Ajax-loader

'Alzheimer-kór' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Nicholas Sparks - Szerelmünk ​lapjai
"Tudom, ​hogy nincs bennem semmi különös. Az átlagemberek átlagéletét élem. Nem alkottam semmi emlékezetest, nevem hamarosan homályba vész, de tiszta szívből, igaz szerelemmel szerettem valakit, és ez nekem teljesen elég..." A mű a végtelen szerelem szívszorítóan gyengéd története. 1946-ban, Észak-Karolinában kezdődik, amikor Noah Calhoun visszatér a második világháborúból. A harmincegy éves férfi, miközben megpróbálja birtokát felvirágoztatni, folyton egy gyönyörű lányra gondol, akivel tizennégy évvel korábban találkozott, és akit eddig mindenkinél jobban szeretett. Az emlékeinek él, egészen addig, amíg a lány meg nem érkezik a városba. Mi történt velük az elmúlt években, és hogyan alakul további életük? Mindezt megtudhatjuk e páratlanul szép, mesterien szőtt, megrendítő és igaz szerelmi regény lapjairól.

Fredrik Backman - A ​hazavezető út minden reggel egyre hosszabb
Noah ​életében különleges szerepet tölt be nagyapja, akivel nagyon hasonlítanak egymásra, és akivel minden beszélgetés egy új kalanddal ér fel. Nagyapó már rettentően öreg. Olyan öreg, hogy a dolgok kezdenek elmosódni a fejében. Szeretett számjegyei, remek ötletei, egy sátor a szigeten, a képek a fiáról, az unokájáról, nagyanyó emléke. Mindezek gyönyörűséges, szívszorító képekben kavarognak agyának egyre fáradó tekervényeiben. Olyan, mint egy kihunyóban lévő csillag. Vagy egy különleges táj, amely lassan eltűnik a vastag hótakaró alatt. Ez a kötet az emlékekről és az elengedésről szól. Azért született, hogy az írója megértsen bizonyos dolgokat. És mi, az olvasói is megérthetünk általa valamit. Valami fontosat a búcsúzásról. Mert ez a könyv búcsú és találkozás egyszerre.

Cecilie Enger - Anyám ​ajándékai
Ez ​a regény egy norvég középosztálybeli család története a századfordulótól napjainkig: Cecilie Enger családjáé. Szerető közelségben, mégis ironikus távolságtartással mutatja be őket. A családtagoknak fel kell számolniuk a régi családi otthont, mert anyán elhatalmasodott az Alzheimer-kór. Egy gondosan összekészített papírköteg azonban megússza a nagy selejtezést. Ezek anya karácsonyi ajándéklistái. Pontosan részletezi bennük, hogy mit vásárolt, mit készített, kinek mit adott és kitől mit kapott a család, ily módon lesznek a listák a szülők, testvérek, nagynénik közötti családi saga vezérfonalává. A családi sagából megismerjük anya útját, szeretett személyiségének drámai felmorzsolódását a betegség évei alatt, a bánatot és keserűséget, melyet mindennek a feldolgozása hozott magával, hogy végül ez a nagyon személyes regény megszülethessen. Nemcsak letehetetlen olvasmány hanem, – mivel a szerző újságíró – jól megírt társadalmi és politikai mikrotörténelem Norvégiáról, s egyben kivételes antropológiai vizsgálódás is az ajándékozás mibenlétéről.

Horváth Szilveszter - Petrovics Zsuzsa - Alzheimer ​nyavalya
Nos. ​Összefoglalom, ami rád vár: nevetés, sírás, sajnálkozás, csodálkozás, meghökkenés... és reményeim szerint: szeretet, megértés. Látszólag anyám van jól egyedül... pedig alzheimeres. Ő nem szenved. Csak csinálja az őrületeket. Anyám: Már nem gyártanak normális naptárakat sem! Én: Az egy teljesen normális naptár, én vettem neked. Anyám: De nincs benne az Anna nap. Én: De benne van, csak nem jó helyen nézed. Anyám: Nincs benne. Én: Oké. Nincs benne. Veszek másikat. - Éjszaka van, miért nem alszol? - Aludjál helyettem, ha annyira akarsz! - Ha nem alszol éjjel, akkor napközben fogsz aludni a fotelben, és a múltkor is leestél róla és összetörted magadat! - Talán ragasszak álmot magamra? Az Alzheimer okozta viselkedést, nem lehet a logika felől megközelíteni. Amíg a logikus felemmel fordultam anyám felé, mindig az Alzheimer győzött, én pedig kiborultam. Rájöttem, hogy csak a logika kikapcsolásával, a szív és a ráérzések felől érdemes közelíteni. Még így sem mindig egyszerű, de így van esély némi lelki békét megőrizni. Ha egyszer valaki olvassa, és segít neki, jó. Minden jó, ami segít nem őrjöngeni és nem szorongani, nekem, neked, bárkinek.

Kip Langello - Az ​Alzheimer-kúra
Egy ​amerikai orvos azt állítja, hogy felfedezte az Alzheimer-kór ellenszerét, s az állati agysejtekből nyert csodaszerrel egy kis mexikói klinikán gyógyítja a betegeket. Jodie, a floridai riporternő Mexikóba viteti vizsgálatokra édesapját. A kezelés nagyon költséges, és a betegnek életük végéig szükségük lesz rá. Néhány heti injekciókúra után az apa drámai javuláson megy keresztül. A csodára azonban árnyék vetül: kiderül, hogy a szer emberi agysejtekből készül, s hogy a betegek megmenekülhessenek, a maják leszármazottainak el kell pusztulniuk. Jodie kutatni kezdi a mexikói klinika és a különös kutatóorvos ügyeit, s egyre sötétebb titkokra bukkan. A titkok nyomába induló Jodie élete is veszélybe kerül. Két embert, akik a segítségre voltak, meggyilkolnak. Vajon Jodie is az ő sorsukra jut? Vagy szerelme, a gyöngéd szállodatulajdonos segít a leleplezésben?

Jaume Cabré - Én ​vétkem
A ​hatvanéves, korai Alzheimer-kórral diagnosztizált Adria Ardevol megvizsgálja az életét, mielőtt még egytől egyig elveszítené az emlékeit. Visszaemlékszik szeretettelen gyermekkorára Lola Xica gondjaira bízva, aki dadaként dolgozott a tehetős családnak. Anyjára gondol, a visszafogott, hideg, gyakorlatias asszonyra, és a titokzatos apjára, akinek erőszakos halála miatt örökös bűntudatot érez. A család antikvitás boltja az egész világot jelentette a kis Adria számára. E világ középpontjában állt a legértékesebb kincs: a Storioni hegedű, melynek tokja egy évekkel korábbi, rejtélyes bűneset nyomait hordozta. Adria gyermekkora megválaszolatlan kérdésekkel, pasziánsszal és szeretetlenséggel telik. Történelmet és nyelveket tanul az apja kedvéért, hegedülni az anyja kedvéért. De egy baleset véget vet apja életének, ami után Adria világa megtelik bűntudattal, titkokkal és sötét kétségekkel. Visszaemlékezése pedig egészen távolra visz: a késő középkori kolostorok világától a náci koncentrációs táborokon át egészen a huszadik századi Kongóig. Jaume Cabré magával ragadó regényét, mely 2011-ben látott napvilágot, számos fontos irodalmi díjjal tüntették ki és eddig több mint 20 nyelvre fordították.

Lisa Genova - Megmaradt ​Alice-nek
A ​háromgyerekes, boldog házasságban élő harvardi professzorasszony, Alice a karrierje csúcsán van, amikor azt veszi észre, hogy egyre feledékenyebb. Az idő haladtával gondolatai is összekuszálódnak, memóriája egyre gyakrabban hagyja cserben. A diagnózis: Alzheimer-kór, korai stádiumban. A függetlenségére mindig büszke Alice összeszorított foggal igyekszik ugyanúgy élni az életét, mint korábban, és csak a jelennel foglalkozni, de a betegség lassan úrrá lesz rajta. Helyenként szívszorító, néhol felemelő, ugyanakkor ijesztő történet arról, milyen az, amikor valaki szó szerint elveszíti az eszét.

Debra Dean - Leningrádi ​Madonnák
Marina, ​az Ermitázs tárlatvezetője 1941-ben, a leningrádi ostrom idején a páratlan műkincsek megóvásáért fáradozik. A parancs szerint ki kell emelni a festményeket a keretből és biztonságos helyre kell őket szállítani. Az üres kereteket mementóként visszaakasztják eredeti helyükre - reménykedve abban, hogy a műkincsek egykor visszatérhetnek méltó helyükre. Amikor a Luftwaffe bombái hullani kezdenek, Marina a fantázia világában talál menedéket a rettegés, az éhezés és a feltartóztathatatlan halál elől. Ecsetvonásról ecsetvonásra felidézi és emlékezetébe vési a csodálatos remekműveket, a pompás aktokat, az angyalokat, az isteni nyugalommal mosolygó Madonnákat... Debra Dean merész hangvételű, megindító története új színt jelent az amerikai regényirodalomban. Méltán volt 2007 sikerkönyve a nemzetközi könyvpiacon.

Klaus Tiedemann - Jürgen Vormann - Anti-Alzheimer ​kúra
Ketogén ​étrenddel - kókuszzsír-bevitellel, a szénhidrátok mennyiségének csökkentésével és savtalanítással - felvehetjük a harcot a feledékenység ellen. Könyvünkből megtudhatja, hogy milyen szerepet játszik a kókuszzsír energiaforrásként agyunk energiaellátásában és több mint 75 ételrecept segítségével miként őrizhetjük meg agyunk frissességét reggeltől estig. AZ ALZHEIMER-KÓR ELLENI KÚRA o Csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát o Enyhíti a már fennálló demenciát o Idősebb korban is szellemi frissességet biztosít o Javítja az agy energiaellátását o Ellensúlyozza a szervezet túlsavasodását o Több energiát biztosít a sejtek számára o Túlsúly esetén jojóhatás nélkül, könnyebben elérhető a súlycsökkenés

Emma Healey - Elizabeth ​is Missing
Meet ​Maud. Maud is forgetful. She makes a cup of tea and doesn't remember to drink it. She goes to the shops and forgets why she went. Sometimes her home is unrecognizable - or her daughter Helen seems a total stranger. But there's one thing Maud is sure of: her friend Elizabeth is missing. The note in her pocket tells her so. And no matter who tells her to stop going on about it, to leave it alone, to shut up, Maud will get to the bottom of it. Because somewhere in Maud's damaged mind lies the answer to an unsolved seventy-year-old mystery. One everyone has forgotten about. Everyone except Maud...

Lisa Genova - Still ​Alice
She ​didn’t want to become someone people avoided and feared. She wanted to live to hold Anna’s baby and know it was her grandchild. She wanted to see Lydia act in something she was proud of. She wanted to see Tom fall in love. She wanted to read every book she could before she could no longer read. Alice Howland is proud of the life she has worked so hard to build. A Harvard professor, she has a successful husband and three grown children. When Alice begins to grow forgetful at first she just dismisses it, but when she gets lost in her own neighbourhood she realises that something is terribly wrong. Alice finds herself in the rapid downward spiral of Alzheimer’s disease. She is only 50 years old. While Alice once placed her worth and identity in her celebrated and respected academic life, now she must re-evaluate her relationship with her husband, her expectations of her children and her ideas about herself and her place in the world. Losing her yesterdays, her short-term memory hanging on by a couple of frayed threads, she is living in the moment, living for each day. But she is still Alice. Still Alice is as compelling as A Beautiful Mind and as powerful as Ordinary People. You will gain an understanding of those affected by early-onset Alzheimer’s and remain moved and inspired long after you have put it down.

Stéphane Servant - Tűzkeresztség
Fréderic ​bandája és a telepi fiúk folyton háborúznak. Verekedések és gyújtogatások követik egymást, a szupermarket parkolója állóháború színterévé válik. Sakál és Kobra úgy gondolja, eljött az idő a nagy dobásra, hogy minden jöttment megtudja, hol a helye. Fréderick egy különös telefonhívás miatt nem tud a bandával tartani, s a brutális akció alatt Andalúzia felé robog egy vonaton. Ősei földjén találkozik a valódi ellenséggel, az életére rátelepedett fantomokkal, a dühvel és félelemmel, amelyet apja halála óta érez. És itt, a Guadalquivir folyó torkolatánál, az eszmék, amelyekben eddig hitt, már egészen távolinak tűnnek.

Harry Cayton - Nori Graham - James Warner - Alzheimer-kór ​és a demencia egyéb fajtái
Mi ​az Alzheimer-kór? Mi a demencia? Van-e hatékony kezelési mód? Milyen segítséget remélhetünk, hová fordulhatunk, ha hozzátartozónknál kialakul a folyamatos és lassú leépüléssel járó betegség? A demencia folyamatos leépülést okozó kóros agyi tünetcsoport, amely kihat valamennyi agyi funkcióra, és az egyén koncentrációképességének, emlékezőképességének, logikus gondolkodási képességének, térbeli és időbeli tájékozódási képességének, önellátásra való képességének leépüléséhez vezet. A demenciának több mint 100 fajtája ismeretes a kiváltó okoktól függően. A leggyakoribbak az Alzheimer-kór és a vaszkuláris (stroke, szélütés eredetű) demencia. Hazánkban mintegy 250-300 ezer, elsősorban 60 év feletti embert érint a demencia valamelyik fajtája. A könyvben 258 kérdés-felelet nyújt tájékoztatást a betegséggel kapcsolatban, illetve ad gyakorlati tanácsot a beteget gondozóknak, rokonoknak, barátoknak, ismerősöknek és a téma iránt érdeklődőknek.

Nicholas Sparks - The ​Notebook
A ​man with a faded, well-worn notebook open in his lap. A woman experiencing a morning ritual she doesn't understand. Until he begins to read to her. The Notebook is an achingly tender story about the enduring power of love, a story of miracles that will stay with you forever. Set amid the austere beauty of coastal North Carolina in 1946, The Notebook begins with the story of Noah Calhoun, a rural Southerner returned home from World War II. Noah, thirty-one, is restoring a plantation home to its former glory, and he is haunted by images of the beautiful girl he met fourteen years earlier, a girl he loved like no other. Unable to find her, yet unwilling to forget the summer they spent together, Noah is content to live with only memories...until she unexpectedly returns to his town to see him once again. Allie Nelson, twenty-nine, is now engaged to another man, but realizes that the original passion she felt for Noah has not dimmed with the passage of time. Still, the obstacles that once ended their previous relationship remain, and the gulf between their worlds is too vast to ignore. With her impending marriage only weeks away, Allie is forced to confront her hopes and dreams for the future, a future that only she can shape. Like a puzzle within a puzzle, the story of Noah and Allie is just the beginning. As it unfolds, their tale miraculously becomes something different, with much higher stakes. The result is a deeply moving portrait of love itself, the tender moments and the fundamental changes that affect us all. Shining with a beauty that is rarely found in current literature, The Notebook establishes Nicholas Sparks as a classic storyteller with a unique insight into the only emotion that really matters. "I am nothing special, of this I am sure. I am a common man with common thoughts and I've led a common life. There are no monuments dedicated to me and my name will soon be forgotten, but I've loved another with all my heart and soul, and to me, this has always been enough." And so begins one of the most poignant and compelling love stories you will ever read...The Notebook

Hoffmann Ildikó - Nyelv, ​beszéd és demencia
Az ​agy, a nyelv és a beszéd folyamatait és összefüggéseit számos nézőpontból vizsgálhatjuk. A kiindulás alapját az adja, ki milyen tudományterületről közelíti meg a kapcsolatukat: az orvostudomány, a nyelvtudomány, a kognitív pszichológia vagy a filozófia oldaláról. Ez a könyv a neurolingvisztika és a klinikai fonetika felől tekinti át ezt a témát; az agy különböző sérüléseit elszenvedő afáziás, Alzheimer-kóros, valamint ép időskorú beszélők nyelvi folyamatainak elemzését mutatja be. A könyv az időskor kitolódásával megnövekedő demencia jelenségére szeretné irányítani a figyelmet, valamint az elsősorban az időskorra jellemző betegségek nyelvi- és beszédjelenségeinek leírásában tapasztalható hiány egy részét kívánja pótolni. A könyvet ajánljuk mindazon olvasóknak, akik érdeklődnek az életkori, az agyi és a nyelvi folyamatok összefüggései iránt. Bízom abban, hogy haszonnal forgathatják nyelvészek mellett demenciával foglalkozó orvosok, pszichológusok és beszédterapeuták is.

Patricia R. Callone - Connie Kudlacek - Alzheimer ​a családban
Amikor ​elvállaljuk az Alzheimer-kórban szenvedő szerettünk gondozását, először nem is szembesülünk azzal, milyen jelentős feladat hárul ránk. Csupán arra gondolunk, hogy számára a lehető legjobb ápolást biztosítsuk: a megfelelő odafigyelést, törődést és a szeretet. Ahogy a szellemi hanyatlás mértéke a betegség során fokozatosan előrehalad, mi magunk is rádöbbenünk, szerettünk képességeinek elvesztése micsoda próbatételek elé állít mindkettőnket. Ami addig pofonegyszerűnek tűnt, később könnyen nehézségekbe ütközhet. Angolul nemzetközi sikert aratott könyvünket azzal a céllal adjuk közre, hogy megkönnyítsük a gondozási folyamat mindkét szereplőjének helyzetét. A betegség lefolyásának alapos ismertetésével, gondozási tanácsok megosztásával egyrészt felkészítjük a gondozót arra, hogy vállalását a lehető leghatékonyabban teljesíthesse, a beteg méltóságteljes és biztonságos életének támogatásával. A legújabb kutatási eredményekre támaszkodva adunk sok-sok gyakorlati tanácsot, ismertetünk hasznos módszereket arra vonatkozóan, hogyan őrizhetjük meg minél tovább a még meglévő képességeket. Kötetünk kiemelten hangsúlyozza a gondozó egészségmegőrzésének fontosságát. Ahhoz, hogy szerettünk számára a legjobbat nyújthassuk, legalább akkora figyelmet kell fordítanunk a saját testi-lelki egészségünkre, mint amekkora energiával az ápolás kisebb-nagyobb feladatait kezeljük. Tippekkel, gyakorlatias tanácsokkal látjuk el a gondozásban résztvevőket, s ezzel jól kiegészítjük a témában korábban megjelent, 300 jó tanács az Alzheimer-kórral élőknek és gondozóiknak című könyvünket.

Nyéki Gabriella - Nyéki Gabriella - Tangó ​& dió
Egy ​óra tangó és egy marék dió... A szerző, dr Nyéki Gabriella- oly sok orvoshoz hasonlóan-a gyógyítás útját járja. Ausztriában dolgozik egy gyógyszállodában. Itt találkozik a 82 éves Lisa nénivel, aki nagyon fél az Alzheimer-kórtól és hogy megelőzze a demenciát, a hét minden napján táncolni jár.Majd meghívja a Doktornőt birtokára és egy hónapon át együtt járnak tánciskoláról-tánciskolára, önkéntes munkával segítik az Alzheimer-otthon lakóit,kirándulnak,nevetnek, diót esznek és mindeközben életbölcsességeket szívnak magukba Luciával, az argentin orvostanhallgató lánnyal, aki cserediákként egy hónapot tölt Bécsben... Egy belső hang azt súgja neki, hogy küldetése van. E spirituális élmény sorsfordító lehet az egész világra. TÁNCCAL AZ ALZHEIMER_KÓR ELLEN - elindításával szeretné felhívni a világ figyelmét e XXI.század pusztító, oly sok család közérzetére kiható, óriási társadalmi és gazdasági terheket is jelentő betegségre. Az Alzheimer-kór nem válogat és nincsenek földrajzi,etnikai,társadalmi és gazdasági határai. Így bárki áldozata lehet e gyógyíthatatlan kórnak. Fektessünk hangsúlyt a megelőzésre.A rendszeres tánc okosabbá tesz minket. Kutatások bizonyítják hogy a biciklizés,úszás,golfozás: 0 %-kal, az olvasás:35%-kal , a keresztrejtvényezés heti négy alkalommal : 47 %-kal és a rendszeres tánc: 76 %-kal csökkentette a demencia kockázatát. Minden korosztálynak kötelező olvasmány. www.alzheimer-tanc-konyv.com Email:tangoesdio@gmail.com Dr.Nyéki Gabriella orvos, egészségügyi szakmenedzser

Lisa Genova - Altfel...și ​totuși Alice
_Premiul ​Oscar 2015 pentru Cea mai bună actriţă – Julianne Moore, în ecranizarea acestui roman_ Alice Howland se mândreşte cu viaţa pe care a muncit din greu să şi-o construiască. La cincizeci de ani, ţine prelegeri de psihologie cognitivă la Harvard, fiind recunoscută internaţional pentru teoriile sale inovatoare din domeniul psiholingvisticii. Are un soţ cu o carieră strălucită şi trei copii adulţi. Când începe să devină tot mai dezorientată şi să uite lucruri, un diagnostic cumplit îi schimbă viaţa – şi relaţia cu propria familie şi cu lumea – pentru totdeauna. Emoţionant şi zguduitor, Altfel… şi totuşi Alice înfăţişează destinul tragic al unui om care se confruntă cu instalarea timpurie a bolii Alzheimer şi suferinţa imensă pe care aceasta o provoacă. _"După ce citeşti Altfel… şi totuşi Alice, îţi vine să te ridici şi să le spui tuturor: Trebuie să citiţi cartea asta!"_ - The Boston Globe _"Orice boală a creierului poartă un stigmat. Nu e ca în cazul bolilor de inimă, să zicem. Ci aici problema eşti tu."_ - Lisa Genova _"În esenţă, este despre a nu te da bătut şi a nu renunţa niciodată."_ - Wash Westmoreland, regizorul filmului Still Alice "Alice stătea pe podea, în faţa oglinzii mari din dormitor, şi îşi studia imaginea. Fata din oglindă avea cearcăne adânci şi negre. Pielea i se lăsase, era pătată peste tot şi ridată la colţurile ochilor şi pe frunte. Sprâncenele groase şi asimetrice aveau nevoie de un pensat. Părul ei cârlionţat era în cea mai mare parte negru, dar firele cărunte se vedeau bine. Fata din oglindă arăta urâtă şi bătrână. Şi-a trecut degetele peste obraji şi frunte, simţindu-şi faţa pe degete şi degetele pe faţă. Asta nu pot să fiu eu. Ce e în neregulă cu faţa mea? I se făcea rău din cauza fetei din oglindă." _Lisa Genova a absolvit Bates College ca șefă de promoție, cu o diplomă în biopsihologie. A obținut doctoratul în neuroştiinţă la Universitatea Harvard. E membră a Advocacy and Support Netword International şi DementiaUSA. De asemenea, semnează articole pentru National Alzheimer’s Association._ Altfel… și totuși Alice a figurat timp de 59 de săptămâni pe lista de bestseller New York Times. _Recompensată cu numeroase distincții, s-a vândut în peste 2, 6 milioane de exemplare și a fost tradusă în 36 de limbi._ _Pe lângă Altfel... și totuși Alice, Lisa Genova autoarea romanelor Left Neglected, Love Anthony, and Inside the O'Briens, toate bestselleruri New York Times. Aflați mai multe despre ea pe lisagenova.com și www.StillAlice.com._

Patricia Callone - Connie Kudlacek - Barabara Vasiloff - Janaan Manternach - Roger Brumback - 300 ​jó tanács Alzheimer-kórral élőknek és gondozóiknak
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Lisa Genova - Siempre ​Alice
Alice ​Howland está orgullosa de la vida que tanto esfuerzo le ha costado construir. A los cincuenta, es profesora de psicología en Harvard y una lingüista de fama mundial. Tiene un marido al que ama y tres hijos adultos. Cuando empieza a sentirse desorientada y olvidadiza, un trágico diagnóstico cambia su vida para siempre. Bella y estremecedora, esta novela es un retrato vívido y conmovedor de la irrupción precoz del Alzheimer. Al adentrarnos en la historia, nos enteramos de lo que Alice piensa y siente a medida que avanza la enfermedad, haciéndola dejar de ser la persona que era y modificando su relación con su familia y con el mundo. Un libro escrito con realismo y al mismo tiempo con ternura.

Adrian R. Magnuson - Taking ​Flight
Jeremy ​Walsh’s parents assume he’s been abducted by the elderly man he met on a cross-country flight, but it’s the other way around. Two unlikely companions meet in midair: 13-year-old Jeremy, sent against his will by his career-absorbed father to spend the summer with his bipolar mother, and Harry, one-legged and afflicted with mid-stage Alzheimer’s, who escapes the confinement of home for what may be his last adventure. Their journey begins, trailed by Harry’s wife and Jeremy’s parents, who threaten to cut it short. It’s a race against time and circumstance.

Bernlef - Agyrémek
Nyelv ​és gondolat, jelenség és valóság, illetve ezek felfoghatóságának határai, ez a témája J. Bernlef világszerte nagy sikert aratott regényének, amely egy az Egyesült Államokba emigrált, Alzheimer-kórban szenvedő holland férfi döbbenetes küzdelmét írja le a fokozódó tudatvesztéssel. Maarten Klein életének megszokott, mindennapos valósága, tényei minden küzdelme ellenére lassan a semmibe vesznek. Személyek, fogalmak, a jelenségek magyarázatai, mind-mind fokozatosan eltűnnek. Egyetlen lehetőség marad: a nyelv, mindennek az aprólékos megnevezése, amit megfigyel, és amit észlelni képes. Maarten a megfigyelésbe és a szavakba kapaszkodik mindaddig, míg a belső hang is el nem némul.

Dale E. Bredesen - Az ​Alzheimer-kór vége
Magyarországon ​százezres nagyságrendű az alzheimeres betegek száma, ami óriási terhet jelent mind az egészségügynek, mind a hozzátartozóknak. A könyv a betegség keletkezésének és lefolyásának magyarázatán túl megelőző intézkedéseket is tartalmaz, illetve egy teljes protokollt (étrend, táplálékkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok) a már diagnosztizált betegség kezelésére. "Világunk az Alzheimer-kórra figyelmeztető, rémisztő hírektől hangos: hogy gyógyíthatatlan és jórészt kezelhetetlen, hogy nincs megbízható módszer a megelőzésére, és hogy évtizedek óta kijátssza a neurológusok színe-javát... Nem csoda, hogy félelmünkben szinte mindenhatónak tekintjük az Alzheimer-kórt. Reménytelen helyzetnek. Ellenállónak minden kezeléssel szemben. Egészen mostanáig. Hadd mondjam el a lehető legegyszerűbben: az Alzheimer-kór megelőzhető, a hozzá társuló szellemi hanyatlás pedig visszafordítható. Mindazok, akiknél még nem alakult ki maga az Alzheimer-kór, de kognitív károsodást tapasztalnak, csakúgy, mint azok, akiknél már kialakult a betegség, nemcsak hogy megállíthatják, de sok esetben vissza is fordíthatják kognitív képességeik hanyatlását a protokoll alkalmazásával. Előrehaladottabb betegségnél a súlyos demenciához vezető út eddig elkerülhetetlen volt, a szakemberek semmi jóval nem tudták biztatni a betegeket. Az általam és kollégáim által kidolgozott, Alzheimer-kór elleni protokoll ezt a dogmát is a múlt homályába veti."

Fredrik Backman - Och ​varje morgon blir vägen hem längre och längre
Farfar ​och Noah sitter på en bänk och pratar. Under bänken växer hyacinter, just de blommor som farmor odlade i sin trädgård. Farfar och Noah kan prata med varandra om allt. Om livets alla frågor, både de största och de minsta. Under samtalet med Noah kan farfar inte låta bli att minnas hur det var att förälska sig i farmor, och hur det var att förlora henne. Han kan fortfarande se henne framför sig och fruktar den dag då han inte längre kommer att minnas henne. Farfar inser att den värld han känner håller på att förändras. Därför vill han stanna här på bänken med Noah, där doften av hyacinter fortsätter vara så stark. Men minnena blir allt svårare att fånga och farfar och Noah är nu tvungna att lära sig att göra det svåraste av allt: ta farväl. Fredrik Backman tecknar här som bara han kan göra ett ömsint porträtt av en åldrande mans kamp för att hålla kvar sina allra käraste minnen, och hur hans öde påverkar dem som står honom närmast. Och varje morgon blir vägen hem längre och längre är en liten bok med ett stort budskap som kommer att stanna länge hos läsaren.

Michelle Schoffro Cook - The ​Brain Wash
A ​Powerful, All–Natural Program to Protect Your Brain Against Alzheimer′s, Chronic Fatigue Syndrome, Depression, Parkinson′s, and Other Brain Diseases. Scientists predict that within fifteen years brain disease will kill or disable more North Americans than cancer and heart disease combined. The Brain Wash is a powerful, holistic health plan based on the most cutting–edge brain, nutrition, and healing research. Combining thousands of scientific studies from around the globe, The Brain Wash offers a comprehensive, easy–to–follow approach proven to help protect your brain from damage. ∗∗∗ The Ultimate Brain Health Plan ∗∗∗ ∗ Get individualized, proven prevention and treatment plans for Alzheimer′s, depression, ALS (Lou Gehrig′s Disease), Chronic Fatigue Syndrome, Attention Deficit Disorder, Multiple Chemical Sensitivities, Parkinson′s, Multiple Sclerosis, and more. ∗ Learn how everyday drugs, environmental pollutants, heavy metals, and pathogens cross the blood–brain barrier to wreak havoc on your brain. ∗ Discover that your nutrition and lifestyle choices have been proven to be the key determinants in your brain′s health––and what to do about it. Using brilliantly coloured foods and the most powerful natural medicines on earth, this book will show you how to strengthen your brain, prevent and treat disease, and enjoy your long life to its fullest.

Szikszay Tamás - Kenyér ​Elemér
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Emma Healey - Elizabeth ​eltűnt
Maud ​fokozatosan veszíti el emlékezetét és kapcsolatát a világgal. Egyvalakit azonban nem tud és nem is akar elfelejteni: barátnőjét, Elizabethet - aki eltűnt. Vagy akiről azt hiszi, hogy eltűnt, és veszélyben van. De senki nem hallgat rá: sem a lánya, sem a gondozói, sem a rendőrök, és legkevésbé Elizabeth fia. Netán az ő keze lenne a dologban? Maud csak a házában szanaszét kitűzött kis céduláira, az érzéseire és emlékfoszlányaira hagyatkozhat, de elhatározza, hogy kideríti az igazságot, és megmenti a barátnőjét. Eltökéltsége a megszállottsággal határos. Kutat Elizabeth üres házában, az utcákon és a kertben, de időérzéke, teste és a tárgyak sora is mindinkább cserben hagyja. Az összeszedegetett töredékek végül mégis elvezetik valahová: a régmúltba, egy másik megoldatlan rejtélyhez. Sukey, a nővére röviddel a II. világháború után váratlanul eltűnt, sorsára sosem derült fény. Vajon eltűnésének rejtélye megmutatja az utat Elizabethhez? Emma Healey négyévesen írta első történetét. Nyolcévesen azt mondta a tanító nénijének, hogy író lesz, de tizenkét éves korára meggondolta magát. Eltelt még tíz év, mire visszatalált az íráshoz. Az Elizabeth eltűnt első regénye, amelyet óriási várakozás előzött meg, és amely Nagy-Britanniában A lány a vonaton sikerével felérő szenzációt keltett, valósággal rabul ejtette hamar millióssá duzzadt olvasótáborát.

Majid Fotuhi - The ​Memory Cure
You've ​probably taken steps to protect your finances, your health, and your family. Isn't it time to protect your memories? Science is exploding with new discoveries related to the brain, aging, and memory--discoveries that prove the actions you take today impact your memory for decades to come. Dr. Majid Fotuhi, one of the foremost experts in memory loss and Alzheimer's disease, outlines an action plan to improve mental agility and prevent memory loss. The Memory Cure includes: - A dynamic 10 step memory protection plan - Encouraging updates in the field of cognitive research - The truth behind popular beliefs about memory loss and aging - A comprehensive resource section including information about clinical trials

Juhász Ágnes - Memóriaőrző
A ​családok többségében az idősödő hozzátartozó feledékenységét korával járó, természetes állapotnak tartják, és csak az egyre aggasztóbb tünetek szaporodásakor fordulnak szakorvoshoz. S amikor elhangzik a diagnózis: demencia, esetleg Alzheimer-kór, az agyi tevékenység, a memória visszafordíthatatlan megromlása, majd tájékoztatják a családot a betegség várható lefolyásáról, akkor kell szembesülniük, hogy életük addigi rendje alapvetően meg fog változni, súlyos döntést kell hozniuk: hogyan fognak, képesek-e gondoskodni beteg hozzátartozójukról. A szerző 2007 óta foglalkozik hivatásszerűen ilyen betegek gondozásával, s tapasztalatai közreadásával szeretne segítséget nyújtani mindazoknak, akik vele tartanak a demencia labirintusában tett barangolásában.

Légrádi Gergely - Nélkülem
A ​kisregény főszereplője Miklós, egy sikeres marketingcsapat vezetője, kétgyermekes családapa. Miklós otthonosan mozog a mai, pörgő, sok csatornán kommunikáló világban. Problémamegoldó. Csak néhány szót téveszt. A legtöbbször késve ér haza. Egyre kimerültebb. A felesége orvoshoz küldi. Miklós hosszú halogatás után elmegy a rendelésre, ahol a vizsgálatokat követően kiderül, hogy Alzheimer-kórban szenved. Miklós betegsége nem csupán kórházi kezelésre, a napi rutinból való kilépésre kényszeríti, de életének újragondolására is. Az újratervezés úgy Miklósnak, mint a hozzá közel állóknak önismereti megpróbáltatás. Kérdések feltétele és fájdalmas válaszok. A kisregény filmszerűen pereg. A szemünk előtt rajzolódnak ki a sorsok, a kérdőjelek, és az átértékelt valóság.

Roxana Robinson - Cost
Julia ​Lambert, an artist, is spending the summer in her old Maine farmhouse. During a visit from her elderly parents, she hopes to mend complicated relationships with her domineering father, a retired neurosurgeon, and her gentle mother, who is descending into the fog of Alzheimer's. But a shattering revelation intrudes: Julia's son, Jack, has spiraled into heroin addiction. In her attempts to save him, Julia marshals help from her loosely knit clan, but Jack's addiction courses through the family with a devastating energy, sweeping them all into a world of confusion, fear, and obsession. In "Cost," Roxana Robinson applies her "trademark gifts as an intelligent, sensitive analyst of family life" and creates a "warmly human and deeply satisfying book, marking a new level of ambition and achievement for this talented author" ("Chicago Tribune").

Eithne Shortall - Szerelem ​a huszonhetedik sorban
Amikor ​a londoni Heathrow Reptéren biztonsági intézkedésre hivatkozva beszünteti az automatikus utasfelvételt, az Aer Lingus check in desk pultja mögött Cora Hendriks épp élete mélypontját éli. Egy keserű szerelmi csalódás után, édesanyja egyre súlyosbodó Alzheimerével kénytelen szembenézni. A váratlan intézkedés így nem is jöhetett volna jobbkor, gondjaiból mások életébe meneküljön. Saját sorsát tekintve ugyan végleg lemondott a szerelemről, ez nem akadályozza meg abban, hogy Cupido szerepét magára öltve, az utasok között villám párközvetítésbe fogjon. Cora a megérzései, az internet és cinkostársa, a légiutas-kísérő Nancy segítségével a huszonhetedik sorban rendezi be szerelmi laboratóriumát. Minden járaton lesz két mit sem sejtő utas, akik ahelyett, hogy véletlenszerűen foglalnának helyet a gépen, azt veszik észre, hogy álmaik szerelme mellett ülnek - vagy mégsem, Cupido-Cora ugyanis koránt sem tévedhetetlen. De mit kezd az önjelölt szerelemvadász akkor, ha egy nem várt találkozás után ismét ő kerül a célkeresztbe?

Kollekciók