Ajax-loader

'Tahiti' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Passuth László - Édenkert ​az óceánban
Bougainville ​a XVIII. század francia történelmének egyik legjellegzetesebb alakja. Pompadour asszony kegyence, a főurak üldözöttje, XVI. Lajos védelmezője, a forradalom tengernagya - és közben a kanadai indián-háború hőse, a Föld első francia körülhajózója, az Akadémia halhatatlanja, világhírű író, a sors kegyeltje... Passuth László róla írt könyve ellentmondásos kort és fényes életet vetít elénk, az életmű középpontjába helyezve a humanista tudóskatona világkörüli útját, és annak is közepébe Tahiti felfedezését. Bougainville ugyanis az első fehér emberek egyike, aki lábát e legendás hírű szigetre tette, s tapasztalatai alapján elnevezte Cytherea (Venus) szigetének.

Aleksander Lech Godlewski - A ​déli tengereken
Aleksander ​Lech Godłewski, lengyel Óceánia-kutató érdekes világ, a Fidzsi-szigetek, Szamoa, a Tonga-szigetek, a Hawaii-szigetek és Tahiti népeit, életüket és szokásaikat mutatja be az olvasónak. Több ízben járt Óceániában, e műve nem szokványos útleírás, inkább sok ismeretet adó, de egyúttal olvasmányos néprajzi tudósítás. Vannak, akik a nyugati országokból menekülve itt keresik, Polinézia szigetein a boldogságot. Erről is szól a szerző. Emberek - szokások Óceániában: ez a könyv zárófejezete.

Lucjan Wolanowski - Holdfény ​Tahiti felett
Régi ​felfedezők, ha világ körüli útra indultak, több évre vettek búcsút hazájuktól, szeretteiktől. Ma, a sugárhajtású repülőgépek korában néhány hónap is elegendő, hogy a modern kor “felfedezője", a riporter megkerülje a földgolyót. Ennek megfelelően változik az élmény s az útibeszámoló is. Az idillikus kép. melyet a régi utazók festettek Francia Óceánia szigetvilágáról, azóta ugyancsak megváltozott. Az akkori paradicsomból" az óriási utasszállító repülőgépek, modern vadnyugati filmek, robogók és kíváncsi turisták világa lett. S mindez különös, semmihez sem hasonlítható módon keveredik a szigetek népének régi erkölcseivel, szerelmi, vallási nézeteivel, életmódjával. Hazatérőben egy ugrás Hongkong, a Brit Korona gyöngye. S a riporter érkezésének másnapján a zsúfolt, vízszegény városban kitör a kolerajárvány... A szerzőről csak annyit: Lucjan Wolanowski egyike a legnépszerűbb, legolvasottabb lengyel riportereknek. Könyvei több kiadásban - s több nyelven - jelennek meg. Jelszava: "Nincsenek unalmas témák, csak rossz riporterek". A találkozás tehát különösen szerencsés: a téma érdekes, és a riporter kitűnő...

Paul Gauguin - Noa-noa
A ​noa noa illatost jelent. Ilyen a levegő Tahiti szigetén…hangulatos, illatos. Csodálatos világot tár fel, felfedezi a tengerbe beleillő hegy szépségét… itt talál rá arra a különleges színvilágra, amely további művészetét befolyásolja.

Elizabeth Gilbert - The ​Signature of All Things
5 ​January 1800. At the beginning of a new century, Alma Whittaker is born into a perfect Philadelphia winter. Her father, Henry Whittaker, is a bold and charismatic botanical explorer whose vast fortune belies his lowly beginnings as a vagrant in Sir Joseph Banks's Kew Gardens and as a deck hand on Captain Cook's HMS Resolution. Alma's mother, a strict woman from an esteemed Dutch family, has a knowledge of botany equal to any man's. It is not long before Alma, an independent girl with a thirst for knowledge, comes into her own within the world of plants and science. But as her careful studies of moss take her deeper into the mysteries of evolution, the man she comes to love draws her in the opposite direction. The Signature of All Things is a big novel, about a big century. It soars across the globe from London, to Peru, to Philadelphia, to Tahiti, to Amsterdam. Peopled with extraordinary characters - missionaries, abolitionists, adventurers, astronomers, sea captains, geniuses and the quite mad - above all it has an unforgettable heroine in Alma Whittaker, a woman of the Enlightened Age who stands defiantly on the cusp of the modern.

Bogdán László - Ricardo ​Reis Tahitin
A ​sepsiszentgyörgyi Bogdán László Ricardo Reis Tahitin című kötete már azért is ritkaságszámba megy, mert A hold arca és a Tahiti fekete füzetből című vers-fűzérekből, továbbá Polinéziai útvesztő című regényéből áll. Mindhárom rész kulcsfigurája Fernando Pessoa, a modern portugál költészet legkiválóbbja, aki 1935-ben elhunyt ugyan, de megidézett szellemként jelenik meg a művekben. Amelyekben a költő három más név alatt publikálta a műveit és alkalmilag további szerzőket is kitalált. Mindnyájukat Tahiti tündéri szigetén, az egykori Gauguin paradicsomában hozza össze Bogdán László, a hajóroncsok fosztogatásából meggazdagodott Ricardo Reis házában. Ahol anyagi gondjaiktól megszabadulva alkothatnak, a költészetnek élhetnek, a nekik feleségnek szánt bennszülött nőkkel, illetve az argentin író, költő, esszéista Luis Borgesszel. Ebben a válogatott emberekből álló társaságban, eszményi környezetben zajlanak a művek cselekményei, amelyeket magas röptű beszélgetések, viták a világ, a költészet, a misztikum, az istenhit, a valóság és a képzelet, az álom, a tér és az idő kérdéseiről. Mindezeket fordulatos és érdekes filozófiai eszmefuttatásokkal, sok-sok verssel megspékelt cselekményben ötvözi egységgé és lebilincselő, különleges légkörű olvasmánnyá a szerző. Mind a próza, mind a vers a költészet és irodalom apologetikája a mai világunkban, amikor mindezeknek egyre kevesebb jelentőséget tulajdonítanak.

Vojnich Oszkár - A ​Csendes Óceán szigetvilága
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Antoni Judit - Tapa, ​a fakéreg művészete
Az ​Ausztráliában élő, gödöllői születésű természetbúvár, Ignácz Ferenc 1988-ban ajánlotta fel szülővárosának, Gödöllőnek közel 10 éves természetrajzi és néprajzi gyűjtésének anyagát. A több ezer tételből álló gyűjtemény legértékesebb része Pápua Új-Guinea felvidékéről származik: e terület csak az 1950-es évektől került közelebbi kapcsolatba a modern civilizációval. Ilyen jellegű s ekkora változatosságot tükröző anyaggal eddig egyetlen hazai múzeum sem rendelkezett. A különböző helyekről származó "kéregszövet", polinéziai nyelven tapa olyan tárgyegyüttes a gyűjteményben, amely közös gyökerekre vezethető vissza mind technikai alapon, mind a kultúrák eredetét tekintve. A Délkelet-Ázsiából és Melanéziából, Polinéziából és Mikronéziából származó tárgyak készítési technikája szinte mindenütt teljesen azonos s ez nem véletlen: a nyersanyagot adó fafajok és a technika, sőt, maga az óceániai szigetvilág kultúráinak eredete is Délkelet-Ázsia felé mutat. Ignácz Ferenc gyűjteményében több mint 100 olyan tárgy szerepel, amely tapából készült, feltétlenül érdemes ezt az anyagot egy kiállítás, illetve egy tudományos ismeretterjesztő kiadvány formájában az érdeklődő közönség elé tárni. A pápua anyagon keresztül jól bemutatható nemcsak maga a kész termék, a tapaszövet, hanem a munka folyamatát is tudjuk illusztrálni az eredeti helyszínen készített fotókkal, rajzokkal és a készítéshez használt eszközökkel. A témáról még nem jelent meg magyar nyelvű összefoglaló mű. A külföldi, elsősorban német és angol nyelvű szakirodalom pedig nem fordít különösebb gondot a nyersanyagra, noha ez is rendkívül fontos, különösen az őslakosság szempontjából, akik a természetben található kincseket mindig igyekeztek maximálisan kihasználni anélkül, hogy ezzel megbontották, lerombolták volna életterüket. Kiállításunk és az azt kísérő tudományos katalógus szeretné felhívni a figyelmet arra az összhangra is, amelyet az őslakosok alakítottak ki a természeti környezettel és ami minta lehet számunkra.

Covers_363898
Mohea ​tahiti ruhatára Ismeretlen szerző
2

Ismeretlen szerző - Mohea ​tahiti ruhatára
Fedezd ​fel Tahitit Moheával! Kísérd el, és megmutatja neked az otthonát és a meseszép tengerpartot! Szállj be vele a fatörzsből készült kenuba, táncolj a tahiti lányokkal, és csobbanj te is a színes halak közé!

Kollekciók