Ajax-loader

'vakság' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


M%c3%a9lys%c3%a9gek_f%c3%b6
Mélységek ​fölött Ismeretlen szerző
3

Ismeretlen szerző - Mélységek ​fölött
''Nem ​láttam, pedig szemem is volt! De úgy látszik, éppen a szemem állotta útját, hogy beleláthassak a dolgok igazi mélyére! Valahogy úgy van az, barátom: a szem nem a világosság forrása. Csak tükrök bonyolult játéka, amely engem csak megzavart. Most, hogy a tükrök összetörtek: látom a világosságot.'' Pap Károly A kötet szerzői: Ady Endre, Babits Mihály, Benedek Marcell, Bíró Lajos, Cs. Szabó László, Gelléri Andor Endre, Hunyady Sándor, Kaffka Margit, Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső, Márai Sándor, Móricz Zsigmond, Pap Károly, Szép Ernő, Tersánszki Józsi Jenő.

Katkó István - Festett ​egek
Különös ​idegen érkezik az erdő övezte kis jobbágyfaluba. Mohn mester, a szakállas üvegfestő messzi tájakról jött, nyugtalan lelkű vándor, aki kamrájában csodálatos dolgokat művel: színes képeket varázsol a kis üveghutában készülő poharakra, kancsókra, szentek arcmását festi a kápolna ablakaira. Prófusz, a nyugtalan napszámosfiú kíváncsisággal vegyes félelemmel igyekszik meglesni a vén embert kamrája mélyén, s nemsokára tanítványa lesz ennek a művészete titkait őrző, mogorva, magányos szépmívesnek. Katkó István végigvezeti olvasóit az üvegfestő művészet meghódításának nehéz és izgalmas útján.

Reményik László - Kicsivel ​könnyebb...
Reményik ​László új könyvében hű társáról, Kicsiről, a vakvezető kutyáról szól. A szerző több mint tíz esztendeje vesztette el látását, ám így is képes alkotói életre, hiszen három évvel ezelőtt jelent meg az Akik a sötétben is látnak című kötete, melyben nem látók vallanak önmagukról, s tavaly látott napvilágot az Életbajnokok című könyv: különféle problémákkal küszködő emberek beszélnek helyzetükről, munkában, sportban, alkotásban meglelt önmagukról. A sort a Kicsivel könnyebb... folytatja; a novellisztikus könyv a kutyával töltött hat esztendő élményeit, érdekességeit rögzíti, amelyekben a valóság az írói képzelettel keveredik.

Vlagyimir Galaktyionovics Korolenko - A ​vak muzsikus
A ​vak muzsikus Korolenko egyik legkiválóbb alkotása. Hőse, Pjotr Popelszkij születése óta vak. Kisgyermek korában sokat szenved emiatt; azt hiszi, örökre kirekesztették az életből. A természet azonban rendkívüli zenei tehetséggel ajándékozta meg, s a vak muzsikus a művészeten keresztül látóvá válik, kitárul előtte a világ. Megismerkedik a népi zenével, híres zenész lesz, s a nép egyszerű gyermekeivel való kapcsolatából fakadó "szellemi látása" segítségére van egyéni bánatának leküzdésében. Megleli az igazi boldogságot: abban, hogy összeforr a néppel, megérti életét, költészetét.

Helen Keller - Csöndes ​sötét világom
Aki ​eddig még nem találkozott e könyv írójának nevével, bizonyára hitetlenkedve teszi fel a kérdést: lehetséges, hogy egy siket-néma-vak leány önéletírását tartom a kezemben?? Pedig nem csoda, és főként nem csalás, nem szemfényvesztés az, amiről ez a különösen érdekes és megejtően szép írás szól. Egy rokonszenves fiatal amerikai lánnyal ismerkedünk meg, aki mindössze abban különbözött az átlagembertől, hogy látásától és hallásától másfél évesen megfosztva, rendkívül nehezítetten, kerülő utakon, de szerencsére kitűnő szociokulturális feltételek mellett bontakoztatta ki nem mindennapos tehetségét. 

Brigitte Aubert - Az ​erdei halál
Elise ​egy terroristatámadásban megbénult, elveszítette a látását, de hallja, érzékeli maga körül a világot. És az apró jelekből, megérzésekből lassan kezd összeállni a sejtés... Amelyet nem tud elmondani, de még leírni sem. Hihetetlen bravúr Brigitte Aubert regénye, Az Erdei Halál. A tolószékhez kötött hősnővel, Elise-zel éljük át egy nyomozás izgalmát, együtt szorongunk vele teljes kiszolgáltatottságában, és vele együtt döbbenünk rá, hogy a gyermekáldozatokat szedő "erdei halál" nem csupán a történet hétéves szereplőjének, Virginie-nek a fantáziájában létezik. Hogyan állíthatná meg a gyilkost a mozdulatlanságra és némaságra kárhozott fiatal nő, aki egyre közelebb kerül az igazsághoz?

Helen Keller - Szakadékból ​a fényre
Helen ​Keller önéletírása egy süketnéma és vak leány diadalmas szellemi és lelki fejlődésének útja. Tanítója, Anne Sullivan irányításával, akaraterejének emberfeletti mozgósításával Helen értelmiségi pályát és értelmes életet alakított ki magának. A megrendítő és egyben csodálatot kiváltó hosszú életpálya végén Helen le tudta írni: „Köszönöm Istennek fogyatékosságomat, mert általa találtam meg magamat, munkámat és Istenemet.”

Angela Holy - Érzéki ​ecset
New ​Yorkban, a Modern Művészetek Múzeumában kiemelkedő jelentőségű eseménynek ígérkezik Asi Doniro festőművész első kiállítása, mert a nagyközönség ekkor ismerheti meg személyesen a művészt. A New York Times számára adott exkluzív interjújából - amit a lap sztárriportere, Julie Lavigen készít - ország-világ előtt lelepleződik a nagy titok: a festőművész vak. Népszerűsége azóta is üstökösként szárnyal, egy új irányzat, a lélekfestészet megteremtése fűződik nevéhez. Közben egzotikus helyszíneken zajlik viharos magánélete. Személyes sikerekre törekvő élettársa, Carole becsapja, Julie-val kölcsönösen vonzódnak egymáshoz, találkozásaik mégis mindig veszekedésbe torkollnak...

Gert Hofmann - Vak ​vezet világtalant
Gert ​Hofmann Nyugat-Németországban élő író könyvében Pieter Breughel 1569-ben keletkezett , Vak vezet világtalant című megrázó festménye elevenedik meg. Valóban "megelevenedik", mert Hofmann valósággal megmozdítja Breughel képét, amikor leírja a vakok keserves útját a festőhöz, aki le akarja őket festeni. A vakok sután és elveszetten tapogatóznak a világban, és mi, olvasók, egyszerre vagyunk látók és világtalanok, együtt tévelygünk a vakokkal a nedves, tél végi, kora tavaszi hajnalon a komor holland tájban. Mélyen átérezzük kiszolgáltatottságukat, azt, hogy még a legnyomorultabb cselédnél is nyomorultabbak, ők, akik voltaképpen nem is tudják, hogy miért kell bűnhődniök. Gert Hofmann könyve az utóbbi évek egyik legnagyobb német könyvsikere.

Jeph Loeb - Fenegyerek: ​Sárga
„NEM ​AZ A LÉNYEG, HOGY KERÜL PADLÓRA AZ EMBER, HANEM AZ, HOGYAN ÁLL FEL ONNAN.” Ez volt Bunyós Jack Murdock ökölvívó életfilozófiája, és ő eszerint is élt. Ám Bunyós Jacket meggyilkolják.Matt Murdock édesapjának erőszakos halála olyan eseménysort indít el,amely során New York City városában új szuperhős lép színre: a vak, ám emberfölötti érzékeléssel és akrobatikus képességekkel bíró igazságosztó, Fenegyerek. Titkos személyazonosságának leple alatt könyörtelen eltökéltséggel vadássza le apja gyilkosait, miközben Matt Murdockként a mindennapi élet nehézségeivel, Fenegyerekként pedig az egyre-másra felbukkanó szupergonoszokkal kell megküzdenie. A „félelmet nem ismerő” szuperhős pályafutásának korai szakaszát elmesélő műben az Eisner-díjas Jeph Loeb és Tim Sale páros a fordulatos cselekményt ötvözi a rájuk jellemző egyedi látásmóddal. A legendás Stan Lee előszavával. Tartalmazza a teljes _Daredevil: Yellow_ 1–6. minisorozatot.

Catherine Anderson - Út ​a boldogsághoz
A ​jóképű, fiatal nőcsábász és tehetséges lóidomár Zach Harrigan eddig élete az ital és a nők körül forgott, ám egyre inkább úgy érzi, valami hiányzik az életéből. Egy hirtelen ötlettől vezérelve mini vakvezető lovak idomításával kezd foglalkozni, hogy végre valami hasznosat tegyen. Nem számít rá, hogy új elfoglaltságának köszönhetően találkozik a gyönyörű és melegszívű Mandy Pajeckkel. Mandy egy szörnyű gyerekkorral a háta mögött próbál gondot viselni világtalan öccsére, Luke-ra. A lány, aki önmagát érzi felelősnek testvére megvakulásáért, mindent megtenne, hogy a fiú végre a saját életét élhesse. Amikor találkozik Zachkel és vakvezető lovával, úgy tűnik, álma végre valóra válhat. Mandyt elbűvöli a férfi türelme és együttérzése, mégsem képes teljesen megbízni benne. És amikor fény derül arra, miért is hagyta el a testvéreket az anyjuk még gyerekkorukban, az igazság olyan szörnyű, hogy talán még Zach kitartó szerelme sem képes megnyerni Mandy szívét. Catherine Anderson (Csillogás, Hajnali fény, A nap érintése) megindítóan szép története finoman és érzékenyen ábrázolja két ember küzdelmeit a boldogsághoz vezető úton.

Carolyn Ives Gilman - Dark ​Orbit
A ​compelling debut featuring alien contact, mystery, and murder. “Intellectually daring, brilliantly imagined, strongly felt. This one's a winner.”—Ursula K. Le Guin Reports of a strange, new habitable planet have reached the Twenty Planets of human civilization. When a team of scientists is assembled to investigate this world, exoethnologist Sara Callicot is recruited to keep an eye on an unstable crewmate. Thora was once a member of the interplanetary elite, but since her prophetic delusions helped mobilize a revolt on Orem, she’s been banished to the farthest reaches of space, because of the risk that her very presence could revive unrest. Upon arrival, the team finds an extraordinary crystalline planet, laden with dark matter. Then a crew member is murdered and Thora mysteriously disappears. Thought to be uninhabited, the planet is in fact home to a blind, sentient species whose members navigate their world with a bizarre vocabulary and extrasensory perceptions. Lost in the deep crevasses of the planet among these people, Thora must battle her demons and learn to comprehend the native inhabitants in order to find her crewmates and warn them of an impending danger. But her most difficult task may lie in persuading the crew that some powers lie beyond the boundaries of science.

Ana María Matute - Paulina ​(spanyol)
Paulina, ​de Ana María Matute, autora de otras obras como Luciérnagas o Historias de la Artamila, forma parte de la la edición ilustrada definitiva de los cuentos con los que han crecido generaciones de lectores durante más de cincuenta años. Un regalo inmenso de una voz imprescindible en nuestras Letras. Una nueva edición de los cuentos infantiles de Ana María Matute, con los textos revisados por la autora y nuevas ilustraciones de Albert Asensio. La nueva edición de los cuentos actualiza estos clásicos de la literatura infantil. Una autora imprescindible en la historia de la narrativa española cuya obra seguirá, sin duda, formando parte del corpus de textos de colegios e institutos. Se trata de una edición especial ilustrada a todo color que convierte cada título de la colección en un libro regalo. Ana María Matute ha cosechado los premios literarios más prestigiosos por su obra. Es miembro de la Real Academia Española y de la Hispanic Society of America. En 2007 fue galardonada con el Premio Nacional de las Letras y en 2010 con el Premio Cervantes por el conjunto de su obra. Albert Asensio estudió diseño gráfico en el EADT y más tarde se especializó como ilustrador en la escuela Eina de Barcelona y la Central Saint Martins College of Art and Design de Londres. Sus trabajos de ilustración han merecido varios premios. Paulina acaba de cumplir diez años cuando la llevan a vivir a las montañas a la casa de los abuelos. Tras un viaje muy largo que dura cerca de tres días entre trenes y autobuses, llega a un mundo desconocido hasta entonces para ella: las montañas, la nieve, el frío, los abuelos… y Nin, un niño ciego y pobre que vive también en la casa. Junto a Nin, Paulina aprende a mirar la vida con otros ojos.

Wilkie Collins - Poor ​Miss Finch
Wilkie ​Collins's intriguing story about a blind girl, Lucilla Finch, and the identical twins who both fall in love with her, has the exciting complications of his better-known novels but it also overturns conventional expectations. Using a background of myth and fairy-tale to expand the boundaries of nineteenth-century realist fiction, Collins gives one of the best accounts in fiction of blindness and its implications.

Emma Scott - Rush
To ​be blind is not miserable; not to be able to bear blindness, that is miserable. --John Milton Charlotte Conroy, Juilliard-trained violinist, was on the cusp of greatness when tragedy swooped down on dark wings, crushing her hopes and breaking her heart. The music that used to sing in her soul has grown quiet, and she feels on the verge of setting down her violin for good. To pay the bills, she accepts a job as a personal assistant to a bitter, angry young man who’s been disabled by a horrific accident … Noah Lake was an extreme sport athlete, journalist and photographer. He roamed the world in search of his next adrenaline high, until a cliff-dive left him in a coma. He awakes to find his career gone, his dreams shattered to pieces, his world an endless blackness that will never lift. Charlotte begins to see that beneath Noah’s angry, brittle exterior is a young man in a pain. She is determined to show him that his life isn’t over, that he has so much to live for, never dreaming that she would become the only light in his darkness, or that he would help her find the music in hers. The life he knew is over. The life she wants is just out of reach. Together, they must face their fears and rediscover what it means to really live. RUSH is Book III in the City Lights Series, and each can be read as a standalone. The City Lights Series: Book I: San Francisco Julian and Natalie (slow-burn, New Adult, romantic suspense) Book II: Los Angeles Cory and Alex (contemporary romance, romantic suspense) Book III: New York City Noah and Charlotte (Beauty and the Beast, New Adult) Book IV: Paris (forthcoming) Tristan and Zoey (sports romance, New Adult)

Brandon Shire - Afflicted
A ​high priced male escort and a blind gay man meet by chance. What ensues is a hot, steamy romance by two men looking for something more than a one night stand. But can they reach beyond their own insecurities to grasp what they really desire? Meet Hunter Stephens. He’s gay, tall, dark haired, and he’s hot. Very hot. But he doesn’t rely on the visual cues when appraising a man because he’s also blind. He listens to the timbre of their voice, trembles at the touch of their skin, and luxuriates in the deep richness of the aroma of man. He’s hard of the hand because he’s a black belt and takes no shit, but soft of the heart because he’s lonely and has been for a while. Until he meets Dillon. Dillon Chambers is straight man candy. He’s a high priced male escort that works with an exclusive agency who handles only the wealthiest of clients. But it wasn’t always like that for him. At sixteen he was thrown out of the house for being gay and struggled to survive, turning tricks on the street and finding food and a place to sleep wherever he could. He met two people that changed his life, but he has never met anyone who could change his heart. Until he bumped into Hunter. And now they are both Afflicted.

Pernyész Dóra - Bence ​és Bonifác
Attól, ​hogy nem akarunk valamit, még bekövetkezik. Így van ezzel Bence is, aki nem szeret iskolába járni. A többi gyerekkel nagyon nehezen találja meg a közös hangot, az osztálytársai sokat csúfolják, nem hajlandóak játszani vele. A vak kisfiú minden átvészelt nap után vízre bocsájt egy papírhajót. A történet másik főszereplője a szeleburdi, ám annál segítőkészebb Bonifác. A fiatal angyalka nagyon lelkes, mikor megtudja, a vak fiúcska őrangyala lesz. Mindent megtesz kis védencéért, állandóan a sarkában van. Néha csak apróbb dolgokban szorul Bence a segítségére, azonban előfordul az is, hogy igazán nagy bajba keveredik.

Emlyn Chand - Farsighted
Alex ​Kosmitoras's life has never been easy. The only other student who will talk to him is the school bully, his parents are dead broke and insanely overprotective, and... oh yeah, he's blind. Just when he thinks he'll never have a shot at a normal life, an enticing new girl comes to their small Midwest town all the way from India. Simmi is smart, nice, and actually wants to be friends with Alex. Plus she smells like an Almond Joy bar. Sophomore year might not be so bad after all. Alex is in store for another new arrival—an unexpected and often embarrassing ability to "see" the future. Try as he may, Alex is unable to ignore his visions, especially when they suggest Simmi is in mortal danger. With the help of the mysterious psychic next door and friends who come bearing gifts of their own, Alex embarks on his journey to change the future.

Takács Péter - Vakoda
A ​kollégium, a katonaiskola, gyermekotthon sok méltán híressé lett regény témája. A kiszolgáltatottsággal, a farkastörvényű minitársadalommal, amit a gyerekek ösztöne épít fel a felnőttek közösségének karikatúrájaként, mindig megrázó és tanulságos olvasmány. A könyv szerzője is egy ilyen bezárt, elkülönített világban szocializálódott. Nem családban, ahol sokadik gyerekként is valaki lehet az, akit szerető anya és apa nevel. Otthonától elszakítva, a vakok általános iskolájában és kollégiumában nőtt fel, ott tanulta meg kezelni az emberi viszonyokat. S azért írta a könyvet, hogy megszabaduljon a piti zsarnokok, a kiszolgáltatottság, az embertelen közöny és hányatottság emlékétől. Meg még azért, hogy a reflexión keresztül megmutassa: ő, aki megfigyelt, akinek véleménye volt, akit félig-meddig vaksi állatkaként terelgettek azok, akiknek a hivatása lett volna, hogy a látás gyönyörűségét valamivel pótolják, ő is ember volt, már akkor is. A szerző kalandjai, csetlése-botlása egy új, majd egy idő elteltével biztonságos mozgása egy megszokásra, egyszerű szabályokra, a gyermek és a vak másodosztályú lényként kezelésére épülő szervezetben olyan dolgokra ébreszthet rá, amiket látóként észre sem veszünk, amikre mi vagyunk vakok. Ez a kötet megismertet valamivel, amiről nagyon keveset tudunk. Látunk vakokat az utcán, kutyával, fehér bottal, magabiztosan vagy kicsit szeppenten, nem tudjuk, hova mennek, miért kell kimozdulniuk az ismerős négy fal adta biztonságból. Látjuk őket, talán átkísérjük a túloldalra, és meg se fordul a fejünkben, hogy mennyit kellett néha igen keserves körülmények között tanulniuk, dolgozniuk azért, hogy minél teljesebb, hasznosabb életet élhessenek. Erről is szól, ha mellékesen is a Vakoda, olyan hitelesen, ahogy csak az számolhat be valamiről, aki tanúja, átélője volt. Résztvevő, áldozat, tárgy, aki már a csipetnyi humor és a teljes megbocsátás távolságából osztja meg velünk a tapasztalatait.

Marie Sexton - Damned ​If You Do
Soul ​acquisition is a drag, but if Abaddon doesn’t catch up on his quota, he could be demoted to scooping poop for the Hounds of Hell. With a deadline hanging over him, he heads for the Bible Belt, looking for the perfect combination of sweetness and challenge. Seth is a blind musician, part of a traveling tent revival. He’s cute, mystically talented, and quotes the Bible at every turn. His soul is pure enough to fill Abaddon’s quota for months to come, and Abaddon is determined to claim it. The problem? There’s the revival foreman who watches Abaddon’s every move. Then there’s the mystery of Seth’s many unusual talents. Finally, there’s Abaddon himself. He’s beginning to like Seth a bit too much. Maybe Seth deserves something better than damnation. But Hell’s agenda isn’t negotiable, and time is running out. If Abaddon doesn’t play his cards right, he could condemn both of them to the worst fate of all—an eternity apart. Warning: Contains a Bible-quoting twink and an irreverent devil. Also, snakes. Lots and lots of snakes.

Emma Scott - You ​are my Light
Durch ​Charlotte hat Noah Lake die Kraft gefunden, ins Leben zurückzukehren und seine Blindheit endlich zu akzeptieren. Doch er will sich Charlottes' Liebe wahrlich würdig erweisen und macht sich auf eine Reise, die zur größten Herausforderung seines Lebens wird. Denn zu lernen, sich in der Welt zurechtzufinden, ist eine Sache - die Dämonen, die ihn so lange fesselten, endgültig konfrontieren, eine ganz andere ...

Reményik László - Könnyű ​neked...
Reményik ​László újabb élvezetes írását tarthatjuk a kezünkben. Ő az a szerző, aki felnőtt korában veszítette el a látását, mégsem adta fel, ameddig teheti, egyáltalán nem kér segítséget. Kicsivel, öregedő vakvezető kutyájával él, könyvet ír és túrázik. Ez a kötet túrázásaik nyomán született. A túrákat követve mi is tehetünk egy kirándulást Reményik László és Kicsi életébe. A könyvet olvasva világossá válik előttünk, hogy a vak emberek mássága nem feltétlenül fogyatékosság, ha a saját korlátaikon belül tudnak élni a lehetőségeikkel. A regény segít bennünket a fogyatékkal élő emberek másságának elfogadásában. A kötet melléklete a szerző túráinak kronológiáját tartalmazza. Bárki számára ajánlható.

Barczikay Lilla - Szobortánc
Egy ​elfeledett idegen lépked végig a macskaköveken. Nem hagyja, hogy láncra vert érzései eluralkodjanak felette. De amikor szembe kell néznie családja gyűlöletével, húga balesetével, a város suttogásával, egyre nehezebb nyugodtnak maradnia. Márpedig nem lehet dühös, nem félhet, mert akkor kitör a káosz. Elég egyetlen bizonytalan pillanat, hogy megremegjenek a város szobrai. Fellélegzik a kőszarvas, pislogni kezd az acélbika. Alig várják, hogy tombolhassanak. Egy láthatatlan árny suhan a sötétben. Nem tartozik sehova, nincsenek emlékei, nincsenek tervei. Otthona az éjszaka, ami elrejti őt a kíváncsi szemek elől. Fogai feltépik a bőrt, körme véres csíkokat hagy áldozata testén. Érezni akar. Az izgalmat üldözi, ami véget vet a szívében kongó ürességnek. Egyikük sem ismeri a másikat. Fogalmuk sincs róla, hogy sorsuk egybeforrt, és a válaszokat nem önmagukban, hanem egymásban kell keresni.

Penny Brandon - Blind ​Passion
Attraction ​for Adam was not a handsome face, a striking smile, or beautiful eyes, but a scent that would drive him to distraction or a voice that could make his heart beat faster. When the combination of the two walked into his life in Luke, Adam couldn’t help but want him. But how was he supposed to know if Luke felt the same attraction? He had no prior experience, no past encounters, nothing to help him. Not even his sight. One look at Adam and Luke wanted him. Sensual, gorgeous, kind, with a strength that Luke was drawn to, Adam was everything Luke desired. Being in Adam’s arms, showing him the pleasure of a man’s body, being touched, held, and desired in return, had Luke wanting more, had him wanting what he knew he couldn’t have. It didn’t matter to him that Adam was blind, but Adam deserved more than someone like him. Luke was a man with a broken past and falling in love with Adam was a foolish thing to do, especially because Adam would never love him back if he found out what Luke was hiding. Publisher's Note: _This book contains explicit sexual content, graphic language, and situations that some readers may find objectionable: male/male sexual practices, voyeurism._

Horváth Nikoletta - Kutyaszív ​szeretet
A ​Vakvagányként is ismert Horváth Nikoletta második könyvében megismerkedhetünk szeretett Lili kutyájával megélt kalandos mindennapjaikkal. Lili szeptemberben volt tizenegy éves, és a mai napig vezeti őt. Nem kötelességből, nem kényszerből. Szeretetből.

Tóth Zoltán - A ​vakok képzetvilága
Tóth ​Zoltán (1883-1940; gyógypedagógus, bölcsészdoktor) Léván kezdte tanulmányait (tanítóképző), majd a Pázmány Péter Tudományegyetemen pedagógiát, pszichológiát, filozófiát hallgatott – ezekből doktorált –, és természetrajz-kémia szakos középiskolai tanári oklevelet szerzett. 1919-től az Ifjú Vakok Intézetét vezette, majd 1924-től 1940-ig a Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskola nemzetközi hírű igazgatója volt. Ezt a könyvet 1927-ben írta, éppen hetven évvel ezelőtt. Abban az időben már évszázados hagyománya volt hazánkban a vakok oktatásának. Tóth Zoltán könyvével mégis – képletesen szólva – „új időszámítást vette kezdetét” a vakokkal foglalkozó tudományban.

Mary Balogh - The ​Arrangement
A ​mesmerising story of passionate awakening and redemption, Mary Balogh's new novel unites a war hero consigned to darkness with a remarkable woman who finds her own salvation by showing him the light of love. Blinded by a cannon blast on the Napoleonic battlefields, Vincent Hunt, Lord Darleigh, needs time away from the well-meaning meddling - and matchmaking - of his family. But anonymity proves impossible, and soon another marital trap is sprung. Luckily, he is saved in time by a stranger with a captivating voice that stirs something deep inside. And when Miss Sophia Fry's intervention on his behalf finds her unceremoniously booted from her guardian's home, Vincent can see a solution to both their problems: marriage. At first, quiet, unassuming Sophia rejects Vincent's proposal. But when such a gloriously handsome and heartbreakingly vulnerable man persuades her that he needs a wife of his own choosing as much as she needs protection from destitution, she agrees. Dare they believe a bargain born of desperation might lead them both to a love destined to be?

Alice Winters - A ​Light in the Darkness
Felix ​and Lane are trying out their new normal. Normal means no more car chases, no more drug lords, and definitely no more kidnapping bad guys. All of that is a thing of the past in this new, normal(ish) life style filled with family get-togethers, torturous jogs through the park, and the occasional romp in the parking lot. Felix is done stealing (all but for the cat). He is actually enjoying the boring side of life, especially with Lane by his side doing what he does best: looking handsome. But when Felix’s brother wants to repair their relationship, he brings with him a secret that could cost all of them their lives. Lane isn’t complaining because the thrills of life-threatening situations are right up his alley. They may think they have a handle on the situation, but what they do not know is that someone has been working them from the shadows. Forcing them to do exactly what he wants as he drives them closer to his sick game of life and death. Join Felix and Lane in a race against time, their only weapons being their humor and their wit.

Horváth Nikoletta - Öröm ​ABC
Félek ​a sötétben - suttogtam halkan, pöttömként a Nagymamám megnyugtató karjai közé bújva. Valóban, mint oly sok gyermek, én sem érzem magam biztonságban a koromfeketeségben. Ahogy azonban akár csak egy gyertya, aprócska, ám szikrázó lángja megtörte az árny uralmát, minden rendben volt. Mi lenne - kérdezte tőlem nemrég vigasztalóan Mama - hogyha mindig fényesen ragyogna a nap, soha nem lenne éjszaka, sötétség, feketeség? Dundi arcomon hatalmas mosoly kapott helyet, s örömmel mondtam: sosem félnék, mert nem lenne sötétség! Akkor - faggatott tovább nyugodtan a bölcs asszony, s szavait igazán soha nem felejtem el - ha folyton ragyogna a nap, ha mindig, minden pillanatban a fény uralkodna, ha sohasem lenne éjszaka, sötét, vagy feketeség, akkor vajon tudnánk-e értékelni a világosságot? Tudnánk-e örülni a felkelő napnak, a fény születő csodájának, a gyertya aprócska lángjának? Ha nem lenne sötétség, vajon tudnánk mi az a fény? A szombathelyi Horváth Nikolettát Vakvagányként ismeri az egész ország, 2014-ben, országos szavazáson lett az Év Embere. Ritka betegséggel küzd, amely miatt elveszítette a látását és naponta jár dialízisre. Életszeretetét, küzdeni akarását, igazságérzetét, gondolkodásának kiemelkedő tisztaságát mindez azonban csak erősítette, ezért lett hihetetlenül népszerű blogja és heti rovata a Vas Népe megyei napilapban. A könyv legjobb, leginkább időt álló írásainak gyűjteménye.

Andreas Winkelmann - Blinder ​Instinkt
Ein ​entführtes Mädchen, ein trauernder Bruder, ein eiskalter Psychopath ... Ein heißer Sommertag. In einem verwilderten Garten sitzt ein junges Mädchen auf einer Schaukel. Alles um es herum leuchtet in strahlenden Blütenfarben, doch das Mädchen nimmt nichts davon wahr, es ist blind. Dafür spürt es ganz deutlich, dass sich ihm jemand nähert, jemand, von dem etwas zutiefst Böses ausgeht. Es versucht noch wegzulaufen – vergeblich … Jahre später wird Kommissarin Franziska Gottlob zu einem Wohnheim für Kinder gerufen. Wieder ist ein junges Mädchen verschwunden. Das Kind ist blind. Und vom Täter fehlt jede Spur.

E. L. Doctorow - Homer ​& Langley
Homer ​and Langley Collyer are brothers — the one blind and deeply intuitive, the other damaged into madness, or perhaps greatness, by mustard gas in the Great War. They live as recluses in their once grand Fifth Avenue mansion, scavenging the city streets for things they think they can use, hoarding the daily newspapers as research for Langley’s proposed dateless newspaper whose reportage will be as prophecy. Yet the epic events of the century play out in the lives of the two brothers — wars, political movements, technological advances — and even though they want nothing more than to shut out the world, history seems to pass through their cluttered house in the persons of immigrants, prostitutes, society women, government agents, gangsters, jazz musicians . . . and their housebound lives are fraught with odyssean peril as they struggle to survive and create meaning for themselves.

Isaac Lidsky - Tágra ​nyílt szemek
New ​York Times bestseller Ebben a könyvben, amely felkerült a New York Times bestseller-listájára is, Isaac Lidsky egy bámulatos sikersorozatról számol be nekünk, amelynek során megszámlálhatatlan örömteli és elégedett pillanatban volt része, miközben elveszítette a látását egy vakságot okozó betegség következtében. Mindezt azért teszi, hogy megmutassa nekünk: nem a külső körülmények határozzák meg a valóságunkat, hanem az, ahogyan érzékeljük ezeket és reagálunk rájuk. A félelem csőlátóvá teszi az embert, beszűkíti a perspektívát. Az ismeretlent a legrosszabb képzelgéseinkkel, félelmeinkkel azonosítjuk, így töltjük ki az űrt, miközben ragaszkodunk ahhoz, amit megszoktunk. Amikor azonban új kihívásokkal szembesülünk, ki kell tágítanunk a látómezőnket és alkalmazkodnunk kell a körülményekhez. Amikor Isaac Lidsky tizenhárom évesen megtudta, hogy meg fog vakulni, majd végleg elveszítette a látás képességét huszonöt évesen, az első gondolata az volt, hogy a vaksága a korai sikerei végét jelenti, egyben minden jövőbeli várakozását is felül kell vizsgálnia. Paradox módon azzal, hogy elveszítette a szeme világát, új látásmódot nyert, amely jelentős szerepet játszott abban, hogy felelősséget vállaljon a saját sorsának alakulásáért és végül hozzásegítette őt a sikereihez. Lidsky tizenkilenc évesen diplomát szerzett a Harvard Egyetemen, a Szövetségi Legfelsőbb Bíróságon dolgozott két főbíró titkáraként, négy gyermeke született, eközben sikerre vitt egy csődközelbe jutott építőipari vállalkozást, amely ma virágzó üzletként működik. A vakság tényétől függetlenül, a látásmódunkat korlátozzák a múltbeli tapasztalataink, a berögződéseink és az érzelmeink. Lidsky megmutatja nekünk, hogyan tudunk úrrá lenni a bénító félelmeinken, hogyan tudjuk elkerülni, hogy áldozatául essünk a saját feltételezéseinknek és hibás logikai következtetéseinknek, hogyan csendesítsük le a bennünk lakozó kritikus ént, hogyan aknázzuk ki a tehetségünket, és végül hogyan éljünk nyitottan, mind szívben, mind a gondolkodásmódunkat illetően. Lidsky megosztja velünk a nehezen, sok viszontagság közepette megszerzett tapasztalatait, és megtanítja nekünk, hogyan tudunk mi is szembenézni az életünk próbatételeivel, kellő alázattal és hálával a jótéteményekért, miközben végig a kezünkben tartjuk a kezdeményezést, és rendelkezünk a humor fegyverével is. A SZERZŐRŐL Isaac Lidsky szakmai életútja változatos. Gyermekként főszerepet kapott egy népszerű televíziós sorozatban: ő alakította Weaselt a Saved by the Bell: The New Class című nagysikerű komédiában. Tizenkilenc évesen lediplomázott a Harvard Egyetem matematika és informatikai tudományok szakán. Ezt követően magna cum laude minősítéssel szerzett diplomát a Harvard Egyetem Jogi Karán is, majd az Egyesült Államok Szövetségi Legfelsőbb Bíróságán teljesített szolgálatot Sandra Day O'Connor és Ruth Bader Ginsburg szövetségi főbírák titkáraként. Jogtanácsosként több mint egy tucat fellebbviteli eljárásban vett részt az Egyesült Államok Kormányának képviseletében és soha nem veszített pert. Ezt követően vállalkozóként Lidsky létrehozott egy informatikai vállalkozást, amelyet később 230 millió dollárért értékesített, majd beszállt egy veszteséges, 15 millió dolláros összteljesítményű építőipari vállalkozásba, amelyet öt év leforgása alatt 150 millió dollár nyereséget termelő építőipari vállalattá fejlesztett. Emellett létrehozta a Hope for Vision elnevezésű nonprofit szervezetet is, amelynek célja a vakságot okozó betegségek kezelési- és gyógymódjainak kutatása, illetve e célok támogatása. Lidsky születési rendellenességgel jött a világra. Egy retinitis pigmentosa elnevezésű ritka, degeneratív szembetegséggel született, amely a retinát támadja meg, és olyan folyamatot indított el a szervezetében, ami végül a látása romlásához és a teljes vaksághoz vezetett tizenéves korától a huszas évei elejére. A tágra nyílt szemmel élés filozófiáját nagy sikerű és hatásos, Milyen valóságot teremtünk magunknak? című TED-előadása keretében is megosztotta hallgatóságával. Az előadást az interneten az első húsz napban több mint egymillióan tekintették meg. Lidsky a floridai Windermere-ben él feleségével Dorothy-val és a négy gyermekükkel, a hármasiker Lily Louise-zal, Phineas-szal és Thaddeus-szal, valamint a kishúgukkal, Clementine-nel.

Kollekciók