Ajax-loader

'auschwitz' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Primo Levi - Ember ez?
Primo Levi (1919-1987), a vegyészből lett író mindvégig megmaradt civil szakmájánál is, mely annak idején Auschwitzban az életét mentette meg: általa lett "prominenssé", s így túlélővé egy lágerlaboratóriumban. Levi civilsége és tragikus halála (negyvenkét évvel szabadulása után levetette magát torinói lakásának negyedik emeletéről) baljós választ látszik adni az Auschwitz és az irodalom viszonyát firtató kérdésekre. Primo Levit azonban éppenséggel Auschwitz, a feldolgozás és elmondás kényszere tette íróvá. Első és mindmáig leghíresebb könyve, az Ember ez? megszenvedett életanyagának hátterében, Auschwitz ma már - sajnos - jól ismert közhelyein, az elembertelenített foglyok "önműködő" rendszerén túl az emberi civilizáció legbaljósabb sejtelme: hogy az emberi civilizációnak, a "világnak" ezennel, íme, vége. És ekkor, a világ vége után kezdődik a folytatás, a Fegyvernyugvás. Mert valami folytatás, úgy látszik, mégiscsak van. Négy orosz katona, lóháton. Győztesek és vesztesek nyájként terelt milliói. Végeérhetetlen vonatozások északnak, délnek, keletnek, nyugatnak. A végtelen lassúsággal és vonakodva, de mégiscsak újra testet öltő - valamiféle - szabadság.

Viktor E. Frankl - Man's ​Search For Meaning
One ​of the outstanding classics to emerge from the Holocaust, Man's Search for Meaning is Viktor Frankl's story of his struggle for survival in Auschwitz and other Nazi concentration camps. Today, this remarkable tribute to hope offers us an avenue to finding greater meaning and purpose in our own lives.

Rudolf Höss - Pery Broad - Johann Paul Kremer - KL ​Auschwitz Seen by the SS
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Itamar Levin - Gideon Greif - Felkelés ​Auschwitzban
1944. ​október 7-én felkelés tört ki a megsemmisítő táborban, és a Sonderkommando tagjai vettek részt benne. ___A reménytelen hősiességnek ezt a megnyilvánulását még soha nem dolgozták fel. Ezt a hiányt pótolja Gideon Greif professzor _(Könnyek nélkül sírtunk)_, az auschwitzi Sonderkommando kutatója. ___Attól kezdve, hogy létrehozták az auschwitzi lágert, amely eredetileg nem megsemmisítő, hanem fogolytábor volt, jó néhány sikeres szökést végrehajtottak az ott raboskodók. Auschwitz II-nek, azaz Birkenaunak viszont csak egy célja volt: a zsidók minél gyorsabb és hatékonyabb megsemmisítése. Innen soha senki nem tudott megszökni, pedig sokan próbálkoztak vele. ___Résztvevők és szemtanúk vallomásai és különböző, köztük német feljegyzések világítják meg, hogyan léptek kapcsolatba a két külön táborban őrzött foglyok, hogyan vitatták meg és halasztották el többször a felkelést, főleg az Auschwitz I foglyai hatására, és hogy milyen szerepet játszottak az Union Gyárban dolgozó fiatal nők. Megtudjuk, kik vettek részt a felkelésben, hogyan végeztek velük a németek, és milyen következményekkel járt az akció. ___Egyetlen dolog nem fog már soha kiderülni, és elképzelni is alig tudjuk, hiába olvassuk el Gideon Greif könyveit vagy nézzük meg a _Saul fiá_-t, Jeles László Oscar-díjas filmjét: hogy az agyonhajszolt, lelkileg megtört, reménytelen helyzetben levő rabok honnan vették a bátorságot, hogy szervezkedjenek, fellázadjanak és harcoljanak.

Johann Schulze - Doktor ​Mengele és a náci haláltáborok
Josef ​Mengele (1911-1979) a hitleri Németország ikonikus alakja volt. Neve az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban elkövetett szörnyűséges tettek által vált hírhedtté. Ártatlan emberek ezreit ölték vagy kínozták meg parancsára, a tudomány nevében végrehajtott kísérletei a legtöbb esetben csupán rafináltan kitervelt tömeggyilkosságok voltak. A bajor származású Mengele antropológiát és orvoslást tanult, ám a lágerben mellette dolgozó kollégái elsősorban fajbiológusnak tartották. Célja a "tiszta árja faj" megteremtése volt, amely tökéletesen egybevágott a náci törekvésekkel, így az orvos szabad kezet kapott munkája során. Korlátlan hatalmú úr volt, mindenki rettegett tőle, a halál angyalának nevezték. Emberellenes vétkeiért sohasem kellett bíróság előtt felelnie, ám a sors megbüntette: a Harmadik Birodalom bukása után emigrációba kényszerült, és élete utolsó szakaszát a megtorlástól való folytonos rettegésben töltötte.

Livia Bitton-Jackson - Ezer ​évet éltem
Livia ​Bitton-Jackson egyike azoknak, akik túlélték a holokausztot, s a túlélők közül is egyike azoknak, akik ezt hitelesen és érzékenyen el tudják beszélni. Mindehhez olyan hangot talál, mintha egy régi kedves ismerős szólna hozzánk. S éppen az elbeszélés közvetlensége az, ami az olvasó saját élményévé tudja tenni a történteket. Amiket egyébként elképzelni sem lehet, nemhogy megérteni. "Az egyik legmegrendítőbb könyv, amit az utóbbi években olvastam...feledhetetlen." (Elie Wiesel) "Elli történetének a holokausztirodalom klasszikusai között van a helye. Az összeomló világ történetét a szerző lenyűgözően letisztult formában közvetíti." (Chicago Tribune) "Az érzelmi együvé tartozás erőteljes pillanatai." (Dorothy Rabonowitz, The New York Times Book Review) "A túlélő tapasztalatával és a költő érzékenységével íródott könyv." (Terrence Despres, a Survivor szerzője)

Baba Schwartz - Májusi ​cserebogár
Lehet-e ​mindig a szeretet a válasz a körülöttünk tomboló gyűlöletre? A nyírbátori származású Baba Schwartz memoárja rendhagyó holokauszt-történet. A szerző az egyre szorongatóbb zsidótörvények idejéből a családi fészek melegére emlékszik leginkább, a világ megismerésének izgalmára, a szülőváros otthonosságára. A normális életet leromboló háborúból emberi arcokat visz magával, a Nyírbátorból elhurcolt háromezres zsidóközösség sorsában a megőrzött humánum pillanatait fedezi fel. A haláltáborok borzalmait, a gázkamrába küldött apa elvesztését örökös béketűréssel és mindig megújuló reménnyel viseli. Édesanyjával és lánytestvéreivel túlélték Auschwitz poklát; a család megmaradt része Ausztráliában telepedett le, és kezdett új életet. Baba Schwartz angol nyelven írt, szívbe markoló emlékiratát a melbourne-i Black Inc. 2016-ban adta közre. A Magyarországról elszármazott szerző műve mostantól Baba Schwartz anyanyelvén is olvasható. A Májusi cserebogár egy ultimate szeretetkönyv, amelynek cselekményéhez a világtörténelem legborzalmasabb évei adják a kulisszát.

Jožef Debreceni - Hladni ​krematorijum
Jožef ​Debreceni: Hladni krematorijum Uz ime Jožefa Debrecenija vezuje se gotovo jedini autentični logorski roman mađarske književnosti, „Hladni krematorijum“ – knjiga-reportaža o strahotama Aušvica napisana hladnom uzavrelošću (1950). Život i iskustvo logora smrti poslužili su i kao inspiracija za njegova lirska dela, ali u ovoj knjizi-reportaži ne obuzimaju ga strast i bol. Dok piše ovaj roman, iako iz redova, iza sećanja i činjenica tinja mržnja koju oseća prema velemajstorima uništenja i fašizmu koji ih slavi, glas samosažaljenja mu je stran. U ovom delu piše reportažu, izveštaj o svetu nečovečnosti, ređajući strahove koji svojom golom istinitošću i činjeničnošću zamagljuju i gestove mašte koja stvara imaginarno i fiktivno.

David Lodge - Deaf ​Sentence
_Being ​deaf is less an affliction than a sentence..._ Retired Professor of Linguistics Desmond Bates is going deaf. Not suddenly, but gradually and - for him and everyone nearby - confusingly. It's a bother for his wife, Winifred, who has an enviably successful new career and is too busy to be endlessly repeating herself. Roles are reversed when he visits his hearing-impaired father, who won't seek help and resents his son's intrusions. And, finally, there's Alex. Alex is a student Desmond agrees to help after a typical misunderstanding. But her increasingly bizarre and disconcerting requests cannot - unfortunately - be blamed on defective hearing. So much for growing old gracefully...

Edith Eva Eger - A ​döntés
"Abban ​szeretnék segíteni olvasóimnak, hogy felfedezzék, miként szökhetnek meg saját elméjük koncentrációs táborából, és válhatnak azzá az emberré, akinek lenniük kellene. Segíteni szeretnék abban, hogy átéljék, mit jelent megszabadulni a múltjuktól, a kudarcaiktól és a félelmeiktől, a dühüktől és a botlásaiktól, a megbánásaiktól és a feloldatlan fájdalmaiktól -, hogy átélhessék azt a szabadságot, amelyben az életet teljes, gazdag, ünnepi mivoltában élvezhetik. Nem választhatunk fájdalom nélküli életet. De választhatjuk azt, hogy szabadok leszünk, megszökünk a múltunk elől, akármi történjék is, és megragadjuk a lehetségest." Dr. Edith Eva Eger A magyar származású dr. Edith Eva Egert 1944-ben családjával együtt a nácik haláltáborába, Auschwitzba deportálták. Ma klinikai pszichológus a kaliforniai La Jollában, illetve a Kaliforniai Egyetem oktatója San Diegóban. Emellett az amerikai hadsereg és haditengerészet tanácsadójaként tűrőképességi tréningeket tart és segíti a katonákat a poszttraumás stressz legyőzésében. Számos tévéműsorban szerepelt, többek közt az Oprah Winfrey Show-ban, illetve a CNN különkiadásában, amely az auschwitzi tábor felszabadításának hetvenedik évfordulójára készült. Ezen kívül főszereplője volt a holland nemzeti televízió holokausztról forgatott dokumentumfilmjének is. Rendszeresen tart előadásokat az Egyesült Államokban és külföldön. Dr. Edith Eva Eger tizenhat éves volt, amikor a nácik megérkeztek magyarországi szülővárosába, Kassára, és családjával együtt Auschwitzba hurcolták. Szüleit a hírhedt náci orvos, Joseph Mengele küldte gázkamrába, aki később arra kérte Edithet, hogy táncolja el a Kék Duna keringőt - jutalmul egy vekni kenyeret kapott. Edith a nővérével együtt túlélte a borzalmakat, és úgy döntött, megbocsát fogva tartóinak, és mindennap élvezi az életet. Évekkel a kiszabadulását követően egyetemre ment és pszichológusnak tanult, ma pedig többek között bántalmazott nőknek, poszttraumás stresszel, függőséggel vagy gyásszal küszködőknek segít. A döntés egyszerre memoár és útmutató, melynek célja, hogy mindannyiunknak segítsen kiszabadulni saját elménk börtönéből. Dr. Eger műve reményt és lehetőséget ad mindazoknak, akik meg akarnak szabadulni a fájdalomtól és a szenvedéstől. Akár rossz házasság, mérgező család vagy gyűlölt munkahely börtönében sínylődnek, akár önmagukat korlátozó hiedelmek szögesdrótja tartja őket fogva a saját elméjükben, ez a könyv arra tanít, hogy a körülményektől függetlenül dönthetünk úgy, hogy az örömöt és a szabadságot választjuk.

Covers_287927
Az ​Auschwitz album Ismeretlen szerző
5

Ismeretlen szerző - Az ​Auschwitz album
„Ez ​az album egyedülálló, nincs hozzá hasonló az egész világon. Több mint kétszáz oldalon kersztül dokumentálja minden irányból és szögből egy zsidó transzport érkezését, a szelekciót, a személyes tárgyak elkobzását és végül a fizikai megsemmisítésre való előkészületeket. Ez a transzport Kárpátaljáról indult – arról a területről, amelyet 1939-ben csatoltak vissza Magyarországhoz Csehszlovákiától – és az auschwitz-birkenaui haláltábor peronjára érkezett 1944 májusában.” Az album képeinek több kiadása is napvilágot látott már (pl. 1981-ben), de ez az első magyar nyelvű változat. Nemcsak a képeket közli, de kísérő tanulmányokat is olvashatunk a táborról, a magyar zsidóság tragédiájáról, sőt magáról az albumról is.

Art Spiegelman - MetaMAUS
'Spiegelman ​has turned the exuberant fantasy of comics inside out by giving us the most incredible fantasy in comics' history: something that actually occurred. MAUS is terrifying not for its brutality, but for its tenderness and guilt' New Yorker MAUS is widely renowned as one of the greatest pieces of art and literature ever written about the Holocaust. It is adored by readers and studied in colleges and universities all over the world. But what led Art Spiegelman to tell his father's story in the first place? Why did he choose to depict the Jews as mice? How could a comic book confront the terror and brutality of the worst atrocity of the twentieth century? To celebrate the 25th anniversary of the book's first publication, MetaMAUS, prepared by the author, is a vital companion to the classic text and includes never-before-seen sketches, rough and alternate drafts, family and reference photos, notebook and diary entries and the transcript of his interviews with his father Vladek as well as a long interview with Art, in which he discusses the book's extraordinary history and origins.

Hirsch Gábor - Békéscsaba ​- Auschwitz-Birkenau retúr
A ​Tevan Alapítvány gondozásában megjelent önéletrajzi ihletésű mű a békéscsabai származású Hirsch Gábor sorsát meséli el a holokauszt árnyékában. Az 1929-ben született írót tizennégy éves korában hurcolták az auschwitzi koncentrációs táborba. A történet azonban korábban kezdődik: felőli az Békéscsabán töltött gyermekkor és a német megszállás eseményeit, a transzport körülményeit majd az Auschwitz zsúfolt barakkjaiban töltött hónapokat.

Dr. Gisella Perl - I ​Was a Doctor in Auschwitz
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Kiss László - Auschwitzi ​napló / Auschwitz Diary
Kiss ​Lászlót családjával együtt Seregélyesről hurcolták el. Az, amit Auschwitzban átélt, nem a megszokott fogolysors volt, hiszen volt egy ikerbátyja is, és így valamivel kedvezőbb körülmények közé került a két testvér. Fivére így sem élte túl a megpróbáltatásokat. László lágerbeli élményeit már 1945 májusában papírra vetette, majd 2003 elején kiegészítésekkel látta el visszaemlékezését.

Kádár Gábor - Vági Zoltán - Táborok ​könyve
A ​szerzőtársak jól ismertek, mint magyar holokauszt különböző aspektusainak, főképpen a magyar zsidóság gazdasági megsemmisítésének, magyar közigazgatási és rendvédelmi szervek 1944-es tevékenységének, a kollaborációnak és a korabeli embermentésnek a szakemberei, illetve a magyar zsidók auschwitz-birkenaui sorsát illetően. Részt vettek az Auschwitz-Birkenau Állami Múzeumban létrehozott, 2004-ben megnyitott, új, magyar állandó kiállítás történeti munkáiban, és azon történészek sorába tartoznak, akik a budapesti holokauszt-emlékközpont "Jogfosztástól népirtásig - a magyar holokauszt áldozatainak emlékére" címet viselő állandó kiállítás forgatókönyvét írták. Vági Zoltán az Oscar díjas Saul fia c. film történész szakértője. Együtt több magyar és angol nyelven megjelent könyvet jegyeznek. A most megjelenő Táborok könyve folytatja egyrészt ezt a munkát, másrészt az évek óta tartó alapos kutatásaik eredményét rögzíti. Minden olyan tábort és a hozzájuk tartozó un. altábort (Auschwitzhoz tartozó altábor többek között volt pl, a mai Csehország területén is) feltérképeznek, ahol magyar származású áldozatok, foglyok voltak.

Garai András Júda - Az ​ördög vigyorgott a lángokból
Amikor ​1944. március 19-én a német csapatok Pécset is megszállták, a Garai család mentességet élvezett a gettóba vonulás alól. Az akkor tizenhat éves András, barátai és szerelme után vágyakozva, feljelentette magát a hatóságoknál, és követte társait a pécsi gettóba. Ekkor, 1944 júliusában kezdődik az emlékirat. Garai András az átélt borzalmak közvetlen közelében, három hét alatt vetette papírra tanúvallomását, mely a visszatekintő emlékezés távolságteremtése nélkül sorakoztatja fel a szenvedéstörténet állomásait.

Art Spiegelman - Maus: ​A Survivor's Tale - And Here My Troubles Began
Acclaimed ​as a "quiet triumph"* and a "brutally moving work of art,"** the first volume of Art Spiegelman's Maus introduced readers to Vladek Spiegelman, a Jewish survivor of Hitler's Europe, and his son, a cartoonist trying to come to terms with his father, his father's terrifying story, and History itself. Its form, the cartoon (the Nazis are cats, the Jews mice), succeeds perfectly in shocking us out of any lingering sense of familiarity with the events described, approaching, as it does, the unspeakable through the diminutive. As the New York Times Book Review commented," [it is] a remarkable feat of documentary detail and novelistic vividness...an unfolding literary event." This long-awaited sequel, subtitled And Here My Troubles Began, moves us from the barracks of Auschwitz to the bungalows of the Catskills. Genuinely tragic and comic by turns, it attains a complexity of theme and a precision of thought new to comics and rare in any medium. Maus ties together two powerful stories: Vladek's harrowing tale of survival against all odds, delineating the paradox of daily life in the death camps, and the author's account of his tortured relationship with his aging father. Vladek's troubled remarriage, minor arguments between father and son, and life's everyday disappointments are all set against a backdrop of history too large to pacify. At every level this is the ultimate survivor's tale -- and that too of the children who somehow survive even the survivors. * Washington Post ** Boston Globe *** "Maus is a book that cannot be put down, truly, even to sleep. When two of the mice speak of love, you are moved, when they suffer, you weep. Slowly through this little tale comprised of suffering, humor and life's daily trials, you are captivated by the language of an old Eastern European family, and drawn into the gentle and mesmerizing rhythm, and when you finish Maus, you are unhappy to have left that magical world and long for the sequel that will return you to it." - Umberto Eco Art Spiegelman is co-founder/editor of _Raw_, the acclaimed magazine of avant-garde comics and graphics. His work has been published in the _New York Times_, _Playboy_, the _Village Voice_ and many other periodicals, and his drawings have been exhibited in museums and galleries here and abroad. Honors he has received for _Maus_ include a Guggenheim fellowship and nomination for the National Books Critics Circle Award. Mr. Spiegelman lives in New York City with his wife, Françoise Mouly and their daughter, Nadja.

Zalmen Gradowski - Auschwitz-tekercs ​/ A pokol szívében
Az ​auschwitzi tekercsek létezéséről a Saul fia c. film kapcsán hallottunk sokat. A sonderkommandó fogalma szintén ekkor vált közismertebbé. Gradowski, (az egyik sonderkommandós csoport tagja) tekercse ennek fényében vált számunkra annyira fontossá. Heller Ágnes a könyv ismertetőjében ezt írja róla: Ahogy a reményét vesztett hajótörött üzenetet küld egy palackban, hogy valaki esetleg majd valamikor hírt kapjon hajójuk vesztéről, úgy küldött üzenetet halálára várva Gradowski Auschwitzban arról, ami ott történt, azoknak, akik esetleg olvasni fogják. Hihetetlen hősiességgel és leleménnyel hagyott üzenetet olyanoknak, akik esetleg, talán valamikor megtalálják és elolvassák a palackba rejtett igazságot, a lehetetlen lehetségességét, az elgondolhatatlan elgondolását. Tanúságot tett a jövő előtt, a jövő számára. S mint minden tanúságtevő, azt is a jövő óceánjára bízta, hogy ki is volt az, aki tanúságot tett, hogy ki volt az, aki hozzájuk, ismeretlenekhez fordult. Nincs autentikusabb dokumentum ennél, ahol a szöveg megírásának helye, módja és a szövegíró helyzete a szöveg pecsétje. Ez a szöveg Auschwitzban íródott Auschwitzról, szerzője egy auschwitzi halálraítélt, a dokumentum lelőhelye Auschwitz, a fényképeket Auschwitzban készítették. A túlélők tanúvallomásaiból, a nácik ellen folytatott perekből, a történetírásból sokkal többet tudtunk meg azóta Auschwitzról, mint ebből a csodával határosan ránk maradt dokumentumból, de ennél egyik sem hitelesebb.

Jodi Picoult - Hikayeci
Sage ​Singer yalnız bir kadın, günleri fırında ya da evli sevgilisiyle kaçamak buluşmalarla geçiyor. Josef Weber'in kasabaya gelmesiyle birlikte hayatı değişiyor, artık bir arkadaşı var. Bir gün Josef, Sage'den bir iyilik istiyor: Onu öldürmesini. Devamında karanlık sırrını açıklıyor: Geçmişinde bir Nazi subayıydı, Sage'in büyükannesi ise soykırımdan kurtulan 'şanslı'lardan. En iyi dostunuzun geçmişinde bir katil olduğunu bilseniz ne yapardınız? Affetmenin sınırlarını kim çizer? İntikam ve adalet birbirinden ne kadar uzakta? Jodi Picoult'nun tüm romanları arasında polisiye yönü en ağır basan, felsefi sorgulamalarla ve hesaplaşmalarla örülü bir modern zaman destanı: Hikayeci.

Jodi Picoult - Intenso ​come un ricordo
Sage ​Singer è una ragazza solitaria. Evita ogni contatto con il mondo, nasconde il proprio volto sfregiato in seguito ad un incidente, si rifugia in una relazione clandestina perché le consente di non impegnarsi fino in fondo. Finché non stringe amicizia con un vecchio signore, Josef Weber. Insegnante in pensione, di origine tedesca, Weber è un filantropo benvoluto da tutti nella piccolo comunità in cui vive. Ma un giorno, contando sul rapporto di stima e affetto che li lega, Weber chiede a Sage un favore molto particolare che sconvolgerà la ragazza. Scioccata, confusa, Sage non acconsente ma non può rifiutarsi di ascoltare la confessione dell’anziano amico. Weber è stato nelle SS ed era fra le guardie di Auschwitz. E la nonna di Sage è una sopravvissuta ai campi di sterminio… Più voci narranti si alternano nella scrittura di Jodi Picoult, come sempre magistrale nel riannodare il filo dei ricordi sepolti nel passato e delle emozioni che agitano il presente. E la chiave, ancora una volta, sta nella potenza della narrazione: «Un racconto può essere molto potente. Può cambiare il corso della storia. Può salvare una vita. Ma può anche essere un buco nero, o le sabbie mobili, in cui si rimane impantanati, incapaci di scrivere per liberarsi». Sta a noi, alla nostra coscienza, scegliere la strada da prendere.

Primo Levi - If ​This Is a Man
On ​22nd February 1944, 650 people were sent to Auschwitz in 12 goods trains. Only Primo Levi and two others survived. "If This Is a Man" is Levi's most direct, non-fictional account of his time in Auschwitz, and in "The Truce" he describes his flight from the hell in which he had been incarcerated.

Wiesław Kielar - Anus ​Mundi
Ami ​azt illeti, alaposan megismerhette öt esztendő alatt. Megtanulta a túlélés művészetének minden "naprakész" csínját-bínját, a fogarany, a cigaretta, a krumpli csereértékét, illetve az emberélet értékének teljes semmibevételét. És megismerte Kielar a halál minden fajtáját, mielőtt megismerhette volna a szerelmet, az életet. Alvilági útikalauz ez a fekete memoár; felsorol minden pokolbeli látnivalót, és mint minden jó útikalauz, végül a halál glosszáriumát is közli, azt a német társalgási nyelvet, amelyet rabok és rabtartók egyaránt beszéltek. Az olvasót magával ragadja a szerző egyéni bája és egyéni látásmódja. S amit olyan sokszor elmondtunk már: a haláltáborok kora után született nemzedékek megismerhetik ebből a könyvből azt a világot, amely ugyan már távoli, de amelyről a haladó emberiség nem feledkezhetik meg soha.

Pelle János - Auschwitz ​magyar szemmel
A ​könyv borítóján a Sorsok Háza épülete látható. Egy két éve felépült, nagyszabású múzeumé és oktatási központé, mely Auschwitz felfoghatatlan borzalmát szándékozott megörökíteni, de sajnos 2014 óta üresen áll. Ebben a tanulmánykötetben, mely a magyar holokauszt eddig kevéssé ismert vonatkozásaival foglalkozik, számos új forrást felhasználva, három olyan tanulmány is olvasható, amely a tervezett múzeum kiállításának alapjául szolgálhatna. Író-történész szerzője új szempontból közelíti meg a vészkorszakhoz vezető utat. Túllép a megdöbbentő tények felsorakoztatásán, okokat keres, összefüggéseket talál. Az 1946-os miskolci népítélet leírásában bemutatja azt is, hogy az 1944-ben felszított pokoli szenvedélyek hogyan épültek be egy nagyváros mindennapi életébe, hogy azután újra felszínre törjenek. És ami legalább ennyire fontos: egy 2015-ben, fordításában megjelent emlékiratot elemezve képet nyújt Auschwitz kevéssé ismert "mindennapi életéről", kiegészítve és értelmezve az Oscar-díjas Saul fia film üzenetét. A könyv mindenekelőtt a középiskolás korosztályoknak és történelemtanáraiknak, illetve a téma iránt érdeklődő olvasónak ajánlható.

Heller György - Auschwitz ​napló
A ​német S. Fisher Kiadó 2012-ben jelentette meg ezt az élményleírást Franz Memelsdorf írásával közösen egy kötetben. A könyv nagy sikert aratott. Heller György eredetileg német nyelven írta, majd barátja, Bartucz László fordította magyarra, amit aztán saját maga lektorált. Az élményleírás irodalmi szintű, a nyelvek mesterének műve. És példázza azt is, hogy a túlélésben mekkora segítség a kultúrára, szellemi értékekre való támaszkodás, hogy a "varázskör", amelyet egy vers vagy irodalmi, szellemi értékek felidézése teremt, mennyire segít az embertelen környezetből kiemelkedni, ebben a nemesebb világban megkapaszkodni. Remélhetőleg Magyarországon is lesz visszhangja a könyvnek. Erre nagy szükség lenne, mert a shoával és az akkori magyar társadalom részességével való szembenézés még várat magára.

Tomáš Radil - Az ​auschwitzi fiúk
A ​lágeréletet, a legkülönfélébb tragikus sorsokat taglaló memoárirodalom skálája meglehetősen széles, ám Tomás Radil könyve egy új aspektussal gazdagítja az emlékező irodalmat: az 1942-ben induló történet 1938-ig visszanyúlóan részletezi egy tizenkét éves, koraérett gyerek nézőpontjából a zsidótörvények bevezetését, a jogfosztottság időszakát. A dokumentarisztikus hűségű, ám olvasmányos regényként is remekül helytálló memoár értékes, egyedi képet fest a korai negyvenes évek Párkányáról és Esztergomjáról.

Bernhard Schlink - Le ​liseur
À ​l'âge de quinze ans, Michaël – le narrateur – découvre l'amour dans les bras d'Hanna, une voisine de vingt ans son aînée ; pendant six mois, il la rejoint tous les jours et partage avec elle plaisirs de la chair et moments de lecture. Mais sa maîtresse, personnage secret, disparaît un jour mystérieusement. Sept ans plus tard, Michaël la retrouve par hasard, alors qu'il assiste à un procès pour crime de guerre, où elle figure au banc des accusés ; il découvre à cette occasion un fait qui pourrait atténuer sa condamnation, mais choisit de n'en rien dire, par respect pour celle qui a marqué si profondément sa vie. Il renouera leur relation au cours des dix-huit années d'incarcération de celle qu'il comprend enfin un peu mieux.

Rupert Butler - A ​Gestapo története
A ​náci Állami Titkosrendőrség korának legfélelmetesebb és leghatékonyabb rendőri szervezete volt, melynek húszezer titkosrendőre biztosította a nácik tökéletes uralmát a német lakosság és - 1939 után - Európa legyőzött népei felett. Amikor a náci rezsim elindult a következetes antiszemitizmus útján a Gestapo maga is bekapcsolódott a zsidóüldözésbe, és aktívan részt vett az "állam ellenségeinek" - zsidóknak, cigányoknak, homoszexuálisoknak és egyéb nem kívánatos elemeknek - a felkutatásában és kiirtásában. Rupert Butler részletesen bemutatja a Geheime Staatpolizei fejlődését a kezdetektől egészen az összeomlásig, számos eredeti Gestapo-dokumentumot tárva az olvasó elé. De megismerhetjük az Állami Titkosrendőrség vezetői, a Harmadik Birodalom megszállott és különc szolgái: Hermann Göring, Heinrich Himmler és Reinhard Heydrich részletes életrajzát is. A mű talán egyik legmegkapóbb fejezete a Túlélők című interjúgyűjtemény, melyben a Gestapo azon áldozatainak történetét olvashatjuk, akik elszenvedték a kínvallatásokat, megjárták a koncentrációs táborok és a Gestapo börtöneinek poklát, de valamilyen úton-módon mégis élve szabadultak ki a terror e szörnyűséges útvesztőjéből. Sokuk megrendítő vallomása most kerül először nyilvánosság elé.

Nyiszli Miklós - Auschwitz: ​A Doctor's Eyewitness Account
When ​the Nazis invaded Hungary in 1944, they sent virtually the entire Jewish population to Auschwitz. A Jew and a medical doctor, the prisoner Dr. Miklos Nyiszli was spared death for a grimmer fate: to perform "scientific research" on his fellow inmates under the supervision of the man who became known as the infamous "Angel of Death" - Dr. Josef Mengele. Nyiszli was named Mengele's personal research pathologist. In that capactity he also served as physician to the Sonderkommando, the Jewish prisoners who worked exclusively in the crematoriums and were routinely executed after four months. Miraculously, Nyiszli survived to give this horrifying and sobering account.

Maria Momot - Auschwitz ​Birkenau
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Imre Kertész - Kadersizlik
Yazarın ​otobiyografik özellikler taşıyan romanı, on altı yaşındaki Yahudi asıllı bir Macar gencinin, babasını çalışma kampına yolcu etmesiyle başlar.

Kollekciók