Ajax-loader

'női sors' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Szabó Magda - Mondják meg Zsófikának
„Mit jelent az, ha egy gyerek nem stimmel? Hogy rossz?” Zsófika, a regény főszereplője nem tartozik az eminens tanulók közé, látszólag mindig bajt okoz, esetlenül csetlik-botlik a világban. Egyetlen ember volt, aki mindig megértette őt, az apja. „Élete utolsó percében is rá gondolt… miután rosszul lett, csak egyetlenegyszer szólalt meg már, azt mondta: „Mondják meg Zsófikának.” Valamit üzenni akart neki, de mit? Már nem tudta befejezni a mondatot.” Zsófika egyedül kell hogy megkeresse, „mit csináljon, ha stimmelni akar ”. És Zsófika nemhogy kitűnőre vizsgázik emberségből, helytállásból, de ösztönös gyermeki ráérzéssél „beleszól” a felnőttek életébe… És ami a legfontosabb, közben igazi társakra, barátokra lel a felnőttek között. <div class="grid-full mrg-bot-10"><p class="pad-top-10 pad-lft-20 pad-rgt-20" style="background-color:#3E3E3E; color: white;">Hopp, itt egy nyom: <span class="bold">T</span> - "(nw)Mi ez?":http://www.rukkola.hu/blog/bejegyzesek/389-nyomozz_velunk___konyveket_es_pontokat_szorunk_a_rukkolasok_koze</p></div>

Noth Zsuzsánna - Cickánycikcakk
A ​középkorú, fiát egyedül nevelő budapesti értelmiségi asszony lába alól váratlanul kezd kicsúszni a talaj, amikor állását elveszíti, s ráadásul előbb édesanyja, majd mostohaapja utolsó kórházi napjai, hetei is megviselik. Ekkor talál vigasztalásra a nálánál jóval fiatalabb férfi oldalán, akiről azonban fokozatosan kiderül, hogy drogfüggő. A regény segít emberközelivé tenni a drogfüggésbe került - cickánysebességgel élő - és a vele való érzelmi köteléket megszenvedő ember helyzetét, miközben egyfelől a riasztó kiüresedést, másfelől az élni akarást ábrázolja.

Anya Seton - Katherine 2.
A Katherine és Lancaster hercege közt szövődött szenvedélyes szerelem állandó próbáknak kitett titkolt, mégis mindenki által tudott viszony. A tündöklő asszonyt, a büszke tartású nőt óhatatlanul szájára veszi az udvar, mindamellett bujkálásra, állandó várakozásra kárhoztatja. A herceg hónapokig távol van, lopott órákat tölthetnek csak együtt. A kettejüket összetartó izzó kapcsot nemcsak a távolság, a hatalmi és örökösödési harcok, gyermekeik bizonytalan jövője, hanem saját hullámzó érzelmeik is kikezdik. Eközben az országot felforgatja az 1381-es parasztfelkelés, és ez a zűrzavar fordulópontot jelent az asszony életében is. Katherine hite szerelmükben, ha eddig néha el is bizonytalanodott, mindvégig feltétel nélküli volt, ám amikor ráeszmél élete szörnyű titkára, vezeklésre ítéli magát. Hozhat-e ítéletet Katherine a sorsa felett, magára veheti-e királyok és a társadalom bűneit, megtagadva ezzel az öröknek vélt szerelmet? Seton műve 1954-es megjelenése óta hazájában máig a legolvasottabb regények között van. A két kötetben megjelenő magával ragadó könyv Katherine Swynford és John of Gaunt szerelmének igaz története; a szerelemé, amely megváltoztatta a történelmet, azé a két emberé, akiket a brit királyi család őseiként tartanak számon.

Sigrid Undset - Kristin Lavransdatter II.
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Hwang Sok-Yong - Princess ​Bari
In ​a drab North Korean city, a seventh daughter is born to a couple longing for a son. Abandoned hours after her birth, she is eventually rescued by her grandmother. The old woman names the child Bari, after a legend telling of a forsaken princess who undertakes a quest for an elixir that will bring peace to the souls of the dead. As a young woman, frail, brave Bari escapes North Korea and takes refuge in China before embarking on a journey across the ocean in the hold of a cargo ship, seeking a better life. She lands in London, where she finds work as a masseuse. Paid to soothe her clients' aching bodies, she discovers that she can ease their more subtle agonies as well, having inherited her beloved grandmother's uncanny ability to read the pain and fears of others. Bari makes her home amongst other immigrants living clandestinely. She finds love in unlikely places, but also suffers a series of misfortunes that push her to the limits of sanity. Yet she has come too far to give in to despair - Princess Bari is a captivating novel that leavens the grey reality of cities and slums with the splendour of fable. Hwang Sok-yong has transfigured an age-old legend and made it vividly relevant to our own times.

Sigrid Undset - Kristin Lavransdatter I.
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Diane Chamberlain - The ​Secret Life Of CeeCee Wilkes
An ​unsolved murder. A missing child. A lifetime of deception. In 1977, pregnant Genevieve Russell disappeared. Twenty years later, her remains are discovered and Timothy Gleason is charged with murder. But there is no sign of the unborn child. CeeCee Wilkes knows how Genevieve Russell died, because she was there. And she also knows what happened to the missing infant, because two decades ago she made the devastating choice to raise the baby as her own. Now Timothy Gleason is facing the death penalty, and she has another choice to make. Tell the truth, and destroy her family. Or let an innocent man die in order to protect a lifetime of lies…

Eugene O'Neill - Különös közjáték
O’Neill egyik legradikálisabb darabja a Különös közjáték (Strange Interlude, 1928). Nem is egy, hanem két darab: egyik az elmondottak, másik a gondolatok síkján. O’Neill a főhőst, Nina Leedset a Modern Nő szerepeiben, anya-, lány-, feleség-, és szerető-szerepben mutatja be. A cselekmény minden ponyvaszerűsége mellékes: az érdekes talán itt is a színpadi hatás. A darab elképesztő terjedelme ellenére meglehetősen népszerű volt.

Sigrid Undset - Kristin Lavransdatter III.
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Tanya Valko - Az ​arab feleség
Dorothy, ​a lengyel diáklány találkozik egy muszlim fiúval, Ahmeddel. Meglátni és megszeretni egymást egy pillanat műve. A két fiatal összeházasodik, majd elutaznak a fiú hazájába, Líbiába. Kezdetben boldogan élnek, nagy szerelemben. Aztán ahogy telnek az évek, Ahmed egyre kevesebb időt tölt otthon, napokra eltűnik. Ráadásul betegesen féltékeny, idővel kezet emel Dorothyra, rendszeresen megveri. A boldogtalan nő végül ráébred, hogy férje nem csak az ő testi-lelki épségét veszélyezteti, de tönkreteszi lányaik életét is. A lengyel írónő saját élettapasztalatait írta meg hiteles, megrendítő történetében

Papp Barbara - Sipos Balázs - Modern, ​diplomás nők a Horthy-korban
A ​könyv hősei aktív, cselekvő, azaz "modern" nők, akik olykor tiltások, nehézségek ellenére értek el sikert egy olyan korban, amikor a társadalmi modernizáció lelassult, és amely erősen a férfiaknak kedvezett, inkább az ő érvényesülésüket segítette. A szerzők megközelítésében a hangsúly azonban nem annyira az állam és a kormányok törekvéseire helyeződik, noha Klebelsberg Kunó és Hóman Bálint eltérő "nőpolitikáját" is bemutatják. Inkább arra hívják fel a figyelmet, hogy a feministákon és a tömegkultúra normái szerint élő nőkön kívül a konzervatív világnézetű nők egyre nagyobb csoportjai akartak emancipálódni, a férfiakéval egyenlő jogokat kivívni egy keresztény-nemzetinek nevezett időszakban. E "konzervatív feminista" és más felfogású nők között ügyvédtől az állatorvosig, újságírótól a gyógyszerészig és filozófustól az országgyűlési képviselőig sok elfeledett nő található. A kötet a Horthy-kor nőtörténetének keresztmetszetét adja. Vizsgálja az első világháború hatásait az emancipáció folyamatában, és részletesen tárgyalja a korszakban zajló heves vitákat a "jó" és a "rossz" nőről, amelyekben ilyen kérdések vetődtek fel: milyen a nőies nő? Vajon elveszíti-e nőiességét a nő, ha egyetemre jár? Képes-e egyáltalán egy fiatal lány egyetemen tanulni, azaz elég okos-e egy nő ahhoz, hogy orvosnak vagy akár tudósnak álljon? A könyv alapos áttekintést nyújt a nők közép- és felsőfokú oktatásának helyzetéről, az értelmiségi nők munkavállalásának tendenciáiról és a nők nyilvánosságban történő - egyesületek, média, politika - egyre erőteljesebb megjelenéséről. PAPP BARBARA (PhD) az Eötvös Loránd Tudományegyetem Történeti Intézete Gazdaság- és Társadalomtörténeti Tanszékén tudományos ösztöndíjas. Monográfiája: A kaszáskeresztesek és Dévaványa: kálvinizmus, "szekta", lázadás (2014). SIPOS BALÁZS (PhD) az Eötvös Loránd Tudományegyetem Történeti Intézetének habilitált docense, az egyetem Nőtörténeti Kutatóközpontjának vezetője. Monográfiái: A politikai újságírás mint hivatás (2005), Média és demokrácia Magyarországon (2010), Sajtó és hatalom a Horthy-korszakban (2011).

Peter Vronsky - Female ​Serial Killers
The ​first book of its kind-photographs included. Mothers, daughters, sisters and grandmothers-fiendish killers all. Society is conditioned to think of murderers and predators as men, but in this fascinating book, Peter Vronsky exposes and investigates the phenomenon of women who kill-and the political, economic, social, and sexual implications. From history's earliest recorded cases of homicidal females to Irma Grese, the Nazi Beast of Belsen, from Britain's notorious child-slayer Myra Hindley to 'Honeymoon Killer' Martha Beck, from the sensational murder-spree of Aileen Wournos, to cult killers, homicidal missionaries, and the sexy femme fatale, Vronsky challenges the ordinary standards of good and evil and defies the accepted perceptions of gender role and identity.

Kollekciók