Ajax-loader

'transzneműség' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Jackie Kay - Trombita
Hetvenéves ​korában meghal Joss Moody, a világhírű dzsessztrombitás. Ekkor derül csak ki, hogy a szerető férj, a gondos apa valójában nő volt. Jackie Kay könyve nem botránykrónika. Csak egy dísztelen, mégis szívhez szóló prózavers. Egységes, mégis kemény könyv. Szeretetről. Gyöngédségről. Hűségről. Önazonosságról. Toleranciáról. Gyermek és szülő viszonyáról. Igaz és hamis barátságról. És sírig tartó hitvestársi kapcsolatról. S közben a háttérben szól a trombita és szól a dzsessz.

11
elérhető
44

Rakovszky Zsuzsa - VS
Sándor ​gróf - ennek a rendkívüli érzékenységből, szeretetéhségből és Istent kísértő fájdalomból szőtt regénynek a főhőse. Sándorként éli az életét, lányokkal, nőkkel folytatott perzselő szerelmekben, és tragédiája, hogy a világ kegyetlen tükrében kénytelen újra és újra megpillantani valódi énjét: Saroltát, akinek őt a természet szánta - és talán csak a monogramja az, amelyben ez az őrjítő ellentét összebékíthető. A történet jelene az 1889 és 1901 közti időszak. V. S. "lelepleződése" után keletkező börtönnaplója, versei, feleségéhez írt kétségbeesett levelei, életének históriája és az őt vizsgáló orvos jelentései letehetetlen regénnyé fűződve mesélik el egy XIX. századi romantikus lélek hányattatott sorsát. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc, majd a kiegyezés utáni vágyak, csalódások és mitikussá álmodott emlékek és remények, az eltűnő-félben lévő nemesi és a fénykorát élő színházi világ, valamint a pezsgő kulturális élet a történet háttere. A világban a tudomány és a technika, a filozófia és a teológia forradalma zajlik, az emberben a hús és a lélek kémiája és biológiája csap össze a társadalmi megítéléssel. Érezhet-e, élhet-e férfiként az, aki nőnek született? Szerethet-e nőket úgy, hogy teljessé váljanak a szerelemben? Rakovszky Zsuzsa érzékeny időutazásra hív és a szerelem nyelvén kalauzolja olvasóját Vay Sarolta/Sándor történelmünkre örökített sorsának kényes kérdéseihez.

Kiss Tibor Noé - Inkognitó
Mi ​van akkor, amikor az ember legszívesebben kibújna a saját neméből? Milyen érzés lehet, amikor egy futballbolond kamasz felismeri, hogy női ruhában, kisminkelve érzi jól magát? Mi történik ilyenkor? Mi történik benne, és mi történik vele? Mi történik, amikor rájön, hogy ez nem múló szeszély, hanem maradandó állapot? Mire számíthat, amikor először végigbukdácsol az utcán magas sarkú cipőben? Az Inkognitó olyan tapasztalatokról szól, amelyekről a mai magyar társadalom nagyon keveset tud. A transzneműség egész kérdéskörét a tömegmédia felületes képei uralják: a gay-pride parádék groteszk alakjai vagy a bulvársajtó által időnként felkapott figurák. Kiss Tibor Noé könyvét egy világ választja el mindettől. A könyv egy olyan fiatal története az ezredforduló Magyarországán, aki a felnőtté válás során szembesül alakulóban lévő identitásának nem szabályos vonásaival. Nem véletlen, hogy az Inkognitó alapképlete klasszikus nevelődési regényekre emlékeztet, persze nem éppen klasszikus dilemmákkal. Az olvasó mégis hasonló szorongással aggódik ifjú hőséért, aki talán nem is sejti, mennyire kiszolgáltatott és sebezhető abban a világban, amelybe éppen belepottyant. Az Inkognitó minden ízében kortárs próza, érzékeny tollal megírt elsőkönyv és kockázatos coming out. Kiss Tibor Noé 1976-ban született Budapesten. Jelenleg Pécsett él. Az Inkognitó az első könyve.

Covers_85719
A ​lélek műtétei Ismeretlen szerző
1

Ismeretlen szerző - A ​lélek műtétei
Könyvünk ​a Transz-szexuálisok az egészségügyi-szociális ellátórendszerben című kutatás részeként készült a Társadalmi befogadás - 2003 program keretében. Magyarországon ez volt az első transz-szexuális emberekkel foglalkozó, társadalomtudományi megközelítéseket alkalmazó leíró kutatás, amely a nemváltás hivatalos és egészségügyi lehetőségeinek feltérképezésével átfogó képet kívánt alkotni a transz-szexualitás jelenségének társadalmi kezeléséről.

David Ebershoff - A ​dán lány
Egy ​részben megtörtént eseményeket feldolgozó, gyengéd portré a házasságról arra a kérdésre keresi a választ: Mit tennél, ha valaki, akit szeretsz, minden értelemben meg akarna változni? Egy kérdéssel indult - a feleség apró szívességet kér a férjétől, miközben mindketten a stúdióban festegetnek -, és olyan átváltozáshoz vezetett, amelyre egyikük sem számított. A tényeket és a fikciót romantikus látásmóddal elegyítő regény a házasság bensőségességét mutatja be, és Lili Elbe, az első nemet váltó ember, valamint a házastársi hűség, a saját ambíciói és vágyai gúzsában őrlődő feleség figyelemre méltó történetét meséli el.

László Erika - Transziregény
László ​Erikát nem kell bemutatni az olvasóknak, neve az idegenvezetők és úgy általában az idegenforgalom sötét titkait feltáró, külföldön is megjelent I Love Lóvé című regényével vált ismertté, majd további könyveiben is rendkívül érdekes, az átlagember számára ismeretlen világokat mutat be. Ezúttal is egy brutálisan rendhagyó életúttal ismertet meg minket. Az igaz történeten alapuló Transziregény főhőse egy vándorcirkuszba született, a nyugat-európai szórakoztatóipart megjárt, sármos és tehetséges akrobatatáncos. Marlon Xtravaganza nagyjából negyvenéves koráig keresi nemi identitását, mert próbál megfelelni a családja és a társadalom elvárásainak. Imádják a nők, dől hozzá a pénz, gyönyörű és szerelmes barátnőjével világ körüli turnén vesz részt, miközben egyre boldogtalanabbnak és elveszettebbnek érzi magát. Hosszabb ideig New Yorkban él, ahol megtapasztalja a siker gyönyörét és a drogfüggés poklait, aztán hazatér, és itthon végre felvállalja, hogy férfi testben él ugyan, de nőként tekint magára, nőként akar élni. Egy szerencsés ismeretségnek köszönhetően már-már úgy tűnik, hogy álma valóra válik, ám lesújt rá a sors... László Erika magyar-angol szakon végzett az ELTE-n, később több mint húsz éven át idegenvezetőként dolgozott. Művei: Mindenütt jó, de... (1990); Léggömb és szerelem (1991); I love lóvé (1996); Így utazunk mi (1997); Szerelmem, Krisztina (1998); Egymillió először... I love lóvé 2. (2006), Félelmetes fenevadak - depresszió, pánikbetegség (2008).

Chuck Palahniuk - Láthatatlan ​szörnyek
A ​Láthatatlan szörnyeket, Chuck Palahniuk sorrendben harmadik regényét egyik kritikusa találóan a Harcosok klubja női változatának nevezte. És valóban, a szerző mintha a Szex és New York csillogó világát vegyítené Bret Easton Ellis véres horrormeséivel. Egy eszelős történetet olvashatunk a divat és a modellek csillogó, de üres világáról, szerelmes betegekről és a beteges szerelemről, valamint a mindent elsöprő gyűlöletről. Shannon McFarland karrierjét derékba töri egy szörnyű „baleset”: egy szép napon éppen hazafelé hajt, amikor valaki rálő az autójára. A lövés következtében Shannon elveszíti az alsó állkapcsát, a munkáját és a vőlegényét. Szörnyeteg lesz, akire senki nem mer ránézni. A külvilág többé nem vesz róla tudomást: láthatatlanná válik. A kórházban, a beszédterapeuta rendelőjében megismerkedik Brandy Alexanderrel, aki az utolsó műtétjére vár, hogy végre-valahára igazi nővé válhasson. Brandy, a királynők királynője valójában férfi, de talán ő az egyetlen, aki megérti, milyen szenvedésen megy keresztül Shannon. Sajátos, sokkterápiára emlékeztető módszerét alkalmazva kezelésbe veszi Shannont, és együtt vágnak neki az országot átszelő, őrült utazásnak, amelynek során milliomos öreglányok gyógyszerkészleteit fosztogatják, felfedezik és elpusztítják a múltat, hogy újrateremtsék nem létező jövőjüket. Chuck Palahniuk, szokásához híven, ezúttal is a Harcosok klubja óta védjegyévé vált, graffiti-tömörségű, szikár prózában ostorozza a divatipar talmi csillogását, és egy szürreális történeten keresztül tárja olvasói elé a fogyasztói társadalomról alkotott lesújtó véleményét. Nem csak hölgyeknek, de csakis erős idegzetű olvasóknak.

Andrew Solomon - Alma ​a fájától
Az ​alma nem esik messze a fájától – tartja a mondás –, de mi van akkor, ha ez mégsem igaz? Andrew Solomon egy évtizeden keresztül írta korszakalkotó művét, amely olyan szülőkről és gyermekeikről szól, akik különböznek az átlagtól. A több mint háromszáz meginterjúvolt család között akad, amelyik a siketséggel, más a Down-szindróma vagy az autizmus kihívásaival szembesül; de csodagyerek is felbukkan a könyv szereplői között, ahogyan olyan is, aki erőszakban fogant, vagy idővel ráébredt, hogy nem a biológiai neméhez tartozik. Ezek a tulajdonságok és körülmények látszólag elválasztják egymástól az alanyokat, a családok azonban számos közös tapasztalaton osztoznak – ugyanabban az örömben és bánatban, a kirekesztettség érzésében. A szülők számára minden esetben megválaszolandó kérdés, hogy képesek-e elfogadni a gyermeküket, és ha ez megtörtént, hogyan segíthetik őt a fejlődésben, a kiteljesedésben, abban, hogy boldog felnőtt váljon belőlük. Ám ennek ellenkezőjére is akad példa: olyan szülő-gyermek kapcsolatra, amelyben válaszként végül az elutasítás születik meg. Az Alma a fájától őszinte, felkavaró könyv, amely a tradicionális értelemben vett család fogalmát gondolja újra, miközben nem hallgatja el a különbözőség árnyoldalait sem. Az utóbbiak ellenére mégis minden egyes sorából sugárzik az elköteleződés, a tolerancia, az elfogadás és a szeretet.

Claire Ruth Winter - Understanding ​Transgender Diversity
Understanding ​Transgender Diversity presents a fresh and remarkably clear look at the highly individual nature of human sexuality: why a vast spectrum of self-identities-including those we call "transgender"-will always exist. Part I offers a new model of human sexuality that's both logical and intuitive, enhanced by many creative diagrams and the author's personal experience. Part II provides a well-organized overview of the myriad forms of transgender expression, while Part III sheds thought-provoking light on the many kinds of relationships we can have with transgender people and how best to cope with and benefit from these. Though relatively short, this book is rich in content, written in an engaging and often witty style that draws you in from the beginning and keeps you reading with fascination to the end.

2430479_5
Tíz ​igaz történet Ismeretlen szerző
elérhető
17

Ismeretlen szerző - Tíz ​igaz történet
Ez ​a kötet tíz emberi jogi jogsértés történetét mutatja be. Az áldozatokat az Amnesty International lelkiismereti foglyoknak tekinti, rajtuk keresztül próbálja felhívni a figyelmet rendszerszintű jogsértésekre, és hétköznapi embereket mozgósítva javulást elérni az esetükben. Az olvasó most tíz magyar író: Dragomán György, Gerlóczy Márton, Karafiáth Orsolya, Kemény Zsófi, Kiss Tibor Noé, Maros András, Tasnádi István, Parti Nagy Lajos, Simon Márton, Vámos Miklós interpretációjában találkozhat a sorsukkal. Az Amnesty International független, demokratikus szervezet, több mint hétmillió ember globális mozgalma. Az emberi jogok védelmét kormányoktól, politikai pártoktól, egyházaktól, ideológiáktól és gazdasági érdekektől függetlenül végzi, tőlük pénzt nem fogad el, és az általa védett személyek nézeteivel nem foglalkozik - kivéve, ha azon nézetek erőszakra uszítanak, amit a szervezet elutasít. Az AI kutatásokat végez, melyek alapján az emberi jogi sérelmek megszüntetésére ajánlásokat fogalmaz meg, hogy lobbizást és sajtómunkát is magában foglaló kampányok segítségével igyekezzen érvényesíteni ezeket a hatóságoknál, kormányoknál és más döntéshozóknál. Tudjon meg többet az Amnesty International Magyarországról, és legyen Ön is részese a változásnak: www.amnesty.hu

Meredith Russo - If ​I Was Your Girl
A ​big-hearted novel about being seen for who you really are. Amanda Hardy is the new girl in school. Like anyone else, all she wants is to make friends and fit in. But Amanda is keeping a secret. She's determined not to get too close to anyone. But when she meets sweet, easygoing Grant, Amanda can't help but start to let him in. As they spend more time together, she realizes just how much she is losing by guarding her heart. She finds herself yearning to share with Grant everything about herself--including her past. But Amanda's terrified that once she tells him the truth, he won't be able to see past it. Because the secret that Amanda's been keeping? It's that she used to be Andrew. Will the truth cost Amanda her new life--and her new love? If I Was Your Girl is a universal story about feeling different--and a love story that everyone will root for.

Kútvölgyi Bea - Holnaptól ​nő leszek
"Férfi ​külsővel születtem, de női lélekkel éltem. Megnősültem, feleségem és két gyerekem van. Apaként próbáltam nevelni kislányomat és fiamat, de mégis asszonyként közelítettem hozzájuk." A Gyulából lett Bea naplója megrázó beszámoló arról a másfél évről, amíg felismerte, hogy ki ő valójában, és elszánta magát a nemét megváltoztató operációkra, elvesztette férfiasságát, és biológiailag is nő lett. A szerző lépésről lépésre vezet e különös úton, megtudhatjuk, hogyan fogadta döntését a felesége, családja, környezete. Volt bőven gyötrelem, hisz ő az első Magyarországon, aki megváltoztatta nemét. A napló írását még férfiként kezdte, de már Beaként fejezte be.

Kate Bornstein - S. Bear Bergman - Gender ​Outlaws
In ​the 15 years since the release of Gender Outlaw, Kate Bornstein’s groundbreaking challenge to gender ideology, transgender narratives have made their way from the margins to the mainstream and back again. Today's transgenders and other sex/gender radicals are writing a drastically new world into being. In Gender Outlaws, Bornstein, together with writer, raconteur, and theater artist S. Bear Bergman, collects and contextualizes the work of this generation's trans and genderqueer forward thinkers — new voices from the stage, on the streets, in the workplace, in the bedroom, and on the pages and websites of the world's most respected mainstream news sources. Gender Outlaws includes essays, commentary, comic art, and conversations from a diverse group of trans-spectrum people who live and believe in barrier-breaking lives

Judith Butler - Undoing ​Gender
_Undoing ​Gender_ constitutes Judith Butler's recent reflections on gender and sexuality, focusing on new kinship, psychoanalysis and the incest taboo, transgender, intersex, diagnostic categories, social violence, and the tasks of social transformation. In terms that draw from feminist and queer theory, Butler considers the norms that govern and fail to govern gender and sexuality as they relate to the constraints on recognizable personhood. The book constitutes a reconsideration of her earlier view on gender performativity from _Gender Trouble_. In this work, the critique of gender norms is clearly situated within the framework of human persistence and survival. And to "do" one's gender in certain ways sometimes implies "undoing" dominant notions of personhood. She writes about the "New Gender Politics" that has emerged in recent years, a combination of movements concerned with transgender, transsexuality, intersex, and their complex relations to feminist and queer theory.

David Ebershoff - The ​Danish Girl
THE ​DANISH GIRL is based on the real --- and almost forgotten --- life of Einar Wegener, a Danish painter, and his California-born wife Greta Waud, a brash heiress living the bohemian life in Copenhagen. Greta has married Einar, her painting teacher, against everyone's wishes. When Greta asks Einar to help her complete a portrait of a female opera singer by filling in as her model, one pose in stockings awakens in him a gradually discernible instinct and an ultimate realization. Einar Wegener is the first person to undergo a gender reassignment operation. This is their story, a story of what it means to be a man and a woman. It is a story about identity and the definitions of love. It is a story about change and evolution and transformation. It is a story of what connects men and women --- and what separates them. It is the story of love, in a profound and startling new way

Sara Farizan - If ​You Could Be Mine
In ​this stunning debut, a young Iranian American writer pulls back the curtain on one of the most hidden corners of a much-talked-about culture. Seventeen-year-old Sahar has been in love with her best friend, Nasrin, since they were six. They’ve shared stolen kisses and romantic promises. But Iran is a dangerous place for two girls in love - Sahar and Nasrin could be beaten, imprisoned, even executed if their relationship came to light. So they carry on in secret - until Nasrin’s parents announce that they’ve arranged for her marriage. Nasrin tries to persuade Sahar that they can go on as they have been, only now with new comforts provided by the decent, well-to-do doctor Nasrin will marry. But Sahar dreams of loving Nasrin exclusively - and openly. Then Sahar discovers what seems like the perfect solution. In Iran, homosexuality may be a crime, but to be a man trapped in a woman’s body is seen as nature’s mistake, and sex reassignment is legal and accessible. As a man, Sahar could be the one to marry Nasrin. Sahar will never be able to love the one she wants, in the body she wants to be loved in, without risking her life. Is saving her love worth sacrificing her true self?

Alex Gino - George
BE ​WHO YOU ARE. When people look at George, they think they see a boy. But she knows she's not a boy. She knows she's a girl. George thinks she'll have to keep this a secret forever. Then her teacher announces that their class play is going to be Charlotte's Web. George really, really, REALLY wants to play Charlotte. But the teacher says she can't even try out for the part . . . because she's a boy. With the help of her best friend, Kelly, George comes up with a plan. Not just so she can be Charlotte -- but so everyone can know who she is, once and for all.

Charity Norman - Luke ​Livingstone titkos élete
Csak ​hazugságban lehet tisztességesen élni? A lányunk férje bestseller szerzőjének legújabb regénye. Luke Livingstone szerencsés ember: nagyszerű férj, gondos családapa, sikeres ügyvéd, a társadalom megbecsült tagja. Házassága irigylésre méltóan szép és a Londonhoz közeli családi háza maga a nyugalom szigete. Pedig Luke hatalmas titkot rejteget. Az évek múlásával egyre képtelenebb elviselni a terhet, és egy napon úgy dönt, bevallja a családjának: amióta az eszét tudja, mindig nőnek érezte magát. A hátralevő éveit nem szeretné továbbra is úgy élni, ahogy azt mások elvárják tőle. Lehet-e eltemetni valakit, ha nem halt meg, csak ezután másképp él köztünk? Mit szól Luke átváltozásához a feleség, a gyerekek, a kollégák? Ki marad mellette és ki fordul el tőle? Charity Norman új-zélandi írónőt úgy emlegetik, mint Jodi Picoult méltó vetélytársát. Felkavaró és elgondolkodtató regényei mélyen emberi témákat feszegetnek nagyon olvasmányos stílusban. Olyan kérdéseket szegez az olvasóknak, amelyekre nincsenek egyértelmű válaszok.

Charity Norman - Luke ​Livingstone titkos élete
Csak ​hazugságban lehet tisztességesen élni? A lányunk férje bestseller szerzőjének legújabb regénye. Luke Livingstone szerencsés ember: nagyszerű férj, gondos családapa, sikeres ügyvéd, a társadalom megbecsült tagja. Házassága irigylésre méltóan szép és a Londonhoz közeli családi háza maga a nyugalom szigete. Pedig Luke hatalmas titkot rejteget. Az évek múlásával egyre képtelenebb elviselni a terhet, és egy napon úgy dönt, bevallja a családjának: amióta az eszét tudja, mindig nőnek érezte magát. A hátralevő éveit nem szeretné továbbra is úgy élni, ahogy azt mások elvárják tőle. Lehet-e eltemetni valakit, ha nem halt meg, csak ezután másképp él köztünk? Mit szól Luke átváltozásához a feleség, a gyerekek, a kollégák? Ki marad mellette és ki fordul el tőle? Charity Norman új-zélandi írónőt úgy emlegetik, mint Jodi Picoult méltó vetélytársát. Felkavaró és elgondolkodtató regényei mélyen emberi témákat feszegetnek nagyon olvasmányos stílusban. Olyan kérdéseket szegez az olvasóknak, amelyekre nincsenek egyértelmű válaszok.

Chaz Bono - Transition
Chaz ​Bono's groundbreaking and candid account of a forty-year struggle to match his gender identity with his physical body and his transformation from female to male At first, America knew the only child of Sonny and Cher as Chastity, the cherubic little girl who appeared on her parents' TV show. In later years, she became famous for coming out on a national stage, working with two major organizations toward LGBT (lesbian, gay, bisexual, transgender) rights and publishing two books. And just within the past eighteen months, Chaz Bono has entered the public consciousness as the most high-profile transgender person ever. All through the hoopla surrounding his change, Chaz has insisted on maintaining his privacy. Now, in Transition, Chaz finally tells his story. Part One traces his decision to transition, beginning in his childhood-when he played on the boys' teams and wore boys' clothing whenever possible-and going through his painful, but ultimately joyful, coming out in his twenties, up to 2008, when, after the death of his father, drug addiction, and five years of sobriety, Chaz was finally ready to begin the process of changing his gender. In Part Two, he offers an unprecedented record in words and photographs of the actual transition, a real-time diary as he navigates uncharted waters. These chapters capture the day-to-day momentum of his life as his body changes. Throughout the book, Chaz touches on themes of identity, gender, and sexuality; parents and children; and how harboring secrets shatters the soul. It is an amazing contribution to our understanding of a much- misunderstood community. About the Author Chaz Bono is the only child of Sonny Bono and Cher, and for the past fifteen years, an active LGBT rights advocate, author, and speaker. He lives with his girlfriend in Los Angeles. Billie Fitzpatrick is a writer who has collaborated on many bestselling titles, including Chaz's first book, Family Outing.

Léonor de Recondo - Váltóláz
Muszáj ​annak lennünk, aminek a többiek látnak minket? Egy áruház parkolójában egy nő ül az autójában, a sminkjét mossa le. Leveszi a parókáját, kibújik selyemruhájából, a bokájára görgeti a harisnyáját. Minden egyes mozdulattal mintha kitépne magából valamit. Laurent sportöltözékében hazaindulni készül. Solange-zsal, a feleségével a gimnázium óta ismerik egymást, azóta tart közöttük a meghitt összhang. Az élete, az életük akkor fordul ki a sarkaiból, amikor egy háromnapos egyedüllétet kihasználva Laurent először öltözik női ruhába az otthonukban. Másnap Solange egy hajtűt talál a földön egy szőke hajszállal… Léonor de Récondo egy férfitestbe zárt nő látványos és gyötrelmes átalakulásán vezet végig bennünket mesteri kézzel. Mivé lesz egy párkapcsolat, egy család, amikor a védelmező hamis látszat átadja a helyét a meztelen igazságnak? Áttetszően tiszta stílusban megírt, érzékeny és felkavaró regény a nemi identitás nagy misztériumáról, a belső igazság kereséséről, az önmagunkká válás bátorságáról.

Emmanuelle Pagano - Holdszivárvány
A ​regény főhőse magas sziklaszirtek között, kanyargós úton – gyakran hóviharban vagy a kőomlástól veszélyeztetetten – viszi nap mint nap egy iskolabuszon a környékbeli gyerekeket. Sok-sok szeretettel és törődéssel veszi gondolatban körbe a rábízott kisiskolásokat, miközben végigkövethetjük a saját életének legfontosabb pillanatait: gyermekkorát, kapcsolatát testvérével és szüleivel, ébredező szexualitását és a másik nemhez való viszonyát, egy – az egész életét meghatározó – műtétig vezető útját. Ismerős számára ez a táj, minden szegletét és barlangját ismeri, az emberek is ismerősek, mintha mindig is itt élt volna. Vagy az nem ő volt? Vagy akkor más volt? Pedig itt találja meg élete nagy szerelmét, és itt derül fény az ő legmélyebb, legintimebb titkára is. A regény lapjairól egy csodálatos táj elevenedik meg, leírását olvasva szinte magunk előtt látjuk a színek, a formák és az illatok végtelen szépségét. Mélyen humánus vallomás egy sokak számára ismeretlen, de ettől még köztünk élő életformára, mely méltán kapta 2009-ben az Európai Unió Irodalmi díját. A díjat évente ítélik oda, melyet az Európai Unió Kultúra programja, az Európai Könyvkereskedők Szövetségéből (European Booksellers Federation), az Európai Írók Kongresszusából (European Writers Congress) és az Európai Könyvkiadók Szövetségéből (Federation of European Book Publishers) álló konzorcium társfinanszíroz. A díj célja, hogy reflektorfénybe állítsa az európai kortárs irodalom eredetiségét, bemutassa az Unióba tartozó nemzetek kulturális sokszínűségét, hogy fellendítse az irodalmi művek terjedését szerte Európában, és hogy növelje az érdeklődést a külföldi szerzők művei iránt.

Ujhelyi Nándor - A ​kétneműek
"Mazagran ​Vazul le és fel kódorgott a világváros fénylő, mégis nyirkos és kietlen utjain a XX. század egy novembervégi estéjén. Ijesztő és riadt külseje dacára e 27 éves fiatalember mégis szép és nagyszabású jelenség lenne, ha tekintetében nem ólálkodott volna a nyomorult inség fenevadja, ha toprongyos ruháinak zöldesre fakult szegény szine, borotválatlan arca nem hirdette volna, hogy e fiatalember lázadó és kinlódó emberi féreg csupán."

Amy Ellis Nutt - Becoming ​Nicole
The ​inspiring true story of a transgender girl, her identical twin brother, and an ordinary American family’s extraordinary journey to understand, nurture, and celebrate the uniqueness in us all, from the Pulitzer Prize–winning science reporter for The Washington Post When Wayne and Kelly Maines adopted identical twin boys, they thought their lives were complete. But it wasn’t long before they noticed a marked difference between Jonas and his brother, Wyatt. Jonas preferred sports and trucks and many of the things little boys were “supposed” to like; but Wyatt liked princess dolls and dress-up and playing Little Mermaid. By the time the twins were toddlers, confusion over Wyatt’s insistence that he was female began to tear the family apart. In the years that followed, the Maineses came to question their long-held views on gender and identity, to accept and embrace Wyatt’s transition to Nicole, and to undergo an emotionally wrenching transformation of their own that would change all their lives forever. Becoming Nicole chronicles a journey that could have destroyed a family but instead brought it closer together. It’s the story of a mother whose instincts told her that her child needed love and acceptance, not ostracism and disapproval; of a Republican, Air Force veteran father who overcame his deepest fears to become a vocal advocate for trans rights; of a loving brother who bravely stuck up for his twin sister; and of a town forced to confront its prejudices, a school compelled to rewrite its rules, and a courageous community of transgender activists determined to make their voices heard. Ultimately, Becoming Nicole is the story of an extraordinary girl who fought for the right to be herself. Granted wide-ranging access to personal diaries, home videos, clinical journals, legal documents, medical records, and the Maineses themselves, Amy Ellis Nutt spent almost four years reporting this immersive account of an American family confronting an issue that is at the center of today’s cultural debate. Becoming Nicole will resonate with anyone who’s ever raised a child, felt at odds with society’s conventions and norms, or had to embrace life when it plays out unexpectedly. It’s a story of standing up for your beliefs and yourself—and it will inspire all of us to do the same. Advance praise for Becoming Nicole “Becoming Nicole is a miracle. It’s the story of a family struggling with—and embracing—a transgender child. But more than that, it’s about accepting one another, and ourselves, in all our messy, contradictory glory. The Maines family is as American as they come. In the journey they take toward authenticity and justice, we see a model for the future of our country, a future in which all of us—mothers and fathers, brothers and sisters—somehow find the courage, and the love, to become our best selves.”—Jennifer Finney Boylan, co-chair of GLAAD and author of She’s Not There: A Life in Two Genders “Gripping . . . a timely, significant examination.”—Kirkus Reviews

Desiré Dubounet - The ​Messenger Angel
The ​major religions and cultures of the world have prophesized a cataclysm of 2012 and a messenger who will lead the world into a thousand years of peace and harmony. The prophecies have pointed to this Angel whose messages of change and return to common sense about many things will allow our society to take back the planet from the Ultra Rich profiteers and bring a balance of positive energy and social harmony. This book is the history and the message of this Angel.

Kirstin Cronn-Mills - Beautiful ​Music for Ugly Children
"This ​is Beautiful Music for Ugly Children, on community radio 90.3, KZUK. I’m Gabe. Welcome to my show." My birth name is Elizabeth, but I’m a guy. Gabe. My parents think I’ve gone crazy and the rest of the world is happy to agree with them, but I know I’m right. I’ve been a boy my whole life. When you think about it, I’m like a record. Elizabeth is my A side, the song everybody knows, and Gabe is my B side—not heard as often, but just as good. It’s time to let my B side play.

Caitlyn Jenner - The ​Secrets of My Life
"Imagine ​denying your core and soul. Then add to it the most impossible expectations that people have for you because you are the personification of The American Male Athlete." Bruce Jenner, the celebrated Olympic icon and later the patriarch of one of the most famous families in the world, seemed to be living a dream life of success, fame, and prosperity. But the all-American image and million-dollar smile belied a lifelong struggle with gender dysphoria, and it wasn't until the sensational Diane Sawyer interview that the public mask of Bruce Jenner was finally retired, and through the memorable Vanity Fair piece by Buzz Bissinger, that Caitlyn Jenner was introduced to the world and set free to exist on her own terms. Since then, Caitlyn has undertaken an arduous emotional and physical odyssey to achieve the completeness she always felt was missing. In THE SECRETS OF MY LIFE, Caitlyn reflects on the inner conflict she experienced growing up in an era of rigidly defined gender identities, and the cruel irony of being hailed by an entire nation as the ultimate symbol of manhood. She recounts her Olympic triumph, her rise to fame, and relates how her sense of frustration and shame grew with the passing years and the lengths to which she had to go to conceal her true self. Caitlyn in turn uncovers the toll that these personal struggles had on her three marriages and, subsequently, the relationships with her children. She also talks candidly about her life in the public eye as a member of the Kardashian clan, what led to her decision to become Caitlyn, and how she, her family, the transgender community, and the rest of the world has since embraced her new life. Filled with incredibly personal and moving stories of struggle and victory, of anxiety and fear, and, finally, of surrender and acceptance, THE SECRETS OF MY LIFE reveals the real Caitlyn Jenner by tracing her long and eventful journey to becoming herself.

Covers_439276
A ​túlélő árnyéka Ismeretlen szerző
2

Ismeretlen szerző - A ​túlélő árnyéka
A ​könyv kiadója az El Kazovszkij Alapítvány. Az album a 2015 novemberében (nyolc évvel El Kazovszkij halála után) a Magyar Nemzeti Galériában megnyílt kiálltás anyagát tartalmazza – a tárlatot három hónap alatt több mint harmincezren láttak. A művész hagyatékát kezelő alapítvány kezdeményezésére mintegy négyszáz mű és több száz személyes tárgy került bemutatásra, de akkor nem volt mód dokumentálni a tárlatot. A jelentős közönségsiker abban is kifejezésre jutott, hogy sokan ajánlották fel segítségüket is a katalógushoz. A kiállítást eleve nem szántuk életmű- vagy emlékkiállításnak, inkább friss, kortársi szempontú újraértelmezésére törekedtünk – heterogén aspektusok egyidejű érvényesítésére, erős állításokon alapuló, feszes válogatásra, hatásos és látványos rendezésre. A kötet első felében található tanulmányok az életmű egy-egy – a kiállításon is bemutatott – aspektusát dolgozzák fel és számos új ismerettel, adattal és felismeréssel gazdagítják a művészről kialakult képet. A katalógus-rész szorosan követi a tárlat tizenkilenc számozott szekcióból álló szerkezetét. A reprodukciók közé illesztett szöveges kommentárok és El Kazovszkij-idézetek megkönnyítik a labirintus-szerű kiállítótér bejárását. Az utólagos szerkesztésnek köszönhetően nagy számban kerülhettek a katalógusba interieur-képek is, továbbá elérhetővé vált egy olyan újszerű online animációs program is, amely képes az eredeti térélmény valós idejű felidézésére.

Lisa Williamson - The ​Art of Being Normal
David ​Piper has always been an outsider. His parents think he’s gay. The school bully thinks he’s a freak. Only his two best friends know the real truth – David wants to be a girl. On the first day at his new school Leo Denton has one goal – to be invisible. Attracting the attention of the most beautiful girl in Year 11 is definitely not part of that plan. When Leo stands up for David in a fight, an unlikely friendship forms. But things are about to get messy. Because at Eden Park School secrets have a funny habit of not staying secret for long . . .

Kollekciók