Ajax-loader

'dopping' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Holtverseny
elérhető
67

Totth Benedek - Holtverseny
Magyarország ​valamelyik elhagyatott, vidéki elkerülőútján egy kamaszokkal teli sportkocsi száguld a koromsötét éjszakában. Éppen elég fenyegető kezdet ez egy regényhez, de még így is váratlan, ami a folytatásban következik. Totth Benedek nem bánik kesztyűs kézzel sem regényalakjaival, sem az olvasókkal első könyvében. A kamaszregény, a krimi, a lélektani thriller és a fejlődési regény elemei keverednek ebben a különös, nyomasztó és olykor mégis humoros, kegyetlen, de nem öncélú prózában. Ha valaki a mai Magyarországra, s a benne meglehetősen elhagyatottan, néha boldogan, többnyire boldogtalanul, olykor szomorúan, de gyakrabban inkább dühösen ténfergő tizenévesekre ismer, nem téved nagyot. Mégsem a társadalomkritikán van a hangsúly, hanem a nagyon is személyes szembenézésen azzal a kamasszal, aki mi magunk is voltunk, vagy lehettünk volna ezen a sivár, nem vénnek való vidéken, ahol még a vaddisznók sem azok, amiknek látszanak.

Lance Armstrong - Sally Jenkins - Bicikli ​életre-halálra
Lance ​Armstrong kerékpárbajnok 1999-es Tour de France-győzelmét "a század sporttörténelmének legemlékezetesebb eseményeként" tartják számon (USA Cycling magazin) Ez a könyv egy "utazás" története, amely a baljós kezdetektől diadalon, tragédián, átalakuláson és földöntúli élményeken át vezetett. Lance Armstrong megrázó őszinteséggel vall benne életéről a kezdeti sikerektől csaknem a halálát okozó rákon, a gyógyuláson, majd a kemény küzdelmek árán kivívott újabb sikereken át a házasságig és apaságig.

Frenkl Róbert - Győzni ​minden áron
A ​szerző, dr. Frenkl Róbert a téma elismert és közismert ismerője. Hosszú évtizedeken át foglalkozott sportorvosként nem csak a dopping gyakorlati kérdéseivel, de sportdiplomataként annak erkölcsi, sportpolitikai és etikai vonzataival is tökéletesen tisztában van. A könyv harminc év doppingtörténelmét öleli fel publicisztikák, cikkek formájában. Olvasva, tanúi lehetünk annak a folyamatnak, aminek eredménye az a mai állapot, amibe a sport, a sportolók, a sportorvoslás került. Sajnos arra a kérdésre, hogy mit kezdjünk a doppinggal,– kezdhetünk-e egyáltalán vele valamit – választ nem igazán kapunk. Jó orvos módjára Frenkl doktor felvázolja a tüneteket, a kórismét, a kór kialakulását, tökéletesen rámutatva az okokra és okozókra, elsősorban a pénzre, a pénzen keresztül pedig természetesen az egyre nagyobb hatalommal bíró, ám mégis felszínes és felületes médiára. Orvosságot azonban ő sem tud, valószínűleg azért, mert nincs is orvosság a doppingra. Olyan kór, ami ellen harcolhatunk, ami ellen erkölcsi tartással, etikával, következetességgel felléphetünk és tiltakozhatunk, ám a többséggel, az árral szemben ezekkel a gyenge fegyverekkel tehetetlenek vagyunk, nincs más választásunk: vagy homokba dugjuk a fejünket, nem törődve a jelenséggel, vagy elfogadjuk azt, mint modern életünk szerves részét, és esetleg csak képmutatóan pár gyenge frázist elpuffogtatunk ellene. Frenkl doktor nem szólít fel minket a legnehezebbre, történetesen arra, hogy modern Don Quijote módjára kilátástalanul küzdjünk a dopping ellen, munkásságával és könyvével, melyben harminc év doppingellenes harcának sikertelensége olvasható, mégis ilyen példát mutat számunkra. Fájó, de akkor is követendő példát!

Tyler Hamilton - Daniel Coyle - The ​Secret Race
The ​Secret Race is a definitive look at the world of professional cycling—and the doping issue surrounding this sport and its most iconic rider, Lance Armstrong—by former Olympic gold medalist Tyler Hamilton and New York Times bestselling author Daniel Coyle. Over the course of two years, Coyle conducted more than two hundred hours of interviews with Hamilton and spoke candidly with numerous teammates, rivals, and friends. The result is an explosive book that takes us, for the first time, deep inside a shadowy, fascinating, and surreal world of unscrupulous doctors, anything-goes team directors, and athletes so relentlessly driven to succeed that they would do anything—and take any risk, physical, mental, or moral—to gain the edge they need to win. Tyler Hamilton was once one of the world’s best-liked and top-ranked cyclists—a fierce competitor renowned among his peers for his uncanny endurance and epic tolerance for pain. In the 2003 Tour de France, he finished fourth despite breaking his collarbone in the early stages—and grinding eleven of his teeth down to the nerves along the way. He started his career with the U.S. Postal Service team in the 1990s and quickly rose to become Lance Armstrong’s most trusted lieutenant, and a member of his inner circle. For the first three of Armstrong’s record seven Tour de France victories, Hamilton was by Armstrong’s side, clearing his way. But just weeks after Hamilton reached his own personal pinnacle—winning the gold medal at the 2004 Olympics—his career came to a sudden, ignominious end: He was found guilty of doping and exiled from the sport. From the exhilaration of his early, naïve days in the peloton, Hamilton chronicles his ascent to the uppermost reaches of this unforgiving sport. In the mid-1990s, the advent of a powerful new blood-boosting drug called EPO reshaped the world of cycling, and a relentless, win-at-any-cost ethos took root. Its psychological toll would drive many of the sport’s top performers to substance abuse, depression, even suicide. For the first time ever, Hamilton recounts his own battle with clinical depression, speaks frankly about the agonizing choices that go along with the decision to compete at a world-class level, and tells the story of his complicated relationship with Lance Armstrong. A journey into the heart of a never-before-seen world, The Secret Race is a riveting, courageous act of witness from a man who is as determined to reveal the hard truth about his sport as he once was to win the Tour de France.

Philippe Brunel - Rejtett ​előny
A ​fiatal, magának való pécsi fiúnak, Varjas Istvánnak két szenvedélye volt az életben: a fizika és a kerékpározás. Mindkettőben kiemelkedett kortársai közül, sorra nyerte a versenyeket. Ám amikor egy olaszországi csapatban kezdett el edzeni, társai doppingolását látva egy világ omlott össze benne, a sportról mint nemes küzdelemről alkotott elképzelése köddé foszlott. Kiábrándultsága dacba fordult, innentől kezdve azon dolgozott, hogy minél tökéletesebbé fejlessze találmányát, a rejtett motorral hajtott kerékpárt. Évekkel később egy közvetítőn keresztül jó pénzért eladta a prototípust - ezzel az irányítás teljesen kikerült a kezéből. Philippe Brunel francia oknyomozó újságíró a rejtett motoros kerékpár nyomába ered, országokon átívelő kutatása során egyre mélyebbre ássa magát a műszaki csalástól és homályos pénzügyektől terhes történet bugyraiba. A könyv bepillantást nyújt a sport kifürkészhetetlen háttérvilágába, ahol kétes alakok, a banki titoktartás mögé búvó közvetítők, a kerékpársport pénztől és sikertől megszállott bálványai forgolódnak - a háttér­világba, ahol Lance Armstrong árnyéka kísért. A kérdés végig ott lebeg: vajon nagyratörő terveinek megvalósítása közben a korábbi texasi bajnok is keresztezte Varjas István útját? Lehet, hogy a rákból frissen felépült amerikai hős nem pusztán hatalmas akaraterejének köszönhette parádés visszatérését?

Daniel Gray - X-files ​2003 - Fókuszban a doppingszerek
Az ​X-file 2003 című könyv nem azért íródott, hogy a teljesítményfokozó szereket népszerűsítse, vagy bármilyen téren állást foglaljon a doppingkérdés ügyében. Egyetlen célja, hogy az érdeklődőket naprakész információkkal lássa el a teljesítményfokozás jelenlegi állapotáról, ennek mellébeszélés nélküli, propagandát nélkülöző valóságáról.

Kollekciók