Ajax-loader

'1860-as évek' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Oliver Bowden - Assassin's ​Creed - Alvilág
Kegyvesztett ​orgyilkos és beépített ügynök egyben. Hosszú út vár rá a megváltásig. 1862. Londonban az ipari forradalom épp virágkorát éli, készül a világ első földalatti vasútvonala. Ám az alagútásási munkálatok során egy holttestet fedeznek fel, ezzel pedig kezdetét veszi az orgyilkosok és a templomosok több évszázados csatájának legújabb véres fejezete. A templomosok a birodalom fővárosában felállított titkos szervezetét egy mélyen beépült, orgyilkos ügynöknek kell felszámolnia, ám az ő múltja sem mentes a sötét foltoktól. A Testvériség hamarosan Henry Greenként, Jacob és Evie Frye mentoraként ismeri meg. De egyelőre még csak úgy hívják: a Szellem.

Jules Verne - A ​rejtelmes sziget
Példátlan ​erejű szélvihar sodorja a Csendes-óceán vízsivatagja fölött a léghajót, amelyen öt derék amerikai menekült el Richmondból, a rabszolgatartásért harcoló déli csapatok fogságából. A gáz lassan szivárog el, minden felszerelésüket a vízbe kell hányniuk, és csak a puszta életüket menekítik egy lakatlan szigetre. Kifosztottabbak, mint a hajdani Robinson volt, de leleményükkel, szorgalmukkal és kitartásukkal lassacskán felülkerekednek a helyzet és a természet mostohaságán. Sorsukkal úgy-ahogy elégedettek, de egy sor megmagyarázhatatlan jelenség nyugtalanítja őket. A szigetnek valami titka van, és hőseink megindulnak, hogy a rejtélyt felderítsék.

Margaret Mitchell - Elfújta ​a szél
Tizenhét ​inch, azaz negyvenhárom centi, úgy is mondhatnánk, szűk két arasz - ekkora Scarlett O'Hara dereka, és erre nagyon büszke. A gazdag, déli földbirtokos lánya minden ujjára kap udvarlót, de neki csak egy kell: Ashley Wilkes. A férfi azonban mást vesz feleségül. Scarlett bosszúból férjhez megy, éppen azon a napon, amikor kitör az amerikai polgárháború. Az elkényeztetett, magabiztos tizenhat évesből nagyon gyorsan felnőtt lesz a háború szörnyűségei között. Egyet akar csak: megtartani a családi birtokot, amiért akár az ördöggel is szövetkezne. Három férj, három gyerek, a beteljesületlen szerelem - a könyv végén, tizenkét évvel később, Scarlett felelősségteljes nő, aki kezdi érteni az életet. Margaret Mitchell egyetlen regénye 1936-ban jelent meg, és óriási sikert aratott. Azonnal megfilmesítették a kor szupersztárjaival, és Scarlettet a legtöbben azóta is a gyönyörű Vivien Leigh alakjában képzelik el. Pedig "nem volt szépség", de ezt a férfiak nem tudták megítélni, , "annyira elbűvölte őket". Érdemes tehát elolvasni a regényt akkor is, ha a filmet - talán többször is - láttuk már: az alakok összetettebbek és elevenebbek - nemcsak Scarlett, hanem Ashley Wilkes és az ördögi Rhett Butler is... Készült a regényből több musical is, sőt Magyarországon Dvořák zenéjére hatalmas sikerű balett. S mindeközben a könyvet minden új generáció felfedezi magának. Amerikában a Biblia után a legnépszerűbb mű, harmincmillió példányban kelt el. Magyarra már 1937-ben lefordították, azóta olvashatjuk - és olvassuk is.

Anne Rice - Interview ​With the Vampire
In ​a darkened room the boy sits, waiting for the story to begin. His companion is a young man, cloaked in shadow, his voice low and soft. Only the pure white of his collar is visible in the gloom. The story of this man's life is about to be told. A story of a vampire facing the dark stretch of eternity, cursed with an exquisite craving for human blood.

Anne Rice - Interjú ​a vámpírral
Mindenkit ​érdekelnek a vámpírok. Évszázadok óta foglalkoztatják a képzeletet, hátborzongató történetek hősei, elkárhozott, démoni teremtmények, az éjszaka gyönyörű vadászai, akik embervérre éhezve lesnek gyanútlan áldozataikra. Ezek a mesék olyannyira lenyűgözőek, hogy egyesek szinte már megszállottan rajonganak értük. Talán éppen ezek a gondolatok jutnak eszébe annak az ifjú újságírónak, aki egy nap különös felkérést kap: valaki, aki azt állítja magáról, hogy vámpír, szeretne interjút adni neki. Ám bármire is számít, egy különc pozőr helyett valódi démont talál. A döbbent riporter szeme előtt megelevenednek a mesék, életre kelnek a legendák, s míg a különös, korszakokon átívelő történet kibontakozik, megismerhetjük egy szörnyeteg emberi lelkét, vágyait, ösztöneit, évszázados kutatását igazságok és válaszok után, s megtudhatjuk, hogy az egyetlen dolog, ami enyhítheti az örök élet kínját, a szerelem. _Anne Rice regényéből Tom Cruise, Brad Pitt és Antonio Banderas főszereplésével készült film, mely a vetítését követően szinte azonnal kultikussá vált a vámpírfilmek között._

Jules Verne - Észak ​Dél ellen
A ​kalandos regény története a múlt század hatvanas éveiben játszódik az amerikai délen, a polgárháború idején amikor a rabszolgatartó Dél és a rabszolgaság ellenes Észak között véres csaták dúltak. A regény hőse James Burbank, a gazdag és emberséges floridai ültetvényes, a rabszolgaság eltörlésének híve. Jacksonville városka közelében él családjával - feleségével és leánykájával. Fia, Gilbert a polgárháború kitörésekor átszökött az északiakhoz, és most a Saint John folyón Jacksonville felé tartó Dupont tengernagy hajóján teljesít szolgálatot. A háborús hírek ugyan megnyugtatóak, de James Burbank szorongatott helyzetben van. Régi ellensége, egy Texar nevű kétes alak, - aki szenvedélyesen védelmezi a rabszolgaságot - állandóan izgatja Jacksonville csőcselékét Burbank ellen. Be is idézteti a bíróság elé, ott többek között szemére veti, hogy bár a rabszolgafelszabadítás híve, saját ültetvényén mégsem szabadítja fel a rabszolgákat. Borbank nem veszi észre a csapdát, s kijelenti, hogy négerei ettől a perctől kezdve szabadok. Mindez azonban csak ürügy Texarnak arra, hogy amint a hatalmat a kezébe kaparintja, felfegyverzett embereivel megtámadja Burbank birtokát, s kegyetlen pusztításokat végezzen. Az ültetvényes és immáron szabad négerei a kastélyon belül védekeznek, s mikor a helyzet veszélyessé válik, Burbank családja nőtagjait biztonságba akarja helyezni. Texar azonban elrabolja Burbank kislányát és a félvér Zermah-t, a dajkát... A regény fő érdeme, hogy az amerikai polgárháborúról hiteles képet és könnyen elsajátítható ismeretanyagot ad.

Iny Lorentz - Vörös ​égbolt
1860: ​Texasban vihar előtti csend honol. Észak és Dél között napról napra növekszik az ellentét, az indulat pedig egyre csak gyűlik az emberekben. Walther Fitchner is úgy érzi, ez már nem az az ország, amelyért egész életében küzdött, és a nagyra becsült szenátor hangot is ad ebbéli véleményének. Ezt kihasználva az ellenségei árulónak akarják kikiáltani, hogy így megkaparinthassák a földjeit. A férfi mindent megtesz, hogy megvédje a szeretteit, amikor azonban kitör a polgárháború, egy minden korábbinál nagyobb kihívással kell szembenéznie. Az ország kettészakadása ugyanis nem kíméli őket sem: két fia közül Waldemar az Unió seregébe lép be, bátyja, Josef azonban igazi texasi hazafiként a déli Konföderáció oldalán indul hadba. Mit tehet Walther, hogy összetartsa a családját, és vajon meg tud-e küzdeni a rosszakaróival? Iny Lorentz sorozatának befejező kötetében folytatódik a telepesek kalandokban bővelkedő története. Szerelmek szövődnek, barátságok köttetnek, közben pedig dúl a háború, amely vérvörösre festi az eget Amerika felett.

Covers_319743
Nagy ​csaták 7. Ismeretlen szerző
0

Ismeretlen szerző - Nagy ​csaták 7.
Tartalma: – ​A fredericksburg-i csata 1862. december 11-15. Fredericksburg városánál az északi erők nem tudták elfoglalni a déliek állásait és visszavonultak. A modern korban a déliek ekkor alkalmazták igen hatékonyan a lövészárkok rendszerét. – A chancellorsville-i, más néven „Vadon” csata 1862. április 30 - május 6. A déliek és Robert E. Lee tábornok legnagyobb győzelme, de a veszteségek mindkét oldalon hatalmasak voltak. – A gettysburg-i csata 1863. július 1-3. Az amerikai polgárháború legnagyobb és legvéresebb csatája. Az északiaknak sikerült megállítani Lee tábornok offenzíváját. – A spotsylvania-i csata 1864. május 8-21. Lee tábornok utolsó nagy győzelme az északiak ellen. – A bezzecca-i csata 1866. július 21. A Giuseppe Garibaldi vezette olasz sereg győzelme az osztrákok felett. Az olasz-porosz-osztrák háborúban ez volt az egyetlen olasz győzelem. – A königgrätz-i, más néven sadowa-i, (Sadová), vagy Hradec Králové-i csata 1866. július. 3. A 1866-os porosz–osztrák háború legnagyobb csatája, amely az osztrák haderő vereségével végződött. A vereség nyomán Osztrák Császárság lemondott a német egység megvalósításáról, Velencét pedig Veneto tartománnyal együtt átengedte az Olasz Királyságnak. – A sedan-i csata 1870. szeptember 1. A 2. Francia Császárság vége, a porosz–francia háború (1866) legnagyobb csatája. A porosz csapatok Sedannál körbezárják és fegyverletételre kényszerítik III. Napoleon seregét. Napoleon fogságba esését követően a császárság megbukott és Párizsban kikiáltották a köztársaságot. – A Little Big Horn-i csata 1876. június 25-26. A nagy sziú háború legvéresebb ütközete, amelyben megsemmisült a George Armstrong Custer alezredes által vezetett híres amerikai 7. lovasezred. – A tit-i csata 1902. május. 7. A franciák gyarmati háborúja a tuaregek ellen. – A csuzimai tengeri csata 1905. május 27-28. Az orosz-japán háborúban a csuzima-i tengeri csatában az orosz balti flotta megsemmisült a japánok támadása következtében.

Margaret Mitchell - Gone ​with the Wind
Margaret ​Mitchell's epic novel of love and war won the Pulitzer Prize and went on to give rise to two authorized sequels and one of the most popular and celebrated movies of all time. Many novels have been written about the Civil War and its aftermath. None take us into the burning fields and cities of the American South as "Gone With the Wind" does, creating haunting scenes and thrilling portraits of characters so vivid that we remember their words and feel their fear and hunger for the rest of our lives. In the two main characters, the white-shouldered, irresistible Scarlett and the flashy, contemptuous Rhett, Margaret Mitchell not only conveyed a timeless story of survival under the harshest of circumstances, she also created two of the most famous lovers in the English-speaking world since Romeo and Juliet.

Földi Pál - Észak ​Dél ellen
AZ ​Amerikai Egyesült Államok ma a világ vezető hatalma, éppen ezért történelmével foglalkoznunk kell, hogy némileg megértsük. Erről a hatalmas és gazdag országról kétféle fogalom volt "forgalomban": a szabadság, a demokrácia és a korlátlan lehetőségek hazája, illetve a világuralomra törő, "imperialista emberfarkasok" országa, amely ráadásul még rasszista is. Vajon melyik Amerika az igazi? Talán segít bennünket az eligazodásban, ha megismerjük az amerikai polgárháború objektív történetét. Objektív (!) - ezen van a hangsúly - , mert nem teljesen igaz a jóságos, liberális Észak és a könyörtelen, rabszolgatartó Dél belénk sulykolt legendája. Észak és Dél tragikus, egyáltalán nem emelkedett harca, amelynek végső tétje korántsem a rabszolgák felszabadítása, hanem az ország egysége, és a gazdag, de maradi Dél kifosztása, a gyorsabban haladó, de mohóságában kevéssé rokonszenves jenkik Északja által. Lee és Grant tábornokok kemény és kegyetlen küzdelme fölött azonban ott lebeg egy nagy ember, a tragédiájában is diadalmas Lincoln elnök alakja, aki megvédte az államok egységét. Azonban, ahogy szülőföldjén, Illinoisban lévő szobrára tekintünk, olybá tűnik, mintha a mai Amerikára nézve sírva. Vagy csak szégyenében hajtja le a fejét?

Jules Verne - A ​Chancellor
Charleston ​- 1869. szeptember 27. - Délután három órakor indultunk el az üteg-rakpartról a nyílt tenger felé. Az apály gyorsan ragad magával minket ki a nyílt tengerre. Huntly kapitány valamennyi vitorlát fölvonatta s az északi szél sebesen hajtja ki az öbölből a Chancellort. A Sumter-erődöt csakhamar megkerültük és a partvédő ütegeket balkéz felől hagytuk el. Négy órakor haladt át hajónk a tengerszoroson, amelyből az apály erős folyással nyomul kifelé. A nyílt tenger ugyan még messze van innen és bizony odáig homokzátonyok közt szűk csatornákon át vezet az út. Huntly kapitány délnyugat felől kanyarodik be a hajóútra, a Semster-erőd balkéz felől eső csúcsán emelkedő világító-torony irányában haladván. A Chancellor vitorlái immár sűrűn egymás mellet vannak kifeszítve és esti hét órakor a legutolsó homokzátonyok is elmaradtak mögöttünk, s hajónk most már az Atlanti-tengeren evez. A Chancellor, ez a kilencszáz tonnás, háromárbócos hajó, a liverpooli dúsgazdag Leard-testvérek cég tulajdona. A hajó két év előtt teck-fából épült, réz páncéllal van borítva és a középső főárbóc kivételével, az árbóctörzsek és az árbócozat vasból való. A szilárd és szép hajó, mely a Veritas-irodában az első helyre van minősítve, most teszi meg harmadik útját Charleston és Liverpool közt. Amikor Charlestont elhagytuk, az angol lobogót vonták föl, ámde az igazi tengerész e nélkül is megismerte volna eredetét, minden tekintetben az volt, aminek látszott, azaz angol gyártmány, a vízvonaltól az árbóca hegyéig.

Dee Brown - A ​nagy lovaskaland
La ​Grange, Tennessee állam, 1863. április 17. Ezernyi tábortűz villog-füstölög ezen a tavaszi reggelen; a levegőben kávé és sült szalonna illata úszik, sajátos keveréket alkotva lovak és emberek verejtékbűzével. A nagy polgárháború felezőpontján vagyunk Amerikában; majdnem két esztendeje dördült el az első ágyúlövés 1861. április 12-én, és szinte majdnem két esztendő múltán, 1865. április 9-én írja alá a lázadók fegyverletételét Robert Lee tábornok. Most három északi lovasezred készül a nagy portyára: 1700 harcos. Ezüst hangon megszólal egy trombita, majd egy másik és egy harmadik. Senki sem tudja, mi lesz a nagy lovaskaland célpontja, csupán a dandár szakállas parancsnoka, Benjamin Grierson ezredes. Nem hivatásos katona: polgári foglalkozása zenetanár. És ami még különösebb: gyűlöli a lovakat, egy gyermekkori sérülés miatt. Most mégis ő készül rá, hogy véres sávot vágjon a lázadó Mississippi állam szívén keresztül, végrehajtva Lincoln seregeinek első sikeres lovastámadását. Epizód csupán a nagy polgárháborúból, de mint elterelő hadművelet, nagyon is jelentős.

Margaret Mitchell - Vom ​Winde verweht
Keine ​andere Liebesgeschichte hat das Publikum auf der ganzen Welt so mitgerissen wie diese große Saga um die verwöhnte Scarlett O'Hara und ihren zynischen Verehrer Rhett Butler. Mit einzigartiger Intensität zeichnet Margaret Mitchell nach, wie eine große Liebe zerbricht und lässt gleichzeitig eine längst vergangene Epoche lebendig werden.

Palotás Emil - A ​nemzetközi Duna-hajózás a Habsburg-monarchia diplomáciájában 1856-1883
Palotás ​Emil jórészt kiadatlan levéltári anyagok alapján mutatja be a Duna-probléma alakulását és szerepét a Habsburg-monarchia külpolitikájában. A hajózási viszonyok nemzetközi jogi szabályozásának változatos története során felmerült különféle politikai, diplomáciai és jogi problémáknak mindig nagy figyelmet szenteltek a Habsburg-birodalomban. A monarchia diplomáciájának az osztrák hajózási vállalkozások érdekeinek szem előtt tartásával kellett gondoskodnia egyrészt arról, hogy a nemzetközi konvenciók előírta egységes szabályozás ne idézhessen elő olyan állapotokat amelyek komolyan csorbíthatnák a saját folyamszakasza feletti szuverenitását másrészt elő kellett mozdítania a Monarchia balkáni aspirációinak érvényesülését. A szerző kifejti, hogy a párizsi és berlini kongresszusok közti években e kettős feladatnak az első része kapott nagyobb hangsúlyt, míg a hetvenes évek nemzetközi válságát követően az alsó Duna-szakasz feletti osztrák-magyar hegemónia megszerzése került előtérbe. E törekvések kudarcával pedig új fejezet kezdődött el a Duna-politikában.

Thomas Cullinan - The ​Beguiled
In ​the holocaust of a Civil War battle a wounded Union soldier finds refuge in a house of haunted women. Behind Confederate lines with only his wits and a way with women to save his life young Johnny McBurney struggles to survive. But the ladies of the Farnsworth Academy were strange creatures and behind their Southern charm lay something else... something evil.

Tomsics Emőke - Kacagány ​és camera
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Jules Verne - Fekete ​Indiák
Jókai ​Fekete gyémántok-ja mellett a világirodalom egyik legszebb, legérdekesebb bányászati tárgyú regénye a Fekete Indiák, amely valóságos hőskölteménye a 19. századi skóciai szénbányászok már-már emberfölötti kitartásának, áldozatkészségének. Tíz esztendővel az aberfoyle-i bánya kimerülése és a művelés beszüntetése után a hajdani bányamester, a jó öreg Simon Ford - aki egész családjával egy elhagyott tárnában él - új "szénfekvetet" fedez föl. Értesíti az egykori igazgatót, a nem kevésbé nemes lelkű James Starrt, aki kapva kap a lehetőségen, a minden eddiginél gazdagabb széntelér föltárásán. Különös balesetek akadályozzák azonban a kutatást, mígnem az öreg Simon fia, a bányász mesterségben atyja hű követője, Harry egy 15 éves leányra bukkan egy kútszerű akna mélyén, aki még soha nem járt a föld felszínén, soha nem látta a nap világát. A Ford család és Starr mérnök - miközben dús szénrétegeket tárnak föl és megalapítják nemcsak az új bányát, de a föld alatti várost, Coal Cityt is megteremtik, - fényt derítenek a titokzatos lány segítségével a szörnyű múltra, az őrült bányarém, Silfax üzelmeinek okaira. E hajdani "vezeklő", akinek egykoron az volt a dolga, hogy magasra emelt fáklyával élete kockáztatásával égesse el a gyülemleni kezdő sújtóléget, öregkori tébolyában a magáénak tekinti a föld gyomrának kincsét, s a legaljasabb merényletektől sem riad vissza, hogy megakadályozza az új bánya megnyitását, majd Coal City lakóinak boldogulását. Persze a végén minden jóra fordul: sikerül megakadályozni a "rettenetes agg" szörnyű tervét, akinek az unokája, a titokzatos lány feleségül megy a fiatal Fordhoz, Harryhez. Ez a regény a részletező leírásokban bővelkedő Verne-művek közé tartozik; az író látható élvezettel kalauzolja olvasóit Skócia vadregényes tájain, kedvtelve és hosszasan mutatja be a korabeli szénbányászat mindmegannyi technikai részletét, valóságos földtörténeti előadást tart a kőszén keletkezésének évmilliós folyamatairól, miközben alapos folklór tanulmányt közöl a skót bányászok hiedelemvilágáról. Verne ezúttal sok-sok utópikus gondolatot vet föl, pl. arról ír, hogy a környék lakossága fölüdülés céljából gyakran fölkeresi az egyenletes hőmérsékletű, kristálytiszta levegőjű Coal Cityt, vagy hogy a bányászok szívesebben laknak a tárnákban, semmint a felszínen. Az író hangsúlya azonban most is a nagyszerű, nemes lelkek ártó rossz elleni küzdelmén van. fiatalabb Verne-olvasónak igazi csemege lesz, hiszen a kötet a századforduló óta nem jelent meg magyarul.

Helen Perkins - Die ​Hofdame und der Husar / Im Banne des fremden Kriegers
Ihr ​Name steht für eine große neue Romanreihe, die Spannung pur und romantisch aufregende Liebe garantiert. Die Erfolgsschriftstellerin Helen Perkins schildert an den unterschiedlichsten Schauplätzen der Erde historische Abenteuer und Romanzen, wie sie in dieser Form noch nicht dokumentiert wurden. Die große weite Welt eröffnet sich den Leserinnen und Lesern, epochale geschichtliche Ereignisse werden dermaßen hautnah und prickelnd beschrieben, daß sich die historischen Handlungsträger quasi ins Leben zurückmelden. Die Perspektive begehrter, schöner, edler Frauen, die das Geschehen aktiv prägen und gestalten und dabei in schlimme Gefahren geraten, liegt der bestechenden Romanidee von Helen Perkins zugrunde. Die Leserin, die für Geschichte(n) voller Liebe und Abenteuer schwärmt, wird über die Vorbildfunktion ihrer bedrohten Romanheldin ideal erreicht und für die historischen Romane von Helen Perkins begeistert.

Deák Ágnes - Polgári ​átalakulás és neoabszolutizmus (1849-1867)
Az ​1849 és 1867 közötti időszak napjainkig a 19. századi magyar történelem mélypontjaként él a köztudatban. Az elmúlt néhány évtizedben azonban sok tekintetben átformálódott a történettudomány képe erről a periódusról. A dualizmuskori impozáns gazdasági fejlődés szervesen épült a megelőző évtizedek gazdasági átalakulására. A polgári átalakulás sémáit, ütemét és kereteit a bécsi birodalmi központ politikusai kívánták diktálni, ami a nemzeti ellenállás reakcióit hívta életre. Ennek ellenére ezek az évek a modern Magyarország születésének évei. Ezért nem tekinthetjük csupán zárójelbe tehető közjátéknak ezt az időszakot. Hosszú időre formálta és deformálta a gazdasági-társadalmi folyamatokat éppúgy, ahogy a politikai közgondolkodást is. Politikai kényszerpályán ugyan, de megkezdődött a polgári Magyarország születése.

Iny Lorentz - Der ​rote Himmel
Es ​ist das Jahr 1860. Die Situation im Süden der USA ist bis zum Äußersten angespannt. Der Riss, der durch das Land geht, macht auch vor Walther Fitchners Familie nicht halt: Sein Sohn Waldemar ist wie sein Vater ein entschiedener Anhänger der Union, während sein älterer Bruder Joseph sich mehr als Texaner fühlt, auch wenn er persönlich die Sklaverei ablehnt. Walther Fitchner wird mit seinen fast 60 Jahren von einem weitaus jüngeren politischen Gegner zum Duell gefordert - und geht als Sieger daraus hervor. Doch er muss die Stadt verlassen, bis sich die Wogen wieder geglättet haben. Kurz darauf will man seinen Besitz enteignen, daher bleibt ihm nichts anderes übrig, als den Eid auf die neugegründeten Konföderierten Staaten von Amerika abzulegen. Doch damit ist die Gefahr für Walther und seine Familie noch nicht gebannt …

Barbara Cartland - Prinzessin ​zwischen Thron und Liebe
Es ​will der schönen Prinzessin nicht in den Sinn, daß sie den König von Salona heiraten soll, einen älteren Mann, dem sie nie zuvor begegnet ist. Deshalb verkleidet sich Tora, um als Musikerin das Leben im Palast kennenzulernen. Hier wird die Prinzessin in zahlreiche Abenteuer verstickt und begegnet ganz unerwartet ihrer großen Liebe....

Hanák Péter - 1867 ​- európai térben és időben
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Angus Konstam - Union ​Monitor 1861-65
The ​first seagoing ironclad was the USS Monitor, and its profile has made it one of the most easily recognised warships of all time. Following her inconclusive battle with the Confederate ironclad Virginia the production of Union monitors was accelerated. By the end of the year a powerful squadron of monitor vessels protected the blockading squadrons off the Southern coastline, and were able to challenge Confederate control of her ports and estuaries. Further technological advancements were included in subsequent monitor designs, and by the end of the war the US Navy possessed an powerful modern coastal fleet, carrying the most powerful artillery afloat. This book covers the design, development and operational history of the Union's Monitor fleet.

Angus Konstam - Confederate ​Raider 1861-65
The ​Confederate states adopted radical solutions to counter the naval superiority of their opponents. One solution was the adoption of commerce raiders. This work describes the reasons which forced the confederates to resort to commerce raiding, and outlines the way in which these craft were converted or specially built to perform their role. It details the way these craft operated, how they were manned, and how they fought.

Angus Konstam - Confederate ​Blockade Runner 1861-65
This ​book traces their operational history, the development of purpose-built blockade running ships, and examines their engines, crews and tactics. It describes their wartime exploits, demonstrating their operational and mechanical performance, whilst examining what life was like on these vessels through accounts of conditions on board when they sailed into action.

Ács Tivadar - Magyarok ​az észak-amerikai polgárháborúban
Az ​észak-amerikai polgárháború (1861—1865) centenáriumán Lincoln magyar katonáinak állít emléket ez a könyv. Legtöbbjük végigküzdötte a magyar szabadságharcot, majd ott volt Badenben, Itáliában, Kubában és másutt, ahol küzdeni kellett Petőfi és Kossuth eszményeiért: a népek szabadságának ügyéért. S midőn ennek az ügynek az Óceánon túl volt szüksége bátor és önfeláldozó harcosokra, ismét kézbe vették a fegyvert, s beálltak a rabszolgák felszabadítását hirdető északiak zászlaja alá. A Kossuth-emigráció amerikai szereplését kevéssé ismerjük, bár kutatók tisztes sora, életet betöltő szorgalommal fáradozott annak feltárásán. A száz év előtti hírközlés viszonylagos kezdetlegessége és bizonytalansága kevés lehetőséget nyújt annak felmérésére: hány magyar harcos vett részt a roppant küzdelemben, amelynek több mint félmillió halottja volt, s személy szerint kik voltak ezek. Tábornokok, ezredesek és egyéb főtisztek egész sora került ki a magyarok közül, s sokan vesztették életüket a szerencsétlen néger rabszolgák felszabadításáért, az Amerikai Egyesült Államok és az emberiség haladásáért vívott küzdelemben. Róluk szól, az ő viszontagságos életüket idézi fel — a fellelhető dokumentumok alapján — ez a könyv. A szerző, Ács Tivadar, évtizedek óta szorgalmas és eredményes kutatója a messzire szakadt magyarság életének és történelmének. Munkája érdekes olvasmány, mely jogos büszkeséget ébreszt a Földgolyó bármely pontján élő hazánkfiában.

Deák Ferenc - Deák ​Ferencz válogatott munkái
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Kun Miklós - Útban ​az anarchizmus felé
Mihail ​Bakunyin a forradalmi mozgalom kétségtelenül kimagasló, de mindmáig vitatott személyisége volt. Tevékenységének megítélésekor mind az egyetemes progresszió történetét kutató elméleti műhelyekben, mind a tudományos konferenciákon ma is parázs viták alakulnak ki. E könyv keretéül Bakunyin pályájának mindmáig feldolgozatlan firenzei korszaka szolgál...

Covers_319742
Nagy ​csaták 6. Ismeretlen szerző
0

Ismeretlen szerző - Nagy ​csaták 6.
Tartalma: – ​A borogyinói csata 1812. szeptember 7. Napóleon borogyinói győzelme után szeptember 14-én elfoglalja a kiürített Moszkvát. – A lipcsei csata, más néven „a népek csatája” 1813. október 16-19. A kétszeres létszámfölényben lévő osztrák-orosz–porosz–svéd haderő döntő vereséget mér Napóleon haderejére. A csata után Napóleon elveszítette a német és lengyel befolyási területét, és a szövetségesek egész az Elbáig nyomultak. – A quatre brasi csata 1815. június 16. A francia északi hadsereg Michel Ney vezetésével megtámadta a Wellington herceg angol–holland egységeit. Az összecsapás eldöntetlenül végződött. – A waterlooi csata 1815. június 18. Az Arthur Wellesley Wellington herceg vezette egyesült porosz-holland-angol haderő döntő csapást mért Napóleon seregére. A császárt ezt követően Szent-Ilona szigetére száműzik. – Az Alamo-erőd, Davy Crockett 1836. február 23 - március 6. Texas állam függetlenségi háborúja a mexikóiakkal szemben. A texasi haderő megszervezéséhez döntő mértékben járult hozzá az Alamoi erőd ellenállása, mert így a texasiak időt nyertek. – A balaklavai csata 1854. október 25. A krími háború (1853-1856) egyik legnagyobb csatája, ahol az orosz hadsereg ellen harcoló angol és francia könnyűlovasság jelentős veszteségeket szenvedett. Az angol-francia-török expedíciós erők végül elfoglalták Szevasztopol kikötőjét. – A magentai csata 1859. június 4. A szárd-francia-osztrák háború (1859) egyik jelentős csatája, amelyben a szárd-francia szövetségesek vereséget mértek az osztrák haderőre. Az Osztrák Császárság vereségeit követő felkelések nyomán elvesztette észak-itáliai birtokai legnagyobb részét és 1860. augusztusában kikiáltották az Olasz Királyságot. – A második manassasi csata, más néven „Bull Run” 1862. augusztus 28-30. Az északi csapatok nagy veresége az amerikai polgárháborúban (1861-1865). – A pittsburg-i, más néven shiloh-i csata 1862. április 6-7. Az amerikai polgárháború egyik legvéresebb csatája Tenesse államban. A konföderációs seregek irányítását a csata után Robert E. Lee tábornok vette át. – Az Antietam patak menti csata 1862. szeptember 17. Az amerikai polgárháború egyik fontos csatája. A csata tulajdonképpen döntetlen lett, de mivel Robert E. Lee visszavonult, George B. Mc Clellan tábornok stratégiai győzelmet aratott.

Falk Miksa - Dux Adolf - Koronázási ​emlékkönyv
Reprint ​kiadás. Az eredeti könyvet 1867-ben a Deutsch testvérek adták ki Pesten. Gazdagon illusztrált könyv. A könyvet 1500 számozott példányban adták ki.

Heiszler Vilmos - Az ​osztrák katonai vezetés és az Osztrák-Magyar Monarchia külpolitikája 1867-1882 között
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Jules Verne - Az ​úszó város
Ezernyolcszázhatvanhét ​március 18-án érkeztem Liverpoolba. Úgy volt; hogy a Great-Eastern pár nap mulva New-Yorkba indul s én is vele akartam utazni. De csak puszta kedvtelésből, minden egyéb cél nélkül. Az a gondolat csábított, hogy ezen az óriási gőzösön szeljem át az Atlanti-oceánt. Ebből az alkalomból természetesen meg akartam nézni Észak-Amerikát is, de csak mellékesen. Első volt a Great-Eastern és a Cooper által dicsőített Új-világ csak utána következett.

Kollekciók