Ajax-loader

'Alzheimer-kór' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Jaume Cabré - Én ​vétkem
A ​hatvanéves, korai Alzheimer-kórral diagnosztizált Adria Ardevol megvizsgálja az életét, mielőtt még egytől egyig elveszítené az emlékeit. Visszaemlékszik szeretettelen gyermekkorára Lola Xica gondjaira bízva, aki dadaként dolgozott a tehetős családnak. Anyjára gondol, a visszafogott, hideg, gyakorlatias asszonyra, és a titokzatos apjára, akinek erőszakos halála miatt örökös bűntudatot érez. A család antikvitás boltja az egész világot jelentette a kis Adria számára. E világ középpontjában állt a legértékesebb kincs: a Storioni hegedű, melynek tokja egy évekkel korábbi, rejtélyes bűneset nyomait hordozta. Adria gyermekkora megválaszolatlan kérdésekkel, pasziánsszal és szeretetlenséggel telik. Történelmet és nyelveket tanul az apja kedvéért, hegedülni az anyja kedvéért. De egy baleset véget vet apja életének, ami után Adria világa megtelik bűntudattal, titkokkal és sötét kétségekkel. Visszaemlékezése pedig egészen távolra visz: a késő középkori kolostorok világától a náci koncentrációs táborokon át egészen a huszadik századi Kongóig. Jaume Cabré magával ragadó regényét, mely 2011-ben látott napvilágot, számos fontos irodalmi díjjal tüntették ki és eddig több mint 20 nyelvre fordították.

Cecilie Enger - Anyám ​ajándékai
Ez ​a regény egy norvég középosztálybeli család története a századfordulótól napjainkig: Cecil Enger családjáé. Szerető közelségben, mégis ironikus távolságtartással mutatja be őket. A családtagoknak fel kell számolniuk a régi családi otthont, mert anyán elhatalmasodott az Alzheimer-kór. Egy gondosan összekészített papírköteg azonban megússza a nagy selejtezést. Ezek anya karácsonyi ajándéklistái. Pontosan részletezi bennük, hogy mit vásárolt, mit készített, kinek mit adott és kitől mit kapott a család, ily módon lesznek a listák a szülők, testvérek, nagynénik közötti családi saga vezérfonalává. A családi sagából megismerjük anya útját, szeretett személyiségének drámai felmorzsolódását a betegség évei alatt, a bánatot és keserűséget, melyet mindennek a feldolgozása hozott magával, hogy végül ez a nagyon személyes regény megszülethessen. Nemcsak letehetetlen olvasmány hanem, – mivel a szerző újságíró – jól megírt társadalmi és politikai mikrotörténelem Norvégiáról, s egyben kivételes antropológiai vizsgálódás is az ajándékozás mibenlétéről.

Lisa Genova - Megmaradt ​Alice-nek
A ​háromgyerekes, boldog házasságban élő harvardi professzorasszony, Alice a karrierje csúcsán van, amikor azt veszi észre, hogy egyre feledékenyebb. Az idő haladtával gondolatai is összekuszálódnak, memóriája egyre gyakrabban hagyja cserben. A diagnózis: Alzheimer-kór, korai stádiumban. A függetlenségére mindig büszke Alice összeszorított foggal igyekszik ugyanúgy élni az életét, mint korábban, és csak a jelennel foglalkozni, de a betegség lassan úrrá lesz rajta. Helyenként szívszorító, néhol felemelő, ugyanakkor ijesztő történet arról, milyen az, amikor valaki szó szerint elveszíti az eszét.

Debra Dean - Leningrádi ​Madonnák
Marina, ​az Ermitázs tárlatvezetője 1941-ben, a leningrádi ostrom idején a páratlan műkincsek megóvásáért fáradozik. A parancs szerint ki kell emelni a festményeket a keretből és biztonságos helyre kell őket szállítani. Az üres kereteket mementóként visszaakasztják eredeti helyükre - reménykedve abban, hogy a műkincsek egykor visszatérhetnek méltó helyükre. Amikor a Luftwaffe bombái hullani kezdenek, Marina a fantázia világában talál menedéket a rettegés, az éhezés és a feltartóztathatatlan halál elől. Ecsetvonásról ecsetvonásra felidézi és emlékezetébe vési a csodálatos remekműveket, a pompás aktokat, az angyalokat, az isteni nyugalommal mosolygó Madonnákat... Debra Dean merész hangvételű, megindító története új színt jelent az amerikai regényirodalomban. Méltán volt 2007 sikerkönyve a nemzetközi könyvpiacon.

Klaus Tiedemann - Jürgen Vormann - Anti-Alzheimer ​kúra
Ketogén ​étrenddel - kókuszzsír-bevitellel, a szénhidrátok mennyiségének csökkentésével és savtalanítással - felvehetjük a harcot a feledékenység ellen. Könyvünkből megtudhatja, hogy milyen szerepet játszik a kókuszzsír energiaforrásként agyunk energiaellátásában és több mint 75 ételrecept segítségével miként őrizhetjük meg agyunk frissességét reggeltől estig. AZ ALZHEIMER-KÓR ELLENI KÚRA o Csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát o Enyhíti a már fennálló demenciát o Idősebb korban is szellemi frissességet biztosít o Javítja az agy energiaellátását o Ellensúlyozza a szervezet túlsavasodását o Több energiát biztosít a sejtek számára o Túlsúly esetén jojóhatás nélkül, könnyebben elérhető a súlycsökkenés

Stéphane Servant - Tűzkeresztség
Fréderic ​bandája és a telepi fiúk folyton háborúznak. Verekedések és gyújtogatások követik egymást, a szupermarket parkolója állóháború színterévé válik. Sakál és Kobra úgy gondolja, eljött az idő a nagy dobásra, hogy minden jöttment megtudja, hol a helye. Fréderick egy különös telefonhívás miatt nem tud a bandával tartani, s a brutális akció alatt Andalúzia felé robog egy vonaton. Ősei földjén találkozik a valódi ellenséggel, az életére rátelepedett fantomokkal, a dühvel és félelemmel, amelyet apja halála óta érez. És itt, a Guadalquivir folyó torkolatánál, az eszmék, amelyekben eddig hitt, már egészen távolinak tűnnek.

Harry Cayton - Nori Graham - James Warner - Alzheimer-kór ​és a demencia egyéb fajtái
Mi ​az Alzheimer-kór? Mi a demencia? Van-e hatékony kezelési mód? Milyen segítséget remélhetünk, hová fordulhatunk, ha hozzátartozónknál kialakul a folyamatos és lassú leépüléssel járó betegség? A demencia folyamatos leépülést okozó kóros agyi tünetcsoport, amely kihat valamennyi agyi funkcióra, és az egyén koncentrációképességének, emlékezőképességének, logikus gondolkodási képességének, térbeli és időbeli tájékozódási képességének, önellátásra való képességének leépüléséhez vezet. A demenciának több mint 100 fajtája ismeretes a kiváltó okoktól függően. A leggyakoribbak az Alzheimer-kór és a vaszkuláris (stroke, szélütés eredetű) demencia. Hazánkban mintegy 250-300 ezer, elsősorban 60 év feletti embert érint a demencia valamelyik fajtája. A könyvben 258 kérdés-felelet nyújt tájékoztatást a betegséggel kapcsolatban, illetve ad gyakorlati tanácsot a beteget gondozóknak, rokonoknak, barátoknak, ismerősöknek és a téma iránt érdeklődőknek.

Kip Langello - Az ​Alzheimer-kúra
Egy ​amerikai orvos azt állítja, hogy felfedezte az Alzheimer-kór ellenszerét, s az állati agysejtekből nyert csodaszerrel egy kis mexikói klinikán gyógyítja a betegeket. Jodie, a floridai riporternő Mexikóba viteti vizsgálatokra édesapját. A kezelés nagyon költséges, és a betegnek életük végéig szükségük lesz rá. Néhány heti injekciókúra után az apa drámai javuláson megy keresztül. A csodára azonban árnyék vetül: kiderül, hogy a szer emberi agysejtekből készül, s hogy a betegek megmenekülhessenek, a maják leszármazottainak el kell pusztulniuk. Jodie kutatni kezdi a mexikói klinika és a különös kutatóorvos ügyeit, s egyre sötétebb titkokra bukkan. A titkok nyomába induló Jodie élete is veszélybe kerül. Két embert, akik a segítségre voltak, meggyilkolnak. Vajon Jodie is az ő sorsukra jut? Vagy szerelme, a gyöngéd szállodatulajdonos segít a leleplezésben?

Hoffmann Ildikó - Nyelv, ​beszéd és demencia
Az ​agy, a nyelv és a beszéd folyamatait és összefüggéseit számos nézőpontból vizsgálhatjuk. A kiindulás alapját az adja, ki milyen tudományterületről közelíti meg a kapcsolatukat: az orvostudomány, a nyelvtudomány, a kognitív pszichológia vagy a filozófia oldaláról. Ez a könyv a neurolingvisztika és a klinikai fonetika felől tekinti át ezt a témát; az agy különböző sérüléseit elszenvedő afáziás, Alzheimer-kóros, valamint ép időskorú beszélők nyelvi folyamatainak elemzését mutatja be. A könyv az időskor kitolódásával megnövekedő demencia jelenségére szeretné irányítani a figyelmet, valamint az elsősorban az időskorra jellemző betegségek nyelvi- és beszédjelenségeinek leírásában tapasztalható hiány egy részét kívánja pótolni. A könyvet ajánljuk mindazon olvasóknak, akik érdeklődnek az életkori, az agyi és a nyelvi folyamatok összefüggései iránt. Bízom abban, hogy haszonnal forgathatják nyelvészek mellett demenciával foglalkozó orvosok, pszichológusok és beszédterapeuták is.

Patricia R. Callone - Connie Kudlacek - Alzheimer ​a családban
Amikor ​elvállaljuk az Alzheimer-kórban szenvedő szerettünk gondozását, először nem is szembesülünk azzal, milyen jelentős feladat hárul ránk. Csupán arra gondolunk, hogy számára a lehető legjobb ápolást biztosítsuk: a megfelelő odafigyelést, törődést és a szeretet. Ahogy a szellemi hanyatlás mértéke a betegség során fokozatosan előrehalad, mi magunk is rádöbbenünk, szerettünk képességeinek elvesztése micsoda próbatételek elé állít mindkettőnket. Ami addig pofonegyszerűnek tűnt, később könnyen nehézségekbe ütközhet. Angolul nemzetközi sikert aratott könyvünket azzal a céllal adjuk közre, hogy megkönnyítsük a gondozási folyamat mindkét szereplőjének helyzetét. A betegség lefolyásának alapos ismertetésével, gondozási tanácsok megosztásával egyrészt felkészítjük a gondozót arra, hogy vállalását a lehető leghatékonyabban teljesíthesse, a beteg méltóságteljes és biztonságos életének támogatásával. A legújabb kutatási eredményekre támaszkodva adunk sok-sok gyakorlati tanácsot, ismertetünk hasznos módszereket arra vonatkozóan, hogyan őrizhetjük meg minél tovább a még meglévő képességeket. Kötetünk kiemelten hangsúlyozza a gondozó egészségmegőrzésének fontosságát. Ahhoz, hogy szerettünk számára a legjobbat nyújthassuk, legalább akkora figyelmet kell fordítanunk a saját testi-lelki egészségünkre, mint amekkora energiával az ápolás kisebb-nagyobb feladatait kezeljük. Tippekkel, gyakorlatias tanácsokkal látjuk el a gondozásban résztvevőket, s ezzel jól kiegészítjük a témában korábban megjelent, 300 jó tanács az Alzheimer-kórral élőknek és gondozóiknak című könyvünket.

Nyéki Gabriella - Tangó ​& dió
Egy ​óra tangó és egy marék dió... A szerző, dr Nyéki Gabriella- oly sok orvoshoz hasonlóan-a gyógyítás útját járja. Ausztriában dolgozik egy gyógyszállodában. Itt találkozik a 82 éves Lisa nénivel, aki nagyon fél az Alzheimer-kórtól és hogy megelőzze a demenciát, a hét minden napján táncolni jár.Majd meghívja a Doktornőt birtokára és egy hónapon át együtt járnak tánciskoláról-tánciskolára, önkéntes munkával segítik az Alzheimer-otthon lakóit,kirándulnak,nevetnek, diót esznek és mindeközben életbölcsességeket szívnak magukba Luciával, az argentin orvostanhallgató lánnyal, aki cserediákként egy hónapot tölt Bécsben... Egy belső hang azt súgja neki, hogy küldetése van. E spirituális élmény sorsfordító lehet az egész világra. TÁNCCAL AZ ALZHEIMER_KÓR ELLEN - elindításával szeretné felhívni a világ figyelmét e XXI.század pusztító, oly sok család közérzetére kiható, óriási társadalmi és gazdasági terheket is jelentő betegségre. Az Alzheimer-kór nem válogat és nincsenek földrajzi,etnikai,társadalmi és gazdasági határai. Így bárki áldozata lehet e gyógyíthatatlan kórnak. Fektessünk hangsúlyt a megelőzésre.A rendszeres tánc okosabbá tesz minket. Kutatások bizonyítják hogy a biciklizés,úszás,golfozás: 0 %-kal, az olvasás:35%-kal , a keresztrejtvényezés heti négy alkalommal : 47 %-kal és a rendszeres tánc: 76 %-kal csökkentette a demencia kockázatát. Minden korosztálynak kötelező olvasmány. www.alzheimer-tanc-konyv.com Email:tangoesdio@gmail.com Dr.Nyéki Gabriella orvos, egészségügyi szakmenedzser

Patricia Callone - Connie Kudlacek - Barabara Vasiloff - Janaan Manternach - Roger Brumback - 300 ​jó tanács Alzheimer-kórral élőknek és gondozóiknak
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Adrian R. Magnuson - Taking ​Flight
Jeremy ​Walsh’s parents assume he’s been abducted by the elderly man he met on a cross-country flight, but it’s the other way around. Two unlikely companions meet in midair: 13-year-old Jeremy, sent against his will by his career-absorbed father to spend the summer with his bipolar mother, and Harry, one-legged and afflicted with mid-stage Alzheimer’s, who escapes the confinement of home for what may be his last adventure. Their journey begins, trailed by Harry’s wife and Jeremy’s parents, who threaten to cut it short. It’s a race against time and circumstance.

Michelle Schoffro Cook - The ​Brain Wash
A ​Powerful, All–Natural Program to Protect Your Brain Against Alzheimer′s, Chronic Fatigue Syndrome, Depression, Parkinson′s, and Other Brain Diseases. Scientists predict that within fifteen years brain disease will kill or disable more North Americans than cancer and heart disease combined. The Brain Wash is a powerful, holistic health plan based on the most cutting–edge brain, nutrition, and healing research. Combining thousands of scientific studies from around the globe, The Brain Wash offers a comprehensive, easy–to–follow approach proven to help protect your brain from damage. ∗∗∗ The Ultimate Brain Health Plan ∗∗∗ ∗ Get individualized, proven prevention and treatment plans for Alzheimer′s, depression, ALS (Lou Gehrig′s Disease), Chronic Fatigue Syndrome, Attention Deficit Disorder, Multiple Chemical Sensitivities, Parkinson′s, Multiple Sclerosis, and more. ∗ Learn how everyday drugs, environmental pollutants, heavy metals, and pathogens cross the blood–brain barrier to wreak havoc on your brain. ∗ Discover that your nutrition and lifestyle choices have been proven to be the key determinants in your brain′s health––and what to do about it. Using brilliantly coloured foods and the most powerful natural medicines on earth, this book will show you how to strengthen your brain, prevent and treat disease, and enjoy your long life to its fullest.

Horváth Szilveszter - Petrovics Zsuzsa - Alzheimer ​nyavalya
Nos. ​Összefoglalom, ami rád vár: nevetés, sírás, sajnálkozás, csodálkozás, meghökkenés... és reményeim szerint: szeretet, megértés. Látszólag anyám van jól egyedül... pedig alzheimeres. Ő nem szenved. Csak csinálja az őrületeket. Anyám: Már nem gyártanak normális naptárakat sem! Én: Az egy teljesen normális naptár, én vettem neked. Anyám: De nincs benne az Anna nap. Én: De benne van, csak nem jó helyen nézed. Anyám: Nincs benne. Én: Oké. Nincs benne. Veszek másikat. - Éjszaka van, miért nem alszol? - Aludjál helyettem, ha annyira akarsz! - Ha nem alszol éjjel, akkor napközben fogsz aludni a fotelben, és a múltkor is leestél róla és összetörted magadat! - Talán ragasszak álmot magamra? Az Alzheimer okozta viselkedést, nem lehet a logika felől megközelíteni. Amíg a logikus felemmel fordultam anyám felé, mindig az Alzheimer győzött, én pedig kiborultam. Rájöttem, hogy csak a logika kikapcsolásával, a szív és a ráérzések felől érdemes közelíteni. Még így sem mindig egyszerű, de így van esély némi lelki békét megőrizni. Ha egyszer valaki olvassa, és segít neki, jó. Minden jó, ami segít nem őrjöngeni és nem szorongani, nekem, neked, bárkinek.

Szikszay Tamás - Kenyér ​Elemér
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Majid Fotuhi - The ​Memory Cure
You've ​probably taken steps to protect your finances, your health, and your family. Isn't it time to protect your memories? Science is exploding with new discoveries related to the brain, aging, and memory--discoveries that prove the actions you take today impact your memory for decades to come. Dr. Majid Fotuhi, one of the foremost experts in memory loss and Alzheimer's disease, outlines an action plan to improve mental agility and prevent memory loss. The Memory Cure includes: - A dynamic 10 step memory protection plan - Encouraging updates in the field of cognitive research - The truth behind popular beliefs about memory loss and aging - A comprehensive resource section including information about clinical trials

Juhász Ágnes - Memóriaőrző
A ​családok többségében az idősödő hozzátartozó feledékenységét korával járó, természetes állapotnak tartják, és csak az egyre aggasztóbb tünetek szaporodásakor fordulnak szakorvoshoz. S amikor elhangzik a diagnózis: demencia, esetleg Alzheimer-kór, az agyi tevékenység, a memória visszafordíthatatlan megromlása, majd tájékoztatják a családot a betegség várható lefolyásáról, akkor kell szembesülniük, hogy életük addigi rendje alapvetően meg fog változni, súlyos döntést kell hozniuk: hogyan fognak, képesek-e gondoskodni beteg hozzátartozójukról. A szerző 2007 óta foglalkozik hivatásszerűen ilyen betegek gondozásával, s tapasztalatai közreadásával szeretne segítséget nyújtani mindazoknak, akik vele tartanak a demencia labirintusában tett barangolásában.

Roxana Robinson - Cost
Julia ​Lambert, an artist, is spending the summer in her old Maine farmhouse. During a visit from her elderly parents, she hopes to mend complicated relationships with her domineering father, a retired neurosurgeon, and her gentle mother, who is descending into the fog of Alzheimer's. But a shattering revelation intrudes: Julia's son, Jack, has spiraled into heroin addiction. In her attempts to save him, Julia marshals help from her loosely knit clan, but Jack's addiction courses through the family with a devastating energy, sweeping them all into a world of confusion, fear, and obsession. In "Cost," Roxana Robinson applies her "trademark gifts as an intelligent, sensitive analyst of family life" and creates a "warmly human and deeply satisfying book, marking a new level of ambition and achievement for this talented author" ("Chicago Tribune").