Ajax-loader

'elsősegély' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Dr. Andics László - Alapfokú ​és közúti elsősegély
Az ​elsősegély-nyújtási ismeretek alapfokú elsajátítása mindenki számára alapvetően fontos. Az ilyen irányú felkészültség szerves része az egészségkultúrának. Az elsősegély, bár tudományos alapokra épül, mégis a készség, a gyakorlat "műfaja". Már a keleti bölcsek ismerték a mondást: "Amit hallok, azt elfelejtem, amit látok, arra emlékszem, amit csinálok, azt tudom."

Nagy Mária Edit - Elsősegélynyújtás ​gépjármű-vezetők részére
Napjainkban ​egyre több közúti baleset történik az utakon, melyek során szükség lehet a segítségnyújtásra. A könyv a céllal íródott, hogy az olvasót megismertesse az elsősegélynyújtás alapjaival. A kiadvány több mint 80 színes képpel szemlélteti az ellátások egyes lépéseit, a fektetési módokat, kötözéseket. Segítséget nyújt a közúti elsősegélynyújtás vizsgára történő felkészülésben, melyhez elengedhetetlen a tanfolyam elvégzése, az egyes fogások gyakorlása. A könyv végén 75 szituációs feladat segíti visszaellenőrizni az olvasó elméleti tudását.

Covers_261173
Családi ​orvosi kalauz Ismeretlen szerző
4

Ismeretlen szerző - Családi ​orvosi kalauz
A ​mindenki számára közérthető, gazdagon illusztrált kiadvány kiváló szakemberek tollából született, így biztonsággal fordulhat hozzá betegség idején. A kézikönyv segít Önnek a tünetek felismerésében, tanácsot ad arra nézve, mikor érdemes orvoshoz fordulnia, de megtalálhatja benne a válaszokat azokra a kérdésekre is, amelyeket elfelejtett feltenni orvosának. A legújabb kutatási eredményekre alapozott könyv lapjait olvasva könnyebben megértheti azokat a fogalmakat, amelyeket orvosa használ, hiszen egyszerű nyelvezete segíti a szakkifejezések megértését. A vizsgálatokat követően pedig utánanézhet mindannak, amit meg szeretne még tudni a betegségről. Alapvető darabja lehet házi könyvtárának!

Hornyák István - Elsősegélynyújtás ​mindenkinek
A ​Magyar Vöröskeresztnél hazánkban évente több százezren vizsgáznak elsősegélynyújtásból. Ezért a nagyközönség részéről egyre nagyobb igény mutatkozott egy olyan könyvre, amely részletesen, ám közérthetően fogalmazza meg a sikeres elsősegély-vizsgához szükséges tudnivalókat. Különösen fontos lehet a könyv azoknak, akik személyes élethelyzetükből vagy munkájukból adódóan fokozott felelősséget viselnek a környezetükben élők egészségéért, testi épségéért, így jó szívvel ajánljuk a kiadványt: a jogosítványszerzés előtt állóknak, az iskolai és óvodai alkalmazottaknak, munkahelyi elsősegélyt nyújtóknak, minden szülőnek és nagyszülőnek. Az "Elsősegélynyújtás mindenkinek" több mint egy tankönyv. A kiadvány célja, hogy szükség esetén minél többen tudjanak gyorsan és szakszerűen - adott esetben életmentő - ségítséget nyújtani a bajbajutottaknak.

Pápai Tibor - Elsősegélynyújtás
A ​tankönyv könnyen tanulható formában, képekkel, ábrákkal illusztrálva, a nemzet közi szakmai ajánlások figyelembevételével ismerteti a legegyszerűbb, legpraktikusabb, de mégis leghatékonyabb elsősegély nyújtási teendőket.

Andrew K. Marsden - Cameron Maffet - Roy Scott - Az ​elsősegély kézikönyve
Az ​átdolgozott, részletesebb anatómiai ismereteke tartalmazó szöveg világosan, lépésről lépésre tájékoztat az elsősegélynyújtásról. A könyv szerkezetét a sérülések vagy betegségek súlyosságának megfelelően alakították ki. Minden fejezet szín-kódolt: a gyors tájékozódást az egyes fejezeteken belül külön tartalomjegyzék segíti. Hasznos tanácsokat ad arról is, hogyan kerülhetjük el, hogy elsősegélynyújtáskor megfertőződjünk.

Kis Anna - Dr. Mező Tibor - Nyújts ​segítő mancsot!
A ​könyv mindenekelőtt egy elsősegélynyújtó kalauz kutyagazdák részére, azonban az alap elsősegély ismereteken kívül még rengeteg hasznos információt, jó tanácsot is tartalmaz. Célja, hogy könnyen érthető módon, egy kiskutya figyelemfelkeltő, gyakorlati példáin keresztül mutassa be és foglalja össze azokat a lépéseket, amiket meg kell tenni, illetve el kell kerülni abban az esetben, ha a kis kedvencet (vagy esetleg egy kutyatársát) baleset éri. Leírja, milyen óvintézkedések szükségesek a balesetek megelőzése érdekében és az adott helyzetben milyen tünetekről ismerhető fel egy haladéktalanul megoldásra váró probléma. Ez a könyv - amely Magyarországon hiánypótló kiadvány - rendszerezett, felhasználóbarát formában, lépésről-lépésre leírt információkkal, a szerzők tapasztalatainak megosztásával segíti a kutyatulajdonosokat a felelősségteljes kutyatartásban.

R. M. Youngston - Elsősegélynyújtás
Elsősegélynyújtási ​útmutató életveszély-helyzetektől kezdve a mindennapos sérülések számtalan fajtájáig. A kötet tartalmazza az összes fontos elsősegélynyújtási eljárást.

Pap Zoltán - Elsősegélynyújtás
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Dr. Robert M. Youngson - Elsősegély
Vészhelyzetek, ​általános és mindennapi betegségek és sérülések esetén a kezelések leírásai, lépésről lépésre segítségnyújtás képanyaggal illusztrálva.

Michael Gienger - Elsősegély ​gyógyító kristályokkal
Ez ​a nélkülözhetetlen kézikönyv A-tól Z-ig bemutatja a mindennapos egészségügyi problémák és betegségek kristályterápiás kezelését. Megtaláljuk benne a gyógyulást elősegítő összes olyan könnyen beszerezhető, bárki számára elérhető kristályt, amely segítséget nyújthat szinte minden betegség és tünet kezelésében, legyen szó allergiáról, cukorbetegségről, depresszióról, elsavasodásról, fogínybetegségről, gyomorégésről, hörghurutról, ízületi problémákról, kimerültségről, lumbágóról, migrénről, nátháról, a pajzsmirigy működési rendellenességeiről, stresszről vagy akár testsúlyproblémákról... A sikeres szerző, Michael Gienger világos felépítésű, tökéletesen felhasználóbarát szerkezetű, színes fotókkal illusztrált könyve, amely több éves kristályterápiás kísérletein és tapasztalatain alapul, könnyen kivitelezhető, mindenki számára érthető gyógymódokat kínál.

Dr. Csomai Zita - Baba-elsősegély
Kisgyermekes ​szülők gyakran találkoznak vélt vagy valós vészhelyzetekkel, hiszen a kis felfedezők útja gyakran göröngyös. Ezekben a helyzetekben nagyon sok múlik azon, hogy felismerjük, valóban vészhelyzet van-e. Rendkívül fontos az is, ne essünk pánikba, pontosan tudjuk, mit kell tenni és ezt legyünk is képesek megtenni. Természetesen a szülőkön túl a nagyszülők, a gyermekekkel foglalkozó felnőttek is kerülhetnek olyan helyzetbe, amikor gyorsan, határozottan kell cselekedni egy-egy baleset vagy betegség kapcsán. A Baba-elsősegély könyv célja, hogy megismertessen az esetleges veszélyforrásokkal, a gyakori baba- és gyermekbalesetekkel, azok megelőzésétől a szakszerű elsősegélynyújtásig, mellyel baleset vagy vészhelyzet esetén nagyobb magabiztossággal, higgadtan, azonnali segítséget nyújthatnak a sérült vagy beteg kisgyermeknek. A leírásokat számtalan fotó teszi egyértelművé, szemléletessé. Ez a könyv abban is támpontot ad, hogy melyek azok az állapotok, helyzetek, amikor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni. Ezáltal az olvasó bátrabban és eredményesebben oldhat meg veszélyes vagy veszélyesnek tűnő helyzetet, akár életet is menthet.

Simon Éva - Gondos ​szülők gyermekelsősegély könyve
Bármennyire ​is óvjuk gyermekeinket, a gyermekkor nem múlik el kisebb-nagyobb balesetek és betegségek nélkül. Ez a könyv segítséget nyújt a gondos szülőknek abban, mi mindent tehetnek gyermekeikért, a biztonságos környezet kialakításától kezdve a különféle sérülések ellátásáig, az apró sebek kezelésétől egészen az újraélesztésig. Könyvünk a balesetek megelőzése és a sérülések ellátása mellett beszél a leggyakoribb gyermekbetegségekről, védőoltásokról, láz- és fájdalomcsillapításról, betegápolásról, és sok minden másról, amit gyermekeink egészsége érdekében érdemes tudnunk. A szülő nem pótolhatja a gyermekorvost, de ha pontos elsősegély-nyújtási és egészségügyi ismeretekkel rendelkezik, sokat segíthet a tünetek enyhítésében, a szövődmények megelőzésében, akár életet is menthet.

Egri Kiss Tibor - Túrázás-táborozás ​egészségtana, elsősegélynyújtás
A ​szerző nyugállományú orvos alezredes, fül-orr-gégész szakorvos, aranyjelvényes túravezető, kiváló természetjáró, a nyíregyházi Honvéd Bottyán János Sportegyesület vezetője. A túravezetői tanfolyamok fontos anyaga az egészségtan és az elsősegélynyújtás. Mivel a legutóbbi oktatási segédanyagként megjelent könyv már egy ideje nem kapható, ezért ajánljuk a könyvet az érintettek figyelmébe. De mások is szerezhetnek belőle témába vágó, hasznos információkat.

Vivien J. Amstrong - Tony Lee - Lotte Newman - Rudy Crawford - J. Gordon Paterson - Az ​elsősegély alapkönyve
Átfogó ​kézikönyv mindenfajta baleset, sérülés sürgős ellátására, bármely korosztály esetében. Az elsősegélynyújtás legkorszerűbb ismereteit adja a teljes egészében felújított, szerkezetében, használatában rendkívül egyszerű, okos kézikönyv. A könyvet szinte minden ország használja Ausztráliától az Egyesült Államokig. Nélkülözhetetlen minden háztartásban, iskolában, sportegyesületben, illetve bármilyen más közintézetben. Az esetek, illetve eljárások leírását speciális fázisfotók, anatómiai ábrák teszik még inkább közérthetővé, áttekinthetővé. A kézikönyvet 32 oldalas könyvecske egészíti ki a sürgősségi ellátás alapismereteivel.

Pap Zoltán - Közúti ​elsősegélynyújtás
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Dienes Zsolt - Orvosi ​elsősegélynyújtás a helyszínen
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Sylvie Bézuel - Elsősegély
Harapás, ​csípés, égési sebek kezelése. Hogyan készítsünk a sebre kötést? Sebesültszállítás... Zsebkönyved az elsősegélynyújtás 5 fő területén lát el tanácsokkal. ŐRIZD A FORMÁD! "Jobb megelőzni a bajt, mint gyógyítani." Az erőnlét záloga a kiegyensúlyozott táplálkozás. Töltsd fel szervezetedet vitaminokkal! Az edzettség és a megfelelő felszerelés is sok bajt megelőzhet. Ne körömcipőben mászd meg a Mont Balnc-t! CSÍPÉS, MARÁS, HARAPÁS Számos barátságosnak tűnő kis állatka csíp vagy mar. Tudnod kell, hogy az állat nem kedvtelésből támad, csupán védekezik. Jobban fél tőled, mint te tőle, de ha fenyegetve érzi magát, habozás nélkül beléd szúrja fullánkját, beléd mélyeszti fogait. Légy óvatos! A MÉRGEZÉSEK Nézz körül a mérgek birodalmában! Ne légy olyan, mint Hófehérke, aki gyanútlanul beleharap a kívánatos gyümölcsbe.Vadon nőtt gyümölcsök, bogyók, gombák..., tanuld meg, melyikük mérgező! BALESETEK Megtanulhatod, hogyan kezeld az apró sérüléseket, mit tegyél vérzés vagy égési sérülés esetében, hogyan segíts a fuldoklónak. Elsajátíthatod a "szájból szájba" lélegeztetés technikáját. TÖRÉS, FICAM, RÁNDULÁS Megtanulhatod, mi a teendő törés, ficam, rándulás esetén. Megtanítunk rögtönzött sínt, rögzítőkötést, hordágyat készíteni, sőt, bevezetünk a különböző kötözési módok rejtelmeibe is! Nem marad semmi titokban előtted!

Penelope Ody - Házi ​füveskönyv
Képes ​útmutató mindennapi nyavalyáink hatékony kezeléséhez a természet kínálta, káros mellékhatásoktól mentes orvosságok segítségével. Lépésről lépésre mutatja be a teakeverékek és más szerek egész sorának elkészítését. A képsorozatok alapján bárki elsajátíthatja a különféle gyógynövénykészítmények előállítási módszereit, a szirupoktól és forrázatoktól a kenőcsökig és lemosókig. Olyan hasznos drogokra hívja fel a figyelmet, amelyek segítséget nyújtanak egészségünk megőrzésében, módszereket kínál a család aprajának és nagyjának a betegségek megelőzéséhez. Külön fejezetben sorolja fel a sürgős esetekben alkalmazható szereket, így elsősegélyhelyzetben bárki azonnal kiválaszthatja a megfelelőt.

Ladányi Józsa - Gyakorlati ​sebellátás
Gyakorló ​orvos számára könyvet írni a sebellátásról csak akkor kísérelhető meg eredményesen, ha ismerjük sokrétű munkájukat. Ismernünk kell orvosi - és ezen belül sebészi - beavatkozásuk lehetőségeit, ténykedésük korlátait, amelyeket nem felkészültségük, hanem rendelőjük, segédletük, általában helyzetük szűkös adottsága állít eléjük. Más a városi körzeti, és más a községi vagy falusi orvos helyzete. Így sebészi ténykedésük köre sem azonos. Elismerés illeti a vidéki orvosok nehéz és áldozatos munkáját. Ők nem küldhetik betegeiket a nehezen megközelíthető városi szakrendelésekre, hanem rendelőjükben látják el a kis sebészet körébe tartozó eseteket, nem is szólva azokról a beavatkozásokról, amelyeket a parancsoló szükség hatására kell megoldaniok.

Philip Jevon - Sürgősségi ​ellátás és elsősegély
Tömör, ​könnyen áttekinthető útmutató - amely egyedülállóan gyors, lényegre törő tájékozódást tesz lehetővé a kritikus állapotú betegek megmentése érdekében, szakképzett ápolók és elsősegélynyújtók részére. Az orvostudomány minden területét felölelő, a sürgősségi ellátásra koncentráló művet négy, nagy tapasztalattal rendelkező, elismert szerkesztő alkotta meg kimondottan a gyakorlati tennivalókra koncentrálva. A kézikönyv 21 fejezetben, világos szerkezettel és rendkívül gyakorlatias módon mutatja be mindazokat a tennivalókat, amelyek a sürgősségi ellátáshoz tartoznak. A gazdag képanyag elősegíti a gyakorlati tennivalók pontos megértését. Minden fejezet azonos módon épül fel az általános tudnivalóktól, a tényleges tennivalókon át a végkövetkeztetésig. A kézikönyv egyaránt alkalmas az elsősegélynyújtási vizsgára való felkészüléshez, és mérete, terjedelme, valamint világos szerkezete révén kézikönyvként a mindennapok gyakorlati munkájának megsegítéséhez.

Herwig Stopfkuchen - Mit ​tegyünk? - Amíg az orvos megérkezik
Sajnos ​napjainkban hazánkban is igen sok a gyermekbaleset. A heveny életveszélyben levő gyermekek (pl. baleset, mérgezés, keringési összeomlás) ellátását jól felkészült orvosok és az egész országra kiterjedő szállítási hálózat, mentőszolgálat vigyázza. A betegek ellátása csupán egyetlen ponton hézagos: amíg az orvos, illetve a mentő megérkezik. Ezt a kis beteg sorsa szempontjából sokszor döntő jelentőségű problémát csak a laikusok (nem egészségügyi szakemberek) aktív bevonása oldhatja meg. A helyes ténykedés feltétele azonban a megalapozott ismeret! E Könyv célja, hogy tájékoztassa a potenciálosan nagy számú segítségnyújtók körét a gyermekkorban leggyakrabban észlelhető sürgős ellátást igénylő állapotokról. Ismerteti, hogy egy adott sürgős ellátást igénylő állapot miről ismerhető fel, mit lehet és mit kell tenni, amíg a megfelelő szakember megérkezik. Részletek a tartalomból: Mérgezések, maródások * Lázgörcs, görcsroham * Légúti szűkületek (krupp, gégefedő-gyulladás, félrenyelés) * Allergiás sokk * A szem maródásos sérülése * Forrázás, égés * Vízbefulladás * Koponya-, agysérülés * Hirtelen gyermekhalál * Akut, életet veszélyeztető esemény * Újraélesztési eljárások * A sürgősségi ellátás gyógyszerei * A gyógyszerek helyes alkalmazása Jelen könyvet hazai - igen neves gyermekgyógyász professzor - szaklektora jó szívvel ajánlja mindazoknak, akiknek szívügye gyermekeink élete.

Hunka Balázs - Kisiván Csaba - Az ​elsősegélynyújtás kézikönyve
Az ​elsősegélynyújtás kézikönyve egyaránt használható laikus segélynyújtók, szakképzett elsősegélynyújtók, egészségügyben tanulók és dolgozók, valamint az elsősegélynyújtás oktatásával (egyetemen, sürgősségi ellátásban, általános és középiskolai órák keretében, elsősegélynyújtó tanfolyamokon, fakultációkon) foglalkozók számára. A könyv megírásában az a szándék vezérelte a szerzőket, hogy a jelenlegi sürgősségi ellátás szakmai ajánlásait és az elsősegélynyújtás gyakorlatának szintézisét teremtsék meg cselekvésközpontú formában. Tehát a kézikönyv a megszokottnál részletesebben igyekszik leírni az egyes sérülések, kórképek elsősegélynyújtó szinten történő ellátását úgy, hogy abból mindenki a saját képzettségének és gyakorlatának megfelelően tudja elsajátítani a fontos teendőket. A könyv széles spektrumban igyekszik foglalkozni az elsősegélynyújtás, sürgősségi ellátás szempontjából fontos sérülésekkel, baleseti traumákkal, rosszullétekkel, utolsó fejezete az elsősegélynyújtás oktatásának módszertanáról szól. Ezen kívül tartalmaz oktatási tematikákat, tanmeneteket, teszteket és tételeket különböző szintű képzésekhez.

Kis Anna - Dr. Mező Tibor - Kutyaelsősegély
A ​könyv, amit a kezedben tartasz, mindenekelőtt egy elsősegélynyújtó kalauz kutyagazdik részére, azonban az elsősegély-ismereteken túl még számos, hasznos információt, jó tanácsot is tartalmaz a megfelelő kutyatartással kapcsolatban. Leírja, milyen óvintézkedések szükségesek a balesetek megelőzése érdekében és milyen tünetekről ismerhető fel egy-egy haladéktalanul megoldásra váró probléma. Figyelemfelkeltő, gyakorlati példákon keresztül mutatja be, és foglalja össze azokat a lépéseket, technikákat, amelyek segítségével sérülés vagy baleset esetén kedvenced fájdalma enyhíthető, sőt bizonyos esetekben akár az élete is megmenthető.

Vicky Chown - Kim Walker - Házi ​füveskönyv
A ​gyógynövények mindenre megoldást kínálnak, legyen szó sebgyógyításról, szorongásoldásról, feszültségcsökkentésről, az álmatlanság leküzdéséről vagy immunrendszerünk megerősítéséről. Vicky Chown és Kim Walker elismert gyógynövényszakértők, akik a modern kutatásokat és a holisztikus szemléletet ötvözik egyedülálló kötetükben, miközben bemutatják a gyógynövénygyűjtés és -feldolgozás ősi praktikáit és azt, hogy a gyógynövények miként hatnak a szervezetünkre. A kötetben szereplő, otthon is könnyen elkészíthető receptek segítségével biztonságos és könnyen kezelhető házipatikát alakíthatunk ki, amelyben szükség esetén minden gondunkra megtalálhatjuk a gyógyító balzsamot, olajat, tinktúrát, teát, krémet, ecetet vagy szirupot. Ez a fotókkal gazdagon illusztrált, inspiráló kötet az egészségmegőrzés és kisebb bajok esetén az otthoni gyógyulás remek módszereit kínálja az egész családnak.

John “Lofty” Wiseman - SAS ​túlélési zsebkönyv
Ebben ​a kötetben, amely a túrázók és az utazók nélkülözhetetlen társa, John „Lofty” Wiseman egykori SAS-kiképző megtanít arra, hogyan maradjunk életben minden körülmények között. A világszerte több millió példányban eladott sikerkönyv színes illusztrációi és a praktikus tanácsai hozzájárulnak ahhoz, hogy az olvasó felkészülhessen az összes lehetséges túlélési helyzetre. Megismerhetjük a profik túlélési technikáit és módszereit a következő témákban: – A megfelelő felszerelés összeállítása – Tájékozódás különféle éghajlati és terepviszonyok között, igazodás a térképen és a természetben, haladás különféle körülmények között – Táborozási technikák a menedékkészítéstől a szerszámokig – Az élelem megszerzése és elkészítése – Megmenekülési technikák alkalmazása – Egészség és elsősegélynyújtás – Stratégiák különféle katasztrófahelyzetek esetére Tenyérnyi verzió – a zsebedben elfér.

Myriam Canas - Gustavo Villalobos - Elsősegély
Ez ​a különösen hasznos és értékes kézikönyv az elsősegélynyújtás átfogó irányelveit tartalmazza, ismerteti, mi a teendő a különböző balesetek és sürgősségi állapotok esetén. Biztosítja, hogy gyorsan hozzájussunk a szükséges információkhoz számos speciális helyzetben. A balesetek és vészhelyzetek mindig akkor jelentkeznek, amikor a legkevésbé várjuk, ezért mindig tartsuk a kezünk ügyében az Elsősegély kézikönyvet. A kötetből megtudhatjuk, mi a teendő ételmérgezés, asztmás roham, görcsrohamok, ájulás és eszméletvesztés, szívmegállás, pánik és szorongásos roham, balesetek, mérgezés és egyéb sürgősségi helyzetek esetén. Emellett megismerhetjük az elsősegély alapszabályait és megtudhatjuk mi az, ami feltétlenül szükséges az otthoni elsősegély-felszereléshez.

Ismeretlen szerző - Elsősegélynyújtó ​és szállítóegységek tankönyve
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Tao Le - First ​Aid Cases for the USMLE Step 1
The ​case companion to the best-selling First Aid for the USMLE Step 1. Essential in preparing for the USMLE Step 1, this comprehensive case book features 240 high-yield clinical cases, a unique one-case-per-page format, active recall questions and answers for each case, and more than 200 illustrations. Written by Dr. Tao Lee,this is the perfect study companion to his First Aid for the USMLE Step 1.

Samu Kata - Virágh Sándor - KRESZ ​tankönyv autóvezetőknek
Ez ​a tankönyv a Nemzeti Közlekedési Hatóság által összeállított tanterv alapján tartalmazza a járművezető-képző tanfolyamok "Közlekedési alapismeretek" című tantárgyának az ismeretanyagát. A vizsgára való felkészüléshez és a megszerzett tudás ellenőrzéséhez e tankönyv mellé ajánljuk "A járművezetői vizsga TESZT-kérdések gyűjteménye" című kiadványunkat, amelyben megtalálható a számítógépes (elméleti) vizsgán feltehető összes hivatalos tesztkérdés, és azok megoldása. Eredményes felkészülést, sikeres vizsgát és balesetmentes gépkocsivezetést kívánunk.

Chris McNab - Túlélés: ​Elsősegély
A ​'túlélő' természetjárók számára készült kézikönyvből mindent megtudhatunk arról, hogyan kell ellátnunk egészségkárosodást szenvedett társainkat szakszerű orvosi segítség hiányában. A több mint 150 illusztrációt és különleges ismertetőt tartalmazó, felbecsülhetetlen értékű útmutató közérthetően, lépésről lépésre haladva ad tájékoztatást a különböző sérülések és betegségek széles körének kezelési módjáról, a seb tisztításától a törött nyakcsigolyák helyreillesztéséig. Az egyes fejezetek a következő témaköröket tartalmazzák: a légzési és keringési rendszer rendellenességeinek kezelése; sebek ellátása és vérzéscsillapítás; fejsérülések és a hegyibetegség orvoslása; égés, forrázás okozta sebek kezelése; csonttörések, ízületi sérülések és izomrostszakadások ellátása, mérgezések megelőzése, valamint idegentestek sebből történő eltávolítása. Megtudhatjuk, mit kell tennünk a szélsőséges éghajlati és hőmérsékleti körülmények miatt fellépő problémák kezelésére, s azt is, milyen teendőink vannak egyes betegségek, például vakbélgyulladás, hasmenés vagy malária esetén. A kötet nemcsak azoknak nyújt felbecsülhetetlen segítséget, akik a természetben kalandoznak, hanem az átlagos nyaraló számára is hasznos ismeretekkel szolgálhat. Dr. Chris McNab nem ismeretlen a magyar olvasók előtt, számos könyve jelent meg hadtörténeti és túlélési témában.

Katona József - Katonai ​orvoslás
Dr. ​Katona József arra vállalkozott, hogy képeslapok, dokumentumok, fényképek, eredeti relikviák segítségével olyan művelődéstörténeti albumot hozzon létre, amely a századforduló és a 20. század magyar orvoslásának egyes témaköreit, elsősorban a katonai orvoslást mutatja be, ezzel együtt történelmi betekintést engedve az egészségügy eddig feltáratlan témáiba is. A szerző családjának számos tagja négy nemzedékre visszamenőleg folyamatosan az egészségügyben tevékenykedett, tevékenykedik. Édesanyja például a Don-kanyarban vöröskeresztes műtősnőként vett részt a sebesültek gyógyításában, édesapja és nagyapja orvosként dolgozott, akárcsak testvére és ő maga vagy a legújabb nemzedék képviselői: gyermekeik. A családtagok generációkon keresztül őrizték szakmatörténeti dokumentumaikat, ezek szolgáltak alapjául az albumban bemutatott gyűjteménynek, amely a szerző alapos kutatómunkájának eredményeként, illetve adományok útján fokozatosan bővült. Szavakkal nehezen kifejezhető az az áldozatos szerepvállalás, amit a 20. század nagy világégései során a vöröskeresztes ápolók, munkások, műtősök, orvosok végeztek. A korabeli képeslapok és fotók segítségével, amelyek elsősorban az első világháború idejéből nyújtanak ízelítőt, azt az emberfeletti erőfeszítést ismerhetjük meg, amelyet a magyar egészségügy és a magyar társadalom a túlélésért folytatott.

Kollekciók