Ajax-loader

'World Fantasy Díj' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Murakami Haruki - Kafka ​a tengerparton
A ​Kafka a tengerparton hullámzó, nyugtalan textúrája két rendkívül színes és gubancos szálból szövődik össze. Az egyik páratlan vonulat (szó szerint értendő, mert a regény páratlan fejezetein húzódik végig) Tamura Kafka története, azé a tizenöt éves fiúé, aki az oidipuszi végzet elől megszökve anyja és nővére keresésére indul. A páros fejezetek hőse egy különös, félszeg, együgyű öregember. Nakata, aki sosem heverte ki második világháborús sérülését, és számára felfoghatatlanul sodródik a felnőtté válás magányával és bizonytalanságával küszködő Kafka felé. Ő a leghétköznapibb dolgok összefüggéseit sem érti, mégis sok olyan tulajdonsága van, amelyek rendkívülivé teszik. A két szál rafináltan és talányosan kapcsolja össze a tragédiában és komédiában, álmokban és csalóka tényekben, természetes és természetellenes szexben, fájdalomban és fergeteges humorban bővelkedő fejezeteket. Kalandok és rejtélyek könyve ez, amelyben az olvasó kíváncsiságát ingerlően bonyolódnak egymásba a történet "férfi-női, férfi-férfi és női-férfi" alakjai, és nekünk magunknak kell felemelnünk róluk az író fantáziadús kitérőivel ékesített, pompás takarót.

Patrick Süskind - A ​parfüm
Egy ​elfelejtett érzék, egy öntudatlan világ: szagok, illatok, bűzök, parfümök, emberszag. A regény főszereplője, Jean-Babtiste Grenouille olyan ember, aki eléri, amit akar. Magányos és szerencsétlen zseni ő, akitől viszolyognak a többiek már csecsemőkorában is, hiszen szagtalan. Tehetséges és gátlástalan parfümista, akinek legfőbb ambíciója, hogy olyan illatot állítson elő magának, melynek hatására mindenki szeretni, sőt imádni fogja. Egy különös szaglással megáldott, intelligens szélhámos, aki szó szerint orránál fogva tudja vezetni akár az egész világot, ráadásul kegyetlen gyilkos is. Körülötte különös módon meghalnak azok, akiknek kilép az életéből, majd később eljön az idő, amikor már céltudatosan választja ki áldozatait és precízen gyilkol. De ki is ő valójában? Ember-e egyáltalán, így szagtalanul? Ő maga is kétségbeesetten keresi a választ, hiszen mindent a világon azonosítani tud érzékeny orrával, csak saját, szagtalan önmagát nem. Kövessük izgalmas útján!

Robert Holdstock - Mitágó-erdő
Az ​Anglia egyik utolsó ősi vadonjaként ismert Ryhope-erdő rejtélye felemésztette George Huxley életét. Halála után két felnőtt fia nem csak a rengeteg szélén álló Tölgylakot örökli tőle, hanem megszállottságát is: amikor megsejtik, hogy a kihaltnak hitt állatok és ősi mítoszok hősei által benépesített erdő miféle titkot rejt, nem tudnak ellenállni a kísértésnek. Egymás után maguk is bemerészkednek a fák közé, és amit odabenn találnak, az furcsább és veszélyesebb, mint valaha is gondolták volna. Robert Holdstock World Fantasy-díjas regényét a huszadik század legfontosabb fantasyjei között tartják számon, a szerzőről Angliában tavaly díjat neveztek el.

Susanna Clarke - A ​hollókirály
1806-ot ​írunk. Anglia minden erejét lefoglalja a Napóleonnal vívott háború, a gyakorlati mágia pedig már évszázadok óta feledésbe merült a szigetországban. De az egykoron oly nagyszerű varázslás történelmét kutató tudósok egy napon hirtelen felfedezik, hogy mégis van egy varázsló, aki a gyakorlatban igenis használja a mágiát: a Hurtfew apátságban, a világtól elvonultan élő Mr. Norrell. Amikor felkérik, hogy mutassa be tudását, Mr. Norrell varázslatot bocsát a Yorki katedrálisra, mire a szobrok beszélni és énekelni kezdenek. A hír villámgyorsan eljut Anglia utolsó szegletébe is. A mágus pletykáktól övezve Londonba utazik, ahol feltámaszt egy gyönyörű, halott fiatalasszonyt, majd a kormány kérésére beavatkozik a háborúba: szellemhajói halálra rémítik a franciákat. Norrell azonban nem sokáig lesz egyeduralkodó mágus, mert felbukkan a briliáns, fiatal varázsló, Jonathan Strange. A jóképű és vakmerő Strange tökéletes ellentéte az óvatos és körülményes Norrellnek, aki ennek ellenére tanítványául fogadja őt. Strange is bekapcsolódik a franciák ellen vívott háborúba: Wellington Portugáliában harcoló csapatait segíti természetfeletti erejével. Strange-nek azonban nemcsak a hatalma, hanem az ambíciója is megnő. Mániákusan foglalkozni kezd az angol mágia megteremtőjével, a tizenkettedik század ködébe veszett Hollókirállyal. Strange a király keresése közben egyre veszélyesebb és vakmerőbb varázslatokba kezd, és így nemcsak Norrell-lel való barátságát sodorja veszélybe, hanem mindent, ami fontos számára. Susanna Clarke elegáns, szellemes és a legapróbb részletekig kidolgozott első regénye olyan utazásra viszi az olvasót, amit soha nem fog elfelejteni.

Lavie Tidhar - Oszama
Egy ​globális terrorizmustól mentes világban a magánnyomozó Joe-t titokzatos nő béreli fel, hogy felkutasson egy férfit: egy rejtélyes írót, akinek ponyvaregényeiben a hős Oszama bin-Láden, az igazságosztó… Joe-t hajszája az író után Ázsia eldugott zugaiból Párizsba és Londonba viszi, és ahogy a rejtély egyre sűrűsödik körülötte, egyetlen kérdés van csupán, amelyet nem mer feltenni: valójában kicsoda ő maga, és a regényekből mennyi a kitaláció? Ismeretlen üldözőkkel a nyomában Joe identitása lassan széthullik, ahogy felfedezi a világát kísértő menekülteket. Honnan érkeztek és mit akarnak? Joe tudja, hogyan kell véget érnie a történetnek, de még ő sincs felkészülve az igazságra, sem pedig a döntésre, amelyet végül meg kell hoznia. Az Oszamában Lavie Tidhar a szeptember 11-e utáni globális tudatalattit megcsapolva vegyíti a film noir, a dokumentumpróza, az alternatív történelem és a thriller elemeit, hogy a mai idők nyugtalanító, ugyanakkor lenyűgöző korrajzát alkossa meg.

Christopher Priest - A ​tökéletes trükk
Szédítő, ​viktoriánus hangulatú, díjnyertes regény két bűvészről és halálos ellentétükről, mely családjaik több nemzedékére hatással van. Vitájuk középpontjában egy bámulatos trükk áll, amit mindketten előadnak műsorukban. A varázslat titka egyszerű, ám az ellenfelek számára a valódi rejtély sokkal mélyebben rejtőzik. A regényből nagy sikerű film készült.

Christopher Priest - The ​Prestige
Two ​19th century stage illusionists, the aristocratic Rupert Angier and the working-class Alfred Borden, engage in a bitter and deadly feud; the effects are still being felt by their respective families a hundred years later. Working in the gaslight-and-velvet world of Victorian music halls, they prowl edgily in the background of each other's shadowy life, driven to the extremes by a deadly combination of obsessive secrecy and insatiable curiosity. At the heart of the row is an amazing illusion they both perform during their stage acts. The secret of the magic is simple, and the reader is in on it almost from the start, but to the antagonists the real mystery lies deeper. Both have something more to hide than the mere workings of a trick.

Fritz Leiber - Éjasszonyok
Az ​átok matematikájának képleteivel leírt valóságban nincsenek megnyugtató megoldások. Minden egyenlet kétismeretlenes: nő és férfi, mágia és tudomány, sötétség és nappal. Fritz Leiber az okkult fantasztikum nagymestere. Két kisregénye a horror igazi klasszikusai: Boszorkányfeleség Boszorkányság. Norman Saylor szerint nem több puszta babonánál, míg aztán rájön, hogy a felesége boszorkány. S még ekkor sem fogadja el az igazságot, mellyel pedig minden nő tisztában van: hogy a titkos okkult hadviselésben, mely az életünket uralja, a boszorkányság élet-halál kérdése. Sötét Anyánk Franz Westen, a középkorú, San Francisco-i horrorszerző hosszabb alkoholtúra után nekiáll, hogy újra felfedezze a hétköznapi világot. Aztán egy napon egy közeli dombról megpillantja saját ablakát, ahonnan egy sápadt, barna alak integet neki. Az élmény Westent ősi könyvek és modern utcák sorozatain hajszolja keresztül, hogy felkutassa a sötét erőket és paramentális jelenéseket, melyek az égig tornyosuló felhőkarcolók közt lakoznak… miközben ezek is vadásznak őrá.

Robert Holdstock - Mythago ​Wood
The ​mystery of Ryhope Wood had obsessed George Huxley to the point of madness. The strange manifestations which haunted him suggested that this last fragment of primeval forest was inhabited by animals long believed to be extinct, and figures of ancient myths. Now Huxley is dead, and his sons take up his life's work. What they find inside Mythago Wood is a perilous world far more strange than anything they could have imagined...

China Miéville - The ​City and the City
Better ​known for New Weird fantasies (Perdido Street Station, etc.), bestseller Miéville offers an outstanding take on police procedurals with this barely speculative novel. Twin southern European cities Beszel and Ul Qoma coexist in the same physical location, separated by their citizens' determination to see only one city at a time. Inspector Tyador Borlú of the Extreme Crime Squad roams through the intertwined but separate cultures as he investigates the murder of Mahalia Geary, who believed that a third city, Orciny, hides in the blind spots between Beszel and Ul Qoma. As Mahalia's friends disappear and revolution brews, Tyador is forced to consider the idea that someone in unseen Orciny is manipulating the other cities. Through this exaggerated metaphor of segregation, Miéville skillfully examines the illusions people embrace to preserve their preferred social realities.

Kij Johnson - Vellitt ​Boe álom-utazása
_A ​2017-es évben Nebula-, Hugo-, Locus-, John W. Campbell és Shirley Jackson-díjra jelölt, World Fantasy Díjat nyert történet_ Kij Johnson elbűvölő és félelmetes könyve egyszerre eleveníti meg és helyezi más megvilágításba H. P. Lovecraft klasszikus dark fantasy történeteit, ezúttal egy női főhős szemszögéből. Vellitt Boe a híres-nevezetes Ulthar Lánykollégium tanára. Amikor legtehetségesebb diákja megszökik egy álmodóval, aki az éber világból érkezett, nem tehet mást: veszélyes utazásra indul, hogy megtalálja, hiszen az egész egyetem sorsa múlhat ezen. Fiatalkori vándorlásait megidézve átvág egy őrült, álomszerű logika által uralt világon, amelyet szeszélyes és kegyetlen istenek uralnak, és fantasztikus, lidércnyomásos teremtmények népesítenek be. Azonban küldetése nem csupán az álmok riasztó vidékére viszi el őt, hanem saját rejtélyes múltjának mélységeibe is, ahol az árnyak között titkok lapulnak – olyan titkok, amelyeknek nem lenne szabad valósággá válnia.

James Morrow - Only ​Begotten Daughter
Call ​it a miracle or an accident at the sperm bank. But Julie Katz, the half-sister of Jesus, has been born to a celibate father. Soon poor Julie is tempted by the Devil and challenged by neo-Christian zealots-and that’s just the beginning of her fantastic odyssey through Hell, a seceded New Jersey, and her own confused soul. Winner of a 1991 World Fantasy Award.

David Mitchell - The ​Bone Clocks
Following ​a scalding row with her mother, fifteen-year-old Holly Sykes slams the door on her old life. But Holly is no typical teenage runaway: a sensitive child once contacted by voices she knew only as “the radio people,” Holly is a lightning rod for psychic phenomena. Now, as she wanders deeper into the English countryside, visions and coincidences reorder her reality until they assume the aura of a nightmare brought to life. For Holly has caught the attention of a cabal of dangerous mystics—and their enemies. But her lost weekend is merely the prelude to a shocking disappearance that leaves her family irrevocably scarred. This unsolved mystery will echo through every decade of Holly’s life, affecting all the people Holly loves—even the ones who are not yet born. A Cambridge scholarship boy grooming himself for wealth and influence, a conflicted father who feels alive only while reporting from occupied Iraq, a middle-aged writer mourning his exile from the bestseller list—all have a part to play in this surreal, invisible war on the margins of our world. From the medieval Swiss Alps to the nineteenth-century Australian bush, from a hotel in Shanghai to a Manhattan townhouse in the near future, their stories come together in moments of everyday grace and extraordinary wonder.

Victor LaValle - The ​Changeling
One ​man’s thrilling journey through an enchanted world to find his wife, who has disappeared after seemingly committing an unforgiveable act of violence, from the award-winning author of the The Devil in Silver and Big Machine. “If the literary gods mixed together Haruki Murakami and Ralph Ellison…the result would be Victor LaValle.”—Anthony Doerr Apollo Kagwa has had strange dreams that have haunted him since childhood. An antiquarian book dealer with a business called Improbabilia, he is just beginning to settle into his new life as a committed and involved father, unlike his own father who abandoned him, when his wife Emma begins acting strange. Disconnected and uninterested in their new baby boy, Emma at first seems to be exhibiting all the signs of post-partum depression, but it quickly becomes clear that her troubles go far beyond that. Before Apollo can do anything to help, Emma commits a horrific act—beyond any parent’s comprehension—and vanishes, seemingly into thin air. Thus begins Apollo’s odyssey through a world he only thought he understood to find a wife and child who are nothing like he’d imagined. His quest begins when he meets a mysterious stranger who claims to have information about Emma’s whereabouts. Apollo then begins a journey that takes him to a forgotten island in the East River of New York City, a graveyard full of secrets, a forest in Queens where immigrant legends still live, and finally back to a place he thought he had lost forever. This dizzying tale is ultimately a story about family and the unfathomable secrets of the people we love

Dan Simmons - Song ​of Kali
Think ​you know true fear? You don't. Think you've read the most chilling book? Not even close. Think you can't be shocked? Good luck! Maybe you're ready for the most truly frightening reading experience of your life, the World Fantasy Award-winning novel that's been terrifying readers for over a decade.

Sofia Samatar - A ​Stranger in Olondria
Jevick, ​the pepper merchant's son, has been raised on stories of Olondria, a distant land where books are as common as they are rare in his home. When his father dies and Jevick takes his place on the yearly selling trip to Olondria, Jevick's life is as close to perfect as he can imagine. But just as he revels in Olondria's Rabelaisian Feast of Birds, he is pulled drastically off course and becomes haunted by the ghost of an illiterate young girl. In desperation, Jevick seeks the aid of Olondrian priests and quickly becomes a pawn in the struggle between the empire's two most powerful cults. Yet even as the country shimmers on the cusp of war, he must face his ghost and learn her story before he has any chance of becoming free by setting her free: an ordeal that challenges his understanding of art and life, home and exile, and the limits of that seductive necromancy, reading. A Stranger in Olondria is a skillful and immersive debut fantasy novel that pulls the reader in deeper and deeper with twists and turns reminiscent of George R. R. Martin and Joe Hill. Sofia Samatar is an American of Somali and Swiss German Mennonite background. She wrote A Stranger in Olondria in Yambio, south Sudan, where she worked as an English teacher. She has worked in Egypt and is pursuing a PhD in African languages and literature at the University of Madison, Wisconsin.

Jack Vance - Lyonesse ​3. - Madouc
Az ​Elder-szigetek. Ahol az ősi bölcsesség és erény próbál fennmaradni a jó halhatatlan ellenségeinek kegyetlen cselszövései közepette. Három félelmetes király szövi a vérontás sötét függőnyét a szigetek törékeny békéje köré. És háborújuk füstjében és izgalmában Madouc, egy eleven fiatal hercegnő tartja kezében a győzelem titkát. Lyonesse hercegnőjének a helyzete távolról sem irigylésre méltó. Casmir király ugyan tudja róla, hogy cseregyerek, akinek az erediben az ő véréből egy csepp sem csörgedezik, ennek ellenére reménykedik benne, ha a hercegnő eladó korba lép, talán még a hasznára lehet. Madouc különös teremtés, aki még kevés türelemmel viseltetik az udvari szokások és hagyományok iránt.

China Miéville - A ​város és a város között
Valahol ​Kelet-Európa peremén, az ódon, szürke Besźelben Tyador Borlú felügyelőt holttesthez riasztják. A névtelen utcalánynak tűnő áldozat ügye rutinvizsgálatnak indul, de hamarosan egyre szövevényesebbé válik, és a rendkívül különös határzóna túloldalára, a modern, gazdag Ul Qomába vezet. A két városban, ahol az élet leghétköznapibb apróságait is furcsa előírások szabályozzák és láthatatlan hatalom felügyeli a rendet, egyre több érdekcsoport igyekszik ellehetetleníteni Borlú munkáját. A felügyelő azonban változatlan elszántsággal kutatja a névtelen lány és egy betiltott mítosz rejtélyét, hiába törnek az életére nacionalista csoportok és pitiáner bűnözők… illetve bármi is legyen az, ami a két város közötti hasadékokban rejtőzik. China Miéville egyik legfontosabb művét tartja kezében az olvasó, ami a megjelenését követően elnyerte a Hugo-, Arthur C. Clarke-, World Fantasy- és Locus-díjakat, illetve 2018-ban a BBC Two sorozatra adaptálta David Morrissey főszereplésével.

David Mitchell - Csontórák
Miután ​csúnyán összeveszik az anyjával, a tizenöt éves Holly Sykes dacosan otthagyja az otthonát. Nem szökni akar, csupán bebizonyítani, hogy ő már nem gyerek, ám a távolléte alatt súlyos tragédia éri a családját, ami hatással lesz Holly egész életére, a szeretteire… …és azokra, akiket még nem is ismer. Egy cambridge-i egyetemista, aki vagyonért semmitől nem riad vissza; egy nyughatatlan újságíró, aki a család és a haditudósítás között vacillál; egy megkeseredett író, aki egyre távolabb sodródik a sikertől - az ő életük prizmáján keresztül rajzolódik ki Holly sorsa. Ahogy telik az idő és elketyeg az élet, fény derül egy misztikus csoport létezésére, és egy egész élet látomásai és véletlenei értelmet nyernek egy szürreális, láthatatlan háborúban, amely a világunk peremén zajlik. David Mitchell, a Felhőatlasz szerzője ismét egy korokon és kontinenseken átívelő, epikus történetet alkotott, amely egyszerre sorsregény, metafizikai thriller és meditáció halandóságról és túlélésről.

Ken Liu - A ​papírsereglet és más történetek
A ​kínai származású Ken Liu a generációjának az egyik legeredetibb, legkülönlegesebb és legelgondolkodtatóbb novellistája. Az írásai rendre rámutatnak a varázslatosra a hétköznapi dolgokban. A papírsereglet és más történetek e kivételes tehetségű szerző legjobb műveit gyűjti össze az évtizedből. Egy fiatal férfi a távoli jövőben a kultúrája és múltja végső megsemmisülése ellen küzd a _Mono no aware_ című történetben, amiért 2013-ban odaítélték Liunak a Hugo-díjat. _A papírsereglet_ben egy varázslatos origami tigris döbbenti rá a főszereplőt, hogy a szeretet nem ismer határokat. Ez a novella volt az első az irodalmi díjak történetében, ami egyszerre kapta meg a Hugo-, Nebula- és World Fantasy-díjakat, és mindmáig sokan hivatkoznak rá, hogy szívszaggató végkifejlete a fantasztikumot egészen új módon ábrázolja. A _Jó vadászatot!_ című ázsiai steampunk történetben az olvasó végigkísérheti a mágia különböző korokhoz való csodálatos alkalmazkodását. A kötet további részeiben is igazi műfajkavalkáddal találkozunk: egyaránt olvashatunk űroperát (_Hullámok_), Black Mirror-szerű disztópikus rémálmot (_A visszatérő vendég_) és szépirodalmi alkotást (_A betűmágus_), illetve a mágikus realizmus és az időutazás segítségével Kína történelmébe is betekintést nyerhetünk (_Aki lezárta a történelmet_). A kötetet a megjelenése után 2017-ben Locus-díjjal tüntették ki.

Guy Gavriel Kay - Ysabel ​(angol)
Saint-Sauveur ​Cathedral of Aix-en-Provence is an ancient structure of many secrets-a perfect monument to fill the lens of a celebrated photographer, and a perfect place for the photographer's son, Ned Marriner, to lose himself while his father works. But the cathedral isn't the empty edifice it appears to be. Its history is very much alive in the present day-and it's calling out to Ned...

John Crowley - Little, ​Big
John ​Crowley's masterful Little, Big is the epic story of Smoky Barnable, an anonymous young man who travels by foot from the City to a place called Edgewood—not found on any map—to marry Daily Alice Drinkawater, as was prophesied. It is the story of four generations of a singular family, living in a house that is many houses on the magical border of an otherworld. It is a story of fantastic love and heartrending loss; of impossible things and unshakable destinies; and of the great Tale that envelops us all. It is a wonder.

Nnedi Okorafor - Who ​Fears Death
International ​award-winning author Nnedi Okorafor enters the world of magical realist literature with a powerful story of genocide in the far future and of the woman who reshapes her world. In a post - apocalyptic Africa, the world has changed in many ways, yet in one region genocide between tribes still bloodies the land. After years of enslaving the Okeke people, the Nuru tribe has decided to follow the Great Book and exterminate the Okeke tribe for good. An Okeke woman who has survived the annihilation of her village and a terrible rape by an enemy general wanders into the desert hoping to die. Instead, she gives birth to an angry baby girl with hair and skin the color of sand. Gripped by the certainty that her daughter is different — special — she names her child Onyesonwu, which means “Who Fears Death?” in an ancient tongue. From a young age, stubborn, willful Onyesonwu is trouble. It doesn’t take long for her to understand that she is physically and socially marked by the circumstances of her violent conception. She is Ewu — a child of rape who is expected to live a life of violence, a half - breed rejected by both tribes. But Onye is not the average Ewu. As a child, Onye’s singing attracts owls. By the age of eleven, she can change into a vulture. But these amazing abilities are merely the first glimmers of a remarkable and unique magic. As Onye grows, so do her abilities — soon she can manipulate matter and flesh, or travel beyond into the spiritual world. During an inadvertent visit to this other realm she learns something terrifying: someone powerful is trying to kill her. Desperate to elude her would - be murderer, and to understand her own nature, she seeks help from the magic practitioners of her village. But, even among her mother’s people, she meets with frustrating prejudice because she is Ewu and female. Yet Onyesonwu persists. Eventually her magical destiny and her rebellious nature will force her to leave home on a quest that will be perilous in ways that Onyesonwu can not possibly imagine. For this journey will cause her to grapple with nature, tradition, history, true love, and the spiritual mysteries of her culture, and ultimately to learn why she was given the name she bears: Who Fears Death?

Tim Powers - Declare
As ​a young double agent infiltrating the Soviet spy network in Nazi-occupied Paris, Andrew Hale finds himself caught up in a secret, even more ruthless war. Two decades later, in 1963, he will be forced to confront again the nightmare that has haunted his adult life: a lethal unfinished operation code-named Declare. From the corridors of Whitehall to the Arabian desert, from post-war Berlin to the streets of Cold War Moscow, Hale's desperate quest draws him into international politics and gritty espionage tradecraft -- and inexorably drives Hale, the fiery and beautiful Communist agent Elena Teresa Ceniza-Bendiga, and Kim Philby, mysterious traitor to the British cause, to a deadly confrontation on the high glaciers of Mount Ararat, in the very shadow of the fabulous and perilous Ark.

Victor LaValle - Bölcsőrablók
Hátborzongató ​hajsza egy asszony és egy megbocsáthatatlan bűn nyomában. A 2018- as World Fantasy-Díj, a Locus-díj, a Brit Fantasy-Díj a legjobb horror regényért, és még számos díj nyertese! Apollót, mióta gyermekkorában apja eltűnt, különös rémálmok kísértik. Felnőttként sikeres könyvkereskedővé vált, és saját családot alapított szerelmével. Boldogan élnének gyermekükkel, amikor felesége, Emma egyre furcsábban kezd viselkedni. Kiszámíthatatlan és egyre kevésbé törődik az újszülöttel, a szülés utáni depresszió jeleit mutatja, ám hamarosan egyértelművé válik, hogy a baj ennél jóval komolyabb. Mielőtt Apollo segíthetne rajta, a nő iszonyatos, felfoghatatlan tettet követ el, majd köddé válik. Apollót őrült és szürreális események sodorják magukkal az egyre ellenségesebb New Yorkban-amely többé nem az a város, amit eddig ismert. Már nincs más célja, mint hogy felesége nyomára bukkanjon, és valamiféle magyarázatot találjon a történtekre. A Bölcsőrablók nagyívű, mellbevágó regény a kegyetlen szerelemről és az abban rejlő sötét titkokról, ahol LaValle mesterien vegyíti a modern történetmesélést az ősi mítoszok időtlen rettenetével.

Susanna Clarke - Jonathan ​Strange & Mr Norrell
Two ​magicians shall appear in England. The first shall fear me; the second shall long to behold me The year is 1806. England is beleaguered by the long war with Napoleon, and centuries have passed since practical magicians faded into the nation's past. But scholars of this glorious history discover that one remains: the reclusive Mr Norrell whose displays of magic send a thrill through the country. Proceeding to London, he raises a beautiful woman from the dead and summons an army of ghostly ships to terrify the French. Yet the cautious, fussy Norrell is challenged by the emergence of another magician: the brilliant novice Jonathan Strange. Young, handsome and daring, Strange is the very opposite of Norrell. So begins a dangerous battle between these two great men which overwhelms the one between England and France. And their own obsessions and secret dabblings with the dark arts are going to cause more trouble than they can imagine.

Tim Powers - Last ​Call
One-time ​professional gambler Scott Crane hasn′t returned to Las Vegas, or held a hand of cards, in ten years. But troubling nightmares about a strange poker game he once attended on a houseboat on Lake Mead -- a contest he believed he walked away from a big winner -- are drawing him back to the magical city. Because the mythic game did not end that night in 1969. And the price of his winnings was his soul. And now a pot far more strange and perilous than he ever could imagine depends on the turning of a card.

Nnedi Okorafor - A ​halálmegvető
A ​posztapokaliptikus Afrika egyik vidékén népirtás zajlik, törzsek vére áztatja a földet. Egy nő, aki túlélte a faluja földig rombolását, és akit megerőszakolt az ellenség tábornoka, a halálban reménykedve a sivatagba megy. Kilenc hónappal később azonban életet ad egy dühös csecsemőnek, kinek haj- és bőrszíne a helyi törzsektől eltérően a homokra emlékeztet. A nő meg van győződve arról, hogy a lánya más – különleges –, ezért elnevezi Onyesonwunak. A név ősi nyelven azt jelenti: halálmegvető. Onyesonwu már gyerekként rájön, hogy a fogantatása körülményei testi és társadalmi bélyeget nyomtak rá. A többiek szemében ő egy ewu, vagyis az erőszak szülötte, félfajzat és számkivetett, akiről az emberek úgy tartják, hogy erőszakos életre van kárhoztatva. Ám Onyesonwu nem átlagos ewu: már gyerekként is kezd megmutatkozni egyedülálló varázsereje. Idővel egyre jobban kiteljesednek a képességei, és amikor véletlenül látogatást tesz a szellemek birodalmába, megtudja, hogy egy nagyhatalmú varázsló próbál az életére törni. Onyesonwu először kétségbeesetten próbál elrejtőzni leendő gyilkosa elől, ám a természete ezt nem hagyja. Így elindul végül egy olyan úton, aminek a végén harcossá válhat. Hogy beteljesítse sorsát, meg kell küzdenie a természettel, hagyományokkal és történelemmel, az igaz szerelemmel és kultúrája spirituális rejtelmeivel. Egyaránt várnak rá veszélyes kihívások egy olyan jövőbeli Afrikában, ahol látszólag soha semmi nem változott – és olyan földöntúli síkokon, melyeknek a létezéséről ugyan sokan tudnak, de csak nagyon kevesen képesek járni rajtuk. Nnedi Okorafor 2010-ben megjelent és azóta korszakos jelentőségűvé vált regénye helyezte fel az afrikai tematikájú műveket az SFF műfajának térképére. _A halálmegvető_ 2011-ben megkapta a rangos World Fantasy-díjat, de jelölték a Nebulára és Locusra is, az HBO pedig már dolgozik a televíziós sorozaton, aminek George R. R. Martin a vezető producere.

Kij Johnson - The ​Dream-Quest of Vellitt Boe
Professor ​Vellitt Boe teaches at the prestigious Ulthar Women’s College. When one of her most gifted students elopes with a dreamer from the waking world, Vellitt must retrieve her. But the journey sends her on a quest across the Dreamlands and into her own mysterious past, where some secrets were never meant to surface.

Kollekciók