Ajax-loader

'World Fantasy Díj' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Patrick Süskind - A ​parfüm
Egy ​elfelejtett érzék, egy öntudatlan világ: szagok, illatok, bűzök, parfümök, emberszag. A regény főszereplője, Jean-Babtiste Grenouille olyan ember, aki eléri, amit akar. Magányos és szerencsétlen zseni ő, akitől viszolyognak a többiek már csecsemőkorában is, hiszen szagtalan. Tehetséges és gátlástalan parfümista, akinek legfőbb ambíciója, hogy olyan illatot állítson elő magának, melynek hatására mindenki szeretni, sőt imádni fogja. Egy különös szaglással megáldott, intelligens szélhámos, aki szó szerint orránál fogva tudja vezetni akár az egész világot, ráadásul kegyetlen gyilkos is. Körülötte különös módon meghalnak azok, akiknek kilép az életéből, majd később eljön az idő, amikor már céltudatosan választja ki áldozatait és precízen gyilkol. De ki is ő valójában? Ember-e egyáltalán, így szagtalanul? Ő maga is kétségbeesetten keresi a választ, hiszen mindent a világon azonosítani tud érzékeny orrával, csak saját, szagtalan önmagát nem. Kövessük izgalmas útján!

Robert Holdstock - Mitágó-erdő
Az ​Anglia egyik utolsó ősi vadonjaként ismert Ryhope-erdő rejtélye felemésztette George Huxley életét. Halála után két felnőtt fia nem csak a rengeteg szélén álló Tölgylakot örökli tőle, hanem megszállottságát is: amikor megsejtik, hogy a kihaltnak hitt állatok és ősi mítoszok hősei által benépesített erdő miféle titkot rejt, nem tudnak ellenállni a kísértésnek. Egymás után maguk is bemerészkednek a fák közé, és amit odabenn találnak, az furcsább és veszélyesebb, mint valaha is gondolták volna. Robert Holdstock World Fantasy-díjas regényét a huszadik század legfontosabb fantasyjei között tartják számon, a szerzőről Angliában tavaly díjat neveztek el.

Murakami Haruki - Kafka ​a tengerparton
A ​Kafka a tengerparton hullámzó, nyugtalan textúrája két rendkívül színes és gubancos szálból szövődik össze. Az egyik páratlan vonulat (szó szerint értendő, mert a regény páratlan fejezetein húzódik végig) Tamura Kafka története, azé a tizenöt éves fiúé, aki az oidipuszi végzet elől megszökve anyja és nővére keresésére indul. A páros fejezetek hőse egy különös, félszeg, együgyű öregember. Nakata, aki sosem heverte ki második világháborús sérülését, és számára felfoghatatlanul sodródik a felnőtté válás magányával és bizonytalanságával küszködő Kafka felé. Ő a leghétköznapibb dolgok összefüggéseit sem érti, mégis sok olyan tulajdonsága van, amelyek rendkívülivé teszik. A két szál rafináltan és talányosan kapcsolja össze a tragédiában és komédiában, álmokban és csalóka tényekben, természetes és természetellenes szexben, fájdalomban és fergeteges humorban bővelkedő fejezeteket. Kalandok és rejtélyek könyve ez, amelyben az olvasó kíváncsiságát ingerlően bonyolódnak egymásba a történet "férfi-női, férfi-férfi és női-férfi" alakjai, és nekünk magunknak kell felemelnünk róluk az író fantáziadús kitérőivel ékesített, pompás takarót.

Lavie Tidhar - Oszama
Egy ​globális terrorizmustól mentes világban a magánnyomozó Joe-t titokzatos nő béreli fel, hogy felkutasson egy férfit: egy rejtélyes írót, akinek ponyvaregényeiben a hős Oszama bin-Láden, az igazságosztó… Joe-t hajszája az író után Ázsia eldugott zugaiból Párizsba és Londonba viszi, és ahogy a rejtély egyre sűrűsödik körülötte, egyetlen kérdés van csupán, amelyet nem mer feltenni: valójában kicsoda ő maga, és a regényekből mennyi a kitaláció? Ismeretlen üldözőkkel a nyomában Joe identitása lassan széthullik, ahogy felfedezi a világát kísértő menekülteket. Honnan érkeztek és mit akarnak? Joe tudja, hogyan kell véget érnie a történetnek, de még ő sincs felkészülve az igazságra, sem pedig a döntésre, amelyet végül meg kell hoznia. Az Oszamában Lavie Tidhar a szeptember 11-e utáni globális tudatalattit megcsapolva vegyíti a film noir, a dokumentumpróza, az alternatív történelem és a thriller elemeit, hogy a mai idők nyugtalanító, ugyanakkor lenyűgöző korrajzát alkossa meg.

Christopher Priest - A ​tökéletes trükk
Szédítő, ​viktoriánus hangulatú, díjnyertes regény két bűvészről és halálos ellentétükről, mely családjaik több nemzedékére hatással van. Vitájuk középpontjában egy bámulatos trükk áll, amit mindketten előadnak műsorukban. A varázslat titka egyszerű, ám az ellenfelek számára a valódi rejtély sokkal mélyebben rejtőzik. A regényből nagy sikerű film készült.

Fritz Leiber - Éjasszonyok
Az ​átok matematikájának képleteivel leírt valóságban nincsenek megnyugtató megoldások. Minden egyenlet kétismeretlenes: nő és férfi, mágia és tudomány, sötétség és nappal. Fritz Leiber az okkult fantasztikum nagymestere. Két kisregénye a horror igazi klasszikusai: Boszorkányfeleség Boszorkányság. Norman Saylor szerint nem több puszta babonánál, míg aztán rájön, hogy a felesége boszorkány. S még ekkor sem fogadja el az igazságot, mellyel pedig minden nő tisztában van: hogy a titkos okkult hadviselésben, mely az életünket uralja, a boszorkányság élet-halál kérdése. Sötét Anyánk Franz Westen, a középkorú, San Francisco-i horrorszerző hosszabb alkoholtúra után nekiáll, hogy újra felfedezze a hétköznapi világot. Aztán egy napon egy közeli dombról megpillantja saját ablakát, ahonnan egy sápadt, barna alak integet neki. Az élmény Westent ősi könyvek és modern utcák sorozatain hajszolja keresztül, hogy felkutassa a sötét erőket és paramentális jelenéseket, melyek az égig tornyosuló felhőkarcolók közt lakoznak… miközben ezek is vadásznak őrá.

China Miéville - The ​City and the City
Better ​known for New Weird fantasies (Perdido Street Station, etc.), bestseller Miéville offers an outstanding take on police procedurals with this barely speculative novel. Twin southern European cities Beszel and Ul Qoma coexist in the same physical location, separated by their citizens' determination to see only one city at a time. Inspector Tyador Borlú of the Extreme Crime Squad roams through the intertwined but separate cultures as he investigates the murder of Mahalia Geary, who believed that a third city, Orciny, hides in the blind spots between Beszel and Ul Qoma. As Mahalia's friends disappear and revolution brews, Tyador is forced to consider the idea that someone in unseen Orciny is manipulating the other cities. Through this exaggerated metaphor of segregation, Miéville skillfully examines the illusions people embrace to preserve their preferred social realities.

Kij Johnson - Vellitt ​Boe álom-utazása
_A ​2017-es évben Nebula-, Hugo-, Locus-, John W. Campbell és Shirley Jackson-díjra jelölt, World Fantasy Díjat nyert történet_ Kij Johnson elbűvölő és félelmetes könyve egyszerre eleveníti meg és helyezi más megvilágításba H. P. Lovecraft klasszikus dark fantasy történeteit, ezúttal egy női főhős szemszögéből. Vellitt Boe a híres-nevezetes Ulthar Lánykollégium tanára. Amikor legtehetségesebb diákja megszökik egy álmodóval, aki az éber világból érkezett, nem tehet mást: veszélyes utazásra indul, hogy megtalálja, hiszen az egész egyetem sorsa múlhat ezen. Fiatalkori vándorlásait megidézve átvág egy őrült, álomszerű logika által uralt világon, amelyet szeszélyes és kegyetlen istenek uralnak, és fantasztikus, lidércnyomásos teremtmények népesítenek be. Azonban küldetése nem csupán az álmok riasztó vidékére viszi el őt, hanem saját rejtélyes múltjának mélységeibe is, ahol az árnyak között titkok lapulnak – olyan titkok, amelyeknek nem lenne szabad valósággá válnia.

David Mitchell - The ​Bone Clocks
Following ​a scalding row with her mother, fifteen-year-old Holly Sykes slams the door on her old life. But Holly is no typical teenage runaway: a sensitive child once contacted by voices she knew only as “the radio people,” Holly is a lightning rod for psychic phenomena. Now, as she wanders deeper into the English countryside, visions and coincidences reorder her reality until they assume the aura of a nightmare brought to life. For Holly has caught the attention of a cabal of dangerous mystics—and their enemies. But her lost weekend is merely the prelude to a shocking disappearance that leaves her family irrevocably scarred. This unsolved mystery will echo through every decade of Holly’s life, affecting all the people Holly loves—even the ones who are not yet born. A Cambridge scholarship boy grooming himself for wealth and influence, a conflicted father who feels alive only while reporting from occupied Iraq, a middle-aged writer mourning his exile from the bestseller list—all have a part to play in this surreal, invisible war on the margins of our world. From the medieval Swiss Alps to the nineteenth-century Australian bush, from a hotel in Shanghai to a Manhattan townhouse in the near future, their stories come together in moments of everyday grace and extraordinary wonder.

Victor LaValle - The ​Changeling
One ​man’s thrilling journey through an enchanted world to find his wife, who has disappeared after seemingly committing an unforgiveable act of violence, from the award-winning author of the The Devil in Silver and Big Machine. “If the literary gods mixed together Haruki Murakami and Ralph Ellison…the result would be Victor LaValle.”—Anthony Doerr Apollo Kagwa has had strange dreams that have haunted him since childhood. An antiquarian book dealer with a business called Improbabilia, he is just beginning to settle into his new life as a committed and involved father, unlike his own father who abandoned him, when his wife Emma begins acting strange. Disconnected and uninterested in their new baby boy, Emma at first seems to be exhibiting all the signs of post-partum depression, but it quickly becomes clear that her troubles go far beyond that. Before Apollo can do anything to help, Emma commits a horrific act—beyond any parent’s comprehension—and vanishes, seemingly into thin air. Thus begins Apollo’s odyssey through a world he only thought he understood to find a wife and child who are nothing like he’d imagined. His quest begins when he meets a mysterious stranger who claims to have information about Emma’s whereabouts. Apollo then begins a journey that takes him to a forgotten island in the East River of New York City, a graveyard full of secrets, a forest in Queens where immigrant legends still live, and finally back to a place he thought he had lost forever. This dizzying tale is ultimately a story about family and the unfathomable secrets of the people we love

Sofia Samatar - A ​Stranger in Olondria
Jevick, ​the pepper merchant's son, has been raised on stories of Olondria, a distant land where books are as common as they are rare in his home. When his father dies and Jevick takes his place on the yearly selling trip to Olondria, Jevick's life is as close to perfect as he can imagine. But just as he revels in Olondria's Rabelaisian Feast of Birds, he is pulled drastically off course and becomes haunted by the ghost of an illiterate young girl. In desperation, Jevick seeks the aid of Olondrian priests and quickly becomes a pawn in the struggle between the empire's two most powerful cults. Yet even as the country shimmers on the cusp of war, he must face his ghost and learn her story before he has any chance of becoming free by setting her free: an ordeal that challenges his understanding of art and life, home and exile, and the limits of that seductive necromancy, reading. A Stranger in Olondria is a skillful and immersive debut fantasy novel that pulls the reader in deeper and deeper with twists and turns reminiscent of George R. R. Martin and Joe Hill. Sofia Samatar is an American of Somali and Swiss German Mennonite background. She wrote A Stranger in Olondria in Yambio, south Sudan, where she worked as an English teacher. She has worked in Egypt and is pursuing a PhD in African languages and literature at the University of Madison, Wisconsin.

Jack Vance - Lyonesse ​3. - Madouc
Az ​Elder-szigetek. Ahol az ősi bölcsesség és erény próbál fennmaradni a jó halhatatlan ellenségeinek kegyetlen cselszövései közepette. Három félelmetes király szövi a vérontás sötét függőnyét a szigetek törékeny békéje köré. És háborújuk füstjében és izgalmában Madouc, egy eleven fiatal hercegnő tartja kezében a győzelem titkát. Lyonesse hercegnőjének a helyzete távolról sem irigylésre méltó. Casmir király ugyan tudja róla, hogy cseregyerek, akinek az erediben az ő véréből egy csepp sem csörgedezik, ennek ellenére reménykedik benne, ha a hercegnő eladó korba lép, talán még a hasznára lehet. Madouc különös teremtés, aki még kevés türelemmel viseltetik az udvari szokások és hagyományok iránt.

China Miéville - A ​város és a város között
Valahol ​Kelet-Európa peremén, az ódon, szürke Besźelben Tyador Borlú felügyelőt holttesthez riasztják. A névtelen utcalánynak tűnő áldozat ügye rutinvizsgálatnak indul, de hamarosan egyre szövevényesebbé válik, és a rendkívül különös határzóna túloldalára, a modern, gazdag Ul Qomába vezet. A két városban, ahol az élet leghétköznapibb apróságait is furcsa előírások szabályozzák és láthatatlan hatalom felügyeli a rendet, egyre több érdekcsoport igyekszik ellehetetleníteni Borlú munkáját. A felügyelő azonban változatlan elszántsággal kutatja a névtelen lány és egy betiltott mítosz rejtélyét, hiába törnek az életére nacionalista csoportok és pitiáner bűnözők… illetve bármi is legyen az, ami a két város közötti hasadékokban rejtőzik. China Miéville egyik legfontosabb művét tartja kezében az olvasó, ami a megjelenését követően elnyerte a Hugo-, Arthur C. Clarke-, World Fantasy- és Locus-díjakat, illetve 2018-ban a BBC Two sorozatra adaptálta David Morrissey főszereplésével.

David Mitchell - Csontórák
Miután ​csúnyán összeveszik az anyjával, a tizenöt éves Holly Sykes dacosan otthagyja az otthonát. Nem szökni akar, csupán bebizonyítani, hogy ő már nem gyerek, ám a távolléte alatt súlyos tragédia éri a családját, ami hatással lesz Holly egész életére, a szeretteire… …és azokra, akiket még nem is ismer. Egy cambridge-i egyetemista, aki vagyonért semmitől nem riad vissza; egy nyughatatlan újságíró, aki a család és a haditudósítás között vacillál; egy megkeseredett író, aki egyre távolabb sodródik a sikertől - az ő életük prizmáján keresztül rajzolódik ki Holly sorsa. Ahogy telik az idő és elketyeg az élet, fény derül egy misztikus csoport létezésére, és egy egész élet látomásai és véletlenei értelmet nyernek egy szürreális, láthatatlan háborúban, amely a világunk peremén zajlik. David Mitchell, a Felhőatlasz szerzője ismét egy korokon és kontinenseken átívelő, epikus történetet alkotott, amely egyszerre sorsregény, metafizikai thriller és meditáció halandóságról és túlélésről.

Ken Liu - A ​papírsereglet és más történetek
A ​kínai származású Ken Liu a generációjának az egyik legeredetibb, legkülönlegesebb és legelgondolkodtatóbb novellistája. Az írásai rendre rámutatnak a varázslatosra a hétköznapi dolgokban. A papírsereglet és más történetek e kivételes tehetségű szerző legjobb műveit gyűjti össze az évtizedből. Egy fiatal férfi a távoli jövőben a kultúrája és múltja végső megsemmisülése ellen küzd a _Mono no aware_ című történetben, amiért 2013-ban odaítélték Liunak a Hugo-díjat. _A papírsereglet_ben egy varázslatos origami tigris döbbenti rá a főszereplőt, hogy a szeretet nem ismer határokat. Ez a novella volt az első az irodalmi díjak történetében, ami egyszerre kapta meg a Hugo-, Nebula- és World Fantasy-díjakat, és mindmáig sokan hivatkoznak rá, hogy szívszaggató végkifejlete a fantasztikumot egészen új módon ábrázolja. A _Jó vadászatot!_ című ázsiai steampunk történetben az olvasó végigkísérheti a mágia különböző korokhoz való csodálatos alkalmazkodását. A kötet további részeiben is igazi műfajkavalkáddal találkozunk: egyaránt olvashatunk űroperát (_Hullámok_), Black Mirror-szerű disztópikus rémálmot (_A visszatérő vendég_) és szépirodalmi alkotást (_A betűmágus_), illetve a mágikus realizmus és az időutazás segítségével Kína történelmébe is betekintést nyerhetünk (_Aki lezárta a történelmet_). A kötetet a megjelenése után 2017-ben Locus-díjjal tüntették ki.

Nnedi Okorafor - Who ​Fears Death
International ​award-winning author Nnedi Okorafor enters the world of magical realist literature with a powerful story of genocide in the far future and of the woman who reshapes her world. In a post - apocalyptic Africa, the world has changed in many ways, yet in one region genocide between tribes still bloodies the land. After years of enslaving the Okeke people, the Nuru tribe has decided to follow the Great Book and exterminate the Okeke tribe for good. An Okeke woman who has survived the annihilation of her village and a terrible rape by an enemy general wanders into the desert hoping to die. Instead, she gives birth to an angry baby girl with hair and skin the color of sand. Gripped by the certainty that her daughter is different — special — she names her child Onyesonwu, which means “Who Fears Death?” in an ancient tongue. From a young age, stubborn, willful Onyesonwu is trouble. It doesn’t take long for her to understand that she is physically and socially marked by the circumstances of her violent conception. She is Ewu — a child of rape who is expected to live a life of violence, a half - breed rejected by both tribes. But Onye is not the average Ewu. As a child, Onye’s singing attracts owls. By the age of eleven, she can change into a vulture. But these amazing abilities are merely the first glimmers of a remarkable and unique magic. As Onye grows, so do her abilities — soon she can manipulate matter and flesh, or travel beyond into the spiritual world. During an inadvertent visit to this other realm she learns something terrifying: someone powerful is trying to kill her. Desperate to elude her would - be murderer, and to understand her own nature, she seeks help from the magic practitioners of her village. But, even among her mother’s people, she meets with frustrating prejudice because she is Ewu and female. Yet Onyesonwu persists. Eventually her magical destiny and her rebellious nature will force her to leave home on a quest that will be perilous in ways that Onyesonwu can not possibly imagine. For this journey will cause her to grapple with nature, tradition, history, true love, and the spiritual mysteries of her culture, and ultimately to learn why she was given the name she bears: Who Fears Death?

Victor LaValle - Bölcsőrablók
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Tim Powers - Last ​Call
One-time ​professional gambler Scott Crane hasn′t returned to Las Vegas, or held a hand of cards, in ten years. But troubling nightmares about a strange poker game he once attended on a houseboat on Lake Mead -- a contest he believed he walked away from a big winner -- are drawing him back to the magical city. Because the mythic game did not end that night in 1969. And the price of his winnings was his soul. And now a pot far more strange and perilous than he ever could imagine depends on the turning of a card.

Kollekciók