Ajax-loader

'találós kérdés' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Varga Ferencné - Sző, ​fon, nem takács. Mi az?
Kitaláltad ​már, mi az? És mit gondolsz, miért nincs csizmája a rókának? Nem baj, ha nem tudod, a választ megtalálod a könyvben. A találós kérdések nem csak a fejtörés öröméért érdekesek. Egyikük-másikuk olyan szép, akár egy népdal. A szórakoztató kötetet Varga Ferencné állította össze, és Bálint Endre vidám illusztrációi kísérik.

Ismeretlen szerző - 1200 ​találós kérdés a magyar folklór világából
"Fehér ​kislány áll a szobában, talpig fehér ruhában, arany haja lebben-lobban a szélben." Régebben alig volt olyan alkalom, amikor közösségben a fentihez hasonló találós kérdések ne hangzottak volna el. Bizony, ma már kevesen vannak azok akik tudják, hogy a gyertyáról van szó. Pedig a találós kérdések műfaja szinte egyidős az emberiséggel. Már az ókorból számos forrás maradt ránk amelyek említik, de ez a nép ajkán terjedő műfaj ma is él, s szüntelenül változik, alakul Bőséges csokorral kínálunk most a főként Erdélyből gyűjtött népi találós kérdésekből azoknak, akik már ismerik, és azoknak, akik még nem ismerik ezt a szórakoztató, de tanulságos műfajt.

139391436?1404575920
Miért ​kacag a patak? Ismeretlen szerző
9

Ismeretlen szerző - Miért ​kacag a patak?
Izgalmas ​játék, tartalmas szórakozás kicsinek és nagynak egyaránt a találós kérdés. A játszó ember kilép a rohanó időből, a mindennapok nyűgéből, a monoton tevékenységekből. Valami más, rejtélyes világba utazik, ahol megtapasztalhatja másik énjét, felfedezheti lelke, szelleme egyéb zugait is, majd elégedettséggel és jó érzéssel telve tér vissza, ha lejár a játékidő. Ilyen minden játék, és nagy valószínűséggel így születhettek a találós kérdések vagy találós mesék is. Jó alkalom volt erre a közösségi munka, a kukoricahántás, vagy a hosszú téli esték unalmából való menekülés, a vigadás közös eseményei (leánykérés). Ma sincs ez másképp, a képlet egyszerű: körülírok egy tárgyat, jelenséget, ti pedig találjátok ki hasonlóság alapján, mi lehet az? Mondhatom egyszerűbben, szűkszavúan, de mondhatom művészi rímben is a feladványt, – ragadd meg a lényegét, élesítsd az elméd, forgasd meg jól agyadban és mondd ki mihamarabb a választ! Válogatásunkban mindenki találhat kedvére valót, régebbieket és újabbakat, gyermeknek és érettebbeknek szólót. Azt ajánljuk, játsszuk minél többet, családban, óvodában, iskolában, és baráti társaságban, ne hagyjuk feledésbe menni gazdag népi, nyelvi hagyományunk!

Ráduly János - Hold ​elejti, Nap felkapja
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Covers_523331
Ház ​tetején nyeles edény Ismeretlen szerző
2

Ismeretlen szerző - Ház ​tetején nyeles edény
8 ​éves kortól.

Ismeretlen szerző - Mondókák, ​találós kérdések, versikék, dalok
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Ismeretlen szerző - Tengerek ​csodái találós kérdésekkel
Ovis ​kifestő sorozatunk legújabb tagja a tenger mélyére vezeti el a kicsiket. Kiszínezhetik a rajzokat minta alapján, vagy önállóan. Minden oldalon találós kérdés mutatja be az adott állatot illetve témát.

Fábián Imre - Bihari ​találós mesék, találós kérdések, mesetalányok
A ​bihari magyar találósok lehető legteljesebb összegyűjtésére törekedett a szerző, s munkájának kiemelendő értéke az anyag rendszerezettsége is. Első részébe a találós mesék kerültek (elbeszélő, körülíró jellegzetességük alapján), s ezeknek a legnagyobb egységtől (a világmindenség) a legkisebb felé (vadon élő állatok, csúszómászók, rovarok) haladó csoportosítási módja egy képzeletbeli világfa rajzát kívánja kiadni. Második része a vezérszavak alfabetikus rendjében (Hány?; Hogy?; Hol? stb.), a formai elem alapján szerkesztve közli a találós kérdéseket, míg a harmadik egységet az előző kettőt ötvöző Mesetalányok képezik. Forrásjegyzék egészíti ki a kiadványt (amely a helységnevek sorrendjében a gyűjtők és adatközlők nevét tartalmazza), a gyors tájékozódást a kulcsfogalmak visszakeresésére szolgáló Tárgymutató biztosítja. - Általános iskolás korúak csoportos foglalkozásain is jól hasznosítható kiadvány.

Mi_%e2%80%8ba_leger%c5%91sebb_a_vil%c3%a1gon
Mi ​a legerősebb a világon? Ismeretlen szerző
3

Ismeretlen szerző - Mi ​a legerősebb a világon?
Hány ​feje van az embernek? Hányat lép a kígyó egy nap? Melyik ágon nincsen levél? A Népmesekincstár mesegyűjteményeket kiegészítő új, Népmesekincstár Plusz sorozat részei az életünket át- meg átszövő, a nyelvünkkel, gondolkodásunkkal és mindennapi életünkkel kapcsolatos, évszázadok alatt felhalmozódott tudást gyűjtik össze különböző témákban. A sorozat első kötetében a találós kérdéseké a főszerep. Közülük ebbe a válogatásba azok kerültek, amelyek a mai gyerekek számára is megfejthetők és érthetők, mert élő ismeretanyagra és aktív szókincsre épülnek. A korszerűsége és sokszínűsége miatt hiánypótló gyűjteményben olvasható 400 találós kérdést és 16 talányos mesét Bajzáth Mária mesepedagógus a világ minden tájáról válogatta. A tematikus fejezetek (pl. állatok, tárgyak, égitestek, ember) kezdő, középhaladó és haladó szint szerint tagolódnak, így mindenki örömét lelheti a könyvben, hiszen ebben a műfajban éppúgy kezdő lehet a négyéves gyerek, mint a 103 éves dédszülő, aki sohasem foglalkozott találós kérdésekkel.

Kollekciók