Ajax-loader

'hálózatkutatás' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Barabási Albert-László - A ​képlet
MI ​VÉGEZTÜK EL A MUNKA OROSZLÁNRÉSZÉT, MÉGIS MÁS KAPTA A DICSÉRETET. REMEKÜL JÁTSZOTTUNK A MECCSEN, DE MINTHA EZT RAJTUNK KÍVÜL SENKI NEM VETTE VOLNA ÉSZRE. FANTASZTIKUS ÖTLETTEL ÁLLTUNK ELŐ A MUNKAHELYÜNKÖN, MÉGIS VALAKI MÁST LÉPTETTEK ELŐ. MIÉRT? Az életben gyakran tapasztaljuk, hogy a kimagasló teljesítmény és a siker nem feltétlenül jár kéz a kézben. Barabási Albert-László, a hálózatok világhírű kutatója legújabb könyvében a tudósokra jellemző kíméletlen logikával tárja fel előttünk a siker kollektív természetét, azaz hogy a siker valójában annak függvénye, hogy mit gondolnak rólunk a többiek, és hogyan reagálnak a cselekedeteinkre. A KÉPLET című könyv a mindennapi életből vett példák segítségével világítja meg a siker törvényszerűségeit: azokat a törvényeket, amelyek alapján megdöbbentő pontossággal jósolható meg, hogy adott feltételek között ki lesz valóban sikeres, és miért. Barabási Albert-László révén megismerhetjük a siker titkos képletét, s ezáltal választ kapunk arra is, mi magunk hogyan lehetünk sikeresek. Barabási Albert-László 1967-ben született Erdélyben. Egyetemi tanulmányait Bukarestben kezdte, majd a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen diplomázott fizika szakon. Doktori fokozatát a Bostoni Egyetemen szerezte meg. A komplex hálózatok elméletének kutatásával vívott ki magának nemzetközi elismerést, és ma már az egyik legsikeresebb magyar kutatóként tartják számon. A legrangosabb tudományos folyóiratokban publikál. A Magyar Tudományos Akadémia és az Akademie Europeae külső tagja, az egyesült állomokbeli Northeastern Egyetemen működő Komplex Hálózati Kutatóközpont vezetője, a Harvard Egyetem és a Közép-európai Egyetem oktatója.

Barabási Albert-László - Behálózva
Könyve, ​mint minden igazi tudomány, látszólag egyszerű kérdést kutat, egy detektív szívósságával: Hogyan kapcsolódik minden egymáshoz, és mit jelent ez a tudományban, az üzleti és a mindennapi életben? „A világunkban meglévő hálózatok valódi természetének megértésével olyan, az emberiséget foglalkoztató kérdésekben kerülhetünk közelebb a válaszhoz, mint a vírusok leküzdése, a gazdasági válságok kezelése, a terrorizmus visszaszorítása vagy akár az emberi társadalom gondjainak megoldása. A Behálózva című könyvet 13 nyelvre fordították le, és több országban felkerült a bestseller listára. Hazánkban 2003-ban jelent meg először, szintén Vicsek Mária fordításában. Az azóta eltelt időszakban a könyv megindult a világranglistán. Jelen kiadásunk alapja a Penguin Book kartonált változatú kiadványa.

Csermely Péter - A ​rejtett hálózatok ereje
"Miért ​szép Mona Lisa mosolya? Miért stabilizálják a nők a társadalmakat? Miért egyformák a gyümölcslegyek? A könyv megmutatja, hogy a fenti kérdésekre a válasz ugyanaz. Minden komplex rendszert a gyenge kölcsönhatások stabilizálnak. E kölcsönhatások alkotják a rejtett hálózatokat, melyeket Szűcs Édua nagyszerű karikatúrái hoznak az olvasóhoz még közelebb. A könyv kivételesen sok területet kapcsol össze, és mind az új tudományos eredmények iránt érdeklődő laikus olvasónak, mind a hálózatok szakértőinek számos újdonságot ad." Vicsek Tamás akadémikus

Barabási Albert-László - Villanások
Vajon ​elkerülhető lett volna a Dózsa-féle parasztfelkelés? Van-e összefüggés a madarak röpte és az emberek mozgása között? Mennyire kiszámítható az emberi viselkedés? Megjósolható-e tudományos módszerekkel a jövő? Ezekre a kérdésekre is keresi a választ Barabási Albert-László, a hálózatok tudományának világhírű kutatója. Napjaink digitális eszközei a világot egy hatalmas kutatólaboratóriummá változtatták. A használatuk során hagyott elektronikus nyomok – a hangüzenetektől a netes rákeresésekig – egy olyan gazdag adatbázis összeállítását tették lehetővé, amilyet korábban elképzelni se tudtunk volna. Követhetővé vált a mozgásunk, döntéseink, az egész életünk. Ezeknek a nyomoknak az elemzése fontos felfedezéshez vezetett: a véletlen korántsem uralja oly mértékben az életünket, mint ahogy eddig gondoltuk. A könyv ennek a meglepő kutatásnak az eredményeivel ismerteti meg az olvasót. Miközben elméletét magyar és egyetemes történelmi példákkal is alátámasztja, a szerző megmutatja, hol ér véget az emberi viselkedésben a spontaneitás, és hol kezdődik a kiszámíthatóság.

Nicholas A. Christakis - James H. Fowler - Kapcsolatok ​hálójában
A ​Kapcsolatok hálójában fenekestül felforgatja az eddigi elképzeléseinket a közösségekről és kapcsolatokról. Új paradigmát állít fel a társadalmi hálózatok ideáinkat, érzelmeinket, egészségünket, szokásainkat és politikai nézeteinket befolyásoló erejéről. „Ha hatással vagyunk barátainkra, ők pedig az ő barátaikra, cselekedeteink olyanokat is befolyásolhatnak, akikkel még sohasem találkoztunk. Az egészségi állapot befolyásolásával kezdtük. Felismertük, hogy ha a barátunk barátja meghízik, mi is meghízunk, és ha a barátunk barátja leszokik a dohányzásról, mi is leszokunk, sőt, azt is megállapítottuk, hogy ha a barátunk barátja boldog, akkor mi is boldogok vagyunk.” „Egy ember boldogsága összefügg az ő barátainak boldogságával, és azok barátainak boldogságával, és a barátok barátainak boldogságával, és a barátok barátainak a barátainak a boldogságával – vagyis a személyes kapcsolatok horizontjain túli kapcsolatokkal. Azt találtuk, hogy a boldog emberek hajlamosak saját társadalmi hálózatuk középpontjába kerülni, és más boldog emberek nagy csoportjaihoz csatlakozni. Minden további boldog ember barátsága 9%-kal növeli meg az egyén boldogságának valószínűségét. Röviden: valójában a boldogság nemcsak személyes, hanem társas élmény is. Az érzelmek kollektív jelenségek.” „Mivel az emberek megértésének kulcsa a közöttük lévő kapcsolatok megértése, figyelmünket ezekre az emberek közötti kapcsolatokra összpontosítottuk.”

Matheika Március - A ​településhálózat-vizsgálat elméleti és gyakorlati vonatkozásáról
Tanulmányom ​célja a magyarországi településrendszerek és az azokra épülő közigazgatási beosztás vizsgálata. Abból a már viszonylag régóta felismert és hangoztatott tényből indulok ki, hogy a településhálózat egységei között törvényszerűen mind intenzívebbé váló kapcsolatok azt eredményezték, hogy a jelenlegi településegységek legnagyobb hányada gazdasági, közigazgatási, településföldrajzi értelemben lényegében már nem önálló település, hanem egy ennek a helyébe lépő településrendszer része.

Barabási Albert-László - Dashun Wang - A ​tudomány tudománya
DASHUN ​WANG és BARABÁSI ALBERT-LÁSZLÓ könyve egy új diszciplína, a tudomány tudományának eddig elért eredményeit, aktuális állapotát, valamint jövőbeli lehetőségeit mutatja be. A szerzők a tudósvilág elé tükröt tartva azokat a mechanizmusokat ismertetik, amelyek befolyásolják a tudományos fejlődés irányát és ütemét. A szerzőpáros úttörő kutatásaiból levont tanulságok valóságos térképet rajzolnak a tudományos élet szereplőinek a kutatói karrier tervezhetőségéről és a tudományos áttörés dinamikájáról. A rendelkezésükre álló big data adathalmazok elemzésével olyan kérdésekre sikerül válaszokat adni, mint hogy az életpálya mely szakaszában írják a tudósok a legjobb műveiket, melyek a szakmai siker és kudarc első jelei, vagy éppen miként fejleszthető a fiatal kutatók kreativitása és teljesítőképessége. A tudomány tudományában az adattudomány, a hálózattudomány és a mesterséges intelligencia segítségével a tudomány működését befolyásoló tényezők mérhetővé váltak - ezáltal pedig a jövő innovációi még hatékonyabbak és eredményesebbek lehetnek.

Nicholas A. Christakis - James H. Fowler - Connected
Renowned ​scientists Christakis and Fowler present compelling evidence for our profound influence on one another's tastes, health, wealth, happiness, beliefs, even weight, as they explain how social networks form and how they operate.

Niall Ferguson - A ​tér és a torony
A ​magyar olvasók előtt is ismert brit történész új munkájában leírja a világ és a történelem menetét befolyásoló globális hálózatok lényegét, melyek a hatalom megszerzésében és megtartásában mindig is óriási jelentőséggel bírtak. Míg a 18. századi misztikus illuminátusok meglepően hatástalan hálózatot építettek ki - bár az azóta is az összeesküvés-elméletek középpontjában áll -, addig a 20. században a Cambridge Egyetemen döbbenetesen hatékony szovjet kémhálózat működött... Ferguson egyaránt képes jó sztorikkal szórakoztatni és tudományos rendet vágni a sikeresen működő társadalmi hálók bonyolult szövevényében. Az összefüggések rávilágítanak napjaink működésének menetére, legyen szó az internet vagy a Facebook társadalomformáló hatásáról. A világtörténelem fordulópontjainak ragyogó feldolgozása, beleértve a jelent is, mely a régi hatalmi hierarchiák és az új társadalmi hálózatok kialakulásának metszéspontjában áll. The New York Times bestseller. "Magával ragadó és meggyőző" -The New York Times "Niall Ferguson ismét briliáns művet írt... 400 oldalban átformálja az elménket" - The Wall Street Journal

Jordán Ferenc - Ördögi ​jóslatok
Az ​emberiség a természet része, nem felette áll. A túlnépesedés és a globalizáció logikus következménye a koronavírus-járvány, nincs benne semmi meglepő. Ennek okairól, a lehetséges alkalmazkodási stratégiákról és a természethez fűződő újra gondolt viszonyunkról szól ez a könyv. Tükör, melyből tanulnunk kellene, hogy ne kelljen most már örökké otthon ülnünk. Jordán Ferenc (1973) biológus. Korábban a zürichi Society in Science alapítvány ösztöndíjasa, a Microsoft Research trentói intézetének vezető kutatója. Jelenleg a Balatoni Limnológiai Intézet igazgatója és a nápolyi Stazione Zoologica külső munkatársa. Leginkább a rész és az egész viszonya érdekli a természetben.

Imreh Balázs - Imreh Csanád - Kombinatorikus ​optimalizálás
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Simon-Székely Attila - Végtelen ​tudat
Dr. ​Simon-Székely Attila, pszichológus, filozófus és nyelvész, kutató és egyetemi oktató, a végtelennel kapcsolatos, interdiszciplináris - logikai, tudat-pszichológiai, nyelvészeti, matematikai és kozmológiai - kutatásait több mint 40 éve folytatja. Az általános- és biopszichológiai tudatkutatásai is, a végtelen logikájához kapcsolódnak. A szerző, a végtelen logikájának vagy tudományának - szakszóval: infinitológia -, és a struktúrák tudományának a megalkotója, valamint a tudat-biopszichológia elnevezésű diszciplína kidolgozója. Ebben a könyvében az infinitológia rejtélyeibe vezeti be az olvasót és részletesen kifejti az új tudományág lényegét. Bemutatja e tudomány sajátos eszközét, a matematikának egy új ágazatát, a kvalitatív dinamikus matematikát (KDM). Ennek része a képi logika (KL), mely egy virtuális, dinamikus, komplex, kvalitatív, könnyen érthető és jól alkalmazható, természetes modellalkotó eszköz. E képalkotó módszer segítségével, sikerült megalkotni az fk-modellt, mely a végtelen, ill. határtalan mikro- és makrorealitás teljes struktúráját bontakoztatja ki, és feltárja előttünk azt, hogy e kettő ugyanolyan szerkezetű. A könyvet, a végtelen univerzum, a parányi részecskevilág, az öntudat, valamint a "minden elmélete" iránt érdeklődők figyelmébe ajánljuk.

Niall Ferguson - The ​Square and the Tower
Most ​history is about the people at the top of the towers of power. But what if the real action is in the social networks down below, in the town squares? Niall Ferguson, the international bestselling author of Empire, The Ascent of Money and Civilization, brilliantly recasts past and present as an unending contest between hierarchies and networks. 'Provocative, snappy, a rare book ... fasten your seatbelts' Peter Frankopan, Daily Telegraph 'Immensely stimulating, absorbing, illuminating ... sends ideas blazing all over the place ... one of the best popular historians of our time' David Goodhart, Prospect 'Powerful, fast-paced ... a pull-yourself-together warning to the present by way of arresting historical precedent' Andrew Anthony, Guardian 'Captivating and compelling' Jonathan A. Knee, The New York Times

Cor Molenaar - A ​verseny vége
A ​technológiai fejlődés, a digitalizáció radikálisan átalakítják a világgazdaságot, az üzleti életben a verseny és a versenyképesség fogalmai teljesen új alapokra kerülnek. Ennek hátterét jelentős részben a digitális platformok és a platformgazdaság térnyerése képezik, ahol megfigyelve a fogyasztók döntéseit és algoritmizálva az ügyfelek viselkedését, a kereslet és a kínálat kapcsolódásának módjai formabontóan új kereteket kapnak. A könyv szerzője, Cor Molenaar, a Rotterdam School of Management professzora, a marketing és a technológia összefüggéseinek egyik legtöbbet hivatkozott véleményformálója Hollandiában. Ebben a kötetében mind Ázsiára, mind a nyugati világra vonatkozóan amellett érvel, hogy az üzleti életben – a digitális ökoszisztéma kialakulásával – egyre több összeolvadás, egyre több partnerség jön létre, a határok pedig fokozatosan eltűnnek a szervezetek között. Emellett a szerző a digitális átállás legfontosabb motivációit, mozgatórugóit és a változások indikátorait is feltárja. Mindez egyaránt érdekes és rendkívül tanulságos információként szolgál – legyünk akár vállalkozók, vállalkozni vágyók vagy akár egyszerű fogyasztók.

Barabási Albert-László - Rejtett ​mintázatok
Barabási ​Albert-László kutatásainak köszönhetően a világ ma másképpen tekint a hálózatokra. Az elmúlt évtizedek egyik legígéretesebb tudományos módszertani újdonságának a hálózatkutatás és hálózati vizualizáció bizonyult, ami hatékony eszköznek tűnik kulturális, társadalmi jelenségek, így a képzőművészeti színtér vizsgálatához is. Barabási Albert-László - a BarabásiLab munkatársaival - kifejlesztette a komplexitás vizuális szókincsét, amit úttörő kutatásai ihlettek a fehérje-kölcsönhatásoktól kezdve az álhírek terjedéséig. A kétdimenziós vizualizációik és 3D adatszobrok lehetővé tették, hogy lássuk, miként működnek valójában az életünket irányító komplex rendszerek. A Rejtett mintázatok a BarabásiLab vizuális nyelvének evolúcióját dokumentálja. A kötet a BarabásiLab munkájának retrospektív kiállítása alkalmából jelenik meg, amely a budapesti Ludwig Múzeumban debütált, majd a németországi Karlsruhe Művészeti és Médiaközpontjába utazik. A gazdagon illusztrált összeállítás több tucat színes képet és ábrát tartalmaz, a művészet és a formatervezés világa vezető hangjainak kommentárjaival és kurátorok magyarázataival. A hálózati vizualizáció alakulásának és fejlődésének nyomon követésével - a BarabásiLab meghatározó projektjeinek bemutatásán keresztül - az átfogó módszer képzőművészeti alkalmazásához juthat el az érdeklődő. Barabási kutatásaiban többnyire láthatatlan összefüggések keresése, az ismétlődő mintázatok felderítése áll a középpontban, amelyek összekapcsolják a természetet, a társadalmat, a nyelvet és a kultúrát. A hálózati szemlélet olyan átfogó, univerzális módszerrel kecsegtet, amelynek segítségével szinte minden összefüggés (pl. a művészeti karrierek sikeressége) természettudományos precizitással vizsgálható. "Érteni végre az életünk összes vonatkozását meghatározó és alakító rejtett struktúrákat - a legtermészetesebbtől a legművibb konstrukciókig - ez mára ambíciójává, egyben szükségletévé vált minden tudatos állampolgárnak. Ebben a könyvben és a hozzá társuló kiállításon Barabási Albert-László a valóság rendszertermészetének feltárására szolgáló páratlan képességével új, fontos nyelvet mutat be a világnak, amelyet mindannyiunknak meg kell tanulnia, hogy jobb jövőt építhessünk az összes faj számára." PAOLA ANTONELLI, főkurátor, a Museum of Modern Arts Építészet és Design osztály főkurátora, valamint kutatási és fejlesztési igazgatója "Barabási Albert-László munkássága túllép a bevett gondolatrendszereken, ennyiben követi a szellemi hagyatékát a magyar művésznek és művészetteoretikusnak, Kepes Györgynek, aki kijelentette, hogy "túl kell lépnünk az új tudással szembeni félelmen." Barabási új típusú szövetséget köt a tudás legváltozatosabb formáival. Kutatásai egy nyüzsgő laboratóriumban folynak, és mindig azt keresik, hogy mit nem tudunk még. Azzal, ahogy különleges műveit behozza a múzeumok világába, egyúttal meg is sokszorozza a múzeumi világokat." HANS ULRICH OBRIST, a Serpentine Galleries művészeti igazgatója

Folgert Karsdorp - Mike Kestemont - Allen Riddel - Humanities ​Data Analysis
The ​use of quantitative methods in the humanities and related social sciences has increased considerably in recent years, allowing researchers to discover patterns in a vast range of source materials. Despite this growth, there are few resources addressed to students and scholars who wish to take advantage of these powerful tools. Humanities Data Analysis offers the first intermediate-level guide to quantitative data analysis for humanities students and scholars using the Python programming language. This practical textbook, which assumes a basic knowledge of Python, teaches readers the necessary skills for conducting humanities research in the rapidly developing digital environment. The book begins with an overview of the place of data science in the humanities, and proceeds to cover data carpentry: the essential techniques for gathering, cleaning, representing, and transforming textual and tabular data. Then, drawing from real-world, publicly available data sets that cover a variety of scholarly domains, the book delves into detailed case studies. Focusing on textual data analysis, the authors explore such diverse topics as network analysis, genre theory, onomastics, literacy, author attribution, mapping, stylometry, topic modeling, and time series analysis. Exercises and resources for further reading are provided at the end of each chapter. An ideal resource for humanities students and scholars aiming to take their Python skills to the next level, Humanities Data Analysis illustrates the benefits that quantitative methods can bring to complex research questions. Appropriate for advanced undergraduates, graduate students, and scholars with a basic knowledge of Python * Applicable to many humanities disciplines, including history, literature, and sociology * Offers real-world case studies using publicly available data sets * Provides exercises at the end of each chapter for students to test acquired skills * Emphasizes visual storytelling via data visualizations

Kindler József - Papp Ottó - Komplex ​rendszerek vizsgálata
A ​könyv a nagyon széles jelenségkört felölelő komplex rendszerek összemérésének elméleti és gyakorlati kérdéseivel, módszereivel foglalkozik. Ebben a vonatkozásban hiánypótló és fontos szakkönyvnek számít, mert e tárgykörben magyar nyelven még nem jelent meg összefoglaló és áttekintő jellegű, egyúttal elméleti alapokat is tisztázó munka. Különös előnye a könyvnek a mérés- és skálaelméleti szempontból való megalapozottsága, világos szerkezeti felépítése, az elvontabb elméleti és módszertani részek könnyen elérhető példákkal való megvilágítása. A szerzők a rendszerelmélet, döntéselmélet és hálós tervezési módszerek ismert szakemberei, egyetemi oktatók, kiknek új kutatási eredményeit is tükrözi a könyv.

Zeev Maoz - Networks ​of Nations
Maoz ​views the evolution of international relations over the last two centuries as a set of interacting, cooperative and conflicting networks of states. The networks that emerged are the result of national choice processes about forming or breaking ties with other states. States are constantly concerned with their security and survival in an anarchic world. Their security concerns stem from their external environment and their past conflicts. Because many of them cannot ensure their security by their own power, they need allies to balance against a hostile international environment. The alliance choices made by states define the structure of security cooperation networks and spill over into other cooperative networks, including trade and institutions. Maoz tests his theory by applying social networks analysis (SNA) methods to international relations. He offers a novel perspective as a system of interrelated networks that co-evolve and interact with one another.

Jennifer Frangos - Albert-László Barabási - Linked
In ​the 1980's, James Gleick's Chaos introduced the world to complexity. Now, Albert-László Barabási's Linked reveals the next major scientific leap: the study of networks. We've long suspected that we live in a small world, where everything is connected to everything else. Indeed, networks are pervasive--from the human brain to the Internet to the economy to our group of friends. These linkages, it turns out, aren't random. All networks, to the great surprise of scientists, have an underlying order and follow simple laws. Understanding the structure and behavior of these networks will help us do some amazing things, from designing the optimal organization of a firm to stopping a disease outbreak before it spreads catastrophically. In Linked, Barabási, a physicist whose work has revolutionized the study of networks, traces the development of this rapidly unfolding science and introduces us to the scientists carrying out this pioneering work. These "new cartographers" are mapping networks in a wide range of scientific disciplines, proving that social networks, corporations, and cells are more similar than they are different, and providing important new insights into the interconnected world around us. This knowledge, says Barabási, can shed light on the robustness of the Internet, the spread of fads and viruses, even the future of democracy. Engaging and authoritative, Linked provides an exciting preview of the next century in science, guaranteed to be transformed by these amazing discoveries.From Linked:This book has a simple message: think networks. It is about how networks emerge, what they look like, and how they evolve. It aims to develop a web-based view of nature, society, and technology, providing a unified framework to better understand issues ranging from the vulnerability of the Internet to the spread of diseases. Networks are present everywhere. All we need is an eye for them...We will see the challenges doctors face when they attempt to cure a disease by focusing on a single molecule or gene, disregarding the complex interconnected nature of the living matter. We will see that hackers are not alone in attacking networks: we all play Goliath, firing shots at a fragile ecological network that, without further support, could soon replicate our worst nightmares by turning us into an isolated group of species...Linked is meant to be an eye-opening trip that challenges you to walk across disciplines by stepping out of the box of reductionism. It is an invitation to explore link by link the next scientific revolution: the new science of networks.

Albert-László Barabási - Bursts
The ​bestselling author of Linked returns with a ground breaking new theory that will enthrall fans of The Tipping Point. Can we scientifically predict our future? It's a mystery that has nagged scientists for perhaps thousand of years. Now Albert-László Barabási-the award-winning author of the sleeper hit Linked- explains how the digital age has yielded a massive, previously unavailable data set that proves the daily pattern of human activity isn't random, it's bursty. We work and fight and play in short flourishes of activity followed by next to nothing. Compellingly illustrated with the account of a bloody medieval crusade in sixteenth-century Transylvania and the modern tale of a contemporary artist hunted by the FBI, Bursts reveals that we are far more predictable than we like to think.

Alessandro Vespignani - A ​jóslás algoritmusa
"Alessandro ​Vespignani könyve a koronavírus bestsellere. Vespignani hálózatelméletre épülő előrejelzései alapján döntenek ma a világ kormányai arról, milyen intézkedéseket vessenek be a koronavírus ellen. Vespignani volt az, aki húsz évvel ezelőtt megteremtette a modern vírusterjedést leíró modellezés eszköztárát. Az általa tervezett algoritmusokat vetették be minden jelentős vírus esetén, az Ebolától a koronavírusig. A WHO és más nemzetközi intézmények számára Vespignani készít előrejelzéseket arról, pontosan mikor és hány ember fog megbetegedni a világ nagyobb városaiban, és hogy a különböző megszorító intézkedések hogyan befolyásolják majd a vírus terjedését. A jóslás algoritmusa című kötetében Vespignani közérthetően mutatja be a jósolhatóság problematikáját, illetve az előrejelzésekben rejlő lehetőségek és az ehhez kapcsolódó felelősség kérdését." Barabási Albert-László 2014 augusztusában a hálózatkutató Alessandro Vespignani váratlan telefonhívást kap: példátlan járvány pusztít Guineában, amely hamarosan a világ többi részén is szétterjedhet. A vírus nevét ma már mindenki ismeri: ebola. Vespignani és csapata rákapcsolódik egy szuperszámítógépre, és algoritmusoknak, valamint szimulációknak köszönhetően sikerül a vírus terjedését hónapokkal előre megjósolni. Az idők hajnala óta megszállottan igyekszünk megjövendölni az elkövetkezendő eseményeket. Mi történne, ha lehetséges lenne jó előre látni nem pusztán az olyan jelenségeket, mint az időjárás, hanem egész életünket? Az új, mesterséges jövendőmondók már ezt teszik. Alessandro Vespignani jövendőmondó tudományával nem bízza magát a természet jelzéseire - a datifikálás matematikai módszereit alkalmazza. És hogy kik látják őt el adatokkal? Mi magunk. A bankkártyánkkal kiegyenlített összegek elárulják, mit engedhetünk meg magunknak, és hogy mi tetszik nekünk. Az okostelefonunkba beépített GPS rögzíti minden helyváltozatásunkat, a Facebookban lévő algoritmus megtanulja, milyen az ízlésünk filmek és zene, divat és ételek tekintetében, sőt, a megszerzett adatok birtokában képes kikövetkeztetni, kire szavazunk majd a következő választáson. A mindenfelé széthintett információk jelentik a kiindulási pontot, a forrást, amelyből a jövő szimulációja érdekében meríteni lehet. Olyan fontos jelenségek megjövendölésére lehetünk ezáltal képesek, mint a világméretű járványok, a háborúk, a gazdasági és politikai összeomlások, vagy épp a természeti katasztrófák. A jóslás algoritmusa nem azt árulja el, mindez hogyan következhet be egy napon, hanem arról számol be, hogy miként működik ez meg már most is - anélkül, hogy tudomást szereznénk róla.

25752
Dzsungel ​vagy esőerdő? Ismeretlen szerző
2

Ismeretlen szerző - Dzsungel ​vagy esőerdő?
Minden ​gyakorló menedzser, minden az üzleti tudományokat különböző szinten tanuló hallgató részére életbevágóan fontos azoknak a komplex üzleti hálózatoknak a megértése, amelyekben a vállalatoknak tevékenykednie kell. Ez a könyv az üzleti hálózatokra vonatkozó legfontosabb cikkek gyűjteménye, egyben avatott vezetőként segíti az olvasót az üzleti hálózatok megértésében és az azokban való eredményes cselekvésben.Értékes olvasmány mindazok számára, akik érdeklődnek a modern üzleti élet valósága iránt.

H%c3%a1l%c3%b3zatkutat%c3%a1s
Hálózatkutatás Ismeretlen szerző
4

Ismeretlen szerző - Hálózatkutatás
Néhány ​jellemző elméleti és gyakorlati hálózatkutatási téma a kötetből: hálózatalakzatok, hálózatok a társalgásban, a mentális lexikon kis-világ és skálafüggetlen karaktere, hálózatok a kulturális örökségben, munkahelyi kapcsolatok informális szerveződése, az információ hullámszerű terjedése az internetes blogokban, a hálózattudat társadalmi összefüggései, a fordítás skálafüggetlen modellje. A kötet a _Hálózatok -- Irányzatok, eszmék a mai magyar nyelvben, kultúrában, társadalomban_ című konferencia előadásait tartalmazza, amelyet 2009. november 30-án és december 1-jén rendezett a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központja Interkulturális Tanulmányok Intézetének Alkalmazott Nyelvészeti Tanszéke. A kötet és a konferencia egyik nem titkolt célja, hogy kapcsolódási pontokat keressen a számos tudományterületen komplex rendszerek új vizsgálati módszereként értelmezhető hálózatkutatás, valamint az egyik legösszetettebb ember alkotta rendszer, a nyelv között. A hálózatelmélet más tudományágakban elért eredményei hozzájárulhatnak a nyelv új szempontból történő elemzéséhez, ezzel is bővítve a nyelvészek számára kínálkozó megközelítési módokat. A kötet ugyanakkor nem csak a nyelv mint komplex rendszer hálózatos jelenségeit mutatja be, hanem betekintést nyújt a társadalomban fellelhető hálózatokba is a nyelvet mint társadalmi jelenséget értelmezve. További hat tanulmány olvasható még a konferencia Jelenkori kommunikációs tünetjelenségek szempontjából: az írástudás sokféleségéről, az internetes kommunikációról, a dajkanyelv szerepéről, asszociációkutatásokról, a tezauruszok nyelvezetéről és az aktuális nyelvhasználat pragmatikai jelenségeiről.

H%c3%a1ny_bar%c3%a1tod_is_van
Hány ​barátod is van? Ismeretlen szerző
4

Ismeretlen szerző - Hány ​barátod is van?
Könnyű ​a hálózatok tudományában egy elvont matematikai elméletet látni. Pléh Csaba, Unoka Zsolt és munkatársaik könyve gyökereiben megváltoztatja ezt, emberközelbe hozva úgy a hálózatok alaptörvényeit, mind ezek alkalmazásait. A pszichológia és a hálózatelmélet ötvözete izgalmas, gondolatébresztő olvasmány, amelynek segítségével teljesen másként láthatjuk embertársainkat és azok viselkedését, valamint társadalmunkat. BARABÁSI ALBERT LÁSZLÓ hálózatkutató, fizikus, a Northeastern, a Harvard és a Közép-európai Egyetem professzora, a modern hálózatkutatás szintetizátora Néhány fejezetcím a könyvből: – Tényleg hány barátod van? Az Én-központú hálózatkutatás módszerei – A közegek és a kapcsolatok reprezentatív képe a mai Magyarországon – Na és ha zárkózott vagy? A személyiség és a hálózatok – Kihez kötődünk a sok ember közül? – A jóllét és kapcsolati hálózataink összefüggései – Egyének, főnökök és csoportok. Hálózatok és csoportok az iskola és munka világában – Engem senki sem szeret. A hálózatok torzulása személyiségzavar és a betegség esetén

Kollekciók