Ajax-loader

'gótikus irodalom' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Edgar Allan Poe - Selected ​Tales
Since ​their first publication in the 1830s and 1840s, Edgar Allan Poe's extraordinary Gothic tales have established themselves as classics of horror fiction and have also created many of the conventions which still dominate the genre of detective fiction. As well as being highly enjoyable, Poe's tales are works of very real intellectual exploration. Attentive to the historical and political dimensions of these very American tales, this new selection places the most popular - 'The Fall of the House of Usher', 'The Masque of the Red Death', 'The Murders in the Rue Morgue' and 'The Purloined Letter' - alongside less well-known travel narratives, metaphysical essays and political satires. MS Found in a Bottle; Berenicë; Morella; Ligeia; The Man That Was Used Up; The Fall of the House of Usher; William Wilson; The Man of the Crowd; The Murders in the Rue Morgue; Eleonora; The Masque of the Red Death; The Pit and the Pendulum; The Mystery of Marie Roget; The Tell-Tale Heart; The Gold-Bug; The Black Cat; A Tale of the Ragged Mountains; The Purloined Letter; The Systems of Doctor Tarr and Professor Fether; The Imp of the Perverse; The Cask of Amontillado; The Domain of Arnheim; Hop-Frog; Von Kempelen and his Discovery.

Robert Louis Stevenson - Jekyll ​és Hyde
R. ​L. Stevenson klasszikus rémhistóriája a Dr. Jekyll és mr. Hyde különös története, melyben a főhős - tudomány határait feszegető - kísérletei az emberi természet kettősségét, a jó és a gonosz harcát tárják elénk. A történetből több mint száz filmfeldolgozás készült - köztük a harmincas évek elején az első Oscar-díjat nyert horrorfilm -, többek között Spencer Tracy, Kirk Douglas, Antohony Perkins, Michael Caine és John Malkovich főszereplésével. Az Alinea Kiadó Klasszik sorozatának nyolcadik kötetében a címet adó kisregény új fordítása mellett a szerző három további műve is szerepel, melyek most jelennek meg először magyarul: Éjjeli szállás - Francois Villon története, A titokzatos ajtó, valamint A gondviselés és a gitár, három novella Stevenson Az Ezeregyéjszaka új meséi című kötetéből.

Bram Stoker - Drakula, ​a vámpír
Drakula, ​a Kárpátok véres kezű ura, éjjelente hátborzongató kalandra indul. Áldozatait nem válogatja meg, és lehetetlen megmenekülni előle... Jonathan Harkert meghívja a várába, hogy írja meg az élettörténetét. Ekkor még nem tudja, hogy Drakula vára maga a rémálom. Jonathan Harker naplóján keresztül átélhetjük azt a borzalmat, mely során a szörnyű igazság kiderül. Megpróbálja megfékezni a gonoszt, aki ezen közben Angliában szedi újabb áldozatait. Versenyfutás kezdődik az idővel. A tét: az újabb és újabb áldozatok élete vagy halála.

Nyikolaj Vasziljevics Gogol - Az ​arckép
A ​lehangoló vidéki élet mozdulatlan állóvizéből, korlátolt földesurak és „holt lelkek” világából csöppen Gogol Pétervár nyüzsgő forgatagába. Lenyűgöző látványt nyújt a mozgalmas északi főváros, az elegáns Nyevszkij Proszpekt, a korzózó ficsurok és dámák, művészek, mesteremberek, könnyűvérű lányok tarka serege, a zajos, vidám, boldog élet. A Nyevszkij Proszpekt világa azonban látszatvilág, melyben kiszámíthatatlan tényezők játékszere, vásári portéka az ember, s a dolgok, értékek fokmérője a pénz. Diadalát üli a szemfényvesztés, hiúság, látszat: sápkóros úri lánykák pszükhék akarnak lenni, kisstílű hivatalnokok napóleoni pózban tetszelegnek, a műkereskedésekben giccses naplementék és álnépies mázolmányok keresnek és lelnek gazdára… A művészi elhivatottság és a művészet lényegét boncolgató lélektani kisregényben zseniálisan ötvöződik egybe a gogoli fantasztikum és realitás; méltán sorakozik a „pétervári ciklus” többi remeke - A köpönyeg, Az orr és Az őrült naplója - mellé.

8585_1_1600
Klasszikus ​rémtörténetek Ismeretlen szerző
80

Ismeretlen szerző - Klasszikus ​rémtörténetek
Síron ​túli fuvallatoktól borzonghat az olvasó, miközben olvassa ezeket a kísértethistóriákat. A legjobbakat válogattuk ki a rémtörténetek bőséges tárházából. Képzeletgazdag illusztrációk mutatják be nekünk a kísértetek, a családi átkok és a vérfagyasztó események világát, a széppróza legördögibb, nemegyszer földöntúli jellemeit. A kötetben többek között Edgar Allan Poe, Washington Irving, Oscar Wilde és Bram Stoker rémtörténetei kaptak helyet.

Miloš Urban - Héttemplom
Miloš ​Urbant a mai cseh irodalomkritika - és az olvasóközönség is - az ifjabb írónemzedék egyik legtehetségesebb alkotójaként tartja számon. Első regénye óta minden újabb műve eseményszámba megy. A már több nyelvre lefordított Héttemplom napjaink Prágájában, annak egy, a turisták által kevésbé ismert és látogatott részében, az Újvárosban játszódik. Főhőse egy elvetélt történész és volt rendőr, K., akit egy hivatalosan öngyilkosságként lezárt, ám a valóságban megoldatlanul ad acta tett bűnügy miatt bocsátanak el a rendőrségtől. Egy napon a munkanélkülivé lett K. kedvenc temploma környékén kószálva különös harangzúgásra lesz figyelmes. A toronyba felmászva egy vérző fejű, törött kezű-lábú, eszméletlen férfit talál a harang nyelvéhez kötözve: az ő ide-oda csapódó teste veri félre a harangot. Ezt a rendkívül bizarr bűntényt további hátborzongató esetek követik. Valamennyi az Újvárosban történik, és K.-nak így vagy úgy mindegyikhez köze van. A korunk egyik legégetőbb kérdését, a pusztuló és pusztított emberi környezet problémáját felvető műben a cseh író a hajdan igen népszerű műfajt, a rémregényt támasztja fel, "regotizálja". Mégpedig olyan láttató erővel, hogy az olvasóban óhatatlanul feltámad a vágy, hogy torkában dobogó szívvel és borsódzó háttal bebarangolja-felfedezze a regény megannyi színhelyét, az Újváros eldugott zugait. Urban "várostörténeti horrorjában" sok mindenre választ kapunk, ám a mű legfontosabb kérdését magának az olvasónak kell megválaszolnia: vajon a leleplezett gyilkosok az igazi tettesek, és az áldozatok valóban áldozatok?

Joseph Sheridan Le Fanu - George Eliot - Robert Louis Stevenson - Oscar Wilde - Különös ​históriák
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Le Renard - Eleven ​Cthulhu
Akiknek ​nem mond semmit a mű címe, azoknak talán a könyv utolsó mondatát tudnám mottó gyanánt említeni: „Korábban kelj fel, ha szép álmokat akarsz!”. Le Renard nevét egyébiránt korábbról már ismerhetjük, hiszen a megboldogult B. kiadó Ars Magica novellás köteteiben számos írása látott napvilágot. A történet főhőse, Lord Foxgate, 1896-ban született, és már egészen kicsi korában kapcsolatba került okkult, megmagyarázhatatlan, természetfeletti történetekkel. Nyolc éves volt, mikor nagybátyja hazatért az Újvilágból, ahol iszonyú dolgok estek meg vele. A nagybácsi másnapra meghalt, csak egy levél maradt utána, melyet az ifjú Lord, szülei titkolózása ellenére megkaparintott, majd naplójába is bemásolta. Ez volt a kezdet. A következő naplórészletet már tizennyolc évesen, a háború kitörése előtt jegyzi le Lord Foxgate, aki egy másik, anyai nagybácsival az oldalán hajózik Hong-Kong felé. Útjuk során találkoznak Winchester őrnaggyal, aki rövid amerikai tartózkodásuk során meghívja az ifjút, látogassák meg nagynénjét, a híres és megboldogult feltaláló és fegyverműves, Mr. Winchester özvegyét. A páros néhány éjszakát tölt csupán a hóbortos, különc asszony palotájában, ám ezek az éjszakák örök emlékként élnek tovább rémálmaikban. Tovább olvasva Lord Foxgate naplóját, egymást követik a borzongató események, élménybeszámolók, melyek hol az íróval, hol ismerőseivel estek meg. A romantikus, kocsmázós-kurvázós párizsi időszak Salvador Dalival és különc művésztársaival éppúgy tragédiába torkoll, mint a rövid de velős ismeretség Giovanni Caprona-val és „összetartó” olasz-amerikai rokonaival a szesztilalom idején. Folytathatnánk a felsorolást a Jamaica melletti tengeren történt „szerencsétlenséggel”, egy bizonyos hong-kongi prostituált szörnyű végzetével, avagy a valaha békés belgiumi kisváros, Per-Am-See történetével, ahol a munkások balvégzetükre új raktár alapjait rakták le valahol, ahol pedig nem lett volna szabad ásniuk. A borzalmak, a megmagyarázhatatlan események során Lord Foxgate-ben, ki időközben felvette a Le Renard (A róka) nevet megérlelődik a gondolat, hogy az ember talán nem is a teremtés csúcsán helyezkedik el, s hogy Isten nem biztos, hogy mindenható, hanem csak egy parány a sok hatalmasság között. Az Eleven Cthulhu ragyogó mű, mely hűen tükrözi mind a műfaj, mind írója sajátosságait. A korhű környezet, a karakterek sokszínűsége, a történetek mögött rejlő feszültség, a mindig csak egy karnyújtásnyira lévő de soha el nem érhető válasz a megmagyarázhatatlanra mind megtalálható a regényben. Cthulhu hívőknek a mű egyenesen kötelező, de mindenki bátran megveheti, aki nem fél attól, hogy az elkövetkező pár éjszakán nyugtalan álmok gyötrik majd…

William Faulkner - Szentély
A ​Nobel-díjas amerikai író e szinte legendás hírű regényének ma már kétségkívül századunk klasszikusai között a helye. De hogy mi teszi remekművé, azt egyáltalán nem könnyű megfejteni, hiszen ponyvapatronok, rémregény-fordulatok, gengszter- és bordélyromantika teszik rossz értelemben is "érdekessé", izgalmassá. Ám a rikító mez alól egy párját ritkító írói géniusz alkotása bontakozik ki: az abszurd történet egyszerre lesz társadalmilag éppúgy, mint lélektanilag hitelessé, s ugyanakkor mélyebb - jelképes - értelmet is nyer; az erőszak és elidegenedés plasztikus képeinél pedig végül erősebb a vád és részvét gesztusa.

Roman Dirge - Lenore ​- Kokik 2.
Ez ​vér cuki! Köszöntünk újra Lenore, a cuki halott kislány bizarr és sötét, nagyon fura de szeretnivaló világában! Találkozhatsz Lenore régi és újabb barátaival: megszállott plüssbabákkal, trófeafejű szomszédokkal, hősszerelmes kesztyűbábokkal, muffin manókkal és kis hörcsögökkel, amik mind elromlanak. Lenore alakja a különc zseni, Roman Dirge fejéből pattant ki tizenhét évvel ezelőtt, a kislány azóta folytatja édes kis vérengzéseit a rengeteg rajongó nagy örömére. Az első Lenore-képregények felújított változatát bemutató sorozatunk második kötete ez - ha lehet, még szörnyűbb az első résznél. És cukibb is.

E. T. A. Hoffmann - Az ​ördög bájitala
"Jegyezd ​fel pontosan (...) életed történetét. Ne hagyj ki belőle egyetlen különös eseményt se, még a legjelentéktelenebbet se, kiváltképp semmi olyasmiről ne feledkezz meg, ami a világi élet tarka forgatagában történt veled. Képzelőerőd visszavezet a világba, még egyszer átélsz minden borzongató és bolondos, iszonyatos és vidám eseményt, sőt az is lehetséges, hogy Aurelie-t másként, nem a vértanúhalált halt Rozália nővérként fogod látni; de ha teljesen elhagyott a gonosz szellem, ha teljesen elfordultál minden földi hívságtól, akkor magasabb princípiumként fogsz lebegni mindenek fölött, és a földi hívságok hatásának nyoma sem marad benned."

H. P. Lovecraft - Howard ​Phillips Lovecraft összes művei III.
Howard ​Phillips Lovecraft életműve, pályatársai zömétől eltérően, nem merült feledésbe: újra és újra kiadják, nem csupán hazájában, hanem külföldön - így Magyarországon - is. Lovecraft öröksége a mai napig eleven: világképének hátterére számtalan új írásmű születik az általa teremtett stílusban. Követői értelmezik és átértelmezik Lovecraftot, s nem mellékes körülmény, hogy soraikat a kortárs irodalom talán legnagyobb alakja, Jorge Luis Borges nyitotta meg. Lovecraft önmagát mindig Poe és Bierce követőjének tekintette. Sajátos világképének kialakításán - mely összetéveszthetetlen ízt kölcsönöz írásainak - roppant tudatosan dolgozott az irodalmi előképek kutatását is beleértve, melyről egy terjedelmes esszében is számot ad. Felfogásának lényege dióhéjban annyi, hogy megfosztotta a rémtörténetet a késő középkorból örökölt misztikus sallangoktól, s helyükre egy jellegzetesen modern életérzést állított: azt a fajta hideg iszonyatot, ami az embert a gigantikus, személytelen világegyetemmel szembesülve tölti el. A gondviselés illúziójától megfosztott egyén pánikreakciója ez, aki rádöbben, hogy magára hagyottan áll ebben a világban, amelynek szempontjából teljesen mindegy, hogy él-e, hal-e. A szörnyek - a hideg kozmosz megszemélyesítései az írói síkon - valójában abszolút közönyösek; az egyes ember - sőt, az egész emberi faj - semmiféle jelentőséggel nem bír számukra. És persze éppen ez bennük az iszonyatos; sokkalta iszonyatosabb, mint bármiféle szimpla gonosz lélek a keresztény kultúrkör naivan kétosztatú hiedelemvilágából. Szándékunk az volt, hogy sorozatunkkal Lovecraft irodalmi munkásságáról nyújtsunk hiteles és átfogó képet. Jelen összeállításunk a második darabja annak a háromkötetes gyűjteménynek, mellyel a színvonalas és áttekinthető Lovecraft-összkiadás hiányát kívánjuk pótolni, remélhetőleg az olvasóközönség megelégedésére.

Robert Louis Stevenson - The ​Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde
Few ​Victorian mysteries are more haunting, sinister and profound than Dr Jekyll and Mr Hyde. It is when Mr Utterson, a dry London lawyer, peruses the last will of his old friend Henry Jekyll that his suspicions are aroused. What is the relationship between upright, respectable Dr Jekyll and the evil Edward Hyde? Who murdered the distinguished MP, Sir Danvers? So begins Stevenson's spine-tingling horror story, the story of Dr Jekyll's infernal alter ego, and of a hunt throughout the nocturnal streets of London that culminates in some dreadful revelations.

Federico Andahazi-Kasnya - A ​harmadik nővér
Az ​1816-os év nyara ígéretes nyárnak tűnt a Villa Diodati vendégei számára. És nem is akármilyen vendégekről van szó: Lord Byronról, Percy és Mary Shelleyről, Claire Clairmontról és Dr. Polidoriról, Byron magántitkáráról. A harmadik nővér kulcsszereplője nem más, mint Polidori. Miért? Valaki kiszemelte őt magának, mégpedig azért, hogy rábízzon egy szörnyű titkot.

Flannery O'Connor - "...és ​erőszakosak ragadják azt magukhoz"
Egy ​habókos, bibliás öregember és nevelt fiának története az amerikai Délen - Flannery O' Connor regényeinek és elbeszéléseinek állandó színhelyén. Az öreg meghal, és a tizennégy éves kamaszra hagyja, hogy eltemesse hatalmas, püffedt testét a viskó és a kukoricás közé szorult udvar kemény földjébe. Ekkor azonban a fiú nyomorúságos gyerekkorának és öröklött sorsának minden átka egyszerre a szörnyű tetemben testesül meg, amelyet eltemetni borzalmas és talán erejét meghaladó kötelessége. Viaskodik a feladattal, kibújna alóla, hogy megtagadja, megcsúfolja, megalázza - legyőzze a múltat, mégis el kell végeznie. Ha nem neki, hát másnak, hogy az árnyak ne járjanak vissza kísérteni.

V. C. Andrews - Virágok ​a padláson
A ​szerző első öt könyve - Anya és lánya, Sötét angyal, Kárhozottak, Az éden kapuja - megérdemelt sikert aratott Magyarországon is. S most elkezdjük a világhírnevét megalapozó - ugyancsak öt regényt felölelő - Dollanganger család történetét, melynek minden egyes kötete páratlanul sikeres bestsellerré vált az Amerikai Egyesült Államokban. Olvasók milliói követték végig megbabonázva a Dollanganger gyerekek szívszorító történetét - a gyerekkortól a felnőttéválásig - hogy megtudják mi volt az a szörnyű titok, amely a család szenvedéseit s borzalmas tragédiáját okozta.

Henry James - The ​Turn of the Screw
For ​lucidity and compactness of style, James's short novels, or novelles, are shining examples of his genius. Few other writings of the century have so captured the American imagination. When "Daisy Miller," the tale of the girl from Schenectady, first appeared in 1878, it was an extraordinary success. James had discovered nothing less than "the American girl"--free spirited, flirtatious, an innocent abroad determined to defy European convention even if it meant scandal . . . or tragedy. But the subtle danger lurking beneath the surface in "Daisy Miller" evolves into a classic tale of terror and obsession in "The Turn Of The Screw." "The imagination, " Henry James said to Bernard Shaw, "has a life if its own." In this blood-curdling story, that imagination weaves the lives of two children, a governess in love with her employer, and a sprawling country house into a flawless story, still unsurpassed as the prototype of modern horror fiction." "The Turn Of The Screw" seems to have proved more fascinating to the general reading public than anything else of James's except "Daisy Miller.""--Edmund Wilson

Guy de Maupassant - Szörnyszülöttek ​anyja
Maupassant ​teljes életművét olvasva feltűnik, hogy már kezdő író korában, a sötét hatalmak korai jegyeseként írt rémnovellákat, és ez a vonal rövid pályája végéig tart. Ebből a fekete szériából ad válogatást a kötet.

Robert Louis Stevenson - Dr. ​Jekyll and Mr. Hyde
'All ​human beings ... are commingled out of good and evil' Dr Jekyll has been experimenting with his identity. He has developed a drug which separates the two sides of his nature and allows him occasionally to abandon himself to his most corrupt inclinations as the monstrous Mr Hyde. But gradually he begins to find that the journey back to goodness becomes more and more difficult, and the risk that Mr Hyde will break free entirely from Dr Jekyll's control puts all of London in grave peril.

Lewis Carroll - Les ​Aventures d'Alice au pays des merveilles
Alors ​qu'elle se promenait dans la forêt, Alice rencontra un lapin blanc très pressé, comme elle n'imaginait pas qu'il puisse en exister. Il était habillé d'un veston, d'une cravate bleue et d'un gilet jaune. Et comme sa montre à gousset le lui indiquait, il était très en retard chez la duchesse. Pleine de curiosité, Alice le suivit dans son terrier et fit une longue chute. Ce qu'elle y découvrit dépassait de loin tout ce qu'elle aurait pu imaginer...

Diane Setterfield - The ​Thirteenth Tale
Vida ​Winter, a bestselling yet reclusive novelist, has created many outlandish life histories for herself, all of them invention. Now old and ailing, at last she wants to tell the truth about her extraordinary life. Her letter to biographer Margaret Lea - a woman with secrets of her own - is a summons. Vida's tale is one of gothic strangeness featuring the Angelfield family: the beautiful and wilful Isabelle and the feral twins Adeline and Emmeline. Margaret succumbs to the power of Vida's storytelling, but as a biographer she deals in fact not fiction and she doesn't trust Vida's account. As she begins her researches, two parallel stories unfold. Join Margaret as she begins her journey to the truth - hers, as well as Vida's.

William Faulkner - Míg ​fekszem kiterítve
Meghalt ​egy tanyasi öregasszony, Addie Bundren, s most az övéi - férj és öt gyerek - szekérre rakják a maguk ácsolta koporsót, hogy az elköltözött földi maradványait - végső meghagyása szerint - a városban, rokoni csontok között helyezzék örök nyugalomra. Felkerekednek, viszontagságos, hosszú úton szekereznek végig, hogy a szó szoros értelmében "tűzön-vízen át" végbevigyék, amire szavukat adták. A vízben megúsztatott, tűzben felejtett, kézen-közön hányódó rakomány, amivel annyi nevetni való furcsaság esik - koporsó. Vivői nemcsak maskarába való "típusok". Lelkük mélyén - akárcsak rozoga batárjukéban - tragédiát hurcolnak át hetedhét határon: bűnt, kétségbeesést, lázat, testvérszerelmet, gonosz kapzsiságot, erőszakot, magányt, nyomort, bizonytalanságot. Az 1930-ban született regény a modern amerikai próza klasszikus mesterének egyik legmegrendítőbb alkotása.

Ray Bradbury - Something ​Wicked This Way Comes
The ​carnival rolls in sometime after midnight, ushering in Halloween a week early. The shrill siren song of a calliope beckons to all with a seductive promise of dreams and youth regained. In this season of dying, Cooger & Dark's Pandemonium Shadow Show has come to Green Town, Illinois, to destroy every life touched by its strange and sinister mystery. And two boys will discover the secret of its smoke, mazes, and mirrors; two friends who will soon know all too well the heavy cost of wishes. . .and the stuff of nightmare. Few American novels written this century have endured in the heart and memory as has Ray Bradbury's unparalleled literary classic SOMETHING WICKED THIS WAY COMES. For those who still dream and remember, for those yet to experience the hypnotic power of its dark poetry, step inside. The show is about to begin.The carnival rolls in sometime after midnight, ushering in Halloween a week early. The shrill siren song of a calliope beckons to all with a seductive promise of dreams and youth regained. In this season of dying, Cooger & Dark's Pandemonium Shadow Show has come to Green Town, Illinois, to destroy every life touched by its strange and sinister mystery. And two boys will discover the secret of its smoke, mazes, and mirrors; two friends who will soon know all too well the heavy cost of wishes. . .and the stuff of nightmare.

Edgar Allan Poe - Rémtörténetek
Edgar ​Allan Poe (1809–1849), az amerikai romantika világirodalmi hatású alkotója életével és műveivel – nagy európai társaihoz hasonlóan – az önpusztító lázban korán elégő művész sorsát testesíti meg. Ezt a különös tehetségú, fantomokat kergető, fantomok űzte írót negyvenesztendősen vitte el a hajsza, a boldogtalanság, az alkohol és az ópium. Nagy képzelőerejű elbeszélő volt, fantasztikus és rémtörténeteivel, képtelen novelláival új műfajt teremtett: tőle indul a „krimi”, a detektívregény. A jelen kötetben szereplő négy, „tapintatosan megcsonkított” elbeszélése – A fekete macska, A Vörös Halál maszkja, Az Usher-ház pusztulása és a Hoppsza-béka – az általa „groteszknek és arabeszknek” nevezett, azaz a nevetségest az ijesztővel egyesítő, szeszélyes írásai közül való. Jól ismert történetek ezek, most mégis újszerűnek hatnak, nem csak mert új fordításban olvashatóak, hanem mert akadt egy rokon lelkű grafikusművész, Gris Grimly, akit hosszú éveken át megbabonázott Poe géniusza, s aki most mintegy társszerzőjének szegődve vizuálisan ábrázolta az író hajmeresztő képtelenségeit.

Lewis Carroll - Alice ​a Csodák országában
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Prosper Mérimée - Az ​ille-i Vénusz / Lokis
Két ​hátborzongató történet - de Mérimée módjára. Az egyiket még ifjúkorában írta, műemlékfelügyelői körútjaira emlékezve, s az állítólag gyilkos szobor históriáját egy tudós régész meséli el benne; a másikat élete alkonyán, s az állítólag medve-ember gróf szerelméről és házasságáról egy német nyelvészprofesszor számol be, aki szívesebben beszélne az indogermán összehasonlító nyelvészetről, de hálátlan hallgatóit csak a fantasztikus történet érdekli. Mindkét elbeszélés remekmű, s nyugodtan alkalmazhatjuk rájuk is Goethe dicsérő szavait, melyeket Mérimée ifjúkori paródiáira mondott: "Mérimée egészen más módon tálalja e dolgokat, mint társai. Persze nem hiányoznak írásaiból a legkülönbözőbb hátborzongató motívumok; csakhogy mindezek a förtelmek hidegen hagyják a költő lelkét, ő inkább bizonyos távolságból s ugyanakkor iróniával kezeli őket. Közben minden tudását beleadja a munkába, mint az olyan művész, akit mulattat, hogy egyszer ilyesmit is megpróbál."

Gaston Leroux - Le ​Fantôme de l'Opéra
"Le ​fantôme de l'Opéra a existé. J'avais été frappé dès l'abord que je commençai à compulser les archives de l'Académie nationale de musique par la coïncidence surprenante des phénomènes attribués au fantôme et du plus mystérieux, du plus fantastique des drames, et je devais bientôt être conduit à cette idée que l'on pourrait peut-être rationnellement expliquer celui-ci par celui-là." Avec l'art de l'intrigue parfaitement nouée et l'inspiration diabolique qui ont fait le succès de Gaston Leroux, le père de Rouletabille, Le Fantôme de l'Opéra nous entraîne dans une extraordinaire aventure qui nous tient en haleine de la première à la dernière ligne.

Charles Dickens - A ​Christmas Carol
This ​engrossing tale relates Ebenezer Scrooge's ghostly journeys through Christmases past, present, and future and his ultimate transformation from a harsh and grasping old miser to a charitable and compassionate human being. A perennial classic that has become as much a part of the holiday season as holly, mistletoe, and evergreen wreaths.

Anne Rice - Blood ​and Gold
_The ​extraordinary Vampire Chronicles continue as golden-haired Marius, true Child of the Millennia, one-time mentor to the Vampire Lestat, reveals the secrets of his two-thousand-year existence_ Once a proud Senator in Imperial Rome, Marius was kidnapped by the Druids to make a blood god and protector of the Queen and King of vampires. Through his eyes we see the fall of pagan Rome to the Emperor Constantine, the horrific sack of the Eternal City at the hands of Visigoths, and the vile aftermath of the Black Death. Ultimately restored by the beauty of the Renaissance, Marius becomes a painter, living dangerously yet happily among mortals, and gives his heart to the great master Botticelli, to the bewitching courtesan Bianca, and to the mysterious young apprentice Armand. But it is in our own time, deep in the jungle, when Marius will meet his fate seeking justice from the oldest vampires in the world. 'A wonderfully Gothic writer whose talents far outshine those of Stephen King and others in the field' - Boston Globe 'Anne Rice offers more than just a story; she creates myth' - Washington Post

Shirley Jackson - The ​Haunting of Hill House
Shirley ​Jackson's The Haunting of Hill House has unnerved readers since its original publication in 1959. A tale of subtle, psychological terror, it has earned its place as one of the significant haunted house stories of the ages. Eleanor Vance has always been a loner--shy, vulnerable, and bitterly resentful of the 11 years she lost while nursing her dying mother. "She had spent so long alone, with no one to love, that it was difficult for her to talk, even casually, to another person without self-consciousness and an awkward inability to find words." Eleanor has always sensed that one day something big would happen, and one day it does. She receives an unusual invitation from Dr. John Montague, a man fascinated by "supernatural manifestations." He organizes a ghost watch, inviting people who have been touched by otherworldly events. A paranormal incident from Eleanor's childhood qualifies her to be a part of Montague's bizarre study--along with headstrong Theodora, his assistant, and Luke, a well-to-do aristocrat. They meet at Hill House--a notorious estate in New England. Hill House is a foreboding structure of towers, buttresses, Gothic spires, gargoyles, strange angles, and rooms within rooms--a place "without kindness, never meant to be lived in...." Although Eleanor's initial reaction is to flee, the house has a mesmerizing effect, and she begins to feel a strange kind of bliss that entices her to stay. Eleanor is a magnet for the supernatural--she hears deathly wails, feels terrible chills, and sees ghostly apparitions. Once again she feels isolated and alone--neither Theo nor Luke attract so much eerie company. But the physical horror of Hill House is always subtle; more disturbing is the emotional torment Eleanor endures. Intense, literary, and harrowing, The Haunting of Hill House belongs in the same dark league as Henry James's classic ghost story, The Turn of the Screw. --Naomi Gesinger

Ray Bradbury - Gonosz ​lélek közeleg
Jim ​és Will kiskamaszok, akik nagyon szeretnének már felnőni. Egy nap vándorcirkusz érkezik a városukba, szörnyszülöttekkel és fantasztikus mutatványokkal: az öreg tanárnő a Tükörlabirintusban megpillantja kislánykori önmagát, a villámhárító-ügynököt megigézi a világ leggyönyörűbb asszonya, a fiúk pedig kilesik a nagy titkot - a cirkusz körhintája hátramenetben fiatalít, előre pedig öregít. Ám Will apja, az emberkerülő könyvtári gondnok régi újságokból rájön, hogy a cirkusz nem közönséges társulat: harminc-ötven évenként visszajár hozzájuk, hiszen az emberek a körhintán megifjodhatnak, a cirkuszosokat pedig éppen az ő félelmeik és fájdalmaik éltetik, hiszen mindenki fél valamitől. A felismerés elkésik: a cirkusz megfogja és akarat nélküli bábokká teszi a fiúkat. Will apjának ki kell lépnie remetei magányából, hogy megmentse a gyerekeket, de a rémálom rá is kiterjeszti gonosz hatását. A lidércnyomás véget ér ugyan, ám a tapasztalatot nem lehet meg nem történtté tenni. Jim és Will nem lett felnőtt, de a régi gyermekkornak mindörökre vége. Ray Bradbury a mélységesen emberi sci-fi klasszikusa, a Marsbéli krónikák és a Fahrenheit 451 halhatatlan írója. Leghíresebb és legnépszerűbb művei közé tartozik a Gonosz lélek közeleg, amely hamisítatlan amerikai álom a felnőtté válásról, a gyermeki mesevilág felől közelítve.

Jean Plaidy - Daughter ​of Satan
Even ​Tamar's mother beleived the child had been forced on her by the devil, and Tamar grew into a wild and beautiful girl in an Elizabethan world of superstition and intolerance. Two men caused passion and piety to war within her - Bartle Cavill, lusty gallant home from the Spanish Main, and Humility Brown, the Puritan. Tamar braved fanaticism and persecution, plague and tempest, pirates and savages, to leave Plymouth and look for freedom and love in the New World-where her old sins would not be remembered...

Kollekciók