boulad S. J. - Misztika ​és elkötelezettség
P. ​Henri Boulad 1931-ben született Alexandriában a görög katolikus közösség tagjaként. Francia nyelvű és kultúrájú környezetben nő fel. Tizenhat évesen részesül a papi hivatás kegyelmében; 1950-ben Libanonba lép a jezsuita rend noviciátusába, ott is szentelik pappá 1963-ban. További stúdiumait is beleszámítva összesen 17 esztendőn keresztül folytatja tanulmányait: teológiát tanul Libanonban, filozófiát és irodalmat Franciaországban, pedagógiát az Egyesült Államokban, ahol a chicagói egyetemen "master of psychology" diplomát szerez; Amerikában tanul még misztikát és aszkétikát. Visszatérve Egyiptomba az ifjúság nevelése és a szociális munka területén, valamint lelkigyakorlatok vezetőjeként működik, 1985-től 1995-ig az egyiptomi CARITAS igazgatója, 1992 óta az egész Közép- és Közel-Kelet CARITAS elnöke, és a római CARITAS Világközpont elnökhelyettese. Beszédei, előadásai és lelkigyakorlatai 1995 óta számos országban - eddig 12 nyelven - könyvalakban is megjelennek. Évente előadókörutakat tart Európában, beszédeit gyakran a rádiók is közvetítik. Üzenetének lényege az őszintén megélt - a szociális elkötelezettséget is felölelő - mindennapi vallásosság és a misztikus lelkiség újra felfedezésének fontossága.

Konsztantinosz P. Kavafisz - Kavafisz ​versei
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

André Aciman - Nyolc ​fehér éjszaka
A ​Nyolc fehér éjszaka felejthetetlen utazás azon az elvarázsolt vidéken, ahol a szenvedély, a félelem, a vágy és a szerelem képes örökre megváltoztatni az életünket. Egy huszonéves férfi elmegy egy manhattani karácsonyi partira, ahol egy nő csupán annyit mond: "Clara vagyok." Az elkövetkező hét napon minden este találkoznak, ugyanabban a moziban. A férfi le van nyűgözve, de azért óvatos, lassan halad előre. Fokozatosan alakul közöttük a feszültség, a remény, a bizalmatlanság. André Aciman kérlelhetetlen pontossággal kutatja érzelmeiket, érzéki nyelvezettel írja le útjukat, ahogy egyre közelebb és egyre távolabb kerülnek, míg a varázslatos záró jelenet, a szilveszter éjszaka elhozza a megújulás ígéretét. Aciman korábbi regénye, a Szólíts a neveden méltán emelte a szerzőt korunk legkiválóbb írói közé. A Washington Post könyvmellékletében így fogalmaztak a könyvről: "Aciman írásmódjának szépsége, szenvedélyének tisztasága ezt a különleges első regényt a nagy romantikus szerelmi történetek kánonjába illeszti." A szerző metszően éles és romantikus új regénye a próza mesterének újabb ragyogó teljesítménye.

Henri Boulad S. J. - Az ​önátadás fényében
Henri ​Bouland 1931-ben az egyiptomi Alexandriában született. A jezsuita rendben alapos kiképzésben részesült. Előbb a libanoni Beirutban teológiát tanult, majd Franciaországban filozófiát, aszkétikát és misztikát. 1967-től a kairói majd alexandriai jezsuita középiskolához kap beosztást. Ugyanitt igazgató is lesz. 1979-től az egyiptomi jezsuiták tartományfőnöke, majd az ottani szerzeteselöljárók tanácsának elnöke. Kalkuttai Teréz anyjával együtt szervezi az egyiptomi CARITAS-t. Nagyszabású tervet valósít meg a leprások felkarolására, melybe fiatal keresztény és mohamedán egyetem hallgatók százait kapcsolja be. 1983-tól kiterjeszti működését Szudánra is. "Teljesen az önfeláldozásnak szentelt életéért" Franciaország államelnökétől megkapja a francia érdemrend tiszti keresztjét.

Ahmed Osman - Mózes, ​Egyiptom fáraója
A ​bibliai és egyiptomi történelem ezen újraértelmezése drámai - régészeti és írásos forrásokból származó - bizonyítékokat tár elénk arra vonatkozóan, miszerint az ószövetségi Mózes próféta és a forradalmi eszméket valló Ehnaton egyiptomi fáraó egy és ugyanazon személy volt. Ehnaton alakját számos titokzatos kérdés övezi. Legfőképpen az, hogyan volt képes eltörölni az ősi egyiptomi vallási rendszert, melynek isteneit bálványokként vagy állati formában tisztelték, és akik helyett meghonosította az országban az egyetlen Isten fogalmát: Atont, akinek nincs sem képmása, sem konkrét formája, aki nem csupán Egyiptomnak lett az egyetemleges istene, hanem az egész világnak. A Mózes, Egyiptom fáraója átértelmezi a Kivonulás történetét: nagyszerűen és meggyőzően érvel a sémita vallás eredetére vonatkozó új bizonyítékok mellett, melyek kihívást jelentenek a tudósoknak, és magukkal ragadják a történelmi gondolkozású olvasók széles táborát.

Ismeretlen szerző - A ​világirodalom legszebb versei
Négy ​évezred költészetéből állítottuk össze a világirodalom legszebb verseit bemutató gyűjteményünket. A versszerető olvasó kedvére lapozhat benne: megtalálja az ősi sumér-akkád művészet himnikus áradású énekeit, a görög irodalom mindmáig varázslatosan ragyogó, minden antológiába belekívánkozó csodálatos remekeit, a fájdalom és a múlandóság, a szerelem és az életöröm ma is elevenen ható latin lírikusait. Mert az igazi költő, ha személyes sorsát, ha korát énekelte is, mindig a maradandót ragadta meg a szüntelenül változó világban. Az ember elemi érzései folyton módosulnak, minden időben másképp színeződnek, de legbenső lényük korról korra öröklődik. Az ezerszájú költészet annyiféle nyelven, annyiféle formában valamiképpen mindig az emberiség egyetemes élményeit mondja. Ezért szólhat hozzánk szellemi anyanyelvünkön az egyén, a közösség sorsát, a világ változását kecsesen súlyos négysorosokba sűrítő kínai vagy a fűszeresen illatozó, érzékien forró hindu költészet. Ezért hatnak megváltozott világunkban is a középkor ősi mondáit megörökítő énekek vagy az emberi nyomorúság kínzó képeit festő, a felemelkedni vágyó ember áhítatát zengő himnuszok. Villon világa rég letűnt, de ezer szállal hozzákötő indulatai, dühei és gyönyörei hevét nem oltotta ki az idő. A költészet titka, hogy a francia Ronsard, az olasz Michelangelo vagy a magyar Balassi olvasása közben mi is átéljük a középkorból kilépő ember hirtelen tágranyíló gondolatait, érzéseit. S a nagy múltszázadiak már-már a mi nyelvünkön beszélnek, otthonosan mozgunk Goethe nem mulandó csillagokkal ragyogó világegyetemében, hallgatjuk Hugo roppant orgonazengését, értjük Lermontov, Baudelaire vagy Rimbaud modern érzékenységét, Arany szemérmes bölcsességét. S minél közelebb jutunk a mához, annál bonyolultabb a kép: a modern költészet olyasmiket igyekszik megfogalmazni, amit még csak sejtünk, amit még csak tudni készülünk magunkról. Gyűjteményünkben nem törekedtünk irodalomtörténeti teljességre. Szép verseket akartunk egybegyűjteni, olyan verseket, amelyeket nemcsak elolvasunk, hanem újra és újra visszatérünk hozzájuk.

Henri Boulad S. J. - A ​kockázat jutalma
Henri ​Boulad vallomása: "Alexandriai vagyok. Alexandria egészen különleges város. Alexandria a Földközi tenger terében van és egyszersmind egy darab Európa. Igen kozmopolita város. Én magam fajok és kultúrák keveredésének vagyok a terméke. Szír származású, de olasz nagyanyával. 1870-ben, egy szörnyű kereszténygyilkolás alkalmával hagyta el nagyapám Szíriát, hogy ettől kezdve Alexandriában éljen. Később felvette az egyiptomi állampolgárságot. Nekem két állampolgárságom is van, egyiptomi és libanoni, tehát közelkeleti vegyület vagyok, egy darab európai vérrel. Francia kultúrhatású környezetben nőttem fel. Ezt a keveréket én mindig úgy értettem és értékeltem, mint lehetőséget arra, hogy három földrész paripáin lovagoljak, különböző világokén, elütő kultúrákkal." A misztikus egyben lényeglátó. Ő az, aki meglátja az ember és az univerzum egységét, a teremtés és Teremtő összetartozását az Egységben. Hiszen a lényeg mindig azt jelenti: felfedezni a szeretetet, az élő és működő szeretetet.

Dzsehan Szadat - Egyiptom ​asszonya
"Dzsehan ​Szadat rendkívüli asszony, intelligens, bátor és mélységesen emberi. Diadalok és tragédiák során át egész életében ezekkel az értékekkel gazdagított másokat is..." Henry Kissinger Csaknem tizenöt éve már, hogy megölték Anvar el-Szadatot, Egyiptom elnökét. Özvegyének, Dzsehan Szadatnak története felkavaró vallomás, szenvedélyes beszámó egy emancipált mohamedán asszony, honleány, feleség és anya életéről. Páratlan önéletrajz.

Ahmed Osman - Kiűzetés ​Egyiptomból
"Szükséges ​a korai keresztény történelem mély és átfogó újraértelmezése. Ez a feladat nem korlátozódhat az ismert források újfajta olvasatára, hanem alapos tanulmányozás alá kell vonni az olyan írásokat is, mint például a holt-tengeri tekercsek és Nag-Hammádi Gnosztikus Könyvtárában található iratok. Fontos, hogy ezen történelmi emlékek elfoglalják az őket megillető helyet a korai keresztény történelemről alkotott konvencionális képünkben. De valószínű, hogy maga ez a konvencionális kép az, amelyet meg kell kérdőjeleznünk" - vallja a Szerző.

Henri Boulad S. J. - Minden ​kegyelem
Ha ​az időfogalom pontos definiálására kérném Önöket, habozás nélkül hozzáfognának; csakhogy nagyon hamar kénytelenek lennének megállapítani, hogy ha jó és átfogó feleletet akarunk, bizony komolyan neki kell látni a gondolkodásnak. – Az IDŐ-vel nagyjából az a helyzet, mint a LÉTTEL, vagy a TÉRREL, ezekkel a maguktól értetődő valóságokkal, amelyek annyira közel vannak hozzánk, és nem tudjuk, mit jelentenek tulajdonképpen. - SZERETLEK, ÉLEK, VAGYOK – mit jelentenek? Mi a „létezés”? Mi a tér, amelyben belül létezem? Mi az idő, amelyben kibontakozom? Mit jelent ez egyáltalában: Mit jelent az idő voltaképpen? Ezekre a kérdésekre keresi a szerző a választ. - „Az idő megismételhetetlensége a létezés keresztény távlatában mást jelent, mint az órák sorát, amelyek valamennyiünket megsebeznek, és amelyek közül a legutolsó majd meg öl minket. Az idő illanása inkább ara int, hogy jól felmérjük létünk komolyságát, mert ezt csak egyszer kapjuk, és minden nap, minden óra számít. Értékük olyan nagy, hogy minden nap és minden óra folytonos válasz örök hivatásunkra.” (Fernand Guimet)

Soheir Khashoggi - Nadja ​éneke
Titkos ​szerelemre lobban az egyiptomi gyapotpasa fia, Charles Austen a kis szolgálólány, Karima Izmail iránt, s emiatt egész élete fenekestül felfordul. Karima csodálatos énektehetség, de mégiscsak cseléd. Kapcsolatuk szomorú véget ér. A lány arra kényszerül, hogy beleegyezzen egy sietve összeboronált házasságba, s megtanuljon elégedetten élni férjével és kislányával, Nadjával. A gyermek az egyetlen kapocs, amely Karimát és Charlest összeköti. Idővel Karima kora legsikeresebb és legcsodálatosabb hangú énekese lesz - az egyiptomiak imádott "Csalogánya". De mit számít a siker, ha a sors kíméletlenül elszakítja tőle Nadját? Ez a tragédia évekre beárnyékolja Karima és gyönyörű lánya életét...

Ramez Naam - Nexus
Kaden ​Lane fiatal tudóspalánta. Egy olyan illegális csoport tagjaként tevékenykedik, amelyik a köztudatban csak drogként ismert, Nexus 3 nevű nanotechnológiás szer fejlesztésein dolgozik. A Nexus lehetővé teszi, hogy az emberek programokat futtassanak a fejükben, egyesítsék a tudatukat, vagy akár átvegyék az irányítást mások felett. A fiú rövid úton szembe találja magát a világot mozgató titkos erőkkel, amelyek egy humán-poszthumán háború felé sodorják az emberiséget. A szerző egyedi módon vegyíti a buddhizmust a transzhumanizmussal, történetének helyszínéül pedig az élettől lüktető, ellentmondásos nagyvárost, Bangkokot választotta. Itt, a Szukcsai-piacon vásárolt fejlesztésektől bárki erősebb, félelmetesebb lehet, vagy éppen szabadon bőrszínt változtathat. Kaden csak a saját leleményességében, és az Új Fenyegetések Igazgatóságának mindenre elszánt, csalódott ügynökében, Samben bízhat, ugyanis ha az általa kifejlesztett Nexus 5 rossz kezekbe kerül, az beláthatatlan következményekhez vezet. A technológia magasabb szintre emelheti az emberiséget, vagy kipusztíthatja azt. Egy biztos: új világrend van születőben, ám a jelek szerint nem lesz békés az átmenet.

%c3%a9nekek_%c3%a9neke
Énekek ​éneke Ismeretlen szerző
0

Ismeretlen szerző - Énekek ​éneke
A ​költészet legfőbb témája tudvalevően mindenkor a szerelem. És nem csupán azért, mert ez az emberiség leglíraibb érzése, hanem azért is, mert ennek az erős érzésnek a szorításában a költészet híven tükrözi a szerelem hátterét is, az emberiség mindenkori állapotát. Az "Énekek éneke" (Vas István válogatásában) a találkozás és búcsú, a mámor és szorongás pillanatainak maradandó párlatát őrzi, Kelet és Nyugat szerelmi lírájának legértékesebb kincseit. Ebben a gazdag gyűjteményben a legjobb magyar költők néhány válogatott szerelmes verse is jelzi a magyar költészet világirodalmi színvonalát. De erről tanúskodik a fordítások színvonala is, a legjobb magyar költők és fordítók munkája.

Ahmed Osman - Idegen ​a Királyok Völgyében
Kutatás ​az egyiptomi múmia azonossága után – egy olyan kutatás, mely 22 évig tartott, s egy váratlan, megdöbbentő eredményre vezetett Józseffel, az ősi héber pátriárkával kapcsolatban. Az ókori Egyiptom hosszú történelme során csupán egyetlen személyt ismerünk, aki a „Fáraó atyja” címet viselte. Ő pedig nem más, mint Juja, a 18. dinasztiabeli IV. Thutmózisz fáraó (i.e. 1413-1405) minisztere. Ugyanezt a címet viselte a Mózes I. könyvében szereplő József pátriárka. Ez a felismerés Ahmed Osman fejében villant fel, huszonkét éven át tartó kutatást követően, s ez volt az alapja azon első elméletének, amely megdönti az egyiptomi és az ószövetségi történelem számos elfogadott elméletét. Juja személye hosszú ideig rejtély volt az egyiptológusok számára. Bár nem volt a királyi ház tagja, mégis a Királyok Völgyében temették el, ahol 1905-ben fedezték fel a sírját. A különlegesen jó állapotban fennmaradt múmiája jelenleg a Kairói Múzeumban látható. A maradványok erős sémita jegyekről árulkodnak, melyek alapján arra lehet következtetni, hogy Juja ereiben nem egyiptomi vér csörgedezett. A neve is idegenszerű, és temetésének módja is számos tekintetben ellentmond a korabeli egyiptomi szokásoknak. Sőt, a lánya, Teje, Thutmózisz fiának, III. Amenhotepnek lett a Nagy Királyi Felesége, dacolva így azzal a hagyománnyal, miszerint a fáraó akkor nyeri el a trónhoz való jogot, ha feleségül veszi a saját testvérét…

Glenn Meade - Ken Follett - Soheir Khashoggi - Elaine Clark McCarthy - Hófarkas ​/ A harmadik iker / Káprázat / A solymász
Glenn ​Meade: Hófarkas A CIA szerint Jake Massey öngyilkosságot követett el. Fia, William, azonban nem hitt nekik. Évekig tartó keresés után kiderítette apja halálának titokzatos körülményeit. 1953-ban, a hidegháború időszakában két CIA-ügynököt házaspárnak álcázva küldtek a Szovjetunióba, hogy megakadályozzanak egy újabb világháborút. Ha küldetésük nem jár sikerrel, az életükkel fizetnek. A nemzetközi kémtörténetek mesterének lebilincselő műve. Ken Follett: A harmadik iker Különös, hogy két idegen férfi teljesen hasonlít egymásra, pedig néhány hét eltéréssel születtek más anyától. Vajon mi lehet ennek a furcsa véletlennek a magyarázata? A válasz után kutatva a fiatal genetikus, Jeannie Ferrami egy olyan sötét és titokzatos világban találja magát, ahol még a tulajdon szemének sem hihet, és saját magában sem bízhat. A világszerte ismert szerző legújabb nagy sikerű könyve. Soheir Khasoggi: Káprázat Az igaz, hogy Jenna Sorrel jó nevű bostoni pszichológus. De álnevet használ, arcát plasztikai sebész változtatta meg, és a múltja tele van hazugsággal. Jelenlegi élete sikeres és reményteli, de mindez csak káprázat, egy fátyol, amely elrejti őt brutális férje elől. Képtelen azonban szabadulni félelmétől, hogy mindenre elszánt férje még mindig a nyomában van, kutat utána. Egy újkori Seherezádé csodálatos első regénye. Elaine Clark McCarthy: A solymász Lenyűgöző, költői hangvételű történet egy mindent elsöprő szerelemről. Rhodi MacNeal a külvilágtól elszigetelten él a távoli hegyekben. Megvan mindene, amire vágyott: a béke és magány, gyönyörködhet pompás sólymaiban. Ennek ellenére mégis kínzó ürességet érez a lelkében. Egy végzetes hajnalon azonban minden megváltozik, amikor felbukkan India Blake, aki elhatározza, hogy egyik álmát valóra váltja.

Henri Boulad S. J. - A ​keresztény Isten botránya
HENRI ​BOULAD az egyiptomi Alexandriában született 1931-ben Damaszkuszból kivándorolt szír-arab családban. A melkita, vagyis a mi fogalmaink szerint görög katolikus hitű családban a francia nyelvű katolikus egyházközösséghez kapcsolódott, ezért második anyanyelve a francia lett. 16 éves korában lépett a Jezsuita Rend tagjai közé. Filozófiát Franciaországban, teológiát a libanoni Bejrutban végezte. 1963-ban szentelték pappá, majd további tanulmányai végett az Egyesült Államokba küldték. A Chichagoi Egyetemen pszichológiából doktorált, ahol katedrát ajánlottak neki. Boulad azonban 1967-ben visszatért Egyiptomba, hogy hazája szolgálatában álljon a karitatív munka és az oktatás területén. Tanári munkássága mellett 1985-ben az egyiptomi caritás vezetésére szőlő megbízást kapott. Karitatív tevékenysége mellett az evangelizáció szolgálatában kifejtett apostoli munkája Boulad atyát korunk legkiválóbb gondolkodójává avatja. Hiteles élete forrása és egyben megvilágítója mindannak, amit mond. Nyomtatásban megjelent könyvei és füzetei alapjául mindig élő szituációban elhangzott beszédei szolgálnak. Évente egyszer európai előadókörútja során több országot felkeres. Hazánkban két alkalommal járt. Beszédei ma már több mint 13 nyelven olvashatók. Számomra az egyház ott van, „ahol a Lélek fú”. Számomra az egyház nem egy bearanyozott kőépület, és nem is az emberek egy speciális kategóriája, akiket először megkeresztelünk, és akiknek bizonyos ritusokat kell követniük. Nem! Az „Egyház” az, ahol a LÉLEK munkálkodik. Láthatóan! A kulturális élet minden területén és minden pozitív emberi vállalkozásban Isten az, aki inspirálja és belülről készteti az embert.

Covers_20005
Wad ​Hámid pálmája Ismeretlen szerző
6

Ismeretlen szerző - Wad ​Hámid pálmája
Hasszánt, ​a mecset szolgáját elűzi a műezzin, mert néhány fillérrel több fizetést kér. Próbálkozik mindenütt, de sehol nem kap munkát. Végül skorpióvadásznak csap fel - az állam minden elejtett skorpiójáért egy plasztert fizet. Egy autóbuszmegálló esernyője alatt néhány járókelő keres menedéket az eső elől. Meglepő jelenetek peregnek le a szemük előtt: egy félig agyonvert tolvaj kenetteljes szónoklatot tart megjuhászodott üldözőinek, autók ütköznek össze, s az áldozatok mellett egy népviseletbe öltözött pár szeretkezik, közben turisták érkeznek, s elégedetten nézegetik a tájat, mikor a felháborodott nézők egy közömbösen ott álldogáló rendőrnél tiltakoznak - az őket lövi le. Ez a két elbeszélés szemetszúróan érzékelteti az arab novellisztika különbségeit, amelyek elsősorban az ábrázolásmódban jutnak kifejezésre. Ezeknek a különbségeknek az alapja a végletes ellentmondásokkal küzdő valóság, amelynek éppen olyan tipikus alakja Hasszán, a skorpióvadász, mint M. Mahmúd éppen átlagosságában tipikusnak megragadott megszállottja, vagy N. Mahfúz banális marionettfigurái. Kötetünkben a legutóbbi tizenöt év arab novellisztikájából mutatunk be ízelítőt, néhány jelentős egyiptomi, szudáni és szíriai író tollából.

Henri Boulad S. J. - A ​belső tapasztalat
Henri ​Boulad vallomása: Szíriából származom. Nagyszüleim jöttek Egyiptomba. Én egyiptomi vagyok, de libanoni is az állampolgárságom szerint. Nagyanyám Itáliából jött, francia kultúrjellegű környezetben nőttem fel. És egy darabig Amerikában is éltem. Azt fedezem fel mind jobban és jobban, hogy számomra ez az élet izgalmas tapasztalatokat tartogat, olyanokat, amelyek önazonosságomra vonatkoznak, hogy szakadatlanul határokon kell átjutnom, túllépnem azon, amiről azt hittem, hogy én vagyok, eljutni ahhoz, amiről ma azt gondolom, hogy vagyok és aminek talán holnap lennem kell. Azt hiszem, hogy ezáltal a folytonos földrajzi vagy kulturális kigyökereződéssel rásegített az Úr egyetemesebb szellemben kibontakozni, hogy más embereket jobban megértsek és mindig jobban segíthessek, hogy ők is felfedezzék életükben a szabadságot, a biztonságot nélkülözés értékét. De hát akkor mi is az én életem? Egyiptomi vagyok, libanoni, keleti, európai, francia, olasz vagy amerikai? Ki vagyok én? A felelet? mindenütt otthon érzem magam és sehol, mégis mind szabadabbnak érzem magam, mindinkább az összes ember testvérének, mindinkább egynek mindenkivel, akivel találkozom. A földrajzi gyökértelenülés bensőleg szabaddá tett engem a túl szoros kötődésektől, tapadásoktól és fogságoktól, szabaddá új érintkezésmódra az emberekkel, olyan magatartásra, amely a szellemre kitárt, minden emberivel szemben fogékony és befogadó.

Henri Boulad S. J. - A ​teljes élet titka
Henri ​Boulard korunk egyik jelentős spirituális gondolkodója Alexandriában született 1931-ben. 16 éves kora óta a Jezsuita Rend tagja. Tanulmányait Franciaországban, Libanonban és az Egyesült Államokban végezte. A szociális munka elkötelezettje sok évtizede dolgozik a nyomortelepeken, leprások és betegek ellátásában. Fáradhatatlanul optimista az Úr szolgálatában. Részt vett különböző oktatási programok kidolgozásában és elterjesztésében. Beszédei, igehirdetései, előadásai révén válik egyre ismertebbé a világ számos pontján.

Henri Boulad S. J. - A ​szív okossága
Boulad ​atya könyvei (pontosabban: könyv formájában kiadott előadásai) a népszerű vallásos irodalom kategóriájába tartoznak. Nehéz teológiai kérdéseket tesznek érthetővé (már amennyire egyáltalán lehetséges), hoznak emberközelbe sokak számára. Így történt velem is. Jó katolikusként már mindent hittem a Szentháromságról, amit hinni kell és illik. De először akkor lett élővé számomra, akkor „éreztem meg”, milyen is az isteni személyek kapcsolata, amikor egy Szentháromság-vasárnapi misén a pap a prédikáció nagyobbik részében felolvasott valamit – tán nem volt kedve vagy ideje felkészülni? –; valami nagyon érdekeset. Utóbb kiderült: az idézet forrása A szív okossága c. könyv első előadása. Azóta a Szentháromságra nem tudok (nem is akarok) úgy gondolni, mint absztrakt tézisre, kötelező (de logikátlan) dogmára. Ellenkezőleg; azóta világos számomra: Isten szeretete logikailag elválaszthatatlan attól, hogy Ő eleve három személy örök szeretetközössége. Boulad lángoló szavai adták meg az alapot egy olyan igazság felismeréséhez, amely azóta egész hitem alapját képezi: bármely dogmatikai, erkölcs- vagy egyháztani fejtegetés, tézis vagy szólam, amely, ha csak áttételesen is, nem Isten szentháromságos mivoltáról szól, csupán bitorolja a „keresztény” nevet. Birtalan Balázs

Samia Serageldin - A ​Kairo-ház
Az ​érdekfeszítő családregény megismertet a II. világháború utáni Egyiptom történetével, Gigivel, a kozmopolita családban felnevelkedő nővel, ahol Poszeidon szobor áll a kertben, a szakács rituálisan vágja le az áldozati ünnepre a bárányt, és egyetlen mondatot sem fejeznek be azon a nyelven, amelyen elkezdték. A család férfitagjai, Szeif-al-Iszlám pasa vezetésével a gyapottermesztésben, kereskedelemben és politikában jeleskednek; a nők vásárlással, pletykálkodással, házasságok elrendezésével töltik az időt. Ám a pasák ideje lejár. A modern gondolkodású, művelt Gigi többet vár az élettől, mint családja régimódi asszonyai. Még tizenévesen belehajtják egy elrendezett, szerelem nélküli házasságba, amelyből csak úgy szabadulhat, ha lemond egyetlen kisfiáról. A menekülés, egy második házasság, az amerikai életforma nemigen tölti be életében az ürességet, az emlékek kísértenek...

Henri Boulad S. J. - Használd ​szabadságodat!
Henri ​Boulad 1931-ben Alexandriában született. Teológiai tanulmányait Libanonban, filozófiait Franciaországban, pszichológiait az Egyesült Államokban végezte. Szociális érzékenységétől vezettetve megszervezte Egyiptomban a Caritas-t. Nagyszabású tervet valósít meg a leprások felkarolására, amelyet kiterjesztett Szudánra is. "Teljesen az önfeláldozásnak szentelt életéért" 1983-ban Franciaország elnökétől megkapta a francia érdemrend tiszti keresztjét. Előadásait már tucatnyi nyelvre lefordították, s könyv formában a világ számos országában megjelentek. Magyarul ez az ötödik kötete. _Részletek a könyvből:_ Az önmagamat irányító szabadság választás eredménye. Ez nagy, magas értékű szabadság, amely szemben áll azzal az ingadozó magatartással, melynek csak egy szabadság-lehetősége maradt. Mindannyian szabad lénynek vagyunk teremtve. Mégis, értsük meg, hogy szabadságunk nem adomány, hanem feladat, nem önző élvezet, hanem állandó meghívás az előrehaladásra. (...) Az ezerszer feltett kérdésre, szabad-e az ember, ezért válaszolom: "Az ember hivatása az, hogy szabad legyen." (...) A szabadság önmagában nem elegendő érték, nem cél, hanem csak eszköz, ahhoz kell, hogy igazán tudjunk szeretni. Szeretetünk minősége kivívott szabadságunk minőségével együtt emelkedik. A szeretet a legfőbb egyetemes érték azok közül, amik valamikor voltak, amik vannak, amik valaha is lesznek. Amikor szabadságomat ennek a legnagyobb értéknek a rendelkezésére bocsátom, tökéletesítem azt, mert ezáltal éri el értékének maximumát. A szeretet a szabadság fénypontja, ebben csúcsosodik ki.

Covers_121509
A ​szeretet boldogsága Ismeretlen szerző
0

Ismeretlen szerző - A ​szeretet boldogsága
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Henri Boulad S. J. - Szexualitás ​az egység tükrében
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

André Aciman - Harvard ​tér
A ​Szólíts a neveden, a Találj rám!, a Nyolc fehér éjszaka világhírű amerikai írójának regénye egy egyiptomi zsidó fiú és egy szenvedélyes arab taxisofőr különleges kapcsolatáról szól – és arról, hogy kettejük barátsága hogyan változtatja meg a fiatalember életét. 1977 ősze van. Az USA-beli Cambridge hangulatos, zöldellő utcáin egy fiatal egyiptomi zsidó egyetemista az irodalom professzoraként képzeli el az életét, de mindennél jobban szeretne asszimilált amerikaivá válni. Napjait tizenhetedik századi olvasmányokkal bíbelődve tölti, ám amikor egy pimasz, karizmatikus arab taxisofőrrel hozza össze a sors, minden megváltozik. A pattogó beszéde és fullánkos megjegyzései miatt Kalasnyikovnak (röviden Kalasnak) becézett taxisofőr mélységesen elítéli az amerikaiak megszállottságát a kommersz dolgok – a hatalmas tévékészülékek, az egyet-fizet-mindent-ehet büfék – iránt, miközben botrányos kijelentéseket tesz a szerelemről és a csábítás művészetéről. A diák nem tud ellenállni újdonsült barátja delejes vonzerejének, és hanyagolni kezdi a tanulmányait. Két élete van: egy a Harvard elvont világában, egy száműzetésben Kalassal Cambridge utcáin. Bárokat és a kávézókat látogatnak sorra a Harvard téren, szerelmi kapcsolataik intim pillanatairól számolnak be egymásnak, vitatkoznak az amerikai álomról, és meztelenül fürdenek a Walden-tóban. De közelednek a vizsgák, Kalast pedig kiutasítás fenyegeti. A diáknak meg kell hoznia élete legfontosabb döntését: ragaszkodik az álmához, és asszimilálódik az Újvilágba, vagy mindent kockára tesz, hogy megvédje barátját az Óvilágtól. A Harvard tér szenvedélyes erotikával fűszerezett, igazi amerikai regény az identitásról és az ezt romboló törekvésekről, vágyakról. Napjaink egyik legkifinomultabb stílusú írója felejthetetlen, megható portrét fest egy mindenekfölötti barátságról.

Covers_718005
elérhető
0

Ismeretlen szerző - Nem ​kötelező 2. - Tiltott irodalom
Az ​európai irodalom egy fiúszeretője halála miatt bosszút álló hős történetével és egy saját neméhez vonzódó költőnő szerelmes verseivel kezdődik. Homérosz Iliásza és Szapphó versei ma Magyarországon, egy 2021-ben elfogadott törvény értelmében nem adhatók fiatalkorúak kezébe, mivel a homoszexualitást jelenítik meg. Ebben a szöveggyűjteményben közel háromezer év magyar és világirodalmi terméséből válogattam ki az azonos neműek szerelméről szóló legfontosabb műveket - természetesen szigorúan 18 éven felüliek számára. A kötetben hetero- és homoszexuális szerzők művei egyaránt szerepelnek: nem az életrajz, hanem a tartalom, a szerelem sokféle arcának ábrázolása alapján kerestem verseket, próza- és drámarészleteket. Anakreon, Horatius, Janus Pannonius, Shakespeare, Rimbaud, Baudelaire, Zola, Tolsztoj, Rilke, Proust, Babits, Thomas Mann, Szerb Antal, Déry Tibor, Galgóczi Erzsébet, Faludy György, Ottlik Géza, s velük együtt közel száz szerző műveit tartalmazza az antológia. Akit zavar az azonos neműek közti - vagy bármilyen - szerelem ábrázolása, semmiképpen ne nyissa ki ezt a kötetet! Nyáry Krisztián

André Aciman - Kivonulás ​Egyiptomból
André ​Aciman, a Szólíts a neveden, a Találj rám! és a Harvard tér világhírű szerzőjének magyarul megjelenő legújabb könyve visszaemlékezés: egy szerteágazó zsidó család mozgalmas életének eseményeit beszéli el a soknemzetiségű Alexandriába való áttelepülésüktől a három generációval későbbi, fejvesztett kivonulásukig. Aciman elegáns és szellemes, fikciós elemekkel elegyített memoárja azoknak a bámulatos különcöknek is emléket állít, akik hatással voltak az elbeszélő életére. A minden hájjal megkent Vili bácsi, aki egyszerre katona, kalmár és kém; a hat nyelven pletykálkodó nagymamák, a Németországból menekült Flora néni, aki szerint törvényszerű, hogy a zsidók "életük folyamán legalább kétszer" elveszítsenek mindent - egy mozgalmas tabló izgalmas karakterei. Történeteiken keresztül pedig megismerjük a fiút, aki legszívesebben soha nem hagyná el Egyiptomot. A kötetet 1995-ben Whiting-díjjal méltatták.

Kollekciók