Ajax-loader

'transzneműség' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


2430479_5
Tíz ​igaz történet Ismeretlen szerző
elérhető
19

Ismeretlen szerző - Tíz ​igaz történet
Ez ​a kötet tíz emberi jogi jogsértés történetét mutatja be. Az áldozatokat az Amnesty International lelkiismereti foglyoknak tekinti, rajtuk keresztül próbálja felhívni a figyelmet rendszerszintű jogsértésekre, és hétköznapi embereket mozgósítva javulást elérni az esetükben. Az olvasó most tíz magyar író: Dragomán György, Gerlóczy Márton, Karafiáth Orsolya, Kemény Zsófi, Kiss Tibor Noé, Maros András, Tasnádi István, Parti Nagy Lajos, Simon Márton, Vámos Miklós interpretációjában találkozhat a sorsukkal. Az Amnesty International független, demokratikus szervezet, több mint hétmillió ember globális mozgalma. Az emberi jogok védelmét kormányoktól, politikai pártoktól, egyházaktól, ideológiáktól és gazdasági érdekektől függetlenül végzi, tőlük pénzt nem fogad el, és az általa védett személyek nézeteivel nem foglalkozik - kivéve, ha azon nézetek erőszakra uszítanak, amit a szervezet elutasít. Az AI kutatásokat végez, melyek alapján az emberi jogi sérelmek megszüntetésére ajánlásokat fogalmaz meg, hogy lobbizást és sajtómunkát is magában foglaló kampányok segítségével igyekezzen érvényesíteni ezeket a hatóságoknál, kormányoknál és más döntéshozóknál. Tudjon meg többet az Amnesty International Magyarországról, és legyen Ön is részese a változásnak: www.amnesty.hu

Jackie Kay - Trombita
Hetvenéves ​korában meghal Joss Moody, a világhírű dzsessztrombitás. Ekkor derül csak ki, hogy a szerető férj, a gondos apa valójában nő volt. Jackie Kay könyve nem botránykrónika. Csak egy dísztelen, mégis szívhez szóló prózavers. Egységes, mégis kemény könyv. Szeretetről. Gyöngédségről. Hűségről. Önazonosságról. Toleranciáról. Gyermek és szülő viszonyáról. Igaz és hamis barátságról. És sírig tartó hitvestársi kapcsolatról. S közben a háttérben szól a trombita és szól a dzsessz.

11
elérhető
44

Rakovszky Zsuzsa - VS
Sándor ​gróf - ennek a rendkívüli érzékenységből, szeretetéhségből és Istent kísértő fájdalomból szőtt regénynek a főhőse. Sándorként éli az életét, lányokkal, nőkkel folytatott perzselő szerelmekben, és tragédiája, hogy a világ kegyetlen tükrében kénytelen újra és újra megpillantani valódi énjét: Saroltát, akinek őt a természet szánta - és talán csak a monogramja az, amelyben ez az őrjítő ellentét összebékíthető. A történet jelene az 1889 és 1901 közti időszak. V. S. "lelepleződése" után keletkező börtönnaplója, versei, feleségéhez írt kétségbeesett levelei, életének históriája és az őt vizsgáló orvos jelentései letehetetlen regénnyé fűződve mesélik el egy XIX. századi romantikus lélek hányattatott sorsát. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc, majd a kiegyezés utáni vágyak, csalódások és mitikussá álmodott emlékek és remények, az eltűnő-félben lévő nemesi és a fénykorát élő színházi világ, valamint a pezsgő kulturális élet a történet háttere. A világban a tudomány és a technika, a filozófia és a teológia forradalma zajlik, az emberben a hús és a lélek kémiája és biológiája csap össze a társadalmi megítéléssel. Érezhet-e, élhet-e férfiként az, aki nőnek született? Szerethet-e nőket úgy, hogy teljessé váljanak a szerelemben? Rakovszky Zsuzsa érzékeny időutazásra hív és a szerelem nyelvén kalauzolja olvasóját Vay Sarolta/Sándor történelmünkre örökített sorsának kényes kérdéseihez.

Kiss Tibor Noé - Inkognitó
Mi ​van akkor, amikor az ember legszívesebben kibújna a saját neméből? Milyen érzés lehet, amikor egy futballbolond kamasz felismeri, hogy női ruhában, kisminkelve érzi jól magát? Mi történik ilyenkor? Mi történik benne, és mi történik vele? Mi történik, amikor rájön, hogy ez nem múló szeszély, hanem maradandó állapot? Mire számíthat, amikor először végigbukdácsol az utcán magas sarkú cipőben? Az Inkognitó olyan tapasztalatokról szól, amelyekről a mai magyar társadalom nagyon keveset tud. A transzneműség egész kérdéskörét a tömegmédia felületes képei uralják: a gay-pride parádék groteszk alakjai vagy a bulvársajtó által időnként felkapott figurák. Kiss Tibor Noé könyvét egy világ választja el mindettől. A könyv egy olyan fiatal története az ezredforduló Magyarországán, aki a felnőtté válás során szembesül alakulóban lévő identitásának nem szabályos vonásaival. Nem véletlen, hogy az Inkognitó alapképlete klasszikus nevelődési regényekre emlékeztet, persze nem éppen klasszikus dilemmákkal. Az olvasó mégis hasonló szorongással aggódik ifjú hőséért, aki talán nem is sejti, mennyire kiszolgáltatott és sebezhető abban a világban, amelybe éppen belepottyant. Az Inkognitó minden ízében kortárs próza, érzékeny tollal megírt elsőkönyv és kockázatos coming out. Kiss Tibor Noé 1976-ban született Budapesten. Jelenleg Pécsett él. Az Inkognitó az első könyve.

Covers_85719
A ​lélek műtétei Ismeretlen szerző
1

Ismeretlen szerző - A ​lélek műtétei
Könyvünk ​a Transz-szexuálisok az egészségügyi-szociális ellátórendszerben című kutatás részeként készült a Társadalmi befogadás - 2003 program keretében. Magyarországon ez volt az első transz-szexuális emberekkel foglalkozó, társadalomtudományi megközelítéseket alkalmazó leíró kutatás, amely a nemváltás hivatalos és egészségügyi lehetőségeinek feltérképezésével átfogó képet kívánt alkotni a transz-szexualitás jelenségének társadalmi kezeléséről.

David Ebershoff - A ​dán lány
Egy ​részben megtörtént eseményeket feldolgozó, gyengéd portré a házasságról arra a kérdésre keresi a választ: Mit tennél, ha valaki, akit szeretsz, minden értelemben meg akarna változni? Egy kérdéssel indult - a feleség apró szívességet kér a férjétől, miközben mindketten a stúdióban festegetnek -, és olyan átváltozáshoz vezetett, amelyre egyikük sem számított. A tényeket és a fikciót romantikus látásmóddal elegyítő regény a házasság bensőségességét mutatja be, és Lili Elbe, az első nemet váltó ember, valamint a házastársi hűség, a saját ambíciói és vágyai gúzsában őrlődő feleség figyelemre méltó történetét meséli el.

László Erika - Transziregény
László ​Erikát nem kell bemutatni az olvasóknak, neve az idegenvezetők és úgy általában az idegenforgalom sötét titkait feltáró, külföldön is megjelent I Love Lóvé című regényével vált ismertté, majd további könyveiben is rendkívül érdekes, az átlagember számára ismeretlen világokat mutat be. Ezúttal is egy brutálisan rendhagyó életúttal ismertet meg minket. Az igaz történeten alapuló Transziregény főhőse egy vándorcirkuszba született, a nyugat-európai szórakoztatóipart megjárt, sármos és tehetséges akrobatatáncos. Marlon Xtravaganza nagyjából negyvenéves koráig keresi nemi identitását, mert próbál megfelelni a családja és a társadalom elvárásainak. Imádják a nők, dől hozzá a pénz, gyönyörű és szerelmes barátnőjével világ körüli turnén vesz részt, miközben egyre boldogtalanabbnak és elveszettebbnek érzi magát. Hosszabb ideig New Yorkban él, ahol megtapasztalja a siker gyönyörét és a drogfüggés poklait, aztán hazatér, és itthon végre felvállalja, hogy férfi testben él ugyan, de nőként tekint magára, nőként akar élni. Egy szerencsés ismeretségnek köszönhetően már-már úgy tűnik, hogy álma valóra válik, ám lesújt rá a sors... László Erika magyar-angol szakon végzett az ELTE-n, később több mint húsz éven át idegenvezetőként dolgozott. Művei: Mindenütt jó, de... (1990); Léggömb és szerelem (1991); I love lóvé (1996); Így utazunk mi (1997); Szerelmem, Krisztina (1998); Egymillió először... I love lóvé 2. (2006), Félelmetes fenevadak - depresszió, pánikbetegség (2008).

Chuck Palahniuk - Láthatatlan ​szörnyek
A ​Láthatatlan szörnyeket, Chuck Palahniuk sorrendben harmadik regényét egyik kritikusa találóan a Harcosok klubja női változatának nevezte. És valóban, a szerző mintha a Szex és New York csillogó világát vegyítené Bret Easton Ellis véres horrormeséivel. Egy eszelős történetet olvashatunk a divat és a modellek csillogó, de üres világáról, szerelmes betegekről és a beteges szerelemről, valamint a mindent elsöprő gyűlöletről. Shannon McFarland karrierjét derékba töri egy szörnyű „baleset”: egy szép napon éppen hazafelé hajt, amikor valaki rálő az autójára. A lövés következtében Shannon elveszíti az alsó állkapcsát, a munkáját és a vőlegényét. Szörnyeteg lesz, akire senki nem mer ránézni. A külvilág többé nem vesz róla tudomást: láthatatlanná válik. A kórházban, a beszédterapeuta rendelőjében megismerkedik Brandy Alexanderrel, aki az utolsó műtétjére vár, hogy végre-valahára igazi nővé válhasson. Brandy, a királynők királynője valójában férfi, de talán ő az egyetlen, aki megérti, milyen szenvedésen megy keresztül Shannon. Sajátos, sokkterápiára emlékeztető módszerét alkalmazva kezelésbe veszi Shannont, és együtt vágnak neki az országot átszelő, őrült utazásnak, amelynek során milliomos öreglányok gyógyszerkészleteit fosztogatják, felfedezik és elpusztítják a múltat, hogy újrateremtsék nem létező jövőjüket. Chuck Palahniuk, szokásához híven, ezúttal is a Harcosok klubja óta védjegyévé vált, graffiti-tömörségű, szikár prózában ostorozza a divatipar talmi csillogását, és egy szürreális történeten keresztül tárja olvasói elé a fogyasztói társadalomról alkotott lesújtó véleményét. Nem csak hölgyeknek, de csakis erős idegzetű olvasóknak.

Chuck Palahniuk - Invisible ​Monsters
She's ​a catwalk model who has everything: a boyfriend, a career, a loyal best friend. But when a sudden motor 'accident' leaves her disfigured and incapable of speech, she goes from being the beautiful centre of attention to being an invisible monster, so hideous that no one will acknowledge she exists. Enter Brandy Alexander, Queen Supreme, one operation away from being a real woman, who will teach her that reinventing yourself means erasing your past and making up something better, and that salvation hides in the last place you'll ever want to look. The narrator must exact revenge upon Evie, her best friend and fellow model; kidnap Manus, her two-timing ex-boyfriend; and hit the road with Brandy in search of a brand-new past, present and future.

Yoon Ha Lee - Vezércsel
Egy ​képtelen háború megnyeréséhez hasonlóan képtelen eszközök kellenek. Mondjuk, egy ősi fegyver és egy áruló tábornok. Kel Cheris, a hexarchátus kapitánya az eretnekek ellen vívott csatában nem jóváhagyott módszert alkalmaz, ezért kegyvesztettséggel büntetik. A Parancsnokságtól azonban kap még egy lehetőséget, hogy kiköszörülje a becsületén esett csorbát: vissza kell foglalnia az ellenség által megszállt csillagerődöt. Ám az akció tétje nem csupán az ő karrierje, hiszen ha elbukik, a hexarchátus egész uralma meginoghat. Cheris minden reménysége a halott stratéga, Shuos Jedao – aki mégsem annyira halott, hogy ne segíthetne. Jedao egyrészről sosem vesztett életében egyetlen csatát sem, és az erődöt is jól ismeri. Másrészről azonban élete végén megőrült, és két teljes hadsereget mészárolt le – köztük a sajátját. A kapitánynak döntenie kell, megéri-e a stratégiai előny a vele járó veszélyeket. Mert Jedaóban talán még kevésbé bízhat, mint az életére törő ellenségeiben. A koreai családból származó író az amerikai SF új nemzedékéhez tartozik, aki a neves szerkesztő, Gardner Dozois szavai szerint „segített a zsánert a 21. században újrateremteni”. A Vezércsel a Locus magazintól elnyerte a legjobb első regény díját, de jelölték a rangos Hugo-, Nebula- és Arthur C. Clarke-díjakra is. „Lebilincselően érdekes katonai űropera. Kihagyhatatlan bemutatkozó regény.” – Stephen Baxter, az Antijég írója „Csodálatos és kegyetlen történet, amely bővelkedik spontán ötletekben.” – Alastair Reynolds Brit SF-díjas író

Andrew Solomon - Alma ​a fájától
Az ​alma nem esik messze a fájától – tartja a mondás –, de mi van akkor, ha ez mégsem igaz? Andrew Solomon egy évtizeden keresztül írta korszakalkotó művét, amely olyan szülőkről és gyermekeikről szól, akik különböznek az átlagtól. A több mint háromszáz meginterjúvolt család között akad, amelyik a siketséggel, más a Down-szindróma vagy az autizmus kihívásaival szembesül; de csodagyerek is felbukkan a könyv szereplői között, ahogyan olyan is, aki erőszakban fogant, vagy idővel ráébredt, hogy nem a biológiai neméhez tartozik. Ezek a tulajdonságok és körülmények látszólag elválasztják egymástól az alanyokat, a családok azonban számos közös tapasztalaton osztoznak – ugyanabban az örömben és bánatban, a kirekesztettség érzésében. A szülők számára minden esetben megválaszolandó kérdés, hogy képesek-e elfogadni a gyermeküket, és ha ez megtörtént, hogyan segíthetik őt a fejlődésben, a kiteljesedésben, abban, hogy boldog felnőtt váljon belőlük. Ám ennek ellenkezőjére is akad példa: olyan szülő-gyermek kapcsolatra, amelyben válaszként végül az elutasítás születik meg. Az Alma a fájától őszinte, felkavaró könyv, amely a tradicionális értelemben vett család fogalmát gondolja újra, miközben nem hallgatja el a különbözőség árnyoldalait sem. Az utóbbiak ellenére mégis minden egyes sorából sugárzik az elköteleződés, a tolerancia, az elfogadás és a szeretet.

Laurie Frankel - Mindig ​ez van
Mindig ​ez van, ha egy család titkot őriz… és ha végül ez a titok tartja meg őket. Mindig ez van, ha egy család örökkön-örökké boldogan él… amíg ez az örökkön-örökké össze nem kuszálódik. Mindig ez van, ha a gyerekek megváltoznak… azután pedig a világot változtatják meg. Ő itt Claude. Ötéves, öt fiútestvér közül a legkisebb, és szereti a mogyoróvajas szendvicset. Lányruhát is szeret hordani, meg arról álmodozni, hogy ő egy hercegnő. Ha majd felnő, mondja Claude, lány szeretne lenni. Rosie és Penn azt szeretné, ha Claude-ból az lenne, aki lenni akar. Csak abban nem biztosak, hogy ezt készek megosztani a világgal. Egykettőre az egész család Claude titkát őrizgeti. Míg az egy napon ki nem robban. A Mindig ez van a revelációkról, az átalakulásokról, a tündérmesékről és a családról szóló regény. És arról, hogy mitől van az, hogy mindig ez van: a változás mindig keserves és csodaszerű és ismét csak keserves, a gyermeknevelés mindig ugrás az ismeretlenbe, drukkolva és szívünket-lelkünket beleadva. A gyerekek felnőnek, de nem mindig a terv szerint. Azok a családok pedig, amelyeknek titkaik vannak, nem őrizgethetik azokat örökké. Történeteinket és titkainkat elárulni keserves dolog. És néha veszélyes is. Mégis ezt kell tennünk, mert az élet így lesz jobb mindenki számára. 

Claire Ruth Winter - Understanding ​Transgender Diversity
Understanding ​Transgender Diversity presents a fresh and remarkably clear look at the highly individual nature of human sexuality: why a vast spectrum of self-identities-including those we call "transgender"-will always exist. Part I offers a new model of human sexuality that's both logical and intuitive, enhanced by many creative diagrams and the author's personal experience. Part II provides a well-organized overview of the myriad forms of transgender expression, while Part III sheds thought-provoking light on the many kinds of relationships we can have with transgender people and how best to cope with and benefit from these. Though relatively short, this book is rich in content, written in an engaging and often witty style that draws you in from the beginning and keeps you reading with fascination to the end.

Kútvölgyi Bea - Holnaptól ​nő leszek
"Férfi ​külsővel születtem, de női lélekkel éltem. Megnősültem, feleségem és két gyerekem van. Apaként próbáltam nevelni kislányomat és fiamat, de mégis asszonyként közelítettem hozzájuk." A Gyulából lett Bea naplója megrázó beszámoló arról a másfél évről, amíg felismerte, hogy ki ő valójában, és elszánta magát a nemét megváltoztató operációkra, elvesztette férfiasságát, és biológiailag is nő lett. A szerző lépésről lépésre vezet e különös úton, megtudhatjuk, hogyan fogadta döntését a felesége, családja, környezete. Volt bőven gyötrelem, hisz ő az első Magyarországon, aki megváltoztatta nemét. A napló írását még férfiként kezdte, de már Beaként fejezte be.

Yoon Ha Lee - Ninefox ​Gambit
The ​first installment of the trilogy, Ninefox Gambit, centers on disgraced captain Kel Cheris, who must recapture the formidable Fortress of Scattered Needles in order to redeem herself in front of the Hexarchate. _To win an impossible war Captain Kel Cheris must awaken an ancient weapon and a despised traitor general._ Captain Kel Cheris of the hexarchate is disgraced for using unconventional methods in a battle against heretics. Kel Command gives her the opportunity to redeem herself by retaking the Fortress of Scattered Needles, a star fortress that has recently been captured by heretics. Cheris’s career isn’t the only thing at stake. If the fortress falls, the hexarchate itself might be next. Cheris’s best hope is to ally with the undead tactician Shuos Jedao. The good news is that Jedao has never lost a battle, and he may be the only one who can figure out how to successfully besiege the fortress. The bad news is that Jedao went mad in his first life and massacred two armies, one of them his own. As the siege wears on, Cheris must decide how far she can trust Jedao–because she might be his next victim.

Kate Bornstein - S. Bear Bergman - Gender ​Outlaws
In ​the 15 years since the release of Gender Outlaw, Kate Bornstein’s groundbreaking challenge to gender ideology, transgender narratives have made their way from the margins to the mainstream and back again. Today's transgenders and other sex/gender radicals are writing a drastically new world into being. In Gender Outlaws, Bornstein, together with writer, raconteur, and theater artist S. Bear Bergman, collects and contextualizes the work of this generation's trans and genderqueer forward thinkers — new voices from the stage, on the streets, in the workplace, in the bedroom, and on the pages and websites of the world's most respected mainstream news sources. Gender Outlaws includes essays, commentary, comic art, and conversations from a diverse group of trans-spectrum people who live and believe in barrier-breaking lives

Judith Butler - Undoing ​Gender
_Undoing ​Gender_ constitutes Judith Butler's recent reflections on gender and sexuality, focusing on new kinship, psychoanalysis and the incest taboo, transgender, intersex, diagnostic categories, social violence, and the tasks of social transformation. In terms that draw from feminist and queer theory, Butler considers the norms that govern and fail to govern gender and sexuality as they relate to the constraints on recognizable personhood. The book constitutes a reconsideration of her earlier view on gender performativity from _Gender Trouble_. In this work, the critique of gender norms is clearly situated within the framework of human persistence and survival. And to "do" one's gender in certain ways sometimes implies "undoing" dominant notions of personhood. She writes about the "New Gender Politics" that has emerged in recent years, a combination of movements concerned with transgender, transsexuality, intersex, and their complex relations to feminist and queer theory.

David Ebershoff - The ​Danish Girl
THE ​DANISH GIRL is based on the real --- and almost forgotten --- life of Einar Wegener, a Danish painter, and his California-born wife Greta Waud, a brash heiress living the bohemian life in Copenhagen. Greta has married Einar, her painting teacher, against everyone's wishes. When Greta asks Einar to help her complete a portrait of a female opera singer by filling in as her model, one pose in stockings awakens in him a gradually discernible instinct and an ultimate realization. Einar Wegener is the first person to undergo a gender reassignment operation. This is their story, a story of what it means to be a man and a woman. It is a story about identity and the definitions of love. It is a story about change and evolution and transformation. It is a story of what connects men and women --- and what separates them. It is the story of love, in a profound and startling new way

Sara Farizan - If ​You Could Be Mine
In ​this stunning debut, a young Iranian American writer pulls back the curtain on one of the most hidden corners of a much-talked-about culture. Seventeen-year-old Sahar has been in love with her best friend, Nasrin, since they were six. They’ve shared stolen kisses and romantic promises. But Iran is a dangerous place for two girls in love - Sahar and Nasrin could be beaten, imprisoned, even executed if their relationship came to light. So they carry on in secret - until Nasrin’s parents announce that they’ve arranged for her marriage. Nasrin tries to persuade Sahar that they can go on as they have been, only now with new comforts provided by the decent, well-to-do doctor Nasrin will marry. But Sahar dreams of loving Nasrin exclusively - and openly. Then Sahar discovers what seems like the perfect solution. In Iran, homosexuality may be a crime, but to be a man trapped in a woman’s body is seen as nature’s mistake, and sex reassignment is legal and accessible. As a man, Sahar could be the one to marry Nasrin. Sahar will never be able to love the one she wants, in the body she wants to be loved in, without risking her life. Is saving her love worth sacrificing her true self?

Alex Gino - George
BE ​WHO YOU ARE. When people look at George, they think they see a boy. But she knows she's not a boy. She knows she's a girl. George thinks she'll have to keep this a secret forever. Then her teacher announces that their class play is going to be Charlotte's Web. George really, really, REALLY wants to play Charlotte. But the teacher says she can't even try out for the part . . . because she's a boy. With the help of her best friend, Kelly, George comes up with a plan. Not just so she can be Charlotte -- but so everyone can know who she is, once and for all.

Charity Norman - Luke ​Livingstone titkos élete
Csak ​hazugságban lehet tisztességesen élni? A lányunk férje bestseller szerzőjének legújabb regénye. Luke Livingstone szerencsés ember: nagyszerű férj, gondos családapa, sikeres ügyvéd, a társadalom megbecsült tagja. Házassága irigylésre méltóan szép és a Londonhoz közeli családi háza maga a nyugalom szigete. Pedig Luke hatalmas titkot rejteget. Az évek múlásával egyre képtelenebb elviselni a terhet, és egy napon úgy dönt, bevallja a családjának: amióta az eszét tudja, mindig nőnek érezte magát. A hátralevő éveit nem szeretné továbbra is úgy élni, ahogy azt mások elvárják tőle. Lehet-e eltemetni valakit, ha nem halt meg, csak ezután másképp él köztünk? Mit szól Luke átváltozásához a feleség, a gyerekek, a kollégák? Ki marad mellette és ki fordul el tőle? Charity Norman új-zélandi írónőt úgy emlegetik, mint Jodi Picoult méltó vetélytársát. Felkavaró és elgondolkodtató regényei mélyen emberi témákat feszegetnek nagyon olvasmányos stílusban. Olyan kérdéseket szegez az olvasóknak, amelyekre nincsenek egyértelmű válaszok.

Charity Norman - Luke ​Livingstone titkos élete
Csak ​hazugságban lehet tisztességesen élni? A lányunk férje bestseller szerzőjének legújabb regénye. Luke Livingstone szerencsés ember: nagyszerű férj, gondos családapa, sikeres ügyvéd, a társadalom megbecsült tagja. Házassága irigylésre méltóan szép és a Londonhoz közeli családi háza maga a nyugalom szigete. Pedig Luke hatalmas titkot rejteget. Az évek múlásával egyre képtelenebb elviselni a terhet, és egy napon úgy dönt, bevallja a családjának: amióta az eszét tudja, mindig nőnek érezte magát. A hátralevő éveit nem szeretné továbbra is úgy élni, ahogy azt mások elvárják tőle. Lehet-e eltemetni valakit, ha nem halt meg, csak ezután másképp él köztünk? Mit szól Luke átváltozásához a feleség, a gyerekek, a kollégák? Ki marad mellette és ki fordul el tőle? Charity Norman új-zélandi írónőt úgy emlegetik, mint Jodi Picoult méltó vetélytársát. Felkavaró és elgondolkodtató regényei mélyen emberi témákat feszegetnek nagyon olvasmányos stílusban. Olyan kérdéseket szegez az olvasóknak, amelyekre nincsenek egyértelmű válaszok.

Léonor de Recondo - Váltóláz
Muszáj ​annak lennünk, aminek a többiek látnak minket? Egy áruház parkolójában egy nő ül az autójában, a sminkjét mossa le. Leveszi a parókáját, kibújik selyemruhájából, a bokájára görgeti a harisnyáját. Minden egyes mozdulattal mintha kitépne magából valamit. Laurent sportöltözékében hazaindulni készül. Solange-zsal, a feleségével a gimnázium óta ismerik egymást, azóta tart közöttük a meghitt összhang. Az élete, az életük akkor fordul ki a sarkaiból, amikor egy háromnapos egyedüllétet kihasználva Laurent először öltözik női ruhába az otthonukban. Másnap Solange egy hajtűt talál a földön egy szőke hajszállal… Léonor de Récondo egy férfitestbe zárt nő látványos és gyötrelmes átalakulásán vezet végig bennünket mesteri kézzel. Mivé lesz egy párkapcsolat, egy család, amikor a védelmező hamis látszat átadja a helyét a meztelen igazságnak? Áttetszően tiszta stílusban megírt, érzékeny és felkavaró regény a nemi identitás nagy misztériumáról, a belső igazság kereséséről, az önmagunkká válás bátorságáról.

Jackie Kay - Trumpet
"Supremely ​humane.... Kay leaves us with a broad landscape of sweet tolerance and familial love."--The New York Times Book Review In her starkly beautiful and wholly unexpected tale, Jackie Kay delves into the most intimate workings of the human heart and mind and offers a triumphant tale of loving deception and lasting devotion. The death of legendary jazz trumpeter Joss Moody exposes an extraordinary secret, one that enrages his adopted son, Colman, leading him to collude with a tabloid journalist. Besieged by the press, his widow Millie flees to a remote Scottish village, where she seeks solace in memories of their marriage. The reminiscences of those who knew Joss Moody render a moving portrait of a shared life founded on an intricate lie, one that preserved a rare, unconditional love.

Emmanuelle Pagano - Holdszivárvány
A ​regény főhőse magas sziklaszirtek között, kanyargós úton – gyakran hóviharban vagy a kőomlástól veszélyeztetetten – viszi nap mint nap egy iskolabuszon a környékbeli gyerekeket. Sok-sok szeretettel és törődéssel veszi gondolatban körbe a rábízott kisiskolásokat, miközben végigkövethetjük a saját életének legfontosabb pillanatait: gyermekkorát, kapcsolatát testvérével és szüleivel, ébredező szexualitását és a másik nemhez való viszonyát, egy – az egész életét meghatározó – műtétig vezető útját. Ismerős számára ez a táj, minden szegletét és barlangját ismeri, az emberek is ismerősek, mintha mindig is itt élt volna. Vagy az nem ő volt? Vagy akkor más volt? Pedig itt találja meg élete nagy szerelmét, és itt derül fény az ő legmélyebb, legintimebb titkára is. A regény lapjairól egy csodálatos táj elevenedik meg, leírását olvasva szinte magunk előtt látjuk a színek, a formák és az illatok végtelen szépségét. Mélyen humánus vallomás egy sokak számára ismeretlen, de ettől még köztünk élő életformára, mely méltán kapta 2009-ben az Európai Unió Irodalmi díját. A díjat évente ítélik oda, melyet az Európai Unió Kultúra programja, az Európai Könyvkereskedők Szövetségéből (European Booksellers Federation), az Európai Írók Kongresszusából (European Writers Congress) és az Európai Könyvkiadók Szövetségéből (Federation of European Book Publishers) álló konzorcium társfinanszíroz. A díj célja, hogy reflektorfénybe állítsa az európai kortárs irodalom eredetiségét, bemutassa az Unióba tartozó nemzetek kulturális sokszínűségét, hogy fellendítse az irodalmi művek terjedését szerte Európában, és hogy növelje az érdeklődést a külföldi szerzők művei iránt.

Ujhelyi Nándor - A ​kétneműek
"Mazagran ​Vazul le és fel kódorgott a világváros fénylő, mégis nyirkos és kietlen utjain a XX. század egy novembervégi estéjén. Ijesztő és riadt külseje dacára e 27 éves fiatalember mégis szép és nagyszabású jelenség lenne, ha tekintetében nem ólálkodott volna a nyomorult inség fenevadja, ha toprongyos ruháinak zöldesre fakult szegény szine, borotválatlan arca nem hirdette volna, hogy e fiatalember lázadó és kinlódó emberi féreg csupán."

Ismeretlen szerző - Útmutató ​a meleg, leszbikus, biszexuális, transznemű és gender-nonkonform kliensekkel folytatott pszichológiai munkához
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Desiré Dubounet - The ​Messenger Angel
The ​major religions and cultures of the world have prophesized a cataclysm of 2012 and a messenger who will lead the world into a thousand years of peace and harmony. The prophecies have pointed to this Angel whose messages of change and return to common sense about many things will allow our society to take back the planet from the Ultra Rich profiteers and bring a balance of positive energy and social harmony. This book is the history and the message of this Angel.

Kirstin Cronn-Mills - Beautiful ​Music for Ugly Children
"This ​is Beautiful Music for Ugly Children, on community radio 90.3, KZUK. I’m Gabe. Welcome to my show." My birth name is Elizabeth, but I’m a guy. Gabe. My parents think I’ve gone crazy and the rest of the world is happy to agree with them, but I know I’m right. I’ve been a boy my whole life. When you think about it, I’m like a record. Elizabeth is my A side, the song everybody knows, and Gabe is my B side—not heard as often, but just as good. It’s time to let my B side play.

Caitlyn Jenner - The ​Secrets of My Life
"Imagine ​denying your core and soul. Then add to it the most impossible expectations that people have for you because you are the personification of The American Male Athlete." Bruce Jenner, the celebrated Olympic icon and later the patriarch of one of the most famous families in the world, seemed to be living a dream life of success, fame, and prosperity. But the all-American image and million-dollar smile belied a lifelong struggle with gender dysphoria, and it wasn't until the sensational Diane Sawyer interview that the public mask of Bruce Jenner was finally retired, and through the memorable Vanity Fair piece by Buzz Bissinger, that Caitlyn Jenner was introduced to the world and set free to exist on her own terms. Since then, Caitlyn has undertaken an arduous emotional and physical odyssey to achieve the completeness she always felt was missing. In THE SECRETS OF MY LIFE, Caitlyn reflects on the inner conflict she experienced growing up in an era of rigidly defined gender identities, and the cruel irony of being hailed by an entire nation as the ultimate symbol of manhood. She recounts her Olympic triumph, her rise to fame, and relates how her sense of frustration and shame grew with the passing years and the lengths to which she had to go to conceal her true self. Caitlyn in turn uncovers the toll that these personal struggles had on her three marriages and, subsequently, the relationships with her children. She also talks candidly about her life in the public eye as a member of the Kardashian clan, what led to her decision to become Caitlyn, and how she, her family, the transgender community, and the rest of the world has since embraced her new life. Filled with incredibly personal and moving stories of struggle and victory, of anxiety and fear, and, finally, of surrender and acceptance, THE SECRETS OF MY LIFE reveals the real Caitlyn Jenner by tracing her long and eventful journey to becoming herself.

Covers_439276
A ​túlélő árnyéka Ismeretlen szerző
2

Ismeretlen szerző - A ​túlélő árnyéka
A ​könyv kiadója az El Kazovszkij Alapítvány. Az album a 2015 novemberében (nyolc évvel El Kazovszkij halála után) a Magyar Nemzeti Galériában megnyílt kiálltás anyagát tartalmazza – a tárlatot három hónap alatt több mint harmincezren láttak. A művész hagyatékát kezelő alapítvány kezdeményezésére mintegy négyszáz mű és több száz személyes tárgy került bemutatásra, de akkor nem volt mód dokumentálni a tárlatot. A jelentős közönségsiker abban is kifejezésre jutott, hogy sokan ajánlották fel segítségüket is a katalógushoz. A kiállítást eleve nem szántuk életmű- vagy emlékkiállításnak, inkább friss, kortársi szempontú újraértelmezésére törekedtünk – heterogén aspektusok egyidejű érvényesítésére, erős állításokon alapuló, feszes válogatásra, hatásos és látványos rendezésre. A kötet első felében található tanulmányok az életmű egy-egy – a kiállításon is bemutatott – aspektusát dolgozzák fel és számos új ismerettel, adattal és felismeréssel gazdagítják a művészről kialakult képet. A katalógus-rész szorosan követi a tárlat tizenkilenc számozott szekcióból álló szerkezetét. A reprodukciók közé illesztett szöveges kommentárok és El Kazovszkij-idézetek megkönnyítik a labirintus-szerű kiállítótér bejárását. Az utólagos szerkesztésnek köszönhetően nagy számban kerülhettek a katalógusba interieur-képek is, továbbá elérhetővé vált egy olyan újszerű online animációs program is, amely képes az eredeti térélmény valós idejű felidézésére.

Lisa Williamson - The ​Art of Being Normal
David ​Piper has always been an outsider. His parents think he’s gay. The school bully thinks he’s a freak. Only his two best friends know the real truth – David wants to be a girl. On the first day at his new school Leo Denton has one goal – to be invisible. Attracting the attention of the most beautiful girl in Year 11 is definitely not part of that plan. When Leo stands up for David in a fight, an unlikely friendship forms. But things are about to get messy. Because at Eden Park School secrets have a funny habit of not staying secret for long . . .

Kollekciók